ATAC MAFIOT ÎMPOTRIVA PRIMARULUI DIN TRAIAN ÎN ZONĂ DE SECURITATE ZERO

14

De foarte mulţi ani primarul Marian Negrilă din comuna olteană Traian este ameninţat verbal, jignit şi acuzat pe nedrept de către adversarii săi politici. După cum crede, refuzul de a-şi schimba apartenenţa politică şi dorinţa bolnăvicioasă acută a acestora de a deveni „stăpânii” comunei a culminat cu ameninţări cu moartea la adresa primarului şi a familiei sale şi cu incendierea autoturismului folosit de edil.

Comuna Traian, scoasă dintre malurile de gunoaie şi transformată într-o localitate modernă

 

După cum s-a dovedit în timp, adversarii politici ai primarului Negrilă îşi doresc foarte mult să îl înlăture de la conducerea primăriei, să preia ei frâiele puterii locale şi să conducă localitatea după bunul lor plac, în colaborare cu reprezentanţi ai unor instituţii ale statului care au cam uitat care le sunt îndatoririle.

Este foarte uşor pentru ei să vină la masă pusă, după ce primarul Marian Negrilă a scos la lumină localitatea din noianul de gunoaie şi mizerie.7

                

  A schimbat radical faţa localităţii şi s-a „luptat” uneori cu mentalităţile unora, cu interesele altora, individuale sau de grup, însă n-a putut extirpa cangrena urii.

Când a ajuns primar, localitatea era devastată de gunoaie, furturi, certuri şi scandaluri în faţa primăriei şi de cereri de anchetă socială nesoluţionate.

10

Implicarea şi dedicarea totală a primarului Marian Negrilă a făcut ca lucrurile să se schimbe în bine în comuna în care nu exista nimic. Şcolile cu sala de sport de ultimă generaţie (construită prin Compania Naţională de Investiţii pentru cei  470 de elevi), grădiniţa, poşta, căminul cultural, baza sportivă, centrul civic cu piaţă nouă modernă şi sediu al primăriei construit în timpul primului mandat al edilului, arată o faţă nouă a unei comune actualmente moderne, care nu se mai vedea, la un moment dat, de malurile înalte de gunoaie.

Pe lângă aspectul inestetic şi mirosul pestilenţial, gunoaiele reprezentau şi un focar de infecţie, iar în localurile unde funcţionau şcoala şi grădiniţa colcăiau şobolanii.

Primarul din Traian a realizat o bază de gunoi după standarde europene, care a fost prima funcţională din ţară şi cu care doar câteva localităţi din ţară se pot lăuda. Iar drumurile au fost amenajate şi a fost asfaltată şoseaua ce trece prin mijlocul comunei.2

De asemenea, pentru a „ştirbi” din renumele pe care comuna l-a căpătat prin activităţile ilegale ale unor cetăţeni, a pus la punct iluminatul public, crescând astfel siguranţa cetăţenilor şi reducând numărul furturilor din gospodăriile oamenilor.

Încă dinainte de 1989 traianenii erau renumiţi pentru numărul mare de furturi, furturile având loc atât ziua, cât şi noaptea.

De asemenea, la Primăria Traian nu au fost pro-bleme ca în alte localităţi, cu asigurarea salariilor şi funcţionarea primăriei şi instituţiilor subordonate.

Şi toate realizările au fost făcute cu bani puţini, bine drămuiţi, pentru că mulţi ani la rând primarii liberali din judeţi au fost tăiaţi de pe listă când s-au împărţit banii judeţului.

„Mă vor mort!”

Pe parcursul anilor în comuna Traian edilul Marian Negrilă a mai avut conflicte fie cu medicii care au încasat miliarde de lei pe reţetele de care oamenii n-au beneficiat, cu poliţiştii care nu sunt alături de populaţie şi care nu-şi fac treaba,  fie cu ciobanii care au distrus culturile oamenilor, dar mai ales cu adversarii politici.

