Educatie-Cultura

 

 

VIDEO. ”Ziua Femeii” sărbătorită la Piatra Olt într-o ambianță deosebită

 

 

 

de Daniela DENGHEL

Cu siguranță evenimentul organizat de Primăria și Consiliul Local Piatra-Olt cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii la Centrul Cultural din oraș a fost una dintre cele mai memorabile experiențe pentru comunitatea locală. 

„Suntem onorați să vă sărbătorim feminitatea, puterea de a inspira și rolul important pe care îl aveți în comunitatea noastră”, a declarat primarul Nicușor Rada, care a reușit să aducă laolaltă o selecție impresionantă de invitați speciali pentru a sărbători femeile din Piatra-Olt.

 

 

Atmosfera evenimentului a fost încărcată de sensibilitate și emoție, captivând publicul prezent într-un mod care a adus în prim-plan esența feminității și contribuția femeilor în comunitate. Invitații speciali Emilia Dorobanțu, Violeta Constantin, Marinela Dobrițoiu și Adi Ologu au impresionat audiența prin prestații memorabile, aducând un omagiu adânc și autentic femeilor din oraș.

 

 

 

Evenimentul a fost prezentat de Lili Bălăceanu și a fost completat de orchestra condusă de eminentul dirijor Cristian Dumitru, care a dat viață muzicii și a accentuat atmosfera de sărbătoare prin interpretări remarcabile.

 

 

 

Primarul Nicușor Rada a mai spus:  „Sărbătorim, astăzi, frumusețea, puterea și dăruirea voastră, care ne dau forța necesară să continuăm să sperăm, să visăm și să creăm un viitor mai bun pentru toți! “Sărbătorim, așa cum v-am obișnuit în fiecare an, una dintre cele mai frumoase zile ale anului: Ziua de 8 Martie, ziua primăverii, ziua doamnelor, ziua celor mai minunate doamne, domnișoare din viața noastră. Vă mulțumesc pentru că ați ales să fiți alături de mine astăzi în număr atât de mare!”

 

 

 

 

Prin aceste cuvinte inspiratoare, primarul a subliniat importanța și rolul central al femeilor în construirea unui viitor mai bun pentru toți locuitorii orașului Piatra-Olt.

Sala Centrului Cultural Piatra-Olt a fost martora unei participări impresionante, de la cele mai tinere femei care își încep călătoria în viață, până la cele mai în vârstă care au adunat înțelepciune și experiență de-a lungul anilor. Prezența acestor femei a adus o energie specială în acea seară, creând o atmosferă plină de solidaritate, inspirație și emoție.

Au cântat și au jucat pe scenă și fetițele prezente la spectacol, care au ”sufocat” cu drăgălășenia lor atât artistele, cât și spectatoarele.

Primarul Nicușor Rada, după ce le-a adresat de pe scenă câteva cuvinte, le-a oferit doamnelor câte un trandafir și o cutie de bomboane.

 

 

 

 

Prin această reuniune de talente și emoții, evenimentul a reușit să transmită un mesaj puternic de recunoaștere și apreciere pentru contribuția femeilor în comunitatea locală. Este important ca astfel de evenimente să continue să ofere un cadru de omagiere și recunoaștere a feminității și a rolului crucial pe care femeile îl au în societatea .

La plecare, comentariile participantelor au fost de bucurie, admirație și respect față de organizatori pentru minunata sesară de care au beneficiat.

……………

Consiliul Judetean Olt a premiat performanta sportiva

Sportivii și profesorii din județ cu rezultate deosebite obținute anul trecut (104 sportivi și 25 de antrenori) au fost premiați, la finele lunii februarie 2024,  în cadrul Galei Excelenței în Sport. Evenimentul a fost dedicat celebrării performanțelor remarcabile și promovării campionilor, care au pus numele județului nostru pe harta excelenței sportive din țară, dar și la nivel balcanic sau european.
Consiliul Județean Olt a alocat peste 133 de mii lei, pentru recompensarea și promovarea realizărilor notabile ale sportivilor noștri.
 
Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, a declarat în cadrul ceremoniei de premiere:
”(…) Așa cum am spus-o și la premierea olimpicilor, dacă aceste demersuri ale noastre reușesc măcar puțin să fie un imbold și un îndemn în drumul spre performanță, înseamnă că noi, ca instituție publică, am reușit să ne facem treaba și să îndreptăm copiii către sport.
Evenimentul de astăzi este posibil grație rezultatelor dumneavoastră obținute pe cele mai înalte podiumuri internaționale și naționale și vă spun sincer, că sunteți cei care ne oferiți cel mai frumos sentiment de mândrie locală. Să puneți numele județului Olt pe harta excelenței sportive înseamnă nu numai pasiune, determinare, talent sau inspirație, înseamnă multă muncă, efort imens și sacrificiu.
Mă bucur să văd în sală atât sportivii cu experiență, care strălucesc prin performanțe deosebite, cât și juniorii talentați, care renunță la multe pentru a scrie noi capitole în istoria sportului local.
Felicitări tuturor pentru munca și disciplina din spatele acestor performanțe, prețuire antrenorilor, pentru care sala de antrenamente este, adesea, a doua casă.
Consiliul Județean Olt este alături de dumneavoastră și vă susține în acest drum, cu multe obstacole, către excelența sportivă. 
Vă ținem pumnii pentru a reuși și în acest an să aduceți acasă cele mai strălucitoare medalii.
Mult succes! ”

………….

Gala Excelenței în Educație, eveniment organizat de către Consiliul Județean Olt dedicat promovării și recunoașterii succesului școlar, a ajuns la cea de-a X-a ediție

 

 

 

Pe scena sălii de manifestări a Palatului Copiilor ”Adrian Baran” din Slatina au urcat 827 de elevi și profesori, din întreg județul Olt, care prin dăruire și sârguință, au reușit să pună numele județului Olt pe harta succesului educațional.

Consiliul Județean Olt a alocat peste 220 de mii lei, pentru recompensarea performanțelor obținute la olimpiadele internaționale, naționale și județene de specialitate.

La eveniment au participat președintele CJ Olt, Marius Oprescu, și șeful Inspectoratului Școalar Județean Olt, Adrian Bărbulete, precum și cadre didactice, elevi și alte oficialități din județ.

 

Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, a declarat:

”„Este o ediție care exprimă nota maximă pe care olimpicii noștri o obțin la toate concursurile și olimpiadele școlare internaționale, cu greu, prin muncă, dăruire, dedicare, implicare atât din partea lor, cât și din partea dascălilor și părinților. Pe toți îi felicit! Astăzi avem peste 800 de elevi și profesori premiați. Așa cum am spus, premiul cel mai mare este în valoare de 3.500 lei. Nu pot decât să le mulțumesc și să spun încă o dată cu tărie că dacă astfel de evenimente pe care autoritățile publice le organizează reușesc să-i facă să nu se oprească sau să fie mai buni, înseamnă că ne-am atins scopul.

Se pare că numărul celor premiaţi a crescut, adică nu e doar o statistică, e o realitate. Ştiți foarte bine că am început în sala Consiliului Județean primele ediții, apoi în sala „Eugen Ionescu” și, iată, a trebuit să venim în această frumoasă sală de la Palatul Copiilor pentru că nu mai încăpeam cu toții acolo. E un lucru îmbucurător și chiar îi felicit pe toți”.

 

Marele premiu, în valoare de 3.500 de lei, a fost acordat elevilor și profesorilor ce au reușit rezultate excepționale la Olimpiada Internațională de Lingvistică ”Solomon Marcus” și Olimpiada
Internațională De Informatică Aplicată ”ACADNET”.

 

 

”Gala Excelenței în Educație este un eveniment posibil datorită rezultatelor remarcabile obținute de elevi, datorită dedicării domnilor profesori și implicării părinților.

Împreună reușim, astfel, să oferim comunității noastre o gală în care Educația este celebrată în toate formele ei, și, în egală măsură, oferim modele de urmat pentru cei care vin din urmă și se uită cu recunoștință la cei care urcă pe scenă și poartă medalia succesului cu ei.

De-a lungul timpului, mii de elevi și dascăli au urcat pe scena premierii și au reușit să ne contureze un tablou al excelenței și inspirației, exprimând povestea frumoasă a succesului și lăsându-și amprenta asupra generațiilor care îi succed.

Asemenea, dascălilor care poartă în suflet, de la generație, la generație, chipuri de elevi dornici de învățare, așa îi purtăm și noi în suflet gală de gală, urmărind parcursul acestor copii minunați, care astăzi ne salută de la universități de top din țară sau din străinătate.

Am zis-o de nenumărate ori, dacă noi ca autorități, îi determinăm, prin astfel de evenimente, să devină mai buni și să nu se oprească din drumul dedicat cunoașterii, scopul nostru este atins. Rămâne doar să transmită această pasiune mai departe.

Felicitări și mult succes!!”, a mai transmis Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt.

………………..

Emil Albotă:Important este să facem tinerii din ziua de astăzi să conștientizeze că fără învățământ nu pot să evolueze corect”

 

De Daniela DENGHEL

 

Deputatul PSD de Olt Emil Albotă, a fost invitat în cadrul emisiunii „Statul de drept”, moderată de Remus Iorache, la postul de televiziune Accent TV Oltenia, unde a vorbit, printre altele și despre învățământul românesc.

 

Emil Albotă a precizat că tinerii trebuie să realizeze cât de important este să studieze, școala din țara noastră punând la dispoziție o rețea de învățământ de nivel european:

”Mie mi se pare că școala românească astăzi, indiferent că vorbim de școala românească din mediul rural sau de școala românească din cele mai dezvoltate orașe ale țării, din punct de vedere al infrastructurii, nu stă rău, adică este chiar la nivel european. Eu cred că școala românească, din punct de vedere al infrastructurii educaționale, oferă lucruri. Important este să facem tinerii din ziua de astăzi să conștientizeze că fără educație- cu educația e mai amplă discuția-, fără învățământ, nu pot să evolueze corect și că țara are nevoie de oameni cu școală pentru a se putea dezvolta.”

