Social

……………………….
 

LOCURI DE MUNCĂ VACANTE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ 

 

……………………….

 

22 octombrie, ultima zi pentru depunerea cererilor pentru acordarea tichetelor sociale

 

 

 

Primăria Municipiului Slatina a demarat cel de al 11-lea sezon de depunere cereri pentru acordarea de tichete sociale, care vor fi distribuite cu ocazia Sfintelor Sărbători de Crăciun 2021, pe data de 27 septembrie a.c.

În acest sens s-au menținut cele zece puncte de pe raza municipiului amenajate inițial, puncte unde s-au depus cererile în perioada 27 septembrie – 22 octombrie. Așadar, pe 22 octombrie este ultima zi de depunere a acestor cereri.

 

 

Beneficiari ai acestei măsuri sunt: –  persoanele cu handicap grav sau accentuat; -pensionarii – fără a se ține seama de vârstă și tipul de pensie, dar ale căror drepturi obținute din pensie sau, după caz, din pensii şi/sau venituri nete cumulate, sunt cel mult egale cu 1.200 lei/lună.

Acordarea tichetelor sociale se va face pe bază de cerere scrisă (tip) distribuită gratuit, însoțită de fotocopii ale următoarelor documente:

1. Pentru pensionari: – documente din care să rezulte apartenenţa la categoria de pensionar, respectiv cupon/decizie pensie din luna curentă sau cel mult luna anterioară depunerii cererii; act de identitate al solicitantului, care poate fi beneficiarul sau reprezentantul legal al acestuia, caz în care se vor depune documente din care rezulta calitatea de reprezentant legal – act de identitate al beneficiarului în condiţiile în care persoana beneficiară este diferită de persoana solicitantă; 

2. Pentru persoanele cu handicap grav/accentuat: – documente din care să rezulte apartenenţa la categoria de persoană cu dizabilități, respectiv certificatul de încadrare în grad de handicap grav/accentuat; act de identitate al solicitantului, care poate fi beneficiarul sau reprezentantul legal al acestuia, caz în care se vor depune documente din care rezulta calitatea de reprezentant legal; – act de identitate al beneficiarului în condiţiile în care persoana beneficiară este diferită de persoana solicitantă.

 

Tichetele sociale, în valoare de 100 lei, vor putea fi utilizate pentru achiziționarea de produse alimentare, produse de curățenie și igienă corporală sau a locuinţei, produse farmaceutice, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte. Trebuie amintit că aceste tichete sociale se acordă de două ori pe an: cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi de Paşte.

Tichetele sociale (în valoare de 100 lei/sărbătoare/beneficiar) vor fi primite de beneficiari direct la domiciliu, prin intermediul Poștei Române.

Pentru a veni în întâmpinarea cetăţenilor, au fost amenajate 10 puncte de lucru unde se distribuie și se primesc cereri pentru acordarea tichetelor sociale, după cum urmează:

-a) Primăria municipiului Slatina – 2 puncte de primire: – sediul central: str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1; – Direcţia Generala Economică: str. Toamnei, nr. 6;

-b) Direcţia de Asistenţă Socială Slatina – 3 puncte de primire: – sediu central – str. Frații Buzeşti, nr. 6; – Centrul Comunitar de Asistență Medico-Socială: str. Nicolae Bălcescu, nr. 22. – Clubul Pensionarilor: str. Victoriei;

-c) Directia Administrare Patrimoniu – 1 punct de primire – str. Unirii, nr. 2B;

-d) Centrul ,,Complex servicii pentru persoane adulte cu dizabilități și alte persoane aflate în situaţii de nevoie Slatina” al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului Olt – 1 punct de primire: str. Centura Basarabilor (Progresul);

-e) Compania de Apă Olt – 2 puncte de primire: – Casieria sediu central: str. Artileriei, nr. 2; – Casieria Dispecerat: str. Textilistului;

-f) Loctrans – 1 punct de primire: – Casieria din b-dul A.I. Cuza.

Cererea pentru acordarea Tichetelor Sociale este disponibilă gratuit la cele zece puncte publice mai sus-menționate, dar ea poate fi descărcată direct şi de pe site-ul Primăriei Slatina – www.primariaslatina.ro și transmisă totodată on-line cu condiția ca, odată cu solicitarea, să fie expediate şi documentele prevăzute mai sus, la adresa office@das-slatina.ro.

……………………………………………

 

5,14 % – rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Olt în luna august 

 

La sfârșitul lunii August 2021, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, erau înregistrați 8.289 șomeri (din care 3.699 femei), rata șomajului fiind de 5,14% .
Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 5,14 %, în această lună acest indicator a pastrat acelasi nivel.

Din totalul de 8.289 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Olt, 1.279 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 7.010 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 6.479 șomeri provin din mediul rural și 1.810 sunt din mediul urban.
Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv, la finele lunii, astfel:
Total 8.289
< 25 ani: 1126
între 25-29: 303
între 30-39: 1048
între 40-49: 2128
între 50-55: 1806
peste 55 ani: 1878

Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Olt (36,28 %), apoi somerii cu nivel liceal (22,34 %), urmat de cei cu nivel de instruire instruire primar si fara studii (20,64 %), iar 16,99 % au absolvit invatamantul profesional/arte si meserii. Somerii cu nivel de studii postliceale reprezinta 1,77 %, iar cei cu studii superioare au o pondere de 1,95 %.
Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 1677 persoane foarte greu ocupabile, 4047 greu ocupabile, 2296 mediu ocupabile, iar 269 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

…………………………

 Deputatul Emil Albotă: ”STOP sărăciei, scumpirilor și penalilor!”

 

 
 
Parlamentarul de Olt, deputatul Emil Albotă, s-a arătat indignat de atitudinea pe care o au cei care conduc țara, preocupați fiind de lupta pentru putere, funcții de la vârful țării și al Partidului Național Liberal.
Îi acuză pe aceștia, în frunte cu președintele țării, că nu sunt preocupați de problemele țării și ale românilor, criza economică și socială fiind în continuă creștere. 
 
De asemenea, Deputatul Emil Albotă face referire și la lipsa de respect față de cetățenii cărora li se impun tot felul de condiții din cauza pandemiei, în vreme ce ei sunt primii care nu le respectă, așa cum au arătat la congresul PNL, și spune că moțiunea PSD de demitere a guvernului Cîțu, care cuprinde toate aceste nemulțumiri ale cetățenilor și social- democraților, va fi votată marți. 
 
 
 
”STOP sărăciei, scumpirilor și penalilor!
#JOS_GUVERNUL_CÎȚU!” este titlul moțiunii pe care PSD a citit-o, astăzi, în Plenul Parlamentului.
România este sufocată de griji, de prețuri, de starea de alertă din care nu mai ieșim. Țara a rămas încremenită în proiectele de pripas ele ”echipei câștigătoare”. Niciunul nu se referea la români, ci la funcții politice.
 România a rămas neguvernată, ca să își împartă sinecurile într-un spectacol grotesc, cu 5000 de oameni, cu huiduieli, îmbrânceli și invective, cu parfum de mici.
 Urât și trist și greu de justificat pentru oamenii care nu-și pot duce copiii la școală, nu-și pot organiza petreceri pentru momentele deosebite din viața lor, pentru polițiștii care nu pot amenda nerespectarea regulilor, pentru că cetățeanul de rând le arată o poză cu întâiul ales al României, fericit și fără mască, bucuros că protejatul său este impus în fața partidului.
S-au sabotat încontinuu între ei, uitând de România. De trei săptămâni, din cauza crizei politice pe care au generat-o, România stă pe loc, doar partidul merge înainte, peste un covor nou, după care se ia folia fix înainte să apară președintele, ca nu cumva pașii acestuia să ia contact direct cu Pământul.
Instabilitatea politică și dezastruoasa guvernare de dreapta generează sărăcie și disperare în viața românilor și necesită o intervenție imediată.
Pentru toate acestea și pentru lipsa de viziune și speranță, MOȚIUNEA PSD – MARȚI LA VOT!”, a declarat deputatul Emil Albotă.

…………………………

Parlamentari la Piața Producătorilor Olteni

 
 
”Am cumpărat, astăzi, legume și fructe românești, proaspete, aduse direct de la producătorii olteni, cărora li s-au pus la dispoziție, de către Consiliul Județean Olt, toate condițiile necesare desfacerii produselor autohtone în Piața Producătorilor Olteni.
Este o inițiativă de succes a Consiliului Județean Olt de promovare a produselor locale și a producătorilor agricoli din județul nostru și un real sprijin pentru agricultorii tot mai încorsetați de reguli aberante, dar lipsiți de programe guvernamentale, care să vină în preîntâmpinarea nevoilor”, a declarat deputatul Emil Albotă.
 
 
 
 
 
”Legumicultorii olteni au nevoie de o piață de desfacere și de sprijin din partea autorităților!
Cum acest Guvern a blocat toate programele destinate fermierilor, iată că autoritățile județene vin în ajutorul lor.
Este un prim pas și îi felicit de organizatori pentru acest proiect și sper că foarte mulți slatineni vor veni la piața, în centrul orașului.
Au ce cumpăra!”, a declarat deputatul Marius Iancu.
 
 
 
 
 
 

…………………………

LOCURI DE MUNCĂ VACANTE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

La Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, preluând datele oferite de  ANOFM – EURES (Serviciile Publice Europene de
Ocupare) aduce la cunoștința celor interesați care sunt locurile de muncă vacante din Uniunea Europeană.

În prezent sun libere 124 de locuri de muncă, în țări precum Germania, Italia, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Slovenia și Spania:

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în țările Uniunii Europene pot obține mai multe informații utile la sediul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Olt, telefonic sau online:
 • Compartiment EURES AJOFM OLT – parter (telefon: 0249/411002 sau 0249/438595 tasta 6, adresa e-mail: elena.tane.ot@anofm.gov.ro)

…………………………

La Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Olt se vor desfășura patru programe de formare profesională în luna iunie

La nivel judeţean, în luna iunie 2021, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt își propune să organizeze 4 programe de formare profesională pentru 56 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Principalele meserii\ocupații, în funcție de numărul de participanți, pentru care se vor organiza programe de formare profesională gratuite pentru șomeri in luna iunie sunt:

 • Infirmieră -14,
 • competente în limba romana-14,
 • femeie de serviciu-14,
 • îngrijitor spaţii verzi-14.

Serviciile de formare profesională sunt gratuite pentru şomerii indemnizaţi şi neindemnizaţi înregistraţi în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, iar persoanele care realizează venituri pot urma aceste programe de formare profesională suportând contravaloarea lor.

Pentru detalii, cei interesaţi se pot adresa Compartimentului Formare Profesională din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, str. Dinu Lipatti, nr.48, tel.0249/413099.

 
……………………………
 

5,41% – rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Olt în luna APRILIE

La sfârșitul lunii aprilie 2021, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, erau înregistrați 8.718 șomeri (din care 3.925 femei), rata șomajului fiind de 5,41% .

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 5,83 %, în această lună acest indicator a înregistrat o scadere cu 0,42 pp.

Din totalul de 8.718 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Olt, 2.067 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 6.651 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 6.717 șomeri provin din mediul rural și 2.001 sunt din mediul urban.

Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel:

Grupa de vârstă

Stoc la finele lunii

Total

8.718

< 25 ani

691

între 25-29

298

între 30-39

1212

între 40-49

2509

între 50-55

2016

peste 55 ani

1992

Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Olt (36,68%), apoi somerii cu nivel liceal (22,14%), urmat de cei cu nivel de instruire instruire primar si fara studii (21,32%), iar 16,75% au absolvit invatamantul profesional/arte si meseri. Somerii cu nivel de studii postliceale reprezinta 1,58 %, iar cei cu studii superioare au o pondere de 1,53%.

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 1818 persoane foarte greu ocupabile, 4204 greu ocupabile, 2472 mediu ocupabile, iar 224 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

……………………………
 
 
 

Cauți un loc de muncă în Uniunea Europeană?

 
 
 
 
 
……………………………
 

CADOURI PENTRU COPIII DIN SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ SLATINA

 
 
 
 

Anul 2020 nu a fost ușor pentru nimeni. De la afaceri, bani și locuri de muncă totul a fost dat peste cap. Însă, cei mai afectați au fost copiii, fiindcă pe lângă scoli și grădinițe închise, mediul lor de viață a devenit unul închistat și stresant și prin prisma reacțiilor adulților la toate constrangerile și schimbările impuse de pandemia de Covid-19.

Copiii au nevoie de libertate, de spațiu să zburde, să își consume energia, să se joace, să interacțineze, să creeze, să descopere și să se formeze fizic și emotional. Psihicul multora dintre ei a fost afectat de izolarea de prieteni, colegi și de scoaterea lor din mediul care le oferea echilibrul să se dezvolte.

Acum, la sfârșit de an, bucuriile copiilor și adulților deopotrivă le reprezintă sărbătorile de iarnă, întâlnirile în familie și darurile de la cei dragi dar, mai ales, de la Moș Crăciun.

Cel mai frumos moment este acela când, cu mâini tremurânde de emoție și grabă, un copil desface cadoul de sub brad. Când explozia lui de bucurie inundă casa în care miroase a sărbătoare și bunătăți pregătite acasă.

Anul acesta și sărbătorile în familie sunt altfel, și bucuriile sunt altfel. Emoția, totuși, o trăim cu toții, mai intens sau mai puțin puternic, doar cu cei apropiați sau ne gândim, uneori, și la semenii noștri.

Este minunat să oferi emoția bucuriei, este extraordinar ca sufletul unui copil să fie bucurat de sufletul de copil dintr-un adult.

Așa a decis să facă managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Dan Stana. Deși unitatea spitalicească pe care o conduce a trecut prin momente grele, deși sunt multe probleme de rezolvat, nu a uitat de emoția de fericire caracteristică acestor zile.

Fiindcă în Spitalul Județean de Urgență Slatina sunt internați 12 copii, cinci la chirurgie infantilă și șapte în secția de pediatrie, niciunul dintre ei neavând probleme legate de virusul pandemic, conducerea spitalului slătinean a decis să le ofere acestora bucuria de a primi daruri în Ajun de Crăciun.

”Copiii sunt inocenți, nu înțeleg prea bine cu ce ne confruntăm noi, oamenii mari. Știu că acum trebuie să vină Moș Crăciun iar ei sunt bolnavi. Și nu este nici plăcut, nici vesel să stai pe un pat de spital. Vrem să le aducem bucuria în suflet și să vedem cum le radiază fețele de fericire, să depășească mai ușor problemele medicale care i-au adus în spital”, a declarant Dan Stana, managerul unității spitalicești din Slatina.

