VIDEO. Primarul Cătălin Rotea, promisiune onorată
Hengst Filtration a fost inaugurată și va crea noi locuri de muncă în Balș
de Daniela DENGHEL
La eveniment au fost prezenţi reprezentanții germani ai companiei Hengst Filtration, Florin Toma, directorul general al fabricii din România, Radu Oprea, ministrul Economiei, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt (CJ Olt), primarul oraşului Balş, Cătălin Rotea, senatorul Liviu Voiculescu, deputații Marius Iancu și Emil Albotă, Cosmin Floreanu subprefectul de Olt, precum și vicepreședinții CJ Olt Ionuț Ivan și Virgil Delureanu.
Hengst Filtration în locul IAC
Liderul mondial în producția de sisteme de filtrare, Hengst Filtration, a fost inaugurată, pe 15 mai 2024, la Balș, după discuții și negocieri care s-au purtat timp de un an de zile, după cum a anunțat în urmă cu câteva luni primarul Cătălin Rotea. Aceasta este una dintre promisiunile făcute bălșenilor de către edil, aceea de a crea noi locuri de muncă în oraș, fabrica germană urmând să ajungă de la 100 de angajați câți vor fi până la sfârșitul anului ( care vor face cursuri de pregătire în Germania și Polonia), la aproximativ 500 la Balș.
„În 2019 IAC a luat o decizie de business şi a plecat din Balş. Cei care lucrau la IAC fie au plecat din ţară, în Cehia sau Polonia, fie s-au angajat la Ford, Qfort, Pirelli şi pierd două-trei ore pe zi pe frig, caniculă, în trafic. Acum, după trei ani de când sunt primar, avem un investitor la Balş – Hengst Filtration, care a cumpărat fabrica IAC. Ei vor muta o fabrică din Germania în Balş. În ianuarie vor să fie funcţională fabrica şi în decembrie vor să aibă cel puţin 100 de angajaţi şi vor câteva sute de locuri de muncă în următorii ani“, declara Cătălin Rotea, primarul oraşului Balş, în toamna anului trecut.
Hengst Filtration este o companie de familie fondată în 1958 în Germania la Münster, Westfalia, are fabrici în 23 țări ( în Europa: Germania- patru fabrici, Polonia- trei fabrici, și câte o fabrică în Danemarca, Franța, Cehia, acum, și în România; dar și pe continentele Asia, America de Nord, America de Sud și Australia), cu 3.500 de angajați.
Fabrica în valoare de peste 8 (opt) milioane de euro de la Balș funcționează pe o suprafață de 15.000 metri pătraţi, în locul fostei fabrici de componente de interior pentru auto, unul din principalii furnizori ai Ford, International Automotive Components (IAC) construită în 2012 şi închisă la începutul anului 2020.
În deschidere, Christopher Heine, CEO al Hengst Filtration, a vorbit despre trecutul, prezentul și viitorul companiei și a explicat versatilitatea produselor oferite și puterea de adaptare la schimbările viitoare ale lumii:
”Am primit un sprinjin foarte puternic aici, din partea guvernului, administrației județene și locale, pentru care suntem foarte recunoscători. Am găsit o hală de producţie excelentă în Balș, pe care am reuşit să o adaptăm rapid la nevoile noastre. Ne aşteptăm să avem mai multă flexibilitate în producţie la Balș, în special pentru produsele în cantități mai mici. Balşul este un alt exemplu al transformării noastre de la un furnizor automotive la un specialist în filtrare în mai multe domenii.
Ce ne motivează, care este afacerea noastră? Tot ceea ce facem este despre filtrare. Și filtrarea este necesară în diferite zone. Oriunde ai nevoie de aer curat, de apă curată, ai nevoie de filtrare.
Oriunde trebuie să rulați eficient mașinile, aveți nevoie de filtre. Și în mai multe domenii este vorba despre purificare și curățare și, prin urmare, viziunea noastră este purificarea planetei noastre. Și nu facem asta de ieri, suntem o companie de familie de peste 65 de ani.
Walter Hengst era inginer ( n.r.- fondatorul companiei, care a decedat la vârsta de 86 de ani), iar ceea ce îl conducea, ce era în ADN-ul lui era întotdeauna despre inovație, despre inovarea tehnică a unor produse noi pentru piețe, care ar trebui să-i convingă pe clienți.
Și asta încă ne determină să aducem noi tehnologii, care în cele din urmă contribuie la purificarea planetei noastre.
Este nevoie de filtre în toate domeniile, de la mașinile de construcții, mașinile de pasageri, de trafic greu și din sectorul marin, utilajele de producere a energiei ( inclusiv eoliană), fabricile de producere a cimentului, oțelului, până la fabricile de producere a napolitanelor și chiar la grădinile zoologice.
Dar există discuții, cum este trenul motopropulsor al viitorului? Este motorină, este injecție directă cu hidrogen, este celula de combustie, orice s-ar putea întâmpla, rezolvăm soluții de filtrare pentru că, dacă luați celula de combustie de exemplu, este un sistem foarte sensibil, așa că doriți să îl protejați nu numai împotriva particulelor, ci și de asemenea împotriva gazelor periculoase”.
Florin Toma, director general Hengst Filtration România, a declarant că s-a investit foarte mult în managementul fabricii, alocarea capitalului propriu, operațiunile IT și pregătirea primilor angajați, care s-a făcut cu success în Germania:
”Se va face un transfer progresiv de producție din Germania către România, a început acum, s-a realizat deja 30%. În principal sunt cinci grupe de echipamente care urmează să fie alocate în România. Primul grup de echipamente a fost transferat, urmează alte patru.
Pentru a începe producția reală, există mai multe reguli de construcție pentru a finaliza întreaga execuție a fabricii, cum ar fi începerea renovării centralei, operațiunile IT, clasificarea, angajarea și instruirea, reproducerea și adăugarea versiunii finale a clientului. Prima execuție a fabricii a fost realizată cu succes, nu există timp de întârziere și următorul reper este finalizarea certificării fabricii și începerea pre-producției de vânzări, cel mai târziu în luna mai a acestui an. Vpm avea produse atât pe piața locală, cât și pentru colaborarea cu multinaționale ( Kercher, Bosch și Mille)”.
Radu Oprea, ministrului Economiei, a spus în discursul său că trebuie să aplicăm, să transferăm în economia românească experiența germană:
„Ați luat o decizie foarte înțeleaptă, cei de la Hengst, de a fi prezenți aici la Balș. Până la urmă, Balșul este pe coloana vertebrală a industriei auto din România, între Pitești și Craiova, pe infrastructură nouă, într-o zonă foarte dinamică a României. Mai mult decât atât, așa cum arată cifrele statistice publicate astăzi, de către Institutul Național de Statistică, România are una dintre cele mai mari creșteri economice din Europa, 1,8%, spun economiștii. Ca social-democrat mă uit nu doar la partea de profit, mă uit la faptul că începeți cu 40 de angajați, că veți crește până la sfârșitul anului la 100 de angajați și că vă propuneți ca într-o perioadă foarte scurtă să reușiți să ajungeți undeva la 500 de lucrători aici în Balș, lucru care îl va face foarte fericit pe domnul primar, pentru că bugetul domniei sale va fi mai mare, ceea ce va însemna că poate să vină cu servicii sociale mai bune pentru toți locuitorii din Balș, inclusiv pentru lucrătorii dumneavoastră de aici de la Hengst.
Am mai făcut o remarcă, și vorbeam cu domnul director general, Hengst este o companie de familie. Companiile de familie din Germania sunt, dacă vreți, cele mai rezistente, reziliente, care dau o putere deosebită economiei Germaniei. Și mă gândeam și vorbeam cum să facem să transferăm această experiență și către IMM-urile din România, pentru că la 20-30 de ani, la prima schimbare de generație a celor care au început o afacere, să rămâi o firmă de familie este ceva care vorbește despre valorile pe care acea companie le are. La companii precum Hengst, care au venit și au inovat, având foarte multă cercetare, foarte multă inovare în spate, veți vedea că au aceste valori profunde pe care sunt convins că le vom împărtăși și aici în România, aici la Balș. Cum facem ca acest lucru să se transfere și către companiile românești este unul dintre secretele pe care trebuie să le aflăm într-un timp foarte scurt”.
Marius Oprescu, președintele CJ Olt, i-a felicitate pe reprezentanții Hengst Filtration pentru alegerea orașului Balș pentru această investiție și a amintit cât de mult s-a implicat și și-a droit primarul Cătălin Rotea ca această investiție să devină realitate:
„Mă bucur că suntem cu toții astăzi aici, la inaugurarea unei investiții importante pentru orașul Balș. Acum patru ani de zile, când Cătălin Rotea și-a preluat mandatul de primar al orașului Balș, și-a propus ca proiectele lui să devină realitate și și-a mai propus ca Balșul să devină un mediu propice marilor investiții. Iată că, după patru ani, majoritatea proiectelor lui au devenit realitate, iar mediul propice a fost creat. Și iată, în urma acestor lucruri, este a doua mare investiție care duce la crearea de noi locuri de muncă la Balș. O investiție importantă, care pe lângă locuri de muncă și o sustenabilitate a activității economice și a plus valorii în orașul Balș mai produce un lucru: produce încredere în administrația publică locală și județeană că putem fi un partener de încredere și de dialog în realizarea marilor investiții în orașul Balș și în județul Olt. Îi felicit pe cei de la Hengst că au ales orașul Balș și județul Olt pentru această investiție, îi asigur de sprijinul și susținerea noastră în toate acțiunile pe care le vor întreprinde, care înseamnă dezvoltarea durabilă a comunității noastre. Sunt convins că astăzi nu sărbătorim doar deschiderea acestei fabrici, ci sărbătorim o colaborare frumoasă care cu siguranță va aduce plus-valoare comunității noastre. Felicitări și mult succes!”.
Emoționat, primarul Cătălin Rotea, a declarant că este cea mai important zi din viața orașului Balș, după Revoluția din 1989, că este convins că relația cu Hengst Filtration va fi una de lungă durată și a vorbit, totodată, despre faptul că bălșenii sunt oameni muncitori:
„Este o zi foarte mare, este o zi importantă pentru Balș, poate una dintre dintre cele mai importante zile pe care acest oraș le trăiește în ultimii 34 ani de la Revoluție. Pentru că, iată, asistăm astăzi la inaugurarea unei capacități de producție, a uneia dintre cele mai renumite și mai puternice multinaționale din Europa, Hengst Filtrasion. Este un lucru de care orașul nostru avea nevoie, este un semn că orașul nostru a renăscut și că este pe o cale normală a dezvoltării. Și, în același timp, este o dovadă că eu mă țin de cuvânt, pentru că principala mea promisiune făcută acum patru ani a fost că voi acorda sprijin tuturor investitorilor care vor să vină la Balș pentru a crea locuri de muncă. Locurile de muncă au fost principala problemă a acestui oraș și este nevoie de mult mai multe locuri pentru a satisface nevoia pe care acest oraș o are.
Eu sunt convins că Hengst Filtration va avea o relație de lungă durată, solidă, cordială, transparentă, deschisă și cinstită cu orașul Balș. Și spun asta aducându-mi aminte ceva ce am vorbit cred că în primele videoconferințe, cam acum un an și ceva, când începuseră negocierile. Când priteneul meu, pentru că pot să-i spun așa, Stephan Lachmann, mi-a spus că viziunea Hengst nu este să fie a nu știu câta firmă dintr-un mare oraș sau dintr-un mare municipiu, mi-a spus că Hengst vrea să fie principala companie dintr-un orășel mai mic, pentru că ei nu oferă doar locuri de muncă, ei vor să dea dovadă de responsabilitate socială și vor să se implice adânc în nevoile comunității. Și mi-am dat seama atunci, și o să-mi rămână mereu în minte acest lucru, că trebuie să fac tot ceea ce ține de mine pentru a-i convinge și pentru a-i ajuta în decizia lor de a veni al Balș.
Am acordat facilități fiscale și vor beneficia de facilități fiscale, am rezolvat într-un termen aproape record pentru birocrația românească problemele juridice ale terenurilor și am încercat să răspundem cu celeritate la tot ceea ce ne-au solicitat, de natură juridică și administrativă. Și iată că am ajuns astăzi să spunem, cu mare mândrie și cu mare bucurie: Hengst, welcome to Balș! Bălșenii sunt oameni harnici, oameni cinstiți, oameni demni, oameni devotați și foarte, foarte primitori, ca toți oltenii de altfel, sau ca toți românii, de altfel, și sunt convins că legătura dintre Hengst și Balș va dura mult timp de acum încolo. Și de asemenea sunt convins că ziua de astăzi va reprezenta un semn pentru orice companie care vrea să vină să investească în această regiune și orice companie care are planuri noi de dezvoltare trebuie să știe că va găsi în administrația mea locală un partener demn de încredere.”
După discursurile festive, toți invitații au urmărit un mic spectacol oferit de călușarii Ansamblului Profesionist „Maria Tănase” din Craiova și au vizitat halele de producție a renumitelor filtre.
………………………..
VIDEO. Ștefan Nicolae, noul prefect al județului Olt
de Daniela DENGHEL
Ștefan Nicolae a adepus astăzi, 12 aprile 2024, jurământul de învestire în funcția de prefect al județului Olt, la sediul Prefecturii Olt.
Acesta îl înlocuiește pe colegul său liberal, Mario De Mezzo, care a demisionat pentru a putea participa la alegerile locale din data de 9 iunie, dorința sa fiind aceea de ajunge primar al Slatinei.
Din același motiv, acela de a intra în lupta electorală ca și candidații, la nivel national 14 prefecți și 11 subprefecți au demisionat, aceștia fiind înlocuiți în ședința solemnă desfășurată astăzi prin videoconferință cu Ministerul de Interne.
La eveniment au fost prezenți cei doi subprefecți, Ana-Maria Ceaușu și Cosmin Floreanu, fostul prefect, Mario de Mezzo ( 4 august 2023- 11 aprilie 2024), președinle PNL Olt, Gigel Știrbu, șefii instituțiilor militarizate aflate în subordinea Prefecturii Olt, membri ai PNL și jurnaliști.
Ștefan Nicolae este de profesie medic veterinar, este fost director adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor Olt și a mai ocupat funcțiile de subprefect și prefect, în perioada septembrie 2007 – februarie 2009.
Noul prefect a declarat că obiectivul său principal este organizarea alegerilor din acest an, vizele de flotat și ”evoluția” mitei electorale fiind o problemă majoră, dar că va avea în vedere și evaziunea fiscală, învățământul și consumul de droguri de la nivel județean.
„Principalul obiectiv, în ceea ce mă priveşte, este organizarea scrutinului electoral, respectiv alegerile locale, europarlamentare, parlamentare și prezidenţiale. Vin din campanie electorală, știu exact ce se întâmplă. Subiectul fierbinte este cu aceste vize. Vă pot da pe localități. Nu în toate, dar în anumite localități vă pot spune că sunt șapte vize într-o gospodărie. Spre exemplu la Grădinari, Ștefan cel Mare (…).
În 2008, când am fost prefect era o modă: se dădeau găleți, sacoșe, zahăr, ulei. Acum e altă modă. Vreau ca instituțiile statului să-și facă treaba, pentru că se cunosc lucrurile și e grav ce se întâmplă. (…) Indiferent, chiar dacă stau trei zile, nu renunț la principiile mele, pentru că tot fraudă și tot mită electorală este și când te duci să racolezi primarii, numai că se dau din banii statului. Nu este frumos ce se întâmplă, dar cam așa au evoluat lucrurile în ultimul timp.
Pe lângă toate aceste lucruri, am creionate câteva chestiuni în ceea ce priveşte activitatea privind învăţământul, combaterea evaziunii fiscale la nivelul judeţului Olt. O altă temă care mă frământă – consumul drogurilor în rândul tinerilor, pentru că a devenit un fenomen social. Este un fenomen care a cuprins întreaga ţară, nu trebuie să spunem că în judeţul Olt sunt mai multe ca în altă parte. Cred că trebuie făcută multă educaţie şi în şcoli şi o analiză şi trebuie găsită o modalitate în aşa fel încât să încercăm cât de cât să stopăm acest fenomen”, a declarat Ștefan Nicolae.
Noul prefect a precizat că va colabora bine cu toate instituțiile:
„Chiar dacă sunt reprezentantul Partidului Naţional Liberal, vă asigur că voi avea o bună colaborare cu absolut toate instituţiile, dar în măsura în care se respectă legea. Dacă anumite practici vor continua, să ştiţi că nu voi ezita în niciun fel de a sesiza instituţiile statului”.
……………….
Activitatea parlamentară a senatorului Paul Stănescu
Paul Stănescu, secretarul general al Partidului Social Democrat, se află la al doilea mandat de senator din partea PSD Olt. Acesta a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Senatului României, în 23 noiebrie 2021, și face parte din Grupul parlamentar de prietenie cu Australia și Grupul parlamentar de prietenie cu Franța, ale Senatului României, și participă la delegațiile Parlamentului României la organizații parlamentare internaționale, fiind membru al Uniunii Interparlamentare (UIP) din 12 februarie 2021.
Senatorul Paul Stănescu are 45 de inițiative legislative din care 13 au fost promulgate legi, 24 de declarații politice, 13 luări de cuvânt în plen și trei moțiuni.
Iată care sunt propunerile legislative ale senatorului oltean Paul Stănescu ce au devenit legi:
1.Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor. A devenit Legea nr.7/24.02.2021 publicatã în M.O. nr.186/24.02.2021.
2.Propunerea legislativă pentru completarea art.23 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. A devenit Legea nr.303/16.12.2021 publicatã în M.O. nr.1198/17.12.2021
3.Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.98/2016 privind achizițiile publice și a Legii nr.99/2016 privind achizițiile sectoriale. A devenit Legea nr.86/12.04.2022 publicatã în M.O. nr.366/13.04.2022.
4.Propunerea legislativă pentru modificarea art.3 alin.(3) din Legea cooperaţiei agricole nr.566/2004. A devenit Legea nr.6/05.01.2022 publicatã în M.O. nr.23/07.01.2022.
5.Propunerea legislativă pentru completarea art.291 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. A devenit Legea nr.287/08.12.2021 publicatã în M.O. nr.1168/09.12.2021.
6.Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. A devenit Legea nr.135/13.05.2022 publicatã în M.O. nr.489/17.05.2022.
7.Propunerea legislativă pentru anularea unor obligații fiscal. A devenit Legea nr.43/24.02.2023 publicatã în M.O. nr.163/24.02.2023.
8.Propunerea legislativă pentru completarea și modificarea Legii educației naționale nr.1/2011. A devenit Legea nr.297/04.11.2022 publicatã în M.O. nr.1072/07.11.2022.
9.Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003 Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru modificarea și completarea OUG nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare. A devenit Legea nr.283/17.10.2022 publicatã în M.O. nr.1013/19.10.2022.
10.Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea articolului 31, alin.1 din Legea nr.360/2002 privind Statutul polițistului. A devenit Legea nr.113/09.05.2023 publicatã în M.O. nr.402/10.05.2023.
11.Propunerea legislativă pentru completarea art 51 din Legea nr.123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale. A devenit Legea nr.158/30.05.2023 publicatã în M.O. nr.483/31.05.2023.
12.Propunerea legislativă pentru completarea Legii drepturilor pacientului nr.46/2003. A devenit Legea nr.138/24.05.2023 publicatã în M.O. nr.461/26.05.2023.
13.Propunerea legislativă pentru modificarea art.150 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrative. A devenit Legea nr.72/31.03.2023 publicatã în M.O. nr.277/03.04.2023.
…………………
Primarul Emil Moț a spus că din Bugetul Slatinei votat pentru anul 2024 aproape jumătate va merge în investiții
Consilierii locali slătineni au aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al Municipiului Slatina, pentru anul 2024, într-o ședință în care liberalii fie s-au abținut să voteze anumite capitole, fie au făcut mențiuni… ”nepregătite”.
Pe Ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local s-au aflat, împreună cu proiectul Bugetului pe anul 2024, în total 12 proiecte de hotărâre. Cel mai important proiect a fost, desigur, cel de venituri și cheltuieli pe anul în curs, aprobarea programului obiectivelor de investiții și a programului de dotări pe anul 2024, aprobarea repartizării excedentului în vederea finanțării cheltuielilor secțiunii de dezvoltare aferentă bugetului pe anul 2024, aprobarea fișelor obiectivelor de investiții, precum și aprobarea programului obiectivelor de investiții la unitățile de învățământ pe anul 2024.
Înaintea ședinței de consiliu pentru votarea bugetului, primarul Emil Moț a prezentat proiectul de hotărâre într-o conferință de presă.
Edilul a trecut în revistă principalele capitole de investiții ale municipalității, pentru anul 2024 și a precizat că bugetul acoperă cheltuielile de funcționare și are prevăzute sume importante pentru investiții, atât din bugetul propriu al primăriei, cât și din fonduri europene, primarul menționând că din totalul de 450 milioane lei, aproape jumătate va merge în investițiile din municipiu, către proiecte necesare pentru cetăţenii oraşului.
„Bugetul municipiului Slatina are o valoare totală de 449.430.000 lei. În bani vechi înseamnă undeva la peste patru mii de miliarde. Bugetul se compune în felul următor: total venituri – 376.658.000 lei, la care se adaugă un excedent de 72.772.000 lei. Excedentul provine din banii pe care nu i-am cheltuit anul trecut. Sunt anumite lucrări care nu sunt finalizate, sunt anumite facturi care nu au fost depuse și excedentul se rostogolește din anul 2023, în anul 2024. Un lucru este clar și cert, am asigurat tot ce înseamnă cheltuieli salariale și cheltuielile pe bunuri și servicii. Adică, Primăria, în anul 2024, nu va avea nicio problemă în ceea ce privește plata salariilor și a ceea ce înseamnă birotică”, a declarant primarul Emil Moț.
Edilul a spus că investițiile înseamnă undeva la 1,2 miliarde lei, doar din banii de la bugetul local, dar că, în schimb, au fost obținute 9 ( nouă) miliarde lei din fonduri europene.
”În 2023, am făcut trei studii de fezabilitate pentru terenuri de sport la trei unități de învățământ din oraș. Știm baza sportivă de la Școala Nr.5, iar aceasta va fi reabilitată total, cu tribune, teren de fotbal, teren de handbal, mese de teqball ( sportul care combină tenisul de masa și fotbalul), plus noi locuri de parcare în zonă. Alocarea este de 5 milioane de lei. De asemenea, la Școala Nr. 3, alocăm 3 milioane de lei. Dăm gardurile jos, pentru că terenul e al nostru, și facem terenuri de baschet, de fotbal, de handbal, plus supralărgire străzii cu locuri de parcare.
Redăm aceste terenuri tuturor copiilor din Slatina. În plus, toate vor avea nocturnă. La Școala Nr. 7, „Vlaicu Vodă”, am identificat un teren care este al Primăriei și acolo vom face un nou teren multifuncțional pentru toți copiii din Slatina. Am alocat două milioane de lei pentru acest proiect. Aceste proiecte sunt începute din vară, știți procedura, dar din punctul meu de vedere, undeva la sfârșitul toamnei, aceste terenuri vor fi funcționale. După ce a fost aprobat bugetul, dăm drumul la procedura de licitație.
De asemenea, primăria va aloca fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice la încă șapte unități de învățământ din municipiu și va continua să subvenționeze transportul în comun pentru elevi, studenți și pensionari.”, a precizat Emil Moț vorbind despre investițiile majore la instituțiile de învățământ din municipiul Slatina.
De asemenea, se va continua programul de reabilitare termică a blocurilor de locuit. A fost alocată suma de 5 milioane lei pentru aceste proiecte, 54 de blocuri fiind pe lista din acest an. Din anul 2020 și până acum, 164 de noi imobile au fost reabilitate termic.
Edilul slătinean, Emil Moț, își cere scuze cetățenilor pentru disconfortul creat de lucrările care se derulează în întreg municipiul Slatina și îi roagă să fie răbdători:
”Anul acesta vom face un contract-cadru pentru reparații și absolut fiecare stradă afectată de aceste lucrări va fi refăcută de la zero. Cu această ocazie vreau să vă solicit răbdare, pentru că totul va reveni la forma inițială.”
Cei care doresc să vadă structura Bugetului Local Slatina pe anul 2024 vor putea găsi documentul aici:
Proiect_1_.pdf (primariaslatina.ro)
…………………
A FOST VOTAT BUGETUL PE ANUL 2024 AL JUDEȚULUI OLT
Consilierii județeni olteni au votat, în prima ședință ordinară din 2024, cea de pe data de 29 ianuarie, Bugetul județului Olt pentru 2024.
Bugetul județului Olt este, conform proiectului de hotărâre publicat pe site-ul CJ Olt, în valoare totală de 477.716.000 lei, din care aproape 206 milioane lei reprezintă bugetul alocat dezvoltării județului, iar 272 milioane lei înseamnă bugetul de funcționare.
Bani pentru investiții în lucrări și aparatură medicală la SJU Slatina
O parte din bugetul pe acest an este alocată investițiilor din județ, iar o parte pentru continuarea lucrărilor începute la Spitalul Județean Slatina, și anume, la Secțiile Materno- Infantil și Secția Medicală.
„Bugetul județului pe care l-am aprobat astăzi, (n.r.- 29 ianuarie 2024), este un buget aproximativ echilibrat, ca și anul trecut. Sunt anumite sume de bani pe care le-am pierdut, dar, de asemenea, sunt anumite capitole la care am câștigat sume de bani. Per total, nu avem sume foarte mari de bani pe care le-am pierdut față de bugetul anului trecut. Despre investiții, în general, Consiliul Județean le-a făcut din fonduri europene, fonduri guvernamentale. Anual, în jur de 20 milioane lei ne rămân pentru investiții. De obicei jumătate din această sumă se duce către Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina. Și în acest an avem câteva lucrări deja începute la SJU Slatina și vorbim de reabilitarea interioară și modernizarea Blocului Materno-Infantil și, totodată, același lucru se întâmplă și la Secția Medicală. Am prins toți bani, astfel încât anul acesta să terminăm pe interior cele două pavilioane ale Spitalului Slatina. De asemenea, am prins o serie de bani pentru mobilier și aparatură medicală, astfel încât cred că sumele la CJ se ridică undeva la 12 milioane lei pe care le-am alocat din bugetul propriu, anul acesta, pentru investiții”, a declarat Marius Oprescu, președintele CJ Olt.
Peste 6,5 milioane de lei sunt prevăzute pentru dotări cu aparate și echipamente la SJU Slatina, printre acestea aflându-se un apparat de anestezie cu dotare minima- în valoare de 191.000 lei, un aparat de hemodializă – de 155.000 lei, un litotritor pentru secția Urologie – de 249.000 lei, un body pletismograf – cu valoarea de 263.000 lei, un sterilizator cu plasmă – de 885.000 lei, o trusă de chirurgie vasculară – în valoare de 119.000 lei, precum și un aparat de radiologie cu braț – în valoare de 665.000 lei.
