VIDEO. Primarul Cătălin Rotea, promisiune onorată

Hengst Filtration a fost inaugurată și va crea noi locuri de muncă în Balș

 

de Daniela DENGHEL

La eveniment au fost prezenţi reprezentanții germani ai companiei Hengst Filtration, Florin Toma, directorul general al fabricii din România, Radu Oprea, ministrul Economiei, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt (CJ Olt), primarul oraşului Balş, Cătălin Rotea,  senatorul Liviu Voiculescu, deputații Marius Iancu și Emil Albotă, Cosmin Floreanu subprefectul de Olt, precum și vicepreședinții CJ Olt Ionuț Ivan și Virgil Delureanu.

 

 

Hengst Filtration în locul IAC

Liderul mondial în producția de sisteme de filtrare, Hengst Filtration, a fost inaugurată, pe 15 mai 2024, la Balș, după discuții și negocieri care s-au purtat timp de un an de zile, după cum a anunțat în urmă cu câteva luni primarul Cătălin Rotea. Aceasta este una dintre promisiunile făcute bălșenilor de către edil, aceea de a crea noi locuri de muncă în oraș, fabrica germană urmând să ajungă de la 100 de angajați câți vor fi până la sfârșitul anului ( care vor face cursuri de pregătire în Germania și Polonia), la aproximativ 500 la Balș.

 

„În 2019 IAC a luat o decizie de business şi a plecat din Balş. Cei care lucrau la IAC fie au plecat din ţară, în Cehia sau Polonia, fie s-au angajat la Ford, Qfort, Pirelli şi pierd două-trei ore pe zi pe frig, caniculă, în trafic. Acum, după trei ani de când sunt primar, avem un investitor la Balş – Hengst Filtration, care a cumpărat fabrica IAC. Ei vor muta o fabrică din Germania în Balş. În ianuarie vor să fie funcţională fabrica şi în decembrie vor să aibă cel puţin 100 de angajaţi şi vor câteva sute de locuri de muncă în următorii ani“, declara Cătălin Rotea, primarul oraşului Balş, în toamna anului trecut.

 

 

 

Hengst Filtration este o companie de familie fondată în 1958 în Germania la Münster, Westfalia, are fabrici în 23 țări ( în Europa: Germania- patru fabrici, Polonia- trei fabrici, și câte o fabrică în Danemarca, Franța, Cehia, acum, și în România; dar și pe continentele Asia, America de Nord, America de Sud și Australia), cu 3.500 de angajați.

Fabrica în valoare de peste 8 (opt) milioane de euro de la Balș funcționează pe o suprafață de 15.000 metri pătraţi, în locul fostei fabrici de componente de interior pentru auto, unul din principalii furnizori ai Ford,  International Automotive Components  (IAC) construită în 2012 şi închisă la începutul anului 2020.

 

În deschidere, Christopher Heine, CEO al Hengst Filtration, a vorbit despre trecutul, prezentul și                   viitorul  companiei și a explicat versatilitatea produselor oferite și puterea de adaptare                     la schimbările viitoare ale lumii:

”Am primit un sprinjin foarte puternic aici, din partea guvernului, administrației județene și locale, pentru care suntem foarte recunoscători. Am găsit o hală de producţie excelentă în Balș, pe care am reuşit să o adaptăm rapid la nevoile noastre. Ne aşteptăm să avem mai multă flexibilitate în producţie la Balș, în special pentru produsele în cantități mai mici. Balşul este un alt exemplu al transformării noastre de la un furnizor automotive la un specialist în filtrare în mai multe domenii.

Ce ne motivează, care este afacerea noastră? Tot ceea ce facem este despre filtrare. Și filtrarea este necesară în diferite zone. Oriunde ai nevoie de aer curat, de apă curată, ai nevoie de filtrare.

Oriunde trebuie să rulați eficient mașinile, aveți nevoie de filtre. Și în mai multe domenii este vorba despre purificare și curățare și, prin urmare, viziunea noastră este purificarea planetei noastre. Și nu facem asta de ieri, suntem o companie de familie de peste 65 de ani.

Walter Hengst era inginer ( n.r.- fondatorul companiei, care a decedat la vârsta de 86 de ani), iar ceea ce îl conducea, ce era în ADN-ul lui era întotdeauna despre inovație, despre inovarea tehnică a unor produse noi pentru piețe, care ar trebui să-i convingă pe clienți.

Și asta încă ne determină să aducem noi tehnologii, care în cele din urmă contribuie la purificarea planetei noastre.

