Eveniment

……………………………….

ACTIVITATE FESTIVĂ PRILEJUITĂ DE ZIUA POLIȚIEI ROMÂNE

Astăzi, 25 martie 2022, începând cu ora 10:00, în sala de ședințe a Consiliul Județean Olt, a fost organizată, de către conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Olt, o activitate festivă, prilejuită de Ziua Poliției Române, fiind înaintați în gradul următor 169 de polițiști.

Astfel, activitatea a debutat cu intonarea imnului național, urmată de un moment de reculegere în memoria polițiștilor căzuți la datorie.

În continuarea activității, a fost prezentată o alocuțiune din partea conducerii Inspectoratului de Poliție al Județului Olt privind importanța acestei zile, prin sărbătorirea a 200 de ani de atestare documentară a Poliției Române, fiind prezentat și mesajul aniversar al conducerii Poliției Române.

Au luat cuvântul prefectul județului Olt, domnul Florin Constantin Homorean, urmat de vicepreședintele Consiliului Județean Olt, domnul Virgil Delureanu și șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, domnul colonel Adrian Tănase, care au transmis mesaje aniversare și de mulțumire atât pentru activitatea desfășurată, cât și pentru buna colaborare interinstituțională.

Au fost avansați în grad, 169 de polițiști, dintre care 23 înainte de împlinirea stagiului minim, respectiv 8 ofițeri și 15 agenți, care s-au evidențiat în mod deosebit în activitatea de poliție și 146 la împlinirea stagiului minim, respectiv 9 ofițeri și 137 de agenți.

De asemenea, conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Olt a acordat diplome aniversare atât instituțiilor/autorităților publice din județ, pentru buna colaborare interinstituțională, cât și reprezentanților mass-media prezenți, pentru contribuția adusă la promovarea activității poliției în comunitate.

Totodată, șeful inspectoratului a înmânat și diplome de onoare unui număr de 16 polițiști din conducerea structurilor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Olt, pentru rezultatele deosebite în activitatea desfășurată.

În paralel, pe platoul din fața Instituției Prefectului Olt, au fost prezentate trecătorilor, tehnica și dotarea polițiștilor din cadrul Poliției Rutiere, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Serviciului Criminalistic și Biroului pentru Protecția Animalelor, fiind prezent și un echipaj canin.

Trecătorilor le-au fost înmânate materiale informative, dar și pixuri și baloane personalizate pentru cei mici.

La mulți ani, Poliția Română!

………………………………..

 

ZIUA PORȚILOR DESCHISE LA INSPECTORATUL DE POLIȚIE AL JUDEȚULUI OLT

 

Pe 24 martie 2022, pe platoul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, a fost organizată Ziua Porților Deschise, activitate desfășurată cu ocazia celebrării a 200 de ani de la înființarea Poliției Române, dar și cu ocazia sărbătoririi la data de 25 martie a Zilei Poliției Române.

 

 

La eveniment au participat aproximativ 300 de preșcolari și școlari împreună cu cadrele didactice, din cadrul mai multor unități de învățământ, din județ.

 

Acestora le-a fost prezentată tehnica și dotarea polițiștilor din cadrul Poliției Rutiere, Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Serviciului Criminalistic.

 

Totodată, la activitate a fost prezent și un echipaj canin, cu un câine polițist de urmă, care i-a încântat pe micii oaspeți.

 

De asemenea, a fost prezentată și noua autospecială, intrată de curând în dotarea Serviciului Rutier, respectiv Laboratorul de Siguranță Rutieră, special destinată și echipată pentru familiarizarea celor mici cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.

 

Polițiștii prezenți au răspuns la toate întrebările micilor vizitatori despre curiozitățile legate de munca de poliție.

La finalul activității, cei mici au primit dulciuri și stickere, înțelegând faptul că polițiștii sunt prietenii lor și că sunt la datorie, în permanență, pentru siguranța tuturor cetățenilor.

 

…………………………………………

 

BILANȚ LA INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN OLT

 

 

 

Evaluarea activităţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt în anul 2021 s-a desfăşurat în cadru restrâns, pe 17 ianuarie a.c., cu respectarea normelor sanitare, în sistem videoconferință cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.

În sala de ședințe a unității au participat, alături de comanda inspectoratului, prefectul județului Olt, domnul Florin-Constantin Homorean, subprefectul județului Olt, domnul Cosmin Floreanu și șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Olt.

Din partea conducerii Jandarmeriei Române a fost prezent în videoconferință domnul colonel Marian Brâncoveanu, adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei Romane.

Inspectorul șef, domnul colonel Emanuel-Theodor Botan, a prezentat raportul sinteză al Evaluării activităților pentru domeniile de activitate din cadrul inspectoratului, rezultatele obținute în anul 2021, iar la final a făcut cunoscute obiectivele, sarcinile și atribuțiile, precum și prioritățile pentru anul 2022.

 

În spatele acțiunilor, al rezultatelor și al cifrelor stau oamenii dedicați profesiei, care au făcut faţă cu succes misiunilor încredințate și care au răspuns cu promptitudine şi profesionalism diverselor provocări apărute, cărora le mulțumesc pentru atingerea tuturor obiectivelor!

Noi vom rămâne, în continuare, vigilenți și pregătiți să oferim sprijin comunității!” a precizat inspectorul șef al unității, Emanuel Botan, în cadrul şedinţei de evaluare.

 

 

Anul 2021 a impus adaptarea misiunilor și a eforturilor instituționale, în funcție de măsurile stabilite ca răspuns la amenințările de ordin epidemiologic în perioada de prelungire succesivă a stării de alertă, iar activitatea desfășurată a urmărit îndeplinirea obiectivelor planificate, executarea cu responsabilitate a misiunilor și atribuțiilor specifice, inclusiv adoptarea unor măsuri instituționale pentru gestionarea eficientă a pandemiei de COVID-19.

Acţiunea efectivelor de jandarmi, cu ocazia asigurării ordinii şi liniştii publice, a avut ca fundament respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale privind garantarea libertăţii de exprimare, de întrunire şi asociere, în concordanţă cu prevederile constituţionale referitoare la caracterul liber, paşnic şi civilizat al adunărilor publice, fiind organizate şi executate  misiuni la manifestări de protest, manifestări cultural-artistice, religioase, promoţionale, comemorative, manifestări sportive şi vizite oficiale.

În perioada de referinţă, nu au fost evenimente care să tulbure grav ordinea şi liniştea publică şi să impună intervenţia pentru restabilirea acesteia. Măsurile luate şi contactele permanente cu organizatorii adunărilor publice, au creat posibilitatea dezamorsării unor situaţii tensionate şi prevenirea degenerării acestora în acţiuni turbulente.

Pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, în perioada analizată, au fost constatate 401 fapte de natură penală, din care 58 constatate in misiuni proprii şi 343 în comun cu poliţia, fiind identificaţi 376 autori.

Activităţile specifice desfăşurate pentru combaterea faptelor de natură contravenţională, s-au concretizat în aplicarea unui număr de 4604 sancţiuni în valoare de 957.650 lei

          Cooperarea şi colaborarea s-a organizat la nivel inter şi intra-instituţional, fiind elaborate sau actualizate planurile existente în baza cărora s-au executat 640 acţiuni în cooperare cu instituţiile partenere şi 4 exerciţii tactice în scopul perfecţionării modului de acţiune în diferite situaţii.