 

Deputatul PSD de Olt, Emil Albotă, consideră că profesorii trebuie să își facă bine meseria și să se impună în fața elevilor prin atitudine:

”Este foarte important ca și profesorii pe care îi avem să poată să își ducă misiunea la bun sfârșit, aceea de a învăța carte elevii pe care-i au în fața lor. Evident că ține și de calitatea profesorului, ține și de vocație. Aud de foarte multe ori comentarii care pe mine, ca și cadru didactic, mă deranjează, de genul că, domnule, profesorii și-au pierdut în fața elevilor stima, respectul și autoritatea. Și- au pierdut-o personal. Eu să știți că nu mi-am pierdut niciodată, la mine vin studenții și mă ascultă. Evident, ca peste tot, mai sunt și elemente perturbatoare,dar în secunda doi pleacă afară. Nu e nimeni obligat, dar la facultate, dacă vrei să studiezi un curs, ești binevenit, dacă nu, du- te domne!”. Un profesor se face respectat și prin atitudine.

 

Parlamentarul oltean a mai afirmat că în învățământ se întâlnesc multe situații care nu au întotdeauna legătură numai cu educația.

”Să știți că sunt cazuri unde problemele care apar sunt de natură medicală sau penală, nu care țin doar de educație. Poate e cazul să facem distincția asta între învățământ și educație. Educația în sine este un pachet , un cumul între cunoștințele pe care le dobândești în școală, în învățământ, și educația aceea pe care o primești de acasă.”, a spus deputatul Emil Albotă.

 

………………..

Deputatul Emil Albotă: ”Greva din învățământ afectează 300.000 de elevi”

 

Parlamentarul PSD de Olt, Emil Albotă, a scris pe pagina sa de socializare, după ce a participat la emisiunea „De la stânga la dreapta”, moderată de jurnalistul Alin Dorobanțu și transmisă de postul local de televiziune OLT Tv, despre subiectele abordate în cadrul dialogului.

 

Despre greva din Educație, Emil Albotă a precizat că  dascălii se plâng de o comunicare defectuoasă la nivelul ministerului și consideră că aceștia au dreptate;

”Dascălii se plâng de o comunicare defectuoasă la nivelul ministerului și au dreptate, deoarece la nivelul ministerului, comunicarea a fost împinsă spre zero și lipsită de substanță”.  

 

Parlamentarul oltean consideră că momentul ales pentru grevă este mai mult un șantaj care afectează câteva sute de mii de elevi absolvenți ai claselor a VII-a și a XII-a.

De asemenea, acesta a precizat faptul că Guvernul a acordat măriri salariale care nu sunt suficiente, însă nu pot fi permise altele mai mari de către bugetul actual al statului.

 

”Pe de altă parte, Guvernul a încercat să vină în sprijinul profesorilor, respectând în mare măsură principala doleanță a acestora, care prevede creșterea cu 25% a salariului debutanților – un salariu, într-adevăr extrem de mic. Așadar, a venit cu acea mărire de 1000 de lei brut, care înseamnă undeva la aproape 600 de lei net. Sunt convins că nu e suficient, dar cert este că bugetul actual nu permite o alocare mai mare.

 

Nu știu dacă momentul ales al grevei este cel mai corect, își puteau exercita mai bine acest drept, la începutul anului școlar, pentru că șantajul de astăzi afectează peste 140 de mii de elevi de clasa a VIII-a și peste160 de mii de elevi de clasa a XII-a, iar încărcătura de stres este una suplimentară pentru cei care sunt la capăt de ciclu școlar.”, a mai menționat deputatul Emil Albotă.

……………

Deputatul Emil Albotă: ”Cea mai mare problemă din Educație o reprezintă salariile profesorilor”

Deputatul PSD de Olt Emil Albotă, a vorbit, în cadrul emisiunii „Exclusiv”, moderată de Cristian Barbu, la PTV Oltenia, despre greva profesorilor  pe care o consideră un demers legitim al unei categorii profesionale rămasă la un nivel de salarizare foarte jos.

 

Parlamentarul Emil Albotă consideră că lipsa dialogului a condus la acutizarea problemelor în Educație și că ministerul de resort ar fi trebuit să procedeze altfel:

”Ministerul Educației ar fi trebuit să gestioneze puțin diferit problema și să nu aștepte până în al doisprezecelea ceas să invite liderii sindicali și reprezentanții profesorilor la negocieri”.

Despre momentul ales pentru protestele din Educație, deputatul a declarat că ” momentul ales este puțin complicat, pentru că oricum până în până în decembrie noi trebuie să modificăm legea salarizării, aceasta fiind jalon al PNRR. Sper și îmi doresc să se ia în discuție creșteri salariale, sper ca legea salarizării să reglementeze și să facă puțină dreptate acestui domeniu atât de vitregit din acest punct de vedere. Pe de altă parte, momentul ales în perioada examenelor poate fi considerat un fel de șantaj,și nu știu dacă este cel mai cel mai bun argument într-o discuție”.

 

Deputatul Emil Albotă consideră că cea mai mare problemă din Educație o reprezintă salariile profesorilor și crede că guvernul trebuie să găsească soluții, astfel încât dascălii să poată duce un trai decent.

”Eu spun foarte clar că salariile profesorilor sunt aproape jignitor de mici, ele trebuie crescute, evident că niște soluții trebuie, indiferent de moment, găsite. E complicat să iei un tânăr absolvent de facultate capabil, care să termine printre primii și să îl trimiți la catedră, ca tânăr profesor debutant pe un salariu de aproape 2.400 lei în mână. E cred că este ultima categorie profesională care  a rămas la un nivel de salarizare atât de jos.”

Problema cea mai mare sunt salariile profesorilor. Ca să atragi niște oameni competenți să performeze ca profesori, în primul rând trebuie să le dai bani, punct. Ne gândim cum să facem să îmbunătățim învățământul?! Dom’ne, se îmbunătățește cu oameni capabili la catedră. Oamenii capabili la catedră vin dacă sunt plătiți decent. E complicat să trăiești cu un salariu mic, să faci performanță și să evoluezi în domeniul de activitate.”, a mai declarat deputatul Emil Albotă.

…………………..

Emil Albotă: ”PSD a început consultările asupra Legilor Educației”

 

Partidul Social Democrat (PSD) a început consultările publice asupra proiectelor legilor Educației: legea învățământului preuniversitar și legea învățământului universitar.

PSD a desfășurat recent o serie de consultări cu societatea civilă și specialiștii din Educație asupra celor două proiecte de lege, elaborate de Guvern, privind învățământul preuniversitar și universitar.

 

În cadrul primei runde de întâlniri, parlamentarii PSD din comisiile de specialitate ale Parlamentului s-au întâlnit cu reprezentanții asociațiilor aleșilor locali: comune, orașe, municipii și județe. Consultările s-au desfășurat până la finalul lunii martie și au cuprins discuții cu: reprezentanții cultelor din România, sindicate, mediul de afaceri, ONG-uri, elevi, părinți, studenți, profesori, rectori, cu grupurile parlamentare ale PSD și cu experții în Educație ai PSD din organizațiile județene ale partidului.

 

”PSD consideră că viitorul Educației din România este mult prea important pentru a fi decis în spatele ușilor închise, mai ales că în ultimele trei decenii legislația din acest domeniu s-a modificat de prea multe ori, fără rezultate spectaculoase. România nu își permite încă o reformă superficială în acest domeniu. În acest sens, PSD susține participarea tuturor părților interesate la o dezbatere aprofundată și transparentă asupra modificărilor legislative propuse de Guvern.

Scopul consultărilor este de a prelua din partea actorilor implicați în educație toate observațiile și completările pentru îmbunătățirea celor două proiecte de lege. Pe baza acestor discuții, PSD va elabora un set de amendamente pe care le va susține în cadrul Coaliției și în comisiile de specialitate ale Parlamentului.”, a declarat deputatul Emil Albotă.

Emil Florin Albotă a fost ministru secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, în perioada 2014-2016, și începând din anul 1999 până în prezent este conferențiar universitar la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Departamentul de Mecanica Structurilor.

Parlamentarul a precizat că, în privința reformei propuse de Ministerul Educației, PSD va urmări în primul rând respectarea următoarelor principii:

1) Acces egal și neîngrădit la educație pentru toți copiii;

2) Combaterea abandonului școlar;

3) Dezvoltarea învățământului dual, bazat pe însușirea unor aptitudini practice și cunoștințe profesionale, care să permită absolvenților un acces cât mai bun pe piața forței de muncă;

4) Dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc și generalizarea programului masă caldă și sănătoasă în școli;

5) Creșterea rețelei de consilieri școlari și a cabinetelor de medicină școlară;

6) Susținerea elevilor români care studiază în afara granițelor, dar și a celor care se reîntorc acasă pentru o mai bună reintegrare;

7) Salarizarea cadrelor didactice.

…………………..

Deputatul Emil Albotă: ”Legile educaţiei – proiectul PNL, „România educată”, reprezintă un proiect greoi, cu foarte multe contradicții, care nu are nimic de-a face cu resetarea sistemului educațional, depolitizarea sau meritocrația!”

 

Prezent în cadrul emisiunii „Imperativ”, moderată de Laura Mira, la postul local de televiziune Olt TV,  Deputatul PSD de Olt, Emil Albotă, a vorbit despre proiectul care vizează învățământul românesc, care în varianta propusă de liberali este departe de a aduce schimbările dorite și necesare în Educație, dar și despre cum vede Partidul Social Democrat lucrurile în acest domeniu. 
 