Bani pentru primării din TVA și cota de 6% din impozitul pe venit
Consilierii județeni au votat și proiectele de hotărâre referitor la repartizarea pe unități administrativ teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pentru anul 2024, precum și proiectul de hotărâre privind repartizarea pe UAT-uri a cotei de 6 la sută din impozitul pe venit.
Astfel, au fost repartizate 22.150 mii lei pentru executarea lucrărilor de întreținere și reparare a rețelei de drumuri județene din județul Olt, care au o lungime totală de 1055,757 km și vor primi: – 500 mii lei Comuna Voineasa, – 380 mii lei Comuna Dobrețu, – 400 mii lei Comuna Slatioara , – 400 mii lei Comuna Bălteni. Iar din cota de 6% din impozitul pe venit au fost repartizate tuturor celor 112 primării peste 36,8 milioane de lei (după cum se vede mai jos).
„Am avut două proiecte importante pe ordinea de zi pe care am votat-o astăzi, unul în ceea ce privește sumele din cotele defalcate de TVA pentru drumurile județene și comunale, în care mare parte din bani au rămas pentru întreținerea drumurilor județene. De asemenea, au fost patru localități care au primit diverse sume de bani pentru a realiza anumite obiective de drumuri locale și pentru a remedia anumite drumuri locale care au legătură cu interesul județean.
Pentru Slătioara am alocat bani astfel încât să reușim să finalizăm varianta ocolitoare pe baraj, pentru care de-a lungul timpului, an de an, Consiliul Județean a finanțat modernizarea acelui drum și în momentul de față iată că este practicabil. Cine vrea să evite aglomerația de pe Podul Olt, în anumite momente, poate să o ia pe baraj, toată lumea care merge spre sudul județului. Lucrările de pe barajul de la Slătioara ar urma să se apropie de final în urma alocării acestor bani. Se termină calea de rulare, urmând caprivind parapeții de pe margine să vedem din sume viitoare.
La Bălteni vorbim de drumul care trece prin centrul localității, ieșire din drumul județean, prin fața primăriei, care este stricat din cauza mașinilor care merg la groapa de gunoi. Și atunci, (…) dacă este un drum pe care interesul județean l-a stricat, s-au alocat acești bani pentru modernizarea acestuia, astfel încât să ajungă din nou la condiții normale și practicabile”.
În ceea ce privește sumele defalcate din cota de 6% care este alocată Consiliului Județean pentru echilibrarea bugetelor primăriilor, această sumă de bani a fost împărțită aproape în totalitate, pentru că au mai rămas acolo 120.000 lei care urmează să vedem ce facem cu ei, în rest, a fost împărțită primăriilor din județul Olt, primind fiecare comună minimum 200.000 de lei, orașele minim 500.000 de lei, iar cele două municipii- Slatina – 1,5 milioane lei și Caracal – 1 milion lei”, a mai spus Marius Oprescu.
…………….
Secretarul general al Partidului Social Democrat, Paul Stănescu, a declarant că bugetul pentru acest an pune pe primul plan investițiile în educație, infrastructură și stabilitatea socială, redându-le unor categorii de cetățeni demnitatea și respectul cuvenit:
”Am adoptat un buget care prioritizează investiții în stabilitatea socială, educație și infrastructură. Creșterea salariului minim, a veniturilor profesorilor și a pensiilor în 2024 înseamnă respect și dreptate socială, nu pomană electorală. Reprezintă redarea demnității unor categorii de români prea mult timp nedreptățiți. Respectul pentru munca lor nu poate fi suspendat sau anulat, doar pentru că unii văd mereu apocalipse financiare, ori de câte ori PSD crește veniturile românilor.
Continuăm să guvernăm fără să apelăm la austeritate, ci luptând, în cadrul acestei coaliții, pentru o Românie mai echitabilă. Aceasta este o miză actuală, dar și pe termen lung, nu promisiuni fără acoperire sau populism deșănțat, nu scandal și isterie, cum am văzut în decembrie la dezbaterea bugetului în Parlament.”
Senatorul oltean susține că în bugetul pe acest an dunt prevăzute creșteri substanțiale pentru investiții, lucru care a generat critici din partea adversarilor politici. Politicianul recunoaște că nicio lege a bugetului nu va fi vreodată perfecta și amintește austeritatea bugetară din guvernările trecute, cu care PSD nu este de acord, și că după intrarea la guvernare prioritatea social- democraților a fost să protejeze și să sprijine românii vulnerabili.
”Întotdeauna vor exista neajunsuri bugetare, pentru că nicio lege a bugetului nu va fi vreodată perfectă. Dar este de-a dreptul incredibil cum bugetul pentru anul 2024 a ajuns să fie criticat pentru că prevede creșteri de venituri și alocări substanțiale pentru investiții publice. Poate unii ar fi preferat, cum s-a mai întâmplat în trecut, austeritatea, care nu se regăsește și în opțiunile noastre. Și apropo de trecut, să nu uităm cum s-au descurcat celelalte partide aflate la guvernare, atunci când PSD era în opoziție. Istoria pe care o știm și am trăit-o ne reamintește doar de crize politice, catastrofe guvernamentale și o mare instabilitate.
După ce am intrat la guvernare, în anul 2022 și 2023 a trebuit să asigurăm protejarea veniturilor românilor celor mai vulnerabili și să-i sprijinim, pentru că treceam prin crize majore. Și am făcut-o, tot în ciuda celor care spuneau că distrugem bugetul!
Astăzi, arătăm în continuare românilor că prin acest buget am gândit lucrurile și contextual, și rațional, și în perspectivă și că PSD rămâne garanția coerenței guvernamentale și a stabilității țării.”, a precizat Paul Stănescu, secretarul general al PSD.
……………………….
Deputatul Emil Albotă: ”Bugetul pe 2024 are alocări record pentru investiții majore în transporturi!”
Deputatul social- democrat de Olt, Emil Albotă, membru al Comisiei pentru transporturi și infrastructură, a precizat că bugetul pe anul în curs are alocate sume foarte mari pentru bugetul Transporturilor, pentru investiții de mare anvergură. Din cele 30 de miliarde de lei, aproximativ două treimi din întreaga sa valoare, cele mai mari sume, 81 miliarde de lei, vor fi destinate cofinanțării proiectelor cu fonduri europene, fonduri CEF ( Mecanismul pentru Interconectarea Europei- Connecting Europe Facility), fonduri prin Programul Transport 2021-2027 și fonduri prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).
”Am votat pentru aprobarea bugetului transporturilor pe anul 2024, în valoare de 30 de miliarde lei, un buget record destinat investițiilor ample.
Din această sumă, 20,4 miliarde lei sunt destinate bugetului de investiții din fonduri europene, în creștere cu 29% față de 2023. Sunt fonduri aferente PNRR, CEF și Programului Transport 2021-2027, din care cofinanțarea asigurată de la bugetul de stat este de 11 miliarde lei.
Banii vor susține proiecte de 81 miliarde lei în 2024: drumuri de mare viteză: 710 km (valoare totală 55 miliarde lei); cale ferată (modernizare, electrificare): 430 km (21 miliarde lei); achiziții material rulant: 131 trenuri (5 miliarde lei).
De subliniat, că toate proiectele de infrastructură rutieră mare au finanțare prin bugetul pentru 2024, fie că vorbim de Autostrada A8, Autostrada A7, Autostrada Sibiu-Pitești sau Drumul Expres Craiova- Pitești. Acest lucru este valabil și pentru magistralele de Cale Ferată cu finanțări europene nerambursabile.
De asemenea, salut vizita premierului Marcel Ciolacu și a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, în județul Olt, confirmând inaugurarea unui nou tronson pe Drumul Expres. Aceasta este o realizare concretă a angajamentului asumat.”, a menționat deputatul PSD Emil Albotă.
………………..
Hengst Filtration a cumpărat IAC Balș,
Cătălin Rotea, primarul Balșului, aduce un colos economic nemțesc în oraș și creează locurile de muncă promise bălșenilor
De Daniela DENGHEL
Edilul orașului Balș, Cătălin Rotea, le-a promis concetățenilor săi în campania electorală că va face în așa fel încât, în timpul mandatului său de primar, în orașul de pe malul Oltețului să fie create un număr de 500 de locuri de muncă.
O parte dintre aceste locuri de muncă, aproape 300, au fost create deja la hipermarket-urile, galeriile comerciale și firma CIT One stabilite în Balș în ultimii trei ani.
După ce colosul economic multinațional Hengst Filtration, din Germania, care a cumpărat fabrica IAC (International Automotive Components), alte câteva sute de locuri de muncă vor fi înființate în orașul Balș.
Primarul Cătălin Rotea a făcut un bilanț al celor trei ani de mandat, în cadrul conferinței de presă susținută, pe 17 noiembrie 2023, în sala de ședinte a Consiliului Local Balș, menționând că promisiunea privind locurile de muncă în Balș, în timpul acestui mandat de primar, a fost îndeplinită.
Sursa VIDEO: Facebook Primaria Orasului Bals
”Atunci când am câștigat alegerile, pe 27/09/2020, promiteam la Balș 500 de noi locuri de muncă. Au trecut 3 ani de atunci. În prima ședință de Consiliu Local sau în a 2-a ședință de Consiliu Local am aprobat- ( o să fac un scurt istoric a ceea ce înseamnă crearea de noi locuri de muncă în Balș.) -, am aprobat o schemă de ajutor de stat pe care consilierii PNL și PMP nu au votat-o. S-au obținut. Din câte îmi amintesc, au votat-o consilierii PSD și Pro România. Era ceva ce promisesem în campanie și spuneam atunci că orice firmă care vine în Balș și investește minim 200.000 euro primește o reducere de minim 30% la impozitul pe clădiri sau pe terenuri. Au trecut 3 ani. Între timp au venit niște galerii comerciale, niște hipermarket-uri despre care nu o să mai vorbesc, care au creat 150 de locuri de muncă.
Sunt lucruri pe care le-am anunțat. Mulți au spus de ce Balș nu are și ceva de producție, nu are unități de producție sau nu are capacități de producție sau firme care să facă altceva decât comerț cu amănuntul. Întrebări pertinente, întrebări legitime, chiar dacă Primăria Balș nu avea o implicare directă în faptul că fostele fabrici s-au închis, SMR, INSTIRIG, Vel Pitar.
Anul acesta, în primăvară, am semnat un contract de concesiune și am adus firma CIT One, care a creat 132 de locuri de muncă. Este o firmă care procesează servicii logistice, o firmă care se ocupă de tranzacții cu numerar, care și-a făcut un HUB regional în Balș. M-am întâlnit cu management-ul acestei firme, chiar zilele trecute, și mi-au spus că au mai luat câteva trasee și că vor suplimenta locurile de muncă.”, a declarat Cătălin Rotea.
Primarul Balșului a mai spus că orașul avea nevoie de o firmă producătoare, care să creeze locuri de muncă, că nimeni nu a făcut nimic să împiedice ”plecarea” fabricii IAC din Balș și că urmează să fie obținut titlul de ”Parc Industrial” de la Ministerul Dezvoltării, toate procedurile în acest sens fiind finalizate:
”Cu toate astea, orașul Balș avea nevoie de o capacitate de producție și în afară de Parcul Industrial, care este finalizat din punct de vedere al procedurilor, al tranzacțiilor de vânzare-cumpărare și urmează să obținem titlul de ”Parc Industrial” de la Ministerul Dezvoltării, am încercat să aducem un investitor în Balș. Pentru că, așa cum știți, în 2019, fosta fabrică IAC, din motive de business, a luat decizia de a pleca din orașul Balș. Și atunci primăria n-a făcut nimic. Nimeni din autoritățile locale nu s-a implicat la momentul respectiv ca să acorde vreo facilitate sau să-i convingă să nu plece. Și mulți oameni din Balș au fost nevoiți să plece prin Cehia sau prin Polonia, după care s-au întors, cred eu, destul de umiliți, pentru că tratamentul la care au fost supuși acolo nu a fost unul foarte demn.
Și-au căutat locuri de muncă prin alte părți pe la Q Fort, pe la Pirelii, pe la Ford și își pierd vreo două, trei- patru ore din viață făcând naveta, ori prin frig, ori prin ploaie, ori prin caniculă și își pierd un timp pe care ar putea să-l petreacă alături de familie, alături de copii. Nimeni n-a ridicat un deget în 2019 sau în în primăvara lui 2020, ca IAC să nu plece de aici. ”
Henst Filtration va face primele 100 de angajări în decembrie și va începe activitatea în ianuarie
Acum, la aproape 3 ani de când am depus jurământul ca primar al orașului Balș, exact pe acest scaun și am promis minim 500 de locuri de muncă la Balș, vreau să anunț cu mândrie, cu bucurie, cu toate sentimentele de bine posibile pe care un om poate să le aibă, că de ieri (n.r.- joi, 16 noiembrie 2023) avem un investitor nou la Balș, Henst Filtration, o firmă multinațională de nivel înalt, care a cumpărat fabrica IAC.
Am avut nenumărate întâlniri față în față, prin teleconferință, prin videoconferință, cărora le-am oferit schema noastră de ajutor de stat care n-a fost primită de niciun consilier al opoziției în prima mea ședință de Consiliu Local, cărora le-am oferit 50% reducere la impozitul pe clădiri și pe terenuri pentru a investi în Balș și care au ales să vină în Balș. Despre ce vorbim? Vorbim de o firmă înființată în 1958 în Westfalia, în Germania, o firmă care este în primele trei din lume în domeniul filtrelor auto, aer condiționate, medicale, tot ceea ce înseamnă partea de filtrare, o firmă care și-a relocat o fabrică din Germania pentru a veni în România în Balș, o firmă care m-a mandatat să anunț această tranzacție și să postez pe Facebook, ulterior acestei ședințe, o adresă de e-mail: application@hengst.de, la care așteaptă CV-uri de mâine, pentru că oamenii vor să înceapă activitatea în aprilie, vor să înceapă producția, vor să dea drumul la primele angajări, la primele 100 de locuri de muncă din decembrie, astfel încât în ianuarie fabrica să fie funcțională, iar creșterea pe care ei și-o doresc organică, pozitivă pe termen lung este de minim câteva sute de locuri de muncă în următorii doi ani.
Primarul Cătălin Rotea, mândru de reușita sa care înseamnă enorm pentru oraș
”Sunt foarte mândru că Hengst Filtration, o firmă cu o cifră de afaceri de 700 de milioane de euro în 2022, a ales să vină la Balș.
Sunt foarte mândru că mulți dintre cei care faceți naveta și cu care mă intersectez mereu pe drum, dimineața la Q Fort, la Ford, la Pirelli, la orice altă firmă care nu e în Balș, veți avea oportunitatea să lucrați din nou în Balș, acasă, pentru că acest oraș nu v-a dat oportunități până acum. Uite că prin voia lui Dumnezeu și cu ajutorul unor chestiuni tehnice pe care le-am putut realiza am reușit să aducem această firmă în Balș. Și cred că este un moment de care acest oraș avea maximă nevoie pentru că dincolo de toate proiectele care sunt în dezvoltare acum și care sunt în implementare, era nevoie de un declic.
Era nevoie ca 300-400 de locuri de muncă nou- create, în afară de cele de care v-am spus, să fie aduse în orașul Balș, ca acești oameni să lucreze la ei acasă, ca acești oameni să nu mai piardă timpul pe drumuri, ca acești oameni să cheltuie banii în Balș, ca acești oameni să-și ia salariile în Balș și acești bani să rămână în oraș în diverse activități. Acești bani să se întoarcă sub formă de taxe și contribuții tot în oraș pentru a contribui la dezvoltarea orașului Balș. (…)
Dacă vă uitați pe broșura mea din septembrie 2020, pe pagina a doua scria că voi ajuta la crearea a 500 de noi locuri de muncă la Balș.
Misiune îndeplinită!
Și mergem mai departe pentru că mai avem un an până la următoarele alegeri și eu sunt convins că vor mai veni investitori și că acest lucru înseamnă enorm pentru inima acestui oraș.
Sunt multe sute de locuri de muncă în următorii 2 ani care vor fi înființate aici și care vor schimba fața acestui oraș. Și pentru mine este o deosebită bucurie și ca fapt personal, consider că e o împlinire extrem de de mare pentru destinul acestui oraș.”, a mai spus primarul Cătălin Rotea.
Fabrica IAC (International Automotive Components), o investiție de 40 milioane de euro la Balș, producător de componente auto și principal furnizor al fabricii de automobile Ford din Craiova, și-a început activitatea în anul 2012 și și-a închis porțile în 2020.
Hengst Filtration, firmă care se află în primele trei din lume în domeniul producerii filtrelor auto, de aer condiționat, medicale, tot ceea ce înseamnă partea de filtrare, a avut în 2022 o cifră de afaceri de 700 de milioane de euro.
………………….
Primăriile primesc bani de la CJ Olt
De Daniela DENGHEL
Cea mai mare parte din bani provin din Fondul de Rezervă al CJ Olt și urmează să fie folosiți de unitățile administrativ- teritoriale pentru achitarea cheltuielilor urgente.
Consilierii județeni ai Oltului au votat, în ședința ordinară de joi, 26 octombrie 2023, proiectul de hotărâre prin care se repartizează unităților administrativ- teritoriale cota 6% din impozitul pe venit pe anul 2023, precum și proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a unei sume din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Olt, prevăzut în bugetul Județului Olt pe anul 2023.
Sumele de bani primite, din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul 2023, vor fi folosite de primării pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.
Iar banii primiți din Fondul de Rezervă vor fi utilizați pentru achitarea unor cheltuieli urgente.
”Marea majoritate a banilor provin din Fondul de Rezervă bugetară pusă la dispoziția Consiliului Județean Olt, iar o parte foarte mică din acești bani provine din cota de 6% pe care Consiliul Județean, conform Legii Bugetului de Stat, o distribuie către UAT-urile din județul Olt. Sunt aproximativ 17 milioane și ceva de lei pe care, în funcție de necesitățile lor și gândind o formulă ca toate localitățile să primească bani, am stabilit ca municipiile să primească câte 500 de mii de lei, orașele 300 de mii de lei, comunele minim 100 de mii de lei. Diferența de bani s-a dat în funcție de fundamentarea localităților respective diferențiat pentru o serie de localități.”, a declarat președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu.
Astfel, din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul 2023 s-au alocat sumele de câte 500.000 de lei municipiilor Slatina și Caracal, 300.000 lei pentru orașul Balș și 26.000 lei orașului Corabia.
Respectând formula stabilită despre care a vorbit președintele Marius Oprescu, orașul Corabia a primit diferența până la 300.000 de lei din Fondul de Rezervă, adică 274.000 lei.
Restul localităților au primit bani numai din Fondul de Rezervă Bugetară: Oboga, Rusănești, Vlădila- câte 500.000 lei; Corbu- 400.000 lei;
Piatra Olt, Potcoava, Drăgănești-Olt, Scornicești, Cârlogani, Cezieni, Colonești, Giuvărăști, Movileni, Schitu, Slătioara- câte 300.000 lei; Băbiciu, Izbiceni -câte 250.000 lei, Baldovinești, Coteana, Nicolae Titulescu, Osica de Jos, Perieți, Rotunda, Valea Mare, Voineasa -câte 200.000 lei; Optași Măgura-196.000 lei; Găvănești și Tătulești -câte 150.000 lei; iar restul localităților au primit câte 100.000 lei.
„Banii din excedentul bugetar s-au dus în cheltuielile curente ale Consiliului Județean, special pentru investiții. Avem o serie de investiții licitate sau în curs de licitare la nivelul Direcției de Investiții și Drumuri Județene și era nevoie de acești bani să putem demara lucrările. Una dintre aceste lucrări, și anume un pod la Oporelu, care este pe un drum județean şi trebuie refăcut. Deja e licitată lucrarea și urmează ca în perioada următoare să dăm ordinul de începere a lucrării”, a mai spus Marius Oprescu, președintele CJ Olt.
………………….
Deputatul Emil Albotă: ”Primarii ne cam pun la treabă”
Invitat în cadrul emisiunii „Statul de drept”, moderată de Remus Iorache, la postul de televiziune Accent TV Oltenia, deputatul PSD de Olt Emil Albotă, a vorbit despre întâlnirile pe care le are cu primaii și cetățenii din judeţul Olt.
Deputatul a declarat că fiecare parlamentar din județul Olt desfășoară activitate în localitățile județului, având responsabilitatea împărțită potrivit colegiilor parlamentare:
”Noi, parlamentarii, avem activitate în fostele colegii, pe circumscripție, cum se spune acum. Suntem împărțiți fiecare pe fostele colegii parlamentare pentru a cunoaște mai bine realitățile dintr-un număr mai mic de localități, pentru a eficientiza acest proces de lucru cu cetățenii. Eu personal sunt, cum să spun, cantonat în zona de sud, zona fostului colegiu șapte și acolo gestionez pe cât pot de bine activitatea pe care trebuie să o desfășor. Adică zona Corabia, orașul Corabia plus alte 16 localități.
La Corabia am un cabinet parlamentar, împreună cu domnul secretar general al PSD, domnul senator Paul Stănescu. Avem întâlniri acolo cu cetățenii, dar nu numai acolo, pentru că nouă ne place să ne ducem și în teren, adică să ne aducem în fiecare localitate, la fiecare primărie și să ținem strâns legătura cu primarii și cu cetățenii din localitățile pe care le avem în ”gestiune”. Vin cetățeni dar nu un număr atât de mare pe cât mi-aș dori. În fiecare săptămână noi stăm de vorbă cu cetățenii și cu primarii”.
Parlamentarul a mai spus că mulți dintre cetățenii care li se adresează parlamentarilor nu știu care sunt atribuțiile acestora, printre problemele pe care ei le prezintă sunt cele legate de locurile de muncă și terenurile agricole. În schimb, a precizat că edilii sunt foarte bine pregătiți, știu ce și cum să ceară să li se rezolve pentru localitățile pe care le conduc, experiența acestora în administrație fiind evidentă:
”Primarii ne cam pun la treabă, și așa este și normal, vor să știe lucruri care se întâmplă la București, vor să știe ce axe mai pot să acceseze din fondurile europene, vor să știe în ce stadii sunt diferitele proiecte pe care deja le-au depus. Deci primarii sunt interesați să facă treabă și este un lucru pozitiv acesta, pentru că stând și nefăcând nimic, nu crește nici localitatea și nici ei. Nu pot să mai spere la încă un mandat de primar. S-a întâmplat să vină și cetățeni care să critice câte un primar, pentru că oamenii mulțumiți, în general, nu caută să vorbească cu parlamentarii, doar cei care au probleme.
Dar o problemă vizavi de modul în care cetățenii cunosc și atribuțiile și ceea ce pot eu să fac. Adică degeaba vin oamenii la mine să-mi ceară să mă interesez de parcela lor de teren că nu știu ce probleme a avut cu un vecin sau altul. Din păcate, răspunsul este simplu, le spun să se adreseze Justiției și să-și rezolve problemele, pentru că depășesc sfera mea de competențe.
În ceea ce-i privește pe primari, când merg la ei, unii au deja o listă cu revendicările și cu propunerile scrise. Alții le au în cap, primarii știu ce vor, știu foarte bine ce au de făcut în comunele lor. Sunt oameni cu experiență, oameni care, vorba aceea, fac administrație de ani mulți de zile și nu se mai încurcă în idei principale”.
………….
Prefectul județului Olt, Mario De Mezzo, a prezentat viziunea și obiectivele mandatului său
Prefectul județului Olt, Mario De Mezzo, a prezentat miercuri, 9 august 2023, viziunea și obiectivele strategice ale mandatului său, într-o conferință de presă transmisă live pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului Județului Olt. Mario de Mezzo a trasat câteva direcții strategice de acțiune, detaliate mai jos, explicând, de asemenea, cum vede acest rol extrem de important în comunitate.
În debutul conferinței, prefectul a explicat că își va petrece mai mult timp pe teren decât în instituție, ca dovadă vizitele derulate deja în primării, instituții deconcentrate și structuri MAI în primele trei zile de mandat, pe lângă întâlnirile și ședințele operative. Misiunea anunțată de Mario De Mezzo, dincolo de toate atribuțiile clar prevăzute de legislația în vigoare, este să contribuie la dezvoltarea județului prin investiții, eficientizarea serviciilor publice și la creșterea accesului locuitorilor județului Olt la educație și sănătate.
De asemenea, acesta a anunțat în premieră constituirea unui taskforce pentru investiții și fonduri europene la nivelul județului, cu specialiștii din primării și alte instituții publice care pot accesa finanțări europene.
„Nu știu să existe o structură similară în țară. Ceea ce voi propune tuturor instituțiilor publice din județ este să reunim, inițial săptămânal, apoi bilunar, fizic, online sau hybrid, toți oamenii care au în fișa postului atragerea de fonduri europene pentru a vedea ce oportunități există, ce blocaje avem, unde putem interveni. Voi intermedia inclusiv discuții tehnice cu reprezentanți ai MIPE și alte instituții din administrația centrală, care să ne poată sprijini în atragerea de fonduri și deblocarea diverselor probleme. Participarea în acest taskforce nu va avea la bază niciun fel de criteriu politic – și dacă anumiți primari sau șefi de instituții nu vor accepta participarea colegilor la aceste întâlniri, din rațiuni politice, vor răspunde în fața electoratului anul viitor, nu în fața mea”, a declarat prefectul județului Olt.
Mario De Mezzo a făcut și un apel către toți cetățenii județului Olt, prin intermediul presei prezente la conferință. „Îi rog pe locuitorii din județ care întâmpină orice fel de blocaj, problemă, dificultate în interacțiunea cu orice instituție publică din județ să mă anunțe imediat și mă voi implica personal în remedierea situației. Oricine sună la cancelaria prefectului și cere numărul meu de mobil îl va primi și vă rog să nu ezitați. Suntem în serviciul public, în slujba cetățeanului, și mă voi asigura că, în mandatul meu, fiecare angajat plătit din banii dumneavoastră va înțelege pe deplin această imensă responsabilitate”, a explicat prefectul.
Conferința de presă poate fi urmărită pe pagina de Facebook a instituției.
Obiective strategice în mandatul de prefect al județului OLT – prefect Mario De Mezzo
- Sănătate: –Servicii medicale de calitate și accesibile
-Creșterea calității serviciilor medicale din sistemul public.
-Acces la servicii medicale de bază în mediul rural.
- Economie și acces la oportunități
-Deblocarea și stimularea proiectelor de investiții în derulare în județul Olt.
-Identificarea de investiții noi în Slatina și în județul Olt, în paralel cu programe de formare și reconversie profesională.
Educație pentru un viitor mai bun
-Acces la educație alternativă și dezvoltare personală pentru elevi.
-Dezvoltarea învățământului dual la nivelul județului Olt.
- Eficientizarea serviciilor publice prin digitalizare și modernizare
-Creșterea calității mediului de lucru în toate instituțiile publice din județ.
-Implementarea legii 9/2023, care elimină copiile și obiectele de papetărie din interacțiunea cu cetățenii, la nivelul tuturor instituțiilor publice din județ.
………………
Mario De Mezzo, noul prefect al județului Olt
Ceremonia de depunere a jurământului de către noul prefect al județului Olt, liberalul Mario de Mezzo, s-a desfășurat în sala de videoconferințe a Prefecturii Olt.