 

       În ceea ce privește activitatea de accesare a fondurilor externe nerambursabile, la nivelul unității se află în derulare următoarele proiecte:

          – ,,Modernizare în vederea creșterii eficienței energetice a sediului Detașamentului 4 Jandarmi Caracal, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt ”;

          – „Investiții comune în domeniul situațiilor de urgență pentru Consiliul Județean Olt și  Municipalitatea  Dolna Mitropolia”, în care am fost cooptaţi în calitate de partener-beneficiar;

           – În cadrul proiectului „Consolidarea infrastructurii şi a pregătirii pentru situaţii critice de urgenţă”derulat de Jandarmeria Română pentru  demolarea sediului Detașamentului 5 Jandarmi Balș și construirii unui sediu nou.

 

………………………………………..

 

MOARA DIN SEACA, ÎN FLĂCĂRI

 

În această seara a izbucnit un incendiu la moara din localitatea Seaca, județul Olt.

La fața locului au intervenit pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, precum și pompieri din județul Teleorman. 

Pompierii ISU Olt au utilizat două autospeciale de stingere, o autoscară, două autospeciale pentru primă intervenție, o ambulanță SMURD și 17 pompieri. 

Iar pompierii din cadrul ISU Teleorman, Detașamentul de Pompieri Roșiorii de Vede au intervenit cu două mașini de stingere, o autoscară, o autospecială de primă intervenție și comandă și 10 pompieri.

Focul s-a  manifestat generalizat la nivelul morii, pe circa 300 metri pătrați (mp) și la o locuință din apropiere, la acoperișul acesteia, pe aproximativ 100 mp.

 

”În acest moment nu mai există pericol de propagare a incendiului, se acționează pentru lichidarea ultimelor focare și îndepărtarea efectelor negative. Nu au fost înregistrate victime.
Incendiul a fost lichidat. Au ars moara în totalitate, cu suprafața de aproximativ 200 de metri pătrați, o anexă gospodărească aflată în curtea din imediata apropiere, cu suprafața de circa 70 de metri pătrați și circa zece metri pătrați din acoperișul casei din aceeași gospodărie. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric.”, a declarat Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

Iuliana SINCU

…………………………………………

 

Pistolul și cartușele unui polițist din Văleni au disparut

 

 Lucrătorii Poliției orașului Dragănești-Olt, s-au seziat din oficiu, recent, cu privire la faptul că unui polițist din cadrul Postului de Poliție Văleni, îi lipsește, din camera de armament a Poliției orașului Drăgănești-Olt, armamentul și muniția aferentă.

Din primele verificări, a rezultat faptul că, în data de 18 octombrie a.c., polițistul ar fi depus armamentul la camera de armament, iar, în data de 19 octombrie a.c., când s-a prezentat pentru a o ridica, ofițerul de serviciu i-a comunicat faptul că pistolul și muniția aferentă, aflate în dotarea polițistului, nu se regăsesc în camera de armament.

”În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „neglijență în serviciu”.”, a declarat Alexandra Dicu, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Olt.

 

………………………………………….

 

AMENZI PENTRU NERESPECTAREA MASURILOR ÎN CONTEXT COVID-19

 

 

 

 Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Olt și polițiști locali, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, au continuat, în ultimele 72 de ore, activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

 

Au fost verificate persoanele aflate în izolare/carantină la domiciliu, dar și zonele aglomerate, spațiile comerciale şi mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea noilor măsurilor impuse, în contextul stării de alertă.

 

La activităţile de verificare desfășurate au participat zilnic, în medie, peste 200 de forţe de ordine, fiind verificate 186 de societăți comerciale, precum şi 197 de mijloace de transport persoane. Totodată, au fost verificate zilnic, în medie, aproximativ 2200 de obiective/locații de interes.

 

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 258 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 55/2020, în valoare totală de 19.000 de lei, dintre care 251 de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, în valoare de 19.000 de lei și 7 sancțiuni, cu avertisment, pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație.

 

În localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, este obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise.

 

Întrucât sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare, se recomandă tuturor persoanelor să respecte prevederile legale pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19, să poarte masca de protecție, să păstreze distanțarea fizică şi să respecte interdicțiile privind deplasarea sau libera circulație.

 

Polițiștii vor acționa, în continuare, în vederea prevenirii răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2 şi asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică.

 

** Exemple:

1.La data de 19 octombrie a.c., un bărbat a fost depistat de polițiști, în timp ce se afla pe o stradă din municipiul Caracal, în intervalul orar 20.00-05.00, fără a avea certificat verde COVID-19 sau declarația pe propria răspundere prin care să prezinte motivul întemeiat privind prezența sa în afara domiciliului.

Acesta a fost sancționat contravențional, fiindu-i pus în vedere să respecte normele de protecție sanitară, în conformitate cu actele normative în vigoare.

 2.La data de 20 octombrie a.c., un bărbat a fost depistat de polițiști, fără a purta masca de protecție, în timp ce se afla într-o zonă aglomerată, respectiv ”Piața Zahana”, din municipiul Slatina.

Acesta a fost sancționat contravențional, fiindu-i pus în vedere să respecte normele de protecție sanitară, în conformitate cu actele normative în vigoare.

 3.Tot la data de 20 octombrie a.c., un bărbat a fost depistat de polițiști, în timp ce se afla în incinta unui magazin alimentar din orașul Potcoava, fără a purta masca de protecție.

Și acesta a fost sancționat contravențional, fiindu-i pus în vedere să respecte normele de protecție sanitară, în conformitate cu actele normative în vigoare.

 

…………………………..

 

10 PERCHEZIȚII DOMICILIARE, ÎNTR-UN DOSAR DE ÎNȘELĂCIUNE

 

 

La data de 29 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare 10 mandate de percheziție domiciliară, la domiciliile unor persoane fizice din județul Olt.

 

Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunii de înșelăciune.

   În fapt, în perioada mai 2020 – iunie 2021, mai mulți angajați ai unei societăți comerciale, ce are ca obiect de activitate efectuarea de activități de curierat rapid, cu puncte de lucru și în județul Olt, sunt bănuiți că, în timpul serviciului, și-ar fi însușit pe nedrept bunurile care le erau predate spre expediere sau le-ar fi înlocuit cu diverse bunuri, de o calitate inferioară.

 

Ulterior, ar fi întocmit documentația necesară pentru a ajunge la destinatar ori pentru a fi returnate expeditorului, cauzând astfel un prejudiciu material în dauna expeditorului, iar, în unele cazuri, în dauna beneficiarului.

  Valoarea totală a prejudiciului urmează a fi stabilită în cursul cercetărilor.

 

În urma percheziţiilor, 6 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, în baza unor mandate de aducere, pentru a fi audiate.

  Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

 

………………….


Olteni prinși fără permis auto sau cu documente false

 

 

 

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt au continuat să acționeze pe drumurile publice din județul Olt pentru siguranța participanților la traficul rutier. Astfel, polițiștii au depistat mai mulți conducători auto care ar fi săvârșit infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice.

