…………………..
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu: ”Stabilizarea prețurilor alimentare, succesul măsurii PSD”
Paul Stănescu, secretarul general al Partidului Social Democrat, transmite mesajul social- democraților potrivit cărora stabilizarea prețurilor la alimentele de bază este succesul măsurilor applicate de PSD.
Conform Institutului Național de Statistică, prețurile alimentelor au înregistrat o ușoară scădere, cu o inflație de 4,5 mult sub rata generală a inflației și în scădere față de luna ianuarie.
”Alimentele de bază cu adaos limitat au înregistrat scăderi semnificative, confirmând eficacitatea măsurii introduse de PSD.
Aceste rezultate susțin extinderea și îmbunătățirea măsurii pentru a promova și a face mai competitive produsele alimentare românești, oferind acces la hrană mai ieftină și mai sănătoasă pentru români.”, menționează senatorul Paul Stănescu.
În luna ianuarie 2024, unele produse alimentare cu adaos limitat au înregistrat reduceri semnificative de preț, în comparație cu perioada anterioară introducerii măsurii PSD: făina-31,2%, mălaiul-26,3%, uleiul-17,4%, untul- 9,12% și zahărul- 7,83%.
Concluzia clară a datelor furnizate este aceea că specula a fost oprită, iar prețurile la alimente s-au stabilizat.
…………………..
Paul Stănescu: ”Stabilitatea economică și gestionarea inflației sunt realizări și obiective ale Guvernului Ciolacu!”
Secretarul general al Partidului Social Democrat, Paul Stănescu, susține, alături de colegii săi social- democrați, că partidul din care face parte a avut ca obiectiv să gestioneze cât mai bine inflația și să asigure stabilitate economică.
Parlamentarul spune menționează faptul că Guvernul Ciolacu a reușit să stabilizeze inflația în februarie prin plafonarea prețurilor la energie, limitarea adaosurilor comerciale la alimente și investiții, inclusiv în industria de procesare a alimentelor.
Potrivit datelor furnizate de PSD, Banca Națională a României a avertizat că fără aceste măsuri, inflația ar fi fost de 17%.
Obiectivul Guvernului Ciolacu de a reduce inflația la o singură cifră a fost atins, inflația coborând la 7,2%, față de 15,5% cât era înainte de mandatul său.
”Anul acesta, prețurile la alimente au înregistrat scăderi sau stabilizare, în contrast cu creșterile semnificative din anul precedent.
Mai important, prețurile la energie și gaze s-au stabilizat, menținându-se constante, asigurând astfel stabilitatea facturilor pentru oameni și companii.”, a completat senatorul oltean Paul Stănescu.
…………….
Primarul Emil Moț: ”Programul Tichetelor Sociale de Sărbători – O Tradiție a Solidarității în Slatina!”
De Daniela DENGHEL
Primăria Slatina acordă tichete sociale de sărbători, ca o tradiție a solidarității între locuitorii municipiului reședință de județ. Primarul urbei de pe malul stâng al Oltului, Emil Moț, le transmite cetățenilor că programului prin care se acordă sprijin de sărbătorile pascale și cele de iarnă persoanelor aflate în nevoie i s-au adus modificări, astfel încât să poată beneficia cât mai multe categorii sociale.
……………….
Emil Albotă (PSD): ” INS Confirmă ieftinirea alimentelor în urma măsurii PSD de limitare a adaosurilor comerciale ”
Deputatul de Olt din partea Partidului Social Democrat (PSD), Emil Albotă, a informat că datele prezentate recent de Institutul Național de Statistică (INS) au confirmat reducerea prețurilor la alimente și stabilizarea inflației la o singură cifră, după aplicarea măsurii PSD privind limitarea adaosurilor la alimentele de bază.
Parlamentarul oltean a susținut că scăderea adaosului comercial la cele 14 alimente de bază cuprinse în măsura PSD au condus la scăderea prețului general al alimentelor, la stabilizarea inflației și la oprirea creșterii prețurilor alimentelor:
”După introducerea acestei măsuri, prețurile la toată gama de alimente au scăzut în cursul lunii august 2023 cu aproximativ 2%. De reținut că INS prezintă evoluția prețurilor de consum la toate tipurile de alimente, în timp ce măsura PSD s-a aplicat doar la 14 alimente de bază care, conform evaluării Consiliului Concurenței, au înregistrat ieftiniri mult mai mari (de până la 49%) comparativ cu media ponderată a prețurilor pentru toată gama de alimente.
Aceste date oficiale confirmă faptul că măsura limitării adaosului și-a atins obiectivul de a opri creșterea prețurilor la alimente și de a stabiliza inflația la o singură cifră (9,4%).
De asemenea, acest rezultat atestă faptul că propunerea PSD pentru stoparea creșterilor prețurilor la alimente poate fi considerată un model de succes în comparație cu alte state europene care au optat pentru abordări diferite ce au condus la efecte negative precum penuria sau la provocarea unor noi creșteri ale prețurilor”.
………………..
Deputatul Emil Albotă: ”Evident că vor fi controale pentru verificare prețurilor la alimentele de bază”
Prezent în cadrul emisiunii „Statul de drept”, moderată de Remus Iorache la postul de televiziune Accent TV Oltenia, deputatul de Olt Emil Albotă, a vorbit despre realitatea politică şi socială din ţară, dar şi din judeţul Olt, pe care îl reprezintă ca deputat social democrat.
Parlamentarul oltean a discutat despre despre activitatea parlamentară, activitatea din teritoriu şi de la cabinetul parlamentar pe care îl are la Corabia, despre problemele ridicate de primarii şi cetăţenii din colegiu, despre rotativa guvernamentală, greva din educaţie.
”Am vorbit şi despre soluţiile care trebuie aplicate ca să nu mai ajungem în acest punct de presiune asupra elevilor şi profesorilor, deopotrivă. Și, nu în ultimul rând, am atins puncte importante din programul electoral al PSD, scăderea preţurilor la alimentele de bază, dar şi despre situaţia abominabilă regăsită în anumite azile de bătrâni”, a precizat Emil Albotă pe pagina sa de socializare.
În legătură cu alimentele de bază, ale căror prețuri au fost reduse la raft, învepând cu 1 august a.c., deputatul Emil Albotă a specificat că vor exista controale la marile lanțuri de hipermarket, pentru a se vedea dacă se respectă Ordonanța de Guvern pentru scăderea prețurilor la raft la cele 14 alimente de bază:
”Eu nu știu de ce sunt 14 și nu sunt 13 sau mai multe alimente, dar mă gândesc că specialiștii de la Ministerul Agriculturii au știut pe ce să pună accent și să facă o listă corectă cu aceste alimente fără de care românii nu pot să-și asigure hrana zilnică. Sunt foarte multe lucruri de comentat asupra acestei ordonanțe de urgență. Dar ceea ce m-a frapat pe mine a fost faptul că au fost economiști ai unora care au spus că de fapt, vor crește prețurile și că măsura nu este bună, că este o măsură populistă, care va face rău. Eu l-am văzut pe ministrul Agriculturii, pe colegul meu deputat de la Olt, Florin Barbu, într-o emisiune TV , explicând și făcând niște comparații absolut de bun simț.
Ne dorim cu toții ca prețurile la alimentele acestea de bază să fie mai mici pentru a putea avea certitudinea că cei cu salarii/venituri mici pot să-și ducă traiul în decență.
Dar în momentul în care tu, ca lanț de hypermarket-uri, ești de acord cu măsurile, fiindcă măsurile au fost negociate înainte, este absolut o măsură absolut corectă, nu văd de ce ne aplica-o. Dar evident că vor exista și controale pentru a se verifica dacă lucrurile acestea chiar se întâmplă.”
………………..
Senatorii Siminica Mirea și Paul Stănescu au inițiat un proiect de lege pentru completarea și modificarea Legii nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
În prezent, cadrul general de reglementare in domeniul pensiilor publice este reprezentat de Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Iniţiativa legislativă de modificare a Legii nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice îşi propune rezolvarea unei situații apărute ca urmare a aplicării prevederilor art. 65, alin (5) şi (6). Astfel, potrivit Legii nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanelor care se pensionează în conformitate cu prevederile art 65 alin (5) li se interzice dreptul la muncă.
De aceea, pentru eliminarea interdicției de a munci a acestor persoane, senatorii PSD de Olt, Siminica Mirea și Paul Stănescu, alături de mai mulți colegi parlamentari, au inițiat Proiectul de Lege nr. 234/2023.
Concret, beneficiarii dreptului de pensionare cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută în tabelul 2! menţionat la art 65 alin (4), sunt în situația de a li se restricționa acest drept fundamental, dreptul la muncă prin cumul, drept pe care alte categorii de pensionari, cum sunt cei pentru limită de vârstă îl au și îl pot fructifica.
”Acest drept de pensionare anticipată pe care legiuitoul l-a acordat persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extractiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extractiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a titeiului parafinos şi neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor nu e o gratuitate nejustificată, e un drept obţinut în urma afectării şi degradării sănătății şi o compensare ca urmare a expunerii la factori de risc de o virulență deosebită.
Prin îngrădirea dreptului la muncă a acestor persoane care se pensionează anticipat fără nciun fel de penalizare din cauze de poluare gravă şi remanentă are de pierdut atât societatea în ansamblu cât şi angajatorii confruntati cu o penurie imensă de forță de muncă. În plus, persoanele care după pensionare îşi găsesc un loc de muncă ar putea desfăşura o activitate utilă care aduce beneficii atât bugetului de stat
cât şi bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel, pensionarul încadrat în câmpul muncii va contribui, pe de o parte, la BASS şi, pe de altă parte, prin impozite pe salarii la bugetul consolidate al statului, în paralei cu desfăşurarea unei activități utile societății”, a informat secretarul general al PSD, Paul Stănescu.
În consecință, în vederea eliminării interdictiei de a munci pentru persoanele care se pensionează în conformitate cu prevederile art. 65, alin (5), a fost supus spre dezbatere şi aprobare Parlamentului propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care în acest moment se află la Comisiile de specialitate ale celor două Camere.
…………………
Emil Albotă, Florin Barbu, Adrian Chesnoiu și Cătălin Grecu inițiatori ai legii privind evidența, domiciliul, reședinta și actele de identitate ale cetățenilor români
Deputații PSD de Olt Emil Albotă, Florin Barbu, Adrian Chesnoiu și Cătălin Grecu se numără printre inițiatorii legii care prevede ca la o adresă să nu poată fi înregistrate ca având domiciliul mai mult de 10 persoane.
Pentru că în ultimii ani, în România, au fost semnalate în mass media numeroase situații când la aceeaşi adresă erau înregistrati sute sau chiar mii de oameni care, de fapt, nu locuiau acolo, mai mulți parlamentari au depus în proiect de lege în Parlament, care a devenit, ulterior, lege, pentru reglementarea datelor ce țin de evidența populației.
În octombrie 2018, la o adresă din sectorul 3 din Capitală, apăreau înregistrate circa 5.000 de persoane.
În iulie 2020, a fost relatată o situaţie similară în judeţul laşi. La o adresă din comuna Moşna figurau cu viză de reşedinţă peste 3.000 de persoane.
În septembrie 2020, conform datelor oficiale, la patru adrese din oraşul Galaţi, deținute de trei pălățeni, locuiau peste 13.000 de persoane cu dublă cetăţenie. Cele mai multe persoane, peste 8.000, figurau la două adrese deținute de acelaşi gălățean.
Dar cel mai spectaculos caz a fost prezentat în mass media la începutul anului 2022. În luna februarie a.c, în Capitală, structura de Evidenţa Populaţiei a descoperit o adresă la care locuiau fictiv 18.000 de persoane, iar în ţară au fost identificate peste 150 de alte adrese cu mii de locuitori. Bucureştiul şi Iaşiul sunt oraşele unde sunt înregistrate cele mai multe persoane cu domiciliul la o singură adresă. Recent şi municipiul Vaslui a devenit de interes pentru derularea procedurii de obținere a unei cărți de identitate cu domiciliul în România.
Situaţia continuă să fie problematică. O demonstrează și constatarea în luna martie a.c., de către Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor Iaşi, care a înregistrat cel mai mare număr de cereri primite într-o lună în ultimii 10 ani. Raportată la media lunară anuală, creşterea este de 40%. Concret, au fost procesate 8.958 de cereri din care 8.128 pentru acte de identitate, 183 pentru acte de identitate provizorii şi 647 pentru viză de reşedinţă.
Evidenţa cetăţenilor români care domiciliază în România se ţine în cadrul Sistemului Național Informatic de Evidenţă a Populației în scopul cunoaşterii numărului, structurii şi mişcării populației pe teritoriul țării.
Dacă numărul şi structura populației sunt cunoscute pe baza datelor furnizate de către autoritățile locale la naşterea persoanelor, mişcarea populaţiei pe teritoriul national este un fenomen dinamic, îar cunoaşterea acesteia se face exclusiv pe baza informațiilor furnizate de persoane, cu ocazia prezenței la serviciile publice comunitare de evidenţa persoanelor pentru a solicita acte de identitate sau înscrierea mențiunii de reşedinţă, depinde de obligaţiile stabilite în sarcina acestora şi de gradul de responsabilitate privind respectarea acestor obligații.
Totodată, reglementările legale în vigoare conțin obligații pentru cetățeni referitoare la schimbarea domiciliului, dar modul în care sunt formulate, nu permit sancţionarea nerespectării acestora, iar în cazul stabilirii reşedinței, nici nu există instituite astfel de obligaţii.
”Consecința acestei situaţii este că persoanele care declară schimbarea domiciliului sau solicită înscrierea mențiunii de reşedinţă, în marea majoritate a situațiilor, o fac din interes personal.
Nu puţine sunt însă situațiile când persoanele obţin schimbarea domiciliului sau viza de reşedinţă la adrese ia care nu locuiesc, aceasta fiind posibilă din lipsă de reglementări care să condiționeze schimbarea domiciliului şi acordarea vizei de reşedinţă, de suprafața imobilului cu destinație de locuit şi de numărul de persoane care locuiesc la această adresă, conform datelor din registrul de evidență a persoanelor.”, a menționat deputatul Emil Albotă.
Cu excepția elevilor şi studenților, viza de reşedinţă este solicitată cel mai adesea pentru a obţine unele beneficii de moment, beneficii care sunt acordate pe baza dovezii din actul de identitate: înscrierea la grădinițe/școli; acordarea unor compensări la cheltuielile de transport/cazare; acordarea de asistență socială/medicală, etc.; susţinerea unor examene; obţinerea de documente sau facilități fiscale; exprimarea dreptului de vot; altele.
Există de asemenea şi situaţii în care persoanele doresc să-şi schimbe domiciliul sau să-şi stabilească reşedinţa la adresele la care locuiesc efectiv, dar nu pot obţine acte de identitate sau viză de reşedinţă la aceste adrese, datorită proprietarilor care, fie nu se pot depiasa pentru a-şi exprima consimțământul necesar, fie nu sunt interesați să oficializeze domiciliul/reşedința în locuința lor, altor persoane.
”O problemă importantă şi de actualitate o reprezintă continuarea limitării accesului persoanelor la serviciile de evidență a persoanelor, acesta fiind în continuare restricţionat numai la serviciile de la locul de domiciliu sau de reşedinţă al persoanei, cu toate că din anul 2014, Registrul Național de Evidenţă a Persoanelor este informatizat și organizat pe un singur nivel-central (art.9 din HG 295/2021) şi cuprinde ansamblul datelor personale ale tuturor cetăţenilor români cu domiciliul şi/sau reşedinţa în România, ale celor care au dobândit statutul de cetățean român cu domiciliul în străinătate, precum şi imaginile faciale ale cetăţenilor români cărora li s-au eliberat acte de identitate.
Această limitare nu se mai justifică şi continuă să determine greutăţi la obținerea actelor de identitate.
Argumentele menționate au drept scop îmbunătățirea calității serviciilor de evidența persoanelor, a calității datelor înregistrate în registrul de evidența persoanelor şi pentru crearea de facilități cetăţenilor români la obţinerea actelor de identitate.”, a precizat deputatul oltean, Emil Albotă.
Astfel, prin noua lege, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr.719 din 12 octombrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, a fost modificată și completată după cum urmează:
- La articolul 14, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(1!), cu următorul cuprins:
„(1′) De la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cererea pentru eliberarea cărții electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor, indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţă a persoanei fizice.”
- La articolul 28 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„c) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordinelrjublică, prin care se certifică existența unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la lit.a) şi b), când proprietarului sau persoanei interesate nu i-au fost emise în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, actele privind titlul locativ;”
- La articolul 28, după alineatul (3) se introduc patru noi alineate, alin.(4)-
(7), cu următorul cuprins:
„(4) Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă.
(5) Limita prevăzută la alin.(4) nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresa, membrilor familiei extinse şi situațiilor prevăzute la art.34 alin.(1).
(6) În sensul prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului, prin familie extinsă se înţelege titularul dreptului locativ, soţul/soția acestuia, rudele titularului dreptului locativ ori ale soțului/soției în linie dreaptă, precum şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.
(7) În cazul persoanelor defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu, aceasta se înscrie în baza adeverinței eliberate de unitatea administrativ- teritorială din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul.”
- La articolul 31, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin.(3), cu următorul cuprins:
„(3) Nu poate fi înscrisă în actul de identitate mențiunea privind reşedinţa, dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Prevederile art.28 alin.(5) se aplică în mod corespunzător.”
- Articolul 36 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art.36.- Persoana care găzduieşte o altă persoană, care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuieşte efectiv după trecerea termenului prevăzut la art.31 alin.(1) are obligaţia de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu, făcând excepţie persoanele prevăzute la art.32 alin.(2) lit.a).”
- La articolul 39, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: „Art.39.- (1) Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate, sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei în termen de 15 zile de la mutare şi să ceară înscrierea în cartea de imobil.”
- La articolul 43, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„c) nerespectarea dispoziţiilor art.25, art.31 alin.(3), art.34 alin.(2) și art.36, cu amendă de la 75 lei la 150 lei.”
……………
Paul Stănescu, secretarul general al PSD, mesaj de 1 Mai: ”Munca nu trebuie să însemne doar supraviețuire, ci și satisfacție”
Secretarul General al Partidului Social Democrat, senatorul de Olt Paul Stănescu, le-a adresat, cu ocazia Zilei de 1 Mai- Ziua Internațională a Muncii, un mesaj cetățenilor prin care spune că munca nu trebuie să însemne doar supraviețuire.
Senatorul oltean a menționat în acest mesaj că obligația social-democraților de a reprezenta interesele și drepturile salariaților ”nu s-a încheiat și nu se va încheia în viitorul apropiat”.
”Am sărbătorit recent 130 de ani de social-democrație, pentru că este viziunea noastră ideologică și este o idee puternică care a schimbat lumea în bine.
Obligația noastră de a reprezenta interesele și drepturile salariaților nu s-a încheiat și nu se va încheia în viitorul apropiat.
PSD continuă această misiune, pentru solidaritate și dreptate socială. Munca nu trebuie să însemne doar supraviețuire, ci și satisfacție și oportunități de dezvoltare personală și profesională.
De 1 Mai să fim recunoscători tuturor celor care își dedică timpul și efortul pentru a îmbunătăți lumea în care trăim”, a mai precizat secretarul general al PSD, Paul Stănescu.
…………………
Paul Stănescu: ”PSD se opune creșterii vârstei de pensionare”
Secretarul general al Partidului Social Democrat (PSD), Paul Stănescu, a declarat că românilor nu trebuie să li se dea motive de îngrijorare în ceea ce privește vârsta de pensionare, coaliția de guvernare trebuind să discute serios despre acest lucru.
Politicianul a mai spus că PSD nu dorește ca asupra salariaților să fie pusă mai multă presiune, dimpotrivă susține sprijinirea acestora privind obligațiile fiscale, scopul partidului fiind acela de a ajuta românii.
”Discuția despre creșterea vârstei de pensionare trebuie tranșată înainte să mai dăm naștere, din cine știe ce motive politice, și la alte îngrijorări pentru români. PSD nu susține o astfel de măsură.
Nu vrem să punem o presiune și mai mare pe salariați. Ba din contră, în loc să le generăm mai multe griji, vrem să luăm din povara fiscală de pe umerii lor, pentru că munca pe care o prestează trebuie răsplătită cum se cuvine. Acesta este într-adevăr un proiect bun pe care PSD l-a propus deja. În plus, vom face eforturile necesare ca să-i convingem și pe partenerii de coaliție de faptul că echitatea se susține doar cu astfel de politici care sunt în favoarea salariaților.
În acest moment, coaliția de guvernare nu trebuie să se preocupe în vreun fel de creșterea vârstei de pensionare. Scopul nostru, și aici PSD nu s-a abătut nicio clipă de la acest obiectiv, este să sprijinim și să protejăm în continuare românii. Deci, trebuie să închidem astfel de teme false și să ne concentrăm pe prioritățile legislative pe care le-am anunțat.”, a precizat secretarul general al PSD, Paul Stănescu.
…………………
”TAXA DE SOLIDARITATE ESTE NECESARĂ PENTRU SCĂDEREA IMPOZITĂRII MUNCII”
Deputatul de Olt Emil Albotă ne-a informat că Partidul Social Democrat precizează că scopul final al taxei de solidaritate este de a susține măsurile pentru scăderea impozitării muncii – în special la angajații cu venituri mici sau medii – și de a susține sistemul de Educație care pregătește viitoarea forță de muncă a României.
”Într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, ar trebui ca și companiile mari care au plătit impozite mai mici de 1% din cifra lor de afaceri să plătească măcar această cotă pentru a susține creșterea veniturilor angajaților care contribuie cel mai mult la dezvoltarea României. Acesta este principiul solidarității, care ar trebui promovat de toate partidele politice pentru a menține în România această forță de muncă productivă, atât de importantă pentru economia națională.
PNL trebuie să se hotărască dacă vrea să fie alături de acești angajați care muncesc din greu, care contribuie substanțial la creșterea economică, dar care au fost afectați puternic de creșterea prețurilor, în contextul inflaționist global.
Este o exagerare populistă să spui că o astfel de abordare ar sufoca mediul de afaceri și ar crește prețurile finale, din moment ce, în marea lor majoritate, companiile din România care își declară profiturile obținute în mod real, plătesc deja un impozit cel puțin echivalent cu 1% din veniturile lor, fără a avea prețuri mai mari ca celelalte.”, a completat deputatul Emil Albotă.
…………………
Deputatul Emil Albotă: ”Miniștrii PSD au luat toate măsurile pentru ca plata ajutoarelor pentru persoanele vulnerabile să se facă în termenele legale!”
Referitor la discuțiile din spațiul public privind termenele la care se acordă ajutoarele pentru pensionarii cu pensii mici, sprijinul pentru energie și voucherele pentru alimente, deputatul PSD de Olt, Emil Albotă, precizează că miniștrii social-democrați care au responsabilități în această privință au luat deja toate măsurile pentru ca beneficiarii să primească banii la timp, conform legii.
”Domnul ministru al Muncii, Marius Budăi, a pregătit prima tranșă a ajutoarelor pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei, care se va acorda odată cu pensia din luna ianuarie, așa cum s-a prevăzut în OUG 168/2002. Cupoanele de pensie, care conțin inclusiv această primă tranșă, au fost tipărite încă din luna decembrie 2022.
Iar în ceea ce privește ajutoarele pentru energie, Ministerul Finanțelor a prevăzut banii necesari în bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Ministerul Muncii a pregătit lista de beneficiari pe care o poate pune la dispoziția MIPE. Conform OUG 166/2022, MIPE este responsabil cu emiterea cardurilor și cu distribuția acestora către cei în drept, astfel încât plățile să fie făcute conform prevederilor legale, respectiv în lunile februarie și septembrie 2023.”, a declarat Emil Albotă.
Parlamentarul oltean a mai informat că, în cazul voucherelor pentru alimente, cardurile au fost deja distribuite, urmând ca MIPE să facă plățile conform termenelor prevăzute de lege.
Ca atare, PSD face un apel către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să dispună măsurile necesare astfel încât banii să ajungă la timp la beneficiari. În acest sens, MIPE se poate baza pe sprijinul și colaborarea deschisă din partea miniștrilor social-democrați.
…………………
Compromisul guvernării, un ministru incompetent și un război i-au adus pe români în pragul disperării privind plata energiei electrice
Daniela DENGHEL
Deputatul PSD de Olt, Emil Albotă, a suținut, în cadrul unei emisiunii difuzată la postul local de televiziune slătinean, Olt TV, că problemele din energie au început cu mai mult timp în urmă, nu după declanșarea războiului din Ucraina.
” Momentul în care s-a declanșat această criză a fost acela în care s-a făcut liberalizarea prețurilor în energie, liberalizare care din punctul nostru de vedere, al PSD, s-a făcut haotic și urmările se văd, le trăim cu toții.
La această liberalizare au contribuit în egală măsură actorii politici principali ai zilelor de atunci, de acum 2 ani de zile, și mă refer acum la USR, partidul acesta care vrea lucruri din acestea utopice, și zic eu, influențat de USR-iști și PNL-ul a luat parte la această liberalizare. De altfel, în timpul liberalizării știm că premier era Ludovic Orban, care astăzi ne ține lecții despre cum ar trebui să facem noi cu liberalizarea și cu cu prețurile în energie. Deci, iată că cei care au distrus, aruncând piatra în baltă, un sistem care era cât de cât decent și mergea bine și noi ne chinuim astăzi să să scoatem piatra din baltă. Au ajuns cei care stau pe margine și care au tulburat apele să ne spună cam ce trebuie să facem. Faptul că am intrat la guvernare , deși nu avem noi premierul, este benefic pentru toți românii, pentru că, așa cum s-a văzut odată cu intrarea noastră la guvernare, în programul de guvernare a apărut și acel program de măsuri sociale fără de care, din punctul meu de vedere, astăzi, o mare parte a populației acestei țări n-ar fi putut să să-și ducă traiul.
Noi am propus o serie de măsuri care sunt implementate în partea astăzi, printre care și o reglementare temporară a prețului energiei pentru o perioadă de 2 ani, lucru care se va întâmpla de la 1 ianuarie pentru că, în sfârșit, și colegii noștri liberali și-au dat seama că nu se mai poate. Statul trebuie să intervină și să domolească specula asta care se face.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, responsabil pentru haosul creat, susținut de premier și PNL
Emil Albotă îl consideră responsabil pentru haosul creat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, împotriva căruia a fost depusă în Parlament, de către USR, o moțiune simplă, dar care a fost respinsă:
”Nu voturile noastre, ale PSD, l-au reconfirmat pe funcție pe Virgil Popescu. El este confirmat pe funcție de premierul Ciucă. Suntem într-o Coaliție la guvernare și, dacă ești într-o coaliție, îți respecți partenerul. În acest caz, partenerul, din păcate, își asumă să-l țină pe omul ăla în funcție, noi nu-l vrem acolo. Sunt declarații publice făcute de nenumărate ori din partea celor din PSD. Dar nu putem insista, că n-ar mai funcționa Coaliția, n-am n-am mai avea guvern. Dar PNL-ul trebuie să înțeleagă că ar fi trebuit să dispară acest om de niște ani de zile. Dar din păcate dânșii sunt fermecați de măsurile pe care noi nu le vedem, măsurile pozitive pe care domnul Virgil Popescu le le ia. Evident că noi, cei din PSD, avem o mare problemă cu cu domnia sa, au fost discuții în Coaliție. A fost rugat domnul Virgil Popescu de nenumărate ori să vină cu niște măsuri și să rezolve problemele astea. Dar sunt de ani de zile de când n-a venit cu nicio măsură, și-a depășit limitele sau incapacitatea de a gestiona problema. De aceea noi am demarat acum un an, măsura reglementării energiei, și am reușit, chiar dacă cu ceva întârziere, că așa este într-o coaliție, trebuie să convingi pe toată lumea în interiorul coaliției, fiindcă altfel nu trece măsura.”
Liberalizarea pieței și stoparea importurilor din Rusia, cauzele problemelor
”Dar să fim cinstiți, la noi, problemele cu curentul electric, cu creșterea prețului la curent au început înainte de războiul din Ucraina, deci ele existau, începuse să se rostogolească bulgărele. Evident că această rostogolire a bulgărelui s-a accelerat și, astfel, s-a acutizat mărirea asta de prețuri în momentul în care a început războiul. Deci problema are în componență mai multe variabile.
Prima variabilă evidentă a fost acea liberalizării care a fost făcută, așa cum știm cu toții, nu în cele mai bune condiții, să fim eleganți. Și a doua, care a agravat și a acutizat această problemă a prețului, este războiul din Ucraina și faptul că noi importam resurse energetice, adică gaze, cărbune și așa mai departe, din Rusia, lucru pe care astăzi nu-l mai facem.”, a completat deputatul Emil Albotă.
…………………
”PSD crede că majorarea salariului minim din ianuarie 2023 este necesară pentru înscrierea României în calendarul adoptării salariului minim european”
Deputatul PSD de Olt, Emil Albotă, a informat faptul că PSD consideră că abordarea clasei politice din România în privința majorării salariului minim trebuie să țină cont de modelul de salarizare deja adoptat la nivelul Uniunii Europene. Și anume, creșterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022.
”Prin această majorare, ponderea salariului minim ajunge la 46,5% din salariul mediu brut, raportat de INS pentru luna septembrie 2022, și va permite ca la 1 ianuarie 2024 să se atingă nivelul de 50% recomandat de Directiva europeană. În prezent, salariul minim din România reprezintă 39,5% din salariul mediu brut.
Alinierea României la modelul european privind salariul minim este cea mai bună cale pentru a determina tinerii să nu mai plece la lucru în străinătate și pentru a asigura forța de muncă necesară companiilor din România. Totodată, introducerea acestui mecanism european ar oferi stabilitate, coerență și predictibilitate mediului economic, ceea ce ar încuraja investițiile mediului privat în România.
PSD consideră că raportarea la modelul european ar trebui să fie însușită, ca proiect de țară, de întreaga clasa politică din România.”, a precizat deputatul Emil Albotă.
…………………
”PSD susține ca plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la consumul curent și nu la anul 2021”
Deputatul PSD de Olt, Emil Albotă, a menționat că PSD va depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care își reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de prețuri plafonate.
Amendamentul PSD prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022.
”PSD consideră că o astfel de modificare a legii va stimula cetățenii să facă economie la energie electrică, ceea ce va sprijini efortul României de a-și reduce consumul național cu 10%, conform obiectivelor stabilite de Comisia Europeană.
Totodată România nu va fi nevoită să adopte alte reglementări care să impună obligații și sancțiuni asupra consumatorilor casnici pentru reducerea consumului, așa cum se întâmplă în alte state din Uniunii.”, a declarat deputatul Emil Albotă.