Astfel că Dan Stana, împreună cu directorul de îngrijiri medicale, s-au transformat în spiridușii lui Moș Crăciun și au dus cadouri constând în dulciuri, fructe și sucuri copiilor internați în spitalul pe care-l conduce.

”Dacă pentru oamenii mari contează un zâmbet, dar pentru copiii bolnavi…! Vrem să le fim aproape, nu doar din punctul de vedere al îngrijirii medicale, le suntem alături întotdeauna, suntem atenți la nevoile lor și sperăm să-i bucurăm și să le ”îndulcim” puțin șederea în spital în această perioadă cu aceste daruri”, a afirmat Mirela Stăncioiu, directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Județean de Urgență Slatina.

 Asemena situații ne fac să înțelegem că nu este un efort să fim mai buni, să dăruim, să bucurăm, trebuie doar să ne pese și să nu ne lăsăm copleșiți de problemele vieții cotidiene.

Daniela DENGHEL

……………………………

”Prin Programul PSD de Guvernare veniturile românilor vor fi sigure iar cetățenii în siguranță”

 
 
PSD a pregătit un Program de Guvernare care include o serie de măsuri și proiecte care au ca scop final „SIGURANȚA UNUI TRAI MAI BUN” pentru toți românii, indiferent dacă aceștia lucrează la stat sau la privat sau dacă sunt oameni de afaceri, mici antreprenori sau producători agricoli.
 
 
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, text care spune „ුව PSD Partidul Social Democrat PS emoc PSD are soluțiile, specialiștii care le pot pune în aplicare și capacitatea să REPORNEASCĂ ROMÂNIA și să ofere românilor SIGURANȚA UNUI TRAI MAI BUN. MARIUS IANCU DEPUTAT Olt, Cod Mandatar 11200020 Comandat”
 
 
 
Unul dintre obiectivele principale din programul PSD pentru domeniul economic este reducerea impozitării și creșterea veniturilor cetătenilor.
 
”România este în topul țărilor, din Uniunea Europeană, unde cetățenii cu venituri mici plătesc cele mai mari impozite și pentru că vrem să îi protejăm pe acești angajați, vom reduce impozitarea muncii”, a afirmat deputatul Marius Iancu.
 
Printre măsurile cuprinse în Programul PSD de Guvernare se află:
1. Impozit zero la salariul minim,
2. Scăderea impozitului pentru salariații cu copii,
3. Scăderea impozitului la salariile mai mici de 6000 lei,
4. Impozit zero la bonurile de masă care vor fi incluse în categoria venituri neimpozabile,
5. Dublarea imediată a alocațiilor copiilor,
6. Majorarea indemnizației de creștere a copilului,
7. Vouchere pentru creșă,
8. Majorarea stimulentului de inserție care a crescut numai în timpul Guvernării PSD,
9. Primă pentru conturile de economii pentru copii ( 1000 euro pentru primul copil, 2000 euro pentru al doilea, 4000 euro începând cu al treilea copil),
10. Credite cu dobândă subvenționată de stat pentru familiile cu copii pentru achiziția, construirea, renovarea unei case și reducerea datoriei cu fiecare copil născut.
 
Prin implementarea acestor măsuri, salariile vor crește cu până la 85%, se vor reduce inechitatile sociale și riscul de sărăcie, iar angajatorul nu va avea costuri suplimentare.
Eventualele pierderi de venit la bugetele locale vor fi compensate prin transferuri din bugetul de stat.
 
Deputatul PSD de Olt, Marius Iancu, spune că în timpul guvernării social- democrate, a scăzut numărul românilor care trăiesc în sărăcie, iar salariile celor care lucrează în sănătate, construcții și ale bugetarilor au crescut semnificativ:
” PSD a demonstrat că știe să guverneze în interesul românilor, iar datorită politicilor de creștere a nivelului de trai implementate, în perioada 2017- octombrie 2019, numărul românilor aflați în sărăcie a scăzut cu 1.878.000, conform datelor Eurostat.
Tot în timpul Guvernării PSD, salariile medicilor s-au triplat, salariile bugetarilor au crescut cu 50%, salariul minim pentru cei care lucrează în construcții a fost stabilit la 3000 lei, iar impozitul pe venit scăzut de la 16% la 10%.
PSD are soluțiile, specialiștii care le pot pune în aplicare și capacitatea să REPORNIM ROMÂNIA și să oferim românilor SIGURANȚA UNUI TRAI MAI BUN!”
 
 

……………………………

Deputatul Mihai Niță este inițiator al legii privind pregătirea profesională postliceală

Această propunere legislativă a venit ca o necesitate impusă de învățământul și piața forței de muncă din țara noastră.

Sunt tot mai mulți tineri fără diplomă de bacalaureat și care nu pot urma studii universitare și foarte mulți tineri care nu au un atestat sau o calificare profesională și nu își pot găsi un loc de muncă.

 
Propunerea legislativă, venită din partea mai multor deputați, printre care și Mihai Niță, se intitulează „Legea Educaței Profesionale Postliceale 2.0”, a fost votată în Camera Deputaților, este înaintată la Senat, și vine să modifice și să completeze Legea educației naționale nr. 1 din 5 ianuarie 2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 18 din 10 ianuarie 2011 cu completările și modificările ulterioare.
 
”Din cifrele Ministerului Educației Naționale, din anii anteriori și până in anul 2018, circa 69.000 de absolvenț de liceu nu au obținut diploma de bacalaureat. Acești tineri cu vârste cuprinse între 19-22 ani nu pot urma cursuri universitare și nu au încă o calificare profesională. Drept urmare, ei nu își pot găsi un loc de muncă în România și, de cele mai multe ori, iau în calcul perspectiva emigrării. Mai mult, în contextul pandemiei de virusul SARS-CoV-2 și al crizei economice asociate, șansele absolvenților de liceu fără diplomă de bacalaureat de a se integra pe piața muncii din România scad simțitor. Același lucru este valabil și pentru românii fără calificări și atestate profesionale care au muncit în străinătate și care, din cauza pandemiei și a contracției piețelor de muncă din alte state, se văd constrânși să se întoarcă în țară și să-și găsească un loc de muncă aici. Nevoia lor, ca și a tuturor tinerilor absolvenți de liceu fără bacalaureat, este așadar aceea de a găsi soluții viabile de calificare profesională, care să le asigure dobândirea de reale și utile actuala piață a forței de muncă din România. O oportunitate deloc neglijabilă în acest sens o deține mediul universitar românesc, care are șansa de a se deschide către învățământul terțiar nonuniversitar profesional și tehnic și de a se adapta noilor realități economice și sociale.
Mediul universitar românesc poate concura fără probleme cu școlile postliceale private, întrucât dispune deja de infrastructura educațională necesară. Extinzându-și și diversificându-și oferta educațională (inclusiv cea gratuită), astfel încât să îi vizeze și pe absolvenții de liceu fără diplomă de bacalaureat care doresc să obțină calificări profesionale universitățile ar putea contribui covârșitor la rezolvarea principalelor probleme cu care se confruntă piața forței de muncă din România: lipsa personalului angajat de la nivel profesional și tehnic, cu aptitudini și competențe reale, precum și slaba diversitate a calificărilor. Universitățile din majoritatea țărilor din Uniunea Europeană (și nu numai) au o ofertă educațională mult mai variată, nu doar cu privire la domeniul studiilor ci și la tipurile de calificări (scurtă durată, lungă durată, calificare profesională, calificare academică etc) ce pot fi obținute de către cursanți”, a declarat deputatul Mihai Niță.
 
România se află într-o etapă de dezvoltare în care modernizarea și consolidarea Învățământului terțiar este o prioritate, aspect asumat prin Strategia națională pentru Învățământ terțiar 2015-2020, aprobată prin Hotărârea nr. 512015.
Prin îmbunătățirea permanentă a bazei de cunoaștere și de calitate a capitalului uman se are în vedere forței de muncă de pe plan intern, astfel încât aceasta să ajungă la un număr suficient de angajați, absolvenți de învățământ terțiar, cu aptitudini. Competențe și abilități care sunt necesare pe Piața muncii.
De asemenea, se are în vedere crearea unei economii naționale inteligente, care poate asigura un viitor mai prosper pentru toți și poate determina în mod semnificativ reducerea exodului de forță de muncă, care a avut, în ultimii 12 ani, o tendință de creșere cu totul îngrijorătoare. Nu în ultimul rând, este luată in calcul adresarea unei duble provocări, deosebit de serioase la nivelul Învățământului românesc, și anume: scăderea semnificativă a numărului de studenți și volumul tot mai mare de tineri fără bacalaureat și fără o calificare profesională.
 
 ”Din analizele efectuate prin interogarea a 20 de instituții de învățământ superior, actori guvernamentali și instituții de învățământ profesional, s-a constatat faptul că numărul studenților s-a diminuat, iar această tendință va continua și în următorii ani.
În anul universitar 2018-2019, spre exemplu, s-a înregistrat recordul minim din ultimii 20 de ani la admiterea în facultăți. De asemenea, numărul școlilor profesionale și al școlilor de meserii este practic inexistent în România, iar universitățile au tot mai putini studenți, deși se bucură de dotări excelente în domeniul tehnic și nu numai, profesori, laboratoare și infrastructură educatională. Aceasta in timp ce antreprenorii și agenții economici sunt într-o căutare tot mai acută de forță de muncă și sunt nevoiți de multe ori să o importe din alte state.
In contextul actual al învățlămăntului terțiar din România, cea mai importantă caracteristică a domeniilor principale de acțiune ale Strategiei naționale pentru învățământ terțiar 2015-2020 o reprezintă necesitatea creării unui model de finanțare flexibil, corelat și de impact, care să promoveze eficiența și inovarea, necesare îndeplinirii obiectivelor strategice.
Acesta ar trebui să fie în concordanță cu situația demografică existentă. rata șomajului pe grupe de vârstă și cadrul legislativ existent. Conform articolului 44. alin. 3, indice I din Legea educației naționale. „Învățământul postliceal se organizează în școli postliceale cu personalitate juridică sau ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul liceelor cu personalitate juridică, ori în colegii în cadrul instituțiilor de învățămănt superior acreditate”, a completat Mihai Niță, președintele PRO România Olt.
 
Conform prevederilor Legii educației naționale nr. I/2011, cu modificările și completările ulterioare, nivelul de învățământ terțiar nonuniversitar se organizează pentru absolvenții de liceu CU sau FĂRĂ diplomă de bacalaureat. Conform art, 9, alin. (2) din Legea educației nationale, „statul asigură finanțarea de bază pentru antepreșcolarii, preșcolarii și elevii din învățământul de stat, pentru antepreșcolarii și preșcolarii din învățământuI particular și cel confesional, acreditate, precum și pentru elevii din învățământul general obligatoriu particular și cel confesional, acreditate.
 
În prezent. conform cadrului legislativ existent, școlarizarea în Învățământul postliceal de Stat, organizat în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. I/2011, se finanțează prin bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale, din sumele defalcate din venituri ale bugetului de stat și din venituri ale bugetelor locale, conform Hotărârii nr, 72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preșcolar și stabilirea finanțării de bază a unitălilor de Învățământ preuniversitar de stat, care se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din T.V.A. prin bugetele pe baza costului standard elev/preșcolar.
Deși începând cu anul școlar 2015-2016, organizarea și funcționarea Învălământului terțiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituțiilor de învățământ superior acreditate a fost reglementată prin Ordinul Ministrului Educatiei și Cercetării Științifice nr. 434212015, cifra de școlarizare pentru Învățamăntul postliceal, organizat la nivelul colegiilor din cadrul Instituțiilor de Învățămănt superior de stat, s-a aprobat prin Hotărâre a Guvernului, mecanismul de finanțare nu a avut un cadru coerent, ceea ce a determinat neîndeplinirea obiectivelor strategice și ratarea rezultatelor dorite, asumate de România prin Strategia națională pentru învățământ terțiar 2015-2020.
 
”Am adoptat în Camera Deputaților modificarea și completarea Legii educației naționale cu privire la de finanțare pentru Învățământul postliceal, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituțiilor de Învățământ.
Propunerea este complementara Strategiei naționale pentru Învățământ terțiar 2015-2020, ambele promovând învălământul terțiar ca motor al creșterii economice, bazate pe cunoaștere, forță de muncă calificată în corelație cu piața muncii și înaltă calificare.
 
Am adoptat ca la articolul 44. alin, (6) din Legea educației naționale nr. 1/2011, să fie introdus un nou alineat, respectiv 61, având următorul conținut: ”Școlarizarea în Învățământul postliceal de stat, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituțiilor de Învățământ superior de stat în conformitate cu prevederile prezentei legi, se finanțează din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației Naționale, baza contractului instituțional Semnat cu instituția de învățământ superior de stat”.
Această viziune ar trebui să fie inclusă în viziunea mai largă asupra dezvoltării învățământului terțiar din România”, a adăugat deputatul Mihai Niță.
 
În vederea aplicării Strategiei nationale pentru Învățământ terțiar 2015-2020, Ministerul Educației Naționale și-a propus să abordeze trei domenii principale: (I) finanțarea. (2) guvernanța și responsabilitatea publică. și (3) instituționalizarea procesului de elaborare de politici bazate pe dovezi (date concrete). Motivul este acela că aproape toate sistemele naționale de învățământ terțiar sunt calibrate în funcție de aceste trei domenii,  fie ca răspuns la preocupările curente, fie în anticiparea noilor obiective de politici publice.
 
”Beneficiile reglementării mecanismului de finanțare pentru Învățământul
 
 
…………………………………
 

Mihai Niță dorește ca angajații HORECA să beneficieze de șomaj pentru a avea resurse de trai

Angajații din sectorul HORECA, domeniul cel mai grav lovit în urma pandemiei, vor putea beneficia de șomaj dacă vor avea stagiul de cotizare anterior acestei perioade de 8 luni, și nu de 12 luni, cum prevede în prezent legea. Lucrul acesta va fi posibil dupa adoptarea inițiativei legislative care prevede această excepție, printre inițiatorii actului normativ aflându-se și deputatul de Olt, Mihai Niță.

