Slătinenii au vrut schimbarea în fruntea administrației publice locale și la alegerile din iunie 2024 au ales un primar liberal (Mario de Mezzo), în locul celui social- democrat ( Emil Moț) care a fost edilul urbei timp de două mandate, începând cu anul 2016.
Depunerea jurământului de primar a lui Mario de Mezzo a avut loc pe 25 octombrie 2004 iar acum, la început de an și la numai câteva luni de la ocuparea funcției de edil, șeful admnistrației reședinței de județ lucrează la primul său Proiect de Buget, acela pentru anul 2025.
În cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc la sediul Primăriei Slatina, pe data de 6 februarie a.c., Mario de Mezzo a vorbit despre proiectele ambițioase prinse în Draft-ul de buget, care vor schimba fața Slatinei și care vor conduce, așa cum își dorește, la realegerea sa ca primar la următorul tur de scrutin al alegerilor locale.
Bugetul, care va fi pus în trasparență publică și despre care consideră că va crea anumite comentarii din partea unor nemulțumiți, va fi, aparent, mai mic pentru instituțiile de învățământ și va viza lucrări de modernizare a străzilor, spațiilor verzi, înlocuirea lifturilor, reamenajarea Esplanadei și a pistelor de biciclete, precum și construirea de parcări, terenuri de sport, a unei săli de sport, a unor locuri de joacă și a unui aqua park . De asemenea, se vor realiza iluminatul architectural și festiv, cel mai important proiect fiind transformarea zonei ultracentrale într-o zonă de referință la nivel national.
„Lucrăm la bugetul primăriei pentru anul 2025. Pot să vă spun că avem cel mai mare buget de investiții în municipiul Slatina, din ultimii patru ani. Aproximativ 200 de milioane de lei, alocați pentru investiții, din buget local, din PNRR (Planul Național de redresare și Reziliență n.r.), «Anghel Saligny» (Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» n.r.) și fonduri europene. O să avem un prim draft de buget pe care o să îl punem în transparență zilele acestea, dar acel draft de buget- anunț de pe acum-, va suferi modificări, în funcție de cotele defalcate pe care ni le va da Guvernul. Partea noastră va fi destul de stabilă, dar bugetul final va arăta un pic altfel. În acel buget pe care îl vom pune în transparență, mă aștept la critici și atacuri pe un subiect foarte sensibil: scăderea bugetului la școli.
(…) Am să vă spun câteva exemple de proiecte mari prinse în bugetul de anul acesta. Vom face un studiu de fezabilitate și alte studii necesare pentru construirea unui aqua park, (…) vom face o sală de sport municipală, (…) și înlocuim toate ascensoarele nefuncționale. Facem parcare de 500 de locuri pe Constantin Brâncoveanu, «Park & Ride», prin proiect european. Două terenuri de sport, unul pe Brâncoveanu, acolo unde este și „Park & Ride”, altul pe strada Văilor. Vor fi terenuri de sport de ultimă generație, vor fi bijuterii și ambele sunt pe fonduri europene.”, a declarat edilul slătinean.
Parcări supraetajate, parcări pentru biciclete, reamenajarea Esplanadei, modernizarea a 30 de străzi și a întregului Bulevard A. I. Cuza
„Modernizăm tot A. I. Cuza, de la fostul Magazin «Oltul» până la gară, inclusiv piațeta de la Casa de Cultură a Tineretului, pe fonduri europene. Iar dorința mea este ca spațiul de la Magazinul «Oltul», până la Poștă, să fie amprenta mea asupra orașului în primul mandat. Îmi doresc să fie ceva absolut spectaculos, ceva care nu mai există în România, într-un municipiu reședință de județ, nici măcar la Oradea. Am avut o întâlnire cu arhitecții săptămâna aceasta, cu arhitecții care ne fac niște proiecte.
Modernizarea nu înseamnă eliminarea pistelor de bicicletă, reașezarea lor cu logică. Din câte știu eu, nu au voie să fie făcute pe trotuar. Esplanada, de asemenea, o actualizăm un pic. Nu o spargem, deși mi-aș dori foarte tare să o spargem, să intrăm cu buldozerul în ea, să o dăm toată jos.
Aia e, din punctul meu de vedere, o nenorocire. De la granit să ajungem la pavele de beton, de la un spațiu luminos să ajungem la un spațiu obscur, de la o zonă cu fântâni care să dea un pic de răcoare zonei, să ajungem la o zonă aridă, mi se pare un regres uriaș.
Dar nu vreau ca la atât de scurt timp să le creăm din nou disconfort locuitorilor din zonă, spărgând din nou Esplanada.