La data de 25 mai 2021, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Slatina au depistat un bărbat, în vârstă de 28 de ani, din municipiul Slatina, în timp ce conducea un autoturism pe strada Poienii, din localitatea de domiciliu, fără a poseda permis de conducere.

În urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că acesta ar fi sustras autoturismul respectiv cu scopul de a-l folosi pe nedrept.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și furt în scop de folosință.

La aceeași dată, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Caracal au depistat în trafic un bărbat, de 44 de ani, din comuna Deveselu, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Caracal. Conducătorul auto a prezentat oamenilor legii un permis de conducere emis în afara statului Român. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că bărbatul nu posedă permis de conducere, existând suspiciunea că permisul prezentat este fals.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

 

…………………………………

 

Înaltă distincție acordată de către ministrul afacerilor interne, Lucian Bode unui jandarm oltean: Emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru misiuni internaționale. L-au premiat și-americanii!

 

 

 

Plutonierului major Liviu Cristian Boroi, i-a fost acordată, în cadrul unei ceremonii care a avut loc, pe 25 mai, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, cea mai înaltă distincție pentru contribuția deosebită la susținerea și promovarea intereselor naționale în cadrul NATO, Afganistan.

 

Cu aceeași ocazie, reprezentanții Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București au oferit colegului nostru distincția onorifică sub semnătura generalului-locotenent John Deedrick – șeful Combined Security Transition Command Afghanistan, pentru participarea în Teatrul de Operații Afganistan.

 

 

 

Plt. maj. Liviu Cristian Boroi este absolvent al Școlii Militare de Jandarmi Subofițeri Fălticeni, promoția 2010 și încadrat în funcția de subofițer operativ principal la Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt din anul 2016.

 

S-a preocupat de formarea profesională și de evoluția în carieră parcurgând importante forme de pregătire și stagii profesionale, dintre care: Stagiul de formare a monitorilor de intervenție profesională, Cursul de specialitate în alpinism a personalului care încadrează structuri antiteroriste, precum și Cursul de pregătire de bază specialitatea misiuni internaționale.

 

 

Subofițerul a participat la misiunea Resolute Support din Afganistan în perioada 22.08.2018-11.03.2019, misiune considerată mărturie fidelă a angajamentului României de susținere și apărare fermă a valorilor democratice față de care pacea, securitatea, prosperitatea și libertatea nu ar fi posibile.

Misiunea a fost o continuă provocare, date fiind condițiile dure de lucru și starea de alertă permanentă, având astfel oportunitatea de a-și pune în practică bagajul acumulat de cunoștințe și în calitate de veteran al teatrelor de operații, asigură, alături de celelalte cadre cu atribuții de formare profesională, pregătirea efectivelor unității cu responsabilitate și profesionalism.

–––––––––––––


PREDAREA ȘTAFETEI LA CONDUCEREA INSPECTORATULUI JUDETEAN DE JANDARMI OLT-

O CARIERĂ DEMNĂ DE URMAT

UN MILITAR ȘI UN COMANDANT DESĂVÂRȘIT

 

În rezervă, după 32 de ani de carieră militară, 18 ani în funcții de conducere, din care 10 ani în funcția de inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt

La sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt a avut loc, recent, festivitatea de predare-primire a comenzii unității, ca urmare a trecerii în rezervă la termen, cu drept de pensie, a inspectorului șef, colonel Tudor-Dorel Drejoi.

Acesta și-a început cariera militară într-un mediu al disciplinei, al valorilor și normelor militare, când a ales să urmeze Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București. A parcurs succesiv toate treptele ierarhiei militare, conferind atingerea celei mai înalte la nivel de inspectorat județean – cea de inspector șef.

După o carieră de 32 de ani în serviciul semenilor și ultimii 10 ani de conducere la un inspectorat, cu o responsabilitate majoră, asumată și dusă până la capăt cu devotament, curaj și credință, purtând cu mândrie, zi de zi, haina militară, inspectorul șef al Jandarmeriei Olt, a trecut în rezervă, cu drept la pensie.

Dedicat profesiei alese, riguros în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, inspectorul șef al Jandarmeriei Olt lasă în urma sa un exemplu demn de urmat pentru următorul inspector șef, precum și câteva cuvinte de apreciere pentru colegi, colaboratori și conducătorii instituțiilor locale:

Mulțumesc,

  • Colegilor mei pentru dăruirea și munca depusă în acești ani. A fost o experiență extraordinară, am fost înconjurat de oameni dedicați profesiei, cărora le doresc succes în continuarea proiectelor începute împreună, pentru că au înțeles că mi-am dorit obținerea de performanțe și pentru asta apreciez efortul fiecăruia. A fost o onoare să vă fiu coleg și comandant.

  • Instituției Prefectului, Consiliului Județean, Primăriei Municipiului Slatina și Consiliului Local al Municipiului Slatina, pentru colaborarea desăvârșită în gestionarea tuturor situațiilor întâmpinate.

  • Inspectoratului de Poliție, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, tuturor instituțiilor implicate în gestionarea situațiilor și asigurarea unui climat de ordine și siguranță la nivelul Județului Olt, precum și pentru colaborarea de excepție bazată pe profesionalism și respect reciproc.

  • Presei oltene pentru excelenta colaborare, având convingerea că instituția va beneficia și pe viitor de susținerea, profesionalismul și transparența dumneavoastră!

 

 

Atribuțiile funcționale de inspector șef au fost preluate și vor fi exercitate de către colonel Marin BOATĂ, prim-adjunct al inspectorului șef, ofițer cu experiență de peste 30 de ani în structurile Jandarmeriei Române.

–––––––––––––

Jandarmii olteni au donat „sânge pentru viață”

Jandarmii olteni au răspuns „ prezent”, campaniei naționale de donare de sânge, organizată de Patriarhia Română, donând sânge în această dimineață la Centrul Județean de Transfuzie Olt .

Jandarmi donare sange 2020-07-15 at 10.49.02

Donarea de sânge de către efectivele din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, va avea loc în perioada 15-16.07.2020, participând aproximativ 30 de jandarmi. Cunoscând problemele cu care se confruntă spitalele din România, jandarmii doresc ca prin acest gest să determine cât mai multe persoane să ia atitudine și să conștientizeze că sângele donat poate salva mai multe vieți, în contextul în care în spitalele din țara noastră este o criză acută de sânge.

–––––––––––––

Scutul NATO de la Deveselu a fost inaugurat

Deveselu- inaugurare scut NATO- 12 mai 2016 113Scutul antirachetă de la Deveselu- Olt a fost operaţionalizat (pus în funcţiune) joi, 12 mai 2016, în prezenţa unor oficialităţi de rang înalt atât din ţară, cât şi din străinătate.

  Au fost prezenţi la eveniment secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului american al Apărării, Robert Work, comandantul forţelor navale americane în Europa (Amiral Mark Ferguson), ambasadorul SUA în ţara noastră, Hanks Klemm, primul ministru al României, Dacian Cioloş,  ministrul Apărării, Mihnea Motoc, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, şeful Statului Major, Nicolae Ciucă, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, prefectul Oltului, Silviu Neacşu, primarii din Deveselu (Ion Aliman) şi Caracal (Eduard Ciocăzanu), şefi ai instituţiilor militarizate din judeţ, jurnalişti şi personalul militar. 

