Liberalii şi-au lansat candidaţii la alegerile locale, dar nu sunt „bătuţi în cuie”. Printre ei niciun primar plecat la PSD

PNL Olt- Conf prs cu A Gorghiu si V Blaga- 4.03.2016 006

Organizaţia Judeţeană Olt a Partidului Naţional Liberal şi-a lansat, la finele săptămânii trecute candidaţii la alegerile locale din iunie anul acesta.

La eveniment au fost prezenţi liderii partidului Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, aflaţi într-un turneu naţional de lansare a candidaţilor liberali.

Mai întâi a avut loc o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Olt, în care s-a discutat despre prevenţia în sănătate, despre faptul că PSD-ul este cel mai puternic adversar al liberalilor, despre problemele pe care le are Televiziunea Română şi s-a cerut demisia, de către premierul Dacian Cioloş a prefectului de Olt, pe motiv că ar face presiune pe…candidaţi liberali. Dar nu s-a adus nicio dovadă în acest sens. În schimb liderii Gorghiu şi Blaga nu au ştiut de atitudinea de combatant a candidatului la Primăria Slatina, Marius Bălaşa, în relaţia cu ziariştii din Olt şi nici de faptul că nu s-a aflat nimic despre cele întâmplate primarului din comuna Traian, Marian Negrilă. De asemenea, Vasile Blaga a negat că PNL va face alianţe politice înainte de alegerile locale cu vreun partid, iar după locale este exclusă orice alianţă cu PSD-ul, chiar dacă a fost creat precedentul cu Uniunea Soacial- Liberală, pentru că „am învăţat din greşeli”, preşedintele Traian Băsescu neavând niciun viitor politic, în accepţiunea sa, cu actualul partid. A evitat să răspundă dacă Traian Băsescu va avea un viitor politic în PNL, însă.PNL Olt- lansare candidati alegeri iunie- 4.03.2016 028- 2

Sala de festivităţi a Casei de Cultură a Sindicatelor a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de liberali veniţi din judeţ. Pe scenă, alături de Blaga şi Gorghiu s-au aflat copreşedinţii olteni, Siminica Mirea şi Gigel Ştirbu, candidatul partidului la Primăria Slatina, Marius Bălaşa, şi primarii Mădălin Teodosescu- Balş, Ion Ciocan- Osica de Sus, şi Marian Negrilă- Traian.

După discursurile politice care s-au dorit mobilizatoare, de departe cel mai energic şi antrenant a fost discursul deputatului Ştirbu, care şi-a anunţat, totodată, candidatura la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Olt. Chiar dacă nu este Andreea Marin, Gigel Ştirbu face surprize permanent şi ziariştilor (!) şi, se pare că, inclusiv colegilor de partid.

Primarul Comunei Traian, Marian Negrilă, a spus pe scenă, în atenţia tuturor că „m-am simţit abandonat de partid”, referindu-se la faptul că a fost ameninţat, i s-au incendiat culturile de grâu şi i s-a dat foc maşinii primăriei, în centrul municipiului Caracal şi, până în prezent nu se cunosc autorii, edilul făcând referire la adversarii politici.

VIDEO- PNL Olt- la lansarea candidatilor la alegerile din iunie, primarul comunei Traian, Marian Negrila, a declarat ca s-a simtit abandonat de partid

Au urcat pe scenă şi ceilalţi candidaţi din judeţ, printre aceştia aflându-se Eduard Ciocăzanu- primar al Caracalului, Ioana Gherghiţă- Corabia, Dan Stana- Piatra Olt, Ion Moisescu- Scorniceşti, Marian Tudorică- Potcoava, Sorin Baboi- Potcoava, Maria Andronie- Brebeni, Gheorghe Perieţeanu- primarul comunei Icoana şi Dan Bărgan (Directorul Direcţiei Agricole Olt)- Grădinari.

PNL Olt- lansare candidati alegeri iunie- 4.03.2016 033- 2Printre cei care au urcat pe scenă sau au fost nominalizaţi nu s-a aflat nici unul dintre primarii care au trecut la PSD cu Ordonanţa 55/2014, ordonanţa prin care, spunea Ştirbu, „Dragnea a practicat un şantaj ordinar pe banii statului”, şi în urma căreia mai mulţi primari au îngroşat rândurile PSD, printre care şi primari liberali, din dorinţa de a primi fonduri pentru continuarea proiectelor de dezvoltare începute în comunele pe care le păstoresc şi promise de vicepremierul şi ministru Dezvoltării de la acea vreme, pesedistul Liviu Dragnea.

Chiar dacă multă vreme Gigel Ştirbu a declarat că este categoric atunci când afirmă că niciun primar liberal care a trădat nu se va mai întoarce în PNL Olt, deşi de la „centru” în toată ţara s-a dat „verde” pentru reprimirea acestora, în conferinţa de presă anterioară venirii liderilor Blaga şi Gorghiu, Ştirbu a menţionat că „m-am răzgândit. Sunt bineveniţi toţi cei care vor să revină în PNL”.

Ori c-a fost prea târziu semnalul transmis de Ştirbu, ori aceştia sunt ambiţioşi şi-l „taxează” pentru înverşunarea lui de până acum de a nu le permite să se întoarcă, sau, poate, le este bine unde sunt acum, cert este faptul că nici măcar dintre primarii tineri foşti liberali care „plângeau că n-au ce să facă”, după cum a afirmat deputatul Ştirbu, nu s-a aflat vreunul în sală, darămite pe scenă.

VIDEO- anunţul candidaturii lui Ştirbu la CJ Olt şi prezentarea candidaţilor

Şi dacă lansarea s-a făcut, nu este o certitudine că cei nominalizaţi la eveniment vor fi, în final, cu toţii candidaţii partidului.

„Se fac în continuare sondaje şi este foarte posibil ca unii candidaţi să fie schimbaţi chiar şi după lansare pentru că dorim să avem un cuvânt de spus, să luptăm politic în fiecare localitate şi să ne maximizăm şansele”, a declarat fostul ministru al Culturii, Gigel Ştirbu.

După lansarea candidaţilor, conducerile centrală şi judeţeană ale liberalilor au participat la simpozionul ,,Bussiness la gen feminin”, organizat de Organizaţia Femeilor Liberale Olt, la Hotelul Parc din Slatina.

Daniela DENGHEL