 
”Legile educaţiei – proiectul PNL, „România educată”, un proiect greoi, cu foarte multe contradicții care nu are nimic de-a face cu resetarea sistemului educațional, depolitizarea sau meritocrația. Reforma perpetuă în învățământ, cu miniștri schimbați la fiecare șase luni, nu poate aduce vreun plus sistemului educațional.
Obiectivele esențiale ale PSD, care stau la baza unui sistem performant, sunt accesul neîngrădit la educație, combaterea abandonului școlar, dezvoltarea after-school-urilor, sincronizarea programei cu piața muncii.
Tezele care stau la baza schimbărilor legislative actuale nasc foarte multe controverse şi nu sunt conform obiectivelor noastre.”, a declarat deputatul Emil Albotă.
 
Parlamentarul a menționat câteva din articolele noii legi cu care nu sunt de acord și care se referă la susținerea examenelor de admitere în liceu și de finalizare a studiilor liceale, precum și la desființarea liceelor de profil pedagogic. Emil Albotă a spus că, în realitate, în prezent, școala este ruptă de ceea ce înseamnă practică, este copleșită de ore multe, materiale stufoase și nivel informațional ridicat față de necesitățile elevilor de liceu.
 
”Nu suntem de acord cu înființarea unei noi probe la liceu, care să trieze copiii, în alt mod decât după rezultatele Evaluării Naționale. Această probă poate fi suspectată de subiectivism şi nici nu poate prezenta criterii exacte de formulare a subiectelor sau de notare.
Nu suntem de acord cu multiplicarea materiilor la examenul de Bacalaureat – la aceste materii elevul este evaluat frecvent, pe parcursul anilor de studiu. Nu mi se pare necesar să stresăm suplimentar un elev în an terminal, care după susținerea BAC-ului, trebuie să susțină un alt examen hotărâtor pentru evoluția sa profesională, acela al admiterii la facultate.
Nu suntem de acord nici cu desființarea liceelor pedagogice, în condițiile în care ne confruntăm cu o lipsă acută de personal în mediul rural.
Sunt, așadar, schimbări irelevante, în timp ce nu se discută nimic despre modificarea curriculei, despre manualele extrem de stufoase, care livrează informații cel puțin de nivel de cursuri universitare, informații multe, aberante, copleșitoare. Nu se discută nimic despre numărul mare de ore alocate unei discipline, care este în contradicție cu profilul ales: real sau uman. Nu se discută despre faptul că școala este total ruptă de ceea ce înseamnă practică.”, a precizat deputatul Emil Albotă.

………………………………………………

 

Cântec, joc și voie bună la Ziua comunei Slătioara

 

 

Pe stadionul din comuna Slătioara, cetățenii s-au adunat să serbeze ziua localității, pe data de 10 septembrie, aflată deja la cea de a cincea ediție.

Cu toate că norii negri au cernut picuri de ploaie, aceștia au venit la invitația adresată de primarul Savu Ungureanu:

„Vă așteptăm cu mic, cu mare, la cea de-a cincea ediție a Zilei comunei Slătioara! Vom avea parte de muzică, evenimente speciale, invitați speciali și multă voie bună. Vă așteptăm să sărbătorim împreună”.

 

 

La eveniment au fost prezente și oficialitățile județului, printre care s-au aflat  preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, cei doi vicepreședinți ai Consiliului Judeţean Olt, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, deputații de Olt, Marius Iancu, Adrian Chesnoiu, Cătălin Grecu, Emil Albotă, președinta OFSD Olt, Corina Sulger, precum și preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Florin Ciocan, și directori ai unor instituții județene.

 

Savu Ungureanu, primarul comunei Slătioara, consilierii locali și angajații primăriei s-au implicat astfel încât să le ofere concetățenilor o zi specială.

Și așa a și fost. Fiindcă pe tot stadionul s-au aflat tobogane gonflabile, tiribombe, jocuri specifice bâlciurilor, tarabe cu înghețată, alviță și alte dulciuri, dar și cu tot felul de alte mărfuri și… marafeturi.

Iar alături de grătarele încinse pe care au sfârâit micii și fripturile s-au aflat berile reci care i-au destins pe consumatori.

 

 

Primăria Slătioara a pregătit, în parteneriat cu Consiliul Județean Olt și Centrul Județean pentru Cultură și Artă Olt, un un deosebit spectacol susținut de Ansamblul Folcloric „Doina Oltului” Slatina, condus de managerul Vivi Viorel Pintea, și numeroși artiști renumiți.

Primarul Savu Ungureanu a premiat elevii de elită ai comunei și cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Atât elevii cu rezultate deosebite la învățătură, cât și cei car au aniversat nunta de aur au primit din partea edilului câte o diplomă și atenție… financiară.

 

 

Publicul din Slătioara a fost încântat să îi vadă pe scenă pe interpreții de muzică populară Ion Crețeanu, Maria Ghinea, Ștefan Constantin, Dorina Mete, Mădălina Drăgan, Nicolae Datcu, Victorița Cică, Gabriel Zăvoeanu, Marinela Dobrițoiu, acompaniați de orchestra ”Doina Oltului”, condusă de maestrul- dirijor Cristian Dumitru.

 

 

 

Dansatorii Ansamblului Profesionist „Doina Oltului”, coordonați de maestrul coregraf Ionel Garoafă, i-au incitat pe cetățenii prezenți să iasă la joc. S-au prins în horă cu mic, cu mare, iar primarul Savu Ungureanun a jucat de au curs apele de pe dumnealui.

Minunate momente de veselie și uimire au fost create de un artist în domeniul magiei, Magicianu’, care a promis să revină și anul viitor.

 

Seara s-a încheiat cu un mic concert al Trupei Allutus și un splendid foc de articifii.

 

 

 

………………………………………………

 


Emil Albotă: ”Programele „Student Invest” și „Family Start” au intrat în linie dreaptă!”

 

Deputatul PSD de Olt Emil Albotă a felicitat elevii și profesorii de Ziua Mondială a Educației și a anunțat pe pagina sa de Facebook că tinerii și familiile aflate la început de drum  vor putea accesa credite garantate de stat în proporție de 80% și cu dobânzi subvenționate prin două programe care vor începe în curând.

 

 

Este vorba despre programele „Student Invest” și „Family Start” despre care menționează că au intrat în linie dreaptă.

 

„Am ales Ziua Educației pentru promovarea a doua programe dedicate tinerilor, care cred în propriile visuri și vor să-și continue studiile sau să-și întemeieze o familie.

Programele „Student Invest” și „Family Start” au intrat în linie dreaptă!

Prin aceste două programe, vor putea fi accesa credite garantate de stat în proporție de 80% și cu dobânzi subvenționate.

„Student Invest” este o oportunitate pentru fiecare student de a obține un credit de până la 50.000 de lei. Acești bani vor putea fi utilizați pentru plata taxelor școlare, a chiriei pe durata studiilor sau pentru achiziția de cărți.

Familiile care sunt la început de drum, vor putea ca prin „Family Start” să împrumute suma maximă de 75.000 de lei. Ele vor putea folosi acești bani pentru evenimentele importante din viața lor, pentru achiziția unei mașini cu 7 locuri, dar și pentru educația și creșterea copiilor.

La mulți ani de ziua Educației tuturor dascălilor care inspiră elevi, luminează minți și schimbă destine, dar și tuturor elevilor și studenților, care văd în educație „adevărul, calea și viața”…”, a precizat deputatul Emil Albotă.

 

………………………………

 

”Coerența restricțiilor este compromisă atunci când închizi școlile, dar lași păcănelele deschise”

 

 

 

PSD condamnă modul arbitrar și contradictoriu în care au fost decise restricțiile din Hotărârea de Guvern nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Guvernul nu poate fi credibil atunci când spune că școlile trebuie închise pentru că pandemia e gravă, dar în același timp lasă deschise sălile de jocuri de noroc sugerând că situația nu ar fi chiar atât de gravă.

 

 

”Coerența restricțiilor este compromisă atunci când închizi școlile, dar lași păcănelele deschise.

Această abordare disproporționată și incoerentă ascunde, de fapt, incapacitatea Guvernului de a lua măsurile necesare pentru pregătirea anului școlar, cu prezență fizică, în condiții de siguranță pentru elevi și profesori.

Vacanța forțată impusă de Ministerul Educației arată eșecul catastrofal al Guvernului în acest domeniu vital pentru societate. Nici până la această oră, Guvernul nu a fost în stare să cumpere testele covid non-invazive, deși PSD a cerut cu insistență, încă din luna iulie, ca Ministerul Sănătății și Ministerul Educației să pregătească organizarea testării periodice în unitățile de învățământ.

Mai mult, vacanța forțată dispusă de Ministerul Educației este un mod perfid prin care Guvernul evită plata concediului pentru părinții care vor trebui să rămână la domiciliu pentru supravegherea copiilor.”, a declarat deputatul PSD de Olt Emil Albotă.

 

……………………………….

 

Bursele de performanță și de merit au fost crescute, dar și media de la care pot fi acordate

 

 

Deputatul PNL de Olt, Gigel Știrbu, a declarat că guvernul demis Cîțu a adoptat recent o hotărâre de guvern privind stabilirea cuantumului minim al burselor, diferențiate pe categorii.
Astfel, că bursele de performanţă, de merit, de studiu şi cele de ajutor social vor creşte începând cu semestrul doi al anului şcolar 2021-2022.
 
 
Bursele de performanță cresc de cinci ori, de la 100 de lei la 500 de lei pentru fiecare elev, iar bursele de merit se dublează, ajungând de la 100 la 200 de lei.
În același timp, crește plafonul de la care acestea vor putea fi acordate, de la media 8,50 la media 9,50.
 