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu:
”PSD consideră că mecanismul salariului minim european poate fi aplicat în România de la 1 ianuarie 2023”
Senatorul de Olt, Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a informat că PSD va susține în Coaliția de guvernare ca Guvernul să adopte chiar din acest an prevederile directivei europene adoptate recent de Parlamentul European cu privire la salariile minime adecvate din Uniunea Europeană, astfel încât acestea să se aplice de la 1 ianuarie 2023.
Introducerea în România a mecanismului recomandat în Directivă, prin care salariul minim e stabilit la 50% din valoarea salariului mediu brut pe economie ar conduce la o creștere a venitului minim de la 1 ianuarie 2023 la o valoare apropiată de 3.000 de lei brut, așa cum a propus recent PSD pe baza datelor economice existente din România.
”Directiva adoptată recent de Uniunea Europeană confirmă că analiza economică a PSD a fost corect fundamentată, iar majorarea propusă este adecvată contextului social existent.
De altfel, și deciziile din domeniul energetic prezentate recent de reprezentanții Comisiei Europene au atestat justețea propunerilor promovate de PSD în acest domeniu, precum plafonarea prețurilor și introducerea unei contribuții de solidaritate pe profitul excesiv al companiilor din sectorul energetic.
Conform Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, statele membre se pot ghida pentru evaluarea gradului de adecvare al salariilor minime legale „în raport cu nivelul general al salariilor brute de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut.”
Termenul de conformare la prevederile Directivei este de doi ani de la aprobarea oficială de către Consiliu a acordului agreat cu Comisia Europeană la 6 iunie 2022.”, a menționat secretarul general al PSD, Paul Stănescu.
Deputatul Emil Albotă:
”Pentru stoparea scumpirilor generate de energie trebuie reglementată piața energetică!”
Deputatul PSD de Olt, Emil Albotă, s-a arătat nemulțumit de faptul că economisirea energiei electrice se dorește să fie facută cu constrângerea populației, prin penalități aplicate, după cum a precizat că a spus premierul Nicolae Ciucă, nelăsând cetățenii să ia propriile decizii în acest sens, lucru care amintește de vremurile trăite de români în epoca comunistă.
Totodată, Emil Albotă, precizează că PSD nu contestă recomandările Comisiei Europene de economisire a energiei, dar aceasta trebuie să se facă în mod natural și să fie o opțiune personală a fiecărei familii.
„Reglementare, NU Raționalizare
”Iarna nu-i ca vara”, ne spunea cu tâlc un fost coleg de-ai partenerilor de guvernare. Vorbă de duh pe care o vom resimți cu siguranță, în mai puțin de o lună, când temperaturile de afară nu vor mai fi blânde cu facturile din casă.
A încolțit în mintea partenerilor de Coaliție ideea de pedeapsă a celor care își permit luxul să țină becul aprins puțin mai mult sau se încălzească în propriile case.
Spunea, deunăzi, domnul premier că pentru cei care nu economisesc energia, ar gândi un sistem de penalități, care să-i determine ulterior s-o economisească. În loc să-și pună ministrul la treabă, a inventat un ”bici”, pe care să-l aplice tot pe spatele consumatorului obișnuit.
O gândire greșită, ca să mă exprim elegant, care ne trezește un deja vu de tristă amintire. Un soi de raționalizare cu pedeapsă, care nu poate stârni decât noi revolte și tensiuni sociale.
PSD nu contestă recomandările Comisiei Europene de economisire a energiei, dar să se facă în mod natural și să fie o opțiune personală a fiecărei familii. Nu e nevoie să le spunem noi să stingă becul sau televizorul. Cei care își propun să reducă facturile o vor face și fără să le spună guvernul. Dar, într-adevăr, PSD se opune categoric ca statul să impună forțat economisirea.
România este singura țară europeană care trăit experiența întreruperilor deliberate de energie electrică și gaze naturale, prin care autoritățile comuniste încercau să limiteze consumul populației și este nepermis să reconstituim acele vremuri.
Dușul în doi – după o pandemie ”tratată” cu recomandări obsesive de spălare a mâinilor – nu reprezintă o opțiune demnă de luat în calcul.”, a scris deputatul Emil Albotă pe pagina sa de socializare.
Deputatul menționează că PSD a intrat la guvernare, alături de PNL, cu un pachet de măsuri pentru categoriile vulnerabile, printre care voucherele sociale și plafonarea prețurilor la energie, și susține că pentru stoparea scumpirilor generate de energie trebuie reglementată piața energetică în următorii doi ani:
”PSD a intrat la guvernare cu un pachet de sprijin pentru categoriile vulnerabile.
Dacă PSD nu ar fi fost azi la guvernare, probabil nu am fi avut nici vouchere pentru alimente, nici plafonări la prețurile la energie.
Iar PSD reafirmă că singura măsura eficientă pe termen mediu, pentru a stopa scumpirile generalizate provocate de energie este reglementarea pe doi ani a pieței energetice.
Reglementarea pieței înseamnă prețuri aministrate de stat pe tot lanțul, de la producător, până la distribuitor, așa cum a fost înainte de liberalizarea haotică, care a provocat toată această degringoladă, făcută de guvernele Cîțu-Orban.
În plus, PSD vine cu amendamente importante la OUG 119/2022, pentru a elimina ambiguitățile din OUG-ul redactat de Ministerul Energiei și care ar putea genera costuri suplimentare pentru populație.
Așadar, reglementare, nu raționalizare, bonificații, nu penalități – pentru că, în vremuri de criză, atenția noastră trebuie centrată pe categoriile vulnerabile”.
Emil Albotă: ”PSD consideră că reglementarea pieței energiei este soluția realistă care poate opri spirala scumpirilor”
PSD susține că se impune reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, a discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată.
Deputatul PSD de Olt, Emil Albotă, a declarat că securitatea energetică a țării trebuie să fie prioritară pentru actuala guvernare și nu poate fi lăsată la mana piețelor energetice:
”PSD revine cu această soluție, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune. Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație.
Specialiștii PSD urmăresc cu atenție evoluțiile din Europa, unde tot mai multe voci importante din economie susțin că, după 30 de ani de liberalizare, în actualul context critic, securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor! ”
Parlamentarul oltean susține că specialiștii în domeniul energetic din Partidul Social Democrat urmăresc cu atenție ceea ce se întâmplă în celelalte țări europene, în cele mai importante dintre acestea, ca Franța și Germania, statul implicându-se și naționalizând companiile din domeniul energetic :
”Franța naționalizează EDF, cea mai mare companie franceză de utilități. Germania a adoptat legislația necesară preluării de către stat a companiilor în dificultate; deja a preluat temporar sucursala Gazprom și se pregătește să preia acțiuni de la o altă companie cheie din infrastructura sa energetică – UNIPER.”
Deputatul PSD Emil Albotă este de părere că e nevoie ca partenerii de guvernare să realizeze că liberalizarea pieței energetice a fost un eșec în timpul guvernării de dreapta și că reglementarea pieței energetice poate stopa avalanșa scumpirilor, astfel încât românii âși vor putea achita facturile în iarna ce va veni:
”De aceea, credem că este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie.
PSD consideră că reglementarea pieței energetice reprezintă un instrument de importanță decisivă în efortul statului de a stopa avalanșa scumpirilor. Este o soluție care poate oferi mai mult spațiu Guvernului să se asigure că, la iarnă, oamenii și economia vor avea și își vor permite să plătească căldura, electricitatea și carburanții.”
……………
Emil Albotă: ”Reducerea cu 50 de bani a carburantului este o jignire!”
”M-au învățat că singura dizabilitate în viață este o atitudine nepotrivită!”
Senatorii olteni, Paul Stănescu și Siminica Mirea, doresc introducerea în Codul Muncii a ”contractului de zero ore”
Secretarul general al Partidului Social Democrat, Paul Stănescu, și senatorul PSD de Olt, Siminica Mirea, se află printre inițiatorii unei propuneri legislative pentru completarea articolului 103 din Legea 53/2003 – Codul muncii.
Parlamentarii sunt de părere că relațiile de muncă se bazează pe principiul consensualității și al bunei-credinte, motiv pentru care Codul Muncii trebuie completat cu noi dispoziții, prin care să fie reglementat un nou tip de contract, mai exact ”contractul de zero ore”.
”Realitatea cotidiană demonstrează faptul că multe companii întâmpină dificultăți atunci când trebuie să organizeze programul de lucru al salariaților. Orele de lucru nu sunt întotdeauna suficiente pentru îndeplinirea unor sarcini iar unii angajatori plătesc ore suplimentare pentru a se asigura că activitățile sunt efectuate in termen. De asemenea, unii angajatori încearcă să nu plătească orele suplimentare, astfel încat și salariații sunt prejudiciati.
Prin ”contractului de zero ore” se urmărește rezultatul orelor de muncă și nu numarul de ore lucrate.
Drepturile incluse în acest contract sunt similare celor dintr-un contract obișnuit de muncă. Modelul acesta de contract oferă beneficii clare precum flexibilitatea, plata in funcție de numărul de ore muncite si alte drepturi asociate contractului standard de muncă”, a declarat senatorul Paul Stănescu.
Solicitarea de a se prezenta la muncă trebuie comunicată salariatului cu un anumit interval de timp înainte, care poate fi prevăzut in contractele colective și individuale de muncă sau poate fi stabilit prin lege. ,,Contractele de zero ore” oferă beneficii de bază de securitate socială, inclusiv plata concediilor de maternitate/paternitate, concediu de odihnă și asigurări de sănătate.
Așadar, contractul de zero ore se execută în funcție de numărul de ore prestate, iar plata orelor se va realiza in funcție de orele prestate pe zi/săptămână/lună.
”Obligatoriu se vor include in acest contract, modalitatea de prestare a orelor de muncă și intocmirea unei repartizări a acestora. Astfel, apreciem că se impune introducerea in Legea nr. 53/2003 republicată – Codul muncii, a următoarelor prevederi: ”Contractul de zero ore” este acel contract prin care angajatorul nu este obligat să garanteze un număr minim de ore pe săptămână, iar angajatul poate ca în momentul în care i se cere, programul de muncă fiind in intregime flexibil”.
Plata se va face de către angajator in functie de numărul de ore prestare, care sunt consemnate în pontaje. In situatia ”contractului de zero ore”, este obligatorie evidențierea orelor efectuate, avand in vedere faptul ca plata salariului se realizeaza in functie de numarul de ore prestate”, a declarat senatorul Siminica Mirea.
Depusă la Senatul României pe 8 iunie 2022, inițiativa legislativă a fost trimisă pentru obținerea avizelor de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, și a fost trimisă la Guvern pentru obținerea unui punct de vedere.
Deputații Emil Albotă, Mihai Iancu și Cătălin Grecu doresc ca persoanele care trăiesc
sub pragul sărăciei să beneficieze de hrană, de aceea legea privind diminuarea risipei alimentare trebuie să fie modificată
Deputații social democrați de Olt, Emil Albotă, Mihai Iancu și Cătălin Grecu, se află printre inițiatorii unui proiect de lege care prevede modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.
alimentelor aruncate sunt, de asemenea, irosite.
efect de seră (GES) produse de deşeurile provenite din alimente. Producţia, transportul şi gestionarea alimentelor generează emisii semnificative de dioxid de carbon (C02), iar atunci când alimentele ajung în depozitele de
deşeuri, acestea generează metan, un gaz cu efect de seră extrem de puternic’. Conform site-ului* Parlamentului European, „alimentele pierdute sau risipite contribuie la schimbările climatice, având o amprentă de carbon la nivel global de aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de seră antropogene globale.
intense în următoarele decenii. Aceste schimbări climatice au puterea să ne transforme planeta, afectându-ne sănătatea şi aprovizionarea cu alimente şi apă. Deşi toată lumea este expusă riscului, impactul este mai dur asupra
celor săraci şi vulnerabili”.
societăţii şi sănătatea globală a mediului. In termeni mai tehnici, este o economie în care societatea utilizează resursele în mod eficient, sporind bunăstarea oamenilor în cadrul unei societăţi favorabile incluziunii şi păstrând, în acelaşi timp, sistemele naturale care ne susţin”.
precum: posibilitatea pentru consumator de a achiziţiona la preţ redus produsele alimentare aflate aproape de atingerea datei durabilităţii minimale sau a datei limită de consum; obligaţia pentru cantine, restaurante sau bufete
de a facilita consumatorilor finali să ia, fără costuri suplimentare şi în condiţii corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, şi să-i informeze despre această posibilitate în mod clar şi
vizibil în unitatea propriu-zisă, inclusiv în meniu; redistribuirea alimentelor de către operatorii economici prin donaţii. Toate aceste măsuri pot contribui atât la o mai bună gestiune a economiei globale, prin economisirea resurselor
cât şi la o mai bună gestiune a resurselor fiecărei gospodării, prin economisirea banilor destinaţi consumului de alimente.
conform statisticilor’^ Eurostat din 2020. Pentru calcularea indicelui de sărăcie, Eurostat a folosit itemi precum „rata de deprivare materială”, item care include, printre altele, capacitatea unei persoane de a-şi permite cel puţin o dată la două zile o masă care să conţină carne. Astfel, în ţara noastră, se pierd zilnic cantităţi considerabile de alimente în timp ce o mare parte a populaţiei nu îşi permite accesul la aceste alimente.
Prezentul proiect contribuie la reducerea numărului de persoane care nu au acces la o alimentaţie suficientă, regulată şi sănătoasă şi poate diminua riscurile sociale asociate cu deprivarea materială şi contribuie la o mai bună
stare de sănătate a populaţiei aflată în situaţii de vulnerabilitate.”
emisiilor de carbon şi se alătură luptei împotriva schimbărilor climatice.
Astfel, spre deosebire de vechea reglementare, în prezentul proiect de lege obiectivul este mult mai clar definit: ‘‘‘‘injumătăţirea pe cap de locuitor a risipei de alimente la nivel de vânzare cu amănuntul şi de consum şi
reducerea pierderilor de alimente de-a lungul lanţurilor de producţie şi de aprovizionare, inclusiv a pierderilorpost-recoltare până în anul 2030. ”
Prezentul proiect de act normativ introduce pentru operatorii receptori responsabilitatea de a informa angajaţii proprii cu privire la planurile societăţii de luptă împotriva risipei alimentare, precum şi responsabilitatea de a depune toate eforturile necesare pentru a încheia contracte cadru cu operatori receptori pentru a putea transfera produsele
alimentare înainte de data expirării.”
pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare în cadrul căreia operatorii economici şi operatorii receptori îşi introduc informaţiile obligatorii conform legii deja existente; obligaţia pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale de a publica pe website-ul propriu date relevante privind pierderile şi risipa de alimente ale operatorilor economici; obligaţia pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a coordona elaborarea de materiale
informative pentru operatorii economici în vederea prevenirii şi reducerii risipei alimentare.
Au fost făcute progrese în ultimii ani privind lupta împotriva risipei alimentare, dar pentru a atinge obiectivele asumate la nivel internaţional de stat este nevoie să fie făcuţi paşi suplimentari în direcţia potrivită.
Provocările ecologice, economice şi sociale descrise ar putea fi diminuate cu ajutorul unui cadru legislativ îmbunătăţit privind risipa alimentară.
activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România.
Totodată, în baza sarcinilor asumate ca stat membru al Uniunii Europene, prezenta propunere vizează atingerea obiectivelor neutralităţii climatice până în anul 2050, prevăzute în Pactul Verde European şi în Acordul de la Paris
privind Schimbarea Climatică.
Astfel, pentru o mai bună depozitare, gestionare, procesare şi distribuţie a alimentelor către consumatorul final, prezenta lege prevede organizarea operatorilor economici şi participarea acestora în acţiuni destinate reducerii
risipei alimentare.
Directivei 2008/98/CE privind deşeurile.
şi consolidează normele privind prevenirea deşeurilor.”
Astfel, noul proiect de act normativ vizează reglementarea simultană a mai multor soluţii pentru crize alarmante la nivel naţional dar şi la nivel european.
După perioada grea trăită în timpul pandemiei de Covid-19, după efectele generate de aceasta în plan social și economic, la care s-a adăugat și criza cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, care a condus la scumpiri generale la nivel mondial, PSD a pregătit pentru români o serie de masuri menite să diminueze efectele crizei economice și să-i ajute să depășească greutățile financiare cu care se confruntă mare parte din populația țării, în același timp luând în calcul și măsurile necesare pentru a face economia să funcționeze cât mai bine.
……………
Vicepreședintele Senatului, Paul Stănescu: ”PSD apără românii, populația și mediul de afaceri românesc!”
……………
”Scăderea accizei la carburanți este o soluție reală, cu efect imediat în buzunarul consumatorului final”
Coaliția de guvernare a decis reducerea cu 50% a accizei la carburanți, lucru care va conduce la scăderea prețului la pompă cu peste un leu pe litru. Reducerea la jumătate a accizei la carburanți este o soluție parțială a crizei din energie și este o măsură menită și să pregătească terenul pentru întoarcerea la piața reglementată a energiei.
Totodată, actualele măsuri de plafonare și compensare vor fi prelungite și în luna aprilie.
În prezent, prețul unui litru de benzină sau de motorină a depășit 7 lei, din cauză că acciza la carburanți a ajuns la aproape 1.900 de lei la motorină, respectiv la aproape 1.800 de lei la benzină.
„Acciza la combustibil scade cu 50%, ca urmare a propunerii PSD. Este o soluție reală, cu efect imediat în buzunarul consumatorului final, litrul de benzină sau motorină urmând să scadă cu 1,2-1,5 lei/ litru. Măsura PSD a fost validată, astăzi, în cadrul Coaliției de guvernare și, în scurt timp, ministrul de finanțe social democrat, Adrian Câciu, va elabora actele normative pentru implementarea acesteia”, a declarat deputatul Emil Albotă.
……………………
Proiect pentru plafonarea prețurilor alimentelor de bază, după discuții cu hipermarketurile și producătorii
Deputatul Emil Albotă informează că un proiect pentru plafonarea prețurilor alimentelor de bază va fi înaintat după ce va avea loc o discuție cu hipermarketurile și cu producătorii și va presupune o compensare şi nu obligarea producătorilor să vândă sub preșul de producție.
”Așa cum a precizat președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, plafonarea la prețurile de bază la alimente, înseamnă că statul român, așa cum s-a întâmplat și în cazul energiei electrice, intervine și subvenționează o parte din acest preț.
Un astfel de proiect va fi avansat după ce vor avea loc discuții atât cu hypermarket-urile, cât și cu producătorii. Președintele Marcel Ciolacu și primul ministru Nicolae Ciucă au stabilit să se creeze grupuri de lucru în jurul guvernului, care să prezinte propuneri și, împreună cu miniștri Finanțelor și Energiei, să se ia o decizie politică.”, a declarat parlamentarul PSD de Olt, Emil Albotă.
………………….
LOCURI DE MUNCĂ VACANTE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
……………………..
”Am stabilit cu PNL o serie de măsuri pentru ca românii să poată trece iarna”
Paul Stănescu, secretarul general al Partidului Social Democrat, a declarat în cadrul emisiunii ~Punctul de întâlnire” de la Antena 3, că în negocierile cu Partidul Național Liberal s-au căutat punctele compatibile pentru a putea alcătui un program de guvernare.
Senatorul Paul Stănescu a precizat că, înainte de formarea guvernului, PSD a discutat cu PNL si UDMR care este impactul bugetar al unor măsuri sociale ce pot fi aplicate, astfel încât românii să fie sprijiniți să depășească iarna aceasta, inclusiv majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2022.
Paul Stănescu a menționat că programul de guvernare cuprinde două părți, una cu măsuri imediate și alta cu măsuri aplicabile până în anul 2024:
”Pentru că inflația pe acest an este de 7,9%. Planul de guvernare pe care noi l-am discutat cu PNL şi UDMR are două părți: un program cu măsuri imediate şi un program cu măsuri pănă în 2024. Măsurile imediate cuprind criza sanitară, energetică, economică, socială ca toţi românii să treacă iarna.
Sigur că nu va fi lapte şi miere. Am zis pensia minimă să crească de la 800 de lei la 1.000 de lei, salariul minim mărit de la 2.300 de lei la 2.550 de lei, să mărim şi alocaţiile la copii, mai ales la cei de 0-2 ani unde cheltuielile sunt mai mari, ne-am gândit şi la persoanele cu handicap să dăm a 13-a indemnizație, pentru că iarna va fi foarte grea.
Este obligatoriu ca românii să treacă iarna. Vor fi luate aceste măsuri care sunt pe termen scurt sau imediate.”
……………………..
……………………..
”Scumpiri de peste 95% la căldură, în urma respingerii propunerii PSD privind plafonarea prețurilor pentru energie termică”
Deputatul oltean Emil Albotă a declarat că Partidul Social-Democrat condamnă decizia anti-socială a parlamentarilor PNL-USR-UDMR de a vota împotriva soluției PSD la Legea plafonării, care propunea stabilirea unui preț maxim și pentru prețurile la energia termică furnizată în sistem centralizat, nu doar pentru energia electrică și gazele naturale, cum s-a stabilit în forma finală a legii.
Votul din Parlament al acestei majorități toxice a călcat în picioare voința celor aproape 500.000 de cetățeni care au semnat petiția pentru Legea plafonării prețurilor la energie, în varianta propusă de PSD.
Un alt efect catastrofal al votului PNL-USR-UDMR va fi falimentarea autorităților locale municipale, care vor trebui să taie fondurile de investiții și pentru alte cheltuieli critice, pentru a putea achita facturile aproape duble ale furnizorilor de energie termică.
Prin această decizie criminală a PNL-USR-UDMR, marea majoritate a locuitorilor conectați la sistemul centralizat de încălzire vor fi condamnați la frig, foame și sărăcie, în timp ce furnizorii de gaze și combustibil vor beneficia de profituri semnificative în această iarnă.”, a precizat deputatul Emil Albotă.
Cele mai mari creșteri de preț pentru agentul termic livrat de furnizorii locali sunt la Bârlad: + 96%, de la 158 de lei la 310 lei, Oradea: + 95%, de la 160 lei la 313 lei și Arad 95% în plus, de la 163 la 318 lei. Scumpiri masive vor fi și la Botoșani +94%, Bacău, Giurgiu, Brașov – creșteri de 87% și Focșani +86%.
Pentru Capitală, ANRE a aprobat o majorare cu 86,58% a prețului gigacaloriei produse de Electrocentrale București (Elcen), de la 176,55 lei la 329,41 lei.
………………………
”PSD a reușit să obțină plafonarea prețurilor la energie și gaze”
Peste 500.000 de români au semnat în cadrul campaniei inițiate de PSD de susținere a proiectului de lege depus în Parlament privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze, proiect devenit lege care va intra în vigoare de la 1 noiembrie 2021.
Proiectul de lege depus de PSD prevede plafonarea pentru 6 luni a prețurilor la energie și gaze la niveluri pe care românii să le poată suporta.
Proiectul PSD implică o scădere a prețurilor la o valoare care se menține pe întreaga durată a celor 6 luni de plafonare. După intrarea în vigoare a legii, toate contractele se restructurează astfel încât să nu fie depășit prețul maximal, cel plafonat.
Prin legea propusă de PSD, nivelul de trai al românilor este protejat în următoarele 6 luni de situația iminentă a dublării sau triplării facturilor cu utilitățile – electricitate și gaz. Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an pentru fiecare gospodărie de salariați din România.
Numărul mare de oameni din toate zonele țării care s-au alăturat acestei campanii arată gradul uriaș de suport public al măsurilor inițiate de PSD.” , a declarat secretarul general al PSD, senatorul Paul Stănescu.
Potrivit acestei legi, pe lângă consumatorii casnici, vor beneficia de această facilitate de plafonare a facturilor şi şcolile, grădiniţele, spitalele, cabinetele medicilor de familie, bisericile, organizaţiile neguvernamentale şi întreprinderile mici şi mijlocii.
Pentru consumatorii casnici prețurile se plafonează după cum urmează:
• prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh;
• Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021;
• Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
Pe lângă această plafonare, statul a decis să acorde o compensare pentru cei care consumă maximum 300 de kWh pe lună, plus o marjă de 10%, adică aproximativ 330 de kWh.
……………………….
LOCURI DE MUNCĂ VACANTE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
Primăria Municipiului Slatina a demarat cel de al 11-lea sezon de depunere cereri pentru acordarea de tichete sociale, care vor fi distribuite cu ocazia Sfintelor Sărbători de Crăciun 2021, pe data de 27 septembrie a.c.
În acest sens s-au menținut cele zece puncte de pe raza municipiului amenajate inițial, puncte unde s-au depus cererile în perioada 27 septembrie – 22 octombrie. Așadar, pe 22 octombrie este ultima zi de depunere a acestor cereri.
Beneficiari ai acestei măsuri sunt: – persoanele cu handicap grav sau accentuat; -pensionarii – fără a se ține seama de vârstă și tipul de pensie, dar ale căror drepturi obținute din pensie sau, după caz, din pensii şi/sau venituri nete cumulate, sunt cel mult egale cu 1.200 lei/lună.
Acordarea tichetelor sociale se va face pe bază de cerere scrisă (tip) distribuită gratuit, însoțită de fotocopii ale următoarelor documente:
1. Pentru pensionari: – documente din care să rezulte apartenenţa la categoria de pensionar, respectiv cupon/decizie pensie din luna curentă sau cel mult luna anterioară depunerii cererii; act de identitate al solicitantului, care poate fi beneficiarul sau reprezentantul legal al acestuia, caz în care se vor depune documente din care rezulta calitatea de reprezentant legal – act de identitate al beneficiarului în condiţiile în care persoana beneficiară este diferită de persoana solicitantă;
2. Pentru persoanele cu handicap grav/accentuat: – documente din care să rezulte apartenenţa la categoria de persoană cu dizabilități, respectiv certificatul de încadrare în grad de handicap grav/accentuat; act de identitate al solicitantului, care poate fi beneficiarul sau reprezentantul legal al acestuia, caz în care se vor depune documente din care rezulta calitatea de reprezentant legal; – act de identitate al beneficiarului în condiţiile în care persoana beneficiară este diferită de persoana solicitantă.
Tichetele sociale, în valoare de 100 lei, vor putea fi utilizate pentru achiziționarea de produse alimentare, produse de curățenie și igienă corporală sau a locuinţei, produse farmaceutice, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte. Trebuie amintit că aceste tichete sociale se acordă de două ori pe an: cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi de Paşte.
Tichetele sociale (în valoare de 100 lei/sărbătoare/beneficiar) vor fi primite de beneficiari direct la domiciliu, prin intermediul Poștei Române.
Pentru a veni în întâmpinarea cetăţenilor, au fost amenajate 10 puncte de lucru unde se distribuie și se primesc cereri pentru acordarea tichetelor sociale, după cum urmează:
-a) Primăria municipiului Slatina – 2 puncte de primire: – sediul central: str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1; – Direcţia Generala Economică: str. Toamnei, nr. 6;
-b) Direcţia de Asistenţă Socială Slatina – 3 puncte de primire: – sediu central – str. Frații Buzeşti, nr. 6; – Centrul Comunitar de Asistență Medico-Socială: str. Nicolae Bălcescu, nr. 22. – Clubul Pensionarilor: str. Victoriei;
-c) Directia Administrare Patrimoniu – 1 punct de primire – str. Unirii, nr. 2B;
-d) Centrul ,,Complex servicii pentru persoane adulte cu dizabilități și alte persoane aflate în situaţii de nevoie Slatina” al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului Olt – 1 punct de primire: str. Centura Basarabilor (Progresul);
-e) Compania de Apă Olt – 2 puncte de primire: – Casieria sediu central: str. Artileriei, nr. 2; – Casieria Dispecerat: str. Textilistului;
-f) Loctrans – 1 punct de primire: – Casieria din b-dul A.I. Cuza.
Cererea pentru acordarea Tichetelor Sociale este disponibilă gratuit la cele zece puncte publice mai sus-menționate, dar ea poate fi descărcată direct şi de pe site-ul Primăriei Slatina – www.primariaslatina.ro și transmisă totodată on-line cu condiția ca, odată cu solicitarea, să fie expediate şi documentele prevăzute mai sus, la adresa office@das-slatina.ro.
……………………………………………
5,14 % – rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Olt în luna august
La sfârșitul lunii August 2021, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, erau înregistrați 8.289 șomeri (din care 3.699 femei), rata șomajului fiind de 5,14% .
Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 5,14 %, în această lună acest indicator a pastrat acelasi nivel.
Din totalul de 8.289 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Olt, 1.279 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 7.010 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 6.479 șomeri provin din mediul rural și 1.810 sunt din mediul urban.
Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv, la finele lunii, astfel:
Total 8.289
< 25 ani: 1126
între 25-29: 303
între 30-39: 1048
între 40-49: 2128
între 50-55: 1806
peste 55 ani: 1878
Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Olt (36,28 %), apoi somerii cu nivel liceal (22,34 %), urmat de cei cu nivel de instruire instruire primar si fara studii (20,64 %), iar 16,99 % au absolvit invatamantul profesional/arte si meserii. Somerii cu nivel de studii postliceale reprezinta 1,77 %, iar cei cu studii superioare au o pondere de 1,95 %.
Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 1677 persoane foarte greu ocupabile, 4047 greu ocupabile, 2296 mediu ocupabile, iar 269 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.
…………………………
Deputatul Emil Albotă: ”STOP sărăciei, scumpirilor și penalilor!”
…………………………
Parlamentari la Piața Producătorilor Olteni
…………………………
LOCURI DE MUNCĂ VACANTE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
La Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, preluând datele oferite de ANOFM – EURES (Serviciile Publice Europene de
Ocupare) aduce la cunoștința celor interesați care sunt locurile de muncă vacante din Uniunea Europeană.
În prezent sun libere 124 de locuri de muncă, în țări precum Germania, Italia, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Slovenia și Spania:
-
ADRESA WEBSITE ANOFM: www.anofm.ro/eures/
-
Compartiment EURES AJOFM OLT – parter (telefon: 0249/411002 sau 0249/438595 tasta 6, adresa e-mail: elena.tane.ot@anofm.gov.ro)
La Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Olt se vor desfășura patru programe de formare profesională în luna iunie
La nivel judeţean, în luna iunie 2021, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt își propune să organizeze 4 programe de formare profesională pentru 56 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
Principalele meserii\ocupații, în funcție de numărul de participanți, pentru care se vor organiza programe de formare profesională gratuite pentru șomeri in luna iunie sunt:
- Infirmieră -14,
- competente în limba romana-14,
- femeie de serviciu-14,
- îngrijitor spaţii verzi-14.