  Deveselu- inaugurare scut NATO- 12 mai 2016 187 2

Oficialii români şi americani prezenţi la eveniment au subliniat în mai multe rânduri că sistemul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei. Acesta este un sistem de apărare a aliaţilor NATO împotriva rachetelor balistice din Orientul Mijlociu.

  Scutul de la Deveselu este cel mai mare sistem de apărare din Europa, se întinde pe 170 de hectare, a început să fie construit în anul 2013 şi a costat 800 de milioane de dolari.

  Deveselu- inaugurare scut NATO- 12 mai 2016 108Premierul României, Dacian Cioloş, a declarat la ceremonia de certificare a capacităţii operaţionale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) din România:

  „Facilitatea de la Deveselu respectă pe deplin prevederile Cartei ONU și nu este îndreptată împotriva cuiva anume, este un mijloc destinat exclusiv legitimei apărări împotriva amenințărilor cu rachete balistice, întărește totodată capacitatea NATO de apărare antirachetă și extinde aria de acoperire și protecție pentru statele aliate sudice și centrale din Europa, reducând semnificativ riscul unor eventuale atacuri balistice din afara spațiului euro-atlantic”, a spus premierul la inaugurarea Sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu.

Deveselu- inaugurare scut NATO- 12 mai 2016 041


Sistemul antirachetă de la Deveselu, care va apăra toată Europa, beneficiază de un radar performant, interceptori de rachete şi echipamente de comunicaţii.

   În cazul în care vreodată o rachetă va fi lansată în directia teritoriilor aliate aceasta ar fi imediat depistată de radarele mobile care se află pe nave americane sau de către radarul amplasat în Turcia. După aceea se activează scutul de la Deveselu de unde va fi lansat un interceptor (o rachetă capabilă să distrugă în zbor racheta inamică şi să elimine pericolul).

   Interceptorii instalaţi la Deveselu, jud. Olt, nu au încărcătură explozivă şi nu sunt purtători ai unor încărcături periculoase (chimice, nucleare sau biologice).

  Deveselu- inaugurare scut NATO- 12 mai 2016 076 Interceptorii sunt proiectaţi să distrugă rachetele ostile doar prin forţa impactului, rachetele având o o viteză maximă de 9,600 km/h şi o autonomie de 500 de km. Modulul IB SM-3 distruge rachete balistice în spaţiu folosind doar impactul, echivalent cu cel produs de un camion de zece tone la viteza de 966 de kilometri pe oră. Indiferent cum e lansat, SM-3 poate detecta ameninţări în spaţiu şi le distruge. Sistemul Aegis este instalat pe nave militare sau pe platforme maritime şi are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune.

 Deveselu- inaugurare scut NATO- 12 mai 2016 094
Actualmente, în lume există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea dintre acestea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis sunt utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă” NATO în Europa, scopul fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări din Orientul Mijlociu.

În România Sistemul Aegis a fost adaptat pentru uz terestru (Aegis Ashore) şi a fost instalat la baza de la Deveselu, până în 2018 urmând să fie instalat şi Polonia.

Daniela DENGHEL

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE!

–––––––––––––

Premierul Dacian Cioloş va inauga, joi,  scutul American antirachetă de la Deveselu

 

dacian_ciolos_2 mPrimul ministru al României, Dacian Cioloş, va participa, joi, de la ora 12.00, la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu, la ceremonia de certificare a capacităţii operaţionale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) din România.

La acest eveniment vor participa oficialități ale statului român, reprezentanți ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, Forţelor Navale ale SUA dislocate în Europa şi din cadrul NATO. 

Ce este Sistemul Aegis

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui “scut antirachetă” NATO în Europa, scopul fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România) şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

infografic-scut-antiracheta

De la sfârșitul lui 2013, 30 de nave de luptă americane, 25 de distrugătoare și 5 crucișătoare au fost modificate pentru misiuni de luptă antirachetă.

Primul vas echipat pentru acțiuni antirachetă a patrulat în Pacific dar, din martie 2011, navele înarmate pentru lupta antirachetă au activat și în zona Europei. Patru nave cu sistem Aegis au fost transferate și vor staționa în portul spaniol Rota pentru a face parte din scutul american antirachetă desfășurat în Europa.

Primul dintre cele patru vase militare, USS Donald Cook, a ajuns deja la destinație pe 11 februarie 2014. USS Ross a ajuns următorul, iar. USS Carney și USS Porter au fost transferate în Mediterana în 2015.

Instalarea navelor, împreună cu rachetele Standard Missle (SM) – 2 Block IV și SM 3 Block IA și a radarelor terestre, a constituit faza 1 a instalării scutului antirachetă în Europa care este capabil să intercepteze rachete cu rază medie de acțiune.

Faza a doua include amplasarea elementelor scutului în România pentru a oferi protecție antirachetă pentru sudul Europei. Vor fi folosiți interceptori SM – 3 Block IB.

Faza a treia include instalarea bazei Aegis în Polonia pentru a proteja nordul Europei. Baza poloneză va deveni operațională cel târziu în 2018 și va include amplasarea interceptorilor SM – 3 Block IIA care sunt mai mari și mai rapizi decât versiunile anterioare.

Cum funcționează scutul

Baza americană de la Deveselu este doar o mică parte din proiectul de apărare antirachetă. Scutul are rolul de a apăra America şi aliaţii săi de rachete balistice lansate de inamici. Ca să poată funcţiona, are nevoie de radare şi de rachete performate care să le poată urmări şi distruge pe cele ale inamicului.

early-intercept-strategyProiectul american presupune construirea a două baze terestre, una în România şi alta în Polonia. Lor li se vor alătura nave de luptă poziţionate în Marea Mediterană. În momentul în care radarele de ultimă generaţie aflate în Turcia şi Marea Britanie vor identifica o rachetă trasă de inamic, atunci proiectilele defensive ale scutului vor fi lansate pentru a distruge ţinta.

Aşadar, la detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile, bazele sau navele militare lanseaza interceptorii terestri care vor avea ca tinta racheta inamica. Unul dintre obiectivele SUA este ca timpul de la detectare si pana la impact sa ajunga sa fie cat mai mic in viitorul apropiat, dorindu-se distrugerea rahetelor ostile cat mai curand dupa ce acestea au decolat. 

La Deveselu vor ajunge 44 de rachete, numite de specialişti – interceptori. În urmă cu două luni, Agenţia Americană de Apărare Antirachetă a anunţat că a alocat 550 de milioane de dolari pentru realizarea lor.

Aceşti interceptori vor avea o autonomie de 500 de kilometri, pot să ajungă la o altitudine de 160 de kilometri şi ating viteza de 9.600 de kilometri pe oră.

