Marin Bobeş, preşedintele interimar al Mişcării Populare Olt, a declarat într-o conferinţă de presă că organizaţia pe care o conduce şi-a propus ca la alegerile locale din acest an să aibă candidaţi în toate cele 112 localităţi din judeţ.
„Ne-am propus şi sigur vom îndeplini acest deziderat”, a spus sigur pe el noul preşedinte al Organizaţiei Judeţene Olt a Mişcării Populare.
Fostul parlamentar a precizat că în Mişcarea Populară Olt sunt 3300 de membri în prezent şi 47 de organizaţii locale şi că în luna aprilie va avea loc lansarea candidaţilor, eveniment la care vor fi invitaţi să paticipe mai mulţi lideri centrali ai Mişcării Populare, în special preşedintele Traian Băsescu (care a mai venit în Slatina în anul 2004 de trei ori şi atunci PD-ul condus de Bobeş în Olt a câştigat Primăria Slatina).
Despre alegerile interne în cadrul Organizaţiei Judeţene, care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 23 ianuarie, Marin Bobeş a menţionat că pentru a avea legitimitate noua conducere este necesar să existe „măcar” jumătate din organizaţiile locale înfiinţate, lucru care la acea dată n-ar fi fost posibil din cauză că nu erau înfiinţate decât în jur de 30 de organizaţii din cele 112.
În cadrul conferinţei au fost prezentaţi candidaţii la alegerile locale din luna iunie a acestui an din patru localităţi, toţi foşti colegi de partid cu Marin Bobeş din vremea când acesta era în Partidul Democrat. Doi dintre ei sunt consilieri locali din partea PNL, Milena Mandreş- la Gârcov şi Florin Stoica- la Priseaca, unul este fost consilier PD şi omul care se ocupă “de gunoaie” în Primăria Corabia, Rodian Grecu, cel de-al patrulea fiind cadidatul la Tia Mare, Nuţu Dumitru, socrul jurnalistului Robert Turcescu.
Cât despre fostul preşedinte interimar al MP, Marian Vasile, care a demisionat din toate funcţiile deţinute în partid, la începutul lunii ianuarie, şi care acum este simpatizant al PNL-ului şi a anunţat că va candida la alegerile locale din partea liberalilor, Bobeş a afirmat că speră să se răzgândească şi să se întoarcă în Mişcarea Populară şi să fie candidat la Primăria Studina, unde este primar acum, din partea popularilor. Cât despre faptul că acesta a fost reales preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară- Olt, Bobeş a spus că, în mod normal, la fundaţie nu se fac alegeri, dar că este o situaţie care-l nemulţumeşte şi că va anunţa forurile superioare, în principal va lua legătura cu preşedintele pe ţară al Fundaţiei Mişcarea Populară, fostul ministru al Justiţiei şi fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.
Fost iniţiator al legii privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, Marin Bobeş a declarat că logica aplicată atunci, în acel moment, era de a se continua în întreaga ţară proiectele începute la nivelul administraţiilor locale, astfel încât trebuia asigurată continuitatea în fruntea localităţilor.
În prezent, este de acord cu schimbarea aceleiaşi legi, în aşa fel încât primarii să fie aleşi în două tururi, nu pentru că partidele mici, în general, au mai puţini primari, cu toate că şi acesta ar putea fi un motiv real acum, din punctul său de vedere.
Pentru că, a mai precizat, atunci când legea alegerii primarilor dintr-un singur tur a fost adoptată, trebuia să mai fie adoptată încă o lege: „Îmi pare rău că nu am reuşit să trecem şi o lege complementară legii alegerii primarilor doar dintr-un tur de scurtin, şi anume aceea ca după două mandate de primar sau de preşedinte al Consiliului Judeţean aceştia să nu mai poată candida”.
Preşedintele intermiar al MP Olt, Marin Bobeş mizează pe buna înţelegere a şefilor de la „centru” pentru a i se da timp să facă organizaţii acolo unde nu sunt în judeţ: „Termenele sunt deja trecute. Sunt într-o situaţie dificilă, dar sper să fim înţeleşi pentru ultima oară”. Cât despre candidatul la Primăria Slatina, Bobeş a zis că are câteva variante, dar că n-a găsit încă omul potrivit: „Vreau să fie un candidat care să se poată lua cu adevărat la luptă cu adversarii. În toate organizaţiile candidaţii Mişcării Populare vor fi cei mai credibili, cu şanse maxime”.
Uşile Mişcării Populare Olt sunt deschise celor care vor să devină membri, cu condiţia ca „cei care vor veni să facă treabă”.
Marin Bobeş crede că se va afla pe lista pentru Consiliul Judeţan Olt, şi este de părere că un scor electoral de 10- 12% la alegerile locale ce ar putea fi Obţinut de MP Olt „ne-ar da dreptul la 4-5 consilieri judeţeni”. Tragetul nu pare de neatins în opinia lui Bobeş, în acest moment MP Olt fiind undeva între 6-8 % în preferinţele electoratului, pentru alegerile parlamentare popularii olteni vizând un scor electoral cuprins între 15-20%.
Singura localitate din judeţ unde există o organizaţie bine închegată este Caracalul. Aici organizaţia are peste 200 de membri, cei de bază fiind Cristian Dumitrescu şi Claudiu Matei, oameni cu state vechi pe Dreapta politicii, acesta din urmă fiind şi secretar general interimar al organizaţiei judeţene şi, de asemenea, artizan al forţării demisiei lui Marian Vasile, prin contactarea şefilor de la Bucureşti şi punerea lor în temă cu ceea ce se întâmpla în MP Olt, că nu erau organizaţii constituie, dar mai ales că „Marian Vasile nu era om de echipă”.
Spunând lucrurilor pe nume, Claudiu Matei a spus şi câteva din bucătăria internă a organizaţiei de la Olt, dar nu a ascuns că-i pare rău de pasul făcut de primarul din Studina, cu care a început un proiect, după ce Siminica Mirea i-a „dat afară” din PDL.
Şi pentru că este un pur-sânge, nu o gloabă, Claudiu Matei a declarat că nu are sens să cadideze la şefia Organizaţiei Judeţene Olt a MP, deoarece „preşedintele trebuie să fie din Slatina, fiindcă aici se face politica”.
Având organizaţie, dar nu şi candidat la Primăria Caracal, Matei a afirmat că se va face un sondaj la nivelul municipiului, care să nu includă şi candidaţi ai altor partide, în urma căruia se va stabili cine va intra în cursa electorală din iunie.
Daniela DENGHEL