VIDEO. Primarul Daniel Tudor, după investiții de peste 20 milioane de euro: ” Le-am promis locuitorilor orașului Scornicești că, în 2028, la finalul mandatului, nu va mai fi niciun bloc nemodernizat sau vreo stradă neasfaltată și fără investiții privind rețelele de gaz, apă și canal”

de Daniela DENGHEL

Orașul Scornicești a fost până de curând un oraș întunecat, cenușiu, depresiv, din cauza felului în care a parcurs anii de după Revoluție. Primarii care s-au aflat în fruntea administrației locale au fost mai preocupați de luptele cu adversarii politici, decât de nevoile orașului, făcând doar lucrări de suprafață. Cu adevărate cratere în centrul orașului, locuri virane, drumuri deplorabile și o stare generală de vechi și urât, localitatea nu avea nicio legătură cu ceea ce înseamnă un oraș.

Fără să dea vina pe ”greaua moștenire”, cum ne-au obișnui politicienii de carton, Daniel Tudor a început să își contureze și să își pună în aplicare planurile pentru orașul în care s-a născut și în care trăiește cu familia, încă de când era viceprimar. A câștigat un mandat de primar, a reușit prin implicare, seriozitate și multă muncă să atragă investiții majore în orașul care părea lipsit de orice speranță, câștigând, totodată, încrederea oamenilor. Oameni care, ca nicicând înainte, au ajuns să fie tratați cu respect și să trăiască, în sfârșit, decent, într-un oraș trezit la viață.

Le mulțumește tuturor pentru noul mandat de primar, câștigat cu 93,04% din voturile valabil exprimate, și le promite că nivelul de trai va crește considerabil, prin investițiile istorice pe care le va realiza. Singura politică în care crede este aceea a orașului Scornicești și a cetățenilor săi, oamenii care îi acordă încrederea lor. 

 

În Scornicești nu există nicio unitate de învățământ nemodernizată

 

-Domnule primar, o să intru direct în subiect și o să vă întreb, începând cu unitățile de învățământ din orașul Scornicești, care este starea acestora și dacă aveți cumva vreun proiect implementat în ceea ce privește modernizarea sau reabilitarea acestora. 

-Da. În primul rând, să știți că și pe mine mă bucură în marea măsură ceea ce am reușit să realizez, atât eu cât și împreună cu echipa mea de lucru, atât din cadrul primăriei cât și colegii din cadrul Consiliului Local, orășenesc, dar așa cum am spus-o și eu o recunosc, mai sunt multe lucruri de făcut. 

N-am reușit să le facem pe toate, din păcate, dar într-un mandat e foarte greu să reușești să rezolvi tot ceea ce trebuie pentru o localitate și nu orice localitate. Să știți că localitatea noastră, orașul Scornicești, ca și suprafață, este cel mai mare oraș din județul Olt și nu este deloc ușor să vii să intervii în ceea ce privește infrastructura și nu numai în această localitate. Dar ne-am străduit și pot să spun că, una peste alta, sunt bucuros, sunt mulțumit de ceea ce am reușit să fac pentru locuitorii acestui oraș. 

În ceea ce privește întrebarea dvs. directă vis-a-vis de starea actuală a unităților de învățământ, să știți că atât în perioada mea de viceprimar, și aici mă refer la perioada anului 2016-2020, pentru mine a reprezentat și încă reprezintă o prioritate condițiile în care copiii noștri, atât școlarii cât și preșcolarii, desfășoară activitatea. Și m-am străduit de fiecare dată ca aceștia să-și desfășoare în condiții cel puțin decente cursurile în școlile noastre din orașul nostru. Iată, deoarece a trecut debutul noului an școlar și să știți că am fost la toate unitățile de învățământ prezent în anul început noului an școlar, pentru a mă asigura că totul decurge normal, că toate lucrurile sunt puse la punct și am avut grijă în perioada trecută de aceste lucruri și nu există școală, grădiniță, liceu în orașul nostru fără să fie făcute investiții în sensul reabilitării și modernizărilor. 

 

-Știu că aveți mai multe sate care intră în componența orașului și asta înseamnă că în fiecare dintre acestea aveți cel puțin o unitate de învățământ, o grădiniță, nu? 

 -Așa este. La nivel de oraș avem trei școli cu personalitate juridică, care la rândul lor fiecare, are arondate în fiecare localitat câte o grădiniță, o școală, așa cum ați amintit și dumneavoastră și, bineînțeles, în afară de aceste școli și grădinițe, avem și Liceul ”Constantin Brâncoveanu” la care de curând au fost încheiaite lucrările de reabilitare a acestuia și cred că, nu știu dacă în județul nostru mai există un liceu care să se prezinte în felul acesta, așa cum se prezintă al nostrum Este reabilitat de la A la Z, a suferit, dacă pot să spun așa, lucrări de modernizare cap-coadă. Și acum, în acest moment, lucrăm la un proiect, de fapt este deja implementat și accesat, dar este în fază de atribuire a lucrărilor, de licitație, privind modernizarea și dotarea unităților de învățământ. 

