Victor Iacobescu, un fin intelectual greu maleabil

Candidatul Partidului Mişcarea Populară pentru Primăria Slatina este profesorul Victor Iacobescu.

vi- 3Este primul candidat pe care un partid politic din judeţul Olt l-a desemnat ca fiind sigur omul cu care formaţiunea politică va ieşi în alegerile locale din iunie 2016, nu doar din Slatina.

În vreme ce în interiorul celorlalte partide politice din judeţ se duc “lupte” crâncene pentru ca în sondajele interne- pe care unii dintre cei incluşi în sondaje le consideră ca fiind doar “de ochii lumii”, “cărţile” considerându-se a fi făcute de către liderii acelor organizaţii politice-, să fie pe primul loc un candidat sau altul, mai nou  sau mai vechi în partid, mai bun sau mai tânăr, popularii olteni n-au avut probleme în desemnarea candidatului pentru viitorul primar slătinean.

Aceştia s-au orientat către un candidat valoros ca om, ca intelect, ca suflet, un om apreciat şi iubit de oameni.

“Consider că sunt favorit în cursa pentru Primăria Slatina”

Profesia de dascăl l-a adus în rândul oamenilor care se formează pentru viitor, al tinerilor care îşi doresc ca altfel decât până acum să funcţioneze lucrurile în Slatina şi în România, dar şi în rândul profesorilor care consideră, ca şi Victor Iacobescu, faptul că, încă, se mai pot schimba multe în ţara a cărei limbă cu mare drag o predă elevilor săi.

„Mă bucură foarte mult că PMP m-a desemnat candidatul partidului la alegerile pentru Primăria Slatina, poate este un act de orgoliu, dar uitându-mă la ceea ce se-ntâmplă pe scena politică locală, la faptul că există reticenţe în a-şi desemna candidaţii la primărie, mă bucură faptul că partidele caută soluţii. Problema este că nu găsesc. Din punct de vedere politic, pe mine acest lucru mă avantajează. Mă dezavantajează în ideea în care mi-aş dori să existe contracandidaţi despre care să se poată spune că au o profunzime a gândirii, în aşa fel încât, ceea ce vom discuta, nu doar în cadrul partidului, ci şi în cadrul unor eventuale dezbateri sau discuţii cu cetăţenii din Slatina, să ajungem la un numitor comun, astfel încât să punem accentul pe transparenţă şi pe apropierea de slătineni.

Faptul că sunt profesor- şi lucrul acesta impune, cred eu, o anumită calitate, atât morală, cât şi profesională-, raportându-mă, în special, la disponibilitatea unui dialog cu cetăţenii, mă face să consider că sunt favorit în această cursă”, a declarat Victor Iacobescu, în cadrul ultimei conferinţe de presă, susţinută la sediul PMP Olt.

 

“Vreau ca Slatina să fie un oraş curat!”

Candidatul popularilor slătineni pentru fotoliul de edil al municipiului reşedinţă de judeţ a mai vorbit şi despre faptul că doreşte ca în Slatina cultura să fie dinamizată, prin înfiinţarea unor comitete de cultură alcătuite din arhitecţi, profesori, artişti, etc., să fie rezolvată problema câinilor comunitari, care “nu ar mai trebui plimbaţi dintr-o localitate în alta, după cum se spune” şi al căror adăpost promite să-l viziteze o dată pe săptămână, şi va avea întâlniri cu elevii şi profesorii la două săptămâni, fiindcă “tinerii sunt tentaţi de alcool, de droguri. Vreau ca Slatina să fie un oraş curat. Dar nu neapărat în ceea ce priveşte gunoaiele, ci şi moralitatea”.

Victor Iacobescu este de părere că s-ar putea găsi fonduri din care Primăria Slatina să asigure paza în instituţiile de învăţământ, astfel încât părinţii să nu mai dea bani din propriile buzunare, şi că poliţiştii comunitari pot să activeze şi pe autobuzele care transportă elevi, “măcar la începutul şi la sfârşitul cursurilor, fiindcă sunt foarte multe furturi comise asupra elevilor în aceste mijloace de transport”. Ordinea în pieţele agroalimentare şi străzile asfaltate care să dureze crede că sunt probleme pe care slătinenii le doresc rezolvate şi, deşi nu i-a convenit că salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% de către Guvernul Boc, apreciază că aceasta a fost o măsură care “a creat nemulţumiri, am suferit, dar în plan economic, atunci, ne-a salvat”.

Intrat în gura presei pentru calmitatea sa, pentru fineţea şi delicateţea cu care vorbeşte despre tot şi toate, Victor Iacobescu aproape că a rămas fără replică.

“Dacă ar încerca să fie altfel decât este acum, nu l-ar mai recunoaşte oamenii, cei care îl apreciază”, a declarat Marian Vasile, preşedintele PMP Olt.

Absolut. Dar într-o cursă electorală care se va dovedi “sângeroasă” pentru alegerea viitorului primar al Slatinei, după culoarul creat de arestarea, eliberarea şi, acum, judecarea ultimilor doi foşti primari ai municipiului, Darius Vâlcov şi Minel Prina, este nevoie de mai multă forţă. Nu fizică. În discurs, în greutatea vorbelor.

Dar, sigur, că un om care nu doar că a primit o educaţie de mult bun-simţ, care s-a autoeducat şi format vertical, serios şi respectuos, şi care ca structură interioară este un delicat şi un sensibil, nu se poate transforma în câteva luni într-o “bestie”, o “fiară” sau un dur, fie şi numai verbal, numai de dragul politicii. Oricât ar vrea. Dacă ar vrea. Oricât ar dori preşedintele Marian Vasile să fie de maleabil candidatul, nu cred că va fi posibil.

Însă, aşa cum este, Victor Iacobescu este apreciat. Cel mai mult de către intelectuali. Ce facem cu restul…?

Daniela DENGHEL