Potrivit Proiectului de Lege pentru completarea art.34 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, parlamentarii consideră că starea de urgență se va prelungi iar operatorii economici care desfișoară activități sezoniere din turism nu își vor mai desfășura activitatea în condiții normale, iar salariații sezonieri nu vor mai fi angajați, decât, în cel mai bun caz, pentru o perioadă de maxim 1-3 luni (iulie- septembrie 2020), astfel încât aceștia vor ramâne fari niciun venit.
În cazul în care în lunile iulie — septembrie 2020, s-a desfășurat activitatea turistică, salariații sezonieri, după ce vor fi fost angajați 2-3 luni, nu vor mai beneficia de indemnizație de șomaj pentru că nu vor îndeplini condiția stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare înregistrării cererii.
În această situație, numeroși salariați, vor rămâne fără niciun venit -salariu sau indemnizație de șomaj.
Acești salariați vor fi afectați în anii 2020 și 2021 — pentru că la depunerea cererii de șomaj nu vor avea stagiu de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare înregistrării cererii.

Conform art. 34 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, șomerii beneficiază de indemnizație de șomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
-au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
-nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referintă, în vigoare;
-nu îndeplinesc condițiile de pensionare, conform legii;
-sunt înregistrați la agențiile pentru forței de muncă în a căror rază teritorială își au domiciliul sau, după caz, reședința, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în localitate.
La stabilirea perioadei de 24 de luni nu se iau în calcul:
-perioada de suspendare a de muncă sau de serviciu, cu
excepția perioadei de incapacitate temporară de muncă în care plata indemnizației se suportă de unitate;
-perioada de pensionare pentru invaliditate, dacă aceasta nu depașește 12 luni;
-perioada cuprinsă intre data suspendării raporturilor de muncă sau de serviciu și data încetării motivului pentru care acestea au fost suspendate;
-perioada cuprinsă între data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu și data ramânerii definitive a hotărârii judecătorești de reintegrare în muncă, dacă această perioadă nu depașește 12 luni.

Propunerea legislativă prevede derogarea angajaților HORECA de la această prevedere, a fost votată în Senat și urmează să fie votată în Camera Deputaților.
Astfel, Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, se modifică şi se completează după cum urmează:
Prin derogare de la prevederile lit. a) alin. 1 al art. 34 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, pentru şomerii care deţin calificări în profesiunile specifice activităţilor hoteliere şi de turism prevăzute la art. 25 din OG nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, stagiul de cotizare este minimum 8 luni în ultimele 24 luni premergătoare înregistrării cererii de şomaj, pentru anul 2020 (minim 6 luni în anul 2019 + minim 2 luni în anul 2020) şi anul 2021 (minim 2 luni în anul 2020 + minim 6 luni în anul 2021).

În forma adoptata de Senat se precizează:
”La articolul 34 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea forței de muncă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.103 din 6 februarie 2002, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (13) se introduce un nou alineat, alin.(14), cu următorul cuprins:
„(14) Pe durata și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații
care dețin calificări în profesiunile specifice activităților hoteliere și de turism prevăzute Ia art.25 din Ordonanța Guvernului nr.58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în cu modificările și completările ulterioare, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, potrivit art.52 și 53 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare. În situația în care le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor, șomerii care dețin calificări în profesiunile specifice activităților hoteliere și de turism prevăzute Ia art. 25 din Ordonanța Guvernului nr.58/1998, cu modificările și completările ulterioare, prin excepție de Ia prevederile alin.(l ) lit.a) ale art.34, stagiul de cotizare necesar a beneficia de indemnizația de șomaj este de minimum 6 luni în ultimele 12 luni
premergătoare înregistrării cererii de șomaj.
Prin exceptie de la prevederile alin.(1) lit.a) ale art.39, pentru şomerii caredețin calificări în profesiunile specifice activităților hoteliere şi de turism prevăzute la art.25 din Ordonanța Guvernului nr.58/1998, cu modificările şi completările ulterioare, indemnizația de şomaj se acordă 6 luni, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni.”

…………………………………

”MĂRIȚI PENSIILE!

BANI SUNT, VOINȚĂ POLITICĂ ȘI VIZIUNE ECONOMICĂ, NU!”

 
 
PSD a luat măsuri fiscale care au condus la un excedent de peste două miliarde de lei la bugetul de pensii, în prima jumătate a anului, fapt ce permite creșterea pensiilor, însă liberalii doresc să blocheze majorarea pensiilor, după cum spune deputatul Marius Iancu, așa cum au dorit și când social- liberalii guvernau țara. Parlamentarul de Olt este de părere că împotrivirea acestora ar veni din faptul că ii consideră pe pensionari ca fiind electoral al PSD-ului.
 
5A3C41AB-3B85-4F68-8B8F-023E336072F0
 
 

 
”Liberalii nu au niciun motiv să nu mărească pensiile, cu 40 %, de la 1 septembrie. Replica favorită a ministrului Cîțu, ” nu sunt bani”, ar fi o nouă minciună, manipulare și fugă de răspundere a acestui personaj. Bugetul de pensii are, în primele 6 luni, un excedent de 2,4 miliarde lei.
Și acesta este rezultatul politicilor fiscale bune, din timpul Guvernării PSD, când a trecut plata contribuțiilor de la angajator la angajat, o măsură criticată, la acea vreme de PNL și de actualul ministru Cîțu care considerau că, deficitul de peste 16 miliarde al bugetului de pensii, din 2016, era normal și că nu era nevoie de nicio măsură eficientă. 
Scopul lor era și atunci, ca și acum, blocarea oricărei soluții care ar fi dus la mărirea pensiilor!”
 
Deputatul Marius Iancu menționează că, deși există o lege care prevede creșterea pensiilor, liberalii o încalcă, iar aceasta nu ar fi prima lege nerespectată de aceștia, și că ar fi fost mai ușor să fie crescute pensiile dacă Guvernul Orban nu ar fi anulat o serie de măsuri luate de guvernarea PSD care puteau asigura sursa de finanțare a pensiilor.
 
”Liberalii consideră că pensionarii sunt electoratul PSD și nu se gândesc la problemele lor, la faptul că și ei, la fel ca toți românii, au dreptul la un trai decent.
Ce contează că există o lege care îi obligă ca, de la 1 septembrie, să. majoreze punctul de pensie cu 40%?!
Nu ar fi prima și, cred că, nici ultima lege pe care Guvernul PNL o încalcă.
A devenit deja o obișnuință pentru ei să nu respecte legile statului român.
Creșterea punctului de pensie ar fi fost mai ușor de făcut dacă Guvernul PNL nu ar fi anulat unele măsuri luate de PSD care ar fi asigurat, pe termen lung, sursa de finanțare pentru creșterea pensiilor.
PNL a eliminat impozitarea contractelor part -time, măsură care ar fi asigurat o creștere a contribuțiilor pentru bugetul de pensii, dar și o pensie decentă pentru angajații din „economia gri” care sunt plătiți pe contract part time, iar diferența de bani „în mână”, „la negru”.
PNL a abandonat proiectul incriminării penale pentru reținerea de către angajator a contribuțiilor pentru pensii de la salariați, fără a le achita mai departe către bugetul de pensii.
O asemenea măsură ar fi crescut substanțial încasările către bugetul de pensii.
Dar, din păcate, aceasta este viziunea PNL pentru stimularea mediului de afaceri. Înrobirea angajatului de către angajator, pentru ca acesta să câștige bani mulți, care merg în economia gri și nu în cea reală.
LA PNL, NU EXISTĂ VOINȚĂ POLITICĂ, NU EXISTĂ VIZIUNE ECONOMICĂ!
Există doar interese mărunte ale unor oameni politici mici care îi sfidează pe români!”
 
—————————————-

Florin Homorean, prefectul județului Olt: ”Persoanele carantinate sau izolate trebuie să anunți furnizorii de utilități, când le solicită servicii, că sunt în izolare sau carantinare!” 

 
Pentru stabilirea unor măsuri de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu COVID-19 la nivelul județului Olt, vineri 24 iulie 2020, a avut loc şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt. În cadrul şedinței s-au stabilit o serie de măsuri privind persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu, controlul privind respectarea acestei măsuri, precum și informarea operatorilor de utilități publice despre aceste persoane.
 
Florin Homorean- prefect Olt
 

 
Astfel, situaţia cu persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu, întocmită de Direcţia de Sănătate Publică Olt, va fi transmisă zilnic către Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare Olt şi de aici către furnizorii de utilităţi publice care au solicitat acest lucru, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Olt, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Olt, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Matei Basarab al judeţului Olt, Oficiul Judeţean de Poştă Olt, autorităţile publice locale.
 
”Unităţile administrativ teritoriale vor informa persoanele carantinate sau izolate la domiciliu că, în momentul în care solicită servicii din partea furnizorilor de utilități (ex. intervenții deranjamente), sunt obligați ca atunci când își declină identitatea să facă precizarea că sunt izolați sau carantinați la domiciliu, astfel încât reprezentanții echipelor de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă) să-și ia măsuri de protecție. De asemenea, s-a dispus autorităților locale să desemneze, prin dispoziție emisă de primarul localității, 1-2 persoane care vor ține evidența celor aflați în carantinare sau izolare. Autoritățile publice locale, conform art. 14 din Legea nr. 136/2020, au obligaţia de a asigura pentru persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu sau în locația declarată de acestea necesarul de hrană ori, după caz, şi tratament, în funcţie de vârsta şi starea de sănătate a persoanei, precum şi livrarea acestora dacă persoanele se află în imposibilitatea de a-și asigura procurarea hranei ori, după caz, a tratamentului. Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili limitele maximale pentru aceste cheltuieli, care vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin unităţile administrativ – teritoriale. În ceea ce priveşte autorităţile administraţiei publice locale din municipii şi oraşe, s-a dispus efectuarea de dezinfectări la scările de bloc, unde domiciliază persoanele confirmate de către Direcţia de Sănătate Publică Olt, ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Recomandăm cetăţenilor judeţului Olt, cât şi operatorilor economici, să manifeste responsabilitate în respectarea măsurilor dispuse pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19”.

—————————————-

”NU MAI E CALE DE ÎNTORS! SE DUBLEAZĂ ALOCAȚIILE”

 
Deputatul Marius Iancu spune că s-a făcut dreptate pentru copiii din țara noastră care vor primii alocațiile dublate de la 1 august.  Parlamentarul PSD susține că nu legea este neconstituțională, ci sesizarea pe care PNL a făcut-o la Curtea Constituțională. Acesta crede că guvernanții liberali ar fi trebuit să prevadă banii pentru majorarea alocațiilor în buget, întrucât știau în momentul în care au făcut bugetul de legea privind dublarea alocațiilor. 
 
 
Untitled-1 copy
 
 

”Dreptate pentru aproximativ 4 milioane de copii din România!
CCR a respins sesizarea PNL privind dublarea alocațiilor copiilor, iar Guvernul Orban este obligat să respecte legea și să mărească alocațiile.
Minciunile acestui Guvern incompetent și iresponsabil trebuie să se oprească și liberalii să învețe să respecte Constituția, legile țării și pe români.
Nu legea votată de PSD care prevedea dublarea alocațiilor copiilor, de la 1 august, este neconstituțională, ci chiar sesizarea pe care PNL a făcut-o la CCR.
Era datoria acestui Guvern să prevadă fonduri atunci când au făcut bugetul pentru că știau de această lege.
În plus, o asemenea măsură este benefică pentru stimularea economiei pentru că acești bani vor merge către consum.
Majoritatea țărilor UE au luat măsuri, în această perioadă, pentru stimularea consumului, numai Guvernul PNL nu înțelege, nu poate sau poate nu vrea să repornească economia României.
Așa că, vestea bună pentru părinți și copii este că de la 1 august, copiii de până la 2 ani vor primi câte 600 lei lunar, cei cu vârste între 2 și 18 ani, 300 lei pe lună, iar copiii cu handicap, 600 lei pe lună.
Chiar dacă nu mai este la guvernare de aproximativ 9 luni, PSD a luat, în avans, măsuri benefice pentru români, măsuri care în această perioadă grea, sunt și mai eficiente.
Asta înseamnă să guvernezi pentru români și pentru România!”

—————————————-

Legea plafonării dobânzilor- PSD face un nou „pas” spre „România normală”

 
Marius Iancu, deputat PSD de Olt, susține că românii merită să fie tratați ca toți ceilalți cetățeni europeni, fiindcă, atunci când vine vorba despre bani, cetățenii din țara noastră plătesc cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană la credite. De aceea, a considerat alături de Partidul Social Democrat din care face parte că este un semn de normalitate ca românii să plătească dobânzi mai mici decât cele actuale la credite și a votat în Camera Deputaților Legea plafonării dobânzilor.
  15178093_1796548327225634_3893970213011137185_n

”Știați că românii plătesc dobânzi la credite chiar și de patru ori mai mari decât ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene?
De exemplul, dacă în Uniunea Europeană, la creditele ipotecare pentru
persoanele fizice, dobândă medie este de 1,41%, în România este de 6,99%.
Știați că majoritatea statelor UE – Franța, Germania, Grecia, Italia Irlanda, Olanda, Spania, Polonia, Portugalia sau Malta practică plafonarea dobânzilor?
Nu era normal ca și în Romania să aplicăm această măsură?
PSD a considerat că este normală și utilă o astfel de lege, așa că am votat- o în Camera Deputaților.
PNL și USR nu au crezut că așa ceva este normal și, în opinia liderilor acestor partide, românii trebuie să plătească cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană și deci, au votat împotrivă.
Astfel, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăși dublul sumei împrumutate.
Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR.
Dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăși cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă.
Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR.
Alături de celelalte legi, amânarea rambursării ratelor, amânarea plății chiriei pe perioada stării de urgență și legea dării în plată, PSD își propune să îi ajute pe români și să corectăm aceste nedreptăți.
Și noi avem aceleași drepturi ca cetățenii europeni și nu este corect să plătim dobânzi imense pentru că băncile străine să facă profit!”

—————————————-

Deputatul Marius Iancu: ”Suntem alături de părinți!”