La eveniment au participat cei doi subprefecți ai județului, Ana Maria Ciaușu (PNL) și Cosmin Floreanu (PSD), șefi de instituții deconcentrate ale MAI, doi primari liberali- Marian Vasile (Studina) și Ion Ioniță (Priseaca), precum și reprezentați mass-media.
După demiterea prefectului Florin Homorean (PNL) în ședința de guvern din 03 august, a fost publicată în Monitorul Oficial numirea lui Mario de Mezzo în locul acestuia.
Ceremonia a avut loc pe data de 04.08.2023 și a început cu intonarea Imnului Național, prin videoconferință desfășurându-se învestirea, respectiv depunerea jurământului, prefectului de Olt- Mario de Mezzo, prefectului și subprefectului de Mureș.
Primarii liberali Marian Vasile (Studina) și Ion Ioniță (Priseaca)
Mario de Mezzo a promis că, în cadrul unei comferințe de presă, va anunța concluziile privind începutul mandatului său în fruntea Prefecturii Olt, după ce va avea întâlniri cu angajați ai instituției și ai deconcentratelor.
” Pentru că vreau să mă asigur că va exista o tranziție lină și că nu vor fi sincope de niciun fel în urma acestei schimbări a prefectului, voi începe- imediat întâlniri cu colegii din prefectură și din deconcentrate. De asemenea, voi avea întâlniri, în afara biroului, cu instituțiile cu care prefectura interacționează direct și vă promit că ne vedem săptămâna viitoare pentru o primă conferință de presă în care să vă prezint concluziile începutului meu de mandat de prefect.
Eu am anumite idei, anumite planuri, dar e clar că trebuie coordonate cu colegii din deconcentrate și cu cei din alte instituții”, a declarat noul prefect Mario de Mezzo.
Mario de Mezzo are 46 de ani și este fos jurnalist, propus candidat la Primăria Slatina de către Organizația municipală a PNL Slatina, actualmente vicepreședintele PNL Sector 5 București. Slătinean de origine, acesta are origini italiene, străbunicul său italian stabilindu-se cu mulți ani în urmă în Slatina, unde este și înmormântat.
A declarat că va locui în Slatina de acum înainte și că, din punct de vedere politic, ”probabil va exista un transfer”.
………………
Oltul are ministru la Agricultură: Florin Ionuț Barbu
Rotația premierilor la care mulți nu mai sperau să se întâmple s-a produs, Marcel Ciolacu, președintele PSD, înlocuindu-l în fruntea Guvernului României pe Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal (PNL).
Din noul Cabinet, cel al premierului Marcel Ciolacu, face parte și deputatul PSD de Olt, Florin Ionuț Barbu.
Acesta a fost numit ministru al Agriculturii, înlocuindu-l pe colegul său de partid Petre Daia, căruia i-a adresat mulțumiri în cadrul protocolului de predare- primire a mandatului de ministru al Agriculturii:
” Îi mulțumesc domnului ministru Petre Daea pentru prietenia și susținerea din toți acești ani în care am colaborat atât de bine, în interesul fermierilor și al agriculturii românești!
A fost o onoare să îl cunosc, să lucrez cu domnul ministru Petre Daea și, de ce nu, să fur din tainele acestei meserii atât de frumoase!”
După depunerea jurământului la Palatul Cotroceni, ministrul Florin Barbu le-a adresat un mesaj tuturor celor care lucrează în agricultură, pe pagina sa de socializare, transmițându-le că va face tot posibilul ca produsele românești să fie cât mai prezente pe rafturile comercianților. Totodată, acesta le-a mulțumit tuturor acelora care l-au sprijinit în cariera și activitatea sa:
”Am depus, astăzi, jurământul cu gândul la voi toți, cei alături de care am pornit pe acest drum, fermieri, procesatori, tineri care lucrează în agricultură, atât cei din țară cât și de peste hotare și care vor să se întoarcă acasă!
În slujba voastră și pentru dezvoltarea și protejarea agriculturii românești îmi voi pune toată experiența, puterea de muncă și de a negocia, precum și dorința ca produsele românești să fie cât mai prezente în toate supermarket-urile, magazinele și casele românilor!
Numai împreună vom învăța să „Cumpărăm românește” și să iubim, din nou, tot ceea ce este al nostru: tradiții, obiceiuri, preparate autohtone, fructele și legumele noastre cu gust provenite din culturile irigate cu apă gratuită.
Nu promit că o să fie totul lapte și miere, dar mă bucur că am contribuit la adoptarea Legii Laptelui prin care promovăm laptele și produsele din lapte obținute pe plan local.
Și vă pot garanta că îi voi sprijini și proteja și pe apicultorii români!
Un tânăr fermier mi-a spus odată aceste cuvinte, care mi-au rămas în suflet:
„Noi muncim pământul acesta, nu ne oprim când obosim, ne oprim când terminăm tot ce avem de făcut”!
Așa vom face!
Vă mulțumesc tuturor, familiei mele, prietenilor, colegilor de partid, colegilor parlamentari, primari, fermieri si procesatori, pentru susținere!
Eu cred în voi toți și numai împreună putem să construim viitorul agriculturii românești și al României!”
Cine este Florin Ionuț Barbu
Slătineanul Florin Barbu a urmat cursurile Liceului Radu Greceanu, din Slatina, apoi a absolvit Facultatea de Știinţe Economice, specializarea Marketing, în cadrul Universității Craiova, iar la Academia de Studii Economice- Bucureşti a obținut o Diplomă de Master Management Public. În anul 2015 a devenit doctor în economie la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.
A lucrat pentru puțin timp în mediul privat, ca expert achiziţii publice, la S.C. DOTIS TRAINING S.R.L., Ploieşti. Ulterior a intrat în administrația publică, în cadrul Primăriei Slatina, unde a deținut pe rând funcțiile de inspector specialitate Direcţia Venituri, șef Serviciu Constatare, impunere, control persoane fizice şi juridice Direcţia Venituri, apoi director al Direcţiei Venituri, iar între 2010-2014 a fost directorul economic al Primăriei Slatina.
Între 2014-2020 A fost directorul general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), începând din anul 2014 și până în anul 2020, când a ajuns directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară OLT- ECO. Tot în anul 2020 a devenit deputat în Parlamentul României din partea Partidului Social Democrat.
Florin Barbu a fost membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci până în noiembrie 2021, din decembrie 2021 devenind președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților.
Îi urăm felicitări, mult succes și multe reușite în funcția de ministru al Agriculturii!
………………………
Paul Stănescu, secretarul general al PSD, în vizita în Ucraina, despre datoria sfântă și sprijinul comunităților românești de aici
Secretarul general al Partidului Social Democrat (PSD), Paul Stănescu, a fost recent în vizită în Ucraina, în regiunea Cernăuţi şi Straja, la comemorarea marelui istoric român Dimitrie Onciul, un apărător al neamului și identității românești, fost președinte al Academiei Române.
Paul Stănescu, alături de comunitatea românească din Ucraina, a asistat la slujba de pomenire din Cimitirul Central din Cernăuți: ”Împreună cu Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, senatorul Ioan Stan, prof. Juravle Mihai, primarul din Straja, și alți distinși invitați am fost bucuroși că am putut, în ciuda condițiilor dificile, să-i cinstim memoria marelui român, așa cum cere tradiția noastră creștină.”
”Astăzi, după Sfânta Liturghie și a doua Slujbă de pomenire pentru Dimitrie Onciul, săvârșită de către PS Damaschin Dorneanul, arhiereu vicar, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, al Europei Occidentale și Meridionale, am fost onorat să adresez câteva cuvinte despre o datorie sfântă pe care o avem.
Locurile de odihnă ale înaintașilor noștri sunt monumente ale românismului, parte din identitatea noastră și trebuie protejate și reabilitate. Mai mult, ținând cont de război și de vremurile dificile prin care trec comunitățile românești din Ucraina, avem obligația să fim tot timpul aproape de ele, iar statul român trebuie să le sprijine mai mult ca oricând”, a declarat Paul Stănescu, secretarul general al PSD.
……………………………………..
Paul Stănescu, despre bugetul pe anul 2023: ”Am adoptat un buget care vine în sprijinul românilor!”
Secretarul general al Partidului Social Democrat (PSD), Paul Stănescu, a spus, la finele anului trecut, că Bugetul pentru anul acesta este unul care vine în sprijinul românilor, fiind adoptate măsuri astfel încât cetățenii să poată trece cu bine peste greutățile din această perioadă, precum și prin măsuri care susțin funcționarea economiei și locurile de muncă.
”Bugetul pentru anul 2023 este, în ciuda unor presiuni financiare uriașe și a crizelor, unul care protejează românii. Am respins populismul și nu am căzut în patima austerității, pe care au practicat-o mai demult unele partide de dreapta. Ne-am pus amprenta pe acest buget cu măsuri care au grijă ca românii să treacă cât mai bine peste această perioadă. Sunt prinse, de asemenea, și măsuri economice care susțin locurile de muncă și funcționarea economiei.
Întrucât nu știm când se vor tempera crizele, vom continua să fim precauți și responsabili în politicile guvernamentale, la fel ca până acum.
Angajamentul nostru politic, care este în acord total cu proiectul social-democrat, a fost și va rămâne acela de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Este un buget în sprijinul românilor, care rămâne fidel unui principiu: asigură o protecție mai mare pentru categoriile vulnerabile.”, a declarat senatorul Paul Stănescu.
Paul Stănescu a precizat că acest buget, bun pentru români și economia românească, a putut fi adoptat după ce piața liberă din energie a fost reglementată legal. Vicepreședintele Senatului României a spus că prin acest buget vor fi susținute companiile și industriile producătoare din țara noastră.
”Piața liberă din energie, cauza tuturor relelor din economie și din casele românilor, a fost adusă sub autoritatea legii și a interesului public. Doar așa am reușit să avem acest buget bun pentru români, bun pentru economie.
Am ținut și vom ține cont și de interesele și proiectele comunităților locale, indiferent de dimensiunea acestora sau de conducerea politică.
Însă ceea ce ne dorim foarte mult este ca prin acest buget să sprijinim cu mai multă consecvență un obiectiv strategic: susținerea industriilor și companiilor care produc în România. Este un răspuns firesc, corect și justificat la ceea ce se întâmplă astăzi în lume.
PSD va fi în continuare precaut și responsabil, și, în același timp, un partid care ține în primul rând cu românii.”, a mai spus secretarul general al PSD, Paul Stănescu.
……………………………………..
Primarul din Vișina le mulțumește cetățenilor și tuturor celor implicați în implementarea proiectului de gaze în comună
Introducerea gazelor în multe localități rurale poate fi doar un vis pentru mulți locuitori din țara noastră, atâta timp cât în cele mai multe zone lipsa apei potabile este o problemă majoră, darămite să mai vorbim despre altfel de facilități de trai.
În comuna Vișina din județul Olt nu au existat probleme privind apa potabilă, aici fiind demarcate în ultimii ani mai multe proiecte, printre care acela al alimentării cu apă a comunei, canalizare, asfaltarea, unele dintre ele aflate încă în diferite stadii de derulare. Dar acum câteva zile a fost început un proiect foarte important pentru dezvoltarea comunității, acela al aducțiunii de gaze.
Acesta este un proiect început timid, cu negocieri, tatonări și implicări ale primarilor ultimilor ani ai comunei, experiența domnului Constantin Stănescu, împreună cu avântul și entuziasmul domnilor Gelu Marița și Marian Mihail Stănescu dând roade în toate proiectele implementate sau aflate în curs de implementare la nivelul comunei Vișina.
Buna colaborare și predare a ștafetei dintre acești edili a făcut ca roadele muncii lor să ajungă să influențeze în bine localitatea.
Primarul în funcție, Marian Mihail Stănescu, anunța pe o rețea de socializare, la începutul anului 2021, că a fost atribuit contractul de concesionare a serviciului de distribuție a gazelor pe raza comunei. Acest lucru însemna un pas mai aproape de visul celor care au îndrăznit să spere și au acționat ca Vișina să aibă rețea de gaze.
Acesta menționa numele societății care a câștigat licitația public și perioada de concesionare:
„După multă muncă, demersuri făcute la instituții abilitate, studii de fezabilitate, pot să anunţ că am finalizat procedura de atribuire prin lichaţie publică deschisă a contractului de concesionare a Serviciului de utilitate publică de distribuție gaze naturalte aferentă lucrării ”Înființare
reţea distribuţie gaze naturale în comuna Vişina, judeţul Olt”. După finalizarea procedurii de atribuire prin licitaţie publică deschisă, societatea care a căştigat licitalia este Premier Energy SRL Bucureşti, iar perioada de concesionare este de 49 de ani, începând de la data semnării contractului de concesiune.
Edilul din Vișina vorbește despre pașii făcuți pentru a se ajunge până aici, pentru realizarea acestui proiect, prin parteneriat public privat, singurul de acest fel din județ.
Primarul Marian Mihai Stănescu precizează de unde începe lucrarea, parcursul acesteia, precum și câteva detalii tehnice.
Potrivit acestuia, sistenul de alimentare cu gaze naturale a comunei Vișina, judeţul Olt, va fi compus dintr-o reţea de distribuţie gaze naturale medie presiune racordată în conducta
gaze natural SNT Dn 300 mm, conducta Turiu Măgurele- Corabia PN 40, din localitatea
Corabia, judeţul Olt.
Conductele ce alcătuiesc reţeaua de distribuţie gaze naturale presiune medie sunt din PE HD 1U0 SDRI1I, dimensionate pentru un debit de 1200 mc/h, cu diameter cuprinse între 63 mm şi 200 mm, în lungime totală de 39 985 ml.
Redevenţa este de 1% din valoarea tarifului de distribuţie a gazelor naturale, aplicat la totalul
cantităţii distribuite anual.
Concesionarul, Premier Energy SRL București, a întocmit proiectul tehnic aferent
obiectivului de investitie ”Înfiinţare reţea distribuţie gaze naturale în comunaVişina, județul
Oltt’ și tot acesta va realiza lucrările de execuție pentru noul sistem de distributie a gazelor naturale.
Cetățenii cu care am discutat sunt foarte bucuroși de această reușită a primarului și a echipei sale din administrația locală și abia așteapă ca lucrarea să fie finalizată și gazele să ajungă în casele lor.
Primarul comunei Vișina, Marian Mihail Stănescu, le mulțumește cetățenilor localități pentru încrederea acordată , primarului Iulică Oane și Consiliului local Corabia, Consiliului local Vișina, precum și tutoror acelora care au dat o mână de ajutor pentru a realiza acest proiect.
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu: ”Suntem la guvernare ca să venim cu soluții privind crizele alimentară și energetică!”
Propunerea pe care o face PSD este clară: să reașezăm sistemul fiscal pe fundamente mult mai corecte. Nu înseamnă o abdicare de la parteneriatul cu mediul de afaceri. Dimpotrivă! Înseamnă că trebuie să fim conștienți cu toții că suntem în situația în care nemulțumirile sociale nu vor afecta profund doar sistemul politic, ci și climatul de afaceri. Neliniștile sociale nu vor crea avantaje decât pentru populiști și speculatori.
Suntem angajați pentru o guvernare responsabilă, iar PSD invită partenerii de guvernare, cei economici și sociali, la dialog pentru o viziune mai corectă și mai solidară pentru România.”, a mai declarat Paul Stănescu, secretarul general al PSD.
Paul Stănescu: ”Criteriile împărțirii banilor din programul ”Anghel Saligny” au fost stabilite în coaliția de guvernare”
Acesta a precizat că este o prealocare, unde ministrul Dezvoltării a găsit cea mai bună formulă, „cu 140 de milioane pentru Consiliile Judeţene, 40 de milioane la municipii, inclusiv la orice UAT, comună sunt în jur de 4 milioane, ceea ce înseamnă că, în acest moment, fiecare unitate administrativ teritorială, inclusiv consiiile judeţene, primăriile, reşedinţele de judeţ, oraşele, toate au asigurate un proiect de dezvoltare”.
Întrebat cum explică faptul că prin actuala formulă de calcul cei mai mulţi bani merg către judeţul Suceava, condus de liberalul Gheorghe Flutur, şi către judeţul Olt, condus de social-democratul Paul Stănescu, Marcel Ciolacu a afirmat:
Transport public modernizat cu bani europeni în Slatina. Până la finele acestui an vor circula numai autobuze electrice în reședința de județ
Cosmin Floreanu, noul subprefect de Olt
Ceremonia de depunere a jurământului pentru învestirea în funcția de subprefect al județului Olt de către Cosmin Floreanu a avut loc , în sistem videoconferință. La ceremonie, la sediul Instituției Prefectului, au participat Florin Constantin Homorean, prefectul județului Olt, Virgil Delureanu și Cătălin Ionuț Ivan, vicepreședinți ai Consiliului Județean Olt, precum și șefii de arme din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județ.
Prin Hotărârea Guvernului României nr. 19/05.01.2022, domnul Cosmin Floreanu a fost numit în funcția de subprefect al județului Olt, pe fotoliul lăsat liber de președintele USR Olt, Fănel Bădici.
După formarea noii Coaliții de guvernare, cu PSD alături de PNL și UDMR, în județul Olt și-au păstrat funcțiile de prefect și subprefect șiberalii Florin Homorean și Ana Mazria Ciaușu.
Având în vedere situația epidemiologică actuală generată de pandemia Covid-19, ceremonia s-a desfășurat fără accesul publicului, respectiv al mass-mediei.
CJ Olt: 5 proiecte pentru infrastructura rutieră județeană
………………………..
Deputatul Emil Albotă condamnă lipsa de reacție și atitudine a premierului Cîțu după ofensa adusă României de președintele Ungariei
………………………..
Paul Stănescu, secretar general al PSD:
”Bugetul pentru anul 2021 este construit pentru PNL, în niciun caz pentru români!”
Paul Stănescu, senator de Olt și secretar general al PSD, a declarat că social democrații au ”misiunea” de a bloca bugetul propus de premierul Florin Câțu și aprobat de majoritatea aflată la guvernare PNL-USR-UDMR.
Senatorul oltean se arată indignat de faptul că liberalii doresc vânzarea companiilor strategige de stat:
”Sărăcie și austeritate pentru cei mai mulți români, prosperitate pentru peneliștii de la guvernare: aceasta sunt obiectivele bugetului pentru anul 2021, în ”gândirea economică” a premierului Cîțu. Au spus că au venit la guvernare pentru binele românilor, dar nu știu cum să vândă mai repede companiile românești de stat, CEC Bank, Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni și altele care sunt de interes strategic.
Mai mult, au refuzat toate amendamentele PSD, inclusiv pe cele care prevedeau doar respectarea legilor, aprobate în guvernarea social-democrată: mărirea pensiilor, a salariului minim, creșterea alocațiilor.”
În accepțiunea secretarului general al PSD actualul buget este unul fără ”inimă” și prin care s-a dat startul austerității în țara noastră:
”Agresiv, arogant și radical, premierul Cîțu a urlat în plenul Parlamentului că reformează statul român, dar a vorbit mai mult despre PNL, că este ”premierul PNL”, că ”reprezintă PNL”, că ”se bazează pe colegii din PNL”. Ca și cum acest buget este doar al PNL și pentru PNL, ceea ce nu este foarte departe de adevăr. Nimic despre reforme și investițiile promise. Doar atacuri politice la adresa PSD.
Bugetul pentru anul 2021 este o lovitură pentru pensionari, salariați, copii. Este un buget fără inimă, care pune capăt unor ani buni în care veniturile românilor au crescut. S-a dat startul austerității.”
PSD va lupta în Parlament pentru a opri ”coaliția sărăciei” și pentru a crește veniturile oamenilor.
”De acum încolo, misiunea noastră este clară: trebuie să oprim în Parlament această coaliție a sărăciei. Vom merge înainte cu viziunea noastră de a crește veniturile românilor și vom face tot ce ne stă în putere ca să redevină realitate. Nu va fi ușor, dar nu vom face niciun pas înapoi”, a mai spus secretarul general al PSD, Paul Stănescu.
Emil Moț, primar pentru încă patru ani
Emil Moț, a fost ales primar al Minicipiului Slatina, pe 27 septembrie 2020, cu 49,65 % din voturi, pentru un al doilea mandat.
Prefectul județului Olt, Florin Homorean, și Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt și al PSD Olt, au fost prezenți la ceremonia de învestire.
„Felicitări, Emil Moț pentru obținerea celui de-al doilea mandat ca primar al municipiului reședință de județ. Depunerea jurământului reprezintă momentul în care le reamintiți slătinenilor misiunea, pe care toți aleșii locali o au, aceea de a dezvolta împreună Slatina și a o transforma într-o comunitate în care îți face plăcere să trăiești, dar mai ales în care ai siguranța unui trai mai bun. Slătinenii l-au creditat pe cel care a venit în fața lor cu investiții concrete pe care le-a pus în practică, dar și cu un plan coerent de dezvoltare durabilă, lucru ce face din Slatina un oraș ofertant, din punct de vedere economic”, a declarat Marius Oprescu, felicitândul pe primarul și colegul său de partid cu care face o echipă foarte bună de câțiva ani.
––––––––––––––
Marius Oprescu, reînvestit președinte al Consiliului Județean Olt
După alegerile de la sfârșitul lunii septembrie, cetățenii din județul Olt l-au creditat pe Marius Oprescu, președintele PSD Olt, cu încrederea lor, pentru cel de-al doilea mandat în fruntea forului administrativ județean.
„Depunerea jurământului este o onoare, pentru mine, dar în acelaşi timp şi un angajament al continuării dezvoltării judeţului Olt. Acest jurământ reprezintă o garanţie de îndeplinire întocmai a programului de guvernare locală, cu care ne-am prezentat în faţa cetăţenilor.
Aici, în sala Europa a Consiliului Judeţean Olt, eu împreună cu toţi consilierii judeţeni care au fost aleși de cetățenii județului Olt pentru un mandat de patru ani, indiferent de culoarea politică, vom lucra exclusiv în interesul cetăţenilor. Consider că, mai mult ca oricând, administraţia publică locală trebuie să fie mai aproape de comunitate și să lucreze, astfel încât oltenii să aibă siguranţa faptului că domenii precum sănătatea, educaţia, infrastructura, economia, vor fi priorităţile noastre asupra cărora ne vom îndrepta toată atenția în acest mandat.
Rămân acelaşi preşedinte al tuturor oltenilor pe care îi asigur, în continuare, că ușa Consiliului Județean este permanent deschisă, pentru că dialogul și echilibrul reprezintă cheia unei administrații eficiente, depusă în slujba oamenilor.”, a declarat Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt.
––––––––––––––
Deputatul Marius Iancu:
”PAS CU PAS RESPECTĂM CONSTITUȚIA- Am votat o lege care prevede condițiile instaurării stării de alertă”
––––––––––––––
Deputatul Marius Iancu: ”NOI TOȚI PUTEM SALVA AGRICULTURA ȘI PUTEM EVITA O NOUĂ CRIZĂ!”
Parlamentarul PSD de Olt, Marius Iancu, consideră că țara noastră are un potențial major de sa face față crizei alimentare mondiale care se anunță. România, țara care era cândva ”grânarul Europei” și care a avut o creștere economică în ultimii ani datorată agriculturii, poate să se bazeze în continuare pe agricultură, însă, conform spuselor deputatului Iancu, liberalii sunt depășiți de situație și nu fac nimic concret pentru susținerea acestui domeniu de activitate.
”Nu putem ignora avertizările ONU, OMS și Organizației Comerțului despre o viitoare criză alimentară, dar nu putem accepta ca România sa treacă, în viitor, prin așa ceva. O țară cu o creștere economică record, trei ani consecutiv, creștere care s-a datorat și agriculturii, nu poate ajunge în criză alimentară. Pământul este tot acolo, micii fermieri cultivă, în continuare, legume în solarii, sistemul de irigații funcționează și apa este gratis, iar forța de muncă, tocmai s-a întors în țară. Dacă alte țări cum ar fi Germania sau Italia investesc, în această perioadă, în agricultură și ne cer muncitorii înapoi, Guvernul PNL este depășit și de această situație și nu are niciun plan de măsuri pentru susținerea agriculturii”, a precizat deputatul Marius Iancu.
4. Deblocarea investițiilor de peste 650 milioane de euro în ferme și în mini-fabrici pentru producția de ouă, lapte, produse din carne, conserve, ulei, făină, mălai. Legile sunt deja aprobate.
5. Credite garantate de stat, cu dobândă zero, pentru o perioadă de 18 luni pentru cei care angajează și mențin forța de muncă în domeniul agricol.
6. Scutirea de plata impozitelor pentru agenții economici din domeniul agroalimentar. Eliminarea taxelor de mediu pentru ambalaje pe perioada crizei.
7. Distribuirea în toată țara a corturilor militare pentru colectarea, sortarea și calibrarea legumelor proaspete.
8. Achiziția de mașini pentru transport marfă perisabilă, mașini de ambalat, etichetat, cântare, sisteme de supraveghere și control.
9. Distribuirea prin Casa de Comerț Agroalimentar „Unirea” a unor cantități de legume proaspete către persoanele izolate, spitale, unități militare, centre de carantină.
10. Medierea relației producători – retaileri pentru preluarea de către supermarketuri a legumelor proaspete pentru comercializare.
Parlamentarul PSD de Olt este de părere că noi toți putem contribui la susținerea agriculturii românești, cumpărând numai produse agricole din România.
”Pe lângă toate acestea, fiecare dintre noi putem bloca o viitoare criză alimentară, putem susține micii fermieri și putem investi în agricultura românească. Soluția este foarte simplă – cumpărând fructe, legume și alte alimente produse în România. Atunci când mergem la cumpărături trebuie să ne gândim că un produs românesc cumpărat este un loc de muncă salvat!”, mai susține deputatul oltean, Marius Iancu.
––––––––––––––
Deputatul Marius Iancu: ”Mai puține autorizații pentru cei care vor să construiască în România!”
Parlamentarul de Olt, deputatul Marius Iancu, a declarat că a votat Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.50/ 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Acesta prevede ca, pentru anumite categorii de lucrări de construcții, să nu mai fie necesară emiterea avizelor de către serviciile publice deconcentrate ale autorităților centrale privind protecția sănătății populației, protecția mediului și Comisia Tehnică de Circulație. lucrul acesta ar descongestiona procesul de avizare, ar reduce birocrația din acest domeniu.
”În cadrul consiliilor județene și primăriilor se pot constitui structuri de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, conduse de arhitecții șefi care să emită documentele necesare și să urmărească lucrările de construcții.
Acordurile/avizele referitoare la rețelele tehnico-edilitare trebuie emise în maximum 15 zile de la depunerea cererii, în caz contrar instituțiile sau operatorii economici care au această obligație pot primi sancțiuni de 5000 lei pentru fiecare zi de întârziere.
În cazul în care solicitantul vrea să demoleze și să construiască alt imobil, se eliberează o singură autorizație și se percepe o singură taxă.