Serviciile de formare profesională sunt gratuite pentru şomerii indemnizaţi şi neindemnizaţi înregistraţi în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, iar persoanele care realizează venituri pot urma aceste programe de formare profesională suportând contravaloarea lor.
Pentru detalii, cei interesaţi se pot adresa Compartimentului Formare Profesională din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, str. Dinu Lipatti, nr.48, tel.0249/413099.
5,41% – rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Olt în luna APRILIE
La sfârșitul lunii aprilie 2021, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, erau înregistrați 8.718 șomeri (din care 3.925 femei), rata șomajului fiind de 5,41% .
Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 5,83 %, în această lună acest indicator a înregistrat o scadere cu 0,42 pp.
Din totalul de 8.718 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Olt, 2.067 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 6.651 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 6.717 șomeri provin din mediul rural și 2.001 sunt din mediul urban.
Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel:
Grupa de vârstă |
Stoc la finele lunii |
Total |
8.718 |
< 25 ani |
691 |
între 25-29 |
298 |
între 30-39 |
1212 |
între 40-49 |
2509 |
între 50-55 |
2016 |
peste 55 ani |
1992 |
Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Olt (36,68%), apoi somerii cu nivel liceal (22,14%), urmat de cei cu nivel de instruire instruire primar si fara studii (21,32%), iar 16,75% au absolvit invatamantul profesional/arte si meseri. Somerii cu nivel de studii postliceale reprezinta 1,58 %, iar cei cu studii superioare au o pondere de 1,53%.
Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 1818 persoane foarte greu ocupabile, 4204 greu ocupabile, 2472 mediu ocupabile, iar 224 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.
Cauți un loc de muncă în Uniunea Europeană?
CADOURI PENTRU COPIII DIN SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ SLATINA
Anul 2020 nu a fost ușor pentru nimeni. De la afaceri, bani și locuri de muncă totul a fost dat peste cap. Însă, cei mai afectați au fost copiii, fiindcă pe lângă scoli și grădinițe închise, mediul lor de viață a devenit unul închistat și stresant și prin prisma reacțiilor adulților la toate constrangerile și schimbările impuse de pandemia de Covid-19.
Copiii au nevoie de libertate, de spațiu să zburde, să își consume energia, să se joace, să interacțineze, să creeze, să descopere și să se formeze fizic și emotional. Psihicul multora dintre ei a fost afectat de izolarea de prieteni, colegi și de scoaterea lor din mediul care le oferea echilibrul să se dezvolte.
Acum, la sfârșit de an, bucuriile copiilor și adulților deopotrivă le reprezintă sărbătorile de iarnă, întâlnirile în familie și darurile de la cei dragi dar, mai ales, de la Moș Crăciun.
Cel mai frumos moment este acela când, cu mâini tremurânde de emoție și grabă, un copil desface cadoul de sub brad. Când explozia lui de bucurie inundă casa în care miroase a sărbătoare și bunătăți pregătite acasă.
Anul acesta și sărbătorile în familie sunt altfel, și bucuriile sunt altfel. Emoția, totuși, o trăim cu toții, mai intens sau mai puțin puternic, doar cu cei apropiați sau ne gândim, uneori, și la semenii noștri.
Este minunat să oferi emoția bucuriei, este extraordinar ca sufletul unui copil să fie bucurat de sufletul de copil dintr-un adult.
Așa a decis să facă managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Dan Stana. Deși unitatea spitalicească pe care o conduce a trecut prin momente grele, deși sunt multe probleme de rezolvat, nu a uitat de emoția de fericire caracteristică acestor zile.
Fiindcă în Spitalul Județean de Urgență Slatina sunt internați 12 copii, cinci la chirurgie infantilă și șapte în secția de pediatrie, niciunul dintre ei neavând probleme legate de virusul pandemic, conducerea spitalului slătinean a decis să le ofere acestora bucuria de a primi daruri în Ajun de Crăciun.
”Copiii sunt inocenți, nu înțeleg prea bine cu ce ne confruntăm noi, oamenii mari. Știu că acum trebuie să vină Moș Crăciun iar ei sunt bolnavi. Și nu este nici plăcut, nici vesel să stai pe un pat de spital. Vrem să le aducem bucuria în suflet și să vedem cum le radiază fețele de fericire, să depășească mai ușor problemele medicale care i-au adus în spital”, a declarant Dan Stana, managerul unității spitalicești din Slatina.
Astfel că Dan Stana, împreună cu directorul de îngrijiri medicale, s-au transformat în spiridușii lui Moș Crăciun și au dus cadouri constând în dulciuri, fructe și sucuri copiilor internați în spitalul pe care-l conduce.
”Dacă pentru oamenii mari contează un zâmbet, dar pentru copiii bolnavi…! Vrem să le fim aproape, nu doar din punctul de vedere al îngrijirii medicale, le suntem alături întotdeauna, suntem atenți la nevoile lor și sperăm să-i bucurăm și să le ”îndulcim” puțin șederea în spital în această perioadă cu aceste daruri”, a afirmat Mirela Stăncioiu, directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Județean de Urgență Slatina.
Asemena situații ne fac să înțelegem că nu este un efort să fim mai buni, să dăruim, să bucurăm, trebuie doar să ne pese și să nu ne lăsăm copleșiți de problemele vieții cotidiene.
Daniela DENGHEL
……………………………
”Prin Programul PSD de Guvernare veniturile românilor vor fi sigure iar cetățenii în siguranță”
……………………………
Deputatul Mihai Niță este inițiator al legii privind pregătirea profesională postliceală
Această propunere legislativă a venit ca o necesitate impusă de învățământul și piața forței de muncă din țara noastră.
Sunt tot mai mulți tineri fără diplomă de bacalaureat și care nu pot urma studii universitare și foarte mulți tineri care nu au un atestat sau o calificare profesională și nu își pot găsi un loc de muncă.
Mihai Niță dorește ca angajații HORECA să beneficieze de șomaj pentru a avea resurse de trai
Angajații din sectorul HORECA, domeniul cel mai grav lovit în urma pandemiei, vor putea beneficia de șomaj dacă vor avea stagiul de cotizare anterior acestei perioade de 8 luni, și nu de 12 luni, cum prevede în prezent legea. Lucrul acesta va fi posibil dupa adoptarea inițiativei legislative care prevede această excepție, printre inițiatorii actului normativ aflându-se și deputatul de Olt, Mihai Niță.
Potrivit Proiectului de Lege pentru completarea art.34 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, parlamentarii consideră că starea de urgență se va prelungi iar operatorii economici care desfișoară activități sezoniere din turism nu își vor mai desfășura activitatea în condiții normale, iar salariații sezonieri nu vor mai fi angajați, decât, în cel mai bun caz, pentru o perioadă de maxim 1-3 luni (iulie- septembrie 2020), astfel încât aceștia vor ramâne fari niciun venit.
În cazul în care în lunile iulie — septembrie 2020, s-a desfășurat activitatea turistică, salariații sezonieri, după ce vor fi fost angajați 2-3 luni, nu vor mai beneficia de indemnizație de șomaj pentru că nu vor îndeplini condiția stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare înregistrării cererii.
În această situație, numeroși salariați, vor rămâne fără niciun venit -salariu sau indemnizație de șomaj.
Acești salariați vor fi afectați în anii 2020 și 2021 — pentru că la depunerea cererii de șomaj nu vor avea stagiu de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare înregistrării cererii.
Conform art. 34 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, șomerii beneficiază de indemnizație de șomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
-au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
-nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referintă, în vigoare;
-nu îndeplinesc condițiile de pensionare, conform legii;
-sunt înregistrați la agențiile pentru forței de muncă în a căror rază teritorială își au domiciliul sau, după caz, reședința, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în localitate.
La stabilirea perioadei de 24 de luni nu se iau în calcul:
-perioada de suspendare a de muncă sau de serviciu, cu
excepția perioadei de incapacitate temporară de muncă în care plata indemnizației se suportă de unitate;
-perioada de pensionare pentru invaliditate, dacă aceasta nu depașește 12 luni;
-perioada cuprinsă intre data suspendării raporturilor de muncă sau de serviciu și data încetării motivului pentru care acestea au fost suspendate;
-perioada cuprinsă între data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu și data ramânerii definitive a hotărârii judecătorești de reintegrare în muncă, dacă această perioadă nu depașește 12 luni.
Propunerea legislativă prevede derogarea angajaților HORECA de la această prevedere, a fost votată în Senat și urmează să fie votată în Camera Deputaților.
Astfel, Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, se modifică şi se completează după cum urmează:
Prin derogare de la prevederile lit. a) alin. 1 al art. 34 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, pentru şomerii care deţin calificări în profesiunile specifice activităţilor hoteliere şi de turism prevăzute la art. 25 din OG nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, stagiul de cotizare este minimum 8 luni în ultimele 24 luni premergătoare înregistrării cererii de şomaj, pentru anul 2020 (minim 6 luni în anul 2019 + minim 2 luni în anul 2020) şi anul 2021 (minim 2 luni în anul 2020 + minim 6 luni în anul 2021).
În forma adoptata de Senat se precizează:
”La articolul 34 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea forței de muncă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.103 din 6 februarie 2002, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (13) se introduce un nou alineat, alin.(14), cu următorul cuprins:
„(14) Pe durata și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații
care dețin calificări în profesiunile specifice activităților hoteliere și de turism prevăzute Ia art.25 din Ordonanța Guvernului nr.58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în cu modificările și completările ulterioare, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, potrivit art.52 și 53 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare. În situația în care le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor, șomerii care dețin calificări în profesiunile specifice activităților hoteliere și de turism prevăzute Ia art. 25 din Ordonanța Guvernului nr.58/1998, cu modificările și completările ulterioare, prin excepție de Ia prevederile alin.(l ) lit.a) ale art.34, stagiul de cotizare necesar a beneficia de indemnizația de șomaj este de minimum 6 luni în ultimele 12 luni
premergătoare înregistrării cererii de șomaj.
Prin exceptie de la prevederile alin.(1) lit.a) ale art.39, pentru şomerii caredețin calificări în profesiunile specifice activităților hoteliere şi de turism prevăzute la art.25 din Ordonanța Guvernului nr.58/1998, cu modificările şi completările ulterioare, indemnizația de şomaj se acordă 6 luni, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni.”
…………………………………
”MĂRIȚI PENSIILE!
BANI SUNT, VOINȚĂ POLITICĂ ȘI VIZIUNE ECONOMICĂ, NU!”
Florin Homorean, prefectul județului Olt: ”Persoanele carantinate sau izolate trebuie să anunți furnizorii de utilități, când le solicită servicii, că sunt în izolare sau carantinare!”
–––––––––––––-
”NU MAI E CALE DE ÎNTORS! SE DUBLEAZĂ ALOCAȚIILE”
–––––––––––––-
Legea plafonării dobânzilor- PSD face un nou „pas” spre „România normală”
–––––––––––––-
Deputatul Marius Iancu: ”Suntem alături de părinți!”
–––––––––––––-
Deputatul Marius Iancu despre ministrul liberal de Finanțe: ”Florin Câțu, ministrul dublu standard, ministrul ”Taie Tot” ”!
Marius Iancu, parlamentar PSD de Olt, a declarat că Florin Câțu, propunerea PNL pentru Ministerul Finanțelor Publice a primit aviz negativ din partea Comisiilor reunite de Buget, Finanțe și Bănci din Parlamentul României și că a făcut afirmații contradictorii cu privire la pensii, la salariile bugetarilor și la voucherele de vacanță, ba că nu mai sunt bani pentru ca acestea să fie plătite, ba că va prelua proiectul început de PSD.
”După ce timp de doi ani a susținut că Guvernul PSD a băgat România în cea mai mare criză economică posibilă și i-a amenințat pe medici, profesori, pompieri, polițiști, jandarmi, militari, funcționari publici, cu concedieri în masă, tăieri de salarii, de vouchere de vacanță, azi, în fața noastră, Câțu a promis că se va lupta ca cetățenii să nu își piardă drepturile câștigate. Mai mult chiar, va prelua proiectul de buget început de PSD”.
Contradicțiile pe care le-a spus în spațiul public l-au făcut pe deputatul Marius Iancu să se întrebe cine este cu devarat ministrul liberal de Finanțe, care știe foarte bine, ca fost funcționar bancar, cum au stat lucrurile și în privința atacului speculativ asupra monedei naționale din anii precedenți:
”Care este adevărata față a domnului Florin Câțu?
Cea de azi, când citește de pe foi, calm și aparent timid sau ceea ce am văzut cu toții la televizor, în ultimii doi ani, pe Câțu țipând, criticând Guvernul PSD, anunțând periodic că nu mai sunt bani de pensii și salarii, care creșteau de câteva ori pe an, că autoritățile locale nu au bani de investiții, deși în fiecare localitate din Romania, Guvernul PSD a făcut cel puțin o investiție? Tot Florin Câțu susținea că zilele libere acordate bugetarilor afectează PIB-ul, care, de fapt, a crescut cu o treime în primii doi ani de Guvernare PSD.
Ca orice economist care a lucrat într-o bancă, chiar în perioada când funcționari din bănci au fost implicați în atacul speculativ asupra monedei naționale, din 2008, atac stopat la timp de BNR, Florin Câțu folosește un limbaj al dublului standard, la fel ca viziunea economică a PNL. Bine pentru alții, rău pentru românii pe care i-a anunțat domnul Câțu, din timp, ce îi așteaptă.
Acesta este ministrul de finanțe al Guvernului de foarfece PNL care are un singur scop: „Taie tot”.”
–––––––––––––-
Deputatul de Olt Marius Iancu:
”Întoarcerea tinerilor plecați la muncă în străinătate nu a fost doar o promisiune electorală”
Deputatul de Olt, Marius Iancu, spunea în urmă cu ceva vreme că partidul din care face parte și care acum se află la guvernare a indentificat câteva probleme majore legate de tinerii din țara noastră.
Pe lângă șomajul de 18,3% înregistrat în rândul tinerilor, PSD a mai constatat dificultățile pe care aceștia le au privind finalizarea studiilor sau achiziționarea locuințelor, precum și un adevărat exod al tinerilor din țară.
Parlamentarul spunea atunci că PSD va lua măsuri astfel încât tinerii să fie stimulați să se întoarcă acasă.
Ca urmare a facilităților create de guvernarea țării, tot mai mulți tineri se întorc în România, și încearcă să își clădească o afacere și să își întemeieze o familie aici, așa cum este cazul multora din Olt.
Astfel, tinerii sunt spijiniți prin proiecte guvernamentale, precum ”Start UP Nation Romania” sau prin credite pe 10 ani, cu dobândă zero și o perioadă de grație de 5 ani, prin programul ”Investește în tine”, garantat 80% de stat, pentru educațiel, cultură, sănătate, sport și locuințe.
”Am promis că tinerii plecați la muncă în străinătate se vor întoarce acasă, iar fermierii din sudul județului Olt arată că nu a fost doar o promisiune electorală, ci un plan de măsuri luate de Guvern și Parlament care să dezvolte agricultura românească și să îi determine pe tineri să înceapă mici afaceri în satele Oltului. Îmi doresc ca și tinerii din comunele și orasele din nordul județului să creadă în această oportunitate și să dezvolte mici afaceri specifice zonei”, a declarat deputatul Marius Iancu.
–––––––––––––-
Deputatul Marius Iancu: ” Cinci milioane de pensionari vor avea pensiile majorate”
Camera Deputaților a adoptat recent, în calitate de for decizional, Legea sistemului public de pensii. Aceasta a fost reexaminată după ce Curtea Constituțională a decis că în forma anterioară era neconstituționala.
”După ce Legea Pensiilor ce a fost adoptată în Parlament va fi promulgată de președintele Iohannis, cinci milioane de pensionari vor avea pensiile majorate.
Cele două articole din lege declarate neconstituționale de către CCR au fost modificate în Parlament iar noul proiect legislativ a primit votul majorității parlamentare”, a declarat deputatul Marius Iancu.
Parlamentarul oltean spune că vor fi bani pentru noile modificări la pensii, astfel încât, după ce au muncit o viață întreagă, pensionarii să se poată bucura de un tgrai decent:
”În Buget există fonduri pentru aceste majorări, pentru că la finalul acestui an, PIB-ul va fi mai mare cu 266 miliarde lei față de toată perioada 2009-2016.
În acest moment, ponderea în PIB a cheltuielilor cu pensiile este 7%, cu mult sub media UE de 13%. În 2022, când se va încheia creșterea graduală, pensiile vor ajunge la 11,7% din PIB.
Votul de azi este o echitate socială și o dovadă că promisiunile din campaniile electorale sunt respectate. Creșterea economică nu trebuie să se vadă numai în statistici, ci și în buzunarele pensionarilor români care, după o viață de muncă, trebuie să aibă un trai decent, la fel ca pensionarii din Uniunea Europeană”.
Noua Lege a pensiilor a fost votată cu 197 voturi „pentru”, 70 de abţineri, niciun vot împotrivă.
Aceasta prevede mai multe creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021. Astfel, până în anul: 2019 – 1.265 de lei, 2020 – 1.775 de lei, 2021 – 1.875 de lei. Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
–––––––––––––-
Deputatul Marius IANCU:
”Guvernul a alocat foduri pentru dublarea aproape a suprafeței irigate din țară”
Investiția care a fost prevăzută pentru creșterea suprafeței irigabile de teren din țara noastră este Canalul Siret- Bărăgan. Aceasta a fost aprobată în anul 1986, printr-un decret al Consiliului de Miniștri, iar lucrările au început în 1987, în prezent fiind finalizate pe o întindere de 5,7 kilometri.
Deputatul de Olt, Marius Iancu, a declarat că, după 32 de ani, această investiție a redevenit o prioritate, Guvernul alocand fonduri pentru finalizarea ei.
”Canalul magistral Siret- Bărăgan va trece din administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor în administrarea Ministerilui Agriculturii, prin ANIF, iar în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci am dat aviz ordonanței de urgență a Guvernului care prevede acest lucru”, a spus parlamentarul.
Investiția va fi benefică atât în plan agricol, cât și turistic, mai zice deputatul Iancu:
”Construirea Canalului Siret- Baragan ar permite irigarea a 500.000 de hectate din Câmpia Română, canalul putând fi exploatat și din punct de vedere turistic prin amenajarea de porturi la Mărăști, Focsani, Râmnicu Sărat și Buzău pentru a se putea merge cu vaporasul de la Focșani la București”.
Deputatul Marius Iancu a mai menționat și faptul că această investiție face parte din Progranul Național de Irigații prin care suprafața irigata a Romaniei va crește cu 40%, prin măsurile luate PSD respectând promisiunile făcute cetățenilor:
”Anul trecut s-au aprobat investiții pentru 47 de obiective de irigații, 1,2 milioane de hectare sunt pregătite pentru irigat, 3487 de stații de pompare sunt pregătite, iar 3336 au fost puse în functiune, 10 amenajari de irigatii, care nu au mai pornit de 25 de ani, au fost puse în functiune. Iar „Programul National Apă Gratuită până la stația de pompare”, prin care se elimină costurile cu serviciile de furnizare de apă pentru irigatii, va continua și pe parcursul anului 2019.
–––––––––––––-
Deputatul Marius Iancu:
”Pensionarii- o viață demnă, după zeci de ani de muncă”
Deputatul PSD de Olt, Marius Iancu, a declarat că PSD și-a asumat că va oferi pensionarilor un trai decent în Romania și că aceasta promisiune electorală s-a rezolvat în mare parte. Astfel că, după doi ani de guvernare, multe dintre problemele vârstnicilor s-au rezolvat. Cele mai importante masuri fiind acelea de creștere a pensiilor și facilitarea accesului la medicamentele compensate.
”Prin măsurile adoptate de Guvern și Parlament, am majorat, anual, punctul de pensie, care a ajuns, la 1 aprilie 2019, 1265 lei, iar pensiile vor crește în continuare. Pensia minimă a ajuns la 640 lei.
O altă măsură a fost eliminarea plății CASS pentru toți pensionarii.
Am eliminat și impozitul pe venit pentru toate pensiile mai mici de 2000 lei, iar impozitul pe venit pentru pensiile mai mari de 2000 lei a fost redus de la 16% la 10%.
Am crescut pragul de venit de la 750 lei la 900 lei pentru accesul pensionarilor la Programul de Compensare cu 90% a prețului medicamentelor”, a precizat parlamentarul Marius Iancu.
Deputatul oltean a mai precizat faptul că guvernul va dezvolta serviciile sociale și medicale destinate pensionarilor, masuri incluse, de asemenea, în platforma electorală a Partidului Social Democrat, la alegerile din 2016.
<<Guvernul va investi 12,6 milioane euro, fonduri europene pentru dezvoltarea de servicii sociale și medicale pentru persoanele varstnice prin programul „Bunicii comunității”>>, a completat deputatul Marius Iancu.
–––––––––––––-
Marius Iancu: ”Biologii, chimiștii și biochimiștii din România vor fi plătiți mai bine!
„În Comisia pentru buget, finanțe și bănci, am dat raport favorabil Proiectului de Lege privind aprobarea OUG 41/2018 pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Biologii, chimiștii și biochimiştii din România primesc o veste bună pe care o așteptau de foarte mult timp. Printr-un amendament adoptat în comisie aceste profesii au fost definite conform COR și, astfel, au trecut de la coeficientul de salarizare de 2,44 la 3,17”.
Referindu-se la faptul că peste 600 de chimiști, biochimiști și biologi le-au adresat, în luna februarie, o scrisoare deschisă, premierului Viorica Dăncilă, ministrului Sănătății, Sorina Pintea, și minstrului Muncii, Olguța Vasilescu, cerând reevaluarea ți corectarea coeficientul de salarizare din Legea salarizării unitare. Aceștia au pichetat, ulterior, Guvernul și au avut întâlniri cu miniștri Sănătății și Muncii, cerând să se găsească soluţii pentru coeficienți de ierarhizare, salarizare asemănători cu ai medicului specialist.
–––––––––
”Recalcularea pensiilor va elimina inechitățile în sistemul de pensii”
Deputatul oltean Marius Iancu a făcut cunoscut pe pagina sa de socializare faptul că în Camera Deputaților parlamentarii au votat modificarea Legii nr. 263/2010.
”Această modificare a Legii nr. 263/2010 are în vedere eliminărea unor inechități generate de recalcularea drepturilor pentru persoanele care și-au desfășurat activitatea în grupe speciale de muncă”, a precizat deputatul Marius Iancu.
Conform modificărilor acestei legi, parlamentarul de Olt a menționat că pentru persoanele care au lucrat cel puțin 25 de ani, în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, se reduce vârsta de pensionare cu 13 ani.
Totodată, se reduce stagiul complet de cotizare de la 30 la 25 de ani, pentru personalul artistic cu cel puțin 20 de ani vechime.
De asemenea, se va reduce stagiul de cotizare la 25 de ani pentru persoanele înscrise la pensie după 2011.
Toate aceste modificări survin ca urmare a punerii în aplicare a Programului de Guvernare al PSD, deputatul Marius Iancu conchizând: ”Noi am ales să guvernăm în interesul românilor!”
–––––––––
Deputatul oltean Marius Iancu doreşte ca mierea sa fie acordata copiilor în şcoli, potrivit unei legi al cărei co-iniţiator este
Tânărul parlamentar de Olt, deputatul PSD Marius Iancu, este co-iniţiator al legii prin care, în şcolile din ţara noastră, copii vor primi miere de albine ca supliment nutritiv.
Mai exact, deputatul Marius Iancu este co-iniţiator al Proiectului pentru modificarea și completarea Legii 509/2006, privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv preșcolarilor și elevilor din clasele I-IV din învățământul de stat și confessional.
Parlamentarul susţine că, astfel, copii sunt educaţi să consume miere, care este un supliment foarte sănătos, mai ales pentru ei, care sunt în perioada de creştere şi dezvoltare, în acelaşi timp fiind susţinută şi încurajată apicultura românească.
“O inițiativă legislativă la care sunt coinitiator va intra, în curând, în dezbaterea parlamentară și va deveni lege, așa cum PSD și-a asumat.
Este vorba despre Proiectul pentru modificarea și completarea Legii 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv preșcolarilor și elevilor din clasele I-IV din învățământul de stat și confesionsal Din 2015, legea inițială a fost suspendată și elevii nu au mai primit miere. Acum aceștia vor primi câte 350 de grame de miere lunar, de la producătorii români de miere. Pentru anul 2017 se stabilește un plafon de 16.800.000 lei, fonduri de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sumele alocate rămase necheltuite se reportează pentru anul următor. În acest fel, ne educam copiii să mănânce miere, care este un supliment foarte sănătos, și încurajăm apicultura românească.”
Daniela DENGHEL
–––––––––
Liberalul Andrei Iordache vrea numărarea panseluţelor şi verificarea tuturor contractelor de concesiune ale Primăriei Slatina
Preşedintele PNL Slatina, doctorul Andrei Iordache, a readus în discuţia publică o problemă arzătoare a slătinenilor. Aceea a calităţii apei.
Este cunoscut faptul că de ani de zile populaţia din municipiul reşedinţă de judeţ, Slatina, este nemulţumită de apa care curge la robinte.
Problema este foarte cunoscută la nivel judeţean şi, îmi place să cred, la nivel mult mai mare. Pentru că au fost nenumărate luări de poziţie în mediul public, precum şi nenumărate articole de presă acordate acestui subiect.
Nimic nu s-a schimbat. Ba da, nişte conducte şi nişte facturi care au devenit mai mari. Dar nu s-a schimbat nimic pentru populaţie, si anume, calitatea apei. Problema cea mai mare este că sunt persoane care nu pot folosi apa nici măcar pentru igiena personală, din cauza impurităţilor apei, care creează diverse iritaţii şi alergii. De unde ştiu? Simplu. Sunt una dintre acele persoane. Care trebuie să care apă cu bidoanele….
Compania de Apă Olt, locul cald al clientelei politice?
Doctorul Andrei Iordache, fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Olt şi manager al Spitalului de Urgenţă Slatina, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că apa din Slatina nu este potabilă.
Sigur ca da, nimic nou.
Însă ceea ce a dorit să spună doctorul Iordache este faptul că există marea Companie de Apă Olt (CAO) care a accesat sume foarte mari de euro, care nu se regăsesc, privind cu ochiul liber, în investiţii menite să crească atât confortul, cât şi starea de bine a populaţiei.
Iordache a făcut referire la faptul că sunt folosiţi foarte mulţi bani pentru achiziţii care nu sunt în interesul cetăţenilor, doar în acela al unor persoane din conducerea instituţiei şi, după cum spune Andrei Iordache, şi din conducerea judeţului.
“În Slatina, după sute de milioane de euro investite, nu avem apă potabilă la chiuvetă, iar CAO cheltuie nejustificat sume exorbitante de bani pe maşini. Este inadmisibil, iar pe lângă semnalul de alarmă, noi, consilierii liberali, vom cere în cadrul Consiliului Local realizarea unui audit la CAO, un audit atât din punct de vedere financiar, precum şi al resurselor umane. Este de notorietate că, pe lângă cheltuielile diverse, CAO este şi locul unde se angajează multă clientelă politică”, a declarat Andrei Iordache.
În cadrul conferinţei de presă, Andrei Iordache a mai vorbit despre faptul că organizaţia liberală pe care o conduce, PNL Slatina, este într-o perioadă de reorganizare, pe secţiile de votare din municipiu, urmând a se face o evaluare a activităţii şi o reaşezare, în vederea unei mai bune pregătiri pentru alegerile electorale parlamentare.
Concesionările- toate la control, vor liberalii
De asemenea, aşa cum a mai spus, în şedinţele Consiliului Local Slatina consilierii vor amenda şi aduce în discuţie “toate derapajele şi tentativele de furt” ale noii conduceri a Primăriei Slatina. Pe lângă faptul că vor iniţia un proiect de hotărâre pentru ca în zona Gării, la fosta unitate militară, să fie realizat un parc, fiindcă “plecăm de la realitatea că Slatina este un oraş poluat, cu industrie mare şi mică, unde spaţiile verzi sunt puţine”.
Cele mai important aspect pe care liberalul Iordache l-a precizat în conferinţa de presă a fost acela că vor solicita, membrii PNL Slatina, rezilierea tuturor contractelor păguboase pe care Primăria Slatina le are cu mai multe firme. Cele mai multe dintre ele de notorietate, ca urmare a problemelor pe care Direcţia Naţională Anticorupţie le-a anchetat.
“Vom cere analizarea contractelor de concesiune pe care primăria le are semnate pe perioade de 15 – 20 – 25 de ani. În principiu suntem pentru rezilierea acestor contracte Evident, când iei aceste decizii, trebuie să ai şi o analiză în parte pe fiecare contract. N-aş invoca raportul Curţii de Conturi, dar aş apela la organele de cercetare penală. Şi dacă aş vrea să întăresc presupunerea noastă, fiindcă va fi făcută o propunere şi în CL, aş vrea ca analiza să fie făcută de cineva din afara Primăriei şi să fie făcute de profesionişti. Noi am cerut şi avem date că în lunile ianuarie, februarie şi martie Primăria Slatina a plătit în continuare firmei Rupiah pentru flori, spaţii verzi, etc în medie 9 – 10 miliarde lei vechi pe lună. Mi se pare puţin straniu sau nu foarte în regulă ca în continuare să plăteşti aceleaşi sume unei societăţi aş zice eu, dubioase, societate care apare în referatele DNA. Vom propune în Consiliul Local ca tot ce înseamnă circuit în derularea contractului cu Rupiah şi cu toate celelalte contracte de concesiune să fie urmărite, de la câţi metri pătraţi de iarbă s-au dat, etc… inclusiv recepţia, facturarea, tot”.
Corturi liberale anticaniculă
Pentru că este o perioadă foarte caldă şi canicula pare să se instaureze, liberalii doresc să ia o măsură prin care să fie alături de slătineni, dar şi în mijlocul lor. Aceştia doresc să amplaseze mai multe corturi anticaniculă, aşa cum le-au numit, în mai multe zone din oraş, pentru a acorda primul ajutor slătinenilor şi pentru a le oferi apă rece. Ei au făcut în acest sens o solicitare adresată Primăriei Slatina, care speră să fie aprobată în timp util.
„Azi am făcut o cerere către primărie să ne dea aprobarea pentru instalarea unor corturi anticaniculă, pe perioada verii, în diverse zone ale oraşului. Noi am trecut şi zonele, dar am şi menţionat că dacă în acele zone sunt alte priorităţi ale primăriei, ne pot acorda în orice zonă din oraş. Doar să fie pe suprafaţa oraşului Slatina (n.r.- yambind ironic). Este vorba de corturi anticaniculă în care vor fi voluntari, apă potabilă, punct de prim ajutor şi aşa mai departe. Sper să primim acest acord într-un timp rezonabil pentru că e una dintre soluţiile bune pentru Slatina”, a mai afirmat Andrei Iordache.