 
Deputatul PSD de Olt, Marius Iancu, a făcut câteva precizări cu privire la amânarea repornirii activității școlare și preșcolare până la toamnă, care, după ieșirea din starea de urgență și întoarcerea la serviciu a părinților, înseamnă o mare problemă pentru multe familii. Marius Iancu consideră că guvernul liberal nu este conectat la realitate și menționează că  PSD va adopta în Parlament un act normativ care le va permite părinților să rămână acasă cu copiii, până la deschiderea școlilor.
Iancu_Marius decupat
 

”Nu poți să iei decizia de a nu mai deschide grădinițele și școlile până la toamnă, fără să te gândești la un lucru foarte simplu- cine va sta acasă, cu copiii, dacă părinții se întorc la serviciu, după 15 mai?
În sfârșit, Iohannis a ajuns la concluzia PSD că este un risc să deschidă școlile și că propunerile de protecție a elevilor, făcute de ministrul Educației sunt inutile și elevii și profesorii se vor îmbolnăvi masiv.
Dar anunțul a fost făcut în grabă, fără o analiză a situației și fără soluții pentru viitor.
Așa că, milioanele de părinți din România se află din nou, în situația de a nu ști cu cine să lase copiii.
PSD este și acum alături de părinții care rămân acasă pentru a-și supraveghea copiii minori și care riscă să rămână fără indemnizația de 75% din salariu după încetarea stării de urgență.
Guvernul PNL nu reușește să înțeleagă situația acestor părinți care acum nu își pot duce copiii la bunici, având în vedere riscul mare de infectare.
Soluțiile sunt simple, dar pentru a le găsi trebuie să fii conectat la realitate, să îți pese de fiecare categorie de cetățeni.
Așa cum la începutul crizei, PSD a elaborat un proiect de lege care prevedea compensația de 75% pentru unul dintre părinți care rămânea acasă pentru îngrijirea copilului, proiect copiat de PNL și transpus într-o ordonanță, avem soluții și acum.
Dacă PNL va bâjbâi din nou prin legislație și nu va înțelege că trebuie să rezolve urgent această problemă, PSD va adopta în Parlament un act normativ care să permită părinților să rămână acasă, alături de copii, până la deschiderea școlilor.
Și facem acest lucru pentru că nouă ne pasă.
Suntem alături de părinții și de copiii care au nevoie de sprijin, în acestă perioadă grea!”

—————————————-

Deputatul Marius Iancu despre ministrul liberal de Finanțe: ”Florin Câțu, ministrul dublu standard, ministrul ”Taie Tot” ”!

Marius Iancu, parlamentar PSD de Olt, a declarat că Florin Câțu, propunerea PNL pentru Ministerul Finanțelor Publice a primit aviz negativ din partea Comisiilor reunite de Buget, Finanțe și Bănci din Parlamentul României și că a făcut afirmații contradictorii cu privire la pensii, la salariile bugetarilor și la voucherele de vacanță, ba că nu mai sunt bani pentru ca acestea să fie plătite, ba că va prelua proiectul început de PSD.

Iancu_Marius decupat
”După ce timp de doi ani a susținut că Guvernul PSD a băgat România în cea mai mare criză economică posibilă și i-a amenințat pe medici, profesori, pompieri, polițiști, jandarmi, militari, funcționari publici, cu concedieri în masă, tăieri de salarii, de vouchere de vacanță, azi, în fața noastră, Câțu a promis că se va lupta ca cetățenii să nu își piardă drepturile câștigate. Mai mult chiar, va prelua proiectul de buget început de PSD”.
Contradicțiile pe care le-a spus în spațiul public l-au făcut pe deputatul Marius Iancu să se întrebe cine este cu devarat ministrul liberal de Finanțe, care știe foarte bine, ca fost funcționar bancar, cum au stat lucrurile și în privința atacului speculativ asupra monedei naționale din anii precedenți:
”Care este adevărata față a domnului Florin Câțu?
Cea de azi, când citește de pe foi, calm și aparent timid sau ceea ce am văzut cu toții la televizor, în ultimii doi ani, pe Câțu țipând, criticând Guvernul PSD, anunțând periodic că nu mai sunt bani de pensii și salarii, care creșteau de câteva ori pe an, că autoritățile locale nu au bani de investiții, deși în fiecare localitate din Romania, Guvernul PSD a făcut cel puțin o investiție? Tot Florin Câțu susținea că zilele libere acordate bugetarilor afectează PIB-ul, care, de fapt, a crescut cu o treime în primii doi ani de Guvernare PSD.
Ca orice economist care a lucrat într-o bancă, chiar în perioada când funcționari din bănci au fost implicați în atacul speculativ asupra monedei naționale, din 2008, atac stopat la timp de BNR, Florin Câțu folosește un limbaj al dublului standard, la fel ca viziunea economică a PNL. Bine pentru alții, rău pentru românii pe care i-a anunțat domnul Câțu, din timp, ce îi așteaptă.
Acesta este ministrul de finanțe al Guvernului de foarfece PNL care are un singur scop: „Taie tot”.”

—————————————-

Deputatul de Olt Marius Iancu:
”Întoarcerea tinerilor plecați la muncă în străinătate nu a fost doar o promisiune electorală”

Deputatul de Olt, Marius Iancu, spunea în urmă cu ceva vreme că partidul din care face parte și care acum se află la guvernare a indentificat câteva probleme majore legate de tinerii din țara noastră.

Iancu_Marius decupat
Pe lângă șomajul de 18,3% înregistrat în rândul tinerilor, PSD a mai constatat dificultățile pe care aceștia le au privind finalizarea studiilor sau achiziționarea locuințelor, precum și un adevărat exod al tinerilor din țară.
Parlamentarul spunea atunci că PSD va lua măsuri astfel încât tinerii să fie stimulați să se întoarcă acasă.
Ca urmare a facilităților create de guvernarea țării, tot mai mulți tineri se întorc în România, și încearcă să își clădească o afacere și să își întemeieze o familie aici, așa cum este cazul multora din Olt.
Astfel, tinerii sunt spijiniți prin proiecte guvernamentale, precum ”Start UP Nation Romania” sau prin credite pe 10 ani, cu dobândă zero și o perioadă de grație de 5 ani, prin programul ”Investește în tine”, garantat 80% de stat, pentru educațiel, cultură, sănătate, sport și locuințe.
”Am promis că tinerii plecați la muncă în străinătate se vor întoarce acasă, iar fermierii din sudul județului Olt arată că nu a fost doar o promisiune electorală, ci un plan de măsuri luate de Guvern și Parlament care să dezvolte agricultura românească și să îi determine pe tineri să înceapă mici afaceri în satele Oltului. Îmi doresc ca și tinerii din comunele și orasele din nordul județului să creadă în această oportunitate și să dezvolte mici afaceri specifice zonei”, a declarat deputatul Marius Iancu.

—————————————-

Deputatul Marius Iancu: ” Cinci milioane de pensionari vor avea pensiile majorate”

Camera Deputaților a adoptat recent, în calitate de for decizional, Legea sistemului public de pensii. Aceasta a fost reexaminată după ce Curtea Constituțională a decis că în forma anterioară era neconstituționala.

Marius-Iancu mic
”După ce Legea Pensiilor ce a fost adoptată în Parlament va fi promulgată de președintele Iohannis, cinci milioane de pensionari vor avea pensiile majorate.
Cele două articole din lege declarate neconstituționale de către CCR au fost modificate în Parlament iar noul proiect legislativ a primit votul majorității parlamentare”, a declarat deputatul Marius Iancu.
Parlamentarul oltean spune că vor fi bani pentru noile modificări la pensii, astfel încât, după ce au muncit o viață întreagă, pensionarii să se poată bucura de un tgrai decent:
”În Buget există fonduri pentru aceste majorări, pentru că la finalul acestui an, PIB-ul va fi mai mare cu 266 miliarde lei față de toată perioada 2009-2016.
În acest moment, ponderea în PIB a cheltuielilor cu pensiile este 7%, cu mult sub media UE de 13%. În 2022, când se va încheia creșterea graduală, pensiile vor ajunge la 11,7% din PIB.
Votul de azi este o echitate socială și o dovadă că promisiunile din campaniile electorale sunt respectate. Creșterea economică nu trebuie să se vadă numai în statistici, ci și în buzunarele pensionarilor români care, după o viață de muncă, trebuie să aibă un trai decent, la fel ca pensionarii din Uniunea Europeană”.

Noua Lege a pensiilor a fost votată cu 197 voturi „pentru”, 70 de abţineri, niciun vot împotrivă.
Aceasta prevede mai multe creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021. Astfel, până în anul: 2019 – 1.265 de lei, 2020 – 1.775 de lei, 2021 – 1.875 de lei. Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

—————————————-

Deputatul Marius IANCU:
”Guvernul a alocat foduri pentru dublarea aproape a suprafeței irigate din țară”

Investiția care a fost prevăzută pentru creșterea suprafeței irigabile de teren din țara noastră este Canalul Siret- Bărăgan. Aceasta a fost aprobată în anul 1986, printr-un decret al Consiliului de Miniștri, iar lucrările au început în 1987, în prezent fiind finalizate pe o întindere de 5,7 kilometri.

Iancu_Marius decupat
Deputatul de Olt, Marius Iancu, a declarat că, după 32 de ani, această investiție a redevenit o prioritate, Guvernul alocand fonduri pentru finalizarea ei.
”Canalul magistral Siret- Bărăgan va trece din administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor în administrarea Ministerilui Agriculturii, prin ANIF, iar în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci am dat aviz ordonanței de urgență a Guvernului care prevede acest lucru”, a spus parlamentarul.
Investiția va fi benefică atât în plan agricol, cât și turistic, mai zice deputatul Iancu:
”Construirea Canalului Siret- Baragan ar permite irigarea a 500.000 de hectate din Câmpia Română, canalul putând fi exploatat și din punct de vedere turistic prin amenajarea de porturi la Mărăști, Focsani, Râmnicu Sărat și Buzău pentru a se putea merge cu vaporasul de la Focșani la București”.
Deputatul Marius Iancu a mai menționat și faptul că această investiție face parte din Progranul Național de Irigații prin care suprafața irigata a Romaniei va crește cu 40%, prin măsurile luate PSD respectând promisiunile făcute cetățenilor:
”Anul trecut s-au aprobat investiții pentru 47 de obiective de irigații, 1,2 milioane de hectare sunt pregătite pentru irigat, 3487 de stații de pompare sunt pregătite, iar 3336 au fost puse în functiune, 10 amenajari de irigatii, care nu au mai pornit de 25 de ani, au fost puse în functiune. Iar „Programul National Apă Gratuită până la stația de pompare”, prin care se elimină costurile cu serviciile de furnizare de apă pentru irigatii, va continua și pe parcursul anului 2019.

—————————————-

Deputatul Marius Iancu:
”Pensionarii- o viață demnă, după zeci de ani de muncă”

marius-iancu-li

Deputatul PSD de Olt, Marius Iancu, a declarat că PSD și-a asumat că va oferi pensionarilor un trai decent în Romania și că aceasta promisiune electorală s-a rezolvat în mare parte. Astfel că, după doi ani de guvernare, multe dintre problemele vârstnicilor s-au rezolvat. Cele mai importante masuri fiind acelea de creștere a pensiilor și facilitarea accesului la medicamentele compensate.
”Prin măsurile adoptate de Guvern și Parlament, am majorat, anual, punctul de pensie, care a ajuns, la 1 aprilie 2019, 1265 lei, iar pensiile vor crește în continuare. Pensia minimă a ajuns la 640 lei.
O altă măsură a fost eliminarea plății CASS pentru toți pensionarii.
Am eliminat și impozitul pe venit pentru toate pensiile mai mici de 2000 lei, iar impozitul pe venit pentru pensiile mai mari de 2000 lei a fost redus de la 16% la 10%.
Am crescut pragul de venit de la 750 lei la 900 lei pentru accesul pensionarilor la Programul de Compensare cu 90% a prețului medicamentelor”, a precizat parlamentarul Marius Iancu.
Deputatul oltean a mai precizat faptul că guvernul va dezvolta serviciile sociale și medicale destinate pensionarilor, masuri incluse, de asemenea, în platforma electorală a Partidului Social Democrat, la alegerile din 2016.
<<Guvernul va investi 12,6 milioane euro, fonduri europene pentru dezvoltarea de servicii sociale și medicale pentru persoanele varstnice prin programul „Bunicii comunității”>>, a completat deputatul Marius Iancu.

—————————————-

Marius Iancu: ”Biologii, chimiștii și biochimiștii din România vor fi plătiți mai bine!

 
Tânărul deputat oltean, Marius Iancu, a anunțat faptul că în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din care face parte a fost dat aviz favorabil unui proiect de lege ce va conduce la modificarea legii salarizării personalului plătit din bani publici.
Untitled-1 copy
Marius Iancu a afirmat că această veste este una pe care salariații din sistemul public de sănătate o așteptau de multă vreme:
„În Comisia pentru buget, finanțe și bănci, am dat raport favorabil Proiectului de Lege privind aprobarea OUG 41/2018 pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Biologii, chimiștii și biochimiştii din România primesc o veste bună pe care o așteptau de foarte mult timp. Printr-un amendament adoptat în comisie aceste profesii au fost definite conform COR și, astfel, au trecut de la coeficientul de salarizare de 2,44 la 3,17”.

Totodată, deputatul Iancu a precizat că aceste categorii profesionale au facut numeroase demersuri pentru a fi plătite corect.
Referindu-se la faptul că peste 600 de chimiști, biochimiști și biologi le-au adresat, în luna februarie, o scrisoare deschisă, premierului Viorica Dăncilă, ministrului Sănătății, Sorina Pintea, și minstrului Muncii, Olguța Vasilescu, cerând reevaluarea ți corectarea coeficientul de salarizare din Legea salarizării unitare. Aceștia au pichetat, ulterior, Guvernul și au avut întâlniri cu miniștri Sănătății și Muncii, cerând să se găsească soluţii pentru coeficienți de ierarhizare, salarizare asemănători cu ai medicului specialist.

————————–

”Recalcularea pensiilor va elimina inechitățile în sistemul de pensii”

Deputatul oltean Marius Iancu a făcut cunoscut pe pagina sa de socializare faptul că în Camera Deputaților parlamentarii au votat modificarea Legii nr. 263/2010.

marius-iancu-li

”Această modificare a Legii nr. 263/2010 are în vedere eliminărea unor inechități generate de recalcularea drepturilor pentru persoanele care și-au desfășurat activitatea în grupe speciale de muncă”, a precizat deputatul Marius Iancu.
Conform modificărilor acestei legi, parlamentarul de Olt a menționat că pentru persoanele care au lucrat cel puțin 25 de ani, în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, se reduce vârsta de pensionare cu 13 ani.
Totodată, se reduce stagiul complet de cotizare de la 30 la 25 de ani, pentru personalul artistic cu cel puțin 20 de ani vechime.
De asemenea, se va reduce stagiul de cotizare la 25 de ani pentru persoanele înscrise la pensie după 2011.
Toate aceste modificări survin ca urmare a punerii în aplicare a Programului de Guvernare al PSD, deputatul Marius Iancu conchizând: ”Noi am ales să guvernăm în interesul românilor!”

————————–

Deputatul oltean Marius Iancu doreşte ca mierea sa fie acordata copiilor în şcoli, potrivit unei legi al cărei co-iniţiator este

marius-iancu-li

 

 

Tânărul parlamentar de Olt, deputatul PSD Marius Iancu, este co-iniţiator al legii prin care, în şcolile din ţara noastră, copii vor primi miere de albine ca supliment nutritiv.