Acest proiect legislativ elimină birocrația din domeniul construcțiilor și este util cetățenilor, agenților economici și comunităților locale”.
––––––––––––––
Marius Iancu: ”Fondurile alocate de Guvern pentru Programul de Dezvoltare Locală etapa II neutilizate, redistribuite altor unități administrative din același județ”
Potrivit informațiilor oferite de deputatul PSD Marius Iancu, fondurile alocate de guvern pentru Programul PNDL II nu se vor întoarce la bugetul de stat dacă au fost neutilizate, ci vor merge la alte proiecte aflate în derulare sau către solicitările noi de finanțare din același județ.
”Fondurile alocate de Guvern pentru Programul de Dezvoltare Locală etapa II care au rămas neutilizate după încheierea contractelor de finanțare nu se vor întoarce în bugetul statului, ci vor putea fi repartizate către alte unități administrativ teritoriale din județul respectiv care au depus proiecte eligibile sau către administrațiile care depun cereri noi de finanțare.
Am votat în plenul Camerei Deputaților aceste noi măsuri pentru derularea PNDL II, un program pentru care Guvernul a alocat 30 de miliarde lei pentru 7179 de obiective, dintre care 441 au fost finalizate.
Este responsabilitatea noastră să modernizam comunitățile locale și să îi ajutăm pe primari să construiască rețele de drumuri, apă și canalizare, școli, dispensare și cămine culturale”.
”Singurii care nu au înțeles scopul PNDL II sunt parlamentarii USR ”
Deputatul Marius Iancu a făcut referire și la faptul că unii parlamentari, deși votează în defavoarea intereselor cetățenilor, au îndrăzneala de a se prezenta în fața acestora pentru a solicita un nou vot de încredere în alegerile electorale.
”Singurii care nu au înțeles scopul PNDL II sunt parlamentarii USR care au votat împotrivă.
Dacă pentru ei partidul din care face parte primarul unei localități este mai important decât miile de locuitori care au dreptul la un trai decent, atunci cum au tupeul să ceară din nou votul cetățenilor?
Noi ne-am propus să guvernam pentru oameni, pentru a le oferi o viață mai bună și PSD este alături de fiecare român!”.
––––––––––––––
”Agenția pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare va promova produsele românești”
Asta a declarat Marius Iancu, deputat al Partidului Social Democrat, după ce proiectul de lege privind înființarea acestei agenții, pe care l-a inițiat alături de alți colegi, a fost votat în plenul Camerei Deputaților.
După ce s-a reușit ca produsele românești să își găsească locul pe rafturile marilor supermarketuri, se face tot posibilul ca acestea să fie promovate cât mai bine atât în țară, cât și în străinătate.
”Am promis că românii vor mânca produse proaspete și că legumele și fructele românești vor ajunge în supermarketuri și piețe. Acum înființam o instituție care să monitorizeze, controleze și promoveze produsele din fermele din România.
Această Agenție va fi în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și are ca scop promovarea produselor agroalimentare certificate pentru ca oamenii să aibă acces la informații despre calitatea, prospețimea și originea produselor”, a menționat parlamentarul oltean.
De asemenea, deputatul Marius Iancu spune că agenția va ajuta micii fermieri să obțină finanțare pentru certificarea exploatațiilor și va aproba folosirea siglei „ae”-Agricultură Ecologică:
”Agenția va avea și functia de control și inspecție în domeniul producției, comercializării produselor, identifică și implementează surse de finanțare pentru certificarea exploatatiilor agricole și micilor producători de maximum 20 hectare, autorizează importul produselor ecologice din terțe țări în Uniunea Europeană sau aprobă cererile solicitanților pentru utilizarea siglei „ae”-Agricultură Ecologică.
Structura organizatorică, statul de funcții și regulamentul de funcționare al Agenției se aprobă prin ordinul ministrului agriculturii, la propunerea directorului general al instituției”.
––––––––––––––
Deputatul Marius Iancu: ”Investim în Sănătate, investim în viitorul României!”
Marius Iancu, deputatul PSD de Olt, vorbește despre importanța pe care partidul din care face parte o acordă sănătății populației, astfel asiguranadu-se un viitor ”sănătos” națiunii române.
Parlamentarul oltean precizează că bugetul alocat Sănătății de către PSD este cel mai mare de la Revoluție încoace, fiind mărite salariile personalului medical și sumele necesare achiziționării vaccinurilor:
”În guvernarea PSD, Sănătatea a avut cel mai mare buget din ultimii 30 de ani, de 50 miliarde lei, reprezentând 5% din PIB.
Medicii au avut cele mai mari cresteri salariale, de două sau trei ori mai mari față de cât câștigau în 2017.
Sumele utilizate pentru achiziționarea de vaccinuri s-au triplat în acest an și s-au dezvoltat noi programe care sa susțină tratamentele pentru boli grave. ”
Totodată, deputatul Marius Iancu menționează că s-au făcut și se fac investiții importante în spitale și unități sanitare, dând exemplu județul Olt unde, împreună cu Consiliul Județean Olt, condus de un alt tânăr social-democrat, președintele Marius Oprescu, nu doar că se realizează lucrări la spitalele din Slatina, Scornicești și Schitu Greci, dar se redeschide unitatea medicală din Drăgănești- Olt, închisă de PDL.
”Sănătatea este un domeniu prioritar atât pentru Consiliul Județean Olt, cât și pentru guvernarea PSD. De aceea, investițiile în renovarea și modernizarea Spitalului Județean de Urgență Slatina continuă și în 2019.
Consiliul Judetean Olt a alocat peste 20 milioane lei pentru reabilitarea Blocului medical, construirea pasarelelor de legătură între Pavilionul Central și Pavilionul medical, reabilitarea termică a Blocului Central, finalizarea reabilitării și modernizării Blocului Materno Infantil, dar și modernizarea secției de Pneumologie Scornicești.
Investițiile vor continua și la Spitalul de Psihiatrie Schitu-Greci, una dintre cele mai moderne unități de profil din țară unde se va înființa o secție de Geronto Psihiatrie și Adictii, Consiliul Județean Olt alocand suma dr 1,7 milioane lei.
CJ Olt are în programul de investiții și reabilitarea Policlinicii Vechi, pentru care a fost alocată suma de 1,1 milioane lei.
Consiliul Județean Olt va redeschide, în curând, și unitatea medicala din Drăgănesti Olt, închisă de guvernarea PDL. Aici va funcționa un Ambulatoriu de specialitate modern care va asigura asistență medicală pentru 20.000 de locuitori din întreaga zonă”, a precizat deputatul Marius Iancu.
––––––––––––––
Senatorul Stănescu, co-inițiator al inițiativei legislative de preluare a unui teren pe care Primăria Slatina să construiască un drum de legătură între zonele industriale
Fostul vicepremier Paul Stănescu a semnat, împreună cu parlamentarii de Olt- senatorii Siminica Mirea și Renică Diaconescu şi Marius Iancu, Dan Ciocan, Florin Iordache şi Alexandru Stănescu- o iniţiativa legislativă pentru preluarea de către Primăria Slatina a terenului pe care să construiască un fel de centură ocolitoare a Slatinei, care va lega zonele industriale, anume zona Alro și zona Drăgănești.
Inițiativa legislativă care a fost depusă la Senat și prevede preluarea, cu titlu gratuit, a două terenuri, care în prezent aparțin Hergheliei Slatina, aflată în subordinea Ministerului Apelor şi Pădurilor – Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, în suprafaţă de 289,314 metri pătraţi, respectiv de 1.604,563 metri pătraţi.
Investiția în valoare de peste 70 milioane lei prevede ca drumul să pornească din DN65 (și E574), la ieșirea din oraș către Valea Mare, să travereze calea ferata Bucureşti-Piteşti-Craiova, să se intersecteze cu DJ-563 (în zona Recea) şi să se termine în DJ 546 (Slatina – Brebeni). Noua șosea de centură va fi legată și de Drumul Expres Craiova – Slatina – Pitești, ce va trece prin apropiere de comuna Milcov, va avea trei sensuri giratorii, la intersecțiile cu străzile Pitești, Recea și Drăgănești și trei parcări pentru mașinile de transport mărfuri.
––––––––––––––
Senatorul Paul Stănescu:
”Codul Administrativ va fi adoptat curând printr-o ordonanță de urgență”
Guvernul va aproba proiectul de Cod Administrativ prin ordonanţă de urgenţă, după alegerile europarlamentare, cel mai probabil. Proiectul de lege care introduce pensii speciale şi pentru aleşii locali a fost adoptat iniţial în Parlament, dar a fost declarat neconstituţional, în urma sesizării Curţii Constituţionale.
Despre acest lucru le-a vorbit și senatorul Paul Stănescu primarilor la întâlnirea anuală a AcoR Filiala Olt.
„În Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat, s-a luat o decizia politică potrivit căreia Codul Administrativ va fi trecut prin ordonanţă de urgenţă de către guvern. Din câte ştiu, acest cod a trenat foarte mult pentru că ministrul Toader nu a fost de acord, spunând că este o lege complexă organică. Nu exclud ca fostul ministru să aibă dreptate, dar cred că actualul guvern îl va trece cât de repede prin ordonaţă de urgenţă, cam în maximum o lună. Chiar dacă este o lege organică, Codul Administrativ, şi o spun ca unul care a lucrat în administraţie foarte mulţi ani, clarifică foarte multe lucruri atât în ceea ce priveşte administraţia publică locală, cât şi în cea centrală”, a declarat Paul Stănescu pentru Gazeta Nouă.
Mulți primari sunt nemulțumiți că primesc pensii foarte mici după ce au deținut mai multe mandate de edili, lucru despre care a vorbit și fostul vicepremier Paul Stănescu:
„Tot timpul am dat un exemplu din Olt. Primarul din Şerbăneşti, Titi Peligrad, care a lucrat în primărie de la 18 ani, din ’90 a fost primarul comunei, şi a ieşit la pensie acum trei ani cu 1.270 de lei. După şapte mandate de primar să ai aşa o pensie nu cred că este în regulă. Aşa cum ştiţi, primarii nu au voie să aibă alte activităţi, iar dacă alte categorii primesc aceste pensii, fie că vorbim de judecători, de procurori, şi primarii trebuie să primească o pensie. Cred că este o chestiune normală, nu am făcut un mare lucru pentru primari. Dar Codul Administrativ este mult mai complex şi reglementează foarte multe lucruri”.
Primul ministru al României, Viorica Dăncilă, a confirmat recent, într-o conferință de presă susținută la Frasin, județul Suceava, că va fi adoptat Codul Administrativ după alegerile europarlamentare, ”ca să nu se interpreteze”:
„Din discuţiile cu primarii am înţeles interesul major pentru Codul Administrativ. Vreau să îi asigur pe toţi primarii, indiferent de culoare politică, pentru că vor beneficia toţi, că voi da Codul Administrativ prin ordonanţă de urgenţă, pentru că am convingerea că acesta va aduce ordine în sistemul administrativ”.
Deputații au adoptat proiectul de lege care prevede, printre altele, și pensii speciale pentru aleșii locali, în luna iulie adin 2018. Totodată, primarii și consilierii locali ar urma să aibă dreptul a afaceri pe persoană fizică autorizată, după modelul parlamentarilor.
CCR a explicat, pe 6 noiembrie 2018, de ce proiectul de lege a fost declarat neconstituţional. Judecătorii spuneau că acest act normativ a fost adoptat fără avizul Consiliului Economic şi Social, încălcându-se şi principiul bicameralismului.
––––––––––––––
Deputatul Marius Iancu:
”Legea Bugetului de Stat, contestată de un președinte iresponsabil”
Deputatul de Olt Marius Iancu, vicepreședintele Comisiei pentru buget din Camera Deputaților, a declarat că a fost respinsă de comisiile reunite ale celor două Camere cererea de reexaminare a Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2019.
Parlamentarul oltean afirmă că președintele este iresponsabil, întrucât a refuzat să promulge Legea Bugetului în forma în care a fost adoptată de Parlament, depunând o contestație la Curtea Constituțională și retrimițând-o în Parlament pentru revizuire.
„Proiectele de investitii atat de necesare în domenii cum ar fi transporturile, sănătatea, educația sau dezvoltarea locală au fost blocate din cauza președintelui Iohannis.
Un buget construit pe o creștere economică de 5,5% și un deficit bugetar de 2,76%, cu o alocare de 15 miliarde de lei în plus pentru investiții este criticat de un președinte iresponsabil care a contestat Legea Bugetului la CCR, unde i-a fost respinsă contestatia.
Din încăpățînare, a refuzat să o promulge și a retrimis-o în Parlament.
Astăzi, după votul din plen, îi vom trimite din nou, președintelui, Legea Bugetului de Stat pe anul 2019”, a declarat Marius Iancu.
––––––––––––––
Deputatul Marius Iancu: ”Am dat aviz favorabil pe Contului de economii Junior Centenar”
Deputatul PSD de Olt, Marius Iancu, a declarat că în cadrul Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților a fost dat raport favorabil proiectului de lege pentru aprobarea OUG nr.104/2018 privind Programul Guvernamental „gROwth”- Contul Individual de economii Junior Centenar.
Potrivit noului act normativ, părinții vor putea înființa, la Trezorerie, un cont special de economii pe numele copilului și, dacă economisesc, anual, 1200 lei, titularul contului beneficiază de o primă anuală de 600 de lei, la care se adaugă o dobânda de 3% pe an, a precizat Marius Iancu.
„Banii nu pot fi retrași decât după ce copilul va împlini 18 ani sau în cazul în care este necesară achitarea cheltuielilor de sănătate sau deces”, a menționat parlamentarul oltean Marius Iancu, ce a punctat faptul că programul va fi votat în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.
––––––––––––––
Deputatul Marius IANCU: ”Proiectul de lege privind reorganizarea ANAF prevede desființarea direcțiilor regionale și înființarea direcțiilor județene, precum și înființarea Direcției Generale a Vămilor”
Marius Iancu, deputatul PSD de Olt membru al Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci din Camera deputaților, a informat că, după ședința comisiei din care face parte, s-a dat aviz favorabil proiectului de lege pentru reorganizarea ANAF.
”Potrivit amendamentelor aduse Legii pentru Modificarea OUG nr.74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității ANAF, cele 8 direcții regionale se desființează și devin direcții ale finanțelor publice judetene, respectiv Municipiului București. Direcțiile județene vor prelua atribuțiile direcțiilor regionale iar personalul direcțiilor regionale se preia și se încadrează la direcțiile finantelor publice județene”, a declarat Marius Iancu.
Deputatul a mai spus că singura excepție o vor constitui direcțiile regionale vamale și ale birourilor vamale de interior și de frontieră, urmând a se înființa Direcția Generală a Vămilor care va fi în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, iar structurile teritoriale vor fi la direcțiile regionale.
De asemenea, Marius Iancu a menționat că la dezbaterile din comisie a fost prezent și Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, care susține acest proiect legislativ și că urmează ca proiectul să fie supus aprobării în Camera Deputaților care este for decizional.
––––––––––––––
Senatorul Stănescu inițiator al proiectului privind înființarea în cadrul primăriilor a unor posturi pentru specialiști în agricultură
Senatorul de Olt Paul Stănescu este unul dintre inițiatorii Legii privind înfiinţarea postului de specialist în domeniul politicilor administrative pentru agricultură şi dezvoltare rurală în cadrul administraţiei publice locale.
Noua lege ar crea cadrul legal pentru înființarea posturilor de specialist în domeniul politicilor administrative pentru agricultură şi dezvoltare rurală în cadrul administraţiilor publice locale, astfel încât fermierilor români să li se ofere consultanță în domeniul absorbției fondurilor europene prin proiecte.
Prin specialiștii în domeniul politicilor administrative pentru agricultură și dezvoltare rurală se vor rezolva principalele probleme pe care le întâmpină fermierii pe plan local în prezent și va exista o relație directă cu fiecare producător privind asistența tehnică și consilierea fermierilor pentru absorbția fondurilor europene în relația cu reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Direcțiilor Agricole Județene, Camerei pentru Agricultură, Industrie Alimentară, Piscicultura, Silvicultură și Dezvoltare Rurală, Direcției Județene Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Oficiului Fitosanitar Județean, potrivit expunerii de motive a actului normativ.
În prezent, direcţiile județene pentru agricultură au în structura lor centre zonale de consultanță agricolă în circa 450 de unităţi administrativ teritoriale, prea puține, însă, pentru a acoperi informațional întreaga țară, la nivel național existând 3.180 de UAT-uri, astfel, momentan fiind doar un consultant la şapte localităţi.
„În statele europene, unde există structuri de consultanță agricolă bine dezvoltate, create cu multe decenii în urmă, cum este în Franța, Anglia, Germania, etc, un consultant agricol asigură servicii de consiliere, în medie, pentru un număr de 100-150 fermieri, iar în România un consultant trebuie să asigure în prezent, asistenţă tehnică şi consiliere pentru un număr de 12-13 mii de fermieri înscriși la APIA.
Prin modificările propuse în această iniţiativă legislativă se înfiinţează la nivelul fiecărei administrații publice locale un post de specialist în domeniul politicilor administrative pentru agricultură şi dezvoltare rurală care să comunice direct şi permanent cu fermierii din localitate.
Înfiinţarea noului post se va face numai cu finanțare de la bugetul local, cu respectarea prevederilor legale şi în limita mijloacelor financiare de care dispune fiecare primărie, deci cu finanţare de la bugetul local.”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului în cauză.
––––––––––––––
Deputatul Marius Iancu: „Legea Bugetului de Stat pe anul 2019 , care prevede sume mai mari pentru unitățile administrativ- teritoriale, speculată electoral de PNL„
Potrivit declarațiilor deputatului de Olt Marius Iancu, Legea Bugetului de Stat pe anul 2019 prevede alocarea de sume mai mari pentru unitățile administrativ teritoriale. Astfel, consiliile județene vor primi 450 lei pe locuitor, cu 200 lei mai mult față de 2018, primăriile de municipii au un plafon minim de 12 milioane lei, cu 7 milioane mai mult decât anul trecut, primăriile de orașe și comune au un plafon minim dublu față de 2018, de 6 milioane lei, respectiv 2 milioane lei. Parlamentarul spune că în acest an, se vor aloca mai mulți bani pentru domeniile prioritare. 6 miliarde lei mai mult pentru Sănatate, 9,8 miliarde lei mai mult pentru Educație, 15,4 miliarde lei mai mult pentru Investiții.
”Cu o suplimentare de 15 miliarde lei a bugetului, anul 2019 va fi anul investițiilor în infrastructura de transport, sănătate, educație, agricultură și dezvoltate locală, dar și anul investițiilor în sănătatea și bunăstarea copiilor prin programe și mărirea alocațiilor fără a lua bani de la pensii sau investiții.
După ce au speculat electoral, anunțând mărirea alocațiilor copiilor printr-un amendament nefundamentat economic și neconstituțional, amendament corectat de PSD, liberalii au refuzat să voteze Legea Bugetului prin care se alocau bani pentru marirea alocațiilor. Deci, dorește PNL mărirea alocațiilor sau a făcut o încercare nereușită de a lua bani de la Pensii pentru a-și susține teoria „că nu sunt bani de pensii”, fără să se gândească cu adevărat la copii?”, a întrebat retoric deputatul Marius Iancu.
Parlamentarul oltean a afirmat că Proiectul Legii Bugetului de Stat pe anul 2019 fundamentat pe o creștere economică de 5,5%, o valoare a PIB de 1.022,5 miliarde lei, fiind prima dată când valoarea PIB a depășit 1000 miliarde lei.
În primii trei ani de guvernare PSD, PIB-ul a crescut cu peste 33%.
Prin urmare, deficitul bugetar se va reduce, în 2019, la 2,55% din PIB, în limitele stabilite prin Tratatul de la Maastricht; salariul mediu net va fi, în 2019, de 3080 lei, cu peste 50% mai mare decât în 2016.
Bugetul de pensii este în acest an, pe excedent, măsura trecerii contribuțiilor de la angajat la angajator aducând beneficii în economie. Astfel, de la 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se majorează cu 15%, de la 1100 lei la 1265 lei.
De la 1 ianuarie 2019, salariul minim este de 2080 lei, cu 10% mai mult decât în 2018.
În perioada 2019-2020, angajații din instituțiile statului vor primi vouchere de vacanta de 1450 lei și îndemnizatie de hrană de 4160 lei.
––––––––––––––
Deputatul Marius IANCU: ”Investițiile din acest an în educație, cultură, sănătate, rețele de utilități, drumuri și locuințe vor fi de 10 miliarde de euro”
Deputatul PSD de Olt, Marius Iancu, membru al Comisiei de Buget-Finanțe din Camera deputaților, a precizat că anul 2019 aduce alte măsuri fiscal-bugetare în domeniul investițiilor publice care vor fi implementate de Guvern, măsuri asumate de PSD pentru stimularea economiei, creșterea investițiilor și reducerea deficitului de forță de muncă.
Potrivit acestuia, ținta de deficit bugetar este de 3%,iar punctul de pensie, care este în prezent de 1100 de lei, va crește cu 15%, din septembrie 2019, și va ajunge la 1265 de lei.
De asemenea, în sectorul construcțiilor, angajatorii vor fi scutiți de la plata contribuțiilor sociale până în 2028.
”Prin Fondul de dezvoltare și investiții care va avea un buget de 10 miliarde de euro, vom face investiții în educație, sănătate, apa-canalizare, rețele de energie electrică și gaze, transport- drumuri, locuințe, cultură și infrastructură sportivă. Totodată, va demara și „Programul stațiuni balneare” pentru reintroducerea în circuitul turistic a unor stațiuni balneare de renume mondial, aflate în paragină de 20 de ani”, a completat deputatul Marius Iancu.
Tânărul parlamentar oltean a ținut să menționeze că toate aceste măsuri fiscale și planuri de investiții fac parte din Programul de guvernare al social- democraților, prin care Partidul social democrat și-a propus dezvoltarea țării:
”Ne-am propus dezvoltarea României prin investiții în toate comunitățile și măsuri fiscale și sociale care să ajute sectoarele de activitate aflate în criză. Prin implementarea Programului de Guvernare am adus mai mulți bani în buzunarele românilor și creștere economica record pentru România”.
La nivelul județului Olt, deputatul Marius Iancu a discutat deja cu o mare parte dintre primari privind nevoile investiționale la nivelul comunităților locale.
”Am stat de vorbă cu primarii din Colegiul 2 despre investițiile din localitățile lor. Drumuri, reabilitarea unităților de învățământ, rețele de apa și canalizare sau introducerea rețelelor de gaze vor putea fi finanțate atât prin PNDL 2, cât și prin Fondul de Dezvoltare și Investiții care va fi înființat de Guvern.
––––––––––––––
„Am preferat să fiu un om al faptelor, mai puțin al vorbelor!„
„Mă bucur că, în perioada mandatului meu, am reușit să inițiem procesul de elaborare/actualizare a standardelor de calitate și a standardelor de cost pentru serviciile publice descentralizate furnizate cetățenilor: pentru sănătate, educație, servicii comunitare de utilitate publică, ordine, siguranță publică și evidența persoanelor, asistență socială, cultură, tineret și sport și administrarea domeniului public și privat al unităților administrativ-teritoriale”, a mai spus Stănescu.
Paul Stănescu a ocupat funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și de vicepremier al României începând din octombrie 2017.
––––––––––––––
Marius Iancu: ”Sprijinirea și dezvoltarea investițiilor din zona montană este o măsură asumată de PSD”
În Camera Deputaților au fost adoptate recent patru legi pentru zona montană, la aceste proiecte legislative fiind coinitiator și deputatul de Olt Marius Iancu.
Deputatul Marius Iancu menționează că aceste legi fac parte dintr-un program de dezvoltare a investiţiilor din zona montană, cuprins în pachetul de măsuri de dezoltare a țării al PSD:
„Prin Programul de încurajare a investițiilor din zona montană, Guvernul, prin Ministerul Agriculturii va aloca 1 miliard de euro pentru crescătorii de animale care vor să își dezvolte fermele. Am aprobat și programele de investiții pentru înființarea stanelor, pentru înființarea unităților pentru sacrificarea animalelor și prelucrarea cărnii și programul pentru înființarea centrelor de colectare și prelucrare primară a fructelor de pădure și plantelor medicinale”.
Parlamentarul declară că pachetul legislativ vine atât în sprijinul tinerilor, cât și al fermierilor din zona de munte, astfel încât să poată desfășura mici afaceri care să conducă la dezvoltarea zonei:
„Fiecare zona a țării trebuie să se dezvolte în funcție de specificul ei. Aceste proiecte legislative îi pot ajuta pe tineri, dar și pe fermierii din zona montană să înceapă sau să dezvolte mici afaceri, având în vedere că fiecare comunitate montană are potențial de dezvoltare și că industria aceasta a fost una cu tradiție, acum 30 de de ani, în România”.
––––––––––––––
Vicepremierul Paul Stănescu:
„Rapotrul MCV, un pumn aplicat suveranității naționale”
După ce Comisia Europeană a publicat raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România, vicepremierul Paul Stănescu a declarat că rezoluția este una „nedreaptă” față de România.
Raportul MCV cuprinde opt recomandări suplimentare pentru România, menite să remedieze situaţia actuală din țară, și cere puterii de la București suspendarea punerii în aplicare a legilor Justiției și revizuirea acestora în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO.
Comisia Europeană cere înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală, suspendarea procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi, preciyează că este neapărat necesar ca instituţiile-cheie din România să facă dovada unui angajament ferm faţă de independenţa sistemului judiciar şi de lupta împotriva corupţiei.
Vicepremierul Stănescu a transmis un comunicat de presă în care afirmă ca țara noastră trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca și celelalte state ale Uniunii Europene:
„Mi se pare că, prin rezoluția nedreaptă adoptată ieri și prin publicarea raportului MCV, care reprezintă un pumn aplicat suveranității naționale în materie de legiferare internă, UE a ridicat din nou un zid între Vestul și Estul Europei. România și românii nu merită un asemenea tratament! România este un stat european și trebuie să beneficieze de aceleași drepturi cu toate statele membre ale Uniunii Europene, nu să fie tratată ca un stat de mâna a doua. Am fost și suntem deschiși permanent dialogului și cooperării cu toate forurile UE, am dovedit că suntem un membru loial și implicat, că apărăm și respectăm valorile Uniunii Europene și cred că toate statele membre trebuie să beneficieze de tratament egal!”.
Viceprim-ministrul Paul Stănescu, în comunicatul transmis miercuri de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, susține că este greu de înţeles faptul că României i se impun condiții, sub pretextul afectării progreselor în justiţie:
„Este greu de înțeles introducerea unor condiționalități pentru România, sub pretextul afectării progreselor în justiție! Justiția trebuie să fie garanția că legile și drepturile cetățenilor sunt respectate, și nu să reprezinte un tărâm al abuzurilor! Am prezentat argumente solide privind modificările legislative în domeniul justiției, ori de câte ori a fost nevoie. În schimb, primim așa-zise «recomandări» să ne ignorăm Constituția și alte «ținte de atins» pentru a fi considerați egali cu celelalte state membre, precum și o rezoluție în Parlamentul European care propune o justiție oarbă la abuzuri”.
Ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu, menționează că nu este de acceptat ca cetăţenii români să devină un „sac de box” și să fie atraşi în jocurile unor politicieni:
„Este de neacceptat ca România și cetățenii români să devină un «sac de box» și să fie atrași în jocul unor politicieni cu diferite interese personale! Se apropie alegerile europarlamentare, dar interesul unora de a câștiga din nou poziții privilegiate în Parlamentul European nu trebuie să fie mai presus de binele și interesul țării pe care trebuie să o reprezinte!”.
––––––––––––––
Viceprim-ministrul Paul Stănescu: „Va începe dragarea Dunării în Portul Corabia”
Marea problemă a transportului pe fluviul Dunărea urmează a fi rezolvată, după cum a anunțat vicepremierul Paul Stănescu. Șenalul navigabil, închis în cea mai mare parte a anului, din cauza aluviunilor depuse, va fi redat transportului de marfuri și persoane în condiții optime de funcționare, astfel fiind revitalizat Portul Corabia, singurul din județul Olt, prin repunerea lui atât pe harta transportului de marfuri, la Corabia existând mai multe silozuri construite în ultimii ani și Bursa de mărfuri, precum și pe harta turistică, întrucât aici există un port reamenajat de administrația locală pentru turiști.
„Există o hotărâre de Guvern (n.r.-Hotărârea Guvernului nr. 715/2018 pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Complex de dragaj fluvial”. ) şi va începe dragarea în Portul Corabia, până la Calafat. Cred că în maximum două săptămâni va începe. Este vorba despre dragarea cursului Dunării, pentru că altfel nu putem avea port la Corabia”, a declarat vicepremierul Paul Stănescu.
Lucrările de dragaj vor fi efectuate de către Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, cu ajutorul unor utilaje achiziţionate pe fonduri europene, prin intermediul proiectului SWIM – SMART Waterway Integrated Management, cofinanţat de Uniunea Europeană.
Valoarea estimată pentru dragarea Dunării este de 11.305.000 Euro, inclusiv TVA, lucrările executate făcându-se pe întreaga lungime a Dunării, chiar și în sectorul comun româno – bulgar al fluviului ( la Bechet şi podul Calafat – Vidin).
Iata, aici, Nota de Fundamentare:
NOTA DE FUNDAMENTARE
privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții
„Complex de dragaj fluvial”
Regia Autonomă „Administrația Fluvială a Dunării de Jos” Galați (AFDJ) a fost înființată pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor art. 3, 20, 23 și 31 din Convenția despre regimul navigației pe Dunăre (ratificată prin Decretul nr. 298/1948), prin Hotărârea Guvernului nr. 492/2003 privind organizarea și funcționarea Regiei Autonome „Administrația Fluvială a Dunării de Jos” Galați, cu modificările ulterioare.
Conform art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 492/2003, cu modificările ulterioare, AFDJ are ca obiect de activitate și asigurarea adâncimilor minime de navigație prin dragaje de întreținere, precum și ducerea la îndeplinire a unor obligații ce revin statului român din convențiile și acordurile internaționale la care România este parte și care i-au fost încredințate prin delegare de competență de către Ministerul Transporturilor.
Întreținerea și îmbunătățirea condițiilor de navigație în sectorul Dunării care constituie frontiera de stat dintre Republica Bulgaria și România se efectuează astfel:
– sectorul dintre km 845,500 (Gura râului Timoc) și km 610 (amonte port Somovit) este întreținut de către AFDJ, pe acest sector partea bulgară execută semnalizarea costieră de pe malul drept al Dunării;
– sectorul dintre km 610 (amonte port Somovit) și km 375 (aval port Silistra) este întreținut de către Agenția Executivă pentru Explorarea și Întreținerea Fluviului Dunărea – IAPPD Ruse (BG); pe acest sector, partea română, prin AFDJ, execută numai semnalizarea costieră de pe malul stâng al Dunării.
Sectorul comun româno-bulgar al Dunării este cel mai greu și mai sensibil sector de navigație, având în vedere faptul că pe acest sector morfologia albiei Dunării este foarte dinamică, iar transportul de sedimente este foarte important, cauzând multe probleme în asigurarea condițiilor de navigație. Pe acest sector sunt zone în care Dunărea are peste 2 km lățime, zone cu multe ostroave și multe bancuri de nisip care își modifică periodic poziția.
Din cauza insulelor și ostroavelor existente și a consistenței slabe a malurilor (de exemplu, malul românesc care este nisipos) procesul de eroziune este foarte acut și conduce la amplificarea transportului aluvionar în aval.
Aceste acumulări de aluviuni prezintă un pericol pentru navigație, în special în perioadele de debite scăzute ale Dunării. Problema este agravată de frecvența și durata perioadelor de debite scăzute.
În consecință, transportul de mărfuri și de pasageri pe Dunăre este grav afectat. În ceea ce privește mărfurile, companiile exportatoare aleg, tot mai des, alte moduri de transport, în dauna transportului pe Dunăre.
În vederea îmbunătățirii siguranței și a condițiilor de navigație pe sectorul de Dunăre cuprins între km 845,500 și km 610, AFDJ a depus pentru finanțare proiectul SWIM (SMART Waterway Integrated Management) prin Programul Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF – Connecting Europe Facility).
Proiectul SWIM a fost aprobat în cadrul Apelului al 2-lea al programului CEF Transport 2015 pentru proiecte multianuale, obiectivul de finanțare 4 – Apelul specific pentru Fonduri de coeziune, prioritatea 1 – Proiecte preidentificate pe coridoarele rețelei centrale – căi navigabile interioare și porturi și beneficiază de 85% finanțare UE și 15% de la bugetul de stat, prin Ministerul Fondurilor Europene.
Proiectul prevede pentru sectorul de Dunăre cuprins între porturile Corabia și Calafat realizarea de acțiuni-pilot de dragaj capital:
– în zona portului Corabia;
– în zona punctului critic Bechet;
– în zona podului Calafat-Vidin.
Pentru realizarea obiectivului proiectului va fi achiziționat un complex de dragaj fluvial.
Totodată, Master planul general de transport al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 666/2016, prevede, ca măsură pentru îmbunătățirea navigabilității pe Dunăre, creșterea capacității tehnice a administrației de cale navigabilă, prin achiziționarea de echipamente și nave specializate, inclusiv a unor nave pentru executarea lucrărilor de dragaj.
––––––––––––––
Deputatul Marius Iancu: „Noua lege vine în ajutorul fermierilor cărora animalele sălbatice le-au distrus culturile”
Deputatul de Olt Marius Iancu a declarat că modificarea Legii vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic 407/2006 va aduce beneficii fermierilor care se confruntă cu problema distrugerii culturilor de către animalele sălbatice.
Parlamentarul a semnalat în nenumărate rânduri faptul că în Olt, în special cei din nordul județului, se confruntă cu această situație, problema devenind stringentă.
În cadrul unei ședințe a comisiei de specialitate a fost dezbătută și s-au adus amendamente legii în cauză.
„Am participat la ședința Comisiei pentru Agricultură, Silvicultura, Industrie Alimentară și Servicii specifice care s-a desfășurat la Alba Iulia și am dezbătut Legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic 407/2006, la care s-au adus câteva amendamente legate de despăgubiri”, a spus Marius Iancu.
Deputatul oltean a precizat că nu vor mai exista întârzieri la plata despăgubirilor, care se va face pe viitor în termen de 30 de zile, și că s-au eliminat obligaţiile producătorilor agicoli în cazul acordării despăgubirilor culturilor distruse de animale sălbatice:
„S-au eliminat obligațiile privind acordarea despăgubirilor pe care le aveau producătorii agricoli ale căror culturi au fost distruse de animalele sălbatice și s-au adoptat amendamente prin care nu vor mai exista întârzieri în acordarea despăgubirilor. Constatarea pagubelor, evaluarea acestora și stabilirea răspunderii se realizează în maximum 72 de ore de când a fost depusă cererea la primăria pe teritoriul căreia s-a produs paguba, iar plățile se fac în termen de 30 de zile de la emiterea deciziei de plată”.
Deputatul Marius Iancu a specificat că din discuțiile avute cu fermierii din nordul județului Olt a reieșit faptul că unii dintre ai au ajuns în instanță cu solicitarera despăgubirilor și că a rdicat în Comisie problema găsirii unei soluții pentru situațiile de acest gen” .
Daniela DENGHEL
––––––––––––––
CE ÎNSEAMNĂ ȘI CE NU ÎNSEAMNĂ FAPTUL CĂ JUDEȚUL OLT VA AVEA DENUMIREA DE „JUDEȚUL OLT- ROMANAȚI”
Material de informare realizat de Consiliul Județean Olt
––––––––––––––
Vicepremierul Paul Stănescu: ”Trebuie să ne gândim bine să nu existe niciun moment în care să nu putem plăti facturile care vin de la primăriile din teritoriu”
Viceprim -ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a afirmat că, va discuta cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, înainte de aprobarea rectificării bugetare. Scopul acestor discuții va fi acela de a găsi soluţii pentru a nu exista „sincope” în plata facturilor primate de la primăriile din teritoriu pentru lucrările cuprinse în Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
„În perioada următoare, după cum a anunţat ieri doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, la rectificare bugetul pentru PNDL va fi suplimentat cu 300 milioane de lei. Aici vreau să fac o precizare: înainte de aprobarea rectificării bugetare, voi avea o discuţie cu doamna prim-ministru şi cu ministrul de Finanţe pentru că în perioada anterioară de timp s-au încheiat foarte multe contracte. Deja a început execuţia în foarte multe localităţi. Se lucrează în toată ţara şi sigur că alocarea fondurilor către UAT-uri va fi mult mai rapidă. Vă dau un exemplu: numai în luna iunie prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 1 şi 2 am alocat peste 500 milioane de lei, ceea ce înseamnă o sumă importantă şi sunt convins că această sumă, în perioada următoare, va creşte”, a declarat vicepremierul Paul Stănescu, la bilanţul MDRAP de pe primul semestru al acestui an.
Senatorul de Olt, Paul Stănescu, a precizat că soluțiile vor fi găsite împreună cu Ministerul de Finanțe, întrucât acest program, PNDL, trebuie să continue fără întreruperi.
Potrivit Agerpres, vicepremierul Paul Stănescu a mai spus: ”Un lucru foarte important este în continuare desfăşurarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală fără sincope. O să am o discuţie cu doamna prim-ministru şi cu ministrul Finanţelor pentru că în următoarele luni cererea administraţiei publice locale privind ceea ce se întâmplă cu PNDL – trebuie să ne gândim bine să nu existe niciun moment în care să nu putem plăti facturile care vin de la primăriile din teritoriu, de la UAT-uri. Vom avea o discuţie şi cred că nu se vor întâmpla sincope. Din punctul acesta de vedere sunt optimist că, împreună cu Ministerul de Finanţe, vom găsi soluţii ca PNDL să funcţioneze la optim”.
––––––––––––––
Deputatul Marius Iancu:
„Codul Administrativ, o lege vitală pentru administrația publică!”
La începutul acestei luni (09.07.2018), a fost adoptat Codul Administrativ de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 175 de voturi “pentru”, 33 “împotrivă” şi 15 abţineri, după dezbateri lungi în spaţiul public.
Majoritatea cu care a fost votat l-a facut pe deputatul de Olt, Marius Iancu, să declare faptul că “acest lucru demonstrează că proiectul de lege iniţiat de PSD este necesar pentru reformarea şi organizarea administraţiei publice şi că trebuie pus rapid în aplicare”.
După cum susţine deputatul Marius Iancu, ca urmare a adoptarii acestui Cod al administraţiei, administraţia locală din România va beneficia de autonomie locală, profesionalizarea şi eficientizarea administraţiei publice prin evaluarea periodică a funcţionarilor publici, responsabilizarea directorilor de deconcentrate care vor deveni manageri şi vor avea ca principală atributie implementarea Programului de Guvernare.
Deputatul Marius Iancu a precizat care sunt câteva dintre noile reglementari ale Codului Administrativ:
“Secretarul general al Guvernului va fi membru al Guvernului şi va fi votat în Parlament, iar prefectul va avea funcţia de demnitar. Aleşii vor răspunde doar pentru oportunitate şi au fost reglementate procedurile privind licitaţiile pentru închirierea bunurilor sau darea în folosinţă gratuită de către UAT-uri. Funcţionarii publici vor fi evaluaţti periodic, iar Serviciul de Înmatriculari Auto şi Permise va trece în subordinea consiliilor judeţene. Cotele de referinţă se vor împărţi astfel, 40%UAT, 40% Consiliul Judeţean şi 20% buget. Iar primarii şi preşedinţii de consilii judeţene vor avea salarii şi indemnizaţii.”
Înfiinţarea şi adoptarea acestui Cod Administrativ este una dintre promisiunile electorale ale Partidului Social Democrat (PSD), care va conduce la rezolvarea multora dintre problemele administrației publice.
Daniela DENGHEL
––––––––––––––
Vicepremierul Paul Stănescu vrea pensii decente pentru aleşii locali
Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie specială pentru limită de vârstă, s-a stabilit în cadrul Comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ, din Camera Deputaţilor.
Fost preşedinte al Consiliului Judeţean Olt, vicepremierul Paul Stănescu nu le numeşte pensii speciale, însă aşteaptă ca parlamentarii să finalizeze acest proiect până la sfârşitul acestei sesiuni.
Nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii CJ “generează profunde inechităţi între pensiile primite de aceştia şi cele primite de unii subodonaţi ai acestora”, se susţine în expunerea de motive de către iniţiatorii proiectului.
Ceea ce s-a astabilit acum este că aleşii ar urma să beneficieze de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, însă nu mai devreme de data încetării mandatului.
Şi că nu vor beneficia de aceste indemnizaţii speciale primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unor infracţiuni.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Paul Stănescu, susţine că, dacă ar fi ieşit la pensie ar fi câştigat 1.580 de lei lunar, chiar dacă a fost preşedintele CJ Olt timp de două mandate, între 2008 şi 2016.
„Cred că primarii trebuie să aibă pensie decentă. Asta cred (…), cred că Parlamentul trebuie să decidă şi în ceea ce priveşte pensiile primarilor. Nu ştiu dacă le putem numi speciale sau eu ştiu cum altcumva, dar cred că trebuie rezolvat şi acest lucru. Şi preşedinţii de consilii judeţene. Dacă vreţi, vă spun şi de mine, ca să ştiţi. Când am plecat, la 59 de ani, după două mandate de preşedinte al Consiliului Judeţean ales uninominal – şi până atunci am avut numai funcţii de conducere – şi am făcut o simulare, vreau să ştiţi că pensia cu care eu plecam la 59 de ani era 1.580 de lei. Trebuie să fim realişti. Sigur că sunt multe categorii care sunt defavorizate, aici trebuie ca toată lumea să aibă venituri decente, asta e ideea şi asta vrea coaliţia de guvernare”, a spus viceprim-ministrul Paul Stănescu.
Vicepremierul Paul Stănescu susţine că trebuie găsită o soluţie în cazul pensiilor pe care le primesc primarii, pentru că acum acestea sunt prea mici.
„Există o localitate din judeţul Olt -Şerbăneşti se numeşte- un primar care a lucrat în primărie de la 18 ani, este la al şaptea mandat de primar, şi are o pensie de 1.240 sau 1.270 de lei. Credeţi că e bine? Credeţi că e bine să aibă o asemenea pensie? Nu cred că e bine. Trebuie să găsim o soluţie pentru că, aşa cum ştiţi, primarii au indemnizaţie, primarii nu au spor de vechime, nu au niciun spor şi e foarte complicat, mai ales pentru că până la mărirea care s-a făcut acum a salariilor, primarii aveau salarii foarte mici”, a mai spus Paul Stănescu.
––––––––––––––
“Primăriile din ţară pot contracta împrumuturi din Trezoreria Statului”
Deputatul de Olt, Marius Iancu, a informat că de acum primăriile pot contracta împrumuturi din Trezoreria Statului.
Acest lucru va putea fi posibil în limita sumei de 500.000 lei şi se va face pentru pentru finanţarea programelor care să asigure pachetul minim de servicii în fiecare localitate.
“Primăriile din ţară pot contracta împrumuturi din Trezoreria Statului în limita sumei de 500.000 mii lei pentru finanţarea programelor care să asigure pachetul minim de servicii în fiecare localitate, aşa cum prevede Programul de guvernare, în cazul în care bugetul de stat şi fondurile externe nerambursabile nu pot acoperi costurile totale ale investiţiilor”, a scris deputatul Marius Iancu pe pagina sa de Facebook.
Autorităţile locale pot utiliza excedentul din bugetele locale numai în cazul în care din venituri proprii şi din sumele din echilibrare primite nu se pot acoperi aceste cheltuieli”.
“În Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci am aprobat Legea privind Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru adoptarea unor măsuri bugetare şi pentru completarea art.63 din Legea 273/2006 privind finanțele publice locale. Autorităţile locale pot utiliza, pentru prima dată în acest an, excedentul din bugetele locale pentru a finanţa şi cheltuieli de personal, corecţii financiare aferente proiectelor, sentinţe civile, rambursarea de împrumuturi, în cazul în care din venituri proprii şi din sumele din echilibrare primite nu se pot acoperi aceste cheltuieli”, a explicat parlamentarul Marius Iancu.
––––––––––––––
Deputatul Marius Iancu :
“Curtea de Conturi a României va funcţiona după o lege mult mai clară, corelată cu standardele internaţionale”
A doua zi după ce a fost dezbătut ore întregi în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci, Proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi a fost votat în Camera Deputaţilor.
Acesta este un proiect legislativ susţinut de toţi primarii şi preşedinții de consilii judeţene din România.
După cum explică deputatul oltean, Marius Iancu, proiectul urmăreşte corelarea unor prevederi din actuala lege după care funcţionează Curtea de Conturi a României cu standardele internaţionale de audit, evitarea suprapunerilor de competenţe între Curtea de Conturi şi alte autorităţi. Noua lege va stipula clar ca hotărârile Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care se cere Curţii de Conturi efectuarea unor controale în limitele competentelor sunt obligatorii şi nicio altă autoritate nu poate obliga Curtea de Conturi să efectueze activităţi de audit public extern.
Totodată, se înfiinţează şi Autoritatea de Audit, organism independent, singura autoritate naţională competentă să efectueze audit public extern asupra fondurilor şi programelor europene.
La dezbaterile din comisie au fost prezenţi şi ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici şi preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc.
Pentru verificarea fondurilor şi programelor europene a fost înfiinţată Autoritatea de Audit, singurul organism din ţară cu astfel de competenţe.
“Curtea de Conturi nu se mai poate pronunţa pe oportunitatea unei investiţii, acest lucru fiind atribuţia consiliului local sau judeţean. Curtea de Conturi va verifica modul cum au fost cheltuiţi banii. Actuala lege clarifică şi răspunderea auditorului Curţii de Conturi. Prejudiciul nu va mai fi unul estimat, ci unul dovedit ilicit.
Curtea de Conturi a României va funcţiona după o lege mult mai clară, corelată cu standardele internaţionale de audit”, a declarat tânărul deputat oltean, Marius Iancu.
Proiectul mai trebuie acum votat în Senat, care este camera decizională.
––––––––––––––
VICEPRIM- MINISTRUL PAUL STANESCU, IN DIALOG CU REPREZENTANTII ASOCIATIEI ORASELOR DIN ROMANIA
Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, preşedintele PSD Olt, a participat la lucrările celei de-a XXVII-a ediţii a Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România.
La întâlnirea ce a avut loc pe data de 26 aprilie 2018, vicepremierul Paul Stănescu a vorbit despre sursele de finanţare care să poată face posibilă realizarea investiţiilor şi despre actele normative pe care Guvernul le are drept preocupare pentru eficientizarea şi dezvoltarea administraţiei publice.
În cadrul întâlnirii, Paul Stănescu a primit o “Diplomă de excelenţă” pentru activitatea sa din domeniul implementării politicilor publice şi dezvoltării administraţiei locale orăşeneşti.
„În ceea ce priveşte infrastructura, o prioritate pentru Guvern o reprezintă în continuare corelarea surselor de finanţare pentru realizarea investiţiilor publice ale autorităţilor locale, atât din PNDL, cât şi din fonduri europene sau prin programele derulate de Compania Naţională de Investiţii şi de Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Reducerea decalajelor regionale reprezintă unul dintre principalele obiective ale utilizării acestor fonduri, iar România trebuie să susţină creşterea inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii, coroborat cu reducerea disparităţilor regionale”, a afirmat vicepremierul Paul Stănescu.
Ministrul Dezvoltării le-a vorbit aleşilor locali prezenţi la eveniment şi despre stadiul proiectelor de acte normative aflate în atenţia Guvernului, în vederea eficientizării activităţii în administraţia publică, precum Codul administrativ, Codul finanţelor publice locale, Legea parteneriatului public-privat, Legea achiziţiilor publice, context în care a reiterat faptul că „este important ca România să treacă la un nou model de dezvoltare, accentul fiind pus pe proiecte şi investiţii mature, care aduc un plus de valoare în economie şi orientează investiţii în ramuri ce susţin producţia internă, pentru a ajunge la nivelul de performanţă al celorlalte state membre; toate aceste proiecte legislative arată deschiderea Guvernului pentru investiţii, iar perioada următoare trebuie să fie perioada investiţiilor pentru România”.
În cadrul evenimentului, domnului viceprim-ministru Paul Stănescu i-a fost acordată, din partea Asociaţiei Oraşelor din România, Diploma de excelenţă „pentru buna colaborare în activitatea de elaborare şi implementare a politicilor publice în unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş”.
––––––––––––––
Vicepremierul Paul Stănescu a discutat cu reprezentanţi ai Comisiei Europene Reforma Administraţiei Publice din România
Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a avut o întalnire, pe 11 aprilie 2018, cu reprezentanţi ai Comisiei Europene. Temele întâlnirii au vizat atât reforma administraţiei publice din ţara noastră, impusă de necesitatea de a funcţiona la standarde europene, cât şi absorbţia fondurilor europene necesare dezvoltării locale.
Discuţiile cu Stefan Olsson (director general, Direcţia Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune – Comisia Europeană) şi cu Cendrine de Buggenoms (şef de unitate) au vizat, în special, reforma administraţiei publice, precum şi managementul şi implementarea fondurilor derulate prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
„Acordarea de sprijin autorităţilor publice locale şi creşterea absorbţiei fondurilor europene reprezintă două dintre priorităţile noastre de guvernare. La nivelul ministerului pe care îl conduc, precum şi la nivelul Guvernului, conştientizăm nevoile administraţiei publice din România şi le avem în vedere în toate demersurile noastre. În plus, fondurile europene reprezintă o oportunitate pentru modernizarea administraţiei, oportunitate pe care intenţionăm să o valorificăm cât de mult posibil”, a menţionat viceprim-ministrul Paul Stănescu.
Ministrul Dezvoltării a mai subliniat că preocuparea pentru realizarea unei reforme reale a administraţiei publice din România a fost impusă de nevoia de dezvoltare şi consolidare a capacităţii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, astfel încât acestea să poată funcţiona la standarde europene.
„Monitorizăm atent contractele pe care le avem în implementare, iar o atenţie deosebită o acordăm autorităţilor publice centrale. Pentru administraţia publică locală din România, am lansat apeluri în vederea implementării managementului calităţii şi intenţionăm lansarea, în acest semestru, a măsurilor ce vizează planificarea strategică şi procesul decizional la acest nivel. De asemenea, vom lansa un apel de proiecte pentru realizarea măsurilor de simplificare la nivel local”, a precizat viceprim-ministrul Paul Stănescu.
––––––––––––––
Paul Stănescu: „Înfiinţarea unui parc industrial în parteneriat cu Republica Populară Chineză reprezintă o prioritate pentru atragerea investiţiilor”
Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a avut o întâlnire vineri, 23 martie 2018, cu E.S. Xu Feihong, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România.
Cu această ocazie, cei doi oficiali au apreciat excelentele relaţii bilaterale dintre cele două ţări, precum şi interesul manifestat în exploatarea pe mai departe a importantului potenţial de cooperare dintre România şi Republica Populară Chineză.
„Datorită relaţiei privilegiate care s-a stabilit între România şi Republica Populară Chineză, parteneriatul nostru a fost concretizat în multiple și importante domenii, ceea ce ne conferă speranţa că și în continuare vom rămâne aceiași parteneri în dezvoltarea şi promovarea unor iniţiative comune.În acest context, subliniez faptul că, la nivelul administrațiilor locale, cooperarea a cunoscut o dezvoltare constantă în ultimii ani, aspect pe care dorim să îl încurajăm în continuare, inclusiv prin promovarea proiectelor cu relevanță locală. În prezent, există un număr important de acorduri de înfrățire în vigoare, la nivel de municipii sau județe, respectiv provincii”, a subliniat viceprim-ministrul Paul Stănescu.
Potrivit comunicatului de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), cei doi oficiali au discutat despre demersurile care se fac pentru atragerea investitorilor chinezi în România, inclusiv în ceea ce priveşte crearea parcurilor industriale.
În acest sens, ministrul dezvoltării şi-a manifestat întreaga disponibilitate pentru materializarea unor astfel de inițiative: „Înfiinţarea unui parc industrial în parteneriat cu Republica Populară Chineză reprezintă o prioritate întrucât se subscrie măsurilor avute în vedere pentru atragerea investiţiilor care văd România ca o poartă strategică pentru intrarea în Uniunea Europeană şi pentru dezvoltarea relaţiilor de parteneriat, cu accent pe relaţiile economice şi comerciale cu ţări din afara pieţei unice europene”.
––––––––––––––
Paul Stănescu: „Da, pentru Olt-Romanaţi”
Senatorul Paul Stănescu este de părere că atribuirea numelui de Romanaţi la cel al judeţului Olt constituie o reparaţie morală pentru oltenii din fostul judeţ cu acest nume.
Preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, a afirmat că este pentru prima data când un referendum de schimbare a denumirii unui judeţ are ca unice motive doar considerentele cultural şi istorice, anterior fiind numai motive care au avut în vedere interese economice şi politice.
„Oltenii nu sunt cu nimic mai prejos decât cetăţenii din alte judeţe, care au făcut din istoria lor o carte de vizită. Alba, cum sunt cei din Iaşi sau Timişoara. Şi Oltul are la fel de multe motive pentru a pune pe masă propria sa carte de vizită. Dacă vor spune «DA» la referenduul pentru schimbarea denumirii judeţului Olt în Olt-Romanaţi, oltenii vor putea scoate la lumină istoria locală care este, de fapt, istorie naţională. Nu multă lume ştie că în Romanaţiul de altă dată, la Islaz, s-a semnat proclamaţia ce a pornit Revoluţia de la 1848, aceasta fiind citită de Popa Şapcă din Celei, membru al Guvernului Provizoriu.
