Paul Stănescu: „Da, pentru Olt-Romanaţi”

 

paul-stanescu-senator-3-fara-bleu

Senatorul Paul Stănescu este de părere că atribuirea numelui de Romanaţi la cel al judeţului Olt constituie o reparaţie morală pentru oltenii din fostul judeţ cu acest nume.

 

 Preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, a afirmat că este pentru prima data când un referendum de schimbare a denumirii unui judeţ are ca unice motive doar considerentele cultural şi istorice, anterior fiind numai motive care au avut în vedere interese economice şi politice.

„Oltenii nu sunt cu nimic mai prejos decât cetăţenii din alte judeţe, care au făcut din istoria lor o carte de vizită. Alba, cum sunt cei din Iaşi sau Timişoara. Şi Oltul are la fel de multe motive pentru a pune pe masă propria sa carte de vizită. Dacă vor spune «DA» la referenduul pentru schimbarea denumirii judeţului Olt în Olt-Romanaţi, oltenii vor putea scoate la lumină istoria locală care este, de fapt, istorie naţională. Nu multă lume ştie că în Romanaţiul de altă dată, la Islaz, s-a semnat proclamaţia ce a pornit Revoluţia de la 1848, aceasta fiind citită de Popa Şapcă din Celei, membru al Guvernului Provizoriu.
Decizia de a mobiliza cetăţenii pentru a susţine această iniţiativă a fost luată de către un grup de iniţiativă format din parlamentari din toate partidele, primari, viceprimari, din reprezentanţi ai instituţiilor, episcopul Slatinei şi Romanaţilor. Membrii acestui grup ad-hoc, care s-au întâlnit anul acesta pe 22 aprilie la Caracal în faţa tuturor reprezentanţilor mass-media, au susţinut că această iniţiativă reprezintă o reparaţie morală şi istorică faţă de toţi cetăţenii judeţului Olt. Este un judeţ cu greutate istorică ce merită promovată şi cunoscută mai bine de către toţi românii”, a declarat senatorul Paul Stănescu.

Aşa cum susţinătorii acestei iniţiative au declarat în mai multe rânduri, şeful pesediştilor olteni, fostul preşedinte al CJ Olt, senatorul Paul Stănescu, a întărit ideea că documentele oficiale şi actele personale ale cetăţenilor nu vor trebui schimbate, fiind scutiţi de costuri suplimentare, decât numai atunci când acestea ajung la data normală a expirării lor.

Daniela DENGHEL