Daniela DENGHEL
––––––––
CJ Olt a modernizat baza operaţională a ISU cu 3,3 milioane euro nerambursabili
Ultimele achiziţii ale ISU Olt sunt o autofreză de zăpadă şi un autovehicul cu şenile cu capacitate mărită de trecere, finalizându-se astfel proiectul ,,Optimizarea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia”, în total fiind vorba de 12 utilaje.
Acesta este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3, Domeniul major de intervenţie 3 – Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru situaţii de urgenţă.
„Acesta este ultimul proiect pe care l-am avut pe POR, în exerciţiul bugetar european 2007-2013. Este vorba despre «Optimizarea capacităţii de intervenţie a bazei operaţionale ISU Olt», un proiect de 306 mii de euro. Cu acesta, primul exerciţiu bugetar european a fost închis. Am reuşit să achiziţionăm astfel 12 echipamente pentru ISU Olt, care în total costă 3,3 milioane de euro şi care au înlocuit o bază materială veche a ISU Olt, din ani ’70”, a declarat Marius Oprescu, vicepreşedintele CJ Olt, care a fost prezent la conferinţa de finalizare a proiectului şi care a urmărit îndeaproape implementarea acestuia.
Iuliana SINCU
–––––––––––––––––
BURSA GENERALĂ A LOCURILOR DE MUNCĂ
– 14 aprilie 2016 –
Sub egida « European Employers ‘Days, la nivel european se desfăşoară, în perioada 4-15 aprilie, mai multe acţiuni organizate de Reţeraua Serviciilor Publice de Ocupare, mai multe acţiuni în care angajatorii oferă locuri de muncă. În judeţul nostru, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt va organiza Bursa generală a locurilor de muncă.
Evenimentul va avea loc joi, 14 aprilie 201, la Caracal şi Slatina, începând cu ora 9,00. Cetăţenii fără un loc de muncă sunt aşteptaţi la Slatina, la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar la Caracal, la sediul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Până la această dată au fost contactaţi 50 de agenţi economici, din care 27 au confirmat participarea, cu un număr de 273 locuri de muncă vacante, dintre care 16 sunt pentru studii superioare.
Angajatorii au nevoie de forţă de muncă în meseriile de inginer horticol, inginer construcţii civile, inginer agronom, inginer mecanic, economist, şef secţie confecţii textile, sudor, zidar, electrician, fierar betonist, lăcătuş, vopsitor, instalator, sculer matriţer, tâmplar unuversal, mecanic auto, şofer, agent vânzări, contabil, gestionar, vânzator, gestionar depozit, recepţionist, spălător auto, confecţioner asamblor articole din textile şi muncitor necalificat în confecţii textile.
Reprezentanţii AJOFM Olt au precizat că angajatorii care dispun de locuri de muncă vacante şi sunt interesaţi să participe la această acţiune pot depune situaţia privind posturile vacante la sediul instituţiei din Slatina, str. Prelungirea Crişan, nr.2 sau o pot transmite pe adresa de e-mail ajofm@ot.anofm.ro ori prin fax, la numărul 0249/432276. Aceştia sunt rugaţi să comunice şi spaţiul de care doresc să dispună în cadrul bursei ca, eventual, să poată expune şi diverse materiale promoţionale.
I.SINCU
–––––––––––––––––
EMIL MOŢ DOREŞTE SĂ CONSTRUIASCĂ ÎMPREUNĂ CU PRIETENII VIRTUALI UN CARTIER REAL
Foarte atent la nevoile slătinenilor, deputatul social- democrat Emil Stelian Moţ a lansat o dezbatere pe o reţea de socializare, invitându-i pe slătineni să-şi spună deschis opiniile cu privire la ce ar fi mai potrivit să se construiască în apropierea gării din oraş. Este vorba despre locaţia în care a existat unitatea militară din Slatina.
Sub sloganul ”Hai să construim împreună un nou cartier”, parlamentarul Emil Moţ, preşedintele PSD Slatina şi candidatul PSD la Primăria Slatina, îi invită pe slătineni la o dezbatere în mediul on-line, pe grupul de pe facebook Emil Moţ- Continuăm să construim Slatina ( https://www.facebook.com/groups/EmilMotPrimarSlatina/ ).
La dezbaterea ”Ce vrei să facem din fosta Unitate Militară? Hai să construim împreună un nou cartier” cetăţenii sunt invitaţi să vină cu idei şi propuneri despre ce vor să se construiască pe terenul fostei Unităţi Militare, de pe Bulevardul A.I. Cuza, din Slatina. Candidatul PSD la Primăria Slatina, Emil Moţ, vrea să afle, în acest fel, cum vor slătinenii să arate un nou cartier al Slatinei, care va fi construit în această zonă părăsită, unde nu s-a mai schimbat nimic de mai bine de 25 de ani.
Fiindcă numai alături de slătineni, Emil Moţ poate continua să construiască Slatina, toate mesajele de pe paginile de facebook ale lui Emil Moţ care conţin propunerile cetăţenilor pentru construirea unui nou cartier al Slatinei, pe terenul fostei Unităţi Militare, vor fi stocate şi, ulterior, analizate.
–––––––––––––––––
466 LOCURI DE MUNCĂ VACANTE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă trebuie să ştie că, în această perioadă, în Uniunea europeană sunt disponibile 466 de locuri de muncă în diferite domenii. Cei care doresc să afle mai multe informaţii le pot obţine de la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă Olt (AJOFM Olt: str. Prelungirea Crişan, nr.2, Slatina, Olt, tel : 0249.438595, fax : 0249.432276, e-mail : ajofm@ot.anofm, www.olt.anofm.ro) sau de site-ul www. eures.anofm.ro.
Selecţie pentru persoanele calificate care doresc să lucreze în Germania, în perioada 22- 24 martie
EURES reprezintă o reţea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene şi a fost creată pentru facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în cadrul Spaţiului European şi Elveţia. Parteneri ai serviciilor publice de ocupare în cadrul acestei reţele sunt sindicatele, organizaţiile patronale şi alţi actori implicaţi în piaţa muncii.
Reţeaua este coordonată de către Comisia Europeană.
Pentru persoanele calificate în domeniul hotelier- gastronomic şi în diferite alte meserii se vor organiza selecţii, la Sibiu, între 22 şi 23 martie 2016, şi Bucureşti, pe 24 martie.
Locuri de muncă prin intermediul Reţelei EURES pentru persoanele calificate în diverse meserii
Astfel, EURES România dispune de 35 de posturi pentru muncitorii calificaţi în diverse meserii, care doresc să lucreze în Germania, pentru ocuparea cărora se va organiza selecţie la Sibiu, în perioada 22–23 martie 2016. Angajatori germani reprezentaţi de compania Unique Personalservice GmbH oferă locuri de muncă pentru următoarele meserii: sudor MIG–MAG, WIG (7 posturi), lucrător calificat în producţie- industria automobilelor (7 posturi), hamal (6 posturi), operator CNC (5 posturi), electrician (5 posturi), operator stivuitor (5 posturi).
Pentru ocuparea posturilor vacante sunt solicitate persoane care au calificare profesională încheiată, experienţă în domeniu, permis de conducere categoria B, precum şi cunoştinţe bune de limba germană-nivel B1.
Salariul oferit este de 8,80–11,88 euro brut/oră, conform contractelor colective de muncă în respectivele domenii de activitate, la care se adaugă diferite bonusuri, iar durata contractelor de muncă este pe o perioadă nedeterminată. Se oferă sprijin în vederea găsirii unei locuinţe.
Locuri de muncă prin intermediul Reţelei EURES pentru persoanele calificate în domeniul hotelier–gastronomic
EURES România dispune de 40 de posturi pentru lucrătorii calificaţi în domeniul hotelier-gastronomic, care doresc să desfăşoare o activitate sezonieră în Germania, pentru ocuparea cărora se va organiza selecţie la Bucureşti, în data de 24 martie 2016. Companiile Europa Park şi McDonald’s oferă locuri de muncă pentru următoarele meserii: ospătar (10 posturi), barman (10 posturi), bucătar (10 posturi) şi personal în industria gastronomiei de sistem (10 posturi).
Pentru ocuparea posturilor de ospătar, barman şi personal în industria gastronomiei de sistem, sunt solicitate persoane care au calificare profesională încheiată, cu/fără experienţă îndelungată în domeniu şi cunoştinţe bune de limba germană (nivel B1). Pentru posturile de bucătar, candidaţii trebuie să aibă calificare profesională încheiată, experienţă în domeniu, precum şi cunoştinţe de limba germană, nivel A2.
Angajarea se face pe o perioadă de 8-9 luni, cu posibilitate de prelungire a contractului de muncă pe durată nedeterminată. Salariul oferit este de 1800 euro brut/lună, pentru posturile de ospătar şi barman, 1900–2400 euro brut/lună, pentru posturile de bucătar şi de 1400 euro brut/lună pentru personalul în industria gastronomiei de sistem
Cazarea poate fi asigurată de către angajator sau acesta poate oferi sprijin în vederea găsirii unei locuinţe.
Înregistrarea în baza de date
Persoanele cu domiciliul în judeţul Olt, care corespund cerinţelor posturilor oferite, trebuie să se adreseze Consilierului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, strada Prelungirea Crişan, nr.2, telefon: 0249/411002, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru muncă în străinătate şi pentru a primi invitaţie de participare la selecţie. Înregistrarea în baza de date se realizează pe baza următoarelor documente:- cerere tip (se completează la sediul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă); -copie act de identitate sau paşaport (valabilitate minim 6 luni); -CV model Europass (cu fotografie) în limba germană (Lebenslauf); -cazier judiciar în original din care să reiasă că persoanele nu au antecedente penale (termen de valabilitate 6 luni); -adeverinţă de la medicul de familie, cu menţiunea „Clinic sănătos/Apt pentru muncă”.
Rares PETRIŞOR
–––––––––––––––––
Locuri de muncă în agricultură, în Danemarca şi Portugalia
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza la mijlocul lunii februarie 2016 în Oradea şi/sau Timişoara, o bursă a locurilor de muncă în sectorul agricol, la cules de mazăre – 400 locuri (300 locuri pentru Danemarca şi 100 locuri pentru Portugalia).
Durata contractului:
- 1 iunie – 1 septembrie 2016 – lucru în Danemarca;
- 1 martie – 1 iunie 2016 – lucru în Portugalia.
Program de lucru 6 zile/săptămână. Munca începe devreme dimineaţa şi se termină în jurul prânzului.
Condiţii:
– Pentru Danemarca: Cazarea se face în corturi aduse de lucrători; în camping sunt disponibile: bucătărie, sală de mese, toalete, duşuri, maşini de spălat, TV şi internet . Taxa de cazare plătită de lucrător/zi este 4,5 euro şi acoperă inclusiv gazul, apa şi electricitatea. Pentru transportul de la locul cazării la locul de muncă sau pentru cumpărături, angajatorul va pune la dispoziţia lucrătorilor un autobuz, contracost pentru 1,5 euro/zi/persoană; opţional, lucrătorii pot să îşi aleagă alt mijloc de transport la locul de muncă.
– Pentru Portugalia: Cazarea se face în apartamente cu 1 – 4 camere, cu bucătărie, toaletă şi duş; de obicei stau 2 persoane într-o cameră. Taxa de cazare platită de lucrător/zi este de 2 euro şi nu acoperă costul gazului şi electricităţii, care trebuie plătit, conform consumului, de lucrător. Transportul de la locul cazării la locul de muncă este gratuit, fiind asigurat de angajator.
Mai multe informaţii despre cazare şi transport se găsesc pe website-ul: www.My-greenpeas.com
Plata muncii:
-în Danemarca: este în funcţie de cantitatea culeasă. Salariul este în jur de 0.6 euro/kg +12,5% bani de concediu. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu conform legislaţiei daneze.
Mai multe informaţii despre impozite: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=44252&vId=0&lang=US;
-în Portugalia: este în funcţie de cantitatea culeasă. Salariul minim pe lună/persoană pentru 172 de ore de lucru este de 690 euro brut. Dacă se culege mai mult de 1950 kg/lună, se va plăti, pentru fiecare kg. cules în plus, 0,35 euro/kg, ca bonus la salariul minim. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu conform legislatiei portugheze.
Transportul dus-întors în/din Danemarca sau Portugalia este în sarcina lucrătorului.
Cerinţe:
-Vârstă minimă – 18 ani;
-Cunoştinţe de limba engleză – nivel minim;
-Muncă fizică grea, indiferent de climă;
-Experienţa în muncă agricolă constituie un avantaj;
-Lucrătorii trebuie să fie motivaţi şi flexibili în privinţa programului; Toleranţă şi respect pentru colegii din echipă; Onestitate şi responsabilitate în toate situaţiile; Atitudine pozitivă pentru dezvoltarea abilităţilor şi contribuţie pozitivă în cadrul echipei.
Mod de aplicare:
Candidaţii trebuie să trimită un CV model EUROPASS, în limba engleză, cu poză inclusă, pe adresa de e-mail: work@greenpeas.dk.
Preselecţia persoanelor care au aplicat se face telefonic sau prin e-mail de către angajator. Invitarea la selecţie a persoanelor preselectate de către angajatorul danez se va face în timp util de consilierul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor şi/sau Timiş.
Detalii referitoare la data, locul şi programul selecţiei vor fi trimise NUMAI persoanelor invitate.
Nu sunt admise alte persoane la interviu.
Instrucţiunile de aplicare se găsesc pe website-ul: www.My-greenpeas.com.
Termen limită de trimitere a CV-ului: 01.02.2016.
INFORMAŢII SUPLIMENTARE: Pe site-ul ANOFM: www.eures.anofm.ro sau la sediul AJOFM OLT, str. Prelungirea Crişan, nr.2, Compartiment EURES, telefon: 0249/411002.
–––––––––––––––––
Locuri de muncă pentru studenţii care doresc să lucreze în Germania
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă OLT anunţă organizarea selecţiei pentru studenţii şi masteranzii care doresc să desfăşoare o activitate lucrativă pe teritoriul Germaniei pe perioada vacanţei de vară (minimum 2 luni). Pentru anul 2016, Agenţia Federală de Muncă din Germania dispune de 100 de locuri destinate studenţilor români.
Menţionăm că pot participa studenţii şi masteranzii care urmează cursuri de zi, la o facultate de stat sau particulară, acreditată conform legii şi care au cunoştinţe bune/foarte bune de limba germană.
Selecţia are loc anual, în baza înţelegerii încheiate între Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi Agenţia Federală de Muncă din Germania, privind medierea studenţilor români în vederea angajării pe perioada vacanţei de vară în Republica Federală Germania.
Studenţii şi masteranzii care au domiciliul în judeţul Olt, sau sunt înregistraţi la o instituţie de învăţământ superior din acest judeţ, trebuie să se adreseze Consilierului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, strada Prelungirea Crişan, nr.2, pentru a-şi înregistra dosarele. Înregistrarea se va realiza în perioada 03.12.2015 – 15.01.2016, în intervalul luni – joi, orele 09.00 – 15.30 şi vineri orele 09.00 – 12.30.
Informaţii suplimentare legate de condiţiile de mediere, documentele necesare înregistrării studenţilor, precum şi instrucţiunile de completare a acestora, puteţi afla la numărul de telefon 0249/411002 sau accesând site-ul A.J.O.F.M, www.olt.anofm.ro.
–––––––––––––––––
TOLERANŢA – ARMONIE ÎN DIFERENŢE!
Femeile social-democrate din judeţul nostru s-au implicat în ajutorarea mai multor familii nevoiaşe, în cadrul unei acţiuni care să marcheze Ziua Internaţională a Toleranţei (16 noiembrie).
„Ziua Internaţională a Toleranţei este o sărbătoare anuală declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 1995 pentru ca oamenii să conştientizeze pericolele intoleranţei. Este ocazia potrivită pentru a ne aminti că avem angajamente şi obligaţii faţă de cei din jurul nostru”, a declarat Felicia Man, preşedinta femeilor din organizaţia PSD Olt.
Acţiunea umanitară întreprinsă de Organizaţia Femeilor Social Democrate Olt a făcut ca 23 de familii cu venituri mici, aflate în risc de excluziune socială, să beneficieze de mai multe ajutoare constând în diferite produse.
„Respectul, acceptarea şi aprecierea bogăţiei şi diversităţii culturilor lumii noastre, felurilor noastre de expresie şi manierelor de exprimare a calităţii noastre de fiinţe umane, atitudinea activă, respectarea drepturilor omului sunt deziderate ale femeilor social-democrate”, a mai spus OFSD Olt, Felicia Man.
Florenţa POPESCU
–––––––––––––––––
Mod de comportare în caz de incendiu
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Matei Basarab” al judeţului Olt reaminteşte cetăţenilor regulile generale de comportare în cazul producerii unui incendiu într-un local de alimentaţie publică:
– Persoana care observă incendiul va apela imediat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 şi va anunţa incidentul;
– Cetăţenii trebuie să cunoască toate căile de evacuare, potrivit planurilor de evacuare în caz de incendiu, care vor fi afişate în locuri cât mai vizibile;
– Evacuarea clădirii se face imediat, cu calm, chiar dacă în localul cuprins de incendiu au rămas obiecte de valoare;
– Uşile se vor deschide cu prudenţă, deoarece afluxul rapid de aer provoacă creşterea rapidă a flăcărilor;
– Deplasarea în încăperile cu fum dens se va face târâş sau aplecat, cât mai aproape de podea;
– În cazul în care incendiul este de mică amploare, personalul stabilit în organizarea intervenţiei de stingere la locul de muncă şi cetăţenii vor acţiona pentru lichidarea acestuia cu mijloacele de prima intervenţie din dotare ( stingătoare portative);
– După stingerea incendiului, accesul în clădire se va face numai după finalizarea operaţiunilor specifice şi cu acordul serviciilor de urgenţă profesioniste.
–––––––––––––––––
Modificări la legislaţia din domeniul prevenirii incendiilor
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Matei Basarab” al judeţului Olt reaminteşte proprietarilor sau administratorilor de localuri de alimentaţie publică principalele modificări legislative în domeniul prevenirii incendiilor:
– În conformitate cu OUG nr. 52/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, proprietarii sau beneficiarii au obligaţia „să asigure identificarea, evaluarea şi implementarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor conform criteriilor stabilite; să solicite şi să obţină avizele şi autorizaţiile de securitate la incendiu, prevăzute de lege, şi să asigure respectarea condiţiilor care au stat la baza eliberării acestora”.
– HG nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării/utilizării construcţiilor/amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu prevede că:
– Dispunerea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu, în condiţiile legii, şi care au aria desfăşurată mai mare de 200 mp, având destinaţia de comerţ, cultură sau turism, se realizează în oricare din următoarele situaţii: depăşirea numărului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci şi restaurante cu mai mult de 10% din valoarea de referinţă; depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/gradul de rezistenţă la foc; neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare faţă de valoarea de referinţă; reducerea prin elemente de construcţie, cu mai mult de 25% din valoarea de referinţă a înălţimii/lăţimii căilor de evacuare, în condiţiile în care deficienţa nu poate fi înlăturată pe timpul controlului; neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului, în concordanţă cu valoarea de referinţă; neechiparea cu instalaţii/sisteme de desfumare ori instalaţii de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă; categorii de construcţii sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentaţiei tehnice de autorizare a lucrărilor de construcţii sau momentul punerii în funcţiune.
– La solicitarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, autorităţile competente în emiterea autorizaţiilor de construire sunt obligate să pună la dispoziţie documentele care au stat la baza emiterii acestora, inclusiv datele şi informaţiile privind elementele de identificare ale construcţiei, data şi numărul autorizaţiei, denumirea lucrărilor executate, precum şi data realizării documentaţiei tehnice de autorizare a construcţiilor.
– Oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor se realizează până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.
–––––––––––––––––
400 de locuri de muncă la cules de zmeură în Portugalia
În prima jumătate a lunii ianuarie 2016, va avea loc SELECŢIA pentru domeniul agricol în PORTUGALIA (cules zmeură). Sunt oferite 400 locuri de muncă, persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 – 50 ani, care au o condiţie fizică bună şi care nu au antecedente penale.
Se oferă:
-un contract cu durata: începând din februarie/martie 2016 până în mai/iunie 2016, cu posibilitatea de integrare permanentă în cadrul companiei;
-salariul de bază lunar (săptămâna de lucru 40 ore, 5 zile lucrătoare/săptămână): 505 – 724,94 euro/brut/lună; salariu lunar cu ore suplimentare (48 de ore/săptămâna de lucru, 6 zile lucrătoare/ săptămână): 842,02 – 1192,02 euro/brut/lună;
-cazarea este oferită de către angajator contra unei sume de 1 euro/zi;
-angajatorul oferă plata în avans a drumului până în Portugalia, iar aceasta se deduce din primele salarii; angajatorul oferă valoarea de călătorie înapoi acasă, în cazul în care angajatul rămâne până la sfârşitul campaniei (data urmează să fie stabilită în cursul lunii mai);
Persoanele interesate şi care nu au depus dosar pentru munca în străinătate (care au domiciliul în judeţul Olt), sunt aşteptate la sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Olt – Compartimentul EURES, Str. Prelungirea Crişan, nr.2, SLATINA, pentru depunerea dosarelor.
Documentele necesare înscrierii sunt următoarele:
– cerere tip, anexa 3 bis (tipizat);
– formular de înregistrare (transmis de firmele portugheze) în limba română;
– copie BI/CI cu o valabilitate de minim 6 luni;
– CV Europass în limba română (tipizat);
– copie a certificatului de absolvire a şcolii, calificare;
– adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie, cu menţiunea “apt pentru muncă”;
– cazierul judiciar în original, care să ateste că persoana nu are antecedente penale (termen de valabilitate 6 luni);
– 1 dosar cu şină.
Data limită de depunere a dosarelor: 21.12.2015. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Olt sau la numărul de telefon 0249/411002.
–––––––––––––––––
Cerinţe generale de avizare/ autorizare ISU
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Matei Basarab” al judeţului Olt reaminteşte proprietarilor sau administratorilor de localuri de alimentaţie publică principalele cerinţe de avizare/autorizare:
– În conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarul ori beneficiarul construcţiei are obligaţia să solicite şi să obţină avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrărilor de execuţie la construcţii noi, de modificare a celor existente şi/sau la schimbarea destinaţiei acestora;
– Avizul de securitate la incendiu este actul emis de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentaţiile tehnice de proiectare;
– Potrivit legii, proprietarul ori beneficiarul are obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu înainte de punerea în funcţiune a clădirilor ori spaţiilor amenajate în clădiri. Autorizaţia de securitate la incendiu este actul administrativ emis, de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, prin care se certifică realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor;
– Autorizaţia de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei esenţiale – securitate la incendiu;
– Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt stabilite prin HGR nr. 1739/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit acestui act normativ, orice obiectiv trebuie autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, înainte de punerea în funcţiune, în măsura în care:
– are destinaţia de alimentaţie publică şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp;
– are funcţiunea de comerţ şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 400 mp;
– este sală aglomerată (mai mult de 150 de persoane daca este amplasată la subsol sau etaj; mai mult de 200 de persoane daca este situată la parter şi o suprafaţa ce revine unei persoane mai mică de 4 mp).
––––––––––––––––-–
Cursuri de formare profesională gratuite
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt va organiza, în luna noiembrie 2015, patru programe de formare profesională. Acestea se adresează unui număr de 70 de persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite.
Meseriile cele mai solicitate pentru care se vor organiza programe de formare profesională, în perioada menţionată sunt:
– administrator pensiune turistică – 28 persoane
– bucătar – 14 persoane
– îngrijitoare bătrani la domiciliu – 14 persoane
– îngrijitoare copii – 14 persoane
Persoanele interesate pot obţine mai multe detalii adresându-se direct Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Olt, din strada Prelungirea Crişan, numărul 2, din Slatina, la telefon/fax: 0249.438 595/ 0249.432 276 sau la adresa de e-mail: ajofm@ot.anofm.ro.
–––––––––––––––––
Bursă a locurilor de muncă pentru absolvenţi, pe 25 septembrie
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, în colaborare cu CCMP EUROPROJECT, va organiza în data de 25 septembrie 2015, începand cu ora 9.00 , în Slatina – stadion 1 Mai, str. G.Poboran şi Caracal – sediul Agenţiei Locale Caracal, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, eveniment la care sunt invitaţi să participe toţi absolvenţii de învăţământ, de orice nivel din promoţia 2015, care doresc să-şi găsească un loc de muncă.
Absolvenţii care sunt înregistraţi la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă pot beneficia de:
-Informare şi consiliere profesională- ansamblu de servicii care are ca scop evaluarea şi autoevaluarea personalităţii în vederea orientării profesionale, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, tehnici de prezentare la interviuri de angajare etc.
-Medierea muncii- punerea în contact cu angajatorii care oferă locuri de muncă vacante în acord cu pregătirea, aptitudinile şi interesele lor. Locurile de muncă, disponibile la nivel judetean, se actualizează zilnic şi pot fi vizualizate pe site-ul www.olt.anofm.ro, secţiunea Locuri de muncă.
–Formare profesională- asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea în diferite meserii solicitate pe piaţa muncii.
–Indemnizaţie de şomaj- absolvenţii, care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la AJOFM Olt , nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Aceasta se acordă timp de şase luni şi este de 250 lei lunar.
–Primă de încadrare- absolvenţii, înregistraţi la AJOFM Olt, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.
– O suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul daca nu s-ar fi angajat. Absolvenţii, care primesc indemnizaţie de şomaj, şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.
– Prime de mobilitate: 1). primă de încadrare – absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km. de localitatea de domiciliu beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (2×500=1000 lei).
2).-primă de instalare – absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării (7×500=3.500 lei).
Până la această dată au fost contactaţi 670 agenţi economici, din care 34 şi-au anunţat participarea cu un număr de 230 locuri de muncă vacante, din care 10 sunt locuri de muncă vacante pentru absolvenţii de studii superioare, în urmatoarele meserii: inginer mecanic automatist, inginer mecanic, inginer metalurgist,inginer chimist, inginer, medic veterinar, electrician, confecţioner asamblor articole din textile, vânzător, ospătar, mecanic auto, casier, tehnician veterinar, asistent veterinar, agent vânzări, coafor, frizer, cosmetician, instalator,sudor, muncitor necalificat.
–––––––––––––––––
Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţii promoţiei 2015
Facilităţi pentru angajatori
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, în colaborare cu CCMP Europroject, va organiza, în data de 25 septembrie 2015, incepând cu ora 9.00 , în Slatina – stadion 1 MAI, str. George Poboran şi Caracal – sediul Agenţiei Locale Caracal, str.N.Titulescu, nr.29, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi.
Angajatorii care deţin locuri de muncă disponibile ţi doresc să participe la această acţiune pot transmite, în scris, la sediul AJOFM Olt oferta de locuri de muncă vacante, completând formularul “Situaţia privind locurile de muncă vacante” disponibil pe site-ul www.olt.anofm.ro .
Societăţile comerciale care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ din promoţia 2015, beneficiază, potrivit prevederilor Legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, de subvenţii şi primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent:
- 500 lei pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
- 600 lei pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
- 750 lei pentru absolvenţii de învăţământ superior.
Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, aceleasi sume pe o perioadă de 18 luni.
În acest scop, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 12 luni de la data absolvirii.
Pentru mai multe informaţii şi detalii privind bursa, angajatorii pot contacta Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt.
–––––––––––––––––
Programe de formare profesională, la AJOFM Olt
Agenţia Judeteana pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt organizează în luna septembrie 2015, 6 programe de formare profesională pentru un număr de 165 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite.
Meseriile cele mai solicitate pentru care se vor organiza programe de formare profesională, în perioada menţionată sunt:
– cofetar patiser – 28 persoane
– competenţe informatice – 25 persoane
– comunicare limba engleză – 28 persoane
– expert accesare fonduri structurale şi de coeziune europene – 28 persoane
– inspector sănătate şi securitate în muncă – 28 persoane
– infirmieră – 28 persoane
–––––––––––––––––
Şomajul a scazut cu aproape 200 de persoane în august
Rata somajului inregistrat la nivelul judeţului Olt, la sfarsitul lunii august 2015 a fost de 7,63 %, mai mica cu 0,11 % decat cea din luna iulie 2015. Numarul total de someri corespunzator lunii iulie 2015 a fost de 13.578 persoane ( din care femei 5.292), cu 198 persoane mai putin fata de luna anterioara.
Din totalul somerilor inregistrati – 13.478, 2.135 sunt someri indemnizati ( 1.734 indemnizatie de somaj 75% si 401 indemnizatie de somaj 50%) si 11.443 neindemnizati.
Din totalul somerilor inregistrati in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt femeile reprezinta 38,97%, rata somajului in randul femeilor fiind de 6,12%.
–––––––––––––––––
LOCURI DE MUNCĂ ÎN ISRAEL PENTRU MUNCITORII CALIFICAŢI ÎN CONSTRUCŢII
Cetăţenii români pot obţine locuri de muncă în construcţii, în Israel. Angajarea se face în baza Protocolului privind recrutarea muncitorilor români pentru lucrări temporare în domeniul construcţiilor în Statul Israel, încheiat la 24 iunie 2014 între Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Israel. Protocolul este pus în aplicare de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România şi Autoritatea pentru Populaţie, Emigrare şi Frontieră din Israel.
Persoanele interesate trebuie să aibă calificare/experienţă în meseriile:
- dulgheri pentru cofraje de construcţie industrializată (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
- fierari – betonişti, îndoirea fierului (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
- zidari – faianţari, acoperirea podelelor şi pereţilor cu faianţă (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
- zidari – tencuitori pentru lucrări de tencuit.
De asemenea, cei interesaţi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- să nu fi lucrat anterior în Israel;
- să nu aibă rude de gradul I care lucrează deja în această ţară, cu excepţia fraţilor;
- să nu aibă cazier judiciar;
- să fie apţi psihic şi fizic de muncă intensă în condiţiile climatice specifice statului de destinaţie, inclusiv muncă la înălţime şi manipulare de greutăţi;
- să nu sufere de anumite boli cronice.
Pentru orice informaţii legate de program, contactaţi consilierii EURES din cadrul agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Datele de contact ale acestora le puteţi găsi la adresa : http://www.eures.anofm.ro/contact.php
Persoanele interesate se pot înscrie la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă sau a municipiului Bucureşti din raza de domiciliu, cu următoarele documente:
– cerere tip;
– declaraţie – tip bilingvă;
– copie Carte de identitate;
– copie Paşaport, dacă au;
– copii ale actelor de studii şi de calificare (toate paginile scrise), dacă au;
– copii ale documentelor care atestă experienţa, vechimea în muncă, dacă au.
