Senatorul Paul Stănescu: ”Codul Administrativ va fi adoptat curând printr-o ordonanță de urgență”

Guvernul va aproba proiectul de Cod Administrativ prin ordonanţă de urgenţă, după alegerile europarlamentare, cel mai probabil. Proiectul de lege care introduce pensii speciale şi pentru aleşii locali a fost adoptat iniţial în Parlament, dar a fost declarat neconstituţional, în urma sesizării Curţii Constituţionale.

DSCN7893 bs W
Despre acest lucru le-a vorbit și senatorul Paul Stănescu primarilor la întâlnirea anuală a AcoR Filiala Olt.
„În Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat, s-a luat o decizia politică potrivit căreia Codul Administrativ va fi trecut prin ordonanţă de urgenţă de către guvern. Din câte ştiu, acest cod a trenat foarte mult pentru că ministrul Toader nu a fost de acord, spunând că este o lege complexă organică. Nu exclud ca fostul ministru să aibă dreptate, dar cred că actualul guvern îl va trece cât de repede prin ordonaţă de urgenţă, cam în maximum o lună. Chiar dacă este o lege organică, Codul Administrativ, şi o spun ca unul care a lucrat în administraţie foarte mulţi ani, clarifică foarte multe lucruri atât în ceea ce priveşte administraţia publică locală, cât şi în cea centrală”, a declarat Paul Stănescu pentru Gazeta Nouă.

Mulți primari sunt nemulțumiți că primesc pensii foarte mici după ce au deținut mai multe mandate de edili, lucru despre care a vorbit și fostul vicepremier Paul Stănescu:
„Tot timpul am dat un exemplu din Olt. Primarul din Şerbăneşti, Titi Peligrad, care a lucrat în primărie de la 18 ani, din ’90 a fost primarul comunei, şi a ieşit la pensie acum trei ani cu 1.270 de lei. După şapte mandate de primar să ai aşa o pensie nu cred că este în regulă. Aşa cum ştiţi, primarii nu au voie să aibă alte activităţi, iar dacă alte categorii primesc aceste pensii, fie că vorbim de judecători, de procurori, şi primarii trebuie să primească o pensie. Cred că este o chestiune normală, nu am făcut un mare lucru pentru primari. Dar Codul Administrativ este mult mai complex şi reglementează foarte multe lucruri”.

Primul ministru al României, Viorica Dăncilă, a confirmat recent, într-o conferință de presă susținută la Frasin, județul Suceava, că va fi adoptat Codul Administrativ după alegerile europarlamentare, ”ca să nu se interpreteze”:
„Din discuţiile cu primarii am înţeles interesul major pentru Codul Administrativ. Vreau să îi asigur pe toţi primarii, indiferent de culoare politică, pentru că vor beneficia toţi, că voi da Codul Administrativ prin ordonanţă de urgenţă, pentru că am convingerea că acesta va aduce ordine în sistemul administrativ”.

Deputații au adoptat proiectul de lege care prevede, printre altele, și pensii speciale pentru aleșii locali, în luna iulie adin 2018. Totodată, primarii și consilierii locali ar urma să aibă dreptul a afaceri pe persoană fizică autorizată, după modelul parlamentarilor.
CCR a explicat, pe 6 noiembrie 2018, de ce proiectul de lege a fost declarat neconstituţional. Judecătorii spuneau că acest act normativ a fost adoptat fără avizul Consiliului Economic şi Social, încălcându-se şi principiul bicameralismului.