PSD propune măsuri economico-sociale pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus

Marius Iancu, deputat PSD de Olt, spune că în această perioada în care numărul persoanelor din țara noastră infectate cu coronavirus a crescut este necesară luarea unei serii de măsuri la nivel național.

marius-iancu-li
Pentru că partidul din care face parte pune pe primul plan sănătatea și bunăstarea românilor, PSD a gândit câteva măsuri pe care le propune actualei conduceri a țării, luând în calcul cetățenii români din țară, precum și pe cei din Diaspora.

”PSD se implică, în continuare, în viața românilor și vrem să limităm efectele produse de epidemia de COVID-19.
Nu facem poze, nu ne lăudăm, ci propunem 9 măsuri economice și sociale:
1. Realocarea din bugetul de stat a unei prime tranșe de 10 miliarde de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, în vederea achiziționării de medicamente, materiale sanitare și echipamente medicale.
2. Ministerul Sănătății trebuie să asigure gratuit medicamente, materiale sanitare și echipamente medicale pentru prevenirea coronavirus, prin intermediul medicilor de familie.
3. Guvernul va finanța o schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de lei pentru sprijinirea companiilor strategice naționale CFR și TAROM. ( modificarea proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.12/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare).
4. Scutirea de la plata contribuțiilor (CAS si CASS) pentru o perioadă de 3 luni pentru angajații companiilor care activează în domeniile turismului, transportului și divertismentului. Acestea vor fi suportate de către stat.
5. Pentru persoanele aflate în izolare/carantină se va asigura plata facturilor pentru utilități și suspendarea pentru 3 luni a plății ratelor bancare. De asemenea, se vor suplimenta bugetele primăriilor prin transfer de la bugetul de stat pentru a asigura un coș minim de alimente celor aflați în izolare la domiciliu.
6. În situația în care epidemia de coronavirus ajunge în etapa a treia (peste 2000 de cazuri confirmate) se va suspenda, pentru 3 luni, plata ratelor bancare pentru populație.
7. Angajații IMM-urilor din sectoarele puternic afectate de impactul negativ al crizei coronavirus vor fi scutiți de plata contribuțiilor și a impozitului pe venit.
8. Guvernul va elabora un plan privind stocurile de hrană pentru populație, prin protocoale cu furnizorii, distribuitorii și retailerii de alimente.
9. Românii din țară, precum și cei din Diaspora care s-au întors acasă și care nu beneficiază de o asigurare de sănătate în țară vor avea parte de tratament gratuit în cazul infectării cu coronavirus.
Sper ca decidenții politici care conduc acum România să țină cont de aceste propuneri, să se gândească la sănătatea și bunăstarea românilor, la economia României, și nu la interesele electorale, de moment”.