Istoric privind participarea României la

Sistemul de apărare antirachetă

Participarea României la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă (European Phased Adaptive Approach / EPAA), decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la 4 februarie 2010, reprezintă un succes al ţării noastre atât în relaţia bilaterală cu Statele Unite, cât şi din punctul de vedere al consolidării poziţiei României de Aliat de încredere în cadrul NATO. EPAA constituie contribuţia SUA la arhitectura sistemului NATO antirachetă. Ca atare, proiectul bilateral cu SUA va reprezenta o contribuţie valoroasă la programul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

În acelaşi timp, acest proiect bilateral cu SUA contribuie substanţial la întărirea securităţii României şi la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.

12341282_813963502059616_8588911514078192347_nProcesul de negociere a Acordului, destinat să reglementeze cooperarea bilaterală cu SUA în domeniul apărării antirachetă, a fost demarat la 17 iunie 2010, textul fiind agreat la nivelul celor două delegaţii (ad referendum) la capătul a şapte runde de negocieri.

La 3 mai 2011, Preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat public decizia CSAT privind aprobarea amplasării la Baza Militară Deveselu, în judeţul Olt, a componentelor din România ale sistemului de apărare antirachetă. La 6 iunie 2011, Acordul a fost parafat de cei doi negociatori-şefi, Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher, la Washington.

La 13 septembrie 2011, ministrul afacerilor externe al României şi secretarul de stat al SUA au semnat, la Washington, Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea în România a sistemului SUA de apărare împotriva rachetelor balistice.

Documentul a fost ratificat de Parlamentul României prin Legea nr. 290/2011, iar la 23 decembrie 2011 a intrat în vigoare.

Pentru implementarea acordului, în perioada 2012 – 2014, a avut loc o activitate intensă a echipelor de negociatori ale celor două state, în vederea convenirii Aranjamentelor de Implementare, precum şi a amendamentelor la Aranjamentele de Implementare existente în baza Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României, semnat la Bucureşti, la 6 decembrie 2005. Au fost convenite şi semnate 14 asemenea documente bilaterale, necesare pentru punerea în aplicare a Acordului bilateral privind apărarea antirachetă.

Decizia României de participare la sistemul american EPAA este în deplin acord cu hotărârile privind apărarea antirachetă a NATO, adoptate la Summit-urile Alianţei de la Bucureşti (aprilie 2008), Strasbourg/Kehl (aprilie 2009), Lisabona (noiembrie 2010), Chicago (mai 2012) şi Ţara Galilor (2014).

12540986_834014050054561_8438559101125837861_nRomânia sprijină dezvoltarea unui sistem NATO de apărare antirachetă, care să se bazeze pe elementele principiale decise la ultimele Summit-uri Aliate, respectiv indivizibilitatea securităţii Alianţei, solidaritatea colectivă, acoperirea integrală a teritoriului Aliat.

(FOTO: Predare de ştafetă între comandanţii americani ai bazei NATO de la Deveselu, Capt. William Garren (stânga, cel care a plecat) şi Capt. James Craycraft (noul comandant) )

Ca atare, România a susţinut şi salutat declararea – la Summit-ul de la Chicago – a capabilităţii interimare a NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. Acest moment reflectă atât coeziunea, cât şi determinarea Alianţei de a menţine calendarul convenit pentru edificarea sistemului ca o capabilitate de sine stătătoare, dar complementară, ce consolidează combinaţia tradiţională de capabilităţi ale NATO în domeniile convenţional şi nuclear. Apărarea antirachetă este un exemplu concludent, care conferă substanţă conceptului Smart Defense

Implicarea României are loc începând cu Faza a II-a a programului EPAA. Aceasta presupune găzduirea pe teritoriul românesc, la Deveselu, judeţul Olt, de interceptori tereştri, respectiv rachete de interceptare SM3-IB (Standard Missile 3, tip Block IB). Faza a II-a a EPAA, prin facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu, va permite atingerea capabilităţii iniţiale a sistemului NATO, după declararea capabilităţii interimare la Summit-ul de la Chicago.

La 15 martie 2013, secretarul apărării al SUA, Chuck Hagel, a anunţat decizia Administraţiei americane de renunţare la cea de-a IV-a Fază a EPAA (care presupunea, în orizontul de timp 2022, amplasarea în Polonia a interceptorilor SM3-IIB). Cu această ocazie, demnitarul american a reafirmat angajamentul SUA faţă de protecţia teritoriului NATO împotriva rachetelor balistice. El a specificat că, prin derularea fazelor I-III ale EPAA, inclusiv prin operaţionalizarea (până în 2018) a viitoarelor facilităţi antirachetă din România şi Polonia, sistemul BMD al SUA va asigura acoperirea întregului teritoriu al Aliaţilor europeni (“The US commitment to Phases 1 through 3 of the EPAA and NATO missile defense remains ironclad, including the planned sites in Poland and Romania. The US missile defense deployments to Europe will be capable of providing coverage of all European NATO territory in the 2018 timeframe, so there will be no impact on the defense of NATO”).

La 28 octombrie 2013 a avut loc, la Baza Militară Deveselu, ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă. Alături de oficialii români, la eveniment au participat dr. James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare din cadrul Departamentului SUA al Apărării, ambasadorul Alexander Vershbow, Secretar General adjunct al NATO, precum şi o delegaţie americană de înalţi oficiali civili şi militari de la Departamentele de Stat şi al Apărării din SUA. Au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai ministerelor afacerilor externe din Turcia şi Polonia, state care găzduiesc sau vor găzdui componente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice şi care contribuie, astfel, la sistemul antirachetă al NATO.

10710544_611706672285301_964057331431929541_nÎn îndeplinirea angajamentului României cu privire la sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice, ţara noastră a găzduit în noiembrie 2014, la Bucureşti, Conferinţa multinaţională şi expoziţia Agenţiei pentru Apărare împotriva Rachetelor Balistice a SUA în domeniul apărării antirachetă. 

La 18 decembrie 2015, a avut loc, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ceremonia de marcare a declarării capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă a SUA de la Baza Militară Deveselu, moment special pe linia materializării obiectivelor Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, precum şi pentru consolidarea relaţiei transatlantice. Ministrul afacerilor externe a declarat, cu acel prilej, că „Astăzi, facilitatea antirachetă de la Deveselu are toate componentele operaţionale necesare pentru a-şi îndeplini misiunea, dobândind astfel capabilitatea tehnică”. În perspectivă, până la Summit-ul Aliat din 2016, din Polonia, facilitatea antirachetă de la Baza Militară Deveselu va fi integrată în capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

Cu prilejul ceremoniei, s-a dat citire Declaraţiei Comune româno-americane privind semnificaţia momentului de marcare a capabilităţii tehnice a facilităţii Aegis Ashore. 