Contractele de muncă se încheie pentru o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire până la o durată maximă de 63 luni. Salariu lunar minim brut estimat este de 1.540 dolari americani.
Informaţii legate de cazare, asigurare medicală, transport, viză, modalitatea de recrutare, cheltuieli ocazionate de procesul de recrutare, condiţii de muncă şi de viaţă etc. se găsesc pe pagina web a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă – www.anofm.ro .
–––––––––––––––––
Locuri de muncă în Germania pentru persoanele calificate în domeniul
hotelier – gastronomic
Reţeaua EURES România dispune de 50 de posturi pentru lucrătorii calificaţi în domeniul hotelier–gastronomic, care doresc să desfăşoare o activitate sezonieră în Germania, pentru ocuparea cărora se va organiza selecţie la Bucureşti în luna octombrie 2015. Angajatori germani reprezentaţi de Serviciile de Plasare Internaţională din cadrul Centralei de Mediere a Străinilor şi Specialiştilor ZAV Bonn oferă locuri de muncă pentru următoarele ocupaţii: bucătar/bucătar şef/bucătar specialist (15 posturi), ospătar (15 posturi), barman (5 posturi) şi personal în industria gastronomiei de sistem (15 posturi).
Pentru ocuparea posturilor de ospătar, barman şi personal în industria gastronomiei de sistem, sunt solicitate persoane care au calificare profesională încheiată, experienţă în domeniu şi cunostinţe bune de limba germană (nivel B1/B2). Pentru posturile de bucătar/bucătar şef/bucătar specialist, angajatorii germani solicită persoane care au calificare profesională încheiată şi experienţă în domeniu, precum şi cunostinţe de limba germană, cel puţin nivel A2.
Angajarea se face pe o perioadă de cel puţin 6 luni, începând cu luna octombrie 2015, cu posibilitate de prelungire a contractului de muncă pe durată nedeterminată. Salariul oferit este de 1500–2200 euro brut/lună, pentru posturile de ospătar şi barman, 1700–2400 euro brut/lună, pentru posturile de bucătar/bucătar şef/bucătar specialist şi de 1450 euro brut/lună pentru personalul în industria gastronomiei de sistem.
Cazarea poate fi asigurată de către angajator sau acesta poate oferi sprijin în vederea găsirii unei locuinţe.
Persoanele cu domiciliul în judeţul Olt, care corespund cerinţelor posturilor oferite, trebuie să se adreseze Consilierului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, strada Prelungirea Crişan, nr.2, telefon: 0249/411002, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru muncă în străinătate şi pentru a primi invitaţie de participare la selecţie. Înregistrarea în baza de date se realizează pe baza următoarelor documente:
-cerere tip (se completează la sediul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă);
-copie act de identitate sau paşaport (valabilitate minim 6 luni);
-CV model Europass (cu fotografie) în limba germană (Lebenslauf);
-cazier judiciar în original din care să reiasă că persoanele nu au antecedente penale (termen de valabilitate 6 luni);
-adeverinţă de la medicul de familie, cu menţiunea „Clinic sănătos/Apt pentru muncă”.
–––––––––––––––––
YOUR FIRST EURES JOB –sprijină mobilitatea tinerilor în vârstă de 18-35 de ani în ţările UE
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă este co-aplicant alături de serviciile publice de ocupare din Danemarca, Finlanda, Slovenia, Irlanda, Portugalia şi insulele Azore în cadrul proiectului TMS – Your first EURES job – VP/2014/013/0068, proiect aprobat de Comisia Europeană pentru perioada 01.06.2015 – 31.05.2017 în care Serviciul Public de Ocupare din Suedia este aplicant principal.
Obiectivul general al proiectului, este de a sprijini mobilitatea tinerilor în vârstă de 18-35 de ani în ţările UE, de a asigura suport pentru găsirea unui loc de muncă, prin consiliere, mediere şi servicii de recrutare, folosind capacitatea reţelei serviciilor publice şi a reţelei EURES având ca rezultat concret plasarea a minimum 1.200 de tineri la nivel european, prin acordarea unui număr corespunzător de subvenţii de mobilitate.
Programul „Primul tău loc de muncă EURES” se adresează tinerilor solicitanți de locuri de muncă și angajatorilor care caută să își ocupe posturile vacante.
Astfel, locurile de muncă vacante din toate statele UE, precum şi din Norvegia şi Islanda, pe care pot aplica cetăţenii români şi europeni sunt afişate pe portalul EURES al locurilor de muncă vacante la nivel european.
De asemenea, tinerii în vârstă de 18-35 de ani pot contacta oricare din cele 8 ţări participante la proiectul YFEJ pentru a obţine informaţii despre proiect şi oportunităţile de ocupare.
Informații privind aplicaţiile, le puteţi găsi accesând link-urile :
http://eures.anofm.ro/firstEuresJob.php
http://www.arbetsformedlingen.se/Globalmeny/Other-languages/Your-first-EURES-job.html
–––––––––––––––––
Tracking Task – Serviciu electronic de gestionare și monitorizare a relațiilor inter-departamentale din cadrul SPO
“Tracking Task – Serviciu electronic de gestionare și monitorizare a relațiilor interdepartamentale din cadrul SPO” este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, implementat de către Agenția Naţională pentru Ocuparea Forței de Muncă împreună cu partenerul IT SYSTEMS INTERNATIONAL SRL.
Prin acest proiect se implementează o aplicaţie informatică dedicată exclusiv Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forței de Muncă, ce va facilita şi optimiza activitatea de zi cu zi a angajaților prin gestionarea relaţiilor inter-departamentale, cu funcționalități de management al sarcinilor de serviciu pentru personalul Serviciului Public de Ocupare. Aplicația informatică are la bază o analiză riguroasă a nevoilor Serviciului Public de Ocupare, în urma organizării în cadrul proiectului a unor evenimente cu scopul de colectării informațiilor.
20 experți SPO au participat în luna mai la sesiunile de testare a soluției propuse, cu scopul îmbunătățirii aplicației informatice, prin utilizarea acesteia anterior implementării, moment în care s-au putut aduce modificări în cadrul funcționalităților platformei, astfel încât aceasta să reprezinte întocmai nevoile utilizatorilor săi.
În perioada 19 mai – 13 iunie 2015, s-au desfășurat sesiunile de instruire a grupului țintă, cu participarea a 180 de persoane angajate în cadrul Serviciului Public de Ocupare din diverse departamente, care au fost instruiți în vederea utilizării platformei informatice Tracking Task.
Mai multe detalii despre proiectul ”Tracking Task-Serviciu electronic de gestionare și monitorizare a relațiilor interdepartamentale din cadrul SPO” se găsesc pe site-ul web al proiectului, www.tracking-task.ro, sau la numărul de telefon 021 / 311.07.73.
–––––––––––––––––
Evitaţi tragediile: nu vă aventuraţi când mergeţi la scăldat!
În această perioadă a anului, în care temperaturile sunt foarte ridicate, apa reprezintă o tentaţie pentru cetăţenii care căută să scape de arşiţă şi aleg să-şi petreacă timpul liber la scăldat. Experienţa anilor precedenţi arată faptul că această modalitate de relaxare, atunci când scăldatul are loc în locuri neamenajate, poate să ducă la adevărate tragedii. Astfel de tragedii au avut loc aproape în fiecare an, iar statistica anului 2014 ne arată că 14 olteni şi-au pierdut viaţa în cursurile de apă de raza judeţului Olt.
Pentru a evita evenimentele nedorite, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt recomandă cetăţenilor să respecte următoarele reguli simple:
– scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
– evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
– supravegheaţi permanent copiii aflaţi în apă sau în apropierea acesteia;
– evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;
– nu intraţi în apa rece după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
– evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;
– este indicat să nu vă aventuraţi să vă scăldaţi, dacă nu înotaţi bine;
– nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;
– nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
– nu este recomandat să vă aventuraţi în apă cu saltele, anvelope din cauciuc sau alte mijloace plutitoare;
„De asemenea, reamintim primarilor şi deţinătorilor de acumulări, lacuri şi balastiere că au obligaţia să identifice şi să monteze panouri de avertizare cu menţiunea “Scăldatul interzis, pericol de înec” în zonele periculoase pentru scăldat sau înot”, a declarat plutonierul major Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.
Aceste măsuri sunt transmise în cadrul campaniei „Respect pentru cetăţean”, desfăşurată în parteneriat cu Instituţia Prefectului-judeţul Olt şi celelalte structuri judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne.
–––––––––––––––––
Locuri de muncă în Israel pentru muncitorii calificaţi în construcţii
Cetăţenii români pot obţine locuri de muncă în construcţii, în Israel. Angajarea se face în baza Protocolului privind recrutarea muncitorilor români pentru lucrări temporare în domeniul construcţiilor în Statul Israel, încheiat la 24 iunie 2014 între Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Israel. Protocolul este pus în aplicare de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România şi Autoritatea pentru Populaţie, Emigrare şi Frontieră din Israel.
Persoanele interesate trebuie să aibă calificare/experienţă în meseriile:
-dulgheri pentru cofraje de construcţie industrializată (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
-fierari- betonişti, îndoirea fierului (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
-zidari- faianţari, acoperirea podelelor şi pereţilor cu faianţă (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
-zidari- tencuitori pentru lucrări de tencuit.
De asemenea, cei interesaţi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: -să nu fi lucrat anterior în Israel; să nu aibă rude de gradul I care lucrează deja în această ţară, cu excepţia fraţilor; să nu aibă cazier judiciar; să fie apţi psihic şi fizic de muncă intensă în condiţiile climatice specifice statului de destinaţie, inclusiv muncă la înălţime şi manipulare de greutăţi; să nu sufere de anumite boli cronice.
Contractele de muncă se încheie pentru o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire până la o durată maximă de 63 luni. Salariu lunar minim brut estimat este de 1.540 dolari americani.
Persoanele interesate se pot înscrie la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă sau a municipiului Bucureşti din raza de domiciliu, cu următoarele documente:
– cerere tip; curriculum vitae; declaraţie – tip bilingvă; copie Carte de identitate; copie Paşaport; copii ale actelor de studii şi de calificare (toate paginile scrise), după caz; copii ale documentelor care atestă experienţa, vechimea în muncă, dupa caz; cazier judiciar valabil, în original.
Informaţii legate de cazare, asigurare medicală, transport, viză, modalitatea de recrutare, cheltuieli ocazionate de procesul de recrutare, condiţii de muncă şi de viaţă etc. se găsesc pe pagina web a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă – www.anofm.ro sau la sediile Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din raza de domiciliu (Compartimentele EURES).
–––––––––––––––––-
Sprijin financiar pentru angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei
Acesta se acorda la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor pentru şomaj, proporţional cu timpul efectiv lucrat de către elevii şi studenţii încadraţi . Diferenţa dintre stimulentul financiar lunar acordat pentru încadrarea în muncă a elevilor şi studenţilor şi salariul realizat se suportă de angajator din fonduri proprii.
Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar este de 60 zile lucrătoare într-un an calendaristic.
Pentru acordarea acestui stimulent financiar, angajatorii trebuie să încheie cu Agenţia Judeţenă Pentru Ocuparea Forţei de Muncă , o convenţie în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studentilor aflaţi în perioada vacanţelor.
Nu beneficiaza de stimulentul financiar:
- angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti anterior datei de incepere a vacantei stabilita potrivit legii, pentru elevii si studentii respectivi;
- angajatorii care au beneficiat, pentru elevii si studentii respectivi, de stimulentul financiar prevazut in lege pentru o perioada de 60 zile lucratoare in cursul anului calendaristic.
Angajatorii interesati se pot adresa pentru informatii suplimentare Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt, Slatina, str. Prelungirea Crisan , nr. 2, tel. 0249/438595.
–––––––––––––––––
Cardul Profesional European 2 vine în sprijinul activităţii Serviciului Public de Ocupare (SPO)
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă împreună cu partenerul său, furnizorul de soluţii IT, SC Soft Business Union SRL, implementează din ianuarie 2014 proiectul strategic „Cardul Profesional European 2–instrument inovativ de modernizare şi eficientizare a activităţii SPO”.
Prin implementarea acestui proiect ANOFM contribuie la consolidarea capacităţii administrative proprii prin creşterea calităţii şi eficienţei serviciilor furnizate precum şi pentru a asigura corelarea ofertei cu cererea de forţă de muncă.
Astfel, prin proiectul ”Cardul Profesional European 2–instrument inovativ de modernizare şi eficientizare a activităţii SPO” se implementează un nou sistem informatic expert dedicat activităţii de bază a instituţiei, care va asigura accesul specialiştilor din cadrul ANOFM la o bază de date centralizată la nivel naţional, fiind primul sistem informatic din cadrul ANOFM care va asigura o astfel de funcţionalitate, având în vedere că până la intrarea în exploatare a sistemului Cardul Profesional European 2, există 42 de baze de date distincte, la nivelul fiecărui judeţ, la care se adaugă cea centrală. Prin continuarea proiectului „Cardul Profesional European 2–instrument inovativ de modernizare şi eficientizare a activităţii SPO” va asigura în continuare creşterea calităţii serviciilor de informare şi orientare în carieră şi de mediere a muncii oferite persoanelor în căutarea unui loc de muncă, cât şi angajatorilor. Cele 42 de agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă vor dispune de un serviciu în format self service.
Această platformă va completa şi valoriza rezultatele obţinute de implementarea unor proiecte anterioare la nivelul SPO („Cardul Profesional European-soluţie europeană în căutarea unui loc de muncă”).
––––––––––––––––
Cursuri gratuite la AJOFM Olt
Agenţia Judeteană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt îşi propune să organizeze în luna iulie 2015, 7 programe de formare profesională pentru un număr de 174 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite.
Meseriile cele mai solicitate pentru care se vor organiza programe de formare profesională, în perioada menţionată sunt:
– bucatar – 28 persoane
-inspector resurse umane – 28 persoane
-instalator instalaţii tehnico- sanitare şi de gaze – 28 persoane
-operator introducere validare şi prelucrare date – 28 persoane
– manichiurist-pedichiurist – 20 persoane
– maseur – 14 persoane
-lucrator în comerţ – 28 persoane
––––––––––––––
Şomajul a scăzut în luna mai în judeţ
Rata somajului inregistrat la nivel judetean, la sfarsitul lunii mai 2015 a fost de 7,54 %, mai mica cu 0,25 % decat cea din luna aprilie 2015. Numarul total de someri corespunzator lunii mai 2015 a fost de 13.417 persoane ( din care femei 5.003), cu 444 persoane mai putin fata de luna anterioara.
Din totalul somerilor inregistrati – 13.417, 2.273 sunt someri indemnizati ( 2.165 indemnizatie de somaj 75% si 108 indemnizatie de somaj 50%) si 11.144 neindemnizati.
Din totalul somerilor inregistrati in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt femeile reprezinta 37,29%, rata somajului in randul femeilor fiind de 5,78%.
–––––––––––––––––––
Beneficii pentru absolvenţii promoţiei 2015
Agentia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt oferă servicii absolvenţilor care se înregistrează, în termen de 60 de zile de la absolvire, la agenţiile locale sau punctele de lucru din subordine, ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, acreditaţi, în vederea medierii pentru încadrare în muncă.
Pentru înregistrare ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, absolvenţii vor depune următoarele documente:
- actul de identitate, în original şi copie ;
- adeverinţă medicală cu menţiunea “apt de muncă” sau eventuale restricţii medicale;
- actele de studii şi calificare sau adeverinţa din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ, în original şi copie.
Ca urmare a înregistrării la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt, absolvenţii beneficiază de:
- Informare şi consiliere profesională
- ansamblu de servicii care are ca scop evaluarea şi autoevaluarea personalităţii în vederea orientării profesionale, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, tehnici de prezentare la interviuri de angajare etc.
- Medierea muncii
- punerea în contact cu angajatorii care oferă locuri de muncă vacante în acord cu pregătirea, aptitudinile şi interesele lor. Locurile de muncă, disponibile la nivel judetean, se actualizează zilnic şi pot fi vizualizate pe site-ul www.olt.anofm.ro, secţiunea Locuri de muncă.
- Formare profesională
- asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea în diferite meserii solicitate pe piaţa muncii.
- Indemnizaţie de şomaj
- absolvenţii, care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la AJOFM Olt , nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Aceasta se acordă timp de şase luni şi este de 250 lei.
- Completare venituri salariale
- absolvenţii, înregistraţi la AJOFM Olt, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.
- absolvenţii, care primesc indemnizaţie de şomaj, şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.
- Prime de mobilitate
- primă de încadrare – absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km. de localitatea de domiciliu beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.
- primă de instalare– absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.
Atât prima de încadrare, cât şi prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă.
–––––––––––––––––––––-
LOCURI DE MUNCĂ VACANTE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, prin intermediul Portalului Mobilităţii Forţei de Munca din Europa – EURES oferă locuri de muncă, astfel:
Angajatori din Republica Ceha oferă 176 locuri de muncă în meseriile de: analist suport software, operatori, lucrători în prelucrarea lemnului, lucrători în producţie (asamblarea aparatelor de aer condiţionat), operatori autoclave, muncitori asamblare; şlefuitori şi pilitori.
Angajatori din Germania oferă 138 locuri de muncă în meseriile de: asistent medical generalist, factori poştali, mecanic echipamente pneumatice şi hidraulice, agenţi de securitate, tehnicieni sisteme de securitate (alarmă şi supraveghere), agenţi de pază, sudori MAG, comisionari, betonişti, fierari betonişti, tâmplari/dulgheri, operator stivuitor, mecanic auto, operator CNC (strungar/frezor), mecatronist, asamblor – montator (lucrător în producţie), tehnician electronică, manager vânzări, tehnician electrotehnist, tehnician electronică – service fibre laser de mare putere, optician
Angajatori din Suedia ofera 45 de locuri de muncă în meseria de: femeie de serviciu, mecanic auto; vopsitori auto.
Angajatori din Marea Britanie oferă 22 locuri de muncă în meseriile de îngrijitori persoane; asistent medical; infirmier.
Angajatori din Elveţia oferă 10 locuri de muncă în meseriile de îngrijitoare copii/au pairs, tot 10 locuri de muncă pentru muncitori necalificaţi (culegători ciuperci) oferind şi angajatorii din Irlanda, iar cei din Austria angajând 5 persoane ca dezvoltator software, programator software, inginer software/dezvoltator software/tehnician software, inginer software sau PLC/ASIC/IC tehnician/IN (ING)/în asamblare finală, inginer electrotehnist in energie si tehnologie de actionare/tehnician electrotehnist.
În Norvegia sunt oferite două locuri de muncă pentru bucătari preparate indiene, în Olanda un loc de muncă pentru un operator CNC, iar în Danemarca este căutat un medic specialist în patologie chirurgicală (specialist in surgical pathology).
Pentru relaţii suplimentare despre locurile de muncă vacante din ţările Uniunii Europene persoanele interesate pot accesa www.eures.europa.eu ori www.eures.anofm.ro sau se pot adresa compartimentului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, la sediul din strada Prelungirea Crişan, numărul 2 sau la telefonul 0249.411.002.
Senatorii olteni, Paul Stănescu și Siminica Mirea, doresc introducerea în Codul Muncii a ”contractului de zero ore”
Secretarul general al Partidului Social Democrat, Paul Stănescu, și senatorul PSD de Olt, Siminica Mirea, se află printre inițiatorii unei propuneri legislative pentru completarea articolului 103 din Legea 53/2003 – Codul muncii.
Parlamentarii sunt de părere că relațiile de muncă se bazează pe principiul consensualității și al bunei-credinte, motiv pentru care Codul Muncii trebuie completat cu noi dispoziții, prin care să fie reglementat un nou tip de contract, mai exact ”contractul de zero ore”.
”Realitatea cotidiană demonstrează faptul că multe companii întâmpină dificultăți atunci când trebuie să organizeze programul de lucru al salariaților. Orele de lucru nu sunt întotdeauna suficiente pentru îndeplinirea unor sarcini iar unii angajatori plătesc ore suplimentare pentru a se asigura că activitățile sunt efectuate in termen. De asemenea, unii angajatori încearcă să nu plătească orele suplimentare, astfel încat și salariații sunt prejudiciati.
Prin ”contractului de zero ore” se urmărește rezultatul orelor de muncă și nu numarul de ore lucrate.
Drepturile incluse în acest contract sunt similare celor dintr-un contract obișnuit de muncă. Modelul acesta de contract oferă beneficii clare precum flexibilitatea, plata in funcție de numărul de ore muncite si alte drepturi asociate contractului standard de muncă”, a declarat senatorul Paul Stănescu.
Solicitarea de a se prezenta la muncă trebuie comunicată salariatului cu un anumit interval de timp înainte, care poate fi prevăzut in contractele colective și individuale de muncă sau poate fi stabilit prin lege. ,,Contractele de zero ore” oferă beneficii de bază de securitate socială, inclusiv plata concediilor de maternitate/paternitate, concediu de odihnă și asigurări de sănătate.
Așadar, contractul de zero ore se execută în funcție de numărul de ore prestate, iar plata orelor se va realiza in funcție de orele prestate pe zi/săptămână/lună.
”Obligatoriu se vor include in acest contract, modalitatea de prestare a orelor de muncă și intocmirea unei repartizări a acestora. Astfel, apreciem că se impune introducerea in Legea nr. 53/2003 republicată – Codul muncii, a următoarelor prevederi: ”Contractul de zero ore” este acel contract prin care angajatorul nu este obligat să garanteze un număr minim de ore pe săptămână, iar angajatul poate ca în momentul în care i se cere, programul de muncă fiind in intregime flexibil”.
Plata se va face de către angajator in functie de numărul de ore prestare, care sunt consemnate în pontaje. In situatia ”contractului de zero ore”, este obligatorie evidențierea orelor efectuate, avand in vedere faptul ca plata salariului se realizeaza in functie de numarul de ore prestate”, a declarat senatorul Siminica Mirea.
Depusă la Senatul României pe 8 iunie 2022, inițiativa legislativă a fost trimisă pentru obținerea avizelor de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, și a fost trimisă la Guvern pentru obținerea unui punct de vedere.
Deputații Emil Albotă, Mihai Iancu și Cătălin Grecu doresc ca persoanele care trăiesc
sub pragul sărăciei să beneficieze de hrană, de aceea legea privind diminuarea risipei alimentare trebuie să fie modificată
Deputații social democrați de Olt, Emil Albotă, Mihai Iancu și Cătălin Grecu, se află printre inițiatorii unui proiect de lege care prevede modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.
alimentelor aruncate sunt, de asemenea, irosite.
efect de seră (GES) produse de deşeurile provenite din alimente. Producţia, transportul şi gestionarea alimentelor generează emisii semnificative de dioxid de carbon (C02), iar atunci când alimentele ajung în depozitele de
deşeuri, acestea generează metan, un gaz cu efect de seră extrem de puternic’. Conform site-ului* Parlamentului European, „alimentele pierdute sau risipite contribuie la schimbările climatice, având o amprentă de carbon la nivel global de aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de seră antropogene globale.
intense în următoarele decenii. Aceste schimbări climatice au puterea să ne transforme planeta, afectându-ne sănătatea şi aprovizionarea cu alimente şi apă. Deşi toată lumea este expusă riscului, impactul este mai dur asupra
celor săraci şi vulnerabili”.
societăţii şi sănătatea globală a mediului. In termeni mai tehnici, este o economie în care societatea utilizează resursele în mod eficient, sporind bunăstarea oamenilor în cadrul unei societăţi favorabile incluziunii şi păstrând, în acelaşi timp, sistemele naturale care ne susţin”.
precum: posibilitatea pentru consumator de a achiziţiona la preţ redus produsele alimentare aflate aproape de atingerea datei durabilităţii minimale sau a datei limită de consum; obligaţia pentru cantine, restaurante sau bufete
de a facilita consumatorilor finali să ia, fără costuri suplimentare şi în condiţii corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, şi să-i informeze despre această posibilitate în mod clar şi
vizibil în unitatea propriu-zisă, inclusiv în meniu; redistribuirea alimentelor de către operatorii economici prin donaţii. Toate aceste măsuri pot contribui atât la o mai bună gestiune a economiei globale, prin economisirea resurselor
cât şi la o mai bună gestiune a resurselor fiecărei gospodării, prin economisirea banilor destinaţi consumului de alimente.
conform statisticilor’^ Eurostat din 2020. Pentru calcularea indicelui de sărăcie, Eurostat a folosit itemi precum „rata de deprivare materială”, item care include, printre altele, capacitatea unei persoane de a-şi permite cel puţin o dată la două zile o masă care să conţină carne. Astfel, în ţara noastră, se pierd zilnic cantităţi considerabile de alimente în timp ce o mare parte a populaţiei nu îşi permite accesul la aceste alimente.
Prezentul proiect contribuie la reducerea numărului de persoane care nu au acces la o alimentaţie suficientă, regulată şi sănătoasă şi poate diminua riscurile sociale asociate cu deprivarea materială şi contribuie la o mai bună
stare de sănătate a populaţiei aflată în situaţii de vulnerabilitate.”
emisiilor de carbon şi se alătură luptei împotriva schimbărilor climatice.
Astfel, spre deosebire de vechea reglementare, în prezentul proiect de lege obiectivul este mult mai clar definit: ‘‘‘‘injumătăţirea pe cap de locuitor a risipei de alimente la nivel de vânzare cu amănuntul şi de consum şi
reducerea pierderilor de alimente de-a lungul lanţurilor de producţie şi de aprovizionare, inclusiv a pierderilorpost-recoltare până în anul 2030. ”
Prezentul proiect de act normativ introduce pentru operatorii receptori responsabilitatea de a informa angajaţii proprii cu privire la planurile societăţii de luptă împotriva risipei alimentare, precum şi responsabilitatea de a depune toate eforturile necesare pentru a încheia contracte cadru cu operatori receptori pentru a putea transfera produsele
alimentare înainte de data expirării.”
pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare în cadrul căreia operatorii economici şi operatorii receptori îşi introduc informaţiile obligatorii conform legii deja existente; obligaţia pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale de a publica pe website-ul propriu date relevante privind pierderile şi risipa de alimente ale operatorilor economici; obligaţia pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a coordona elaborarea de materiale
informative pentru operatorii economici în vederea prevenirii şi reducerii risipei alimentare.
Au fost făcute progrese în ultimii ani privind lupta împotriva risipei alimentare, dar pentru a atinge obiectivele asumate la nivel internaţional de stat este nevoie să fie făcuţi paşi suplimentari în direcţia potrivită.
Provocările ecologice, economice şi sociale descrise ar putea fi diminuate cu ajutorul unui cadru legislativ îmbunătăţit privind risipa alimentară.
activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România.
Totodată, în baza sarcinilor asumate ca stat membru al Uniunii Europene, prezenta propunere vizează atingerea obiectivelor neutralităţii climatice până în anul 2050, prevăzute în Pactul Verde European şi în Acordul de la Paris
privind Schimbarea Climatică.
Astfel, pentru o mai bună depozitare, gestionare, procesare şi distribuţie a alimentelor către consumatorul final, prezenta lege prevede organizarea operatorilor economici şi participarea acestora în acţiuni destinate reducerii
risipei alimentare.
Directivei 2008/98/CE privind deşeurile.
şi consolidează normele privind prevenirea deşeurilor.”
Astfel, noul proiect de act normativ vizează reglementarea simultană a mai multor soluţii pentru crize alarmante la nivel naţional dar şi la nivel european.
După perioada grea trăită în timpul pandemiei de Covid-19, după efectele generate de aceasta în plan social și economic, la care s-a adăugat și criza cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, care a condus la scumpiri generale la nivel mondial, PSD a pregătit pentru români o serie de masuri menite să diminueze efectele crizei economice și să-i ajute să depășească greutățile financiare cu care se confruntă mare parte din populația țării, în același timp luând în calcul și măsurile necesare pentru a face economia să funcționeze cât mai bine.
……………
Vicepreședintele Senatului, Paul Stănescu: ”PSD apără românii, populația și mediul de afaceri românesc!”
……………
”Scăderea accizei la carburanți este o soluție reală, cu efect imediat în buzunarul consumatorului final”
Coaliția de guvernare a decis reducerea cu 50% a accizei la carburanți, lucru care va conduce la scăderea prețului la pompă cu peste un leu pe litru. Reducerea la jumătate a accizei la carburanți este o soluție parțială a crizei din energie și este o măsură menită și să pregătească terenul pentru întoarcerea la piața reglementată a energiei.
Totodată, actualele măsuri de plafonare și compensare vor fi prelungite și în luna aprilie.
În prezent, prețul unui litru de benzină sau de motorină a depășit 7 lei, din cauză că acciza la carburanți a ajuns la aproape 1.900 de lei la motorină, respectiv la aproape 1.800 de lei la benzină.
„Acciza la combustibil scade cu 50%, ca urmare a propunerii PSD. Este o soluție reală, cu efect imediat în buzunarul consumatorului final, litrul de benzină sau motorină urmând să scadă cu 1,2-1,5 lei/ litru. Măsura PSD a fost validată, astăzi, în cadrul Coaliției de guvernare și, în scurt timp, ministrul de finanțe social democrat, Adrian Câciu, va elabora actele normative pentru implementarea acesteia”, a declarat deputatul Emil Albotă.
……………………
Proiect pentru plafonarea prețurilor alimentelor de bază, după discuții cu hipermarketurile și producătorii
Deputatul Emil Albotă informează că un proiect pentru plafonarea prețurilor alimentelor de bază va fi înaintat după ce va avea loc o discuție cu hipermarketurile și cu producătorii și va presupune o compensare şi nu obligarea producătorilor să vândă sub preșul de producție.
”Așa cum a precizat președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, plafonarea la prețurile de bază la alimente, înseamnă că statul român, așa cum s-a întâmplat și în cazul energiei electrice, intervine și subvenționează o parte din acest preț.
Un astfel de proiect va fi avansat după ce vor avea loc discuții atât cu hypermarket-urile, cât și cu producătorii. Președintele Marcel Ciolacu și primul ministru Nicolae Ciucă au stabilit să se creeze grupuri de lucru în jurul guvernului, care să prezinte propuneri și, împreună cu miniștri Finanțelor și Energiei, să se ia o decizie politică.”, a declarat parlamentarul PSD de Olt, Emil Albotă.
………………….
LOCURI DE MUNCĂ VACANTE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
……………………..
”Am stabilit cu PNL o serie de măsuri pentru ca românii să poată trece iarna”
Paul Stănescu, secretarul general al Partidului Social Democrat, a declarat în cadrul emisiunii ~Punctul de întâlnire” de la Antena 3, că în negocierile cu Partidul Național Liberal s-au căutat punctele compatibile pentru a putea alcătui un program de guvernare.