”Bursele de studiu au înregistrat o creștere cu 50%, de la 100 de lei la 150 de lei per elev, iar bursele de ajutor social, înțelegând nevoia de sprijin a elevilor din medii defavorizate, a fost dublată la nivelul cuantumului minim de la 100 de lei la 200 de lei. Aceste cuantumuri vor fi valabile începând cu semestrul 2 al anului școlar 2021-2022, care va începe în data de 10 ianuarie, deci semestrul întâi are bursele prevăzute în Legea bugetului pentru anul 2021.”, a precizat deputatul Gigel Știrbu.
 
Trebuie precizat că în anul școlar 2020-2021, un număr de 533.000 de elevi au înregistrat medii peste 8,50, iar un număr de 347.000 au înregistrat medii peste 9,50.
 
Daniela DENGHEL
 

 

……………………………….

 

Deputatul Emil Albotă: ”PSD va iniția o propunere legislativă privind testarea periodică gratuită a elevilor pentru COVID-19”

 

Partidul Social Democrat va iniția o propunere legislativă prin care Guvernul să fie obligat să asigure testarea periodică gratuită pentru COVID-19 a elevilor, astfel încât unitățile școlare să poată continua desfășurarea cursurilor cu prezență fizică, în condiții de siguranță, ne-a informat deputatul de Olt, Emil Albotă.

 

 

”Inițiativa PSD va asigura câte două teste antigen pe săptămână, pentru fiecare elev din România. Efectuarea testelor rapide se va putea face la cabinetele școlare, acolo unde acestea există și funcționează, la medicul de familie sau la alți furnizori de servicii medicale care au contract cu casele de asigurări de sănătate.

Fondurile necesare pentru achiziția testelor și pentru administrarea acestora va fi asigurată din Fondul de rezervă al guvernului.

În condițiile în care varianta Delta a virusului este mult mai contagioasă, inclusiv în rândul copiilor și adolescenților, și ținând cont că elevii sub 12 ani nu au opțiunea vaccinării anti-COVID-19, testarea periodică a elevilor reprezintă o măsură absolut necesară pentru combaterea transmiterii virusului în unitățile de învățământ”, a mai spus Emil Florin Albotă.

 

……………………………

Deputatul Emil Albotă: ”România educată- un proiect prezidențial doar pe hârtie !”

 

Rezultatele slabe obținute de elevii români la examenele susținute în vara aceasta l-au determinat pe deputatul Emil Albotă să spună că este un adevărat dezastru în învățământul românesc, adâncit de metodele de învățare în perioada pandemiei și în timpul guvernării liberale, preocupată de tot felul de ”zgomote” politice, mai puțin de soarta învățământului românesc.

 

 

De asemenea, consideră că, deși președintele țării a câștigat capital electoral angajându-se să pună în practică proiectul ”România educată”, menit să dezvolte și modernizeze sistemul de învătământ, acesta a rămas la stadiul de slogan electoral. 

 

”Au trecut 6 ani de când președintele țării a câștigat capital electoral luându-și ca angajament realizarea un proiect național al ”generațiilor viitoare”, ”fundament pe care putem construi România următorilor 100 de ani”.

Se referea, evident, la ”România educată”, un obiectiv rămas tot doar la stadiu de slogan electoral readus, din când în când, în atenția colectivă, prin câte-o întâlnire de lucru, care a generat la rându-i alte hârtii”, a menționat Emil Albotă.

 

Deputatul Emil Albotă precizează că guvernanții liberali se ocupă de campania internă din PNL, de certurile cu partenerii de guvernare useriști, de tot felul de ”glume naționale”, în loc să rezolve problemele din învățământul românesc în care au crescut abandonul școlar (90 de mii de copii abandonând școla înaintea examenelor de capacitate și bacalaureat) și analfabetismul funcțional,  în care sunt încă foarte multe școli fără grupuri sanitare și în care se produce o scindare prin creșterea diferențelor dintre învățăm/ntul urban și rural. 

 

”În fapt, rezultatele proaspetelor examene naționale, ne arată dezastrul din învățământ, după un an catastrofal gestionat de Orban și Cîțu, ambii aflați încă în campanie electorală, având printre susținători miniștri care ne spuneau că ”în casele fără curent electric, elevii pot urmări lecțiile la televizor” sau miniștri care nu erau lăsați să deschidă școlile, pentru că nu se puteau pune de acord cu privire la tipul testelor anti-covid, care să fie folosite în sistemul de învățământ.

 

Tot printre susținătorii lor găsim lideri marcanți fără Bacalaureat și în 2021, speriați de complexitatea subiectelor de la Limba și Literatura Română (vezi cazul prim-vicepreședintelui PNL Vrancea, Daniel Moroșanu, un flăcău care, la 43 de ani, a absentat de la proba de Limba și Literatura Română, după ce anul trecut a siluit-o, obținând un rușinos 3.60).

 

Dincolo de agenda publică plină de certurile între peneliști de partea lui Orban sau a lui Cîțu, de certuri între partenerii de guvernare useriști și peneliști, de glumele naționale legate de ”maternitatea” bărbaților sau a falsei probleme legată de promovarea identității de gen și a LGTB, adică dincolo de zgomotul produs de această guvernare, cifrele dezastrului educațional ne arată că peste 90 de mii de copii au abandonat școala înainte să susțină bacalaureatul, cei mai mulți, chiar înainte să susțină examenul de capacitate.

Tot aceste cifre ne arată o Românie cu vârfuri, copii excepționali cu rezultate la nivel internațional, dar și o Românie a notelor de 5 și cu o promovabilitate din ce în ce mai scăzută a examenelor importante, cu o creștere a ratei analfabetismului funcțional, o țară în care clivajul dintre urban și rural se adâncește de la an la an și o țară în care se vorbește despre modele online și hibrid, în condițiile în care încă sunt școli fără grupuri sanitare, iar elevii trăiesc în case fără curent electric”, a declarat Emil Albotă.

 

Parlamentarul PSD de Olt mai spune că fără o pregătire temeinică a noului an școlar, în condițiile în care se anunță un vertiginos val patru al pandemiei, cifrele anului viitor vor fi și mai dure.

Și de aceea crede că testarea extinsă este singura alternativă, practicată peste tot în Europa, prin care se pot ține școlile deschise. Așa cum au făcut Franța, Germania, Marea Britanie și alte guverne europene, așa trebuie să facă și guvernul Cîțu.

 

……………………………

 

POLIŢIŞTII OLTENI, PREZENŢI ÎN MIJLOCUL ELEVILOR

PENTRU PREVENIREA ŞI COMBATEREA FENOMENULUI DE BULLYING

 

 

Poliţiștii Biroului Siguranță Școlară, cu sprijinul lucrătorilor de analiză și prevenire a criminalității, ordine publică şi proximitate, au desfășurat în ultima perioadă activități în incinta și zona adiacentă a unităților de învățământ de pe raza județului Olt, pentru prevenirea și combaterea fenomenului de bullying și a delincvenței juvenile.

Activitatea vizează creșterea nivelului de informare, sensibilizare și conștientizare a elevilor și a cadrelor didactice cu privire la fenomenul violenței în școală precum şi adoptarea unei conduite preventive, care să elimine riscurile de victimizare și implicațiile în fenomene infracționale.

Cu această ocazie, într-o modalitate interactivă, elevilor le sunt prezentate materiale video pe tema prevenirii bullying-ului, fiind urmate de prezentarea legislației în vigoare și de discuții libere.

Elevilor le este explicată noţiunea de violenţă în şcoală, care reprezintă orice formă de manifestare a unor comportamente precum:

exprimare inadecvată sau jignitoare, cum ar fi: poreclire, tachinare, ironizare, imitare,

ameninţare, hărţuire;

bruscare, împingere, lovire, rănire;

comportament şcolar neadecvat: întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei,

fumatul în şcoală şi orice alt comportament care contravine flagrant regulamentului şcolar în vigoare.

Prin exemple de situaţii concrete, poliţiştii au dorit să convingă tinerii că atitudinea face de cele mai multe ori diferenţa între libertate şi delincvenţă, iar toleranţa şi comunicarea sunt soluţii mult mai eficiente de ieşire dintr-o situaţie problematică.Nu în ultimul rând, demersurile poliţiştilor au constituit un bun prilej pentru promovarea profesiei de poliţist.

 

………………………………………..

 

 

Admitere 2021 în instituțiile de învățământ superior și postliceal pe locurile M.A.I.

 

 

Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt desfăşoară, până la data de 24.05.2021, activitatea de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ superior și postliceal ale M.Ap.N. și Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, instituții care realizează formarea iniţială a personalului pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne – sesiunea 2021.

 

Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt recrutează candidaţi pentru:

Învățământ superior (ofițeri) – studii universitare de licență, învățământ cu frecvență:

– Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” – București (3 ani) – Facultatea de Comandă și Stat Major

– Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu (3 sau 4 ani)

– Academia Tehnică Militară ”Ferdinand I” Bucureşti (4 ani)

– Institutul Medico-Militar București (6 ani)

– Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov (3 ani)

– Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanţa (4 ani)

Învățământ postliceal (maiștri militari) – învățământ cu frecvență, durata studiilor 2 ani:

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică – Sibiu

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene ”Traian Vuia” Boboc –

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanţa

Şcoala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică

Detalii privind Admiterea 2021 – îndeplinirea condiţiilor, a criteriilor specifice, probele de admitere, tematica şi bibliografia de concurs, graficul/calendarul desfăşurării concursului pentru admiterea în instituţiile de învăţământ superior/unităţile de învăţământ postliceal ale M.Ap.N. precum şi alte elemente de interes pentru candidaţi sunt publicate pe site-ul fiecărei instituţii de învăţământ, precum și pe adresa http://www.jandarmeriaolt.ro/anunturi.htm

Relaţii: Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt Adresa: Strada Cazărmii, nr. 40; Serviciul Resurse Umane; Telefon: 0249/437.901 sau 0249/437.904 – interioare 24.535 sau 24.558. sau pe adresa de e-mail: ijjolt@jandarmeriaolt.ro

Înscrierea se realizează la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, din Municipiul Slatina, Strada Cazărmii, nr. 40, în perioada : 13–24.05.2021, în intervalul orar 09:00 – 11:00.