5

Localnicii sunt foarte nemulţumiţi şi speriaţi, chiar ei fiind cei care l-au informat pe primar cine sunt autorii morali, cel puţin, ai actului criminal petrecut acum o săptămână.

Atunci când maşina primăriei folosită de edil a fost incendiată cu benzină în parcarea blocului din centrul Caracalului, unde locuieşte familia primarului. A fost spartă luneta din spate, s-a aruncat o cârpă şi benzină în interior, pe perne, după care au fost puse nişte cârpe cu benzină pe cauciucurile din spate. Când Marian Negrilă a ajuns la maşină, la ora 3,30, aceasta ardea deja.

Deşi a încercat să deschidă maşina, nu a putut, cu toate că a forţat uşa de la şofer şi a încercat şi alte uşi, pentru că trebuia să ia nişte documente din maşină. Iar la numai la trei secunde după ce s-a îndepărtat de maşină, a explodat butelia de gaz.4

De aceea edilul e convins că în spatele făptaşilor sunt adversarii săi din politica locală:

“Am aflat că sunt anumite persoane care s-au exprimat că mort sau viu trebuie să scape de mine de la primărie. Mă vor mort!

 Adversari politici de marcă aici sunt unii singuri şi care se ştiu de ani de zile. Mi s-au făcut de mai multe ori propuneri să-mi schimb apartenenţa politică, şi atunci cu Ordonanţa 55, dar n-am trecut la alt partid din considerente personale. Pentru aceasta s-au răzbunat! Sigur este un avertisment şi un act de intimidare la adresa mea. Dar dacă eram în maşină mă omorau, ce să mai vorbim.

La Poliţia Caracal se cercetează să se afle criminalul, pentru că aceasta a fost tentativă de omor la adresa mea, că puteam să fiu în maşină. Eu de multe ori m-am trezit noaptea şi am venit la primărie, ba că a luat ceva foc, ba că s-a urcat cineva pe sirenă la ora 1,00 noaptea şi a trebuit să vin să-l dăm jos cu pompierii, ori că s-a lovit o maşină sau că a fost atacat paznicul.

Am aflat că sunt anumite persoane care s-au exprimat că mort sau viu trebuie să scape de mine de la primărie. Mă vor mort! Nu le-a ieşit şi sigur vor mai încerca!”.

 Primarul din Traian nu a avut niciodată şofer, a făcut economii la acest capitol, aşa că a condus singur maşina primăriei.

Maşină cu care a făcut şi absolut tot ceea ce înseamnă aprovizionarea primăriei şi a şcolilor, încadrându-se întotdeauna în cota de combustibil stabilită legal, lucru ce poate fi dovedit cu facturile aferente.

S-a evitat dezastrul dar rămâne o problemă de securitate naţională

În parcarea din centrul municipiului Caracal sunt 50 de maşini, iar maşina edilului din Traian a fost incendiată de mâini criminale, la doi paşi de hotelul unde sunt cazaţi americanii ce lucrează la scutul antirachetă de la Deveselu, şi la numai un pas de maşina comandantului poliţiei caracalene, Ilie Vasile, care locuieşte în acel cartier.

În centrul oraşului a fost pus foc intenţionat, iar ofiţerul de la ordine publică a fost inexistent.3

Într-o zonă de maximă securitate s-a dat foc în stil mafiot unei maşini aflate între alte zeci de maşini, într-o zonă cu magazine şi trafic intens al populaţiei.

O tragedie a putut fi evitată numai prin faptul că, primarul Negrilă, prevăzător din fire, avea numai câţiva litri de gaz în butelia maşinii, fiindcă dacă ar fi fost plină ar fi putut avea loc cine ştie ce dezastru, cine ştie câte maşini ar fi luat foc, flăcările ar fi putut să se extinde la locuinţele oamenilor şi cineva r fi putut fi rănit. Poate chiar primarul, după cum a afirmat!