Și atunci doar o vom împrospăta un pic, cu mobilier urban, o vom decora și o vom aduce mai multă verdeață în zonă. Tot pe proiect european. Vom face locuri de joacă despre care eu cred că vor seta un nou standard pentru ceea ce înseamnă locurile de joacă în Slatina și vor fi locuri de joacă așa cum ar trebui să fie în anul 2025. DASIP va face moderniza și reabilita 30 de străzi anul acesta. Nevoia este mult mai mare și, la fiecare stradă pe care o reabilităm avem, am pe conturile de Facebook sau TikTok, zeci de comentarii: Dar strada cutare, când? Dar strada cutare, când? Le spun oamenilor că le luăm pe toate, pe rând. Nu le putem face toată odată. Mandatul are patru ani și le vom face, progresiv, pe toate. Anul acesta, vom face 30 de străzi și vom continua.
Avem aproximativ 25 de SF-uri, DALI-uri (n.r,- Documentație de Avizare a Lucrărilor de Investiții) și PT-uri (n.r.- Proiecte Tehnice), pentru străzi și iluminat, parcări pentru mașini și biciclete. L-am rugat pe domnul Claudiu Dascălu (n.r.- directorul DASIP Slatina) unul dintre pesediștii cei mai de încredere din Primăria Slatina pe care îi am, un profesionist desăvârșit, să identifice 3 zone în care să construim parcări supraetajate și 3 zone în care să amplasăm 3 parcări de biciclete, unde oamenii vor putea să închirieze, pentru sume modice, să-și lase bicicletele acolo, să nu mai urce pe scări, să nu le mai lase pe scări și așa mai departe. Și, îmi doresc foarte tare, să facem un proiect de iluminat arhitectural și iluminat festiv.
Vom da drumul la un studiu de fezabilitate pe aceste două lucruri, pentru că Slatina are nevoie să-și pună în valoare obiectivele, chiar și cele mai comuniste. De exemplu, vom încerca să iluminăm arhitectural Prefectura și clădirea Consiliului Județean. Ele nu sunt clădiri vechi, care să reprezinte sau simbolice neapărat în sensul clasic, de vechi al orașului, cum sunt clădirile de jos din oraș. Dar ele, cu o iluminare arhitecturală gândită bine, pot să fie puse în valoare și ne dorim să facem acest lucru.”, a precizat primarul Mario de Mezzo.
Slatina strălucitoare cu implicarea tuturor
Primarul Slatinei a mai spus că investițiile care se vor face trebuie și păstrate, astfel că prin respect și educație civică fiecare dintre cetățeni să participe la marele proiect al edilului, acela de a face Slatina strălucitoare.
”În casă la noi, suntem responsabili fiecare de cât de curat sau murdar este, cât de îngrijit sau neîngrijit este, cât de dezordine sau ordine este. Însă în momentul în care ieșim din bloc, este responsabilitatea Primăriei. Așa că îmi doresc să intrăm în fiecare cartier, să modernizăm spațiile verzi, să modernizăm locurile de joacă, să renovăm și recondiționăm tot ce înseamnă spațiul verde între blocuri pe cartiere, astfel încât oamenii să se bucure să iasă din casă și să petreacă timp în comunitatea lor restrânsă. În același timp, așa cum am mai spus de mai multe ori, sigur este responsabilitatea noastră a Primăriei să facem Slatina strălucitoare, dar este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să o păstrăm așa. De aceea, vor fi aspru sancționați cei care nu folosesc pubele de gunoi corespunzător, cum s-a și întâmplat.
Adică, ajungi până lângă gunoi- eu nu înțeleg, mă rog-, și nu mai apeși pedala să arunci sacul în pubelă. Nu înțeleg, dar vom vedea.
Sursa foto: captura video Facebook Mario de Mezzo.
Un exemplu este strada Păcii, lângă Baza Sportivă numărul 5. Toată zona aceea de spațiu verde urmează să fie refăcută și modernizată, gândită ca o grădină între blocuri, ca un mic părculeț între blocuri. Cu iluminat, cu băncuțe, cu flori, cu alei pietonale. Încercăm să ne gândim la cât de multe aspecte putem să acoperim, cât mai multe nevoi. Dar când baza de sport de la Școala 5, cred că pot să-i spun deja Baza Sportivă «Profesor Ion Pârvulescu», așa se va numi, va fi gata împreună cu spațiul verde de acolo și cu locul de joacă nou pe care îl facem pe strada Trandafirilor lângă Școala 5, care va fi un loc de joacă absolut senzațional, cu iluminat, cu umbrire, tot cartierul se va schimba.
Și până acum, decât 30 de ani, nu a intrat nimeni în cartiere. Administrația a fost în anumite momente ale ei preocupată să schimbe fața orașului în zonele centrale. Dar avem oameni care locuiesc pe Păcii, de exemplu, și eu mă duc să verific lucrările și, când mă văd oamenii acolo, vin și îmi strâng mâna și îmi spun: ”Dom’le, de 30 de ani locuiesc, sau de 50 de ani locuiesc, aici m-am născut, aici am crescut, aici n-a venit nimeni să aranjeze nimic Asta aici a crescut de la natură. O să vedeți, o să vă invit când va fi gata, să vedeți ce frumos va arăta!”, a completat primarul Slatinei, Mario de Mezzo.
Daniela DENGHEL