Depunerea dosarelor de candidat se realizează la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, din Municipiul Slatina, Strada Cazărmii, nr. 40, în perioada : 13.05.2021–15.06.2021, în intervalul orar 13:00 – 15:00.

 

 

………………………………………..

 

ADMITERE 2021 ÎN INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR ȘI POSTLICEAL PE LOCURILE M.A.I.

 

 

Inspectoratul de Politie Judeţean Olt, prin intermediul Serviciului Resurse Umane, desfăşoară până la data de 24 mai 2021 activitatea de recrutare a candidaţilor pentru participarea la concursurile de admitere la instituțiile de învăţământ din structura Ministerului Apărării Naționale și la Academia Națională de Informații ,,Mihai Viteazul” care pregătesc personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, sesiunea 2021.

 

Inspectoratul de Poliţie Județean Olt recrutează candidaţi pentru:

Învățământ superior (ofițeri) – studii universitare de licență, învățământ cu frecvență:

– Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” – București (3 ani) – Facultatea de Comandă și Stat Major

– Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu (3 sau 4 ani)

– Academia Tehnică Militară ”Ferdinand I” Bucureşti (4 ani)

– Institutul Medico-Militar București (6 ani)

– Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov (3 ani)

– Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanţa (4 ani)

Învățământ postliceal (maiștri militari) – învățământ cu frecvență, durata studiilor 2 ani:

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică – Sibiu

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene ”Traian Vuia” Boboc

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanţa

Şcoala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică.

 

Detalii privind Admiterea 2021 – îndeplinirea condiţiilor, a criteriilor specifice, probele de admitere, tematica şi bibliografia de concurs, graficul/calendarul desfăşurării concursului pentru admiterea în instituţiile de învăţământ superior/unităţile de învăţământ postliceal ale M.Ap.N. precum şi alte elemente de interes pentru candidaţi sunt publicate pe site-ul fiecărei instituţii de învăţământ,precum și pe adresa https://ot.politiaromana.ro/ro/cariera/admitere-institutii-invatamant.

Înscrierea candidaţilor se realizează zilnic de luni până vineri în perioada 17 mai 2021 – 24 mai 2021, între orele 9:00-14:00, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, din Slatina, str. Mihai Eminescu, nr. 19, sens în care candidații vor depune cererile tip (descărcate de pe site-ul oficial al MAI, completate lizibil si semnate).

Dosarele de recrutare pentru examenul de admitere se depun de candidaţi:

– până la data de 24 mai 2021, iar data limită pentru completarea dosarelor de recrutare cu adeverință medicală şi aviz psihologic este 23 iunie 2021 – pentru candidaţii înscrişi pentru instituţiile de învăţământ superior ale M.Ap.N. şi S.R.I, precum şi pentru unităţile de învăţământ postliceal ale M.Ap.N.

 

……………………………………..

 

 

Marius Iancu: ”Copiii României nu există pentru PNL!”

 

Deputatul Marius Iancu s-a arătat foarte dezamăgit și indignat de faptul că Guvernul Orban nu se gândește la siguranța copiilor, ci numai la alegerile locale de la sfârșitul acestei luni. Parlamentarul spune că liberalii nu doresc să își asume răspunderea privind deschiderea școlilor, să acorde materiale de dezinfecție, măști și tablete. Mai mult, consideră că este o adevărată cruzime să oblige copii să poarte mască pentru câteva ore pe zi, în alte țări europene acest lucru nefiind o condiție.

 

 
 ”GAȘCA PE-NE-LIȘTI-LOR, TUPEU, CINISM ȘI IRESPONSABILITATE
 
Anunțul premierului Turcan, femeie și mamă, că Guvernul nu va asigura măști pentru elevi și profesori arată nu numai incompetența acestui Guvern în gestionarea începerii școlii, în plină pandemie, ci și cinismul acestor politicieni care nu se gândesc nicio secundă la sănătatea și siguranța copiilor.
 
Au decis deschiderea școlilor, pe 14 septembrie, pentru că vor să organizeze alegerile locale, dar fără să își asume răspunderea.
Au pus în sarcina autorităților locale să se ocupe de asigurarea materialelor de dezinfecție, iar părinții să fie epidemiologii copiilor și să dea declarații pe propria răspundere că aceștia nu sunt bolnavi, presupunând că un părinte știe chiar și când copilul lui este asimptomatic.
 
Nu este o scuză că nu au bani sa achiziționeze măști pentru că nu i-a pus nimeni să cumpere, în starea de urgență, măști și alte materiale sanitare la prețuri de 100 de ori mai mari, așa cum a stabilit Curtea de Conturi, sau că au nu au reușit pornească producția internă de măști, pentru că echipamentele, dacă au existat, s-au stricat imediat.
Este absurd să obligi un copil de 6,7 sau 8 ani să poarte mască neîntrerupt câteva ore pe zi și este absurd să presupui că aceștia vor înțelege că nu trebuie să se apropie unii de alții, în pauze.
De exemplu, în alte țări cum ar fi Suedia, Polonia, Danemarca sau majoritatea landurilor din Germania, masca nu este obligatorie în școli.
În Franța doar elevii de peste 11 ani sunt obligați să poarte mască, iar în Italia, Belgia și Norvegia numai studenții și profesorii.
 
În schimb, majoritatea guvernelor europene au alocat fonduri suplimentare pentru prevenirea îmbolnăvirilor și fac testări periodice.
Guvernul german asigură laptopuri și acces ieftin la internet tuturor elevilor, iar Guvernul din Italia angajează 50.000 de cadre didactice suplinitoare pentru a putea separa elevii pe grupe.
 
Mult prea ocupat cu cumpararea primarilor și parlamentarilor PSD pentru a rămâne la putere, Guvernul PNL pune în pericol sănătatea copiilor.
Pentru PE-NE-LIȘTII cinici și iresponsabili, elevii nu merită alocații de 300 lei pe lună, nici teste și măști gratuite și nici accesul la învățământ sigur și de calitate.
Pentru PNL, educația și sănătatea copiilor nu sunt priorități și au spus acest lucru de la început!
Copiii României nu există pentru PL!”, a precizat deputatul Marius Iancu.

 


 

Mugurii au înflorit la Brebeni, după mulţi ani …

 

DSCN3633

 

Mândra Românie s-a bucurat întotdeauna de tinerele sale vlăstare. Un viitor permanent şi în toate domeniile a fost asigurat de tinerele generaţii. Sportul, cultura, ştiinţele şi artele frumoase au fost cele care au adus multă fericire şi mândrie patriei, chiar dacă au fost cele mai vitregite domenii.

 

Chiar dacă finanţarea n-a fost (nu este) întotdeauna în funcţie de necesităţi, tinerii ţării au pus bazele unei Românii puternice.

 

 

În ultimii ani, în judeţul Olt, chiar şi în cele mai îndepărtate localităţi, în cătune chiar uitate de lume, au început să apară şi să fie susţinute de către administraţiile locale tot felul de organizaţii şi ansambluri alcătuite din tineri. Elevii din Olt au ajuns să reprezinte judeţul la mai multe concursuri interjudeţene, naţionale şi chiar internaţionale.

DSCN3649

 

Primarii celor mai multe localităţi susţin tinerii talentaţi, îi trimit să participe la multe concursuri, dar şi la foarte multe spectacole. Astfel, tinerii pot să îşi dezvolte latura artistică, să îşi consume energia şi să construiască ceva frumos, dar şi să iasă puţin din mediul aproape închis pentru ei din cauza situaţiei financiare precare, în cele mai multe din cazuri, şi să cunoască noi orizonturi.

 

Iar oraşele mari din judeţ şi reşedinţa Slatina au cunoscut, în ultimii ani, o abundeţă a spectacolelor şi evenimentelor culturale dedicate copiilor, elevilor şi tinerilor.

 

 

Dar la numai câţiva kilometri de Slatina, într-o localitate care a scris istorie în cinematografia românească, porţile singurului centru de cultură au fost închise pentru câteva generaţii.

 

După pierderea mandatului de primar, în anul 2008, de către edilul de atunci, Marian Ivan, şi câştigarea acestuia de către pedelistul de la acea vreme, ulterior vopsit din portocaliu în roşu, Florentin Andronie, Căminul Cultural din comuna Brebeni a fost închis. Acesta a ajuns foarte curand un mare coş de gunoi în centrul comunei. Iar tinerii care nu au mai avut niciun fel de altă distracţie sau loc unde să-şi petreacă timpul liber au început să-l regrete pe primarul Marian Ivan.

DSCN3627

 

Reales în 2016 primarul localităţii, Marian Ivan a şi pus oamenii la muncă, pe cei de la ajutorul social, pe cei din primarie şi din şcoală, muncă ce n-a fost deloc o obligaţie, ci o mare plăcere pentru toţi să se implce, să dea o mână de ajutor.

 

În numai două săptămâni, ceea ce era ghena din mijlocul comunei a prins viaţă. Aici tinerii vor reîncepe să-şi desfăşoare activită sportive şi culturale, Căminul Cultural va redeveni centrul de întâlnire şi de petrecere a timpului liber.

 

Recent a fost inaugurată reînceperea activităţilor culturale la Căminul Cultural din Brebeni şi a avut loc „botezul” nou-înfiinţatului Ansamblu Folcloric „Brebenaşii”.