 

Mai exact, deputatul Marius Iancu este co-iniţiator al Proiectului pentru modificarea și completarea Legii 509/2006, privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv preșcolarilor și elevilor din clasele I-IV din învățământul de stat și confessional.

Parlamentarul susţine că, astfel, copii sunt educaţi să consume miere, care este un supliment foarte sănătos, mai ales pentru ei, care sunt în perioada de creştere şi dezvoltare, în acelaşi timp fiind susţinută şi încurajată apicultura românească.

“O inițiativă legislativă la care sunt coinitiator va intra, în curând, în dezbaterea parlamentară și va deveni lege, așa cum PSD și-a asumat.
Este vorba despre Proiectul pentru modificarea și completarea Legii 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv preșcolarilor și elevilor din clasele I-IV din învățământul de stat și confesionsal Din 2015, legea inițială a fost suspendată și elevii nu au mai primit miere. Acum aceștia vor primi câte 350 de grame de miere lunar, de la producătorii români de miere. Pentru anul 2017 se stabilește un plafon de 16.800.000 lei, fonduri de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sumele alocate rămase necheltuite se reportează pentru anul următor. În acest fel, ne educam copiii să mănânce miere, care este un supliment foarte sănătos, și încurajăm apicultura românească.”

Daniela DENGHEL

————————–


Liberalul Andrei Iordache vrea numărarea panseluţelor şi verificarea tuturor contractelor de concesiune ale Primăriei Slatina

DSCN3539W


Preşedintele PNL Slatina, doctorul Andrei Iordache, a readus în discuţia publică o problemă arzătoare a slătinenilor. Aceea a calităţii apei.

Este cunoscut faptul că de ani de zile populaţia din municipiul reşedinţă de judeţ, Slatina, este nemulţumită de apa care curge la robinte.

Problema este foarte cunoscută la nivel judeţean şi, îmi place să cred, la nivel mult mai mare. Pentru că au fost nenumărate luări de poziţie în mediul public, precum şi nenumărate articole de presă acordate acestui subiect.

Nimic nu s-a schimbat. Ba da, nişte conducte şi nişte facturi care au devenit mai mari. Dar nu s-a schimbat nimic pentru populaţie, si anume, calitatea apei. Problema cea mai mare este că sunt persoane care nu pot folosi apa nici măcar pentru igiena personală, din cauza impurităţilor apei, care creează diverse iritaţii şi alergii. De unde ştiu? Simplu. Sunt una dintre acele persoane. Care trebuie să care apă cu bidoanele….

 

Compania de Apă Olt, locul cald al clientelei politice?

Doctorul Andrei Iordache, fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Olt şi manager al Spitalului de Urgenţă Slatina, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că apa din Slatina nu este potabilă.

Sigur ca da, nimic nou.

Însă ceea ce a dorit să spună doctorul Iordache este faptul că există marea Companie de Apă Olt (CAO) care a accesat sume foarte mari de euro, care nu se regăsesc, privind cu ochiul liber, în investiţii menite să crească atât confortul, cât şi starea de bine a populaţiei.

Iordache a făcut referire la faptul că sunt folosiţi foarte mulţi bani pentru achiziţii care nu sunt în interesul cetăţenilor, doar în acela al unor persoane din conducerea instituţiei şi, după cum spune Andrei Iordache, şi din conducerea judeţului.

“În Slatina, după sute de milioane de euro investite, nu avem apă potabilă la chiuvetă, iar CAO cheltuie nejustificat sume exorbitante de bani pe maşini. Este inadmisibil, iar pe lângă semnalul de alarmă, noi, consilierii liberali, vom cere în cadrul Consiliului Local realizarea unui audit la CAO, un audit atât din punct de vedere financiar, precum şi al resurselor umane. Este de notorietate că, pe lângă cheltuielile diverse, CAO este şi locul unde se angajează multă clientelă politică”, a declarat Andrei Iordache.

 În cadrul conferinţei de presă, Andrei Iordache a mai vorbit despre faptul că organizaţia liberală pe care o conduce, PNL Slatina, este într-o perioadă de reorganizare, pe secţiile de votare din municipiu, urmând a se face o evaluare a activităţii şi o reaşezare, în vederea unei mai bune pregătiri pentru alegerile electorale parlamentare.

Concesionările- toate la control, vor liberalii

De asemenea, aşa cum a mai spus, în şedinţele Consiliului Local Slatina consilierii vor amenda şi aduce în discuţie “toate derapajele şi tentativele de furt” ale noii conduceri a Primăriei Slatina. Pe lângă faptul că vor iniţia un proiect de hotărâre pentru ca în zona Gării, la fosta unitate militară, să fie realizat un parc, fiindcă “plecăm de la realitatea că Slatina este un oraş poluat, cu industrie mare şi mică, unde spaţiile verzi sunt puţine”.

Cele mai important aspect pe care liberalul Iordache l-a precizat în conferinţa de presă a fost acela că vor solicita, membrii PNL Slatina, rezilierea tuturor contractelor păguboase pe care Primăria Slatina le are cu mai multe firme. Cele mai multe dintre ele de notorietate, ca urmare a problemelor pe care Direcţia Naţională Anticorupţie le-a anchetat.

“Vom cere analizarea contractelor de concesiune pe care primăria le are semnate pe perioade de 15 – 20 – 25 de ani. În principiu suntem pentru rezilierea acestor contracte Evident, când iei aceste decizii, trebuie să ai şi o analiză în parte pe fiecare contract. N-aş invoca raportul Curţii de Conturi, dar aş apela la organele de cercetare penală. Şi dacă aş vrea să întăresc presupunerea noastă, fiindcă va fi făcută o propunere şi în CL, aş vrea ca analiza să fie făcută de cineva din afara Primăriei şi să fie făcute de profesionişti. Noi am cerut şi avem date că în lunile ianuarie, februarie şi martie Primăria Slatina a plătit în continuare firmei Rupiah pentru flori, spaţii verzi, etc în medie 9 – 10 miliarde lei vechi pe lună. Mi se pare puţin straniu sau nu foarte în regulă ca în continuare să plăteşti aceleaşi sume unei societăţi  aş zice eu, dubioase, societate care apare în referatele DNA. Vom propune în Consiliul Local ca tot ce înseamnă circuit în derularea contractului cu Rupiah şi cu toate celelalte contracte de concesiune să fie urmărite, de la câţi metri pătraţi de iarbă s-au dat, etc… inclusiv recepţia, facturarea, tot”.

Corturi liberale anticaniculă

Pentru că este o perioadă foarte caldă şi canicula pare să se instaureze, liberalii doresc să ia o măsură prin care să fie alături de slătineni, dar şi în mijlocul lor. Aceştia doresc să amplaseze mai multe corturi anticaniculă, aşa cum le-au numit, în mai multe zone din oraş, pentru a acorda primul ajutor slătinenilor şi pentru a le oferi apă rece. Ei au făcut în acest sens o solicitare adresată Primăriei Slatina, care speră să fie aprobată în timp util.

„Azi am făcut o cerere către primărie să ne dea aprobarea pentru instalarea unor corturi anticaniculă, pe perioada verii, în diverse zone ale oraşului. Noi am trecut şi zonele, dar am şi menţionat că dacă în acele zone sunt alte priorităţi ale primăriei, ne pot acorda în orice zonă din oraş. Doar să fie pe suprafaţa oraşului Slatina (n.r.- yambind ironic). Este vorba de corturi anticaniculă în care vor fi voluntari, apă potabilă, punct de prim ajutor şi aşa mai departe. Sper să primim acest acord într-un timp rezonabil pentru că e una dintre soluţiile bune pentru Slatina”, a mai afirmat Andrei Iordache.

Daniela DENGHEL

————————

CJ Olt a modernizat baza operaţională a ISU cu 3,3 milioane euro nerambursabili

 Ultimele achiziţii ale ISU Olt sunt o autofreză de zăpadă şi un autovehicul cu şenile cu capacitate mărită de trecere, finalizându-se astfel proiectul ,,Optimizarea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia”, în total fiind vorba de 12 utilaje.  12924395_1003541476396779_2505900300225037547_n


Acesta este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3, Domeniul major de intervenţie 3 – Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru situaţii de urgenţă.

„Acesta este ultimul proiect pe care l-am avut pe POR, în exerciţiul bugetar european 2007-2013. Este vorba despre «Optimizarea capacităţii de intervenţie a bazei operaţionale ISU Olt», un proiect de 306 mii de euro. Cu acesta, primul exerciţiu bugetar european a fost închis. Am reuşit să achiziţionăm astfel 12 echipamente pentru ISU Olt, care în total costă 3,3 milioane de euro şi care au înlocuit o bază materială veche a ISU Olt, din ani ’70”, a declarat Marius Oprescu, vicepreşedintele CJ Olt, care a fost prezent la conferinţa de finalizare a proiectului şi care a urmărit îndeaproape implementarea acestuia.

Iuliana SINCU

————————————————–

BURSA GENERALĂ A LOCURILOR DE MUNCĂ

– 14 aprilie 2016 –

 

 Sub egida « European Employers ‘Days, la nivel european se desfăşoară, în perioada 4-15 aprilie, mai multe acţiuni organizate de Reţeraua Serviciilor Publice de Ocupare, mai multe acţiuni în care angajatorii oferă locuri de muncă. În judeţul nostru, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt va organiza  Bursa generală a locurilor de muncă.

Evenimentul va avea loc joi, 14 aprilie 201, la Caracal şi Slatina, începând cu ora 9,00. Cetăţenii fără un loc de muncă sunt aşteptaţi la Slatina, la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar la Caracal, la sediul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Până la această dată au fost contactaţi 50 de agenţi economici, din care 27 au confirmat participarea, cu un număr de 273 locuri de muncă vacante, dintre care 16 sunt pentru studii superioare.

Angajatorii au nevoie de forţă de muncă în meseriile de inginer horticol, inginer construcţii civile, inginer agronom, inginer mecanic, economist, şef secţie confecţii textile, sudor, zidar, electrician, fierar betonist, lăcătuş, vopsitor, instalator, sculer matriţer, tâmplar unuversal, mecanic auto, şofer, agent vânzări, contabil, gestionar, vânzator, gestionar depozit, recepţionist, spălător auto, confecţioner asamblor articole din textile şi muncitor necalificat în confecţii textile.

Reprezentanţii AJOFM Olt au precizat că angajatorii care dispun de locuri de muncă vacante şi sunt interesaţi să participe la această acţiune pot depune situaţia privind posturile vacante la sediul instituţiei din Slatina, str. Prelungirea Crişan, nr.2 sau o pot transmite pe adresa de e-mail ajofm@ot.anofm.ro ori prin fax, la numărul 0249/432276. Aceştia sunt rugaţi să comunice şi spaţiul de care doresc să dispună în cadrul bursei ca, eventual, să poată expune şi diverse materiale promoţionale.

I.SINCU

————————————————–

EMIL MOŢ DOREŞTE SĂ CONSTRUIASCĂ ÎMPREUNĂ CU PRIETENII VIRTUALI UN CARTIER REAL

Emil Mot- conf 28 ian 2016 005Foarte atent la nevoile  slătinenilor, deputatul social- democrat Emil Stelian Moţ a lansat o dezbatere pe o reţea de socializare, invitându-i pe slătineni să-şi spună deschis opiniile cu privire la ce ar fi mai potrivit să se construiască în apropierea gării din oraş. Este vorba despre locaţia în care a existat unitatea militară din Slatina.                                

Sub sloganul ”Hai să construim împreună un nou cartier”, parlamentarul Emil Moţ, preşedintele PSD Slatina şi candidatul PSD la Primăria Slatina, îi invită pe slătineni la o dezbatere în mediul on-line, pe grupul de pe facebook Emil Moţ- Continuăm să construim Slatina ( https://www.facebook.com/groups/EmilMotPrimarSlatina/ ).

La dezbaterea ”Ce vrei să facem din fosta Unitate Militară? Hai să construim împreună un nou cartier” cetăţenii sunt invitaţi să vină cu idei şi propuneri despre ce vor să se construiască pe terenul fostei Unităţi Militare, de pe Bulevardul A.I. Cuza, din Slatina. Candidatul PSD la Primăria Slatina, Emil Moţ, vrea să afle, în acest fel, cum vor slătinenii să arate un nou cartier al Slatinei, care va fi construit în această zonă părăsită, unde nu s-a mai schimbat nimic de mai bine de 25 de ani.

Fiindcă numai alături de slătineni, Emil Moţ poate continua să construiască Slatina, toate mesajele de pe paginile de facebook ale lui Emil Moţ care conţin propunerile cetăţenilor pentru construirea unui nou cartier al Slatinei, pe terenul fostei Unităţi Militare, vor fi stocate şi, ulterior, analizate.

————————————————–

466 LOCURI DE MUNCĂ VACANTE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă trebuie să ştie că, în această perioadă, în Uniunea europeană sunt disponibile 466 de locuri de muncă în diferite domenii. Cei care doresc să afle mai multe informaţii le pot obţine de la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă Olt (AJOFM Olt: str. Prelungirea Crişan, nr.2, Slatina, Olt, tel : 0249.438595, fax : 0249.432276, e-mail : ajofm@ot.anofm, www.olt.anofm.ro) sau de site-ul www. eures.anofm.ro.

LMV UE 08- 1LMV UE 08- 2
————————————————–

Selecţie pentru persoanele calificate care doresc să lucreze în Germania, în perioada 22- 24 martie

EURES reprezintă o reţea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene şi a fost creată pentru facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în cadrul Spaţiului European şi Elveţia. Parteneri ai serviciilor publice de ocupare în cadrul acestei reţele sunt sindicatele, organizaţiile patronale şi alţi actori implicaţi în piaţa muncii.
Reţeaua este coordonată de către Comisia Europeană.

Pentru persoanele calificate în domeniul hotelier- gastronomic şi în diferite alte meserii se vor organiza selecţii, la Sibiu, între 22 şi 23 martie 2016, şi Bucureşti, pe 24 martie.

Locuri de muncă prin intermediul Reţelei EURES  pentru persoanele calificate în diverse meserii

Astfel, EURES România dispune de 35 de posturi pentru muncitorii calificaţi în diverse meserii, care doresc să lucreze în Germania, pentru ocuparea cărora se va organiza selecţie la Sibiu, în perioada 22–23 martie 2016. Angajatori germani reprezentaţi de compania Unique Personalservice GmbH oferă locuri de muncă pentru următoarele meserii: sudor MIG–MAG, WIG (7 posturi), lucrător calificat în producţie- industria automobilelor (7 posturi), hamal (6 posturi), operator CNC (5 posturi), electrician (5 posturi), operator stivuitor (5 posturi).