Este nevoie de filtre în toate domeniile, de la mașinile de construcții, mașinile de pasageri, de trafic greu și din sectorul marin, utilajele de producere a energiei ( inclusiv eoliană), fabricile de producere a cimentului, oțelului, până la fabricile de producere a napolitanelor și chiar la grădinile zoologice.

Dar există discuții, cum este trenul motopropulsor al viitorului? Este motorină, este injecție directă cu hidrogen, este celula de combustie, orice s-ar putea întâmpla, rezolvăm soluții de filtrare pentru că, dacă luați celula de combustie de exemplu, este un sistem foarte sensibil, așa că doriți să îl protejați nu numai împotriva particulelor, ci și de asemenea împotriva gazelor periculoase”.

 

Florin Toma, director general Hengst Filtration România, a declarant că s-a investit foarte mult în managementul fabricii, alocarea capitalului propriu, operațiunile IT și pregătirea primilor angajați, care s-a făcut cu success în Germania:

”Se va face un transfer progresiv de producție din Germania către România, a început acum, s-a realizat deja 30%. În principal sunt cinci grupe de echipamente care urmează să fie alocate în România. Primul grup de echipamente a fost transferat, urmează alte patru.

Pentru a începe producția reală, există mai multe reguli de construcție pentru a finaliza întreaga execuție a fabricii, cum ar fi începerea renovării centralei, operațiunile IT, clasificarea, angajarea și instruirea, reproducerea și adăugarea versiunii finale a clientului. Prima execuție a fabricii a fost realizată cu succes, nu există timp de întârziere și următorul reper este finalizarea certificării fabricii și începerea pre-producției de vânzări, cel mai târziu în luna mai a acestui an. Vpm avea produse atât pe piața locală, cât și pentru colaborarea cu multinaționale ( Kercher, Bosch și Mille)”.

 

 

 

Radu Oprea, ministrului Economiei, a spus în discursul său că trebuie să aplicăm, să transferăm în economia românească experiența germană:

„Ați luat o decizie foarte înțeleaptă, cei de la Hengst, de a fi prezenți aici la Balș. Până la urmă, Balșul este pe coloana vertebrală a industriei auto din România, între Pitești și Craiova, pe infrastructură nouă, într-o zonă foarte dinamică a României. Mai mult decât atât, așa cum arată cifrele statistice publicate astăzi, de către Institutul Național de Statistică, România are una dintre cele mai mari creșteri economice din Europa, 1,8%, spun economiștii. Ca social-democrat mă uit nu doar la partea de profit, mă uit la faptul că începeți cu 40 de angajați, că veți crește până la sfârșitul anului la 100 de angajați și că vă propuneți ca într-o perioadă foarte scurtă să reușiți să ajungeți undeva la 500 de lucrători aici în Balș, lucru care îl va face foarte fericit pe domnul primar, pentru că bugetul domniei sale va fi mai mare, ceea ce va însemna că poate să vină cu servicii sociale mai bune pentru toți locuitorii din Balș, inclusiv pentru lucrătorii dumneavoastră de aici de la Hengst.

 Am mai făcut o remarcă, și vorbeam cu domnul director general, Hengst este o companie de familie. Companiile de familie din Germania sunt, dacă vreți, cele mai rezistente, reziliente, care dau o putere deosebită economiei Germaniei. Și mă gândeam și vorbeam cum să facem să transferăm această experiență și către IMM-urile din România, pentru că la 20-30 de ani, la prima schimbare de generație a celor care au început o afacere, să rămâi o firmă de familie este ceva care vorbește despre valorile pe care acea companie le are. La companii precum Hengst, care au venit și au inovat, având foarte multă cercetare, foarte multă inovare în spate, veți vedea că au aceste valori profunde pe care sunt convins că le vom împărtăși și aici în România, aici la Balș. Cum facem ca acest lucru să se transfere și către companiile românești este unul dintre secretele pe care trebuie să le aflăm într-un timp foarte scurt”.