Dar la faţa locului putea să fie o maşină a unui american şi să se interpreteze că s-a dorit incendierea aceleia, astfel România intrând uşor în conflict cu statul american, din cauza unor minţi bolnave, inconştiente, care au creat, astfel, o problemă de siguranţă naţională în întreaga zonă Caracal.

La fel cum ar fi putut fi prezent în zonă măcar un ofiţer de la ordine publică din Caracal, care sunt de nevăzut pe străzile oraşului, după cum a precizat edilul Negrilă, activitatea lor fiind una prolifică în baruri.

Sau cum la fel de bine pompierii care au ajuns abia după o jumătate de oră, la faţa locului ar fi putut ajunge mult mai devreme, distanţa de la sediul lor din Caracal până în centrul oraşului fiind foarte mică.

„Zona Caracal trebuie să fie zonă de maximă securitate. Noi am fost chemaţi la Cotroceni, toţi primarii din localităţile din jur (Traian, Băbiciu, Caracal, Deveselu, Vlădila, Stoeneşti) şi ni s-a spus că noi răspundem de securitate, fiindcă aici va funcţiona o mare unitate americană, că trebuie să fie linişte, oamenii trebuie să-şi desfăşoare liniştiţi activitatea, iar dacă sunt nemulţumiri în zona noastră ni s-a precizat că trebuie să informăm.

Şi-acum, asta voi face!”, a spus primarul Negrilă.

Ce fac instituţiile abilitate? Deocamdată consemnează, pozează… Ceva concret trebuie să ceară SRI-ul sau americanii? Altfel, nu?

De ce s-a certat primarul cu… unii?

Simplu. Pentru că nu-şi fac treaba.

Fost ofiţer de aviaţie, colonelul în rezervă Marian Negrilă, ajuns primar în comuna Traian a dorit să pună lucrurile pe roate. Să meargă ca unse, după spiritul cazon în care a fost format.9

Aflat în cel de-al 12- lea an de mandat de primar, Negrilă nu a început să facă afaceri nici înainte de a ajunge la primărie, nici după. În vreme ce alţi primari din judeţ au câte 500- 600 de hectare de pământ de care se ocupă, pentru primărie nu prea mai găsind timp, la Traian, primarul este de găsit chiar şi în zilele libere de la sfârşitul săptămânii la primărie. Tocmai pentru seriozitatea sa şi realizările de primar este dorit de către alte partide.

  În mulţii mei ani de jurnalist am văzut că primarii au fost de-a lungul anilor prigoniţi fie de către o tabără politică, fie de către alta. Au fost trimise controale de toate felurile la primării (la Traian n-au găsit nimic nelalocul lui până acum, dovadă că s-a trecut la altceva), au fost târâţi primarii pe la Parchet şi prin instanţe, dar nu s-a mers niciodată aşa de departe ca în comuna Traian.

În ceea ce priveşte motivele de ceartă cu unii… şefi locali am aflat, din spusele localnicilor, că primarul are dreptate şi este de partea cetăţenilor.12

Motiv de ceartă. La solicitările exprese ale cetăţenilor, Marian Negrilă a luat atitudine privind fosta doctoriţă şi fosta asistentă din comună s-au îmbogăţit din bolile şi suferinţa oamenilor, i-au tratat cu lipsă de respect şi au tăiat reţete compensate de miliarde de lei. După cum am aflat, actualul medic de familie este un om serios, care are simţul răspunderii şi respectă jurământul lui Hipocrate.

Motiv de ceartă. Ciobanii au fost împiedicaţi să-şi mai bată joc de culturile oamenilor, pe care le-au devastat băgând oile să pască fără să le pese de munca lor.

Motiv de ceartă. Toate cadrele din învăţământ trebuie să aibă grijă de elevi, şi de cei bogaţi, şi de cei săraci, precum şi dacă sunt sau nu buni la învăţătură.