  Pentru ocuparea posturilor vacante sunt solicitate persoane care au calificare profesională încheiată, experienţă în domeniu, permis de conducere categoria B, precum şi cunoştinţe bune de limba germană-nivel B1.

    Salariul oferit este de 8,80–11,88 euro brut/oră, conform contractelor colective de muncă în respectivele domenii de activitate, la care se adaugă diferite bonusuri, iar durata contractelor de muncă este pe o perioadă nedeterminată. Se oferă sprijin în vederea găsirii unei locuinţe.

Locuri de muncă prin intermediul Reţelei EURES  pentru persoanele calificate în domeniul hotelier–gastronomic

              EURES România dispune de 40 de posturi pentru lucrătorii calificaţi în domeniul hotelier-gastronomic, care doresc să desfăşoare o activitate sezonieră în Germania, pentru ocuparea cărora se va organiza selecţie la Bucureşti, în data de 24 martie 2016. Companiile Europa Park şi McDonald’s oferă locuri de muncă pentru următoarele meserii: ospătar (10 posturi), barman (10 posturi), bucătar (10 posturi) şi personal în industria gastronomiei de sistem (10 posturi).

             Pentru ocuparea posturilor de ospătar, barman şi personal în industria gastronomiei de sistem, sunt solicitate persoane care au calificare profesională încheiată, cu/fără experienţă îndelungată în domeniu şi cunoştinţe bune de limba germană (nivel B1). Pentru posturile de bucătar, candidaţii trebuie să aibă calificare profesională încheiată, experienţă în domeniu, precum şi cunoştinţe de limba germană, nivel A2.

Angajarea se face pe o perioadă de 8-9 luni, cu posibilitate de prelungire a contractului de muncă pe durată nedeterminată. Salariul oferit este de 1800 euro brut/lună, pentru posturile de ospătar şi barman, 1900–2400 euro brut/lună, pentru posturile de bucătar şi de 1400 euro brut/lună pentru personalul în industria gastronomiei de sistem

             Cazarea poate fi asigurată de către angajator sau acesta poate oferi sprijin în vederea găsirii unei locuinţe.

Înregistrarea în baza de date

  Persoanele cu domiciliul în judeţul Olt, care corespund cerinţelor posturilor oferite, trebuie să se adreseze Consilierului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, strada Prelungirea Crişan, nr.2, telefon: 0249/411002, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru muncă în străinătate şi pentru a primi invitaţie de participare la selecţie. Înregistrarea în baza de date se realizează pe baza următoarelor documente:- cerere tip (se completează la sediul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă); -copie act de identitate sau paşaport (valabilitate minim 6 luni); -CV model  Europass (cu fotografie) în  limba germană (Lebenslauf); -cazier judiciar în original din care să reiasă că persoanele nu au antecedente penale (termen de valabilitate 6 luni); -adeverinţă de la medicul de familie, cu menţiunea „Clinic sănătos/Apt pentru muncă”.

Rares PETRIŞOR

————————————————–

Locuri de muncă  în agricultură, în Danemarca şi Portugalia

         Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza la mijlocul lunii februarie 2016 în Oradea şi/sau Timişoara, o bursă a locurilor de muncă în sectorul agricol, la cules de mazăre – 400 locuri (300 locuri pentru Danemarca şi 100 locuri pentru Portugalia).

Durata contractului:  

 • 1 iunie – 1 septembrie 2016 – lucru în Danemarca;
 • 1 martie – 1 iunie 2016 – lucru în Portugalia.

Program de lucru 6 zile/săptămână. Munca începe devreme dimineaţa şi se termină în jurul prânzului.646x404_fixed

Condiţii:

Pentru Danemarca: Cazarea se face în corturi aduse de lucrători; în camping sunt disponibile: bucătărie, sală de mese, toalete, duşuri, maşini de spălat, TV şi internet . Taxa de cazare plătită de lucrător/zi este 4,5 euro şi acoperă inclusiv gazul, apa şi electricitatea. Pentru transportul de la locul cazării la locul de muncă sau pentru cumpărături, angajatorul va pune la dispoziţia lucrătorilor un autobuz, contracost pentru 1,5 euro/zi/persoană; opţional, lucrătorii pot să îşi aleagă alt mijloc de transport la locul de muncă.

Pentru Portugalia: Cazarea se face în apartamente cu 1 – 4 camere, cu bucătărie, toaletă şi duş; de obicei stau 2 persoane într-o cameră. Taxa de cazare platită de lucrător/zi este de 2 euro şi nu acoperă costul gazului şi electricităţii, care trebuie plătit, conform consumului, de lucrător. Transportul de la locul cazării la locul de muncă este gratuit, fiind asigurat de angajator.

     Mai multe informaţii despre cazare şi transport se găsesc pe website-ul: www.My-greenpeas.com

Plata muncii:

-în Danemarca: este în funcţie de cantitatea culeasă. Salariul este în jur de 0.6 euro/kg +12,5% bani de concediu. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu conform legislaţiei daneze.

Mai multe informaţii despre impozite: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=44252&vId=0&lang=US;

-în Portugalia: este în funcţie de cantitatea culeasă. Salariul minim pe lună/persoană pentru 172 de ore de lucru este de 690 euro brut. Dacă se culege mai mult de 1950 kg/lună, se va plăti, pentru fiecare kg. cules în plus, 0,35 euro/kg, ca bonus la salariul minim. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu conform legislatiei portugheze.

Transportul dus-întors în/din Danemarca sau Portugalia este în sarcina lucrătorului.

Cerinţe:   

-Vârstă minimă – 18 ani;

-Cunoştinţe de limba engleză – nivel minim;

-Muncă fizică grea, indiferent de climă;

-Experienţa în muncă agricolă constituie un avantaj;

-Lucrătorii trebuie să fie motivaţi şi flexibili în privinţa programului; Toleranţă şi respect pentru colegii din echipă; Onestitate şi responsabilitate în toate situaţiile; Atitudine pozitivă pentru dezvoltarea abilităţilor şi contribuţie pozitivă în cadrul echipei.

Mod de aplicare:   

  Candidaţii trebuie să trimită un CV model EUROPASS, în limba engleză, cu poză inclusă, pe adresa de e-mail: work@greenpeas.dk.

 Preselecţia persoanelor care au aplicat se face telefonic sau prin e-mail de către angajator. Invitarea la selecţie a persoanelor preselectate de către angajatorul danez se va face în timp util de consilierul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor şi/sau Timiş.

Detalii referitoare la data, locul şi programul selecţiei vor fi trimise NUMAI persoanelor invitate.

Nu sunt admise alte persoane la interviu.

Instrucţiunile de aplicare se găsesc pe website-ul: www.My-greenpeas.com.

 Termen limită de trimitere a CV-ului:  01.02.2016.

   INFORMAŢII SUPLIMENTARE: Pe site-ul ANOFM: www.eures.anofm.ro sau la sediul AJOFM OLT, str. Prelungirea Crişan, nr.2, Compartiment EURES, telefon: 0249/411002.

————————————————–

Locuri de muncă pentru studenţii care doresc să lucreze în Germania

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă OLT anunţă organizarea selecţiei pentru studenţii şi masteranzii care doresc să desfăşoare o activitate lucrativă pe teritoriul Germaniei pe perioada vacanţei de vară (minimum 2 luni). Pentru anul 2016, Agenţia Federală de Muncă din Germania dispune de 100 de locuri destinate studenţilor români.

Menţionăm că pot participa studenţii şi masteranzii care urmează cursuri de zi, la o facultate de stat sau particulară, acreditată conform legii şi care au cunoştinţe bune/foarte bune de limba germană.

Selecţia are loc anual, în baza înţelegerii încheiate între Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi Agenţia Federală de Muncă din Germania, privind medierea studenţilor români în vederea angajării pe perioada vacanţei de vară în Republica Federală Germania.

Studenţii şi masteranzii care au domiciliul în judeţul Olt, sau sunt înregistraţi la o instituţie de învăţământ superior din acest judeţ, trebuie să se adreseze Consilierului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, strada Prelungirea Crişan, nr.2, pentru  a-şi înregistra dosarele. Înregistrarea se va realiza în perioada 03.12.2015 – 15.01.2016, în intervalul luni – joi, orele 09.00 – 15.30 şi vineri orele 09.00 – 12.30.

Informaţii suplimentare legate de condiţiile de mediere, documentele necesare înregistrării studenţilor, precum şi instrucţiunile de completare a acestora, puteţi afla la numărul de telefon 0249/411002 sau accesând site-ul A.J.O.F.M, www.olt.anofm.ro.

————————————————–

TOLERANŢA – ARMONIE ÎN DIFERENŢE!

 Femeile social-democrate din judeţul nostru s-au implicat în ajutorarea mai multor familii nevoiaşe, în cadrul unei acţiuni care să marcheze Ziua Internaţională a Toleranţei (16 noiembrie).12233576_982049345190505_457304442_n

  „Ziua Internaţională a Toleranţei este o sărbătoare anuală declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 1995 pentru ca oamenii să conştientizeze pericolele intoleranţei. Este ocazia potrivită pentru a ne aminti că avem angajamente şi obligaţii faţă de cei din jurul nostru”, a declarat Felicia Man, preşedinta femeilor din organizaţia PSD Olt.

  Acţiunea umanitară întreprinsă de Organizaţia Femeilor Social Democrate Olt a făcut ca 23 de familii cu venituri mici, aflate în risc de excluziune socială, să beneficieze de mai multe ajutoare constând în diferite produse.

  „Respectul, acceptarea şi aprecierea bogăţiei şi diversităţii culturilor lumii noastre, felurilor noastre de expresie şi manierelor de exprimare a calităţii noastre de fiinţe umane, atitudinea activă, respectarea drepturilor omului  sunt deziderate ale femeilor social-democrate”, a mai spus OFSD Olt, Felicia Man.

   Florenţa POPESCU

————————————————–

Mod de comportare în caz de incendiu

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Matei Basarab” al judeţului Olt reaminteşte cetăţenilor regulile generale de comportare în cazul producerii unui incendiu într-un local de alimentaţie publică:

– Persoana care observă incendiul va apela imediat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 şi va anunţa incidentul;

– Cetăţenii trebuie să cunoască toate căile de evacuare, potrivit planurilor de evacuare în caz de incendiu, care vor fi afişate în locuri cât mai vizibile;

– Evacuarea clădirii se face imediat, cu calm, chiar dacă în localul cuprins de incendiu au rămas obiecte de valoare;

– Uşile se vor deschide cu prudenţă, deoarece afluxul rapid de aer provoacă creşterea rapidă a flăcărilor;

– Deplasarea în încăperile cu fum dens se va face târâş sau aplecat, cât mai aproape de podea;

– În cazul în care incendiul este de mică amploare, personalul stabilit în organizarea intervenţiei de stingere la locul de muncă şi cetăţenii vor acţiona pentru lichidarea acestuia cu mijloacele de prima intervenţie din dotare ( stingătoare portative);

– După stingerea incendiului, accesul în clădire se va face numai după finalizarea operaţiunilor specifice şi cu acordul serviciilor de urgenţă profesioniste.

————————————————–

Modificări la legislaţia din domeniul prevenirii incendiilor

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Matei Basarab” al judeţului Olt reaminteşte proprietarilor sau administratorilor de localuri de alimentaţie publică principalele modificări legislative în domeniul prevenirii incendiilor:

– În conformitate cu OUG nr. 52/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, proprietarii sau beneficiarii au obligaţia „să asigure identificarea, evaluarea şi implementarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor conform criteriilor stabilite; să solicite şi să obţină avizele şi autorizaţiile de securitate la incendiu, prevăzute de lege, şi să asigure respectarea condiţiilor care au stat la baza eliberării acestora”.

– HG nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării/utilizării construcţiilor/amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu prevede că:

– Dispunerea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu, în condiţiile legii, şi care au aria desfăşurată mai mare de 200 mp, având destinaţia de comerţ, cultură sau turism, se realizează în oricare din următoarele situaţii: depăşirea numărului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci şi restaurante cu mai mult de 10% din valoarea de referinţă; depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/gradul de rezistenţă la foc; neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare faţă de valoarea de referinţă; reducerea prin elemente de construcţie, cu mai mult de 25% din valoarea de referinţă a înălţimii/lăţimii căilor de evacuare, în condiţiile în care deficienţa nu poate fi înlăturată pe timpul controlului; neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului, în concordanţă cu valoarea de referinţă; neechiparea cu instalaţii/sisteme de desfumare ori instalaţii de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă; categorii de construcţii sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentaţiei tehnice de autorizare a lucrărilor de construcţii sau momentul punerii în funcţiune.

– La solicitarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, autorităţile competente în emiterea autorizaţiilor de construire sunt obligate să pună la dispoziţie documentele care au stat la baza emiterii acestora, inclusiv datele şi informaţiile privind elementele de identificare ale construcţiei, data şi numărul autorizaţiei, denumirea lucrărilor executate, precum şi data realizării documentaţiei tehnice de autorizare a construcţiilor.

– Oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor se realizează până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

————————————————–

400 de locuri de muncă la cules de zmeură în Portugalia

 

   În prima jumătate a lunii ianuarie 2016, va avea loc SELECŢIA pentru domeniul agricol în PORTUGALIA (cules zmeură).   Sunt oferite  400 locuri de muncă, persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 – 50 ani, care au o condiţie fizică bună şi care nu au antecedente penale.

Se oferă:

-un contract cu durata: începând din februarie/martie 2016 până în mai/iunie 2016, cu posibilitatea de integrare permanentă în cadrul companiei;

-salariul de bază lunar (săptămâna de lucru 40 ore, 5 zile lucrătoare/săptămână): 505 – 724,94 euro/brut/lună; salariu lunar cu ore suplimentare (48 de ore/săptămâna de lucru, 6 zile lucrătoare/ săptămână): 842,02 – 1192,02 euro/brut/lună;

-cazarea este oferită de către angajator contra unei sume de 1 euro/zi;

-angajatorul oferă plata în avans a drumului până în Portugalia, iar aceasta se deduce din primele salarii; angajatorul oferă valoarea de călătorie înapoi acasă, în cazul în care angajatul rămâne până la sfârşitul campaniei (data urmează să fie stabilită în cursul lunii mai);

Persoanele interesate şi care nu au depus dosar pentru munca în străinătate (care au domiciliul în judeţul Olt), sunt aşteptate la sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Olt – Compartimentul EURES, Str. Prelungirea Crişan, nr.2, SLATINA, pentru depunerea dosarelor.