Decizia de a mobiliza cetăţenii pentru a susţine această iniţiativă a fost luată de către un grup de iniţiativă format din parlamentari din toate partidele, primari, viceprimari, din reprezentanţi ai instituţiilor, episcopul Slatinei şi Romanaţilor. Membrii acestui grup ad-hoc, care s-au întâlnit anul acesta pe 22 aprilie la Caracal în faţa tuturor reprezentanţilor mass-media, au susţinut că această iniţiativă reprezintă o reparaţie morală şi istorică faţă de toţi cetăţenii judeţului Olt. Este un judeţ cu greutate istorică ce merită promovată şi cunoscută mai bine de către toţi românii”, a declarat senatorul Paul Stănescu.
Aşa cum susţinătorii acestei iniţiative au declarat în mai multe rânduri, şeful pesediştilor olteni, fostul preşedinte al CJ Olt, senatorul Paul Stănescu, a întărit ideea că documentele oficiale şi actele personale ale cetăţenilor nu vor trebui schimbate, fiind scutiţi de costuri suplimentare, decât numai atunci când acestea ajung la data normală a expirării lor.
Daniela DENGHEL
––––––––––––––
Marius Oprescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt. Virgil Delureanu şi Ioan Ciugulea, vicepreşedinţi
La finele săptămânii a fost instalată noua conducere administrativă a judeţului Olt.
Noul preşedinte a fost ales, aşa cum era de aşteptat, Marius Oprescu, iar vicepreşedinţii au fost votaţi Virgil Delureanu (deputat de Olt pe Colegiul 4) şi Ioan Ciugulea (fost vicepreşedinte în mandatul trecut).
După alegerile locale din data de 5 iunie, prin votul exprimat de cetăţeni s-a stabilit că în Consiliul Judeţean Olt numărul cel mai mare de consilieri judeţeni îi revine Partidului Social Democrat (PSD- 117.367 voturi- 57,58% ), adică 19 din 33, Partidului Naţional Liberal (PNL-52.478 voturi- 27,27%) i-au revenit 9 mandate (unul prin redistribuire), Alianţei Democraţilor şi Liberalilor (ALDE- 16.997 voturi- 9,09%;) 3 mandate, dintre care unul prin redistribuire, iar Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR- 12.202 voturi- 6,06%), două mandate.
Consilierii judeţeni ai PSD sunt: Marius Oprescu, Virgil Delureanu, Iulia-Daniela Dima, Valeria Gălan, Mariana Matei, Cornelia Sulger, Ioan Nedelea, Constantin Popescu, Ion Lucian Bondrescu, Viorel Victor Vătămanu, Dorin Teodor Postelnicu, Ionel Cristian Gheorghe, Ion Cătălin Grecu, Ion Adrian Bărbulete,Dragoş Nicolae Drăghicescu, Cristian Butnariu, Adrian Iordache, Ilie Irimia, Nicolae Vitan.
După ce deputatul Gigel Sorinel Ştirbu şi Nicuşor Milea au renunţat la mandatele de consilieri judeţeni, liberalii şi-au completat numărul de nouă consilieri judeţeni cu doi candidaţi aflaţi pe lista de supleanţi, astfel că în CJ Olt sunt următorii liberali:
Siminica Mirea, Ion Moisescu, Viorel Dumitrescu, Gheorghe Alin Sorin Ciucu, Gabriel Florin Nicolescu, Florea Niculae, Radu Marian, Virgil Panduru (fost subprefect de Olt) şi Ionel Bogdan Cruşoveanu.
Cele trei mandate care aparţin ALDE sunt deţinute de către Ioan Ciugulea, Gherghina Ioniţă (pentru prima oară consilier judeţean, cu toate că merita de foarte mult timp!) şi Lucian Niţu.
Progresişti au reuşit să trimită în Consiliul Judeţean Olt, după ce senatorul de Ialomiţa al UNPR a renunţat la mandatul de consilier judeţean, pe fostul preşedinte al CJ Olt, în perioada 2004-2008, Jenel Copilău, şi pe Pavel Belinski (fost vicepreşedinte al instituţiei până la constituirea acestui nou Consiliu Judeţean).
Singura declaraţie făcută de către noul preşedinte al CJ Olt, Marius Oprescu, a fost în cadrul şedinţei de constituire, după depunerea jurământului, când le-a mulţumit tuturor cetăţenilor care au votat în majoritatea lor cu PSD şi i-a asigurat pe toţi că nu va face nici o discriminare, în funcţie de votul acordat la alegerile locale:
„Mulţumesc tuturor locuitorilor judeţului Olt, indiferent dacă au votat sau nu cu PSD. Le promit că nu-i voi dezamăgi şi nu voi face niciodată nicio diferenţă între ei”.
„ Marius Oprescu este un tânăr cu foarte multă expertiză, ştie exact ce are de făcut”
Prezent la şedinţa de constituire a noului CJ, fostul preşedinte al instituţiei, Paul Stănescu, ales pentru două mandate în mod uninominal de către cetăţenii judeţului, a stat modest pe unul dintre locurile din sală.
Acesta de declarat, aşa cum a făcut cu mai multe ocazii, că Oprescu este cel mai potrivit pentru a conduce CJ Olt:
„Eu sper ca Oltul, în următorii patru ani, să arate foarte, foarte bine, cu echipa de la Consiliul Judeţean, în frunte cu Marius Oprescu. Sunt convins că va fi o echipă foarte bună pentru că Marius Oprescu este un tânăr cu foarte multă expertiză, ştie exact ce are de făcut. Chiar dacă nu făceam parte din niciun partid, nu puteam să-l nu-l aleg la Consiliului Judeţean, ca preşedinte, pe Marius Oprescu”.
Paul Stănescu a îndemnat la unitate şi bună înţelegere pentru a putea contribui la dezvoltarea judeţului nostru:
“Constituirea noului Consiliu Judeţean va marca, în următorii patru ani, tot ce înseamnă dezvoltarea judeţului nostru şi a comunităţilor noastre. Sper ca noul Consiliu să facă lucruri mai bune decât a făcut vechiul Consiliu, ar fi o satisfacţie a mea. Sunt convins că toţi consilierii judeţeni sunt oameni valoroşi, oameni care îşi vor face datoria. Eu am mare încredere în preşedintele ales, Marius Oprescu, pentru că am lucrat foarte bine cu el patru ani de zile, ştie exact ceea ce înseamnă Consiliul Judeţean, ştie exact ce înseamnă dezvoltarea judeţului. De asemenea, mă bucur şi pentru cei doi vicepreşedinţi, atât pentru Virgil Delureanu, cât şi pentru Ioan Ciugulea, şi sunt convins că vor fi de mare ajutor. Vor face echipă şi toate micile disensiuni din alegeri vor trece. Trebuie să treacă la treabă şi să facă lucruri bune pentru locuitorii judeţului nostru şi pentru judeţ.
Eu le dau următorul sfat: să facă echipă atât în Consiliul Judeţean, pentru tot ceea ce înseamnă proiecte ale CJ, cât şi pentru comunităţi. Mi-a plăcut că Marius Oprescu a spus că va fi preşedintele tuturor locuitorilor judeţului Olt. Este foarte important acest lucru. A fost campanie electorală, am fost competitori politici, dar a trecut şi acum trebuie să facem treabă şi lucruri bune”.
Daniela DENGHEL
––––––––––––––
Mariana Gheorghe, fost inspector şcolar general al ISJ Olt: “Balşul plânge”
Mariana Gheorghe, cea mai activă şi combatantă femeie din politica Oltului, a declarat că oraşul Balş are mare nevoie de o schimbare.
De schimbarea actualei administraţii publice locale pentru ca oraşul să aibă, în sfârşit, şansa de a se transforma într-un oraş modern, aşa cum trebuia să fie de mult timp.
Şi schimbarea nu poate veni decât cu un nou primar, în accepţiunea sa, cu Cătălin Rotea, candidatul PSD la Primăria Balş, pe care îl şi susţine.
Mariana Gheorghe spune că cetăţenii Balşului îşi doresc schimbarea, că aceştia sunt nemulţumiţi de lipsa locurilor de muncă, a canalizării, apei potabile, a gazelor, de lipsa asfaltului, şi că au probleme din cauza câinilor fără stăpân, care sunt un real pericol, şi din cauza faptului că nu există o şosea de centură, lucru care le pune vieţile în pericole de cele mai multe ori.
Aceasta precizează faptul că Balşul care a fost depăşit de comunele din jur în ceea ce priveşte investiţiile a pierdut un proiect pe fonduri europene de 210 miliarde de lei şi că a ajuns un oraş care plânge, în care oamenii sunt fără de speranţă.
“Iar singura lor speranţă este Cătălin Rotea, viitorul acestui oraş!”
Daniela DENGHEL
––––––––––––––
Catalin Rotea anunta cetăţenii Balşului că beau apă care îi poate îmbolnăvi de cancer
În conferinţa de presă organizată la Balş, Cătălin Rotea, fostul prefect de Olt, a adus mai multe acuzaţii actualei administraţii a oraşului.
Cea mai gravă este aceea că nu ia măsuri pentru a face ca apa pe care o beau cetăţenii să fie potabilă.
În urma unor recente analize efectuate asupra apei şi la cererea unui operator economic local, s-a constatat faptul că apa are în componenţa sa nitriţi de peste 20 la sută faţă de limita legală (care prevede 0,5 miligrame pe litrul de apă).
Candidatul PSD la funcţia de primar al Balşului a declarat că analizele au confirmat o valoare a nitriţilor de peste 8 miligrame pe litrul de apă.
Cei care sunt responsabili cu furnizarea apei au o singură grijă: să nu fie deranj prea mare pe această temă, că tot n-a murit nimeni de 30 de ani încoace. După cum a afirmat Rotea că i-a zis unul dintre cei aflaţi la conducerea agentului de furnizare a apei în oraş, atunci când la abordat chiar în faţa primăriei.
“Compania de Apă Canal” Olteţul” a oraşului Balş (societate care funcţionează fără autorizaţii de la ANRSC şi de la Direcţia de Sănătate Publică Olt) furnizează apă improprie consumului uman, consumului animal. Apă care nu poate fi folosită la gătit. În acest moment, cetăţenii oraşului Balş consumă apă cu o încărcătură de peste 20 de ori peste limita de nitriţi maxim admisă. Ce produc nitriţii? Boli hepatice şi cancer şi mult mai multe afecţiuni ale organismului. Sunt foarte responsabil cu ceea ce spun şi am aşteptat, în ultimele două săptămâni, primăria sau operatorul local de apă să ducă acest mesaj la oameni şi să genereze o campanie de informare a oamenilor pentru că apa nu este bună de băut” a afirmat Cătălin Rotea.
Tânărul candidat al PSD a precizat că la nivelul administraţiei locale a oraşului se cunoaşte această situaţie, că este cunoscută şi la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt, dar că nu există nici măcar intenţia de a se face ceva.
Este de părere că trebuie luată o măsură imediată pentru a remedia situaţia iar dacă va deveni primarul oraşului va considera oportună achiziţionarea imediată a unei instalaţii de neutralizare a nitriţilor. Investiţie care ar fi undeva între 100.000-200.000 de euro, o investiţie care este mare, dar nu greu de suportat de către administraţia locală, dacă se va renunţa la poleiala oraşului sau care ar fi putut fi făcută din împrumuturile pe care actuala administraţie le-a făcut, după cum a mai spus Rotea.
Cătălin Rotea a mai spus că apa nu se va opri în oraş, pentru că apa poate fi folosită pentru spălat, dar “pentru consumul uman, pentru gătit, nu poate fi folosită”
Chiar dacă investiţia ar însemna costuri mari, Rotea este de părere că sănătatea cetăţenilor este cea mai important: “ E adevărat că primăria va avea costuri mari, dar nu cred că putem să economisim vreun ban şi să sacrificăm sănătatea şi viaţa bălşenilor. Prioritatea mea ca primar va fi să achiziţionăm instalaţia de neutralizare a nitriţilor care să facă posibil ca apa să se încadreze în limitele maxime admise şi să fie potabilă”.
Daniela DENGHEL
––––––––––––––
Paul Stănescu, un altfel de preşedinte
Absolvent al Facultăţii de Agronomie din Craiova, Paul Stănescu a fost interesat mulţi ani doar de domeniul pentru care s-a pregătit profesional, în politică intrând abia în anul 2003, atunci când era directorul societăţii agricole Agromec SA Vişina, din localitatea natală.
În anul 2004 a fost ales consilier judeţean, iar în 2008 a candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Olt împotriva foştilor preşedinţi ai CJ Olt, Marin Ionică (un fost “eurobaron” PSD reevaluat de Darius Vâlcov şi care a candidat atunci de la PDL) şi Jenel Copilău (fost mai întâi vicepreşedinte al CJ din partea PRM şi preşedinte al instituţiei din partea PNL). În acel an, pentru prima dată în România s-au defăşurat alegeri uninominale pentru funcţiile de preşedinte de consiliu judeţean şi de parlamentari.
În anul 2010, pe 7 iunie, a fost ales preşedintele Partidului Social Democrat Olt, după ce a candidat împotriva şefului de partid de atunci, senatorul Ion Toma, iar pe 10 iunie 2012, tot prin vot uninominal a fost reales preşedintele administraţiei Oltului, cu 64,19% din voturile cetăţenilor.
Scorul electoral înregistrat în 2012 la alegeri (73 de primării din cele 112 din judeţ, printre care şi cele ale Caracalului şi Slatinei, funcţia de preşedinte al CJ şi opt parlamentari), când Organizaţia PSD Olt s-a situat pe primul loc la nivel naţional în cadrul partidului, precum şi cel înregistrat la referendumul de pe 29 iulie pentru demiterea preşedintelui ţării, Traian Băsescu, (când judeţul Olt s-a situat pe primul loc pe ţară privind prezenţa la urne, 73.89% alegători, dintre care au votat “DA” 89.77%), au făcut ca Paul Stănescu să devină vicepreşedinte al PSD pe regiunea Oltenia, pe 6 aprilie 2013 fiind reales şi ca preşedinte al PSD Olt.
După ce a demonstrat că se poate să faci lucruri bune în administraţie şi în politică, deşi majoritatea nu-i dădea nicio şansă, şi să ai, în acelaşi timp, o relaţie bună şi civilizată cu oamenii, “învăţaţi” prea mult timp cu aroganţe, cu pumnul bătut în masă, cu un mod tiranic de a conduce, Paul Stănescu mai reuşeşte să surprindă cu ceva, contribuind şi în acest fel la schimbarea mentalităţii privind modul de a conduce şi de a fi condus.
De nenumărate ori fiind acuzat şi chiar jignit ca fiind “băiatul de la ţară” sau intrusul în conducerea judeţului, de parcă toată lumea importantă s-a născut la oraş, uitându-se că nu este un om fără pregătire, că nu a fost “praşutat” în această funcţie şi că a fost cel mai legitim (dacă-mi este permisă exprimarea pleonastică) preşedinte al CJ Olt, fiind ales prin vot uninominal, de două ori, singurul de până acum şi, poate, singurul pentru mulţi ani de aici înainte.
Surprinde acum, cu toate că a spus încă din 2012, dar unora, poate, încă nu le vine a crede că poate fi adevărat, prin decizia sa de a face un pas în spate, de a nu mai dori să fie preşedinte al CJ Olt, acum, când cu votul consilierilor judeţeni, pentru domnia-sa ar fi mult mai uşor decât la candidaturile uninominale.
Este un mod de abordare a lucrurilor total neobişnuit pentru cum se desfăşoară lucrurile în ţara noastră, este un început de a a influenţa gândirea maselor într-un mod democratic pur, un fel de a transmite că există şansă pentru noi ca naţie, câtă vreme sunt oameni care pot face un “clik” în minţile noastre, oameni care nu-şi doresc nemurirea prin nedezlipirea de un scaun, care au o viziune despre viaţă total diferită de ce cunoşteam, care îşi lasă “amprenta” altfel. Un altfel de om, un altfel de preşedinte este Paul Stănescu.
Cel care nu a dat oamenii afară din instituţia pe care o conduce începând din 2008, care aşteptau cu sufletul la gură rezultatul alegerilor de-atunci, fiindcă fuseseră ameninţaţi de unii dintre candidaţi, cel care a “reaşezat” relaţia dintre politicul şi presa din Olt, în principal prin respectul arătat jurnaliştilor, trataţi prea mulţi ani “altfel” de către unele formaţiuni politice (încă mai existând astfel de cazuri!), omul care a ştiut să-şi facă din cei mai mari duşmani politici aliaţi, care a apelat la diplomaţie în locul durităţii vorbelor şi faptelor.
Într-un interviu acordat ziarului “Orizont Oltean”, Paul Stănescu vorbeşte despre decizia sa de a merge mai departe doar cu funcţia de preşedinte al formaţiunii politice, despre ce înseamnă renunţarea la votul uninominal pentru alegerea preşedintelui de consiliu judeţean, despre Guvernul Cioloş, despre ce trebuie să faci când ai câştigat puterea, despre ce nu a reuşit ca preşedinte al CJ, dar şi despre cum a reuşit să conducă partidul şi despre faptul că Marius Oprescu este cel mai potrivit să devină noul preşedinte al CJ Olt.
-Domnule preşedinte, când aţi luat decizia de a nu mai candida la conducerea CJ Olt?
-Înainte de a candida în anul 2012, am luat decizia de a nu mai candida pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al CJ Olt, pentru că eu consider că pentru această funcţie importantă sunt suficiente două mandate. Acesta este punctul meu de vedere, dar fac şi o legătură cu Constituţia SUA, care are 200 de ani şi în care sunt prevăzute două mandate, fiindcă în primul mandat înveţi anumite lucruri, iar în al doilea mandat dai tot ce ai mai bun, iar după aceea trebuie să pleci, să vină altcineva mai bun. E simplu ca „bună- ziua”.
„Dintr-o funcţie, care nu e veşnică, trebuie să pleci cu fruntea sus”
-Pe meleagurile noastre este neobişnuit ca cineva care a ajuns într-o anumită funcţie, şi care mai este şi respectat, să dorească de la sine să plece…
-Nu am niciun altfel de motiv, este o decizie personală. Eu consider că este suficient, pentru că- vă spun ca cineva care a trecut prin asta,- este o funcţie importantă la nivelul unei comunităţi, la nivelul judeţului, o funcţie care uzează foarte mult. E grav pentru cine nu înţelege că scaunul acesta nu este veşnic al cuiva. Nu există veşnicie pe niciun scaun. E un concept greşit pentru cine crede aşa ceva. Şi mai este un lucru. Dintr-o funcţie, dacă ai capacitatea necesară să judeci lucrurile, pleci în momentul în care consideri că ai făcut nişte lucruri, chiar dacă mai rămân altele de făcut, dar închei un mandat şi pleci cu fruntea sus. Asta le-am spus şi colegilor mei. E adevărat că la nivelul comunităţilor locale sunt primari de 4-5 mandate- şi mă bucur pentru ei că îi alege comunitatea-, asta înseamnă că au făcut lucruri, dar la nivelul judeţului este o funcţie prea importantă ca să vrei să fii pe veci acolo, undeva, pe o funcţie.
-Ce-aţi câştigat dvs. ca şi preşedinte de CJ (nu material vorbind)?
-Sigur că este o satisfacţie, în momentul în care eşti ales într-o funcţie publică, nu sunt ipocrit să nu recunosc. Mai ales că eu am fost ales uninominal de cetăţenii judeţului şi, mai ales, în mandatul al doilea au avut o foarte mare încredere în mine. Pentru orice om ar trebui să fie o satisfacţie extraordinară.
„Preşedintele CJ va fi ales prin cârdăşie, ca înainte de 2008”
-Ce părere aveţi despre renunţarea la alegerea preşedintelui de consiliu judeţean prin vot uninominal?
-Preşedintele va fi ales din nou printr-o cârdăşie, cum au făcut până în 2008, lucru pe care l-am contestat tot timpul şi-l voi contesta în continuare.
Preşedintele consiliului judeţean, o funcţie foarte importantă la nivelul judeţului, cred că ar trebui să fie ales uninominal, pentru că o să ajungem în cârdăşiile pe care le ştim de-a lungul timpului, până în 2008.
Ori nu cred că persoana respectivă este reprezentativă pentru judeţ, pentru că asta este o convenţie între 32 de oameni (n.a.- acesta este numărul consilierilor judeţeni din Olt). Lucru foarte rău. Eu susţin în continuare că preşedintele CJ trebuie să fie ales direct, prin vot uninominal, pentru că responsabilitatea lui e mult mai mare.
Preşedintele CJ fiind ales cu majoritatea consilierilor judeţeni, oricând poate fi schimbat, nu are stabilitatea necesară, nici nu poate să-şi facă proiecte pe termen de 4 ani, pentru că nu ştie cât va fi preşedinte. Sigur că se gândeşte oare va fi preşedinte un an, şase luni, două luni…?!
-De ce credeţi că s-a revenit la această modalitate de alegere a preşedintelui de consiliu judeţean?
-Dintr-o chestiune de frondă a PNL-ului, pot să spun, practic au aruncat o temă politică pe piaţă…De fapt, a fost un troc şi nu mă feresc să spun, pentru că ştiu din interior şi de la PSD, şi de la PNL. Practic, PNL a cerut ca şi primarii să fie aleşi din două tururi.
Iar eu am propus ca şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi din două tururi, dar nu prin majoritatea consilierilor, pentru că oricum ar exista o formă de reprezentativitate.
Dacă luăm SUA şi Marea Britanie, alegerile sunt dintr-un singur tur. Noi spunem că nu e reprezentativ. Bun, eu nu contest lucrul acesta, dar cine ne ţine pe noi să nu venim în majoritate covârşitoare la vot să alegem pe cine vrem noi? În loc să avem prezenţă la vot 50% să avem prezenţă 90%, că 100% nu se poate. Atunci alegem pe cine vrem şi avem reprezentativitate. N-am analizat prea mult, dar cred că este chiar o treabă bună în ţările unde prezenţa la vot este obligatorie.
Infrastructura rutieră, marea nemulţumire
-Ce credeţi că a câştigat judeţul Olt în perioada mandatelor dvs.?
-Niciodată nu am spus ce am făcut, ce am realizat. Nu pot să spun, pentru că aş jigni inteligenţa cetăţenilor judeţului nostru. Oamenii trebuie să facă acest lucru, pentru că ei apreciază sau nu apreciază anumite lucruri.
-Cu ce probleme vin în continuare oamenii simpli la dvs., la audienţe?
-Sunt în continuare probleme cu locurile de muncă, sunt probleme de transparenţă. Aţi văzut bine, la Spitalul Judeţean este un concurs, eu cred că va fi transparenţă maximă, toată lumea crede că cineva, undeva face nişte aranjamente de culise. Eu mi-am dorit întotdeauna ca la concursurile din judeţul nostru, care depind de CJ, să fie transparenţă, pentru ca într-adevăr să fie admişi cei mai buni.
-Aveţi vreo nemulţumire, vreo neîmplinire ca preşedinte?
-Sigur că orice om îşi doreşte foarte mult, e în firea omului. Avem probleme din cauza infrastructurii, problemă care este la nivelul întregii ţări. Infrastructura rutieră, mai ales cea care depinde de guvern, a înregistrat un regres, din păcate. N-am reuşit, din motive obiective, să terminăm nici DN6 (n.a.- DN 6 este unul dintre cele 7 drumuri naţionale care pornesc din Bucureşti către principalele zone ale României. Acesta leagă capitala ţării de Timişoara şi trece prin Alexandria, Roşiorii de Vede, Craiova, Filiaşi, Caransebeş şi Lugoj). Suntem în întârziere maximă, deşi de 3-4 ani se tot lucrează.
Am pus problema autostrăzii Piteşti- Craiova şi aceea a centurii oraşului Balş. Poate, dacă mai era guvernul Ponta, reuşeam să facem acest lucru, eram aproape de a-l face. Prioritară ar fi pentru noi autostrada Piteşti- Slatina- Craiova.
Din păcate, aceasta este cea mai mare nerealizare, cea a traficului general, din 1990 încoace. N-am fost în stare să creăm o infrastructură naţională de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale. S-au cheltuit atâţia bani. Şi, bineînţeles, infrastructura secundară, la nivelul judeţelor. Cel mai mult a împiedicat investiţiile străine. Toţi investitorii care au venit şi la noi, la CJ Olt, ne-au imputat infrastructura, pentru că trebuie să aducă materie primă, pleacă cu un produs finit. Pe unde pleacă?
„Guvernul Cioloş, un guvern în derivă”
-A pierdut România de când nu mai este Guvernul Ponta?
-Eu nu pot să spun decât că Guvernul Ponta a fost un guvern foarte bun.
-Cum apreciaţi actualul guvern de tehnocraţi?
-Este un guvern care n-are niciun fel de responsabilitate, un guvern care a intrat deja într-o derivă, deja derapează, pentru că nu dă socoteală în faţa nimănui, nu răspunde faţă de nimeni. Guvern, chipurile, apolitic- cum se numeşte el-, n-am încredere în asemenea guverne şi, din păcate, mi se pare o găselniţă pe care habar n-am cine a găsit-o. Sigur că PSD-ul la vremea aceea a fost obligat să suţină învestirea. Am spus că vom susţine învestirea şi vom sancţiona măsurile luate. De fapt nu mai avem ce sancţiona, cum spunea preşedintele partidului Liviu Dragnea, nu se mai merită să tai copaci să faci hârtie ca să depui moţiuni simple sau de cenzură împotriva guvernului.
Din nefericire, am ajuns într-un punct mort, pentru că Guvernul Ponta a iniţiat nişte lucruri, deja erau în evoluţie, cum ar fi Codul Fiscal, iar actualul guvern începe să modifice absolut tot, legea salarizării şi multe alte lucruri.
Pentru că ei (n.a.- actualii miniştri) nu cred că vor să-şi asume lucruri importante în această perioadă, cred că nu-şi vor asuma nimic, şi cred că va fi o perioadă pierdută pentru România şi care poate să aibă repercursiuni şi în viitor. Poate asta este cel mai rău: repercursiunile care sunt de la un guvern care nu face nimic!
„Viitorul premier va fi de la PSD”
-Cine credeţi că va forma următorul guvern?
-Eu cred că PSD-ul va avea primul-ministru, cred că vom câştiga şi alegerile locale la nivel naţional, cred că vom câştiga şi alegerile parlamentare şi cred că preşedintele Iohannis va desemna premierul din partea formaţiunii politice care are numărul cel mai mare de mandate în Parlamentul României. Nu cred că va fi altcumva, nu cred că se vor încerca alte jocuri, pentru că ar fi împotriva democraţiei şi trebuie cu toţii să menţinem democraţia în ţara asta, pentru că asta am dorit toţi începând din ’90 .
-Veţi candida pentru un mandat de parlamentar?
-N-am luat nicio decizie. Să vedem după alegerile locale, îmi trebuie o perioadă să mă gândesc bine. E posibil să candidez, e posibil să nu candidez. N-am luat nicio decizie la această oră.
„Marius Oprescu, cea mai competentă persoană să conducă judeţul”
-În judeţul Olt va câştiga PSD-ul majoritatea primăriilor?
-Noi sperăm că da, dar nu depinde de noi, depinde de ce votează cetăţenii judeţului nostru.
-La ce scor electoral vă gândiţi?
