Primarul Emil Moț a spus că din Bugetul Slatinei votat pentru anul 2024 aproape jumătate va merge în investiții

 

Consilierii locali slătineni au aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al Municipiului Slatina, pentru anul 2024, într-o ședință în care liberalii fie s-au abținut să voteze anumite capitole, fie au făcut mențiuni… ”nepregătite”.

 

Pe Ordinea de zi a ședinței de Consiliu  Local s-au aflat, împreună cu proiectul Bugetului pe anul 2024, în total 12 proiecte de hotărâre. Cel mai important proiect a fost, desigur, cel de venituri și cheltuieli pe anul în curs, aprobarea programului obiectivelor de investiții și a programului de dotări pe anul 2024, aprobarea repartizării excedentului în vederea finanțării cheltuielilor secțiunii de dezvoltare aferentă bugetului pe anul 2024, aprobarea fișelor obiectivelor de investiții, precum și aprobarea programului obiectivelor de investiții la unitățile de învățământ pe anul 2024.

 

Înaintea ședinței de consiliu pentru votarea bugetului, primarul Emil Moț a prezentat proiectul de hotărâre într-o conferință de presă.

Edilul a trecut în revistă principalele capitole de investiții ale municipalității, pentru anul 2024 și a precizat că bugetul acoperă cheltuielile de funcționare și are prevăzute sume importante pentru investiții, atât din bugetul propriu al primăriei, cât și din fonduri europene, primarul menționând că din totalul de 450 milioane lei, aproape jumătate va merge în investițiile din municipiu, către proiecte necesare pentru cetăţenii oraşului.

„Bugetul municipiului Slatina are o valoare totală de 449.430.000 lei. În bani vechi înseamnă undeva la peste patru mii de miliarde. Bugetul se compune în felul următor: total venituri – 376.658.000 lei, la care se adaugă un excedent de 72.772.000 lei. Excedentul provine din banii pe care nu i-am cheltuit anul trecut. Sunt anumite lucrări care nu sunt finalizate, sunt anumite facturi care nu au fost depuse și excedentul se rostogolește din anul 2023, în anul 2024. Un lucru este clar și cert, am asigurat tot ce înseamnă cheltuieli salariale și cheltuielile pe bunuri și servicii. Adică, Primăria, în anul 2024, nu va avea nicio problemă în ceea ce privește plata salariilor și a ceea ce înseamnă birotică”, a declarant primarul Emil Moț.

 

 

 

 

Edilul a spus că investițiile înseamnă undeva la 1,2 miliarde lei, doar din banii de la bugetul local, dar că, în schimb, au fost obținute 9 ( nouă) miliarde lei din fonduri europene.

”În 2023, am făcut trei studii de fezabilitate pentru terenuri de sport la trei unități de învățământ din oraș. Știm baza sportivă de la Școala Nr.5, iar aceasta va fi reabilitată total, cu tribune, teren de fotbal, teren de handbal, mese de teqball ( sportul care combină tenisul de masa și fotbalul), plus noi locuri de parcare în zonă. Alocarea este de 5 milioane de lei. De asemenea, la Școala Nr. 3, alocăm 3 milioane de lei. Dăm gardurile jos, pentru că terenul e al nostru, și facem terenuri de baschet, de fotbal, de handbal, plus supralărgire străzii cu locuri de parcare.

Redăm aceste terenuri tuturor copiilor din Slatina. În plus, toate vor avea nocturnă. La Școala Nr. 7, „Vlaicu Vodă”, am identificat un teren care este al Primăriei și acolo vom face un nou teren multifuncțional pentru toți copiii din Slatina. Am alocat două milioane de lei pentru acest proiect. Aceste proiecte sunt începute din vară, știți procedura, dar din punctul meu de vedere, undeva la sfârșitul toamnei, aceste terenuri vor fi funcționale. După ce a fost aprobat bugetul, dăm drumul la procedura de licitație.

De asemenea, primăria va aloca fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice la încă șapte unități de învățământ din municipiu și va continua să subvenționeze transportul în comun pentru elevi, studenți și pensionari.”, a precizat Emil Moț vorbind despre investițiile majore la instituțiile de învățământ din municipiul Slatina.

 

 

De asemenea, se va continua programul de reabilitare termică a blocurilor de locuit. A fost alocată suma de 5 milioane lei pentru aceste proiecte, 54 de blocuri fiind pe lista din acest an. Din anul 2020 și până acum, 164 de noi imobile au fost reabilitate termic.

Edilul slătinean, Emil Moț,  își cere scuze cetățenilor pentru disconfortul creat de lucrările care se derulează în întreg municipiul Slatina și îi roagă să fie răbdători:

 ”Anul acesta vom face un contract-cadru pentru reparații și absolut fiecare stradă afectată de aceste lucrări va fi refăcută de la zero. Cu această ocazie vreau să vă solicit răbdare, pentru că totul va reveni la forma inițială.”

Cei care doresc să vadă structura Bugetului Local Slatina pe anul 2024 vor putea găsi documentul aici: 

Proiect_1_.pdf (primariaslatina.ro)