Senatorul Paul Stănescu a precizat că, înainte de formarea guvernului, PSD a discutat cu PNL si UDMR care este impactul bugetar al unor măsuri sociale ce pot fi aplicate, astfel încât românii să fie sprijiniți să depășească iarna aceasta, inclusiv majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2022.
Paul Stănescu a menționat că programul de guvernare cuprinde două părți, una cu măsuri imediate și alta cu măsuri aplicabile până în anul 2024:
”Pentru că inflația pe acest an este de 7,9%. Planul de guvernare pe care noi l-am discutat cu PNL şi UDMR are două părți: un program cu măsuri imediate şi un program cu măsuri pănă în 2024. Măsurile imediate cuprind criza sanitară, energetică, economică, socială ca toţi românii să treacă iarna.
Sigur că nu va fi lapte şi miere. Am zis pensia minimă să crească de la 800 de lei la 1.000 de lei, salariul minim mărit de la 2.300 de lei la 2.550 de lei, să mărim şi alocaţiile la copii, mai ales la cei de 0-2 ani unde cheltuielile sunt mai mari, ne-am gândit şi la persoanele cu handicap să dăm a 13-a indemnizație, pentru că iarna va fi foarte grea.
Este obligatoriu ca românii să treacă iarna. Vor fi luate aceste măsuri care sunt pe termen scurt sau imediate.”
……………………..
……………………..
”Scumpiri de peste 95% la căldură, în urma respingerii propunerii PSD privind plafonarea prețurilor pentru energie termică”
Deputatul oltean Emil Albotă a declarat că Partidul Social-Democrat condamnă decizia anti-socială a parlamentarilor PNL-USR-UDMR de a vota împotriva soluției PSD la Legea plafonării, care propunea stabilirea unui preț maxim și pentru prețurile la energia termică furnizată în sistem centralizat, nu doar pentru energia electrică și gazele naturale, cum s-a stabilit în forma finală a legii.
Votul din Parlament al acestei majorități toxice a călcat în picioare voința celor aproape 500.000 de cetățeni care au semnat petiția pentru Legea plafonării prețurilor la energie, în varianta propusă de PSD.
Un alt efect catastrofal al votului PNL-USR-UDMR va fi falimentarea autorităților locale municipale, care vor trebui să taie fondurile de investiții și pentru alte cheltuieli critice, pentru a putea achita facturile aproape duble ale furnizorilor de energie termică.
Prin această decizie criminală a PNL-USR-UDMR, marea majoritate a locuitorilor conectați la sistemul centralizat de încălzire vor fi condamnați la frig, foame și sărăcie, în timp ce furnizorii de gaze și combustibil vor beneficia de profituri semnificative în această iarnă.”, a precizat deputatul Emil Albotă.
Cele mai mari creșteri de preț pentru agentul termic livrat de furnizorii locali sunt la Bârlad: + 96%, de la 158 de lei la 310 lei, Oradea: + 95%, de la 160 lei la 313 lei și Arad 95% în plus, de la 163 la 318 lei. Scumpiri masive vor fi și la Botoșani +94%, Bacău, Giurgiu, Brașov – creșteri de 87% și Focșani +86%.
Pentru Capitală, ANRE a aprobat o majorare cu 86,58% a prețului gigacaloriei produse de Electrocentrale București (Elcen), de la 176,55 lei la 329,41 lei.
………………………
”PSD a reușit să obțină plafonarea prețurilor la energie și gaze”
Peste 500.000 de români au semnat în cadrul campaniei inițiate de PSD de susținere a proiectului de lege depus în Parlament privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze, proiect devenit lege care va intra în vigoare de la 1 noiembrie 2021.
Proiectul de lege depus de PSD prevede plafonarea pentru 6 luni a prețurilor la energie și gaze la niveluri pe care românii să le poată suporta.
Proiectul PSD implică o scădere a prețurilor la o valoare care se menține pe întreaga durată a celor 6 luni de plafonare. După intrarea în vigoare a legii, toate contractele se restructurează astfel încât să nu fie depășit prețul maximal, cel plafonat.
Prin legea propusă de PSD, nivelul de trai al românilor este protejat în următoarele 6 luni de situația iminentă a dublării sau triplării facturilor cu utilitățile – electricitate și gaz. Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an pentru fiecare gospodărie de salariați din România.
Numărul mare de oameni din toate zonele țării care s-au alăturat acestei campanii arată gradul uriaș de suport public al măsurilor inițiate de PSD.” , a declarat secretarul general al PSD, senatorul Paul Stănescu.
Potrivit acestei legi, pe lângă consumatorii casnici, vor beneficia de această facilitate de plafonare a facturilor şi şcolile, grădiniţele, spitalele, cabinetele medicilor de familie, bisericile, organizaţiile neguvernamentale şi întreprinderile mici şi mijlocii.
Pentru consumatorii casnici prețurile se plafonează după cum urmează:
• prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh;
• Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021;
• Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
Pe lângă această plafonare, statul a decis să acorde o compensare pentru cei care consumă maximum 300 de kWh pe lună, plus o marjă de 10%, adică aproximativ 330 de kWh.
……………………….
LOCURI DE MUNCĂ VACANTE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
Primăria Municipiului Slatina a demarat cel de al 11-lea sezon de depunere cereri pentru acordarea de tichete sociale, care vor fi distribuite cu ocazia Sfintelor Sărbători de Crăciun 2021, pe data de 27 septembrie a.c.
În acest sens s-au menținut cele zece puncte de pe raza municipiului amenajate inițial, puncte unde s-au depus cererile în perioada 27 septembrie – 22 octombrie. Așadar, pe 22 octombrie este ultima zi de depunere a acestor cereri.
Beneficiari ai acestei măsuri sunt: – persoanele cu handicap grav sau accentuat; -pensionarii – fără a se ține seama de vârstă și tipul de pensie, dar ale căror drepturi obținute din pensie sau, după caz, din pensii şi/sau venituri nete cumulate, sunt cel mult egale cu 1.200 lei/lună.
Acordarea tichetelor sociale se va face pe bază de cerere scrisă (tip) distribuită gratuit, însoțită de fotocopii ale următoarelor documente:
1. Pentru pensionari: – documente din care să rezulte apartenenţa la categoria de pensionar, respectiv cupon/decizie pensie din luna curentă sau cel mult luna anterioară depunerii cererii; act de identitate al solicitantului, care poate fi beneficiarul sau reprezentantul legal al acestuia, caz în care se vor depune documente din care rezulta calitatea de reprezentant legal – act de identitate al beneficiarului în condiţiile în care persoana beneficiară este diferită de persoana solicitantă;
2. Pentru persoanele cu handicap grav/accentuat: – documente din care să rezulte apartenenţa la categoria de persoană cu dizabilități, respectiv certificatul de încadrare în grad de handicap grav/accentuat; act de identitate al solicitantului, care poate fi beneficiarul sau reprezentantul legal al acestuia, caz în care se vor depune documente din care rezulta calitatea de reprezentant legal; – act de identitate al beneficiarului în condiţiile în care persoana beneficiară este diferită de persoana solicitantă.
Tichetele sociale, în valoare de 100 lei, vor putea fi utilizate pentru achiziționarea de produse alimentare, produse de curățenie și igienă corporală sau a locuinţei, produse farmaceutice, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte. Trebuie amintit că aceste tichete sociale se acordă de două ori pe an: cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi de Paşte.
Tichetele sociale (în valoare de 100 lei/sărbătoare/beneficiar) vor fi primite de beneficiari direct la domiciliu, prin intermediul Poștei Române.
Pentru a veni în întâmpinarea cetăţenilor, au fost amenajate 10 puncte de lucru unde se distribuie și se primesc cereri pentru acordarea tichetelor sociale, după cum urmează:
-a) Primăria municipiului Slatina – 2 puncte de primire: – sediul central: str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1; – Direcţia Generala Economică: str. Toamnei, nr. 6;
-b) Direcţia de Asistenţă Socială Slatina – 3 puncte de primire: – sediu central – str. Frații Buzeşti, nr. 6; – Centrul Comunitar de Asistență Medico-Socială: str. Nicolae Bălcescu, nr. 22. – Clubul Pensionarilor: str. Victoriei;
-c) Directia Administrare Patrimoniu – 1 punct de primire – str. Unirii, nr. 2B;
-d) Centrul ,,Complex servicii pentru persoane adulte cu dizabilități și alte persoane aflate în situaţii de nevoie Slatina” al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului Olt – 1 punct de primire: str. Centura Basarabilor (Progresul);
-e) Compania de Apă Olt – 2 puncte de primire: – Casieria sediu central: str. Artileriei, nr. 2; – Casieria Dispecerat: str. Textilistului;
-f) Loctrans – 1 punct de primire: – Casieria din b-dul A.I. Cuza.
Cererea pentru acordarea Tichetelor Sociale este disponibilă gratuit la cele zece puncte publice mai sus-menționate, dar ea poate fi descărcată direct şi de pe site-ul Primăriei Slatina – www.primariaslatina.ro și transmisă totodată on-line cu condiția ca, odată cu solicitarea, să fie expediate şi documentele prevăzute mai sus, la adresa office@das-slatina.ro.
……………………………………………
5,14 % – rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Olt în luna august
La sfârșitul lunii August 2021, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, erau înregistrați 8.289 șomeri (din care 3.699 femei), rata șomajului fiind de 5,14% .
Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 5,14 %, în această lună acest indicator a pastrat acelasi nivel.
Din totalul de 8.289 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Olt, 1.279 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 7.010 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 6.479 șomeri provin din mediul rural și 1.810 sunt din mediul urban.
Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv, la finele lunii, astfel:
Total 8.289
< 25 ani: 1126
între 25-29: 303
între 30-39: 1048
între 40-49: 2128
între 50-55: 1806
peste 55 ani: 1878
Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Olt (36,28 %), apoi somerii cu nivel liceal (22,34 %), urmat de cei cu nivel de instruire instruire primar si fara studii (20,64 %), iar 16,99 % au absolvit invatamantul profesional/arte si meserii. Somerii cu nivel de studii postliceale reprezinta 1,77 %, iar cei cu studii superioare au o pondere de 1,95 %.
Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 1677 persoane foarte greu ocupabile, 4047 greu ocupabile, 2296 mediu ocupabile, iar 269 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.
…………………………
Deputatul Emil Albotă: ”STOP sărăciei, scumpirilor și penalilor!”
…………………………
Parlamentari la Piața Producătorilor Olteni
…………………………
LOCURI DE MUNCĂ VACANTE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
La Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, preluând datele oferite de ANOFM – EURES (Serviciile Publice Europene de
Ocupare) aduce la cunoștința celor interesați care sunt locurile de muncă vacante din Uniunea Europeană.
În prezent sun libere 124 de locuri de muncă, în țări precum Germania, Italia, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Slovenia și Spania:
-
ADRESA WEBSITE ANOFM: www.anofm.ro/eures/
-
Compartiment EURES AJOFM OLT – parter (telefon: 0249/411002 sau 0249/438595 tasta 6, adresa e-mail: elena.tane.ot@anofm.gov.ro)
La Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Olt se vor desfășura patru programe de formare profesională în luna iunie
La nivel judeţean, în luna iunie 2021, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt își propune să organizeze 4 programe de formare profesională pentru 56 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
Principalele meserii\ocupații, în funcție de numărul de participanți, pentru care se vor organiza programe de formare profesională gratuite pentru șomeri in luna iunie sunt:
- Infirmieră -14,
- competente în limba romana-14,
- femeie de serviciu-14,
- îngrijitor spaţii verzi-14.
Serviciile de formare profesională sunt gratuite pentru şomerii indemnizaţi şi neindemnizaţi înregistraţi în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, iar persoanele care realizează venituri pot urma aceste programe de formare profesională suportând contravaloarea lor.
Pentru detalii, cei interesaţi se pot adresa Compartimentului Formare Profesională din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, str. Dinu Lipatti, nr.48, tel.0249/413099.
5,41% – rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Olt în luna APRILIE
La sfârșitul lunii aprilie 2021, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, erau înregistrați 8.718 șomeri (din care 3.925 femei), rata șomajului fiind de 5,41% .
Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 5,83 %, în această lună acest indicator a înregistrat o scadere cu 0,42 pp.
Din totalul de 8.718 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Olt, 2.067 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 6.651 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 6.717 șomeri provin din mediul rural și 2.001 sunt din mediul urban.
Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel:
Grupa de vârstă |
Stoc la finele lunii |
Total |
8.718 |
< 25 ani |
691 |
între 25-29 |
298 |
între 30-39 |
1212 |
între 40-49 |
2509 |
între 50-55 |
2016 |
peste 55 ani |
1992 |
Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Olt (36,68%), apoi somerii cu nivel liceal (22,14%), urmat de cei cu nivel de instruire instruire primar si fara studii (21,32%), iar 16,75% au absolvit invatamantul profesional/arte si meseri. Somerii cu nivel de studii postliceale reprezinta 1,58 %, iar cei cu studii superioare au o pondere de 1,53%.
Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 1818 persoane foarte greu ocupabile, 4204 greu ocupabile, 2472 mediu ocupabile, iar 224 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.
Cauți un loc de muncă în Uniunea Europeană?
CADOURI PENTRU COPIII DIN SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ SLATINA
Anul 2020 nu a fost ușor pentru nimeni. De la afaceri, bani și locuri de muncă totul a fost dat peste cap. Însă, cei mai afectați au fost copiii, fiindcă pe lângă scoli și grădinițe închise, mediul lor de viață a devenit unul închistat și stresant și prin prisma reacțiilor adulților la toate constrangerile și schimbările impuse de pandemia de Covid-19.
Copiii au nevoie de libertate, de spațiu să zburde, să își consume energia, să se joace, să interacțineze, să creeze, să descopere și să se formeze fizic și emotional. Psihicul multora dintre ei a fost afectat de izolarea de prieteni, colegi și de scoaterea lor din mediul care le oferea echilibrul să se dezvolte.
Acum, la sfârșit de an, bucuriile copiilor și adulților deopotrivă le reprezintă sărbătorile de iarnă, întâlnirile în familie și darurile de la cei dragi dar, mai ales, de la Moș Crăciun.
Cel mai frumos moment este acela când, cu mâini tremurânde de emoție și grabă, un copil desface cadoul de sub brad. Când explozia lui de bucurie inundă casa în care miroase a sărbătoare și bunătăți pregătite acasă.
Anul acesta și sărbătorile în familie sunt altfel, și bucuriile sunt altfel. Emoția, totuși, o trăim cu toții, mai intens sau mai puțin puternic, doar cu cei apropiați sau ne gândim, uneori, și la semenii noștri.
Este minunat să oferi emoția bucuriei, este extraordinar ca sufletul unui copil să fie bucurat de sufletul de copil dintr-un adult.
Așa a decis să facă managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Dan Stana. Deși unitatea spitalicească pe care o conduce a trecut prin momente grele, deși sunt multe probleme de rezolvat, nu a uitat de emoția de fericire caracteristică acestor zile.
Fiindcă în Spitalul Județean de Urgență Slatina sunt internați 12 copii, cinci la chirurgie infantilă și șapte în secția de pediatrie, niciunul dintre ei neavând probleme legate de virusul pandemic, conducerea spitalului slătinean a decis să le ofere acestora bucuria de a primi daruri în Ajun de Crăciun.
”Copiii sunt inocenți, nu înțeleg prea bine cu ce ne confruntăm noi, oamenii mari. Știu că acum trebuie să vină Moș Crăciun iar ei sunt bolnavi. Și nu este nici plăcut, nici vesel să stai pe un pat de spital. Vrem să le aducem bucuria în suflet și să vedem cum le radiază fețele de fericire, să depășească mai ușor problemele medicale care i-au adus în spital”, a declarant Dan Stana, managerul unității spitalicești din Slatina.
Astfel că Dan Stana, împreună cu directorul de îngrijiri medicale, s-au transformat în spiridușii lui Moș Crăciun și au dus cadouri constând în dulciuri, fructe și sucuri copiilor internați în spitalul pe care-l conduce.
”Dacă pentru oamenii mari contează un zâmbet, dar pentru copiii bolnavi…! Vrem să le fim aproape, nu doar din punctul de vedere al îngrijirii medicale, le suntem alături întotdeauna, suntem atenți la nevoile lor și sperăm să-i bucurăm și să le ”îndulcim” puțin șederea în spital în această perioadă cu aceste daruri”, a afirmat Mirela Stăncioiu, directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Județean de Urgență Slatina.
Asemena situații ne fac să înțelegem că nu este un efort să fim mai buni, să dăruim, să bucurăm, trebuie doar să ne pese și să nu ne lăsăm copleșiți de problemele vieții cotidiene.
Daniela DENGHEL
……………………………
”Prin Programul PSD de Guvernare veniturile românilor vor fi sigure iar cetățenii în siguranță”
……………………………
Deputatul Mihai Niță este inițiator al legii privind pregătirea profesională postliceală
Această propunere legislativă a venit ca o necesitate impusă de învățământul și piața forței de muncă din țara noastră.
Sunt tot mai mulți tineri fără diplomă de bacalaureat și care nu pot urma studii universitare și foarte mulți tineri care nu au un atestat sau o calificare profesională și nu își pot găsi un loc de muncă.
Mihai Niță dorește ca angajații HORECA să beneficieze de șomaj pentru a avea resurse de trai
Angajații din sectorul HORECA, domeniul cel mai grav lovit în urma pandemiei, vor putea beneficia de șomaj dacă vor avea stagiul de cotizare anterior acestei perioade de 8 luni, și nu de 12 luni, cum prevede în prezent legea. Lucrul acesta va fi posibil dupa adoptarea inițiativei legislative care prevede această excepție, printre inițiatorii actului normativ aflându-se și deputatul de Olt, Mihai Niță.
Potrivit Proiectului de Lege pentru completarea art.34 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, parlamentarii consideră că starea de urgență se va prelungi iar operatorii economici care desfișoară activități sezoniere din turism nu își vor mai desfășura activitatea în condiții normale, iar salariații sezonieri nu vor mai fi angajați, decât, în cel mai bun caz, pentru o perioadă de maxim 1-3 luni (iulie- septembrie 2020), astfel încât aceștia vor ramâne fari niciun venit.
În cazul în care în lunile iulie — septembrie 2020, s-a desfășurat activitatea turistică, salariații sezonieri, după ce vor fi fost angajați 2-3 luni, nu vor mai beneficia de indemnizație de șomaj pentru că nu vor îndeplini condiția stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare înregistrării cererii.
În această situație, numeroși salariați, vor rămâne fără niciun venit -salariu sau indemnizație de șomaj.
Acești salariați vor fi afectați în anii 2020 și 2021 — pentru că la depunerea cererii de șomaj nu vor avea stagiu de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare înregistrării cererii.
Conform art. 34 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, șomerii beneficiază de indemnizație de șomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
-au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
-nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referintă, în vigoare;
-nu îndeplinesc condițiile de pensionare, conform legii;
-sunt înregistrați la agențiile pentru forței de muncă în a căror rază teritorială își au domiciliul sau, după caz, reședința, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în localitate.
La stabilirea perioadei de 24 de luni nu se iau în calcul:
-perioada de suspendare a de muncă sau de serviciu, cu
excepția perioadei de incapacitate temporară de muncă în care plata indemnizației se suportă de unitate;
-perioada de pensionare pentru invaliditate, dacă aceasta nu depașește 12 luni;
-perioada cuprinsă intre data suspendării raporturilor de muncă sau de serviciu și data încetării motivului pentru care acestea au fost suspendate;
-perioada cuprinsă între data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu și data ramânerii definitive a hotărârii judecătorești de reintegrare în muncă, dacă această perioadă nu depașește 12 luni.
Propunerea legislativă prevede derogarea angajaților HORECA de la această prevedere, a fost votată în Senat și urmează să fie votată în Camera Deputaților.
Astfel, Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, se modifică şi se completează după cum urmează:
Prin derogare de la prevederile lit. a) alin. 1 al art. 34 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, pentru şomerii care deţin calificări în profesiunile specifice activităţilor hoteliere şi de turism prevăzute la art. 25 din OG nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, stagiul de cotizare este minimum 8 luni în ultimele 24 luni premergătoare înregistrării cererii de şomaj, pentru anul 2020 (minim 6 luni în anul 2019 + minim 2 luni în anul 2020) şi anul 2021 (minim 2 luni în anul 2020 + minim 6 luni în anul 2021).
În forma adoptata de Senat se precizează:
”La articolul 34 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea forței de muncă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.103 din 6 februarie 2002, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (13) se introduce un nou alineat, alin.(14), cu următorul cuprins:
„(14) Pe durata și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații
care dețin calificări în profesiunile specifice activităților hoteliere și de turism prevăzute Ia art.25 din Ordonanța Guvernului nr.58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în cu modificările și completările ulterioare, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, potrivit art.52 și 53 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare. În situația în care le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor, șomerii care dețin calificări în profesiunile specifice activităților hoteliere și de turism prevăzute Ia art. 25 din Ordonanța Guvernului nr.58/1998, cu modificările și completările ulterioare, prin excepție de Ia prevederile alin.(l ) lit.a) ale art.34, stagiul de cotizare necesar a beneficia de indemnizația de șomaj este de minimum 6 luni în ultimele 12 luni
premergătoare înregistrării cererii de șomaj.
Prin exceptie de la prevederile alin.(1) lit.a) ale art.39, pentru şomerii caredețin calificări în profesiunile specifice activităților hoteliere şi de turism prevăzute la art.25 din Ordonanța Guvernului nr.58/1998, cu modificările şi completările ulterioare, indemnizația de şomaj se acordă 6 luni, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni.”
…………………………………
”MĂRIȚI PENSIILE!
BANI SUNT, VOINȚĂ POLITICĂ ȘI VIZIUNE ECONOMICĂ, NU!”
Florin Homorean, prefectul județului Olt: ”Persoanele carantinate sau izolate trebuie să anunți furnizorii de utilități, când le solicită servicii, că sunt în izolare sau carantinare!”
–––––––––––––-
”NU MAI E CALE DE ÎNTORS! SE DUBLEAZĂ ALOCAȚIILE”
–––––––––––––-
Legea plafonării dobânzilor- PSD face un nou „pas” spre „România normală”
–––––––––––––-
Deputatul Marius Iancu: ”Suntem alături de părinți!”
–––––––––––––-
Deputatul Marius Iancu despre ministrul liberal de Finanțe: ”Florin Câțu, ministrul dublu standard, ministrul ”Taie Tot” ”!
Marius Iancu, parlamentar PSD de Olt, a declarat că Florin Câțu, propunerea PNL pentru Ministerul Finanțelor Publice a primit aviz negativ din partea Comisiilor reunite de Buget, Finanțe și Bănci din Parlamentul României și că a făcut afirmații contradictorii cu privire la pensii, la salariile bugetarilor și la voucherele de vacanță, ba că nu mai sunt bani pentru ca acestea să fie plătite, ba că va prelua proiectul început de PSD.
”După ce timp de doi ani a susținut că Guvernul PSD a băgat România în cea mai mare criză economică posibilă și i-a amenințat pe medici, profesori, pompieri, polițiști, jandarmi, militari, funcționari publici, cu concedieri în masă, tăieri de salarii, de vouchere de vacanță, azi, în fața noastră, Câțu a promis că se va lupta ca cetățenii să nu își piardă drepturile câștigate. Mai mult chiar, va prelua proiectul de buget început de PSD”.
Contradicțiile pe care le-a spus în spațiul public l-au făcut pe deputatul Marius Iancu să se întrebe cine este cu devarat ministrul liberal de Finanțe, care știe foarte bine, ca fost funcționar bancar, cum au stat lucrurile și în privința atacului speculativ asupra monedei naționale din anii precedenți:
”Care este adevărata față a domnului Florin Câțu?
Cea de azi, când citește de pe foi, calm și aparent timid sau ceea ce am văzut cu toții la televizor, în ultimii doi ani, pe Câțu țipând, criticând Guvernul PSD, anunțând periodic că nu mai sunt bani de pensii și salarii, care creșteau de câteva ori pe an, că autoritățile locale nu au bani de investiții, deși în fiecare localitate din Romania, Guvernul PSD a făcut cel puțin o investiție? Tot Florin Câțu susținea că zilele libere acordate bugetarilor afectează PIB-ul, care, de fapt, a crescut cu o treime în primii doi ani de Guvernare PSD.
Ca orice economist care a lucrat într-o bancă, chiar în perioada când funcționari din bănci au fost implicați în atacul speculativ asupra monedei naționale, din 2008, atac stopat la timp de BNR, Florin Câțu folosește un limbaj al dublului standard, la fel ca viziunea economică a PNL. Bine pentru alții, rău pentru românii pe care i-a anunțat domnul Câțu, din timp, ce îi așteaptă.
Acesta este ministrul de finanțe al Guvernului de foarfece PNL care are un singur scop: „Taie tot”.”
–––––––––––––-
Deputatul de Olt Marius Iancu:
”Întoarcerea tinerilor plecați la muncă în străinătate nu a fost doar o promisiune electorală”
Deputatul de Olt, Marius Iancu, spunea în urmă cu ceva vreme că partidul din care face parte și care acum se află la guvernare a indentificat câteva probleme majore legate de tinerii din țara noastră.
Pe lângă șomajul de 18,3% înregistrat în rândul tinerilor, PSD a mai constatat dificultățile pe care aceștia le au privind finalizarea studiilor sau achiziționarea locuințelor, precum și un adevărat exod al tinerilor din țară.
Parlamentarul spunea atunci că PSD va lua măsuri astfel încât tinerii să fie stimulați să se întoarcă acasă.
Ca urmare a facilităților create de guvernarea țării, tot mai mulți tineri se întorc în România, și încearcă să își clădească o afacere și să își întemeieze o familie aici, așa cum este cazul multora din Olt.
Astfel, tinerii sunt spijiniți prin proiecte guvernamentale, precum ”Start UP Nation Romania” sau prin credite pe 10 ani, cu dobândă zero și o perioadă de grație de 5 ani, prin programul ”Investește în tine”, garantat 80% de stat, pentru educațiel, cultură, sănătate, sport și locuințe.
”Am promis că tinerii plecați la muncă în străinătate se vor întoarce acasă, iar fermierii din sudul județului Olt arată că nu a fost doar o promisiune electorală, ci un plan de măsuri luate de Guvern și Parlament care să dezvolte agricultura românească și să îi determine pe tineri să înceapă mici afaceri în satele Oltului. Îmi doresc ca și tinerii din comunele și orasele din nordul județului să creadă în această oportunitate și să dezvolte mici afaceri specifice zonei”, a declarat deputatul Marius Iancu.
–––––––––––––-
Deputatul Marius Iancu: ” Cinci milioane de pensionari vor avea pensiile majorate”
Camera Deputaților a adoptat recent, în calitate de for decizional, Legea sistemului public de pensii. Aceasta a fost reexaminată după ce Curtea Constituțională a decis că în forma anterioară era neconstituționala.
”După ce Legea Pensiilor ce a fost adoptată în Parlament va fi promulgată de președintele Iohannis, cinci milioane de pensionari vor avea pensiile majorate.
Cele două articole din lege declarate neconstituționale de către CCR au fost modificate în Parlament iar noul proiect legislativ a primit votul majorității parlamentare”, a declarat deputatul Marius Iancu.
Parlamentarul oltean spune că vor fi bani pentru noile modificări la pensii, astfel încât, după ce au muncit o viață întreagă, pensionarii să se poată bucura de un tgrai decent:
”În Buget există fonduri pentru aceste majorări, pentru că la finalul acestui an, PIB-ul va fi mai mare cu 266 miliarde lei față de toată perioada 2009-2016.
În acest moment, ponderea în PIB a cheltuielilor cu pensiile este 7%, cu mult sub media UE de 13%. În 2022, când se va încheia creșterea graduală, pensiile vor ajunge la 11,7% din PIB.
Votul de azi este o echitate socială și o dovadă că promisiunile din campaniile electorale sunt respectate. Creșterea economică nu trebuie să se vadă numai în statistici, ci și în buzunarele pensionarilor români care, după o viață de muncă, trebuie să aibă un trai decent, la fel ca pensionarii din Uniunea Europeană”.
Noua Lege a pensiilor a fost votată cu 197 voturi „pentru”, 70 de abţineri, niciun vot împotrivă.
Aceasta prevede mai multe creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021. Astfel, până în anul: 2019 – 1.265 de lei, 2020 – 1.775 de lei, 2021 – 1.875 de lei. Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
–––––––––––––-
Deputatul Marius IANCU:
”Guvernul a alocat foduri pentru dublarea aproape a suprafeței irigate din țară”
Investiția care a fost prevăzută pentru creșterea suprafeței irigabile de teren din țara noastră este Canalul Siret- Bărăgan. Aceasta a fost aprobată în anul 1986, printr-un decret al Consiliului de Miniștri, iar lucrările au început în 1987, în prezent fiind finalizate pe o întindere de 5,7 kilometri.
Deputatul de Olt, Marius Iancu, a declarat că, după 32 de ani, această investiție a redevenit o prioritate, Guvernul alocand fonduri pentru finalizarea ei.
”Canalul magistral Siret- Bărăgan va trece din administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor în administrarea Ministerilui Agriculturii, prin ANIF, iar în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci am dat aviz ordonanței de urgență a Guvernului care prevede acest lucru”, a spus parlamentarul.
Investiția va fi benefică atât în plan agricol, cât și turistic, mai zice deputatul Iancu:
”Construirea Canalului Siret- Baragan ar permite irigarea a 500.000 de hectate din Câmpia Română, canalul putând fi exploatat și din punct de vedere turistic prin amenajarea de porturi la Mărăști, Focsani, Râmnicu Sărat și Buzău pentru a se putea merge cu vaporasul de la Focșani la București”.
Deputatul Marius Iancu a mai menționat și faptul că această investiție face parte din Progranul Național de Irigații prin care suprafața irigata a Romaniei va crește cu 40%, prin măsurile luate PSD respectând promisiunile făcute cetățenilor:
”Anul trecut s-au aprobat investiții pentru 47 de obiective de irigații, 1,2 milioane de hectare sunt pregătite pentru irigat, 3487 de stații de pompare sunt pregătite, iar 3336 au fost puse în functiune, 10 amenajari de irigatii, care nu au mai pornit de 25 de ani, au fost puse în functiune. Iar „Programul National Apă Gratuită până la stația de pompare”, prin care se elimină costurile cu serviciile de furnizare de apă pentru irigatii, va continua și pe parcursul anului 2019.