Pe scena uitată mult prea mulţi ani au dansat cu emoţie şi timiditate elevi din Brebeni, dar şi mai experimentaţii (aproape profesionişti) colegi din comuna Izvoarele.

 

DSCN3625

Organizatorii au ţinut să evidenţieze şi contribuţia călăreţilor din comuna renumită cândva pentru oamenii harnici şi muncitori, pentru herghelia fanion a ţării şi actorii amatori din marile filme istorice ale cinematografiei naţionale.

 

 

Astfel, a fost organizată şi o expoziţie fotografică realizată cu ajutorul unor imagini din filmele la care au participat localnicii (“Mihai Viteazul”, “Columna”, “Neamul Şoimăreştilor”, “Zestrea Domniţei Ralu”, “Dacii”, “Pintea”, “Tudor Vladimirescu”, “Pădurea Spânzuraţilor”, “Drumul oaselor”, “Haiducii lui Şapte Cai”, etc) şi fotografiile personale ale călăreţilor din Brebeni, care au făcut figuraţie alături de marii actori români Amza Pellea, Toma Caragiu, Florin Piersic, Marga Barbu, Emanoil Petruţ, Ion Besoiu, Ernest Maftei, Adrian Pintea, etc.  

De altfel, actorii de figuraţie prezenţit la aveniment, Badea Savu şi Nicolae Mandache, au povestit câteva lucruri de la filmări şi au vorbit despre câteva situaţii amuzante.

DSCN3637

 

 

 

De asemenea, a mai fost amenajată o zonă de artizanat, cu covoare, cusături şi ceramică oltenească. Iar tinerii artişti şi participanţii la eveniment au fost serviţi cu suc, apă şi cozonac. Evenimentul a emoţionat până la lacrimi câţiva dintre foştii călăreţi din Brebeni prezenţi la aeveniment, precum şi pe consilierul onorific personal al primarului Marian Ivan, Florea Tiţa, care s-a implicat foarte mult în lucrările de reamenajare a căminului.

Noua administraţie din localitatea Brebeni doreşte ca acest edificiu cultural să intre într-un proces amplu de reamenajare, pentru acest lucru fiind nevoie să fie realizat un proiect pentru accesarea de fonduri europene.

 

VIDEO- Spectacol folcloric la Caminul Cultural Brebeni- cu Ansamblul Flocloric Brebenasii si Ansamblul Folcloric din comuna Izvoarele

 

 

 

Expert în verificarea proiectelor cu finanţare europeană nerambursabile, Penica Moioş, administratorul public al localităţii (îndepărtată prin încălcarea legii de către fostul primar Florentin Andronie), este cel mai bun şi devotat sprijin pentru noua administraţie în realizare numeroaselor proiecte pe care le are în plan.   

 

VIDEO- Interviu Marian Ivan- primarul Comunei Brebeni

 

Iar directorul Şcolii Generale Brebeni, Ionela Ene, fiică a satului, care a simţit intens lipsa unei activităţi culturale la nivel local, este cea care va fi liantul între administraţia locală şi copiii din comună, pentru revigorarea educaţiei şi culturii locale.

 

VIDEO- Interviu Penica Moios- administratorul public al Comunei Brebeni

 

VIDEO- Interviu Ionela Ene- directorul Scolii Generale Brebeni

 

Evenimentele culturale din comuna Brebeni, care au făcut să înflorească mugurii de cultură aflaţi parcă în amorţire vor continua. Astfel, de Sărbătoarea „Sfânta Maria”, pe 15 august, pe stadionul din localitate se va desfăşura un spectacol maraton pentru copii cu dansatori şi spectatori, urmând ca în Brebeni să fie realizate multiple întâlniri şi expoziţii pe diferite teme culturale.  

Daniela DENGHEL

 

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE !

––––––––––––––––––––

Elena Sîrghie a împletit din istorii mici o istorie mai mare în cartea „În spatele zidurilor”

12366332_1075012429198913_8649561258960754450_n

Viteza cu care zilele şi anii trec prin noi şi pe lângă noi ne fac să nu privim de multe ori la dreapta sau la stânga. Viaţa agitată, ritmul nebun de trai al sfârşitului de secol al IX-lea şi al mileniului II, precum şi stresul de la începutul mileniului III ne-au „furat” dorinţa de cunoaştere, filosofie şi chiar visare, plăcerea de a descoperi frumuseţea darurilor naţiei din care provenim şi ne-au transformat în mici roboţei, în oameni prinşi în mrejele unor datorii la bănci, din dorinţa unui comfort prea scump plătit nu doar în bani.

Însă mai sunt, puţini la număr, oameni care parcă ne trag de mânecă şi parcă se pun contra uitării. Uitare a ceea ce suntem, de unde venim şi, dacă băgăm de seamă, pe unde şi cum au mers paşii străbunilor.

Depun o muncă titanică pentru a ne pregăti date concrete şi încearcă să ofere, gratis uneori, rezultatul truditei munci, sădind în noi o sămânţă a cunoaşterii care trebuia să fie deja roditoare acolo. 

Aşa este cazul Elenei Sârghie, profesor de istorie, din Slatina. A început în urmă cu aproximativ şase ani să lucreze la albumul „Oraşul de ieri prin ochii celor de azi”, în cadrul unui proiect al Colegiului Naţional „Radu Greceanu”. Moment care a făcut să-i încolţească dorinţa de a nu se pierde frumoasa istorie interbelică a Slatinei, nuanţată de poveştile trecutului acesteia.

Astfel a apărut la Editura Hoffman volumul  “În spatele zidurilor (Poveşti şi povestiri slătinene)”. Cartea a fost lansată la finele săptămânii trecute la Biblioteca Judeţeană “Ion Minulescu” din Slatina, în prezenţa mai multor oameni de cultură din judeţ, profesori, critici literari, directori de instituţii şi jurnalişti.

La evenimentul organizat de Primăria Municipiului Slatina şi Asociaţia “Ecologia Bunului-Simţ” au participat şi Silviu Neacşu, prefectul judeţului Olt, Cristian Bircea, viceprimarul municipiului Slatina, Florian Cârstea, directorul Bibliotecii Judeţene, Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt, dar mai ales oamenii cei mai dragi ai autoarei: soţul- renumitul jurnalist Dumitru Sârghie-, şi copiii Miruna şi Dragoş.12345486_1075013082532181_350377972915942407_n

Elena Sîrghie a cuprins în cele 423 de pagini, poveştile şi povestirile a 58 de case din Slatina (o mare parte dintre ele fiind clădiri de patrimoniu) spuse sau auzite de la mulţi dintre cei care le locuiesc, şoptite de unii sau alţii, astfel încât au trezit curiozitatea omului de cultură şi l-au făcut să aplece urechea pentru a „auzi” mai bine „muzica” unor ziduri care gem sub trecerea vremurilor, relatând sărăcia, bogăţia păstrată sau pierdută, bucuria sau tristeţile ultimei sute de ani a Slatinei.

Elena Sîrghie a întors filele colorate de timp şi cu miros de ani, de la Arhivele Naţionale şi Muzeul Judeţean Olt, şi ne oferă o lucrare ştiinţifică de mare valoare, care este, de fapt, aşa cum a declarat Dumitru Sârghie, „un elogiu adus Slatinei, o carte care sper că va fi foarte importantă pentru generaţiile viitoare”.

Despre cuprinsul cărţii cel mai bine vorbeşte autoarea în Precuvântarea acesteia, în care aduce mulţumiri celor care i-au deschis uşa să treacă dincolo de ziduri, dar şi celor care au susţinut-o:

„Pe când lucram la albumul „Oraşul de ieri prin ochii celor de azi”, mi-am  dat seama ce poveşti de viaţă se ascund dincolo de zidurile unor case, mai ales când au peste o sută de ani şi că, dacă nu le voi consemna, se vor duce treptat-treptat odată cu cei care le-au trăit.

Pentru că aceste amintiri şi mărturisiri redau atmosfera interbelică slătineană, n-am vrut să alterez parfumul acelor vremuri, făcând din consemnarea lor o lucrare cu caracter ştiinţific, cu note de subsol sau aparat critic. Trebuie însă să spun aici că, pentru a reda această atmosferă, am discutat cu cei care m-au primit în casele lor, am folosit lucrări ale celor care s-au aplecat mai devreme asupra trecutului  acestui oraş şi, mai ales, am cercetat o serie de documente. Când spun despre lucrările celor care au studiat înaintea mea diferite aspecte ale vieţii slătinene, din care am cules şi eu câte o idee, două, mă refer la George Poboran, Gheorghe Mihai, Badea Geaucă sau Daniela Ilie, cărora le mulţumesc.

Doar aşa se zice, respectând proporţiile, „că – pentru a vedea departe- trebuie să te ridici pe umerii unor uriaşi”. Trebuie să mulţumesc îndeosebi celor care m-au primit în casele lor şi mi-au împărtăşit câte ceva din vremurile trăite altădată, chiar dacă unii dintre ei ne privesc acum din ceruri. Mulţumesc deopotrivă celor care, nedorind să-şi reamintească unele momente mai triste din viaţa lor, m-au trimis la Arhive. Şi bine au făcut, pentru că nici nu ştiţi ce Univers se ascunde în clădirea modestă a filialei judeţene a Arhivelor din Olt şi cu câtă generozitate, amabilitate  şi căldură ne este oferit acest Univers de către personalul instituţiei conduse de d-l prof. Bogdan Bădiţoiu. Tuturor le mulțumesc!

Şi, nu în ultimul rând, trebuie să mulţumesc Primăriei Municipiului Slatina, fără sprijinul căreia aceste poveşti şi povestiri n-ar fi ajuns prea curând la dumneavoastră”.12376096_1075012692532220_2251898309517275014_n

Cei prezenţi la eveniment au fost delectaţi cu cântecele formaţiei slătinene de muzică folk “Alutus”, trupă ce are o tradiţie de peste 30 de ani.