 

Marius Oprescu, președintele CJ Olt, i-a felicitate pe reprezentanții Hengst Filtration pentru alegerea orașului Balș pentru această investiție și a amintit cât de mult s-a implicat și și-a droit primarul Cătălin Rotea ca această investiție să devină realitate:

„Mă bucur că suntem cu toții astăzi aici, la inaugurarea unei investiții importante pentru orașul Balș. Acum patru ani de zile, când Cătălin Rotea și-a preluat mandatul de primar al orașului Balș, și-a propus ca proiectele lui să devină realitate și și-a mai propus ca Balșul să devină un mediu propice marilor investiții. Iată că, după patru ani, majoritatea proiectelor lui au devenit realitate, iar mediul propice a fost creat. Și iată, în urma acestor lucruri, este a doua mare investiție care duce la crearea de noi locuri de muncă la Balș. O investiție importantă, care pe lângă locuri de muncă și o sustenabilitate a activității economice și a plus valorii în orașul Balș mai produce un lucru: produce încredere în administrația publică locală și județeană că putem fi un partener de încredere și de dialog în realizarea marilor investiții în orașul Balș și în județul Olt. Îi felicit pe cei de la Hengst că au ales orașul Balș și județul Olt pentru această investiție, îi asigur de sprijinul și susținerea noastră în toate acțiunile pe care le vor întreprinde, care înseamnă dezvoltarea durabilă a comunității noastre. Sunt convins că astăzi nu sărbătorim doar deschiderea acestei fabrici, ci sărbătorim o colaborare frumoasă care cu siguranță va aduce plus-valoare comunității noastre. Felicitări și mult succes!”.

 

Emoționat, primarul Cătălin Rotea, a declarant că este cea mai important zi din viața orașului Balș, după Revoluția din 1989, că este convins că relația cu Hengst Filtration va fi una de lungă durată și a vorbit, totodată, despre faptul că bălșenii sunt oameni muncitori:

„Este o zi foarte mare, este o zi importantă pentru Balș, poate una dintre dintre cele mai importante zile pe care acest oraș le trăiește în ultimii 34 ani de la Revoluție. Pentru că, iată, asistăm astăzi la inaugurarea unei capacități de producție, a uneia dintre cele mai renumite și mai puternice multinaționale din Europa, Hengst Filtrasion. Este un lucru de care orașul nostru avea nevoie, este un semn că orașul nostru a renăscut și că este pe o cale normală a dezvoltării. Și, în același timp, este o dovadă că eu mă țin de cuvânt, pentru că principala mea promisiune făcută acum patru ani a fost că voi acorda sprijin tuturor investitorilor care vor să vină la Balș pentru a crea locuri de muncă. Locurile de muncă au fost principala problemă a acestui oraș și este nevoie de mult mai multe locuri pentru a satisface nevoia pe care acest oraș o are.

Eu sunt convins că Hengst Filtration va avea o relație de lungă durată, solidă, cordială, transparentă, deschisă și cinstită cu orașul Balș. Și spun asta aducându-mi aminte ceva ce am vorbit cred că în primele videoconferințe, cam acum un an și ceva, când începuseră negocierile. Când priteneul meu, pentru că pot să-i spun așa, Stephan Lachmann, mi-a spus că viziunea Hengst nu este să fie a nu știu câta firmă dintr-un mare oraș sau dintr-un mare municipiu, mi-a spus că Hengst vrea să fie principala companie dintr-un orășel mai mic, pentru că ei nu oferă doar locuri de muncă, ei vor să dea dovadă de responsabilitate socială și vor să se implice adânc în nevoile comunității. Și mi-am dat seama atunci, și o să-mi rămână mereu în minte acest lucru, că trebuie să fac tot ceea ce ține de mine pentru a-i convinge și pentru a-i ajuta în decizia lor de a veni al Balș.

 Am acordat facilități fiscale și vor beneficia de facilități fiscale, am rezolvat într-un termen aproape record pentru birocrația românească problemele juridice ale terenurilor și am încercat să răspundem cu celeritate la tot ceea ce ne-au solicitat, de natură juridică și administrativă. Și iată că am ajuns astăzi să spunem, cu mare mândrie și cu mare bucurie: Hengst, welcome to Balș! Bălșenii sunt oameni harnici, oameni cinstiți, oameni demni, oameni devotați și foarte, foarte primitori, ca toți oltenii de altfel, sau ca toți românii, de altfel, și sunt convins că legătura dintre Hengst și Balș va dura mult timp de acum încolo. Și de asemenea sunt convins că ziua de astăzi va reprezenta un semn pentru orice companie care vrea să vină să investească în această regiune și orice companie care are planuri noi de dezvoltare trebuie să știe că va găsi în administrația mea locală un partener demn de încredere.”

 

 

După discursurile festive, toți invitații au urmărit un mic spectacol oferit de călușarii Ansamblului Profesionist „Maria Tănase” din Craiova și au vizitat halele de producție a renumitelor filtre.