–––––––––––––-
Deputatul Marius Iancu:
”Pensionarii- o viață demnă, după zeci de ani de muncă”
Deputatul PSD de Olt, Marius Iancu, a declarat că PSD și-a asumat că va oferi pensionarilor un trai decent în Romania și că aceasta promisiune electorală s-a rezolvat în mare parte. Astfel că, după doi ani de guvernare, multe dintre problemele vârstnicilor s-au rezolvat. Cele mai importante masuri fiind acelea de creștere a pensiilor și facilitarea accesului la medicamentele compensate.
”Prin măsurile adoptate de Guvern și Parlament, am majorat, anual, punctul de pensie, care a ajuns, la 1 aprilie 2019, 1265 lei, iar pensiile vor crește în continuare. Pensia minimă a ajuns la 640 lei.
O altă măsură a fost eliminarea plății CASS pentru toți pensionarii.
Am eliminat și impozitul pe venit pentru toate pensiile mai mici de 2000 lei, iar impozitul pe venit pentru pensiile mai mari de 2000 lei a fost redus de la 16% la 10%.
Am crescut pragul de venit de la 750 lei la 900 lei pentru accesul pensionarilor la Programul de Compensare cu 90% a prețului medicamentelor”, a precizat parlamentarul Marius Iancu.
Deputatul oltean a mai precizat faptul că guvernul va dezvolta serviciile sociale și medicale destinate pensionarilor, masuri incluse, de asemenea, în platforma electorală a Partidului Social Democrat, la alegerile din 2016.
<<Guvernul va investi 12,6 milioane euro, fonduri europene pentru dezvoltarea de servicii sociale și medicale pentru persoanele varstnice prin programul „Bunicii comunității”>>, a completat deputatul Marius Iancu.
–––––––––––––-
Marius Iancu: ”Biologii, chimiștii și biochimiștii din România vor fi plătiți mai bine!
„În Comisia pentru buget, finanțe și bănci, am dat raport favorabil Proiectului de Lege privind aprobarea OUG 41/2018 pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Biologii, chimiștii și biochimiştii din România primesc o veste bună pe care o așteptau de foarte mult timp. Printr-un amendament adoptat în comisie aceste profesii au fost definite conform COR și, astfel, au trecut de la coeficientul de salarizare de 2,44 la 3,17”.
Referindu-se la faptul că peste 600 de chimiști, biochimiști și biologi le-au adresat, în luna februarie, o scrisoare deschisă, premierului Viorica Dăncilă, ministrului Sănătății, Sorina Pintea, și minstrului Muncii, Olguța Vasilescu, cerând reevaluarea ți corectarea coeficientul de salarizare din Legea salarizării unitare. Aceștia au pichetat, ulterior, Guvernul și au avut întâlniri cu miniștri Sănătății și Muncii, cerând să se găsească soluţii pentru coeficienți de ierarhizare, salarizare asemănători cu ai medicului specialist.
–––––––––
”Recalcularea pensiilor va elimina inechitățile în sistemul de pensii”
Deputatul oltean Marius Iancu a făcut cunoscut pe pagina sa de socializare faptul că în Camera Deputaților parlamentarii au votat modificarea Legii nr. 263/2010.
”Această modificare a Legii nr. 263/2010 are în vedere eliminărea unor inechități generate de recalcularea drepturilor pentru persoanele care și-au desfășurat activitatea în grupe speciale de muncă”, a precizat deputatul Marius Iancu.
Conform modificărilor acestei legi, parlamentarul de Olt a menționat că pentru persoanele care au lucrat cel puțin 25 de ani, în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, se reduce vârsta de pensionare cu 13 ani.
Totodată, se reduce stagiul complet de cotizare de la 30 la 25 de ani, pentru personalul artistic cu cel puțin 20 de ani vechime.
De asemenea, se va reduce stagiul de cotizare la 25 de ani pentru persoanele înscrise la pensie după 2011.
Toate aceste modificări survin ca urmare a punerii în aplicare a Programului de Guvernare al PSD, deputatul Marius Iancu conchizând: ”Noi am ales să guvernăm în interesul românilor!”
–––––––––
Deputatul oltean Marius Iancu doreşte ca mierea sa fie acordata copiilor în şcoli, potrivit unei legi al cărei co-iniţiator este
Tânărul parlamentar de Olt, deputatul PSD Marius Iancu, este co-iniţiator al legii prin care, în şcolile din ţara noastră, copii vor primi miere de albine ca supliment nutritiv.
Mai exact, deputatul Marius Iancu este co-iniţiator al Proiectului pentru modificarea și completarea Legii 509/2006, privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv preșcolarilor și elevilor din clasele I-IV din învățământul de stat și confessional.
Parlamentarul susţine că, astfel, copii sunt educaţi să consume miere, care este un supliment foarte sănătos, mai ales pentru ei, care sunt în perioada de creştere şi dezvoltare, în acelaşi timp fiind susţinută şi încurajată apicultura românească.
“O inițiativă legislativă la care sunt coinitiator va intra, în curând, în dezbaterea parlamentară și va deveni lege, așa cum PSD și-a asumat.
Este vorba despre Proiectul pentru modificarea și completarea Legii 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv preșcolarilor și elevilor din clasele I-IV din învățământul de stat și confesionsal Din 2015, legea inițială a fost suspendată și elevii nu au mai primit miere. Acum aceștia vor primi câte 350 de grame de miere lunar, de la producătorii români de miere. Pentru anul 2017 se stabilește un plafon de 16.800.000 lei, fonduri de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sumele alocate rămase necheltuite se reportează pentru anul următor. În acest fel, ne educam copiii să mănânce miere, care este un supliment foarte sănătos, și încurajăm apicultura românească.”
Daniela DENGHEL
–––––––––
Liberalul Andrei Iordache vrea numărarea panseluţelor şi verificarea tuturor contractelor de concesiune ale Primăriei Slatina
Preşedintele PNL Slatina, doctorul Andrei Iordache, a readus în discuţia publică o problemă arzătoare a slătinenilor. Aceea a calităţii apei.
Este cunoscut faptul că de ani de zile populaţia din municipiul reşedinţă de judeţ, Slatina, este nemulţumită de apa care curge la robinte.
Problema este foarte cunoscută la nivel judeţean şi, îmi place să cred, la nivel mult mai mare. Pentru că au fost nenumărate luări de poziţie în mediul public, precum şi nenumărate articole de presă acordate acestui subiect.
Nimic nu s-a schimbat. Ba da, nişte conducte şi nişte facturi care au devenit mai mari. Dar nu s-a schimbat nimic pentru populaţie, si anume, calitatea apei. Problema cea mai mare este că sunt persoane care nu pot folosi apa nici măcar pentru igiena personală, din cauza impurităţilor apei, care creează diverse iritaţii şi alergii. De unde ştiu? Simplu. Sunt una dintre acele persoane. Care trebuie să care apă cu bidoanele….
Compania de Apă Olt, locul cald al clientelei politice?
Doctorul Andrei Iordache, fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Olt şi manager al Spitalului de Urgenţă Slatina, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că apa din Slatina nu este potabilă.
Sigur ca da, nimic nou.
Însă ceea ce a dorit să spună doctorul Iordache este faptul că există marea Companie de Apă Olt (CAO) care a accesat sume foarte mari de euro, care nu se regăsesc, privind cu ochiul liber, în investiţii menite să crească atât confortul, cât şi starea de bine a populaţiei.
Iordache a făcut referire la faptul că sunt folosiţi foarte mulţi bani pentru achiziţii care nu sunt în interesul cetăţenilor, doar în acela al unor persoane din conducerea instituţiei şi, după cum spune Andrei Iordache, şi din conducerea judeţului.
“În Slatina, după sute de milioane de euro investite, nu avem apă potabilă la chiuvetă, iar CAO cheltuie nejustificat sume exorbitante de bani pe maşini. Este inadmisibil, iar pe lângă semnalul de alarmă, noi, consilierii liberali, vom cere în cadrul Consiliului Local realizarea unui audit la CAO, un audit atât din punct de vedere financiar, precum şi al resurselor umane. Este de notorietate că, pe lângă cheltuielile diverse, CAO este şi locul unde se angajează multă clientelă politică”, a declarat Andrei Iordache.
În cadrul conferinţei de presă, Andrei Iordache a mai vorbit despre faptul că organizaţia liberală pe care o conduce, PNL Slatina, este într-o perioadă de reorganizare, pe secţiile de votare din municipiu, urmând a se face o evaluare a activităţii şi o reaşezare, în vederea unei mai bune pregătiri pentru alegerile electorale parlamentare.
Concesionările- toate la control, vor liberalii
De asemenea, aşa cum a mai spus, în şedinţele Consiliului Local Slatina consilierii vor amenda şi aduce în discuţie “toate derapajele şi tentativele de furt” ale noii conduceri a Primăriei Slatina. Pe lângă faptul că vor iniţia un proiect de hotărâre pentru ca în zona Gării, la fosta unitate militară, să fie realizat un parc, fiindcă “plecăm de la realitatea că Slatina este un oraş poluat, cu industrie mare şi mică, unde spaţiile verzi sunt puţine”.
Cele mai important aspect pe care liberalul Iordache l-a precizat în conferinţa de presă a fost acela că vor solicita, membrii PNL Slatina, rezilierea tuturor contractelor păguboase pe care Primăria Slatina le are cu mai multe firme. Cele mai multe dintre ele de notorietate, ca urmare a problemelor pe care Direcţia Naţională Anticorupţie le-a anchetat.
“Vom cere analizarea contractelor de concesiune pe care primăria le are semnate pe perioade de 15 – 20 – 25 de ani. În principiu suntem pentru rezilierea acestor contracte Evident, când iei aceste decizii, trebuie să ai şi o analiză în parte pe fiecare contract. N-aş invoca raportul Curţii de Conturi, dar aş apela la organele de cercetare penală. Şi dacă aş vrea să întăresc presupunerea noastă, fiindcă va fi făcută o propunere şi în CL, aş vrea ca analiza să fie făcută de cineva din afara Primăriei şi să fie făcute de profesionişti. Noi am cerut şi avem date că în lunile ianuarie, februarie şi martie Primăria Slatina a plătit în continuare firmei Rupiah pentru flori, spaţii verzi, etc în medie 9 – 10 miliarde lei vechi pe lună. Mi se pare puţin straniu sau nu foarte în regulă ca în continuare să plăteşti aceleaşi sume unei societăţi aş zice eu, dubioase, societate care apare în referatele DNA. Vom propune în Consiliul Local ca tot ce înseamnă circuit în derularea contractului cu Rupiah şi cu toate celelalte contracte de concesiune să fie urmărite, de la câţi metri pătraţi de iarbă s-au dat, etc… inclusiv recepţia, facturarea, tot”.
Corturi liberale anticaniculă
Pentru că este o perioadă foarte caldă şi canicula pare să se instaureze, liberalii doresc să ia o măsură prin care să fie alături de slătineni, dar şi în mijlocul lor. Aceştia doresc să amplaseze mai multe corturi anticaniculă, aşa cum le-au numit, în mai multe zone din oraş, pentru a acorda primul ajutor slătinenilor şi pentru a le oferi apă rece. Ei au făcut în acest sens o solicitare adresată Primăriei Slatina, care speră să fie aprobată în timp util.
„Azi am făcut o cerere către primărie să ne dea aprobarea pentru instalarea unor corturi anticaniculă, pe perioada verii, în diverse zone ale oraşului. Noi am trecut şi zonele, dar am şi menţionat că dacă în acele zone sunt alte priorităţi ale primăriei, ne pot acorda în orice zonă din oraş. Doar să fie pe suprafaţa oraşului Slatina (n.r.- yambind ironic). Este vorba de corturi anticaniculă în care vor fi voluntari, apă potabilă, punct de prim ajutor şi aşa mai departe. Sper să primim acest acord într-un timp rezonabil pentru că e una dintre soluţiile bune pentru Slatina”, a mai afirmat Andrei Iordache.
Daniela DENGHEL
––––––––
CJ Olt a modernizat baza operaţională a ISU cu 3,3 milioane euro nerambursabili
Ultimele achiziţii ale ISU Olt sunt o autofreză de zăpadă şi un autovehicul cu şenile cu capacitate mărită de trecere, finalizându-se astfel proiectul ,,Optimizarea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia”, în total fiind vorba de 12 utilaje.
Acesta este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3, Domeniul major de intervenţie 3 – Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru situaţii de urgenţă.
„Acesta este ultimul proiect pe care l-am avut pe POR, în exerciţiul bugetar european 2007-2013. Este vorba despre «Optimizarea capacităţii de intervenţie a bazei operaţionale ISU Olt», un proiect de 306 mii de euro. Cu acesta, primul exerciţiu bugetar european a fost închis. Am reuşit să achiziţionăm astfel 12 echipamente pentru ISU Olt, care în total costă 3,3 milioane de euro şi care au înlocuit o bază materială veche a ISU Olt, din ani ’70”, a declarat Marius Oprescu, vicepreşedintele CJ Olt, care a fost prezent la conferinţa de finalizare a proiectului şi care a urmărit îndeaproape implementarea acestuia.
Iuliana SINCU
–––––––––––––––––
BURSA GENERALĂ A LOCURILOR DE MUNCĂ
– 14 aprilie 2016 –
Sub egida « European Employers ‘Days, la nivel european se desfăşoară, în perioada 4-15 aprilie, mai multe acţiuni organizate de Reţeraua Serviciilor Publice de Ocupare, mai multe acţiuni în care angajatorii oferă locuri de muncă. În judeţul nostru, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt va organiza Bursa generală a locurilor de muncă.
Evenimentul va avea loc joi, 14 aprilie 201, la Caracal şi Slatina, începând cu ora 9,00. Cetăţenii fără un loc de muncă sunt aşteptaţi la Slatina, la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar la Caracal, la sediul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Până la această dată au fost contactaţi 50 de agenţi economici, din care 27 au confirmat participarea, cu un număr de 273 locuri de muncă vacante, dintre care 16 sunt pentru studii superioare.
Angajatorii au nevoie de forţă de muncă în meseriile de inginer horticol, inginer construcţii civile, inginer agronom, inginer mecanic, economist, şef secţie confecţii textile, sudor, zidar, electrician, fierar betonist, lăcătuş, vopsitor, instalator, sculer matriţer, tâmplar unuversal, mecanic auto, şofer, agent vânzări, contabil, gestionar, vânzator, gestionar depozit, recepţionist, spălător auto, confecţioner asamblor articole din textile şi muncitor necalificat în confecţii textile.
Reprezentanţii AJOFM Olt au precizat că angajatorii care dispun de locuri de muncă vacante şi sunt interesaţi să participe la această acţiune pot depune situaţia privind posturile vacante la sediul instituţiei din Slatina, str. Prelungirea Crişan, nr.2 sau o pot transmite pe adresa de e-mail ajofm@ot.anofm.ro ori prin fax, la numărul 0249/432276. Aceştia sunt rugaţi să comunice şi spaţiul de care doresc să dispună în cadrul bursei ca, eventual, să poată expune şi diverse materiale promoţionale.
I.SINCU
–––––––––––––––––
EMIL MOŢ DOREŞTE SĂ CONSTRUIASCĂ ÎMPREUNĂ CU PRIETENII VIRTUALI UN CARTIER REAL
Foarte atent la nevoile slătinenilor, deputatul social- democrat Emil Stelian Moţ a lansat o dezbatere pe o reţea de socializare, invitându-i pe slătineni să-şi spună deschis opiniile cu privire la ce ar fi mai potrivit să se construiască în apropierea gării din oraş. Este vorba despre locaţia în care a existat unitatea militară din Slatina.
Sub sloganul ”Hai să construim împreună un nou cartier”, parlamentarul Emil Moţ, preşedintele PSD Slatina şi candidatul PSD la Primăria Slatina, îi invită pe slătineni la o dezbatere în mediul on-line, pe grupul de pe facebook Emil Moţ- Continuăm să construim Slatina ( https://www.facebook.com/groups/EmilMotPrimarSlatina/ ).
La dezbaterea ”Ce vrei să facem din fosta Unitate Militară? Hai să construim împreună un nou cartier” cetăţenii sunt invitaţi să vină cu idei şi propuneri despre ce vor să se construiască pe terenul fostei Unităţi Militare, de pe Bulevardul A.I. Cuza, din Slatina. Candidatul PSD la Primăria Slatina, Emil Moţ, vrea să afle, în acest fel, cum vor slătinenii să arate un nou cartier al Slatinei, care va fi construit în această zonă părăsită, unde nu s-a mai schimbat nimic de mai bine de 25 de ani.
Fiindcă numai alături de slătineni, Emil Moţ poate continua să construiască Slatina, toate mesajele de pe paginile de facebook ale lui Emil Moţ care conţin propunerile cetăţenilor pentru construirea unui nou cartier al Slatinei, pe terenul fostei Unităţi Militare, vor fi stocate şi, ulterior, analizate.
–––––––––––––––––
466 LOCURI DE MUNCĂ VACANTE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă trebuie să ştie că, în această perioadă, în Uniunea europeană sunt disponibile 466 de locuri de muncă în diferite domenii. Cei care doresc să afle mai multe informaţii le pot obţine de la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă Olt (AJOFM Olt: str. Prelungirea Crişan, nr.2, Slatina, Olt, tel : 0249.438595, fax : 0249.432276, e-mail : ajofm@ot.anofm, www.olt.anofm.ro) sau de site-ul www. eures.anofm.ro.
Selecţie pentru persoanele calificate care doresc să lucreze în Germania, în perioada 22- 24 martie
EURES reprezintă o reţea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene şi a fost creată pentru facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în cadrul Spaţiului European şi Elveţia. Parteneri ai serviciilor publice de ocupare în cadrul acestei reţele sunt sindicatele, organizaţiile patronale şi alţi actori implicaţi în piaţa muncii.
Reţeaua este coordonată de către Comisia Europeană.
Pentru persoanele calificate în domeniul hotelier- gastronomic şi în diferite alte meserii se vor organiza selecţii, la Sibiu, între 22 şi 23 martie 2016, şi Bucureşti, pe 24 martie.
Locuri de muncă prin intermediul Reţelei EURES pentru persoanele calificate în diverse meserii
Astfel, EURES România dispune de 35 de posturi pentru muncitorii calificaţi în diverse meserii, care doresc să lucreze în Germania, pentru ocuparea cărora se va organiza selecţie la Sibiu, în perioada 22–23 martie 2016. Angajatori germani reprezentaţi de compania Unique Personalservice GmbH oferă locuri de muncă pentru următoarele meserii: sudor MIG–MAG, WIG (7 posturi), lucrător calificat în producţie- industria automobilelor (7 posturi), hamal (6 posturi), operator CNC (5 posturi), electrician (5 posturi), operator stivuitor (5 posturi).
Pentru ocuparea posturilor vacante sunt solicitate persoane care au calificare profesională încheiată, experienţă în domeniu, permis de conducere categoria B, precum şi cunoştinţe bune de limba germană-nivel B1.
Salariul oferit este de 8,80–11,88 euro brut/oră, conform contractelor colective de muncă în respectivele domenii de activitate, la care se adaugă diferite bonusuri, iar durata contractelor de muncă este pe o perioadă nedeterminată. Se oferă sprijin în vederea găsirii unei locuinţe.
Locuri de muncă prin intermediul Reţelei EURES pentru persoanele calificate în domeniul hotelier–gastronomic
EURES România dispune de 40 de posturi pentru lucrătorii calificaţi în domeniul hotelier-gastronomic, care doresc să desfăşoare o activitate sezonieră în Germania, pentru ocuparea cărora se va organiza selecţie la Bucureşti, în data de 24 martie 2016. Companiile Europa Park şi McDonald’s oferă locuri de muncă pentru următoarele meserii: ospătar (10 posturi), barman (10 posturi), bucătar (10 posturi) şi personal în industria gastronomiei de sistem (10 posturi).
Pentru ocuparea posturilor de ospătar, barman şi personal în industria gastronomiei de sistem, sunt solicitate persoane care au calificare profesională încheiată, cu/fără experienţă îndelungată în domeniu şi cunoştinţe bune de limba germană (nivel B1). Pentru posturile de bucătar, candidaţii trebuie să aibă calificare profesională încheiată, experienţă în domeniu, precum şi cunoştinţe de limba germană, nivel A2.
Angajarea se face pe o perioadă de 8-9 luni, cu posibilitate de prelungire a contractului de muncă pe durată nedeterminată. Salariul oferit este de 1800 euro brut/lună, pentru posturile de ospătar şi barman, 1900–2400 euro brut/lună, pentru posturile de bucătar şi de 1400 euro brut/lună pentru personalul în industria gastronomiei de sistem
Cazarea poate fi asigurată de către angajator sau acesta poate oferi sprijin în vederea găsirii unei locuinţe.
Înregistrarea în baza de date
Persoanele cu domiciliul în judeţul Olt, care corespund cerinţelor posturilor oferite, trebuie să se adreseze Consilierului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, strada Prelungirea Crişan, nr.2, telefon: 0249/411002, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru muncă în străinătate şi pentru a primi invitaţie de participare la selecţie. Înregistrarea în baza de date se realizează pe baza următoarelor documente:- cerere tip (se completează la sediul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă); -copie act de identitate sau paşaport (valabilitate minim 6 luni); -CV model Europass (cu fotografie) în limba germană (Lebenslauf); -cazier judiciar în original din care să reiasă că persoanele nu au antecedente penale (termen de valabilitate 6 luni); -adeverinţă de la medicul de familie, cu menţiunea „Clinic sănătos/Apt pentru muncă”.
Rares PETRIŞOR
–––––––––––––––––
Locuri de muncă în agricultură, în Danemarca şi Portugalia
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza la mijlocul lunii februarie 2016 în Oradea şi/sau Timişoara, o bursă a locurilor de muncă în sectorul agricol, la cules de mazăre – 400 locuri (300 locuri pentru Danemarca şi 100 locuri pentru Portugalia).
Durata contractului:
- 1 iunie – 1 septembrie 2016 – lucru în Danemarca;
- 1 martie – 1 iunie 2016 – lucru în Portugalia.
Program de lucru 6 zile/săptămână. Munca începe devreme dimineaţa şi se termină în jurul prânzului.
Condiţii:
– Pentru Danemarca: Cazarea se face în corturi aduse de lucrători; în camping sunt disponibile: bucătărie, sală de mese, toalete, duşuri, maşini de spălat, TV şi internet . Taxa de cazare plătită de lucrător/zi este 4,5 euro şi acoperă inclusiv gazul, apa şi electricitatea. Pentru transportul de la locul cazării la locul de muncă sau pentru cumpărături, angajatorul va pune la dispoziţia lucrătorilor un autobuz, contracost pentru 1,5 euro/zi/persoană; opţional, lucrătorii pot să îşi aleagă alt mijloc de transport la locul de muncă.
– Pentru Portugalia: Cazarea se face în apartamente cu 1 – 4 camere, cu bucătărie, toaletă şi duş; de obicei stau 2 persoane într-o cameră. Taxa de cazare platită de lucrător/zi este de 2 euro şi nu acoperă costul gazului şi electricităţii, care trebuie plătit, conform consumului, de lucrător. Transportul de la locul cazării la locul de muncă este gratuit, fiind asigurat de angajator.
Mai multe informaţii despre cazare şi transport se găsesc pe website-ul: www.My-greenpeas.com
Plata muncii:
-în Danemarca: este în funcţie de cantitatea culeasă. Salariul este în jur de 0.6 euro/kg +12,5% bani de concediu. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu conform legislaţiei daneze.
Mai multe informaţii despre impozite: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=44252&vId=0&lang=US;
-în Portugalia: este în funcţie de cantitatea culeasă. Salariul minim pe lună/persoană pentru 172 de ore de lucru este de 690 euro brut. Dacă se culege mai mult de 1950 kg/lună, se va plăti, pentru fiecare kg. cules în plus, 0,35 euro/kg, ca bonus la salariul minim. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu conform legislatiei portugheze.
Transportul dus-întors în/din Danemarca sau Portugalia este în sarcina lucrătorului.
Cerinţe:
-Vârstă minimă – 18 ani;
-Cunoştinţe de limba engleză – nivel minim;
-Muncă fizică grea, indiferent de climă;
-Experienţa în muncă agricolă constituie un avantaj;
-Lucrătorii trebuie să fie motivaţi şi flexibili în privinţa programului; Toleranţă şi respect pentru colegii din echipă; Onestitate şi responsabilitate în toate situaţiile; Atitudine pozitivă pentru dezvoltarea abilităţilor şi contribuţie pozitivă în cadrul echipei.
Mod de aplicare:
Candidaţii trebuie să trimită un CV model EUROPASS, în limba engleză, cu poză inclusă, pe adresa de e-mail: work@greenpeas.dk.
Preselecţia persoanelor care au aplicat se face telefonic sau prin e-mail de către angajator. Invitarea la selecţie a persoanelor preselectate de către angajatorul danez se va face în timp util de consilierul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor şi/sau Timiş.
Detalii referitoare la data, locul şi programul selecţiei vor fi trimise NUMAI persoanelor invitate.
Nu sunt admise alte persoane la interviu.
Instrucţiunile de aplicare se găsesc pe website-ul: www.My-greenpeas.com.
Termen limită de trimitere a CV-ului: 01.02.2016.
INFORMAŢII SUPLIMENTARE: Pe site-ul ANOFM: www.eures.anofm.ro sau la sediul AJOFM OLT, str. Prelungirea Crişan, nr.2, Compartiment EURES, telefon: 0249/411002.
–––––––––––––––––
Locuri de muncă pentru studenţii care doresc să lucreze în Germania
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă OLT anunţă organizarea selecţiei pentru studenţii şi masteranzii care doresc să desfăşoare o activitate lucrativă pe teritoriul Germaniei pe perioada vacanţei de vară (minimum 2 luni). Pentru anul 2016, Agenţia Federală de Muncă din Germania dispune de 100 de locuri destinate studenţilor români.
Menţionăm că pot participa studenţii şi masteranzii care urmează cursuri de zi, la o facultate de stat sau particulară, acreditată conform legii şi care au cunoştinţe bune/foarte bune de limba germană.
Selecţia are loc anual, în baza înţelegerii încheiate între Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi Agenţia Federală de Muncă din Germania, privind medierea studenţilor români în vederea angajării pe perioada vacanţei de vară în Republica Federală Germania.
Studenţii şi masteranzii care au domiciliul în judeţul Olt, sau sunt înregistraţi la o instituţie de învăţământ superior din acest judeţ, trebuie să se adreseze Consilierului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, strada Prelungirea Crişan, nr.2, pentru a-şi înregistra dosarele. Înregistrarea se va realiza în perioada 03.12.2015 – 15.01.2016, în intervalul luni – joi, orele 09.00 – 15.30 şi vineri orele 09.00 – 12.30.
Informaţii suplimentare legate de condiţiile de mediere, documentele necesare înregistrării studenţilor, precum şi instrucţiunile de completare a acestora, puteţi afla la numărul de telefon 0249/411002 sau accesând site-ul A.J.O.F.M, www.olt.anofm.ro.
–––––––––––––––––
TOLERANŢA – ARMONIE ÎN DIFERENŢE!
Femeile social-democrate din judeţul nostru s-au implicat în ajutorarea mai multor familii nevoiaşe, în cadrul unei acţiuni care să marcheze Ziua Internaţională a Toleranţei (16 noiembrie).
„Ziua Internaţională a Toleranţei este o sărbătoare anuală declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 1995 pentru ca oamenii să conştientizeze pericolele intoleranţei. Este ocazia potrivită pentru a ne aminti că avem angajamente şi obligaţii faţă de cei din jurul nostru”, a declarat Felicia Man, preşedinta femeilor din organizaţia PSD Olt.
Acţiunea umanitară întreprinsă de Organizaţia Femeilor Social Democrate Olt a făcut ca 23 de familii cu venituri mici, aflate în risc de excluziune socială, să beneficieze de mai multe ajutoare constând în diferite produse.
„Respectul, acceptarea şi aprecierea bogăţiei şi diversităţii culturilor lumii noastre, felurilor noastre de expresie şi manierelor de exprimare a calităţii noastre de fiinţe umane, atitudinea activă, respectarea drepturilor omului sunt deziderate ale femeilor social-democrate”, a mai spus OFSD Olt, Felicia Man.
Florenţa POPESCU
–––––––––––––––––
Mod de comportare în caz de incendiu
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Matei Basarab” al judeţului Olt reaminteşte cetăţenilor regulile generale de comportare în cazul producerii unui incendiu într-un local de alimentaţie publică:
– Persoana care observă incendiul va apela imediat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 şi va anunţa incidentul;
– Cetăţenii trebuie să cunoască toate căile de evacuare, potrivit planurilor de evacuare în caz de incendiu, care vor fi afişate în locuri cât mai vizibile;
– Evacuarea clădirii se face imediat, cu calm, chiar dacă în localul cuprins de incendiu au rămas obiecte de valoare;
– Uşile se vor deschide cu prudenţă, deoarece afluxul rapid de aer provoacă creşterea rapidă a flăcărilor;
– Deplasarea în încăperile cu fum dens se va face târâş sau aplecat, cât mai aproape de podea;
– În cazul în care incendiul este de mică amploare, personalul stabilit în organizarea intervenţiei de stingere la locul de muncă şi cetăţenii vor acţiona pentru lichidarea acestuia cu mijloacele de prima intervenţie din dotare ( stingătoare portative);
– După stingerea incendiului, accesul în clădire se va face numai după finalizarea operaţiunilor specifice şi cu acordul serviciilor de urgenţă profesioniste.
–––––––––––––––––
Modificări la legislaţia din domeniul prevenirii incendiilor
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Matei Basarab” al judeţului Olt reaminteşte proprietarilor sau administratorilor de localuri de alimentaţie publică principalele modificări legislative în domeniul prevenirii incendiilor:
– În conformitate cu OUG nr. 52/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, proprietarii sau beneficiarii au obligaţia „să asigure identificarea, evaluarea şi implementarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor conform criteriilor stabilite; să solicite şi să obţină avizele şi autorizaţiile de securitate la incendiu, prevăzute de lege, şi să asigure respectarea condiţiilor care au stat la baza eliberării acestora”.
– HG nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării/utilizării construcţiilor/amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu prevede că:
– Dispunerea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu, în condiţiile legii, şi care au aria desfăşurată mai mare de 200 mp, având destinaţia de comerţ, cultură sau turism, se realizează în oricare din următoarele situaţii: depăşirea numărului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci şi restaurante cu mai mult de 10% din valoarea de referinţă; depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/gradul de rezistenţă la foc; neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare faţă de valoarea de referinţă; reducerea prin elemente de construcţie, cu mai mult de 25% din valoarea de referinţă a înălţimii/lăţimii căilor de evacuare, în condiţiile în care deficienţa nu poate fi înlăturată pe timpul controlului; neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului, în concordanţă cu valoarea de referinţă; neechiparea cu instalaţii/sisteme de desfumare ori instalaţii de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă; categorii de construcţii sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentaţiei tehnice de autorizare a lucrărilor de construcţii sau momentul punerii în funcţiune.