Sunteţi invitaţi să citiţi această carte pentru frumuseţea cuprinsului ei şi a modului elegant în care condeiul vă poate transpune plutind pe aripile vechilor vremuri în Slatina de altădată, dar şi pentru valoarea istorică intrisecă a lucrării.

Daniela DENGHEL                                        

––––––––––––––––––––

Deputatul Alexandru Stănescu i-a înmânat trofeul ”Corabia de Aur” Adrianei Gavrilă, din Călăraşi12009788_1650415268550638_3927060238942337915_n
 

Cu prilejul aniversării a 417 ani de atestare documentară a oraşului dunărean Corabia, locuitorii s-au putut bucura de câteva zile de distracţie. Astfel, au fost organizate simultan ”Zilele oraşului”, manifestare aflată la a patra ediţie, şi Festivalul Naţional de Muzică Populară şi Uşoară ”Corabia de Aur”.

Organizate de Consiliul Judeţean Olt, Primăria şi Consiliul Local Corabia şi de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt, cele două evenimente s-au bucurat de prezenţa unui public numeros, dar şi de oaspeţi de seamă: Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, vicepreşedintele CJ Olt, şi deputaţii olteni Alexandru Stănescu, Emil Moţ, Virgil Delureanu, Luminiţa Adam şi Dan Ciocan.12002980_1650394905219341_3648308247727019327_n

Festivalul Corabia de Aur 2015, aflat la cea de a 42- ediţie, s-a desfăşurat în Piaţa Independenţei, situată în central oraşului, şi a avut competitor, la cele două secţiuni- muzică popular şi muzică uşoară, din Bucureşti, Bacău, Timiş, Bistriţa Năsăud, Buzău, Alba, Prahova, Gorj, Argeş şi Olt.

Calitatea renumită a festivalului din oraşul de pe malul stâng al Dunării este confirmată şi de valoarea juriului, alcătuit din: Titus Andrei (preşedintele juriului- realizator de emisiuni radio şi coordonatorul redacţiei de muzică uşoară din cadrul Radio România Actulalităţi), Elise Stan ( doctor în muzicologie şi etnomuzicolog, realizator de emisiuni), Gheorghe Iorga ( directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Culte şi patrimoniu naţional, Olt), Florian Dumitrescu ( directorul Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Olt), Georgeta Stoica ( preşedinta comisiei pentru cultură din cadrul Consiliului Local), Mirela Cojoc (directorul Centrului Cultural Corabia), precum şi Sorin Vlad (viceprimarul oraşului Corabia).

12042918_1650415308550634_6065387991850648394_nS-au acordat premiile I, II şi III pentru fiecare secţiune, câştigate de către Larisa Vasilica Uţă din Maramureş, Ionela Guzici din Gorj, Maria Simona Monete din Olt- la secţiunea de muzică popular, şi de către Iulian Selea din Piteşti (Argeş), Grabriel Candea din Hunedoara şi Andreea Claudia Dumitru din Bucureşti -la secţiunea de muzică uşoară, trofeul ”Corabia de Aur”, dar şi premiile speciale ”Gelu Barabancea”- la secţiunea de muzică populară, premiul de popularitate, Premiul ”Jean Daşoveanu” şi premiul special al juriului-  la secţiunea de muzică uşoarăvaloarea totală a premiilor ridicându-se la 14.000 lei, din care 100.000 de lei a fost alocată de către autoritatea locală corăbiană.

 După evoluţia celor 34 de participanţi, juriul a decis ca trofeul festivalului să meargă la solista de muzică uşoară ,Adriana Gavrilă, din Călăraşi, cea care anul trecut a câştigat trofeul Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „Radu Şerban” de la Caracal, impresionând cu interpretarea piesei „Je t’aime” a artistei Lara Fabian. Aceasteia i-a fost înmânat trofeul ”Corabia de Aur” de către deputatul Alexandru Stănescu, un apropiat al administraţiei locale, un om politic aplecat către problemelei urbei şi dedicat rezolvării cât mai multor probleme ale cetăţenilor din zona Corabia.12004084_1650404388551726_4903950921147393983_n

Corăbienii s-au bucurat să-i aibă în mijlocul lor pe marii artişti ca Loredana Streche, Petrică Mâţu Stoian, Holograf, Dinu Iancu Sălăjanu, Tavi Colen Band, Ruby, Grigore Gherman, Sanda Argint, precum şi pe renumişii solişti şi dansatori profesionişti ai  Ansamblului Profesionist „Doina Oltului” din Slatina, condus de directorul şi apreciatul interpret de muzică populară Costinel Alecsandrescu. Ei au cântat şi au dansat alături de vedetele festivalului şi au fost impresionaţi de minunatul foc de artificii care a încheiat cele trei zile de distracţie.

“Atât concurenţii, invitaţii cât şi publicul prezent au reuşit să dea culoare oraşului în aceste zile extraordinare. S-a dovedit că în perioada acestui festival am fost cu toţii alături şi că, odată cu aceste manifestări, cultura şi frumosul depăşesc graniţele şi ne fac pe toţi să fim fraţi şi să ne bucurăm împreună.  Suntem mulţumiţi că am putut, pentru câteva zile, să-I facem pe locuitorii oraşului Corabia să mai uite de grijile de zi cu zi şi anul viitor îi aşteptăm cu acelaşi mare drag şi ne gândim la noi surprize frumoase pentru dumnealor!”, a declarat Iulică Oane, primarul oraşului Corabia.

Iuliana SINCU

––––––––––––––––––––

Muzică şi pâine caldă la Sărbătoarea “Fiii satului” din Optaşi- Măgura

În zilele de sărbătoare toţi căutăm să fim mai buni, să ne întâlnim cu prietenii şi să ne bucurăm împreună de viaţă.Optasi 2015 057

La Optaşi Măgura,  Sărbătoarea de Sfânta Maria Mică a fost în acest an prilejul mai multor bucurii pentru locuitorii comunei:  au onorat sărbătoarea religioasă, s-au bucurat de cea de-a VIII-a ediţie a Sărbătorii “Fiii satului” şi au mâncat pâine caldă de la “Cuptorul de Aur” din comună, realizat cu fonduri europene.


După mai multe realizări pe care primarul comunei Optaşi Măgura le-a dus la îndeplinire, localitatea s-a schimbat căpătând o faţă frumoasă în ultimii ani, de la investiţiile în unităţile de învăţământ, căminul cultural, biserici, cimitire şi drumuri, la monument al eroilor din Optaşi căzuţi pentru patrie şi la o sărbătoare proprie dedicată locuitorilor comunei, scăldată în aburii pâinii şi mirosul calde de vatră.

Muzică, joc şi voie bună

Optasi 2015 153

La Sărbătoarea “Fiii satului” din comuna Optaşi Măgura au fost prezente oficialităţi judeţene- prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, subprefectul Emanuel Oproiu, deputaţii olteni Emil Moț, Alexandru Stănescu, Dan Ciocan şi Virgil Delureanu, preşedintele ATOP Olt, consilierul judeţean Petre Idoraş-, câţiva primari (Tătuleşti, Brebeni, Corbu, etc.) şi directori de instituţii judeţene.
Optasi 2015 005

Veniţi în număr foarte mare, cetăţenii din Optaşi s-au putut bucura de un minunat spectacol oferit Ansamblurile Folclorice ,, Ilie Martin” din comuna Colonești, Muguraşi”, “Mărţişorul” din localitatea Corbu şi “Muguraşii” din Optaşi Măgura, precum şi de către artiştii Ansamblului Profesionist ,, Doina Oltului”.Optasi 2015 039

Pe lângă suitele de jocuri şi dansuri populare, oferite atât de către artiştii profesionişti, cât şi de cei amatori, spectatorii au fost încântaţi de  recitalurile de muzică susţinute de interpreţi renumiţi: Niculina Stoican, Costinel Alecsandrescu, Neta Soare, Gabriel Zavoianu, Maria Olteanu,  Ileana Lăceanu şi Victorița Cică.

Respect şi gratitudine pentru cei care jumătate de secol au fost temelia instituţiei căsătoriei

Optasi 2015 145

Momentele de cântece şi joc au fost întrerupte numai de acordarea unor premii aniversare cuplurilor care au împlinit (sau urmează să împlinească) 50 de ani de căsătorie în cursul acestui an. Mai uşor sau mai greu, longevivele cupluri au urcat pe scenă să-şi ridice premiile oferite de edilul Marin Scurtu: câte o şampanie, un plic cu bani, flori şi diplome.

Optasi 2015 147

Seniorii fericiţi din acest an, chiar dacă n-au putut fi toţi prezenţi, din motive de sănătate, au fost aplaudaţi de întreaga asistenţă. Acestora li s-a urat multă sănătate, fericire şi viaţă lungă:  Victoria şi Ion Sebe, Puşa şi Nicolae Ivan, Ioana şi Iulian Marin, Floarea şi Constantin Miroiu, Elisabeta şi Marin Sebe, Filofteia şi Ion Ion, Floarea şi Gheorghe Iagăr, Ioana şi Nicolae Radu, Ileana şi Ilie Moldoveanu, Floarea şi Cătălin Donel Codan.

Folclorul lărgeşte orizontul de cunoaştere al tinerilor”

Ansamblurile de folclorice din Coloneşti, Corbu şi Optaşi sunt pregătite de către cunoscutul instructor Marin Scarlat. Fost dansator profesionist la “Plaiurile Oltului”, acesta este, începând din anul 2002, directorul Clasei externe de dans popular a Şcolii Populare de Artă din Slatina.Optasi 2015 018

Clasa externă de dans popular condusă de maestrul Marin Scarlat numără peste 150 de membri, în cadrul tuturor ansamblurilor, cu vârste cuprinse între 4 şi 70 de ani.