Documentele necesare înscrierii sunt următoarele:

– cerere tip, anexa 3 bis (tipizat);

– formular de înregistrare (transmis de firmele portugheze) în limba română;

– copie BI/CI cu o valabilitate de minim 6 luni;

– CV Europass în limba română (tipizat);

– copie a certificatului de absolvire a şcolii, calificare;

– adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie, cu menţiunea “apt pentru muncă”;

– cazierul judiciar în original, care să ateste că persoana nu are antecedente penale (termen de valabilitate 6 luni);

– 1 dosar cu şină.

Data limită de depunere a dosarelor: 21.12.2015.  Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Olt sau la numărul de telefon  0249/411002.

————————————————–

Cerinţe generale de avizare/ autorizare ISU

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Matei Basarab” al judeţului Olt reaminteşte proprietarilor sau administratorilor de localuri de alimentaţie publică principalele cerinţe de avizare/autorizare:

– În conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarul ori beneficiarul construcţiei are obligaţia să solicite şi să obţină avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrărilor de execuţie la construcţii noi, de modificare a celor existente şi/sau la schimbarea destinaţiei acestora;

– Avizul de securitate la incendiu este actul emis de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentaţiile tehnice de proiectare;

– Potrivit legii, proprietarul ori beneficiarul are obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu înainte de punerea în funcţiune a clădirilor ori spaţiilor amenajate în clădiri. Autorizaţia de securitate la incendiu este actul administrativ emis, de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, prin care se certifică realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor;

– Autorizaţia de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei esenţiale – securitate la incendiu;

– Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt stabilite prin HGR nr. 1739/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit acestui act normativ, orice obiectiv trebuie autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, înainte de punerea în funcţiune, în măsura în care:

– are destinaţia de alimentaţie publică şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp;

– are funcţiunea de comerţ şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 400 mp;

– este sală aglomerată (mai mult de 150 de persoane daca este amplasată la subsol sau etaj; mai mult de 200 de persoane daca este situată la parter şi o suprafaţa ce revine unei persoane mai mică de 4 mp).

————————————————-

Cursuri de formare profesională gratuite

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt va organiza, în luna noiembrie  2015, patru programe de formare profesională. Acestea se adresează unui număr de 70  de persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite.

Meseriile cele mai solicitate pentru care se vor organiza programe de formare profesională, în perioada menţionată sunt:

– administrator pensiune turistică – 28 persoane

– bucătar – 14 persoane

– îngrijitoare bătrani la domiciliu – 14 persoane

– îngrijitoare copii – 14 persoane

Persoanele interesate pot obţine mai multe detalii adresându-se direct Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Olt, din strada Prelungirea Crişan, numărul 2, din Slatina, la telefon/fax: 0249.438 595/   0249.432 276 sau la adresa de e-mail: ajofm@ot.anofm.ro.

 ————————————————–

Bursă a locurilor de muncă pentru absolvenţi, pe 25 septembrie

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, în colaborare cu CCMP EUROPROJECT, va organiza în data de 25 septembrie 2015, începand cu ora 9.00 , în Slatina – stadion 1 Mai, str. G.Poboran şi Caracal – sediul Agenţiei Locale Caracal, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, eveniment la care sunt invitaţi să participe toţi absolvenţii de învăţământ, de orice nivel din promoţia 2015, care doresc să-şi găsească un loc de muncă.

Absolvenţii care sunt înregistraţi la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă  pot beneficia de:

-Informare şi consiliere profesională- ansamblu de servicii care are ca scop evaluarea şi autoevaluarea personalităţii în vederea orientării profesionale, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, tehnici de prezentare la interviuri de angajare etc.

-Medierea muncii- punerea în contact cu angajatorii care oferă locuri de muncă vacante în acord cu pregătirea, aptitudinile şi interesele lor. Locurile de muncă, disponibile la nivel judetean, se actualizează zilnic şi pot fi vizualizate pe site-ul www.olt.anofm.ro, secţiunea Locuri de muncă.

Formare profesională- asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea în diferite meserii solicitate pe piaţa muncii.

Indemnizaţie de şomaj- absolvenţii, care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la  AJOFM Olt , nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Aceasta se acordă timp de şase luni şi este de 250 lei lunar.

Primă de încadrare- absolvenţii, înregistraţi la AJOFM Olt, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.

O suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul daca nu s-ar fi angajat. Absolvenţii, care primesc indemnizaţie de şomaj, şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.  Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

Prime de mobilitate: 1). primă de încadrare – absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km. de localitatea de domiciliu beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (2×500=1000 lei).

2).-primă de instalare – absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării (7×500=3.500 lei).

Până la această dată au fost contactaţi 670 agenţi economici, din care 34 şi-au anunţat participarea cu un număr de 230 locuri de muncă vacante, din care 10 sunt locuri de muncă vacante pentru absolvenţii de studii superioare, în urmatoarele meserii: inginer mecanic automatist, inginer mecanic, inginer metalurgist,inginer chimist, inginer, medic veterinar, electrician, confecţioner asamblor articole din textile, vânzător, ospătar, mecanic auto, casier, tehnician veterinar, asistent veterinar, agent vânzări, coafor, frizer, cosmetician, instalator,sudor, muncitor necalificat.

 ————————————————–

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţii promoţiei 2015

Facilităţi pentru angajatori

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, în colaborare cu CCMP Europroject, va organiza, în data de 25 septembrie 2015, incepând cu ora 9.00 , în Slatina – stadion 1 MAI, str. George Poboran şi Caracal – sediul Agenţiei Locale Caracal, str.N.Titulescu, nr.29, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi.

Angajatorii care deţin locuri de muncă disponibile ţi doresc să participe la această acţiune pot transmite, în scris, la sediul AJOFM Olt oferta de locuri de muncă vacante, completând formularul “Situaţia privind locurile de muncă vacante” disponibil pe site-ul www.olt.anofm.ro .

Societăţile comerciale care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ din promoţia 2015, beneficiază, potrivit prevederilor Legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, de subvenţii şi primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent:

 • 500 lei pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
 • 600 lei pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
 • 750 lei pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, aceleasi sume pe o perioadă de 18 luni.

În acest scop, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 12 luni de la data absolvirii.

       Pentru mai multe informaţii şi detalii privind bursa, angajatorii pot contacta Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt.

 ————————————————–

Programe de formare profesională, la AJOFM Olt

Agenţia Judeteana pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt organizează în luna septembrie  2015, 6  programe de formare profesională pentru un număr de 165  persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite.

Meseriile cele mai solicitate pentru care se vor organiza programe de formare profesională, în perioada menţionată  sunt:

– cofetar patiser – 28 persoane

– competenţe  informatice – 25 persoane

– comunicare limba engleză – 28 persoane

– expert accesare fonduri structurale  şi de coeziune europene – 28 persoane

– inspector sănătate şi securitate în muncă  – 28 persoane

– infirmieră – 28 persoane

————————————————–

Şomajul a scazut cu aproape 200 de persoane în august

 Rata somajului inregistrat la nivelul judeţului Olt, la sfarsitul lunii august 2015 a fost de 7,63 %, mai mica cu 0,11 % decat cea din luna iulie 2015. Numarul total de someri corespunzator lunii iulie 2015 a fost de 13.578  persoane ( din care femei 5.292), cu 198 persoane mai putin  fata de luna anterioara.

Din totalul somerilor inregistrati – 13.478, 2.135 sunt someri indemnizati ( 1.734 indemnizatie de somaj 75% si 401 indemnizatie de somaj 50%) si 11.443 neindemnizati.

Din totalul somerilor inregistrati in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt femeile reprezinta 38,97%, rata somajului in randul femeilor fiind de 6,12%.

————————————————–

LOCURI DE MUNCĂ ÎN ISRAEL PENTRU MUNCITORII CALIFICAŢI ÎN CONSTRUCŢII

 

 Cetăţenii români pot obţine locuri de muncă în construcţii, în Israel. Angajarea se face în baza Protocolului privind recrutarea muncitorilor români pentru lucrări temporare în domeniul construcţiilor în Statul Israel, încheiat la 24 iunie 2014 între Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Israel. Protocolul este pus în aplicare de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România şi Autoritatea pentru Populaţie, Emigrare şi Frontieră din Israel.constructii-muncitori-bloc-imobiliare m

Persoanele interesate trebuie să aibă calificare/experienţă în meseriile:

 • dulgheri pentru cofraje de construcţie industrializată (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
 • fierari – betonişti, îndoirea fierului (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
 • zidari – faianţari, acoperirea podelelor şi pereţilor cu faianţă (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
 • zidari – tencuitori pentru lucrări de tencuit.

De asemenea, cei interesaţi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

 • să nu fi lucrat anterior în Israel;
 • să nu aibă rude de gradul I care lucrează deja în această ţară, cu excepţia fraţilor;
 • să nu aibă cazier judiciar;
 • să fie apţi psihic şi fizic de muncă intensă în condiţiile climatice specifice statului de destinaţie, inclusiv muncă la înălţime şi manipulare de greutăţi;
 • să nu sufere de anumite boli cronice.

Pentru orice informaţii legate de program, contactaţi consilierii EURES din cadrul agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Datele de contact ale acestora le puteţi găsi la adresa : http://www.eures.anofm.ro/contact.php

Persoanele interesate se pot înscrie la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă sau a municipiului Bucureşti din raza de domiciliu, cu următoarele documente:

– cerere tip;

– declaraţie – tip bilingvă;

– copie Carte de identitate;

– copie Paşaport, dacă au;

– copii ale actelor de studii şi de calificare (toate paginile scrise), dacă au;

– copii ale documentelor care atestă experienţa, vechimea în muncă, dacă au.

Contractele de muncă se încheie pentru o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire până la o durată maximă de 63 luni. Salariu lunar minim brut estimat este de 1.540 dolari americani.

Informaţii legate de cazare, asigurare medicală, transport, viză, modalitatea de recrutare, cheltuieli ocazionate de procesul de recrutare, condiţii de muncă şi de viaţă etc. se găsesc pe pagina web a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă – www.anofm.ro .

————————————————–

Locuri de muncă în Germania pentru persoanele calificate în domeniul 

hotelier – gastronomic

Reţeaua EURES România dispune de 50 de posturi pentru lucrătorii calificaţi în domeniul hotelier–gastronomic, care doresc să desfăşoare o activitate sezonieră în Germania, pentru ocuparea cărora se va organiza selecţie la Bucureşti în luna octombrie 2015. 81166_camerista_hotel_00f2b0b8d2 2 mAngajatori germani reprezentaţi de Serviciile de Plasare Internaţională din cadrul Centralei de Mediere a Străinilor şi Specialiştilor ZAV Bonn oferă locuri de muncă pentru următoarele ocupaţii: bucătar/bucătar şef/bucătar specialist (15 posturi), ospătar (15 posturi), barman (5 posturi) şi personal în industria gastronomiei de sistem (15 posturi).

Pentru ocuparea posturilor de ospătar, barman şi personal în industria gastronomiei de sistem, sunt solicitate persoane care au calificare profesională încheiată, experienţă în domeniu şi cunostinţe bune de limba germană (nivel B1/B2). Pentru posturile de bucătar/bucătar şef/bucătar specialist, angajatorii germani solicită persoane care au calificare profesională încheiată şi experienţă în domeniu, precum şi cunostinţe de limba germană, cel puţin nivel A2.

Angajarea se face pe o perioadă de cel puţin 6 luni, începând cu luna octombrie 2015, cu posibilitate de prelungire a contractului de muncă pe durată nedeterminată. Salariul oferit este de 1500–2200 euro brut/lună, pentru posturile de ospătar şi barman, 1700–2400 euro brut/lună, pentru posturile de bucătar/bucătar şef/bucătar specialist şi de 1450 euro brut/lună pentru personalul în industria gastronomiei de sistem.

Cazarea poate fi asigurată de către angajator sau acesta poate oferi sprijin în vederea găsirii unei locuinţe.

Persoanele cu domiciliul în judeţul Olt, care corespund cerinţelor posturilor oferite, trebuie să se adreseze Consilierului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, strada Prelungirea Crişan, nr.2, telefon: 0249/411002, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru muncă în străinătate şi pentru a primi invitaţie de participare la selecţie. Înregistrarea în baza de date se realizează pe baza următoarelor documente:

-cerere tip (se completează la sediul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă);

-copie act de identitate sau paşaport (valabilitate minim 6 luni);

-CV model  Europass (cu fotografie) în  limba germană (Lebenslauf);

-cazier judiciar în original din care să reiasă că persoanele nu au antecedente penale (termen de valabilitate 6 luni);

-adeverinţă de la medicul de familie, cu menţiunea „Clinic sănătos/Apt pentru muncă”.

————————————————–

YOUR FIRST EURES JOB –sprijină mobilitatea tinerilor în vârstă de 18-35 de ani în ţările UE

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă este co-aplicant alături de serviciile publice de ocupare din Danemarca, Finlanda, Slovenia, Irlanda, Portugalia şi insulele Azore în cadrul proiectului TMS – Your first EURES job – VP/2014/013/0068, proiect aprobat de Comisia Europeană pentru perioada 01.06.2015 – 31.05.2017 în care Serviciul Public de Ocupare din Suedia este aplicant principal.

Obiectivul general al proiectului, este de a sprijini mobilitatea tinerilor în vârstă de 18-35 de ani în ţările UE, de a asigura suport pentru găsirea unui loc de muncă, prin consiliere, mediere şi servicii de recrutare, folosind capacitatea reţelei serviciilor publice şi a reţelei EURES având ca rezultat concret plasarea a minimum 1.200 de tineri la nivel european, prin acordarea unui număr corespunzător de subvenţii de mobilitate.

Programul „Primul tău loc de muncă EURES” se adresează tinerilor solicitanți de locuri de muncă și angajatorilor care caută să își ocupe posturile vacante.
Astfel, locurile de muncă vacante din toate statele UE, precum şi din Norvegia şi Islanda, pe care pot aplica cetăţenii români şi europeni sunt afişate pe portalul EURES al locurilor de muncă vacante la nivel european.
De asemenea, tinerii în vârstă de 18-35 de ani pot contacta oricare din cele 8 ţări participante la proiectul YFEJ pentru a obţine informaţii despre proiect şi oportunităţile de ocupare.

