Accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală, dezbătută la CJ Olt

În sala “Europa” a Consiliului Judeţean Olt, şefii instituţiei au organizat recent o şedinţă de lucru cu privire la promovarea oportunităţilor de finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.CJ 1

  Paul Stănescu,  preşedintele Consiliului Judeţean Olt şi Marius Oprescu, vicepreşedintele CJ Olt, s-au întâlnit cu Dorel Stăicuţ, directorul general adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Craiova, şi cu primarii din judeţul nostru.

  S-au prezentat cele trei măsuri care se adresează beneficiarilor publici ce pot fi accesate pentru dezvoltarea comunităţilor rurale: sub- măsura 4.3 “Infrastructură Agricolă şi Forestieră”, sub- măsura 7.2 ” Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” şi sub- măsura 7.6 ”Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural” din programul PNDR, versiunea a doua, aprobată în data de 09.02.2016.

   Directorul general adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Craiova a făcut recomandarea ca proiectele care nu vor fi selectate pentru finanţare să fie retrase, dacă au punctaje mici,  şi redepuse la deschiderea noii sesiuni din luna aprilie.

Începând din acest an, rapoartele de selecţie se vor face trimestrial, nu ca până acum, adică lunar, iar proiectele au o şansă de selecţie mai mare deoarece punctajul a fost scăzut de la 60 la 40 de puncte, aşadar, fiind eligibile toate proiectele care primesc 40 de punte.

Pentru că depunerea proiectelor se va face online iar timpul este limitat, celor prezenţi li s-a spus să aibă documentele pregătite din timp.

Primarii din judeţul Olt au primit clarificări privind de criteriile de eligibilitate şi selecţie, punctajul pe care trebuie să-l acumuleze proiectele pe măsura 7.6, precum şi  dacă se pot depune individual proiecte, deşi au înfiinţate ADI-uri.

În comunicatul de presă al instituţiei se mai arată că vicepreşedinte CJ Olt, Marius Oprescu, a ridicat problema avizelor eliberate de operatorul regional de apă şi canalizare comunelor care nu sunt prinse în Masterplanul- Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt, aprobat în anul 2012, întrucât nu întrunesc condiţia de aglomerare urbană de peste 2000 de locuitori.

Răspunsul primit din partea directorului Dorel Stăicuţ a fost acela că această problemă este întâlnită peste tot în ţară şi că se caută soluţii pentru remedierea situaţiei.

Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, a declarat că investiţiile de amploare, de valori care se ridică la milioane de euro, se pot realiza prin accesarea  fondurilor europene şi i-a mulţumit directorului Dorel Stăicuţ  pentru deschiderea şi disponibilitatea pe care le are faţă de problemele edililor judeţului Olt privind accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală.  (R.P.)