“Tradiţia la noi în zonă este ca şi fetele să joace, dacă vor, tradiţionalul joc al căluşului. Însă nu pot juca decât până la 18, atunci când un căluşar adevărat este obligat să depună jurământul. Sunt foarte mulţi copii talentaţi aici în zonă şi cu ei am câştigat foarte multe premii. În general, în judeţul Olt majoritatea localităţilor au început să-şi alcătuiască ansambluri folclorice, dacă nu le aveau mai de mult timp. Fiindcă au văzut domnii primari, au văzut şi părinţii copiilor cum este în alte localităţi şi şi-au dorit să aibă şi ei în comuna lor. Dar mai ales, copiii şi-au dorit să poată fi şi ei pe scenă. Îi dezvoltă foarte mult acest lucru, pentru că învaţă ce este cultura şi arta popular românească, învaţă să aprecieze, să păstreze şi să ducă mai departe valorile neamului românesc. Iar faptul că participă la evenimente din localităţile judeţului sau din ţară le lărgeşte orizontul cunoaşterii”, a declarat Marin Scarlat.Optasi 2015 022

Instructorul cu mare drag de copii şi frumoasă artă populară îi are în Ansambul “Muguraşii” din Optaşi Măgura pe cel mai mic membru al ansamblului, Alică (Alex) Scarlat, fiul său de patru ani, şi pe Ionuţ Scarlat, fiul său cel mare, care este vătaful căluşului din localitate. 

 

 

Cuptor de pâine cu bani de la Uniunea Europeană

 Optasi 2015 080

 

Pentru cei care lucrează prea mult terenul agricol şi pentru a le uşura viaţa, în general, locuitorilor comunei, primarul Marin Scurtu a accesat un program cu fonduri europene nerambursabile. Astfel, a reuşit darea în funcţiune a unui cuptor care să producă necesarul de pâine al comunei, în funcţie de solicitări.Optasi 2015 101

În cadrul proiectului “Parteneriat multiregional pentru crearea de structure ale economiei sociale în industria panificaţiei şi a produselor de patiserie”, comuna Optaşi Măgura mai are parteneri din judeţul Olt comunele Brebeni, Cârlogani, Pârşcoveni şi Vulpeni, precum şi parteneri din judeţul Iaşi- oraşul Hârlău, comuna Ciurea şi Fundaţia culturală “Quo Vadis”, precum şi comuna Drăgăneşti din judeţul Neamţ.

SC Brutărie Pan Optaşi SRL, este o societate aflată în subordinea Consiliului local Optaşi Măgura şi va produce pâine care se va valorifica fie pe bani, fie pe bonuri, în funcţie de cantitatea de făină sau de grâu predată de fiecare cetăţean în parte.Optasi 2015 159

“Oamenilor trebuie să le oferim ceea ce au nevoie. Viaţa la ţară nu este deloc uşoară. Oamenii au foarte mult de muncă şi, uneori, uită de distracţie, uită să se mai îngrijească de sănătate şi uită că viaţa e scurtă. Optasi 2015 190Am încercat întotdeauna, în funcţie de posibilităţi, să le fac mici bucurii, am înfiinţat şi această sărbătoare, care a devenit deja o tradiţie în comuna noastră, pentru a le bucura sufletul cu muzică de calitate şi pentru a-i face să mai uite de griji şi de nevoi. Totodată, şi pentru a se mai întâlni unii cu alţii, pentru ca cei plecaţi departe să ştie că se pot întâlni cu alţii plecaţi ca şi ei, cu prieteni sau foşti colegi. Dar pentru a le uşura munca, am construit acest cuptor, cu fonduri europene, pentru ca oamenii să poată să-şi cumpere pâine proaspătă de la noi din comună.
Vrem să le fie uşor şi atunci când au anumite evenimente în familie şi să le fie produsă cantitatea de pâine necesară. Sper din tot sufletul că oamenii se vor bucura de această investiţie”, a declarat primarul Marin Scurtu.

 

Toţi cetăţenii cu care am vorbit s-au declarat bucuroşi de faptul că au acest nou cuptor de pâine în localitate şi sunt mândri de primarul lor, căruia îi doresc sănătate, fericire şi viaţă lungă alături de familia sa frumoasă, aşa cum şi noi îi dorim cu toată dragostea şi din tot sufletul!

Daniela DENGHEL

––––––––––––––––––––

În vreme ce personalul didactic primeşte salarii mărite din luna martie,

Salariile personalului nedidactic din învăţământ vor creşte , de la 1 august

  Emil Florin Albotă, ministru secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ne informează că, din luna august, salariile personalului nedidactic din învăţământ vor creşte.Emil-Albota

  „Începând cu 1 august 2015, salariile de bază ale personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar de stat, inspectoratele şcolare şi unităţile conexe, instituţiile de învăţământ superior de stat şi din bibliotecile centrale universitare se majorează cu 12% faţă de luna iulie 2015”, a declarat acesta.

   Guvernul României a luat această decizie, pe 30 iunie 2015, prin adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă care modifică OUG 83/2014, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

Tot cu 12% va creşte, potrivit actului normative, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte din salariul de bază, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

  Beneficiarii acestei majorări salariale vor fi 53.848 de persoane din învăţământul preuniversitar de stat şi 7.468 de persoane din învăţământul universitar.

  Pentru aplicarea acestor creşteri salariale, impactul bugetar este estimat pentru anul 2015 la 38,6 milioane de lei, iar în anul 2016 la 115,8 milioane de lei.

  La baza acestei decizii a stat faptul că, în perioada 2008 – 2015, salariile personalului nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, inspectoratele şcolare şi unităţile conexe, instituţiile de învăţământ superior de stat şi din bibliotecile centrale universitare nu au mai fost modificate decât pentru recuperarea reducerilor salariale din anul 2010 şi pentru asigurarea nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată conform hotărârilor de Guvern anuale.

  Pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământul de stat creşterile salariale au fost de 5%, la 1 martie 2015,  şi vor mai creşte cu încă 5% începând cu 1 septembrie 2015. Actele normative care au stat la baza acestor majorări salariale fiind OUG nr. 83/2014 şi Legea nr. 71/2015 care aprobă această ordonanţă.

 

––––––––––––––––––––

 Festivalul Regional de Folclor “Cununa Dunării”, Corabia 2015

Primaria Oraşului Corabia şi Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din localitate au organizat, la finele săptămânii, cea de a III-a ediţie a Festivalului Regional de Folclor „Cununa Dunării”. Locul desfăşurării a fost minunata Grădină de Vară, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru tinerii artişti şi publicul lor.Corabia folclor

  Evenimentul artistic s-a derulat pe mai multe secţiuni: dansuri populare, solişti vocali şi instrumentişti, grupuri vocale, obiceiuri şi tradiţii populare. În competiţie au intrat 35 de ansambluri folclorice, alcătuite din aproximativ 600 de elevi participanţi din judeţele Olt, Dolj şi Teleorman.

  Trofeul Festivalului „Cununa Dunării”, care a constat într-o diplomă şi o cupă, a revenit anul acesta duetului Geanina Cimpoieru şi Codrut-Ionut Buzatu de la Şcoala Gimnazială Lunca, din judeţul Teleorman, instructorul copiilor- artişti fiind Daniel Chiriţă. 

    “Festivalul regional de folclor de la Corabia îşi propune în fiecare an atragerea unui număr cât mai mare de elevi si tineri pentru promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor romaneşti, precum şi readucerea în faţa spectatorilor a cântecelor şi dansurilor, care au fost uitate sau abandonate de-a lungul timpului”, a declarat Dan Oltean, consilierul personal al primarului corăbian Iulică Oane.

––––––––––––––––––- 

„ZIUA MEDIULUI”, organizată în cadrul Proiectului „Conservarea biodiversităţii în judeţul Olt”

 

Vineri, 05 iunie 2015, cu începere de la ora 10.30, la sediul Consiliului Judeţean Olt,  sala Europa, s-a desfăşurat evenimentul ”Ziua Mediului”, activitate organizată de către Consiliul Judeţean Olt în parteneriat cu Asociaţia “Gândeşte Verde” şi Direcţia Silvică Olt, în cadrul Proiectului „Conservarea biodiversităţii în judeţul Olt”.DSC02693 bs

Peste 190 de  participanţi, pensionari, elevi şi cadre didactice de la şcoli din municipiul Slatina şi oraşul Scorniceşti, au asistat la o activitate de informare şi conştientizare privind protecţia mediului înconjurător şi comportamentul prietenos faţă de mediu, ca bază pentru dezvoltarea durabilă.

În cadrul evenimentului, au fost susţinute prezentări video de către specialişti ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt şi Direcţiei Silvice Olt, privind importanţa Zilei Mondiale a Mediului, rolul pădurii pentru echilibrul ecosistemelor naturale şi necesitatea utilizării eficiente a resurselor planetei.eleva Stefu Teodora m bs

De asemenea, Teodora Ştefu – elevă în clasa a V-a la Colegiul Naţional Vocaţional ”Nicolae Titulescu” – a prezentat un eseu privind importanţa salvării patrimoniului ecologic naţional, iar elevii participanţi au exprimat, prin desene, cum anume trebuie protejată natura.

 <<Activitatea a beneficiat de participarea experţilor parteneri ai proiectului: Asociaţia “Gândeşte Verde” şi Asocierea S.C. Primul Meridian S.R.L. –   Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării” Tulcea, care au prezentat audienţei activităţile specifice realizate prin Proiectului „Conservarea biodiversităţii în judeţul Olt”>>, a declarat Marinela Diaconescu, managerul proie

Lasă un răspuns