Daniela DENGHEL

–––––––––––––

Ziua Protecţiei Civile din România

Ziua Protectiei Civile febr 2016 002La sârşitul lunii trecute, cu ocazia sărbătoririi ,,Zilei Protecţiei Civile din România”, la Centrul Cultural ,,Eugen Ionescu” Slatina s-a desfăşurat o activitate dedicată acestei aniversării, în cadrul căreia au fost prezentate mesajele de felicitare din partea oficialităţilor centrale şi locale şi s-au trecut în revistă cele mai importante momente de la înfiinţarea Protecţiei Civile.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Matei Basarab” a organizat la Detaşamentele Slatina, Caracal şi la Staţia Scorniceşti, „Ziua Porţilor Deschise”, prilej cu care vizitatorilor li s-a prezentat tehnica din dotarea Inspectoratului (autospeciale cu apă şi spumă, descarcerare, bărci şi alte echipamente) şi principalele misiuni ale protecţiei civile ce vizează salvarea vieţilor omeneşti şi înlăturarea efectelor distrugătoare produse de dezastrele naturale

          De asemenea, cadrele Inspecţiei de Prevenire au împărţit pliante şi broşuri privind semnificaţia Zilei Protecţiei Civile din România şi modul de comportare în cazul producerii mai multor situaţii de urgenţă. Manifestări dedicate „Zilei Protecţiei Civile din România” s-au derulat pe tot parcursul lunii februarie, iar specialişti ai ISU Olt au desfăşurat activităţi de informare preventivă în care au fost angrenate autorităţi publice locale, elevi, cadre didactice şi cetăţeni.

Scurt istoric:

La 28 februarie 2016 se împlinesc peste opt decenii de la emiterea Înaltului Decret Regal prin care Regele Carol al II-lea aproba Regulamentul Apărării Pasive, consfinţind apariţia primelor structuri de protecţie civilă în ţara noastră.

           Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la ,,apărarea pasivă” la ,,apărarea locală antiaeriană”, în 1952 (prin Decretul nr. 24 din 17 ianuarie 1952), apoi ,,apărarea locală antiaeriană” îşi schimbă denumirea în ,,apărarea civilă” în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de ,,protecţie civilă” (în Legea apărării naţionale nr.45 din 1 iulie 1994). În luna octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri.

La 8 noiembrie 2004, Parlamentul României a adoptat Legea nr.481 prin care Protecţia Civilă din România devine o componentă importantă a sistemului securităţii naţionale.

Începând cu data de 15 decembrie 2004, prin unirea Grupului de Pompieri «Matei Basarab» al judeţului Olt şi a Inspectoratului de Protecţie Civilă al judeţului Olt, s-a înfiinţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Matei Basarab» al judeţului Olt, serviciu de urgenţă profesionist constituit ca serviciu public deconcentrat în subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în scopul managementului situaţiilor de urgenţă pe tipurile de risc din competenţă.

            De la înfiinţare până în prezent, indiferent de apartenenţa la diferite structuri sau de denumirile pe care le-a avut, protecţia civilă a rămas o componentă de bază a sistemului securităţii naţionale, destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.  (R.P.)

–––––––––––––

Aproximativ 100 de jandarmi au acţionat zilnic pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice

 

          Jandarmi in misiune B.I. nr. 12. Jandarmii olteni au acţionat, luna trecută, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice. La nivelul judeţului Olt,  aproximativ 100 de jandarmi au desfăşurat activităţi însumând peste 500 misiuni de menţinere şi asigurare a ordinii publice şi 70 misiuni în cooperare cu alte instituţii (Poliţia, Direcţia Silvică, Inspectoratul Teritorial de Muncă, executori judecătoreşti).          

     Pe timpul executării misiunilor, jandarmii olteni au aplicat 193 sancţiuni contravenţionale (37 avertismente şi 156 amenzi), valoarea amenzilor fiind în cuantum de 48 350 lei.

         De asemenea, efective ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt au constatat 72 infracţiuni, dintre care 28 de către patrulele/echipajele constituite din jandarmi şi 44 în cooperare cu Poliţia, cu 74 autori identificaţi.

*   *   *      Cetăţenii pot solicita sprijin în situaţia tulburării ordinii publice sau în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte antisociale, la numărul unic pentru situaţii de urgenţă 112 sau se pot adresa direct echipajelor de jandarmerie.                                         

 –––––––––––––

Dumnezeu să te odihnească în pace, Nicu Tiţa!

Nicu Tita- ziarist decedat 5 ian 2016 m


Începutul de an este unul dureros pentru breasla jurnalistică din judeţul Olt. N-am crezut că prima ştire pe care o voi scrie în acest an va fi aceea despre pierderea unui coleg ziarist. După o boală care l-a îndepărtat de condeiul care l-a consacrat în presa olteană, boală necruţătoare, jurnalistul Nicu Tiţa a plecat dintre noi. A lăsat în urmă o soţie iubitoare şi o fică de numai câţiva anişori şi doi băieţi dintr-o căsătorie anterioară, în floarea vârstei, care îşi caută un rost în viaţă, care sunt, asemeni tuturor tinerilor din ziua de astăzi, complet debusolaţi. Stâlpul casei şi singurul lor susţinător era Nicu.

A scris în presa Oltului, începând din anul 1994, mai întâi în ziarul al cărui redactor-şef a fost- „Anotimp Magazin”-, înfiinţat şi condus de regretatul Călin Jipa, iar în anul 2001 şi-a înfiinţat propriul ziar: „Santinela”.

A scris cu accente dure şi de multe ori tăioase despre vremurile pe care Oltul le-a trăit, atrăgându-şi de multe ori probleme care s-au finalizat în instanţă, dar care au arătat valoarea cuvântului scris al unui bun ziarist. A scris şi poezii, pamflete sau proză şi a câştigat 23 de premii literare la concursurile de profil din ţară. A lăudat sau a ridiculizat acolo unde era cazul.

A fost un om corect, simplu, fără să arate cuiva ranchiună şi care întotdeauna îţi dădea un sfat realist. Pentru că el putea să-i sfătuiască pe alţii, în mărinimia sufletului său!

Era bolnav dar nu s-a plâns de nimic şi a refuzat orice sprijin pe care i-am arătat că suntem dispuşi să-l oferim. N-am crezut că-n cazul lui boala nu va avea leac. Acum înţeleg privirea lui profundă de la ultimele noastre întâlniri. Şi mă doare amintirea lor! Ştia sau bănuia care va fi finalitatea.

Îmi pare rău că ai plecat, Nicu! Şi-mi pare rău că n-am mai apucat să cântăm împreună la chitară, să facem un grup de muzică folk, aşa cum mi-ai propus! Dar, poate, ai să-ţi „cânţi” durerea plecării tale la numai 55 de ani dintre noi şi de lângă cei dragi.

Sau ai să fii „santinela” familiei tale şi a prietenilor tăi ziarişti din Olt şi, acolo unde mergi, în Rai, ai să te întâlneşti cu alţi ziarişti din Olt, plecaţi ca şi tine prea devreme, Florina Popa Urucu (la 34 de ani, decedată pe 30 august 2012), Liliana Branca (la 63 de ani, decedată pe 21 decembrie 2010), Visi Ghencea (la 54 de ani, decedat pe 23 decembrie 2009), Călin Jipa şi Florin Niculescu (la 55 de ani, decedat pe 26 martie 2009) şi veţi face măcar revista presei din Olt.

Dumnezeu să te odihneasca în pace, Nicu Tiţa! Dumnezeu să te ierte! Sincere condoleanţe familiei şi Domnul să-i întărească pe cei dragi rămaşi în urmă!