-Nu dau un scor electoral, fiindcă n-am făcut-o niciodată, şi nu încerc eu să anticipez lucrul acesta. Dar eu consider că felul în care noi ne-am comportat şi am avut o relaţie cu cetăţenii judeţului se va vedea în rezultatul alegerilor de peste două luni.
-Veţi face alianţe la nivelul vreunei localităţi cu vreunul dintre partide?
-Deocamdată nu avem discuţii, pentru că nu a fost cazul. Ştiţi bine, avem alianţe încheiate la nivel naţional, atât cu UNPR-ul, cât şi cu ALDE.
Sper ca după alegerile locale, în funcţie de numărul de consilieri pe care îi are fiecare, să facem majorităţi în toate consiliile locale, inclusiv în Consiliul Judeţean Olt. Cred că vom face lucrurile acestea şi cred că avem parteneri serioşi.
-Va fi de la PSD următorul preşedinte de CJ, cel care vă va urma?
-Eu cred că da. Am şi lansat ideea şi am spus despre Marius Oprescu, care este de patru ani vicepreşedintele CJ Olt, că este persoana cea mai competentă- nu pentru că este de la PSD, dar şi că este de la PSD-, care să conducă acest judeţ. Pentru că ştie exact care sunt problemele din judeţ şi ştie exact ce are de făcut. Marius Oprescu este un om care are capacitate şi multă viziune, din punctul medu de vedere, dar şi ca recomandare… Dar nu depinde de mine, depinde de cetăţenii judeţului. Sunt convins că Marius Oprescu va fi un preşedinte foarte bun.
-L-ar fi ajutat mai mult votul uninominal?
-Sigur. Nu dau acum nume, spun ca principiu că ar fi fost mai bine să se păstreze votul uninominal, indiferent că era în două tururi sau într-un tur. Era foarte important lucrul acesta. Spuneam mai înainte, dacă cele mai mari democraţii, Marea Britanie şi Statele Unite, au alegeri dintr-un singur tur, de ce la noi nu se poate? Mai ales când ştim cârdăşia care se face la noi, în momentul în care ajungi în anumite consilii să faci cârdăşii.
-Răspunsul cred că-l ştim cu toţii…E în funcţie de interesele unor oameni…
-Asta e foarte rău. Se merge pe principiul „Mie spune-mi ce-mi dai, ca să te votez?!”
Aşa ajungem la cârdăşie şi cred că am făcut un pas mare înapoi, nu înainte, prin alegerea preşedintelui de consiliu judeţean prin votul majorităţii consilierilor judeţeni.
„Cred că nimeni nu va risca să încalce legea electorală”
-Credeţi că va fi o campanie murdară la alegerile locale?
-Nu cred lucrul acesta. În Olt, înainte, au fost anumite elemente care au perturbat campaniile electorale. Noi, ca partid, trebuie să mergem să stăm de vorbă cu oamenii, să le explicăm ce-am făcut, ce vrem să facem, lucru care este cel mai important.
-Este mai simplu acum pentru PSD prin faptul că nu mai pot fi oferite acele cadouri electorale?
-Cred că da, la acest moment. Dar rămâne de văzut care va fi realitatea.
-Credeţi că vor încălca vreunii dintre competitorii electorali această lege?
-Eu cred că n-ar îndrăzni nimeni. Decât poate persoane care nu trăiesc în România reală de astăzi, care în loc să ajungă la primărie, vor merge să dea cu subsemnatul în altă parte. Nu cred că cineva îşi va asuma acest risc. Eu am avut o discuţie cu toţi colegii mei care candidează, le-am spus şi le voi spune în continuare să respecte exact legislaţia în vigoare, privind alegerile din acest an, şi cred că au înţeles acest lucru. Cred că în acest an trebuie în primul rând să ne ferim să nu greşim.
-Şi pentru că s-a creat precedentul cu neregulile de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu…
-Pentru că se riscă altceva. Le-am spus că trebuie să citim cu toţii foarte bine legea. Cine va îndrăzni sau va gândi că poate face altceva va face cea mai mare greşeală. Colegii mei cred că nu vor face acest lucru, cel puţin aşa am înţeles din discuţiile cu ei, şi cred că am fost convingător spunându-le aceste lucruri legate de candidaturi.
-Aveţi vreun lucru care vă nemulţumeşte cu privire la alegerile locale?
-Nu, n-am ceva deosebit. Eu insist mereu ca preşedinte al partidului să reuşim să stăm de vorbă cu cât mai mulţi oameni, pentru că aleşii, în general, uită un lucru esenţial. Am spus de atâtea ori că, dacă cineva a ajuns pe un anumit scaun, de preşedinte de CJ, de primar, de consilier, a ajuns prin votul oamenilor care l-au votat, ei l-au pus acolo. Acesta este elementul esenţial. Dar de foarte multe ori se-ntâmplă ca unii să uite acest lucru, când ajung într-un anumit birou şi pe un scaun comfortabil, impozant. Li se pare că ei fac lucruri extraordinare şi că acolo se decid lucruri foarte importante.
Cred că niciodată nu trebui să uite de contractul pe care l-au făcut cu cetăţenii, cu oamenii care le-au dat votul şi i-au pus acolo şi trebuie să le reprezinte interesele.
„E un om politic cel care ştie să-mpartă puterea. Este un bun om politic
acela care are caracter”
-Avem şi în Olt oameni care au ajuns în anumite funcţii şi pe care i-a luat…capul şi au făcut greşeli, chiar parlamentari. Dvs. cum aţi reuşit să vă păstraţi modestia şi realismul?
-Vă spun ceva ce ştie toată lumea, nu este o noutate: caracterul este cel cu care te naşti. Gradul de inteligenţă poate să crească, mai înveţi o limbă străină, mai citeşti o carte- două, dar caracterul rămâne cel pe care îl ai de când te-ai născut. Îl ai sau nu-l ai! Da sau nu. Din păcate, unii au reuşit să ascundă, să mascheze caracterul şi au reuşit să ajungă în anumite funcţii importante. Dar, mai devreme sau mai târziu, tot pierzi, dacă nu-ţi păstrezi linia şi nu ai caracater.
-Adică îmi spuneţi ceva ce nu s-a mai spus până acum, că şi în politică- despre care ştim ce se spune că este-, oamenii trebuie să-şi păstrezi caracterul. Nu e foarte greu?
-Noi, toată societatea, sigur că acuzăm clasa politică. Sigur că s-au întâmplat foarte multe lucruri, dar clasa aceasta politică nu este venită din altă parte, este din rândul locuitorilor din această ţară. Eu m-am bucurat şi am făcut tot timpul apel să vină cât mai mulţi oameni lângă noi. Chiar le-am spus colegilor mei, şi din oraşe, dar şi din mediul rural, ca în afară de consilierii care sunt din partid şi care muncesc pentru partid, cred că ar trebui să fie câţiva consilieri şi din societatea civilă, chiar dacă nu au apartenenţă politică. Dar cu o singură condiţie. În momentul în care au fost trecuţi pe o listă şi au ieşit consilieri, dar ei fac parte din societatea civilă, atunci când grupul politic s-a întrunit şi a luat o decizie, şi ei, chiar dacă au alt punct de vedere, trebuie să meargă în aceeaşi direcţie. Pentru că democraţia înseamnă majoritate.
Colegii mei au înţeles că e bine să aibă oameni din toate mediile şi din toată societatea civilă, nu doar din mediul politic. Lucru foarte important, mai ales că uneori trebuie luate decizii prin care se decide soarta unei comunităţi.
Şi mai este ceva: în viaţă, dacă câştigi puterea, trebuie să ştii s-o-mparţi! Dacă nu ştii acest lucru, nu eşti om politic!
-Dvs. aţi reuşit acest lucru?
-Am reuşit şi cred c-o voi face şi-n continuare!
-Aţi reuşit şi să răspundeţi la toate telefoanele, ale primarilor, în general, pentru că ştim că mulţi oameni cu funcţii nu prea răspund după ce ajung într-o anumită funcţie?
-Eu răspund la orice telefon. Dacă mă sunaţi la ora 3 noaptea s-ar putea să aveţi surpriza să auziţi la celălalt capăt „Alo?”.
„Deciziile politice trebuie luate cu colegii, nu de unul singur”
-Ce înseamnă să ştii să împarţi puterea?
-Să ştii să împarţi puterea în sensul că, de exemplu, dacă partidul a câştigat puterea, aceasta trebuie împărţită, la nivel politic. Dar e nevoie şi de o opoziţie puternică, care să te ţină mereu la anumite standarde.
-Ceea ce la Olt nu prea există…!
-M-aş bucura foarte mult să fie şi la Olt o opoziţie foarte puternică, pentru că te menţine la un anumit nivel şi iei deciziile cele mai bune. Că sunt interese politice la un moment dat, da, sunt de acord, dar lucrurile acestea se discern până la urmă.
-Cum aţi reuşit să ţineţi partidul în mână, cum se spune, fără a da cu pumnul în masă, aşa cum au făcut predecesorii dvs.?
-Transparent. Toate deciziile pe care le-am luat s-au luat în forurile politice, am discutat cu toţi colegii mei. Numai prin transparenţă, altfel, n-ai cum. Dacă ai lucruri sub masă, n-o să poţi să conduci niciodată. Trebuie să pui totul la vedere, pe masă şi să discuţi cu toţi colegii. Deciziile dacă le iei cu toţi colegii, sigur că sunt mai bune decât dacă le-ar lua o persoană sau două.
Tot timpul am fost pentru acest principiu şi cât voi mai fi în politică mi-l voi păstra!
-Vă mulţumesc pentru interviu şi vă urez succes în activitatea dvs. viitoare!
Daniela DENGHEL
––––––––––––––
Candidatul la Primăria Caracal, Liviu Radu, şi consilierii PSD vor taxe scăzute pentru comercianţii din piaţă şi un oraş fără maidanezi
La sediul Partidului Social Democrat Caracal, Liviu Radu, candidatul desemnat de formaţiunea politică locală să candideze la fotoliul de primar al municipiului, a susţinut joi, 24 martie a.c., o conferinţă de presă. Acesta a precizat că a iniţiat, împreună cu consilierii locali ai PSD, două proiecte de hotărâri, astfel încât să vină în sprijinul doleanţelor caracalenilor.
Este vorba despre un proiect de hotărâre privind înfiinţarea serviciului de ecarisaj local, precum şi regulamentul de funcţionare al acestuia, şi de un alt proiect de hotărâre care vizează menţinerea, până la sfârşitul anului, a taxelor din Piaţa Agroalimentară diminuate cu 40%.
„Împreună cu domnii consilieri ai PSD am propus Consiliului Local înfiinţarea unui serviciu de ecarisaj, care- considerăm noi-, este foarte important pentru cetăţenii oraşului nostru. În tot acest timp, am încercat să stăm de vorbă cu cetăţenii oraşului, cu consilierii PSD, cu oamenii de afaceri, cu comercianţii mici şi mijlocii, cu diverse ONG-uri, pentru a afla care sunt problemele oraşului. Şi ne-am propus să venim puţin în întâmpinarea dânşilor.
Consider că s-a pierdut ceva timp, fiindcă acest serviciu de ecarisaj se putea înfiinţa încă din 2013, prin Legea 258, iar cetăţenii oraşului puteau beneficia de el până acum.
Aceştia mi-au spus că nu îşi pot lăsa copiii singuri la joacă şi că trebuie însoţiţi permanent. Cetăţenii au ridicat destule probleme pe care noi le-am notat şi le-am analizat. Împreună cu consilierii PSD considerăm că putem câştiga câteva luni bune, adică să nu aşteptăm până în luna iunie, şi am demarat aceste proiecte”, a afirmat Liviu Radu.
Acesta este un mare iubitor de animale şi nu este de acord cu eutanasierea câinilor fără stăpân, dar este de părere că serviciul de ecarisaj poate preveni situaţiile în care cetăţenii sunt în pericol: “Siguranţa cetăţenilor este foarte importantă pentru noi. Consider că acest serviciu de ecarisaj funcţionează ca şi o prevenţie. Ca şi la mine în medicină, dacă nu cheltui nişte bani cu prevenţia, te aştepţi la cheltuieli mai mari cu rezolvarea problemelor. La spital vin foarte mulţi oameni muşcaţi de câini, nu pot să spun că zilnic, dar unul la câteva zile, cu siguranţă”.
Totodată, candidatul PSD la Primăria Caracal a declarat că va face o campanie de adopţie a câinilor fără stăpân, dar patrupedele nu mai pot fi lăsate să circule singure prin oraş, şi speră că nu vor fi piedici din partea actualului executiv caracalean în demersurile dumnealor.
Doctorul Radu şi consilierii locali ai PSD au identificat două locaţii pentru construirea unui adăpost pentru câinii maidanezi:
„Noi ne-am propus două locaţii pentru amplasarea adăposturilor pentru câini, astfel încât să nu deranjăm pe nimeni şi unde să avem acces rapid, uşor. Una dintre aceste locaţii se află în afara oraşului, spre Corabia, iar cealaltă la ieşirea spre comuna Celaru. Nu ştiu de ce actuala administraţie nu a fost interesată de rezolvarea acestei probleme, dar, ca şi candidat, am considerat că trebuie găsită o soluţie. Pe de altă parte, oamenii vin şi la spital şi reproşează problema câinilor, pentru că nu înţeleg de ce nu există vaccin antirabic, de ce sunt câini pe stradă, sunt lucruri cu care mă confrunt şi am zis că, dacă sunt lucururi care depind şi de mine, atunci să le fac”.
Privind proiectul care se referă la păstrarea la un nivel scăzut al taxelor pentru comercianţii din piaţă, Liviu Radu a precizat:
“Am discutat cu comercianţii care-şi desfăşoară activitatea în piaţă şi considerăm că este oportună păstrarea acestor taxe diminuate cu 40% până la sfârşitul anului, pentru că nu şi-au putut desfăşura activitatea în bune condiţii în perioada prea lungă, de trei ani, cât au durat lucrările la piaţă.
În tot acest timp am încercat, împreună cu consilierii PSD- pentru că dânşii sunt cei mai motivaţi şi cunosc toate problemele din oraş, dar şi discuţiile din Consiliul Local-, să fim apropiaţi de cetăţeni”.
Doctorul Liviu Radu crede că un primar trebuie să cunoască absolut toate problemele localităţii, lucru pe care reuşeşte să-l facă numai având un dialog permanent cu reprezentanţi din toate mediile sociale.
“Prin candidatura mea sper ca oamenii să ne perceapă ca pe nişte aliaţi în această luptă pentru primărie, care nu este o luptă este, de fapt, un lucru normal. Şi în momentul în care empatizezi cu cetăţenii, poţi să ai şi rezultate bune. În momentul în care ai câştigat fotoliul de primar trebuie să cunoşti toate problemele din oraş şi, atunci, este nevoie să ai întâlniri cu oamenii de afaceri, cu reprezentanţii instituţiilor din oraş, cu organizaţiile libere, pe diverse teme. Numai astfel poţi ajunge să cunoşti problemele reale ale oraşului”, a declarat Liviu Radu.
Consilierul local Lucian Bondrescu a declarat că cele două proiecte de hotărâri au fost depuse şi înregistrate, iar ele vor fi dezbătute în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local de luni, 28 martie 2016: “Cele două proiecte de hotărâri au fost depuse şi înregistrate şi le vom discuta în şedinţa de luni. Le-am gândit şi iniţiat împreună cu candidatul nostru, domnul doctor Liviu Radu, şi sunt semnate de 16 consilieri locali, dintre care 14 sunt consilierii Partidului Social Democrat”.
Daniela DENGHEL
––––––––––––––
Eduard Ciocăzanu, primarul Caracalului, infirmă declaraţiile viceprimarului
Recent, viceprimarul caracalean Octavian Stănescu a declarat în presa locală faptul că actualul primar al Caracalului, Eduard Claudiu Ciocăzanu, împreună cu viceprimarul de la acea vreme, Ion Mocanu, au blocat lucrările la piaţa din municipiu. Acesta a mai spus că piata se aproie de momentul inaugurării, meritele finalizării lucrării aparţinând atât Consiliului Local, cât şi sieşi.
Edilul a luat atitudine şi cu documentele pe masă, în cadrul unei conferinţe de presă(!), pentru a argumenta că “afirmaţiile viceprimarului sunt lipsite de logică”, că deblocarea lucrărilor s-a făcut prin diligenţele pe care le-a făcut la firma constructoare şi că declaraţiile sunt făcute numai pentru ca viceprimarul să-şi aroge anumite merite, dar şi cu tentă electorală.
ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE
––––––––––––––
Ion Ciocan, primarul din Osica de Sus, îşi doreşte să continue proiectele începute
Primarul comunei Osica de Sus, Ion Ciocan, a vorbit într-un interviu despre stadiul investiţiilor realizate în comună.
Aflat la al treilea mandat, edilul doreşte să candideze din nou la alegerile din iunie anul acesta.
Întâmplarea face să cunoaştem foarte bine felul în care arăta comuna până la venirea la primărie a omului, înainte de toate, Ion Ciocan. Acesta a aplicat modul de lucru serios pe care l-a practicat mulţi ani în domeniul privat şi a ajuns în numai câţiva ani să numească localitatea ca fiind oraşul rural Osica de Sus.
S-au făcut lucruri pe care locuitorii comunei nici nu puteau spera vreodată să le aibă: alimentare cu apă, canalizare, investiţii în contruirea şi modernizarea unităţilor de învăţământ, a lăcaşelor de cult, cimitirelor, înfiinţarea unui centru de permanenţă, a unei unităţi de pompieri şi a unui detaşament de jandarmi, începerea construirii unui campus şcolar, modernizarea târgului de săptămână, precum şi modernizarea şi asfaltarea drumurilor, dar şi înfiinţarea unui centru de permanenţă şi a unui centru de promovare a sănătăţii.
Alimentarea cu apă
Toate cele şase sate ale comunei Osica de Sus sunt alimentate cu apă. , reţeaua de apă fiind de peste 40 de km de reţea de apă, cu două gospodării de apă, şapte puţuri, un bazin de 300 de metri cubi (mc) şi trei bazine a 80 de mc de stocare a apei.
Realizată pe Ordonanţa 7 /2008, alimentarea cu apă există în toate satele comunei, inclusiv în Ostrov, care este cel mai mic sat, cu 54 de case.
“Toate racordările sunt cu contracte de furnizare. Avem licenţă de funcţionare pe serviciul de apă, dar lucrul asta se va încheia începând din iunie anul acesta, am primit o adresă de la ANRPC şi va trebui ori să exernalizăm serviciile, ori să înfiinţăm o societate cu acţionar unic Consiliul Local, care să coordoneze activitatea de apă şi canal”, a afirmat primarul.
Canalizarea care s-a făcut în comună a fost prima din judeţul Olt, la timpul respectiv, în perioada 2005- 2006, şi avea o valoare de şapte miliarde de lei, aici fiind incluse reţeaua de canalizare de 8,2 km (o parte a satului Osica de Sus) şi staţia de epurare. Din cele 600 de gospodării aflate în zona respectivă sunt racordate în proporţie de peste 80 % la canalizare, la care se adaugă şi grădiniţa, şcoala şi câteva unităţi comerciale.
“Centrul de permanenţă a fost dat în folosinţă prima dată în 2005, a funcţionat până la alegerile din 2008, când, nefiind plătiţi medicii nu au mai lucrat, dar din 2010 am reuşit să îl repunem în funcţiune şi legislaţia a fost mai permisibilă în sensul că nu trebuia să fie medici de familie, puteau să fie şi medici rezidenţi în anul II, puteau fi medici de la serviciul de urgenţă. Lucrul acesta ne-a ajutat foarte mult, am fost sprijiniţi foarte mult de doctorul Andrei Iordache. La ora actuală îşi desfăşoară activitatea este în funcţie de solicitarea cetăţenilor, sunt 9 medici şi asistente care asigură serviciile. Centrul de sănătate cum să nu îşi dovedească necesitatea când ştii că ai la orice oră din zi şi din noapte un medic şi un cadru medical cu studii care poate să asigure intervenţia oricărui cetăţean, din Osica sau comunele arondate. Şi la centrul de permanenţă medical şi la centrul de promovare a sănătăţii serviciile sunt gratuit acordate cetăţenilor. La centrul de promovare a sănătăţii avem şi un centru de fizioterapie şi două cabinete de stomatologice”, a adăugat edilul Ion Ciocan.
“Înfiinţarea gărzii de pompieri din Osica de Sus s-a realizat în 2005-2006, care la momentul respectiv a fost cea mai modernă locaţie de pompieri. Am primit vizita unui domn general maior de la Bucureşti, căruia atunci când am trimis documentaţia nu-i venea să creadă că într-o comună din judeţul Olt ar putea să găsească asemenea dotări şi asemenea clădiri. Garda de pompieri asigură intervenţii în toată zona, între Piatra Olt şi Caracal.
Unitatea de jandarmi acum două săptămâni de zile- nu mă întrebaţi de ce a fost desfiinţată, pentru că nu am primit nici un fel de informaţie în acest sens. S-a înfiinţat în anul 2010, când am fost personal la ministrul de atunci în audienţă, documentat pentru a-l convinge că nu e un moft, ci o necesitate.
Nu am fost anunţaţi, comandantul de aici mi-a spus “ştiţi, noi în trei zile plecăm de aici”.
Au lăsat ce era al nostru aici, au luat ce era al lor, aveau nişte aparatură, ne-au dat cheile şi gata. Ministerul nu plătea nimic cu locaţia, deoarece prin hotărâre de consiliul local nu li se percepea nimic nici apă, nici caldură, nici telefon, nimic, totul era asigurat de comunitatea locală.
Cred că cel mai important lucru, din punctul meu de vedere, pentru orice insituţie a statului român este liniştea şi siguranţa cetăţeanului. Noi asta ne-am dorit şi de asta şi consilierii au fost de accord cu propunerea mea de a înfiinţa şi asigura toată logistica pe care puteam.
Cred sunt mai mari costurile acum, fiindcă trebuie să facă deplasarea din Caracal sau Deveselu. Era normal să fim informaţi că se va desfiinţa”, a declarat mâhnit primarul din Osica de Sus.
În ceea ce priveşte drumurile din localitate primarul liberal Ion Ciocan a declarat că există, pe Măsura 125, 4,8 km de asfalt drumuri de exploataţie, drumuri modernizate şi asfaltate şi că pe Măsura 4.2 va fi implementat un proiect de un million de euro pe drumuri comunale, drumuri de aproape 6 km care trebuie asfaltate: “E vorba de drumurile unde avem canal, apă, obiective sociale. Osica de Sus are aproape 40 de km de reţea de drumuri comunale, unele dintre ele ne ajută foarte mult să ocolim drumul naţional şi ajută satul Ostrov pentru a avea acces la DN 64 şi la drumul communal DC 82, modernizat prin Măsura 3.22. Avem avem în jur de 25 km de asfalt, după ce terminăm aceşti 25 km, ar mai nevoie de cel puţin 15 km.
În interiorul comunei de la 1,4 km în asfalt am ajuns la 10 km de asfalt.
Dar cel mai mare proiect al nostru implementat pe fonduri europene este un drum de 5,4 km de asfalt, care leagă cel mai îndepărtat sat, satul Tomeni, de centrul comunei, de DN 64. Tot în cadrul lui a fost inclusă şi o reţea de canalizare de 7,2 km, cu staţie de epurare în satele Peretu- Greci, dotarea unui after- school care funcţionează şi acum în satul Greci, dotarea cu căminului cultural cu costume şi ceva aparatură”.
Târgul de săptămână, cel mai mare din judeţ, a fost modernizat cu bani din bugetul local. s-a lucrat foarte mult schimbându-se radical condiţiile:
“Targul s-a dezvoltat foarte mult din 2005 până în prezent în primul rând prin asigurarea condiţiilor de acolo: avem apă curentă, canalizare pluvială, iluminat public în toata incinta târgului şi câteva sute de metri pătraţi de platforme betonate şi platform asfaltate turnate. Am făcut câteva îmbunătăţiri pentru a atrage comercianţii şi populaţia care trebuie să cumpere.
Până anul trecut târgul a cunoscut o dezvoltare peramanentă valoric. Când am intrat în 2004 în primărie târgul nu depăşise trei sute de miloane de lei vechi iar anul următor a ajuns la 1,380 miliarde lei vechi, după care au început să apară tot felul de probleme şi a început să se diminueze din valoarea încasărilor, în primul rând prin prezenţa mai puţină a animalelor, în al doilea rând prin lipsa mărfurilor de construcţii (cherestea), dar a scăzut şi puterea de cumpărare a cetăţenilor.
De regulă sunt două duminici mai bune: după ce se iau pensiiile şi salariile, iar celelalte două sunt mai puţin bune, dar numărul cetăţenilor care vin în comună din alte localităţi este foarte mare.
Într-o duminică frumoasă cu soare se blochează străzile, sunt foarte multi cetăţeni care vin în targ, a devenit o obişnuinţă şi pentru cetăţenii din celelalte commune. Nu există document oficial care să ateste vechimea târgului dar probabil că are 80- 100 de ani.
Daniela DENGHEL
ARTICOL ÎN CURS DE ACTUALIZARE
––––––––––––––
Accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală, dezbătută la CJ Olt
În sala “Europa” a Consiliului Judeţean Olt, şefii instituţiei au organizat recent o şedinţă de lucru cu privire la promovarea oportunităţilor de finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.
Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt şi Marius Oprescu, vicepreşedintele CJ Olt, s-au întâlnit cu Dorel Stăicuţ, directorul general adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Craiova, şi cu primarii din judeţul nostru.
S-au prezentat cele trei măsuri care se adresează beneficiarilor publici ce pot fi accesate pentru dezvoltarea comunităţilor rurale: sub- măsura 4.3 “Infrastructură Agricolă şi Forestieră”, sub- măsura 7.2 ” Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” şi sub- măsura 7.6 ”Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural” din programul PNDR, versiunea a doua, aprobată în data de 09.02.2016.
Directorul general adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Craiova a făcut recomandarea ca proiectele care nu vor fi selectate pentru finanţare să fie retrase, dacă au punctaje mici, şi redepuse la deschiderea noii sesiuni din luna aprilie.
Începând din acest an, rapoartele de selecţie se vor face trimestrial, nu ca până acum, adică lunar, iar proiectele au o şansă de selecţie mai mare deoarece punctajul a fost scăzut de la 60 la 40 de puncte, aşadar, fiind eligibile toate proiectele care primesc 40 de punte.
Pentru că depunerea proiectelor se va face online iar timpul este limitat, celor prezenţi li s-a spus să aibă documentele pregătite din timp.
Primarii din judeţul Olt au primit clarificări privind de criteriile de eligibilitate şi selecţie, punctajul pe care trebuie să-l acumuleze proiectele pe măsura 7.6, precum şi dacă se pot depune individual proiecte, deşi au înfiinţate ADI-uri.