– La solicitarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, autorităţile competente în emiterea autorizaţiilor de construire sunt obligate să pună la dispoziţie documentele care au stat la baza emiterii acestora, inclusiv datele şi informaţiile privind elementele de identificare ale construcţiei, data şi numărul autorizaţiei, denumirea lucrărilor executate, precum şi data realizării documentaţiei tehnice de autorizare a construcţiilor.
– Oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor se realizează până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.
–––––––––––––––––
400 de locuri de muncă la cules de zmeură în Portugalia
În prima jumătate a lunii ianuarie 2016, va avea loc SELECŢIA pentru domeniul agricol în PORTUGALIA (cules zmeură). Sunt oferite 400 locuri de muncă, persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 – 50 ani, care au o condiţie fizică bună şi care nu au antecedente penale.
Se oferă:
-un contract cu durata: începând din februarie/martie 2016 până în mai/iunie 2016, cu posibilitatea de integrare permanentă în cadrul companiei;
-salariul de bază lunar (săptămâna de lucru 40 ore, 5 zile lucrătoare/săptămână): 505 – 724,94 euro/brut/lună; salariu lunar cu ore suplimentare (48 de ore/săptămâna de lucru, 6 zile lucrătoare/ săptămână): 842,02 – 1192,02 euro/brut/lună;
-cazarea este oferită de către angajator contra unei sume de 1 euro/zi;
-angajatorul oferă plata în avans a drumului până în Portugalia, iar aceasta se deduce din primele salarii; angajatorul oferă valoarea de călătorie înapoi acasă, în cazul în care angajatul rămâne până la sfârşitul campaniei (data urmează să fie stabilită în cursul lunii mai);
Persoanele interesate şi care nu au depus dosar pentru munca în străinătate (care au domiciliul în judeţul Olt), sunt aşteptate la sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Olt – Compartimentul EURES, Str. Prelungirea Crişan, nr.2, SLATINA, pentru depunerea dosarelor.
Documentele necesare înscrierii sunt următoarele:
– cerere tip, anexa 3 bis (tipizat);
– formular de înregistrare (transmis de firmele portugheze) în limba română;
– copie BI/CI cu o valabilitate de minim 6 luni;
– CV Europass în limba română (tipizat);
– copie a certificatului de absolvire a şcolii, calificare;
– adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie, cu menţiunea “apt pentru muncă”;
– cazierul judiciar în original, care să ateste că persoana nu are antecedente penale (termen de valabilitate 6 luni);
– 1 dosar cu şină.
Data limită de depunere a dosarelor: 21.12.2015. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Olt sau la numărul de telefon 0249/411002.
–––––––––––––––––
Cerinţe generale de avizare/ autorizare ISU
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Matei Basarab” al judeţului Olt reaminteşte proprietarilor sau administratorilor de localuri de alimentaţie publică principalele cerinţe de avizare/autorizare:
– În conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarul ori beneficiarul construcţiei are obligaţia să solicite şi să obţină avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrărilor de execuţie la construcţii noi, de modificare a celor existente şi/sau la schimbarea destinaţiei acestora;
– Avizul de securitate la incendiu este actul emis de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentaţiile tehnice de proiectare;
– Potrivit legii, proprietarul ori beneficiarul are obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu înainte de punerea în funcţiune a clădirilor ori spaţiilor amenajate în clădiri. Autorizaţia de securitate la incendiu este actul administrativ emis, de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, prin care se certifică realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor;
– Autorizaţia de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei esenţiale – securitate la incendiu;
– Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt stabilite prin HGR nr. 1739/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit acestui act normativ, orice obiectiv trebuie autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, înainte de punerea în funcţiune, în măsura în care:
– are destinaţia de alimentaţie publică şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp;
– are funcţiunea de comerţ şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 400 mp;
– este sală aglomerată (mai mult de 150 de persoane daca este amplasată la subsol sau etaj; mai mult de 200 de persoane daca este situată la parter şi o suprafaţa ce revine unei persoane mai mică de 4 mp).
––––––––––––––––-–
Cursuri de formare profesională gratuite
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt va organiza, în luna noiembrie 2015, patru programe de formare profesională. Acestea se adresează unui număr de 70 de persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite.
Meseriile cele mai solicitate pentru care se vor organiza programe de formare profesională, în perioada menţionată sunt:
– administrator pensiune turistică – 28 persoane
– bucătar – 14 persoane
– îngrijitoare bătrani la domiciliu – 14 persoane
– îngrijitoare copii – 14 persoane
Persoanele interesate pot obţine mai multe detalii adresându-se direct Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Olt, din strada Prelungirea Crişan, numărul 2, din Slatina, la telefon/fax: 0249.438 595/ 0249.432 276 sau la adresa de e-mail: ajofm@ot.anofm.ro.
–––––––––––––––––
Bursă a locurilor de muncă pentru absolvenţi, pe 25 septembrie
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, în colaborare cu CCMP EUROPROJECT, va organiza în data de 25 septembrie 2015, începand cu ora 9.00 , în Slatina – stadion 1 Mai, str. G.Poboran şi Caracal – sediul Agenţiei Locale Caracal, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, eveniment la care sunt invitaţi să participe toţi absolvenţii de învăţământ, de orice nivel din promoţia 2015, care doresc să-şi găsească un loc de muncă.
Absolvenţii care sunt înregistraţi la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă pot beneficia de:
-Informare şi consiliere profesională- ansamblu de servicii care are ca scop evaluarea şi autoevaluarea personalităţii în vederea orientării profesionale, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, tehnici de prezentare la interviuri de angajare etc.
-Medierea muncii- punerea în contact cu angajatorii care oferă locuri de muncă vacante în acord cu pregătirea, aptitudinile şi interesele lor. Locurile de muncă, disponibile la nivel judetean, se actualizează zilnic şi pot fi vizualizate pe site-ul www.olt.anofm.ro, secţiunea Locuri de muncă.
–Formare profesională- asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea în diferite meserii solicitate pe piaţa muncii.
–Indemnizaţie de şomaj- absolvenţii, care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la AJOFM Olt , nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Aceasta se acordă timp de şase luni şi este de 250 lei lunar.
–Primă de încadrare- absolvenţii, înregistraţi la AJOFM Olt, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.
– O suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul daca nu s-ar fi angajat. Absolvenţii, care primesc indemnizaţie de şomaj, şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.
– Prime de mobilitate: 1). primă de încadrare – absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km. de localitatea de domiciliu beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (2×500=1000 lei).
2).-primă de instalare – absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării (7×500=3.500 lei).
Până la această dată au fost contactaţi 670 agenţi economici, din care 34 şi-au anunţat participarea cu un număr de 230 locuri de muncă vacante, din care 10 sunt locuri de muncă vacante pentru absolvenţii de studii superioare, în urmatoarele meserii: inginer mecanic automatist, inginer mecanic, inginer metalurgist,inginer chimist, inginer, medic veterinar, electrician, confecţioner asamblor articole din textile, vânzător, ospătar, mecanic auto, casier, tehnician veterinar, asistent veterinar, agent vânzări, coafor, frizer, cosmetician, instalator,sudor, muncitor necalificat.
–––––––––––––––––
Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţii promoţiei 2015
Facilităţi pentru angajatori
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, în colaborare cu CCMP Europroject, va organiza, în data de 25 septembrie 2015, incepând cu ora 9.00 , în Slatina – stadion 1 MAI, str. George Poboran şi Caracal – sediul Agenţiei Locale Caracal, str.N.Titulescu, nr.29, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi.
Angajatorii care deţin locuri de muncă disponibile ţi doresc să participe la această acţiune pot transmite, în scris, la sediul AJOFM Olt oferta de locuri de muncă vacante, completând formularul “Situaţia privind locurile de muncă vacante” disponibil pe site-ul www.olt.anofm.ro .
Societăţile comerciale care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ din promoţia 2015, beneficiază, potrivit prevederilor Legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, de subvenţii şi primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent:
- 500 lei pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
- 600 lei pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
- 750 lei pentru absolvenţii de învăţământ superior.
Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, aceleasi sume pe o perioadă de 18 luni.
În acest scop, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 12 luni de la data absolvirii.
Pentru mai multe informaţii şi detalii privind bursa, angajatorii pot contacta Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt.
–––––––––––––––––
Programe de formare profesională, la AJOFM Olt
Agenţia Judeteana pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt organizează în luna septembrie 2015, 6 programe de formare profesională pentru un număr de 165 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite.
Meseriile cele mai solicitate pentru care se vor organiza programe de formare profesională, în perioada menţionată sunt:
– cofetar patiser – 28 persoane
– competenţe informatice – 25 persoane
– comunicare limba engleză – 28 persoane
– expert accesare fonduri structurale şi de coeziune europene – 28 persoane
– inspector sănătate şi securitate în muncă – 28 persoane
– infirmieră – 28 persoane
–––––––––––––––––
Şomajul a scazut cu aproape 200 de persoane în august
Rata somajului inregistrat la nivelul judeţului Olt, la sfarsitul lunii august 2015 a fost de 7,63 %, mai mica cu 0,11 % decat cea din luna iulie 2015. Numarul total de someri corespunzator lunii iulie 2015 a fost de 13.578 persoane ( din care femei 5.292), cu 198 persoane mai putin fata de luna anterioara.
Din totalul somerilor inregistrati – 13.478, 2.135 sunt someri indemnizati ( 1.734 indemnizatie de somaj 75% si 401 indemnizatie de somaj 50%) si 11.443 neindemnizati.
Din totalul somerilor inregistrati in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt femeile reprezinta 38,97%, rata somajului in randul femeilor fiind de 6,12%.
–––––––––––––––––
LOCURI DE MUNCĂ ÎN ISRAEL PENTRU MUNCITORII CALIFICAŢI ÎN CONSTRUCŢII
Cetăţenii români pot obţine locuri de muncă în construcţii, în Israel. Angajarea se face în baza Protocolului privind recrutarea muncitorilor români pentru lucrări temporare în domeniul construcţiilor în Statul Israel, încheiat la 24 iunie 2014 între Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Israel. Protocolul este pus în aplicare de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România şi Autoritatea pentru Populaţie, Emigrare şi Frontieră din Israel.
Persoanele interesate trebuie să aibă calificare/experienţă în meseriile:
- dulgheri pentru cofraje de construcţie industrializată (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
- fierari – betonişti, îndoirea fierului (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
- zidari – faianţari, acoperirea podelelor şi pereţilor cu faianţă (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
- zidari – tencuitori pentru lucrări de tencuit.
De asemenea, cei interesaţi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- să nu fi lucrat anterior în Israel;
- să nu aibă rude de gradul I care lucrează deja în această ţară, cu excepţia fraţilor;
- să nu aibă cazier judiciar;
- să fie apţi psihic şi fizic de muncă intensă în condiţiile climatice specifice statului de destinaţie, inclusiv muncă la înălţime şi manipulare de greutăţi;
- să nu sufere de anumite boli cronice.
Pentru orice informaţii legate de program, contactaţi consilierii EURES din cadrul agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Datele de contact ale acestora le puteţi găsi la adresa : http://www.eures.anofm.ro/contact.php
Persoanele interesate se pot înscrie la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă sau a municipiului Bucureşti din raza de domiciliu, cu următoarele documente:
– cerere tip;
– declaraţie – tip bilingvă;
– copie Carte de identitate;
– copie Paşaport, dacă au;
– copii ale actelor de studii şi de calificare (toate paginile scrise), dacă au;
– copii ale documentelor care atestă experienţa, vechimea în muncă, dacă au.
Contractele de muncă se încheie pentru o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire până la o durată maximă de 63 luni. Salariu lunar minim brut estimat este de 1.540 dolari americani.
Informaţii legate de cazare, asigurare medicală, transport, viză, modalitatea de recrutare, cheltuieli ocazionate de procesul de recrutare, condiţii de muncă şi de viaţă etc. se găsesc pe pagina web a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă – www.anofm.ro .
–––––––––––––––––
Locuri de muncă în Germania pentru persoanele calificate în domeniul
hotelier – gastronomic
Reţeaua EURES România dispune de 50 de posturi pentru lucrătorii calificaţi în domeniul hotelier–gastronomic, care doresc să desfăşoare o activitate sezonieră în Germania, pentru ocuparea cărora se va organiza selecţie la Bucureşti în luna octombrie 2015. Angajatori germani reprezentaţi de Serviciile de Plasare Internaţională din cadrul Centralei de Mediere a Străinilor şi Specialiştilor ZAV Bonn oferă locuri de muncă pentru următoarele ocupaţii: bucătar/bucătar şef/bucătar specialist (15 posturi), ospătar (15 posturi), barman (5 posturi) şi personal în industria gastronomiei de sistem (15 posturi).
Pentru ocuparea posturilor de ospătar, barman şi personal în industria gastronomiei de sistem, sunt solicitate persoane care au calificare profesională încheiată, experienţă în domeniu şi cunostinţe bune de limba germană (nivel B1/B2). Pentru posturile de bucătar/bucătar şef/bucătar specialist, angajatorii germani solicită persoane care au calificare profesională încheiată şi experienţă în domeniu, precum şi cunostinţe de limba germană, cel puţin nivel A2.
Angajarea se face pe o perioadă de cel puţin 6 luni, începând cu luna octombrie 2015, cu posibilitate de prelungire a contractului de muncă pe durată nedeterminată. Salariul oferit este de 1500–2200 euro brut/lună, pentru posturile de ospătar şi barman, 1700–2400 euro brut/lună, pentru posturile de bucătar/bucătar şef/bucătar specialist şi de 1450 euro brut/lună pentru personalul în industria gastronomiei de sistem.
Cazarea poate fi asigurată de către angajator sau acesta poate oferi sprijin în vederea găsirii unei locuinţe.
Persoanele cu domiciliul în judeţul Olt, care corespund cerinţelor posturilor oferite, trebuie să se adreseze Consilierului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, strada Prelungirea Crişan, nr.2, telefon: 0249/411002, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru muncă în străinătate şi pentru a primi invitaţie de participare la selecţie. Înregistrarea în baza de date se realizează pe baza următoarelor documente:
-cerere tip (se completează la sediul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă);
-copie act de identitate sau paşaport (valabilitate minim 6 luni);
-CV model Europass (cu fotografie) în limba germană (Lebenslauf);
-cazier judiciar în original din care să reiasă că persoanele nu au antecedente penale (termen de valabilitate 6 luni);
-adeverinţă de la medicul de familie, cu menţiunea „Clinic sănătos/Apt pentru muncă”.
–––––––––––––––––
YOUR FIRST EURES JOB –sprijină mobilitatea tinerilor în vârstă de 18-35 de ani în ţările UE
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă este co-aplicant alături de serviciile publice de ocupare din Danemarca, Finlanda, Slovenia, Irlanda, Portugalia şi insulele Azore în cadrul proiectului TMS – Your first EURES job – VP/2014/013/0068, proiect aprobat de Comisia Europeană pentru perioada 01.06.2015 – 31.05.2017 în care Serviciul Public de Ocupare din Suedia este aplicant principal.
Obiectivul general al proiectului, este de a sprijini mobilitatea tinerilor în vârstă de 18-35 de ani în ţările UE, de a asigura suport pentru găsirea unui loc de muncă, prin consiliere, mediere şi servicii de recrutare, folosind capacitatea reţelei serviciilor publice şi a reţelei EURES având ca rezultat concret plasarea a minimum 1.200 de tineri la nivel european, prin acordarea unui număr corespunzător de subvenţii de mobilitate.
Programul „Primul tău loc de muncă EURES” se adresează tinerilor solicitanți de locuri de muncă și angajatorilor care caută să își ocupe posturile vacante.
Astfel, locurile de muncă vacante din toate statele UE, precum şi din Norvegia şi Islanda, pe care pot aplica cetăţenii români şi europeni sunt afişate pe portalul EURES al locurilor de muncă vacante la nivel european.
De asemenea, tinerii în vârstă de 18-35 de ani pot contacta oricare din cele 8 ţări participante la proiectul YFEJ pentru a obţine informaţii despre proiect şi oportunităţile de ocupare.
Informații privind aplicaţiile, le puteţi găsi accesând link-urile :
http://eures.anofm.ro/firstEuresJob.php
http://www.arbetsformedlingen.se/Globalmeny/Other-languages/Your-first-EURES-job.html
–––––––––––––––––
Tracking Task – Serviciu electronic de gestionare și monitorizare a relațiilor inter-departamentale din cadrul SPO
“Tracking Task – Serviciu electronic de gestionare și monitorizare a relațiilor interdepartamentale din cadrul SPO” este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, implementat de către Agenția Naţională pentru Ocuparea Forței de Muncă împreună cu partenerul IT SYSTEMS INTERNATIONAL SRL.
Prin acest proiect se implementează o aplicaţie informatică dedicată exclusiv Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forței de Muncă, ce va facilita şi optimiza activitatea de zi cu zi a angajaților prin gestionarea relaţiilor inter-departamentale, cu funcționalități de management al sarcinilor de serviciu pentru personalul Serviciului Public de Ocupare. Aplicația informatică are la bază o analiză riguroasă a nevoilor Serviciului Public de Ocupare, în urma organizării în cadrul proiectului a unor evenimente cu scopul de colectării informațiilor.
20 experți SPO au participat în luna mai la sesiunile de testare a soluției propuse, cu scopul îmbunătățirii aplicației informatice, prin utilizarea acesteia anterior implementării, moment în care s-au putut aduce modificări în cadrul funcționalităților platformei, astfel încât aceasta să reprezinte întocmai nevoile utilizatorilor săi.
În perioada 19 mai – 13 iunie 2015, s-au desfășurat sesiunile de instruire a grupului țintă, cu participarea a 180 de persoane angajate în cadrul Serviciului Public de Ocupare din diverse departamente, care au fost instruiți în vederea utilizării platformei informatice Tracking Task.
Mai multe detalii despre proiectul ”Tracking Task-Serviciu electronic de gestionare și monitorizare a relațiilor interdepartamentale din cadrul SPO” se găsesc pe site-ul web al proiectului, www.tracking-task.ro, sau la numărul de telefon 021 / 311.07.73.
–––––––––––––––––
Evitaţi tragediile: nu vă aventuraţi când mergeţi la scăldat!
În această perioadă a anului, în care temperaturile sunt foarte ridicate, apa reprezintă o tentaţie pentru cetăţenii care căută să scape de arşiţă şi aleg să-şi petreacă timpul liber la scăldat. Experienţa anilor precedenţi arată faptul că această modalitate de relaxare, atunci când scăldatul are loc în locuri neamenajate, poate să ducă la adevărate tragedii. Astfel de tragedii au avut loc aproape în fiecare an, iar statistica anului 2014 ne arată că 14 olteni şi-au pierdut viaţa în cursurile de apă de raza judeţului Olt.
Pentru a evita evenimentele nedorite, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt recomandă cetăţenilor să respecte următoarele reguli simple:
– scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
– evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
– supravegheaţi permanent copiii aflaţi în apă sau în apropierea acesteia;
– evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;
– nu intraţi în apa rece după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
– evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;
– este indicat să nu vă aventuraţi să vă scăldaţi, dacă nu înotaţi bine;
– nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;
– nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
– nu este recomandat să vă aventuraţi în apă cu saltele, anvelope din cauciuc sau alte mijloace plutitoare;
„De asemenea, reamintim primarilor şi deţinătorilor de acumulări, lacuri şi balastiere că au obligaţia să identifice şi să monteze panouri de avertizare cu menţiunea “Scăldatul interzis, pericol de înec” în zonele periculoase pentru scăldat sau înot”, a declarat plutonierul major Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.
Aceste măsuri sunt transmise în cadrul campaniei „Respect pentru cetăţean”, desfăşurată în parteneriat cu Instituţia Prefectului-judeţul Olt şi celelalte structuri judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne.
–––––––––––––––––
Locuri de muncă în Israel pentru muncitorii calificaţi în construcţii
Cetăţenii români pot obţine locuri de muncă în construcţii, în Israel. Angajarea se face în baza Protocolului privind recrutarea muncitorilor români pentru lucrări temporare în domeniul construcţiilor în Statul Israel, încheiat la 24 iunie 2014 între Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Israel. Protocolul este pus în aplicare de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România şi Autoritatea pentru Populaţie, Emigrare şi Frontieră din Israel.
Persoanele interesate trebuie să aibă calificare/experienţă în meseriile:
-dulgheri pentru cofraje de construcţie industrializată (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
-fierari- betonişti, îndoirea fierului (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
-zidari- faianţari, acoperirea podelelor şi pereţilor cu faianţă (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
-zidari- tencuitori pentru lucrări de tencuit.
De asemenea, cei interesaţi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: -să nu fi lucrat anterior în Israel; să nu aibă rude de gradul I care lucrează deja în această ţară, cu excepţia fraţilor; să nu aibă cazier judiciar; să fie apţi psihic şi fizic de muncă intensă în condiţiile climatice specifice statului de destinaţie, inclusiv muncă la înălţime şi manipulare de greutăţi; să nu sufere de anumite boli cronice.
Contractele de muncă se încheie pentru o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire până la o durată maximă de 63 luni. Salariu lunar minim brut estimat este de 1.540 dolari americani.
Persoanele interesate se pot înscrie la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă sau a municipiului Bucureşti din raza de domiciliu, cu următoarele documente:
– cerere tip; curriculum vitae; declaraţie – tip bilingvă; copie Carte de identitate; copie Paşaport; copii ale actelor de studii şi de calificare (toate paginile scrise), după caz; copii ale documentelor care atestă experienţa, vechimea în muncă, dupa caz; cazier judiciar valabil, în original.
Informaţii legate de cazare, asigurare medicală, transport, viză, modalitatea de recrutare, cheltuieli ocazionate de procesul de recrutare, condiţii de muncă şi de viaţă etc. se găsesc pe pagina web a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă – www.anofm.ro sau la sediile Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din raza de domiciliu (Compartimentele EURES).
–––––––––––––––––-
Sprijin financiar pentru angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei
Acesta se acorda la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor pentru şomaj, proporţional cu timpul efectiv lucrat de către elevii şi studenţii încadraţi . Diferenţa dintre stimulentul financiar lunar acordat pentru încadrarea în muncă a elevilor şi studenţilor şi salariul realizat se suportă de angajator din fonduri proprii.
Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar este de 60 zile lucrătoare într-un an calendaristic.
Pentru acordarea acestui stimulent financiar, angajatorii trebuie să încheie cu Agenţia Judeţenă Pentru Ocuparea Forţei de Muncă , o convenţie în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studentilor aflaţi în perioada vacanţelor.
Nu beneficiaza de stimulentul financiar:
- angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti anterior datei de incepere a vacantei stabilita potrivit legii, pentru elevii si studentii respectivi;
- angajatorii care au beneficiat, pentru elevii si studentii respectivi, de stimulentul financiar prevazut in lege pentru o perioada de 60 zile lucratoare in cursul anului calendaristic.
Angajatorii interesati se pot adresa pentru informatii suplimentare Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt, Slatina, str. Prelungirea Crisan , nr. 2, tel. 0249/438595.
–––––––––––––––––
Cardul Profesional European 2 vine în sprijinul activităţii Serviciului Public de Ocupare (SPO)
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă împreună cu partenerul său, furnizorul de soluţii IT, SC Soft Business Union SRL, implementează din ianuarie 2014 proiectul strategic „Cardul Profesional European 2–instrument inovativ de modernizare şi eficientizare a activităţii SPO”.
Prin implementarea acestui proiect ANOFM contribuie la consolidarea capacităţii administrative proprii prin creşterea calităţii şi eficienţei serviciilor furnizate precum şi pentru a asigura corelarea ofertei cu cererea de forţă de muncă.
Astfel, prin proiectul ”Cardul Profesional European 2–instrument inovativ de modernizare şi eficientizare a activităţii SPO” se implementează un nou sistem informatic expert dedicat activităţii de bază a instituţiei, care va asigura accesul specialiştilor din cadrul ANOFM la o bază de date centralizată la nivel naţional, fiind primul sistem informatic din cadrul ANOFM care va asigura o astfel de funcţionalitate, având în vedere că până la intrarea în exploatare a sistemului Cardul Profesional European 2, există 42 de baze de date distincte, la nivelul fiecărui judeţ, la care se adaugă cea centrală. Prin continuarea proiectului „Cardul Profesional European 2–instrument inovativ de modernizare şi eficientizare a activităţii SPO” va asigura în continuare creşterea calităţii serviciilor de informare şi orientare în carieră şi de mediere a muncii oferite persoanelor în căutarea unui loc de muncă, cât şi angajatorilor. Cele 42 de agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă vor dispune de un serviciu în format self service.
Această platformă va completa şi valoriza rezultatele obţinute de implementarea unor proiecte anterioare la nivelul SPO („Cardul Profesional European-soluţie europeană în căutarea unui loc de muncă”).
––––––––––––––––
Cursuri gratuite la AJOFM Olt
Agenţia Judeteană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt îşi propune să organizeze în luna iulie 2015, 7 programe de formare profesională pentru un număr de 174 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite.
Meseriile cele mai solicitate pentru care se vor organiza programe de formare profesională, în perioada menţionată sunt:
– bucatar – 28 persoane
-inspector resurse umane – 28 persoane
-instalator instalaţii tehnico- sanitare şi de gaze – 28 persoane
-operator introducere validare şi prelucrare date – 28 persoane
– manichiurist-pedichiurist – 20 persoane
– maseur – 14 persoane
-lucrator în comerţ – 28 persoane
––––––––––––––
Şomajul a scăzut în luna mai în judeţ
Rata somajului inregistrat la nivel judetean, la sfarsitul lunii mai 2015 a fost de 7,54 %, mai mica cu 0,25 % decat cea din luna aprilie 2015. Numarul total de someri corespunzator lunii mai 2015 a fost de 13.417 persoane ( din care femei 5.003), cu 444 persoane mai putin fata de luna anterioara.
Din totalul somerilor inregistrati – 13.417, 2.273 sunt someri indemnizati ( 2.165 indemnizatie de somaj 75% si 108 indemnizatie de somaj 50%) si 11.144 neindemnizati.
Din totalul somerilor inregistrati in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt femeile reprezinta 37,29%, rata somajului in randul femeilor fiind de 5,78%.
–––––––––––––––––––
Beneficii pentru absolvenţii promoţiei 2015
Agentia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt oferă servicii absolvenţilor care se înregistrează, în termen de 60 de zile de la absolvire, la agenţiile locale sau punctele de lucru din subordine, ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, acreditaţi, în vederea medierii pentru încadrare în muncă.
Pentru înregistrare ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, absolvenţii vor depune următoarele documente:
- actul de identitate, în original şi copie ;
- adeverinţă medicală cu menţiunea “apt de muncă” sau eventuale restricţii medicale;
- actele de studii şi calificare sau adeverinţa din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ, în original şi copie.
Ca urmare a înregistrării la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt, absolvenţii beneficiază de:
- Informare şi consiliere profesională
- ansamblu de servicii care are ca scop evaluarea şi autoevaluarea personalităţii în vederea orientării profesionale, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, tehnici de prezentare la interviuri de angajare etc.
- Medierea muncii
- punerea în contact cu angajatorii care oferă locuri de muncă vacante în acord cu pregătirea, aptitudinile şi interesele lor. Locurile de muncă, disponibile la nivel judetean, se actualizează zilnic şi pot fi vizualizate pe site-ul www.olt.anofm.ro, secţiunea Locuri de muncă.
- Formare profesională
- asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea în diferite meserii solicitate pe piaţa muncii.
- Indemnizaţie de şomaj
- absolvenţii, care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la AJOFM Olt , nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Aceasta se acordă timp de şase luni şi este de 250 lei.
- Completare venituri salariale
- absolvenţii, înregistraţi la AJOFM Olt, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.
- absolvenţii, care primesc indemnizaţie de şomaj, şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.
- Prime de mobilitate
- primă de încadrare – absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km. de localitatea de domiciliu beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.
- primă de instalare– absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.
Atât prima de încadrare, cât şi prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă.
–––––––––––––––––––––-
LOCURI DE MUNCĂ VACANTE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, prin intermediul Portalului Mobilităţii Forţei de Munca din Europa – EURES oferă locuri de muncă, astfel:
Angajatori din Republica Ceha oferă 176 locuri de muncă în meseriile de: analist suport software, operatori, lucrători în prelucrarea lemnului, lucrători în producţie (asamblarea aparatelor de aer condiţionat), operatori autoclave, muncitori asamblare; şlefuitori şi pilitori.
Angajatori din Germania oferă 138 locuri de muncă în meseriile de: asistent medical generalist, factori poştali, mecanic echipamente pneumatice şi hidraulice, agenţi de securitate, tehnicieni sisteme de securitate (alarmă şi supraveghere), agenţi de pază, sudori MAG, comisionari, betonişti, fierari betonişti, tâmplari/dulgheri, operator stivuitor, mecanic auto, operator CNC (strungar/frezor), mecatronist, asamblor – montator (lucrător în producţie), tehnician electronică, manager vânzări, tehnician electrotehnist, tehnician electronică – service fibre laser de mare putere, optician
Angajatori din Suedia ofera 45 de locuri de muncă în meseria de: femeie de serviciu, mecanic auto; vopsitori auto.
Angajatori din Marea Britanie oferă 22 locuri de muncă în meseriile de îngrijitori persoane; asistent medical; infirmier.
Angajatori din Elveţia oferă 10 locuri de muncă în meseriile de îngrijitoare copii/au pairs, tot 10 locuri de muncă pentru muncitori necalificaţi (culegători ciuperci) oferind şi angajatorii din Irlanda, iar cei din Austria angajând 5 persoane ca dezvoltator software, programator software, inginer software/dezvoltator software/tehnician software, inginer software sau PLC/ASIC/IC tehnician/IN (ING)/în asamblare finală, inginer electrotehnist in energie si tehnologie de actionare/tehnician electrotehnist.
În Norvegia sunt oferite două locuri de muncă pentru bucătari preparate indiene, în Olanda un loc de muncă pentru un operator CNC, iar în Danemarca este căutat un medic specialist în patologie chirurgicală (specialist in surgical pathology).
Pentru relaţii suplimentare despre locurile de muncă vacante din ţările Uniunii Europene persoanele interesate pot accesa www.eures.europa.eu ori www.eures.anofm.ro sau se pot adresa compartimentului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, la sediul din strada Prelungirea Crişan, numărul 2 sau la telefonul 0249.411.002.