 

Daniela DENGHEL

–––––––––––––

 

ISU Olt are însemn heraldic propriu

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt are însemn propriu, acest lucru fiind atestat de publicarea în Monitorul Oficial al României nr. 665 din data de 2 septembrie 2015 a Ordinului nr. 100/2015 al ministrului Administraţiei şi Internelor.

  Însemnul heraldic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei  Basarab” al Judeţului Olt din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă va păstra în compoziţie elemente din stema Ministerului Afacerilor Interne, după cum urmează: pe fond purpuriu, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde. 

insemn isu olt m

  

Pe pieptul acvilei este un scut despicat şi semi-tăiat la dextra: pe purpuriu se află două topoare încrucişate în săritoare, suprapuse de o cască de pompier aşezată din profil, dedesubt o grenadă explodând, de la care pornesc în dreapta şi stânga ramuri de stejar, totul de argint; pe argint se găsesc o turtă portocalie, încărcată cu un triunghi albastru, alezat; iar pe albastru este trecut un turn de argint, donjonat de un turnuleţ crenelat de acelaşi metal.

  În partea inferioară, sub acvilă, este scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă deviza „AUDACIA ET DEVOTIO (CURAJ ŞI DEVOTAMENT)”.

  Semnificaţiile elementelor însumate:

  Casca şi topoarele sunt preluate din însemnele pompierilor militari folosite din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Grenada explodând aminteşte de participarea pompierilor militari la Războiul pentru Cucerirea Independenţei de Stat a României.

Ramurile de stejar reprezintă forţa, puterea, autoritatea veche, turta portocalie cu triunghiul albastru, alezat simbolizează protecţia civilă, iar turnul donjonat este un element preluat de la stema judeţului Olt pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

 „Însemnele heraldice proprii, instituite şi utilizate în M.A.I. constituie mijloace de identificare şi particularizare a structurilor şi personalului acestuia, îmbinând, prin simbolistica lor, tradiţiile de armă cu reprezentări actuale.

 Până la întocmirea şi aprobarea însemnului heraldic propriu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt, conform legislaţiei în vigoare, folosea însemnul heraldic al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Începând cu data publicării în Monitorul Oficial a însemnului heraldic, toate documentele emise de ISU Olt vor avea noul element grafic”, a declarat plutonierul major Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt. 

Laurenţiu STĂNESCU

–––––––––––––

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt a primit Drapelul de Luptă

Inspectorul- şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, colonelul Drejoi Tudor-Dorel, a primit de la  inspectorul general al Jandarmeriei Române, generalul maior dr. Mircea Olaru,  “Drapelul de Luptă”, acordat Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, ca urmare a excelentei activităţi a instituţiei pe care o conduce.IJJ Olt- inmanare Drapel 035

Înmânarea “Drapelului de Luptă” a avut loc în cadrul unui ceremonial militar desfăşurat, la începutul acestei luni, în faţa Prefecturii Olt şi la care au participat şi efectivele Unităţii Speciale de Gardă şi Protocol a Jandarmeriei.

La evenimentul unic în viaţa fiecărei unităţi militare, precum şi a comunităţii pe care o reprezintă au participat prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, subprefectul Emanuel Oproiu, vicepreședintele CJ Olt, Marius Oprescu, primarul municipiului Slatina, Emil Popa, deputatul Emil Moț, preşedintele ATOP Olt, consilierul judeţean Petre Idoraş, reprezentanți ai celorlalte instituţii subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar şi ai instituţiilor deconcentrate din judeţ, manageri ai importanţilor agenţi economici de pe platforma industrială slătineană, câţiva primari,  precum şi comandanţi ai Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi de la Drăgăşani şi ai inspectoratelor judeţene de jandarmi din judeţele Dolj, Argeş, Vâlcea, Teleorman.  

Solemnul eveniment s-a bucurat şi de prezenţa unor oaspeţi de seamă, o delegație din partea bazei militare de la Deveselu, condusă de cei doi comandanţi: american- căpitanul William Garren (comandantul Naval Support Facility – NSF Deveselu) şi cel roman- colonelul Veronel – Cristian Vavură (comandantul Bazei 99 a Armatei Române) asistând la fastuosul ceremonial.

Colonelul Tudor-Dorel Drejoi, inspectorul șef al IJJ Olt, a primit din partea comandantului American, William Garren, un tablou care înfăţişează aspect din judeşul Olt şi din baza militară de la Deveselu.

În alocuţiunea sa, inspectorul general al Jandarmeriei Române, generalul Mircea Olaru, a transmis mesajul vicepremierului şi ministrului al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, şi a declarat că “Drapelul de Luptă” primit de IJJ Olt este obţinut graţie muncii valoroase depuse de jandarmii olteni:

„Este unul dintre cele mai importante momente din existenţa unei unităţi militare şi reprezintă, totodată, un simbol al onoarei câştigate, al curajului predecesorilor, dar şi al legământului pe care fiecare dintre dumneavoastră l-aţi făcut pentru apărarea tezaurului identitar naţional. Prin munca pe care fiecare dintre dumneavoastră o depune zi de zi în slujba românilor, aveţi o contribuţie valoroasă la dezvoltarea şi consolidarea sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”.

Drapelul de luptă se acordă, conform Legii nr. 34 din 1995,  marilor unităţi şi unităţilor militare, prin decret al Preşedintelui României, la propunerea ministrului apărării naţionale, a ministrului de interne sau a directorului Serviciului Român de Informaţii.

Simbol al unităţii, al onoarei şi gloriei militare, Drapelul de Luptă este păstrat   într-o vitrină sigilată, de unde este scos cu aprobarea comandantului unităţii şi numai la anumite ceremonii militare – Ziua Naţională a României, Ziua Drapelului Naţional, Ziua Imnului Naţional, Ziua Armatei, la depunerea jurământului sau la funeralii militare.

“Decretul de acordare a Drapelului de Luptă Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt a fost semnat la data de 18 februarie a.c., de Preşedintele României.

Ori de câte ori este scos, Drapelul de Luptă este apărat de Garda Drapelului, formată din 7 militari – comandantul gărzii, militarul port-drapel şi 5 însoţitori. Toţi membrii gărzii sunt înarmaţi cu muniţie de război, iar dacă integritatea Drapelului de Luptă ar fi ameninţată, garda îl apără chiar cu preţul vieţii”, a declarat Emanuel Botan, purtătorul de cuvânt al IJJ Olt.

Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare pe Bvd. A.I.Cuza,  în ritmul muzicii fanfarei militare, spre încântarea mulţimii de slătineni prezente la faţa locului.

Rareş PETRIŞOR

–––––––––––––

Concurs între pompierii profesionişti

din Olt

 Concursurile serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă se organizează în fiecare an, în perioada iunie-septembrie, având ca obiectiv fundamental dezvoltarea şiDSC_0277 2 perfecţionarea aptitudinilor şi a deprinderilor specifice, necesare îndeplinirii acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă. 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt a organizat, săptămâna trecută, faza pe unitate a concursurilor, la care au participat echipaje din cadrul Detaşamentului Slatina, Detaşamentului Caracal şi Staţiei Scorniceşti.