Motiv de ceartă. Poliţiştii tratează în zeflemea cetăţenii, nu se implică în rezolvarea infracţiunilor comise pe raza comunei şi sunt acuzaţi de localnici că doar se îmbogăţesc.8

Pe lângă faptul că primarul şi consilierii locali asigură, atât cât pot paza în comună, edilul acuză poliţiştii că nu-şi văd decât drepturile, nu şi obligaţiile:

„S-au furat 27 de cazane de cupru şi animale de la cetăţeni şi nu s-a soluţionat nici un caz. Îi chem să vină că se fură grâul, porumbul şi floarea- soarelui, dar spun că nu au competenţe. Spun că au statut de funcţionar, dar numai când au obligaţii, ca să stea 8 ore la program.

Când e vorba de drepturi, au şi soldă de grad şi de funcţie, adică sunt plutonieri ajutanţi, le trebuie bani şi de soldă şi de grad şi de funcţie.

Dar eu care am fost militar ştiu cum stau lucrurile. I-am spus domnului comisar şef Delibaşa Ion, şeful poliţiei la care este arondată comuna noastră, că dacă are patru oameni să organizeze lucrurile astfel încât la postul de poliţie să fie în fiecare noapte câte unul. Se întâmplă ceva, un incendiu, un accident sau moare cineva, că sunt cazuri. Se fură în câmp. Cum stăvilim? Mă duc eu şi fac de pază la intrările şi ieşirile din comună cu consilierii locali şi cu cetăţenii, iar tu militar stai acasă? Păi pentru ce mai eşti plătit, că eşti militar, nu salariat civil?!

Motiv de ceartă. Cu popii s-a certat că pun biruri (taxe) prea mari pentru cetăţeni şi pentru că la investiţia de 1,6 miliarde lei făcută la biserică nu se vede mare lucru, în loc de capelă este o şopru în paragină, dar banii au fost luaţi.

„Trebuie asigurată protecţia primarului!”

Vorbind despre cele întâmplate, cei pe care i-am intervievat, au spus că deşi pot fi mulţi supăraţi pe primar, ultimul atac asupra sa vine de la duşmanii din politică şi cer ca edilul Marian Negrilă să fie protejat de autorităţi, altele decât poliţia locală mituită de infractori.

17Viceprimarul comunei Traian,

Constantin Pârlogea:

„Este foarte rău ce s-a întâmplat şi indiferent, dacă cineva ar fi fost nemulţumit de ceva, nu aşa trebuia să procedeze. Nu credeam să se ajungă aşa departe cu lupta politică. Poate nici nu intram în politică, dacă ştiam că e murdară aşa.

   Am crezut că în campanie fiecare îşi face campania lui, după care ne vedem de treabă, toţi suntem prieteni, suntem vecini, facem treabă pentru comună. Se vede ce s-a făcut în toţi aceşti ani. Eu am avut conflicte cu adversarii politici doar în campanie, iar reproşurile lor nu sunt corecte, pentru că în comună s-au făcut multe lucruri bune.

 Poate nu s-au făcut câte s-au dorit, dar s-au făcut destule faţă de posibilităţile financiare, noi neavând nicio sursă de venit în afară de impozite şi taxe, şi faţă de alte comune. Cine a făcut aşa ceva, de a dat foc maşinii, nu e minte care a gândit, nici cine a pus la cale. Ăia nu sunt oameni care să gândească, sunt oameni cu capul sec”.

Dan Opriţa, localnică:16

„Îmi pare foarte rău de ce i s-a întâmplat domnului primar, pentru că nu merită să i se facă rău şi pentru cât de multe a făcut la noi în comună. Nu aveam nimic aici în comună, până să vină dânsul. Cine a apelat la dumnealui nu s-a putut să nu fie ajutat. Avem numai cuvinte de laudă despre dânsul. S-a mers prea departe cu ameninţările, că e prea cuminte ca om. Ăia care se bucură de ce i s-a întâmplat sunt d-ăia care nu fac nimic, stau pe la baruri şi noaptea se duc la furat. Poliţia nu face nimic, prind pă câte unu şi cică ăla face toate faptele, da’ pă lângă acela poate mai sunt mai mulţi. Îi mânjesc cu una, cu alta şi nu fac nimic”.