În comunicatul de presă al instituţiei se mai arată că vicepreşedinte CJ Olt, Marius Oprescu, a ridicat problema avizelor eliberate de operatorul regional de apă şi canalizare comunelor care nu sunt prinse în Masterplanul- Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt, aprobat în anul 2012, întrucât nu întrunesc condiţia de aglomerare urbană de peste 2000 de locuitori.
Răspunsul primit din partea directorului Dorel Stăicuţ a fost acela că această problemă este întâlnită peste tot în ţară şi că se caută soluţii pentru remedierea situaţiei.
Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, a declarat că investiţiile de amploare, de valori care se ridică la milioane de euro, se pot realiza prin accesarea fondurilor europene şi i-a mulţumit directorului Dorel Stăicuţ pentru deschiderea şi disponibilitatea pe care le are faţă de problemele edililor judeţului Olt privind accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală. (R.P.)
––––––––––––––
S.C. RUPIAH S.A FACE PUBLIC URMATORUL
COMUNICAT
In pregatirea unei noi campanii electorale la nivel local, compania SC RUPIAH S.A. isi vede din nou numele folosit in atacuri cu caracter politic prin raspandirea de flutuasi sau alte materiale tiparite.
In ciuda tuturor criticilor si a atacurilor aparute de-a lungul timpului la adresa SC. RUPIAH S.A., vă informam ca nu ni s-a oferit niciodata dreptul la replica, nici nu am fost consultati vreodata ,desi societatea nostra a manifestat intotdeauna deschidere catre cetateni, catre autoritati si catre presa.
Toate aceste afirmatii defaimatoare, acuzatoare, neadevarate si insinuante facute in mod repetat la adresa SC. RUPIAH S.A au produs un grav prejudiciu de imagine atat in cadrul mediului de afaceri, cat si in cel social, iar pentru remedierea acestei situatii ne vom exercita dreptul de aparare in instanta.
Pe aceasta cale, ii asiguram pe toti cei care de-a lungul timpului, in mod public, au lansat aceste campanii denigratoare, ca am strans cu grija toate materialele aparute si ca acestea vor constitui dovezile ce vor fi prezentate in fata institutiilor competente.
Apelam la aceasta metoda de informare deoarece nu avem cui sa ne adresam in mod oficial ,fluturasul nefiind asumat conform prevederilor legale ,prin imprimarea in pagina a denumirii tipografiei , nr. comenzii si a beneficiarului .
Ca urmare, asteptam si cerem in acelasi timp ca cei a caror imagine s-a regasit pe acesti fluturasi sa iasa public si fie sa-si asume in nume propriu sau in numele formatiunilor politice pe care le reprezinta publicarea si distribuirea acestor fluturasi , fie sa constate un abuz din partea unei alte parti , caz in care ii invitam alaturi de noi in demersul de identificare si sanctionare a autorilor.
Suntem convinsi ca cei a caror imagine s-a regasit pe fluturasi vor face dovada corectitudinii si respectului fata de lege, respect atat de invocat chiar de ei in fata cetatenilor si vor iesi public in cel mai scurt timp pentru a oferi lamuririle necesare.
Demersul SC. Rupiah S.A. nu are intentie sau scop electoral ci vizeaza stoparea abuzurilor la care este supusa societatea impreuna cu salariatii sai.
Cu stima si respect pentru toți cetătenii municipiului Slatina ,
S.C. RUPIAH S.A.
––––––––––––––
La iniţiativa lui Emil Moţ, Primăria Slatina va reabilita cu bani din bugetul local 103 blocuri de locuinţe
Consiliul local Slatina a aprobat cele nouă cereri de finanţare pentru reabilitarea blocurilor, adică cele nouă proiecte de anvelopare şi creştere a performanţei energetice. La iniţiativa deputatului PSD, Emil Moţ, acestea au fost preluate pe bugetul municipiului Slatina, după ce au pierdut finanţarea europeană. Astfel, 103 blocuri, cu 185 de scări şi aproximativ 3 700 de apartamente vor fi reabilitate în anul 2016.
VIDEO: PSD Olt- Conferinţa de presă Emil Moţ, 28 ianuarie 2016
Vor beneficia de sprijin familiile cu un venit mediu lunar sub 150 de euro, 350 de euro sau 500 de euro pentru investiţiile privind eficienţa energetică a blocurilor.
Implementarea celor nouă proiecte a început în anul 2013- prin Programul Operaţiona Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 1 Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, Domeniul Major de Intervenţie 1.2 Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe-, şi trebuia finalizată până la 31 decembrie 2015. Finanţarea europeană de 60 de milioane de euro a fost pierdută, din cauza dificultăţilor în implementare şi imposibilitatea respectării termenului limită de finalizare (fiindcă s-au contestat câştigătorii licitaţiilor de prea multe ori, sau pentru că au existat construcţii ilegale adiacente-balcoane, şarpante).
Din acest motiv Primăria Municipiului Slatina a solicitat rezilierea contractelor de finanţare pentru proiectele pentru care deja existau contracte de finanţare şi vor fi continuate cu finanţare de la bugetul local întrucât anterior au fost îndeplinite şi rămân în vigoare condiţiile de necesitate şi oportunitate stabilite iniţial.
Totodată a fost reziliat şi contractul pentru realizarea unui centru de informare turistică.
Proiectul „Înfiinţare Centru Naţional de Informare Turistică în Municipiul Slatina, jud.Olt” se afla în implementare din 19.06.2015 şi ar fi trebuit să fie gata la finele anului trecut. Şi acest proiect va fi continuat cu bani din bugetul local, valoarea totală de 436.310,4 lei cu TVA incluzând construcţia, dotarea cu mobilier şi tehnică IT, sisteme de supraveghere şi siguranţă şi crearea unei pagini web.
Blocurile care vor fi reabilitate sunt următoarele:
1.“Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinte din Municipiul Slatina, pt familii cu un venit mediu sub 150 Euro/ lună”, implementat din 30.05.2014- valoarea totală de 2.268.972,03 lei:
Bl.18, sc. A, str. Dorobanţi, nr. 18
Bl.3, sc. A si B, str. Aleea Cazărmii, nr. 4
Bl.17, sc. A si B, str. Cireaşov, nr. 11
Bl.16, sc. A, B si C, str. Cireaşov, nr. 9
Bl.22, sc. A, str. Văilor, nr. 22
Bl.19, sc. A, str. Dorobanţi, nr. 19
2.“Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe din municipiul Slatina, pentru familii cu un venit mediu sub 350 euro/lună”- început din 03.07.2014- în valoare totală de 11.560.806,61 lei:
Bl.D11, sc.A, Bd. A. I. Cuza, nr. 48
Bl. D20, sc. A, Bd. A. I. Cuza- 52
Bl. S12, sc. A, Bd. A. I. Cuza- 29
Bl. S15, sc. A, Bd. A. I. Cuza- 29
Bl. S16,sc. A, Bd. A. I. Cuza- 31
Bl. FB13, sc. A, B, C, Al. Muncii- 5
Bl. FB14, sc. A, B, C, Al. Muncii- 1
Bl. 13C,sc. A, Str. Cireaşov- 3
Bl. 14, sc. A, B, Str. Cireaşov- 5
Bl. 18,sc. A, Str. Elena Doamna- 18
Bl. FA15, sc. A, B, C, D, E, Str. Libertăţii- 4
Bl.5, sc. A, B, C, Str. N. Iorga- 9
Bl. 13, sc. A, B, Str. N. Iorga- 19
Bl. 2, sc. A, Bd. N. Titulescu- 2
Bl. 5, sc. A, Bd. N. Titulescu- 5
Bl. 15, sc. B, Bd. N. Titulescu- 15
Bl. 47, sc. A, Bd. N. Titulescu- 47
Bl. 3C, sc. A, Str. Crizantemei- 3
Bl. 2, sc. A, Al. Violetei- 2
Bl. 4F, sc. A, Str. Cireaşov- 1
Bl. S33, sc. A, Str. Prelungirea Tunari- 4
Bl. 8A, sc. A, B, C, Str. Zmeurei- 5
Bl. 20, sc. A, Str. Dorobanţi- 20
3.“Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe din Municipiul Slatina, pentru familii cu un venit mediu sub 500 euro/lună”- în implementare din 29.10.2014 – valoare totală de 1.746.288,92 lei:
Bl. 4, sc. A, Bd. N. Titulescu- 4
Bl. 9, sc. A, Bd. N. Titulescu- 9
Bl. 21A, sc. A, Bd. N. Titulescu- 21
Bl. 25, sc. A, Bd. A. I. Cuza- 25
Bl. GA28, sc. A, Str Unirii- 3B
4.“Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe din Municipiul Slatina, pt familii cu un venit mediu sub 150 Euro/ lună”- început din 22.12.2014 –valoarea totală de 2.568.880,7 lei:
Bl 2, Sc A, Crişan, nr 27,
Bl. 8B, Sc. A, str.Crişan, nr.22A
Bl. 11, Sc. A, Cuza Vodă , nr 11
Bl 17, Sc A, STR. Cuza Vodă, nr.17
Bl 23, Sc A, B , C,str.Ec.Teodoroiu, nr.23
Bl 3, Sc A, B, C, str.Plevnei, nr.3
5.„Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetica a blocurilor de locuinţe din Municipiul Slatina, pentru familii cu un venit mediu sub 350 Euro/lună”- în implementare din 29.12.2014 – în valoare de 16.516.575,98 lei:
bl.D14, sc. A, b-dul A.I.Cuza, nr. 50
bl.FB15, sc. A,B, b-dul A.I.Cuza, nr. 11A
bl.P1, sc. A, b-dul A.I.Cuza, nr. 3B
bl. S8, sc. A, b-dul A.I.Cuza, nr. 27
bl.9A, sc. A, Arcului, nr. 5
bl. B14, sc. A,B,C, Arinului, nr. 3
bl. 1, sc. A,B,C,D, Artileriei, nr. 2
bl. 1, sc. A, B, Aleea Cazărmii, nr. 2
bl. 4, sc. A,B, Aleea Cazărmii, nr. 3
bl. 25, sc. A, Cuza Vodă, nr. 25
bl.25, sc. A,B,C, Cuza Vodă, nr. 26
bl.26, sc. A, Cuza Vodă, nr. 26B
bl. 10, sc. A, Dorobanţi, nr. 10
bl. 21, sc. A, Dorobanţi, nr. 21
bl. 27, sc. A, B, Dorobanţi, nr. 27
bl.3, sc. A, Elena Doamna, nr. 3
bl.5, sc. A, Elena Doamna, nr. 5
bl.12, sc. A, Elena Doamna, nr. 12
bl. G, sc. A, Aleea Florilor, nr. 4
bl.M2, sc. A, Aleea Independenţei, nr. 10
bl.1C, sc. A, Mănăstirii, nr. 1C
bl. 8C, sc. A, Mănăstirii, nr. 6
bl. 8 A,sc.B, Nicolae Iorga, nr. 15
bl.45, sc. A, B-dul Nicolae Titulescu, nr. 45
bl. 4 sc.A,B, Păcii, nr. 4
bl. 6, sc.A,B, Păcii, nr. 6
bl. 8, sc. A,B, Păcii, nr. 8
bl. 11, sc. A, Plevnei, nr. 11
bl. FA20, sc. A,B,C,D, Primăverii, nr. 22
bl. 1 , sc.A,B, Aleea Rozelor, nr. 18
bl. A, sc. A, Serg. Mj. Dorobanţu Constantin, nr. 6
bl. FA15B, sc. A,B, Unirii, nr. 2A
bl. 8, sc. A,B, Văilor, nr. 8
bl. 8bis, sc. A, Văilor, nr. 8bis
bl. 10, sc. A,B, Văilor, nr. 10
bl. 1, sc. A, Aleea Violetei, nr. 1
6.“Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe din Municipiul Slatina, pt familii cu un venit mediu sub 350 Euro/ lună”- început pe 22.12.2014 – valoarea totală de 4.740.153,63 lei:
bl.19A , Sc A, str.Oituz, nr.4,
bl.15, Sc A ,str.Plevnei, nr.15,
bl.S9, Sc A, str Prelungirea Tunari, nr.32,
bl.FB24B , Sc. A,B,C ,Al. Tineretului, nr.4,
bl.FA26, Sc. A,B,C , Al.Tipografului, nr.6,
bl.3, Sc. A,B,C,D,E , str.Toamnei, nr.5.
7.“Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe din Municipiul Slatina, pt familii cu un venit mediu sub 350 Euro/ lună”- implementat din 12.12.2014 – valoare totală de 2.453.776,31 lei:
Bl. 1, sc A,B,C, str. Libertăţii, nr 19,
Bl. 3A, sc A, str. Arcului, nr 16,
Bl. 23, sc A, str. Dorobanţi, nr 23,
Bl. FB1, sc A,B,C,D,E,F, str. Aleea Înfrăţirii, nr 7,
8.“Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe din Municipiul Slatina, pt familii cu un venit mediu sub 150 Euro/ lună”- început pe 22.12.2014 –valoarea totală de 926.001,52 lei:
Bl. 9, sc. A,B, Str. Elena Doamna, nr. 9,
Bl. 11 C, sc. A,B, Str. Zmeurei, nr. 6,
9.“Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe din Municipiul Slatina, pt familii cu un venit mediu sub 350 Euro/ lună”- în implementare din 15.09.2014, valoarea totală de 10.254.409,32 lei:
Bl. D1, Sc. A, Bvd. A.I.Cuza, nr.46
Bl. S6, Sc. A, Bvd. A.I.Cuza, nr.27
Bl. S13, Sc. A, Bvd. A.I.Cuza, nr.29
Bl S18, Sc. A, Bvd. A.I.Cuza, nr.31
Bl 11B, Sc. A, Str. Arcului , nr. 7
Bl FA6, Sc. A,B,C,D,E,F,G,H, Str. Cornişei, nr.8
Bl FB2, Sc. A,B,C,D, Strada Aleea Înfrăţirii , nr.3
Bl FA1, Sc. A,B,C Str. Primăverii, nr.2
Bl FA5, Sc. A,B,C,D,E,F,G,H, Str. Primăverii, nr.4
Bl S1, Sc. A, Str. Prelungirea Tunari, nr.28
Bl S2, Sc. A, Str.Prelungirea Tunari, nr.26
Bl 1, Sc. A,B,C, Str.Trandafirilor, nr. 1
Bl 6, Sc. A,B Str.,Toamnei, nr. 13.
Daniela DENGHEL
––––––––––––––
La Caracal a fost inaugurat un centru de informare şi promovare turistică
Administraţia caracaleană a finalizat proiectul „Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică”, realizat în cea mai mare parte cu fonduri europene. În valoare de peste 500.000 lei, proiectul a beneficiat de fonduri structurale FEDR în procent de 85%, fonduri de la bugetul de stat în proporţie de 13% şi de 2% din valoare de la bugetul local.
Mai exact, proiectul „Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică” din Caracal a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5- Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, unul dintre obiectivele Domeniului de intervenţie 5.3- „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică” îl reprezintă “Crearea Centrelor Naţionale de Informare şi Promovare Turistică (CNIPT) şi dotarea acestora” în scopul creşterii numărului turiştilor.
Consilierii locali caracaleni sunt de părere că investiţiile în turism crează oportunităţi de creştere economic locală, contribuie la crearea de noi locuri de muncă şi la îmbunătăţirea gradului de activitate a regiunii. Promovarea potenţialului turistic în municipiul Caracal este în deplină concordanţă cu Orientările Strategice Comunitare şi Strategia de dezvoltare a municipiului Caracal pentru perioada 2013-2020, aprobate printr-o hotărâre a forului legislative local.
La evenimentul prilejuit de inaugurarea centrului de informare şi promovare turistică, aflat la doi paşi de Primăria Caracal, chiar vizavi de intrarea în parcul “Constantin Poroineanu”, au participat edilul municipiului, Eduard Ciocăzanu, viceprimarul Octavian Stănescu, managerul Centrului Cultural Muncipal Caracal, Florian Teodorescu, managerul proiectului, Octavian Dan Toma, şi reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale de Turism.
Primarul Eduard Caludiu Ciocăzanu a mulţumit tuturor celor implicaţi, a precizat că aici au fost create déjà două locuri de muncă şi că Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Caracal va fi integrat atât în reţeaua regională, cât şi în reţeaua naţională de centre de informare turistică.
„Acest Centru va oferi cadrul logistic necesar facilitării schimbului de informaţii în sectorul turistic între instituţii şi centrele de informare în zonele turistice. Introducerea serviciilor moderne de informaţii şi dezvoltarea unui sistem unitar de informare turistică va crea condiţii mai bune pentru stocarea informaţiilor şi va permite schimbul de date privind activitatea turistică pentru turiştii autohtoni şi străini. Va fi sprijinită infrastructura turistică de informare şi promovare în ţară şi furnizarea de informaţii turistice către şi de la turişti şi tour operatori.
Vom reuşi, astfel, să promovăm imaginea Caracalului, care reprezintă, din punctul meu de vedere, capitala istorică şi culturală a judeţului Olt.
În Caracal sunt 131 clădiri declarate monumente istorice, dintre care unele sunt în proprietate privată, iar altele se află sub tutela administraţiei publice locale. Acestea vor putea fi vizitate după încheierea unor contracte cu Agenţia Naţională de Turism”, a menţionat primarul Caracalului, Eduard Ciocăzanu.
P. SINCU
––––––––––––––
EMIL POPA VA FI CANDIDATUL PSD LA PRIMĂRIA SLATINA. DACĂ VA TRECE TESTUL!
Sarabanda care a cuprins vârful administraţiei slătinene a creat multă confuzie, suspiciune şi chiar frică în rândul angajaţilor. Mulţi s-au repoziţionat, alţii au trădat iar alţii încearcă să-şi facă noi prietenii.
După arestările foştilor primari ai Slatinei, senatorul PSD Darius Vâlcov şi Minel Prina, precum şi a apropiaţilor acestora aflaţi în funcţii cheie de conducere a unor instituţii şi societăţi din municipiu, a fost ales un nou primar, din rândul celor doi viceprimari, Cristian Bircea şi Mihaela Stana.
Aceasta din urmă a fost împuternicită de votul consilierilor locali slătineni să îndeplinească atribuţiile de primar în data de 2 aprilie anul curent. A urmat o contestaţie potrivit căreia aceasta trebuia să ajungă primar cu voturile majorităţii consilierilor locali aleşi, nu cu voturile majorităţii consilierilor prezenţi la acea şedinţă. Aşa că votul a fost reluat şi, pe 19 mai, Mihaela Stana a fost reconfirmată ca edil al Slatinei.
Având o experienţă foarte mare în administraţia public locală, fosta noastră colegă de breaslă a decis, “din motive personale”, să demisioneze atât din funcţia de primar, cât şi din aceea de viceprimar, potrivit anunţului oficial de pe data de 22 iunie. Mai mult decât atât, Mihaela Stana nu mai ocupă niciun post în Primăria Slatina, unde a lucrat mai bine de 15 ani.
Cu toate că primarul ales al Slatinei (pe 3 februarie 2013, după alegerea primarului Darius Vâlcov ca senator al României, în noiembrie 2012), Minel Prina, a scăpat de arestul la domiciliu (decis încă de la jumătatea lunii martie de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acesta fiind inculpat într-un caz de corupţie alături de Darius Vâlcov&Co.), pe 17 iunie a.c, şi s-ar fi putut întoarce pe fotoliul de primar al Slatinei, acesta a decis, pe data de 24 iunie, să demisioneze, anunţul fiind făcut printr-un filmuleţ postat pe contul său de socializare de pe reţeaua Facebook.
Pe data de 25 iunie, a avut loc alegerea unui nou viceprimar şi împuternicirea unui nou viceprimar cu atribuţii de primar.
Pentru nimeni nu a fost o surpriză faptul că Emil Emil Popa a fost ales cu 15 voturi pentru din cele 17 exprimate, două fiind nule iar trei consilieri locali, din totalul de 20, absentând la acea şedinţă.
Nu a fost o surpriză pentru că s-a vehiculat numele său ca nou primar interimar slătinean dinainte cu câteva zile. Şedinţa a confirmat.
Singurul care s-a arătat surprins a fost însuşi protagonistul. Poate că nici lui Emil Popa nu-i venea să creadă că va ajunge primar, lucru greu de imaginat cu ani în urmă. Aşa cum nimănui nu i-a venit a crede ce s-a întâmplat în Slatina ultimelor luni.
Noul primar interimar pune accent pe echipa cu care a plecat la drum şi cu care doreşte să colaboreze în tot ce face şi doreşte să continuie proiectele începute în municipiul reşedinţă de judeţ.
Da ceea, de ce va face în perioada următoare depinde nominalizarea sa la candidatura pentru funcţia de primar al Slatinei la alegerile din anul 2016.
Trebuie să confirme pe funcţie şi să treacă testul!
Testul competenţei nu va fi o problemă, cu siguranţă. Întrucât cunoaşte administraţie, acesta ocupând funcţia de consilier local din anul 2012, lider al grupului PSD din CL Slatina şi membru în Comisia pentru activităţi socio-culturale, culte şi sport, cunoaşte management, întrucât a fost patru ani director general al Serviciului Judeţean de Pază ( serviciu aflat în subordinea Consiliului Judeţean Olt), cunoaşte politică şi ştie că nu poţi să ajungi pe anumite poziţii importante dacă nu eşti susţinut de un partid. Iar acesta nu doar că are sprijinul colegilor săi din PSD Olt, dar este şi unul dintre membri săi importanţi, încă din anul 1996, în prezent fiind secretar general al Organizaţiei Slatina.
Conştient de toate acestea a declarat: “Suntem o echipă, nu voi lucra singur aici, să fac ce mă taie capul. Am ajutorul, în primul rând al colegilor din CL, din PSD şi din celelalte partide politice care vor să facă ceva bun pentru acest oraş. Încep acest mandat cu gânduri de bine şi foarte bine, de lucruri bune pentru locuitorii din Slatina. Vom continua toate proiectele care sunt şi care vor urma pentru binele locuitorilor din Slatina”.
Testul umanităţii, realismului şi maturităţii nici atât nu va constitui o problemă. La 35 de ani Emil Popa este extrem de încercat de viaţă. Rămas văduv după ce soţia sa, un ziarist de marcă al Oltului, Florina Popa (Urucu), a plecat la Domul chiar din braţele sale, în august 2012, a trebuit să facă faţă durerii şi multor greutăţi. Dar toate acestea şi ratele copleşitoare la bancă nu puteau să-l facă să-şi neglijeze băieţelul rămas fără mamă. Pe care l-a crescut foarte bine, atent supravegheat, iar acum, fiind în clasa 0 demonstrează că tatăl se ocupă şi de lecţiile lui, copilul câştigând recent un concurs judeţean de matematică.
Dar cel mai important test este acela al câştigării încrederii slătinenilor. Pentru că mulţi spun că este pus în această funcţie pentru a fi sacrificat, întrucât trebuie să ascundă neregulile făcute de predecesorii săi, aflaţi în acelaşi partid cu el. Numai că toată lumea ştie că PSD n-ar nicio problemă, majoritatea oamenilor cunoscând faptul că Prina şi Vâlcov au intrat în PSD după ce au fost în PDL, ultimul chiar ca preşedinte al organizaţiei judeţene. Dar cum ar putea oare să ascundă? Actele sunt la vedere, organele de anchetă ştiu ce şi unde să caute. Nici măsuri pe care ar putea să le ia în scurt timp n-ar face ca lucrurile să apară ca la curăţătoria “Nufărul”. După cum nici eventuale comenzi politice nu ar schimba lucrurile pe care oamenii legii le cercetează încă din anul 2010.
Testul câştigării încrederii locuitorilor Slatinei nu este foarte greu de trecut. Trebuie doar ca Emil Popa să fie susţinut de partid, să ia măsuri care să demonstreze capacităţile sale de edil, să nu facă greşeli şi să fie aşa cum este el: omul care a câştigat încrederea tuturor celor care îl cunosc!
Interesul este major şi din partea PSD, aceasta fiind ocazia ca după mai bine de 12 ani să aibă un primar get- beget pesedist.
Şansele sunt foarte mari, mai ales că din partea opoziţiei locale nu se întrevăd mari speranţe ca să aibă un cotracandidat puternic. Singurul care i-ar putea face probleme ar fi uneperistul Emil Albotă. Singurul care ar putea să şi încurce planurile PSD, dacă la alegerile din vara viitoare se va merge în alianţă cu UNPR, partidul lui Gabriel Oprea şi al fostului şef PSD Olt, senatorul Ion Toma, care ar putea, potrivit unui algoritm şi al unor negocieri politice, să-şi impună propriul candidat la Primăria Slatina care să fie susţinut de alianţă.
Deocamdată se spune că la alegerile locale se va merge separat.
Aşa că, Emil Popa trebuie să treacă testul! Testul câştigării încrederii slătinenilor!
Daniela DENGHEL
–––––––––––––
Consiliul Judeţean Olt a organizat o întâlnire de lucru cu primari şi secretari de stat privind accesarea
fondurilor europene
Conducerea Consiliului Judeţean Olt a organizat recent, în sala Europa a instituţiei, o şedinţă de lucru cu privire la promovarea oportunităţilor de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional, Programului Operaţional Sectorial de Mediu şi Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.
Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, şi vicepreşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, au fost gazdele întâlnirii dintre primarii din judeţul nostru, prezenţi în număr mare, şi oficiali ai instituţiilor de stat cu competenţe în domeniu.
Este vorba despre: Daniel Botănoiu- secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dan Manolescu- secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Anne-Rose-Marie Jugănaru – secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Camelia Ionescu – director al departamentului de implementare proiecte sin cadrul Administraţiei Fondului de Mediu, Romulus Duică- director general adjunct, Direcţiei Generale Dezvoltare Rurală, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (sau mai pompos, director general al DGDR AM-PNDR, adică al Direcţiei Generale de Dezvoltare Rurală- Autoritate de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală), Popescu Denisa – Agenţia de Dezvoltare Sud- Vest Oltenia (ADR S-V Oltenia), Florin Barbu – director general ANIF, precum şi deputaţii de Olt Florin Iordache- (şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor), Emil Moţ, Virgil Delureanu, Alexandru Stănescu şi Dan Ciocan.
Au fost prezentate noile ghiduri ale solicitantului, axele prioritare, principiile generale şi specifice de eligibilitate, obiectivele finanţabile, beneficiarii potenţiali ai programelor, dar şi modificările aduse de noul cod fiscal şi categoriile de proiecte finanţate de Administraţia Fondului de Mediu.
Edilii judeţului Olt au primit clarificări faţă de problemele întâmpinate în accesarea fondurilor europene atât în actualul exerciţiu bugetar, cât şi în cel viitor, au transmis propuneri de îmbunătăţire şi simplificare a procesului de accesare a fondurilor europene, vizând partea de cofinanţare.
”Cred în oportunitatea unei asemenea întâlniri de lucru pentru a fi clarificate lucrurile, pentru că viitorul dezvoltării UAT-urilor noastre sunt fondurile europene. La cererea dvs., ori de câte ori veţi avea nevoie, vom mai organiza astfel de şedinţe, la care să fie prezenţi toţi factorii implicaţi în procesul de accesare a fondurilor europene” a declarat preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, la finalul întrevederii.