Informații privind aplicaţiile, le puteţi găsi accesând link-urile :
http://eures.anofm.ro/firstEuresJob.php

http://www.arbetsformedlingen.se/Globalmeny/Other-languages/Your-first-EURES-job.html

————————————————–

Tracking Task – Serviciu electronic de gestionare și monitorizare a relațiilor inter-departamentale din cadrul SPO

“Tracking Task – Serviciu electronic de gestionare și monitorizare a relațiilor interdepartamentale din cadrul SPO” este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, implementat de către Agenția Naţională pentru Ocuparea Forței de Muncă împreună cu partenerul IT SYSTEMS INTERNATIONAL SRL.

Prin acest proiect se implementează o aplicaţie informatică dedicată exclusiv Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forței de Muncă, ce va facilita şi optimiza activitatea de zi cu zi a angajaților prin gestionarea relaţiilor inter-departamentale, cu funcționalități de management al sarcinilor de serviciu pentru personalul Serviciului Public de Ocupare. Aplicația informatică are la bază o analiză riguroasă a nevoilor Serviciului Public de Ocupare, în urma organizării în cadrul proiectului a unor evenimente cu scopul de colectării informațiilor.

20 experți SPO au participat în luna mai la sesiunile de testare a soluției propuse, cu scopul îmbunătățirii aplicației informatice, prin utilizarea acesteia anterior implementării, moment în care s-au putut aduce modificări în cadrul funcționalităților platformei, astfel încât aceasta să reprezinte întocmai nevoile utilizatorilor săi.

În perioada 19 mai – 13 iunie 2015, s-au desfășurat sesiunile de instruire a grupului țintă, cu participarea a 180 de persoane angajate în cadrul Serviciului Public de Ocupare din diverse departamente, care au fost instruiți în vederea utilizării platformei informatice Tracking Task.

 Mai multe detalii despre proiectul ”Tracking Task-Serviciu electronic de gestionare și monitorizare a relațiilor interdepartamentale din cadrul SPO” se găsesc pe site-ul web al proiectului, www.tracking-task.ro, sau la numărul de telefon 021 / 311.07.73.

————————————————–

Evitaţi tragediile: nu vă aventuraţi când mergeţi la scăldat!

 

În această perioadă a anului, în care temperaturile sunt foarte ridicate, apa reprezintă o tentaţie pentru cetăţenii care căută să scape de arşiţă şi aleg să-şi petreacă timpul liber la scăldat. Experienţa anilor precedenţi arată faptul că această modalitate de relaxare, atunci când scăldatul are loc în locuri neamenajate, poate să ducă la adevărate tragedii. Astfel de tragedii au avut loc aproape în fiecare an, iar statistica anului 2014 ne arată că 14 olteni  şi-au pierdut viaţa în cursurile de apă de raza judeţului Olt.

La scaldat7

Pentru a evita evenimentele nedorite, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt recomandă cetăţenilor să respecte următoarele reguli simple:

– scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;

– evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;

– supravegheaţi permanent copiii aflaţi în apă sau în apropierea acesteia;

– evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;

– nu intraţi în apa rece după ce aţi stat foarte mult timp la soare;

– evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;

– este indicat să nu vă aventuraţi să vă scăldaţi, dacă nu înotaţi bine;

– nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;

– nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii;

– nu este recomandat să vă aventuraţi în apă cu saltele, anvelope din cauciuc sau alte mijloace plutitoare;

„De asemenea, reamintim primarilor şi deţinătorilor de acumulări, lacuri şi balastiere că au obligaţia să identifice şi să monteze panouri de avertizare cu menţiunea “Scăldatul interzis, pericol de înec” în zonele periculoase pentru scăldat sau înot”, a declarat plutonierul major Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

Aceste măsuri sunt transmise în cadrul campaniei „Respect pentru cetăţean”, desfăşurată în parteneriat cu Instituţia Prefectului-judeţul Olt şi celelalte structuri judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne.

————————————————–

Locuri de muncă în Israel pentru muncitorii calificaţi în construcţii

Cetăţenii români pot obţine locuri de muncă în construcţii, în Israel. Angajarea se face în baza Protocolului privind recrutarea muncitorilor români pentru lucrări temporare în domeniul construcţiilor în Statul Israel, încheiat la 24 iunie 2014 între Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Israel. Protocolul este pus în aplicare de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România şi Autoritatea pentru Populaţie, Emigrare şi Frontieră din Israel.

Persoanele interesate trebuie să aibă calificare/experienţă în meseriile:

-dulgheri pentru cofraje de construcţie industrializată (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);

-fierari- betonişti, îndoirea fierului (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);

-zidari- faianţari, acoperirea podelelor şi pereţilor cu faianţă (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);

-zidari- tencuitori pentru lucrări de tencuit.

De asemenea, cei interesaţi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: -să nu fi lucrat anterior în Israel; să nu aibă rude de gradul I care lucrează deja în această ţară, cu excepţia fraţilor; să nu aibă cazier judiciar; să fie apţi psihic şi fizic de muncă intensă în condiţiile climatice specifice statului de destinaţie, inclusiv muncă la înălţime şi manipulare de greutăţi; să nu sufere de anumite boli cronice.

Contractele de muncă se încheie pentru o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire până la o durată maximă de 63 luni. Salariu lunar minim brut estimat este de 1.540 dolari americani.

Persoanele interesate se pot înscrie la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă sau a municipiului Bucureşti din raza de domiciliu, cu următoarele documente:

– cerere tip;  curriculum vitae; declaraţie – tip bilingvă; copie Carte de identitate; copie Paşaport;  copii ale actelor de studii şi de calificare (toate paginile scrise), după caz;  copii ale documentelor care atestă experienţa, vechimea în muncă, dupa caz; cazier judiciar valabil, în original.

Informaţii legate de cazare, asigurare medicală, transport, viză, modalitatea de recrutare, cheltuieli ocazionate de procesul de recrutare, condiţii de muncă şi de viaţă etc. se găsesc pe pagina web a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă – www.anofm.ro sau la sediile Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din raza de domiciliu (Compartimentele EURES).

—————————————————-

Sprijin financiar pentru angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei

Acesta se acorda la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor pentru şomaj, proporţional cu timpul efectiv lucrat de către elevii şi studenţii încadraţi . Diferenţa dintre stimulentul financiar lunar acordat pentru încadrarea în muncă a elevilor şi studenţilor şi salariul realizat se suportă de angajator din fonduri proprii.

Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar este de 60 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Pentru acordarea acestui stimulent financiar, angajatorii trebuie să încheie cu Agenţia Judeţenă Pentru Ocuparea Forţei de Muncă , o convenţie în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studentilor aflaţi în perioada vacanţelor.

Nu beneficiaza de stimulentul financiar:

 • angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti anterior datei de incepere a vacantei stabilita potrivit legii, pentru elevii si studentii respectivi;
 • angajatorii care au beneficiat, pentru elevii si studentii respectivi, de stimulentul financiar prevazut in lege pentru o perioada de 60 zile lucratoare in cursul anului calendaristic.

Angajatorii interesati se pot adresa pentru informatii suplimentare Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt, Slatina, str. Prelungirea Crisan , nr. 2, tel. 0249/438595.

 

————————————————–

Cardul Profesional European 2 vine în sprijinul activităţii Serviciului Public de Ocupare (SPO)  

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă împreună cu partenerul său, furnizorul de soluţii IT, SC Soft Business Union SRL, implementează din ianuarie 2014 proiectul strategic „Cardul Profesional European 2–instrument inovativ de modernizare şi eficientizare a activităţii SPO”.

cardul-profesional-european-2- 2

 Prin implementarea acestui proiect ANOFM contribuie la consolidarea capacităţii administrative proprii prin creşterea calităţii şi eficienţei serviciilor furnizate precum şi pentru a asigura corelarea ofertei cu cererea de forţă de muncă.

Astfel, prin proiectul ”Cardul Profesional European 2–instrument inovativ de modernizare şi eficientizare a activităţii SPO” se implementează un nou sistem informatic expert dedicat activităţii de bază a instituţiei, care va asigura accesul specialiştilor din cadrul ANOFM la o bază de date centralizată la nivel naţional, fiind primul sistem informatic din cadrul ANOFM care va asigura o astfel de funcţionalitate, având în vedere că până la intrarea în exploatare a sistemului Cardul Profesional European 2, există 42 de baze de date distincte, la nivelul fiecărui judeţ, la care se adaugă cea centrală. Prin continuarea proiectului „Cardul Profesional European 2–instrument inovativ de modernizare şi eficientizare a activităţii SPO”  va asigura în continuare creşterea calităţii serviciilor de informare şi orientare în carieră şi de mediere a muncii oferite persoanelor în căutarea unui loc de muncă, cât şi angajatorilor. Cele 42 de agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă vor dispune de un serviciu în format self service.

Această platformă va completa şi valoriza rezultatele obţinute de implementarea unor proiecte anterioare la nivelul SPO („Cardul Profesional European-soluţie europeană în căutarea unui loc de muncă”).

 

———————————————–

Cursuri gratuite la AJOFM Olt

Agenţia Judeteană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt îşi propune să organizeze în luna iulie  2015, 7  programe de formare profesională pentru un număr de 174 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite.

Meseriile cele mai solicitate pentru care se vor organiza programe de formare profesională, în perioada menţionată  sunt:

– bucatar – 28 persoane

-inspector resurse umane – 28 persoane

-instalator instalaţii tehnico- sanitare şi de gaze – 28 persoane

-operator introducere validare şi prelucrare date – 28 persoane

– manichiurist-pedichiurist  – 20 persoane

– maseur – 14 persoane

-lucrator în comerţ – 28 persoane

——————————————

Şomajul a scăzut în luna mai în judeţ

Rata somajului inregistrat la nivel judetean, la sfarsitul lunii mai 2015 a fost de 7,54 %, mai mica cu 0,25 % decat cea din luna aprilie 2015. Numarul total de someri corespunzator lunii mai 2015 a fost de 13.417  persoane ( din care femei 5.003), cu 444 persoane mai putin fata de luna anterioara.

Din totalul somerilor inregistrati – 13.417, 2.273 sunt someri indemnizati ( 2.165 indemnizatie de somaj 75% si 108 indemnizatie de somaj 50%) si 11.144 neindemnizati.

Din totalul somerilor inregistrati in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt femeile reprezinta 37,29%, rata somajului in randul femeilor fiind de 5,78%.

 

———————————————————

Beneficii pentru absolvenţii promoţiei 2015

 Agentia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt  oferă  servicii absolvenţilor care se înregistrează, în termen de 60 de zile de la absolvire, la agenţiile locale sau punctele de lucru din subordine, ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, acreditaţi, în vederea medierii pentru încadrare în muncă.

Pentru înregistrare ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, absolvenţii vor depune următoarele documente:

 1. actul de identitate, în original şi copie ;
 2. adeverinţă medicală cu menţiunea “apt de muncă” sau eventuale restricţii medicale;
 3. actele de studii şi calificare sau adeverinţa din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ, în original şi copie.

Ca urmare a înregistrării la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt, absolvenţii beneficiază de:

 • Informare şi consiliere profesională
 • ansamblu de servicii care are ca scop evaluarea şi autoevaluarea personalităţii în vederea orientării profesionale, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, tehnici de prezentare la interviuri de angajare etc.
 • Medierea muncii
 • punerea în contact cu angajatorii care oferă locuri de muncă vacante în acord cu pregătirea, aptitudinile şi interesele lor. Locurile de muncă, disponibile la nivel judetean, se actualizează zilnic şi pot fi vizualizate pe site-ul www.olt.anofm.ro, secţiunea Locuri de muncă.
 • Formare profesională
 • asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea în diferite meserii solicitate pe piaţa muncii.
 • Indemnizaţie de şomaj 
 • absolvenţii, care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la AJOFM Olt , nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Aceasta se acordă timp de şase luni şi este de 250 lei.
 • Completare venituri salariale
 • absolvenţii, înregistraţi la AJOFM Olt, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.
 • absolvenţii, care primesc indemnizaţie de şomaj, şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.
 • Prime de mobilitate
 • primă de încadrare – absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km. de localitatea de domiciliu beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.
 • primă de instalare– absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

Atât prima de încadrare, cât şi prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă.

—————————————————————-

LOCURI DE MUNCĂ VACANTE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

 Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, prin intermediul Portalului Mobilităţii Forţei de Munca din Europa – EURES oferă locuri de muncă, astfel:

Angajatori din Republica Ceha oferă 176 locuri de muncă în meseriile de: analist suport software, operatori, lucrători în prelucrarea lemnului, lucrători în producţie (asamblarea aparatelor de aer condiţionat), operatori autoclave, muncitori asamblare; şlefuitori şi pilitori.

Angajatori din Germania oferă 138 locuri de muncă în meseriile de: asistent medical generalist, factori poştali, mecanic echipamente pneumatice şi hidraulice, agenţi de securitate, tehnicieni sisteme de securitate (alarmă şi supraveghere), agenţi de pază, sudori MAG, comisionari, betonişti, fierari betonişti, tâmplari/dulgheri, operator stivuitor, mecanic auto, operator CNC (strungar/frezor), mecatronist, asamblor – montator (lucrător în producţie), tehnician electronică, manager vânzări, tehnician electrotehnist, tehnician electronică – service fibre laser de mare putere, optician

Angajatori din Suedia ofera 45 de locuri de muncă în meseria de: femeie de serviciu, mecanic auto; vopsitori auto.

Angajatori din Marea Britanie oferă 22 locuri de muncă în meseriile de îngrijitori persoane; asistent medical; infirmier.

Angajatori din Elveţia oferă 10 locuri de muncă în meseriile de îngrijitoare copii/au pairs, tot 10 locuri de muncă pentru muncitori necalificaţi (culegători ciuperci) oferind şi angajatorii din Irlanda, iar cei din Austria angajând 5 persoane ca dezvoltator software, programator software, inginer software/dezvoltator software/tehnician software, inginer software  sau  PLC/ASIC/IC tehnician/IN (ING)/în asamblare finală, inginer electrotehnist in energie si tehnologie de actionare/tehnician electrotehnist.

În Norvegia sunt oferite două locuri de muncă pentru bucătari preparate indiene, în Olanda un loc de muncă pentru un operator CNC, iar în Danemarca este căutat un medic specialist în patologie chirurgicală (specialist in surgical pathology).

Pentru relaţii suplimentare despre locurile de muncă vacante din ţările Uniunii Europene persoanele interesate pot accesa www.eures.europa.eu ori www.eures.anofm.ro sau se pot adresa compartimentului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, la sediul din strada Prelungirea Crişan, numărul 2 sau la telefonul 0249.411.002.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?