     Jane Almăjanu consilier local PNL:

15

„Domnul primar vine de la armată şi are pretenţii: toată lumea să-şi facă treaba!

De ce nu se ceartă domnul primar decât numai cu învăţătorii, cu preoţii, cu doctorii şi nu se ceartă cu oamenii de rând?

Unde sunt goluri în activitate, acolo se ceartă.

Are şi pretenţii dar şi oamenii se duc şi i se plâng. Oficialităţile noastre sunt învăţate să-şi facă treaba mai aşa, cu primarul ar vrea să stea eventual şi la băut, ceea ce nu e cazul. Şi de aici se iscă multe, dacă primarul îi verifică mereu. Eu nu cred că duşmanii duşmani au dat ei foc cu mâna lor, au pus pe alţii, bineînţeles.

Pot să fie şi cei implicaţi politic, pot să fie hoţii de pe câmp, pot să fie ciobanii, pentru că în primăvară au băgat cele peste 500 de oi de au păscut tot grâul oamenilor, iar oamenii veneau la primărie, fiindcă poliţiştii nu veneau sau nu veneau la timp. Ca să-i facă să plece a trebuit să cheme primarul poliţia şi jandarmii. Unul ne-a dat şi-n judecată, cum că s-ar fi speriat copilul.

Dar nu mi se pare normal ca lupta politică să ajungă aşa departe. Ce ameninţare mai mare ar putea primi primarul după ce i-au distrus floarea-soarelui, i-au dat foc la grâu, i-au tăiat cauciucurile la maşină, i-au dat foc la maşină? Mai aveau să-i dea cu bâta-n cap!

Aici nu mai sunt partide politice sunt doar PSD şi PNL. La toate alegerile, de când a candidat domnul primar, ei au luat toţi 300 de voturi, iar domnul primar a luat singur şi 1450 de voturi.

Acum dacă legea este că primarul iese din primul tur, ei ştiind că n-au nicio şansă au trecut la d’ăstea, de-acum, înainte de alegeri cu un an.

 Dar e şi vina domnului primar pentru ce i se întâmplă. Dacă n-a vrut să treacă la PSD, n-a vrut „să dezerteze”, că e militar!

 

Ion Marin Pârlogea, fost marinar (care are experienţa de a conduce un vas de cursă lungă şi care a fost atacat şi bătut de nişte indivizi din comună, nedescoperiţi de peste 20 de ani de poliţiştii locali):11

„Vor să-i ia puterea primarului, însă puterea se ia prin oameni. Dar primarul e foarte iubit în comună, e un om de elită, e băiat bun. E un om de nota zece, mie-mi vine să plâng când mă gândesc. Chiar aşa, dom’ne, să-i dea foc la maşină? Dacă era în maşină era mort şi primarul şi familia lui. Păi, aşa iei pu-terea ca primar?

 Puterea o iei prin oameni, trebuie să arăţi că ai o coloană vertebrală, trebuie să arăţi că eşti mai pregătit decât primarul de acum. Aşa se rezolvă lucrurile, să-i dai foc primarului?

Să ştiţi că sunt câţiva în comună care stau la cârciumă şi se bucură şi râd de răul primarului.

1Poliţiştii sunt mânjiţi, care au bani le dau, le dau brânză sau altceva şi bagă pe câte unu că e prost. Să schimbe poliţiştii că sunt mafioţi. Îşi cumpără maşini de lux în doi- trei ani şi pleacă, se mută, da’ după ce-şi fac suma lor. Nu-şi fac datoria. Dacă e un om mai amărât nici nu-l bagă în seamă.

Trebuie pusă protecţie domnului primar! În numele comunei rugăm foarte mult să se ia măsuri pentru primar şi familia lui, că oamenii ăştia sunt puşi pe el şi este în pericol. Nu vrem să vină cine ştie ce jigodie în locul dumnealui şi să distrugă ce a făcut.

Daniela DENGHEL