Echipajele participante şi-au demonstrat abilităţile la următoarele probe:

  • Scara de fereastră;
  • Pista cu obstacole pe 100 de metri;
  • Ştafeta 4X100 de metri;
  • Realizarea dispozitivului de intervenţie la motopompă.

Toate echipele au primit din partea Asociaţiei Sportive „Pompierul” Olt cupe, diplome şi premii.

Prima probă din concurs (scara de fereastră) s-a desfăşurat la sediul ISU Olt, restul probelor continuând pe Stadionul „1 Mai” din Slatina.    

–––––––––––––

Poliţiştii şi jandarmii, acţiuni pentru reducerea numărului accidentelor

   Serviciul  Rutier şi  Serviciul Ordine Publică din cadrul I.P.J. Olt, au organizat în ultimele zile, pe raza judeţului Olt, o acţiune comună de către,  pentru eliminarea  cauzelor care generează comiterea accidentelor rutiere, precum şi pentru combaterea infracţiunilor contra patrimoniului şi persoanelor. La această acţiune au participat 61 de poliţişti din cadrul structurilor de poliţie rutieră, 62 de poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică şi 54 de jandarmi.

Rezultatele acţiunii menite să conducă în final la reducerea n umărului accidentelor rutiere din judeţul nostru au constat în 809 sancţiuni contravenţionale aplicate; 10 infracţiuni constatate; 44 de permise reţinute şi 10 certificate de înmatriculare reţinute.

–––––––––––––

România, prin Jandarmeria Română, a prezidat Ceremonia de schimbare a comandantului
EUROGENDFOR

Cu prilejul ceremoniei de schimbare a Comandantului Forţei de Jandarmerie Europene (EUROGENDFOR), inspectorul general al Jandarmeriei Române a transmis din partea domnului Gabriel OPREA, prim-ministru interimar al Guvernului României, viceprim-ministru pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, aprecierile pentru buna cooperare dintre forţele de jandarmerie din Europa, subliniind angajamentul ferm pe care România şi l-a asumat la preluarea preşedinţiei acestui for internaţional, în acest an.

IMG_0592
Ceremonia a fost organizată vineri, 26 iunie a.c., la Vicenza (Italia), fiind prezidată de inspectorul general al Jandarmeriei Române general-maior dr. Mircea OLARU, în calitate de preşedinte al Comitetului Interministerial de Nivel Înalt al EUROGENDFOR – CIMIN.
În cadrul ceremoniei, funcţia de comandant al EUROGENDFOR a fost predată de domnul colonel Francisco ESTEBAN PEREZ (din Garda Civilă Spaniolă) domnului colonel Philippe RIO (din Jandarmeria Franceză).
În discursul susţinut cu acest prilej, domnul general-maior dr. Mircea OLARU a mulţumit domnului colonel Francisco ESTEBAN PEREZ pentru activitatea desfăşurată în ultimii 2 ani, în special pentru coordonarea misiunilor EUROGENDFOR din Afganistan, Mali şi Republica Centrafricană.
Totodată, au fost conferite post mortem 3 medalii ale EUROGENDFOR pentru trei jandarmi, doi din Spania şi unul din Italia, care şi-au pierdut viaţa în misiunea desfăşurată în Afganistan.
La activitate au participat reprezentanţi ai celor 7 state membre cu drepturi depline ale EUROGENDFOR (Franţa, Italia, Olanda, Spania, Portugalia, Polonia şi România). De asemenea, ceremonia s-a bucurat de prezenţa unor delegaţii din Lituania – membru partener şi din Turcia – membru observator, precum şi a unor oficialităţi locale şi diplomaţi străini.

–––––––––––––

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a implementat proiectul „DataProject Management System”

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a anunţat finalizarea proiectului „DataProject Management System – instrument de gestiune şi monitorizare a proiectelor din cadrul ANOFM”, implementat în parteneriat cu SC IT SYSTEMS INTERNATIONAL SRL, în perioada 06.01.2014 – 05.07.2015. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 4 “Modernizarea Serviciului Public de Ocupare”, Domeniul Major de Intervenţie 4.1 „Întărirea capacităţii SPO pentru furnizarea serviciilor de ocupare”.

Proiectul a implementat o soluţie informatică ce se constituie într-un instrument de lucru pentru angajaţii SPO, cu rolul de a asigura o gestiune riguroasă a proiectelor aflate în derulare sau în etapa de sustenabilitate. Acesta va putea fi utilizat ca instrument de gestionare şi monitorizare a proiectelor ANOFM în timpul implementării, cu referire la activităţi, resurse, experţi, grup ţintă, achiziţii, echipamente, precum şi posibilitatea de analiză şi diseminare a rezultatelor la nivel naţional, în perioada implementării şi în etapa de sustenabilitate.

DataProject Management System s-a desfaşurat pe o perioadă de 18 luni, într-un ritm alert şi cu un efort susţinut din partea tuturor celor implicaţi în derularea acestuia, timp în care s-au realizat: crearea unui site web al proiectului, colectarea datelor, elaborarea specificatiilor tehnice si achizitionarea soluţiei informatice pentru gestionarea şi monitorizarea proiectelor, precum şi crearea componentei publice ce asigură legatura cu utilizatorii externi, respectiv Portalul DataProject Management System.

Obiectivul general al proiectului, reprezentat de îmbunătăţirea, creşterea calităţii şi transparenţei serviciilor de ocupare oferite de SPO, precum şi obiectivele specifice vizate de proiect, au fost îndeplinite prin realizarea şi implementarea unui sistem prin care să se gestioneze şi monitorizeze proiectele aflate în implementare în cadrul SPO/ANOFM. Soluţia oferită acoperă cerinţele legate de centralizarea, monitorizarea şi analiza datelor privind proiectele la nivel SPO si a organizaţiilor partenere prin funcţionalităţile componentei de back-office a platformei, respectiv aplicaţia utilizată în intranet-ul instituţiei, precum şi cerintele legate de transparenţă şi calitate în special prin funcţionalităţile componentei Portal.

Proiectul s-a derulat conform graficului prevazut, cu atingerea tuturor obiectivelor şi indicatorilor propuşi.

––––––––––––––

Amenzi de peste 20 mii lei aplicate de jandarmi

 

  Jandarmii olteni au acţionat zilnic, în perioada 26 iunie 02 iulie a.c., la nivelul judeţului Olt, pentru menţinerea şi asigurarea ordinii şi siguranţei publice, efectuând 163 de misiuni de menţinere şi asigurare a ordinii publice, cu numai 92 de angajaţi.DSC02668

Alţi 21 de jandarmi au executat şi un număr de 7 misiuni în cooperare/colaborare cu alte instituţii.

  Dar jandarmii din judeţul nostru au aplicat şi 85 de sancţiuni contravenţionale, 16 avertismente şi 69 de amenzi, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 22.780 lei.

  “De asemenea, efectivele Jandarmeriei Române au constatat un număr de 17 infracţiuni, dintre care 4 infracţiuni în mod independent şi 13 infracţiuni în cooperare cu Poliţia, cu 17  autori identificaţi”, a declarat maiorul Irinel Constantin Staicu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de jandarmi Olt.

Lasă un răspuns