Aici vorbim de mobilier și materiale didactice pentru cadrele didactice și, într-o lună de zile, cred eu că se vor finaliza aceste proceduri privind atribuirea lucrărilor și vom demara și acest proiect.

 

 

-Dar dintre cele deja implementate, din ce știu, la grădinița din Scornicești, la școala generală, ați avut niște proiecte?

-Da. Toate lucrările de investiții pecare le-am desfășurat pentru modernizarea acestor școli s-au derulat pe accesarea fondurilor externe și aici mă refer la forduri atât guvernamentale, cât și europene.

Modernizarea tuturor unităților de învățământ s-a derulat prin fonduri, prin atragerea acestor fonduri, fără de care eu, cum îmi place mie s-o spun, asta e realitatea, nu poți să dezvolți o localitate dacă nu reușești să atragi aceste fonduri. Și pentru mine atragerea acestor fonduri, să știți că a reprezentat și o reprezintă în continuare o prioritate, dacă poți să-i spui zero, altfel nu reușești. În bugetul local, din ceea ce colectăm din taxele și impozitele locale, nu poți să dezvolți o localitate.

 

-Și cu proiectele care sunt în curs de implementare, cele de la școlile generale Mărgeni, Jitaru și Bircii, plus grădinița Chițeasca, se termină toate investițiile în unitățile de învățământ din Scornicești? Adică toate vor fi la un nivel deosebit și nu vor mai avea nevoie de alte lucrări? 

-Asta am spus și o repet, nu există la ora actuală, nu putem vorbi că în Scornicești există unitate de învățământ nemodernizată. Deci, toate au fost începute cam în același timp lucrările. Și în perioada aceasta, dar și în perioada următoare, se vor efectua lucrările privind recepția acestora, dar se vor finaliza, deci nu există în Scornicești, în orașul nostru, în satele componente, unitate, școală, grădiniță nemodernizată.

 

Urmează investiții de apă și canal și în satul Negreni

 

-În ceea ce privește infrastructura de apă și canalizare, ce puteți să-mi spuneți?

-Și cu acest proiect suntem în lucru. Lucrăm la extinderea acestor rețele în mai multe sate din componentele orașului nostru. Mai avem în acest sens câteva străzi și chiar un sat, satul Negreni, unde acest proiect nu este inclus, dar în perioada următoare și deja am dat startul acestor lucrări pentru a putea efectua și acolo aceste extinderi de apă și canal, pentru că inițial în proiectul pe care acum îl implementăm și se află în lucru, nu sunt cuprinse. 

Dar ne îngrijim ca în perioada următoare să demarăm acest proiect pentru a accesa fonduri necesare în vederea efectuării lucrărilor. 

-Negreni este singurul sat care nu are apă și canal?

 Da, singurul sat care nu are și nu este nici proiectul finanțat la ora aceasta, dar lucrăm împreună cu Compania de Apă, pentru a da drumul investițiilor și în aceste localități.

 

 

Anul viitor se va finaliza investiția de gaze în toate satele componente ale Scorniceștiului

 

-Și despre gaze ce puteți să-mi spuneți?

 Extinderea rețelei de gaze este unul din, pot să zic, proiectele mărețe pe care mi le-am propus la începutul mandatului, în 2020, și mă bucur să pot spune că în acest moment putem să vorbim despre această investiție ca fiind o investiție care s-a realizat. Și aceasta este în execuție. Lucrăm în acest moment la acest proiect, suntem în faza de a finaliza 26 de kilometri de rețea de gaze. Urmând, tot în această perioadă, lucrăm la partea de licitație a încă 26 de kilometri. 

Deci, în primăvara anului viitor, cred eu că vom da drumul și lucrărilor pentru a putea extinde și ceilalți 26 de kilometri. Acestea închidem tot ce înseamnă sate componente în privința acestei investiții.

-Deci s-ar acoperi întreaga suprafață?!

Întreaga localitate, da.

 

 

Din 2025 nu va mai exista niciun drum principal neasfaltat

 

-Și atunci, asta înseamnă că drumurile mai așteaptă sau deja ați avut proiecte pentru drumuri?

-Am mers în paralel, să știți, și cu drumurile, pentru că avem, să zic așa, destul de mult de lucru în sensul ăsta, așa cum am spus mai devreme. Fiind un oraș cu o suprafață foarte mare, cu o întindere foarte mare, ne pune un pic în dificultate starea drumurilor. Dar în 2020 aveam undeva la 20 de kilometri de drum principal, vorbesc aici, comunal neasfaltat. 

Am reușit între 2020 și prezent, din cei 20 de kilometri, să asfaltez 16 kilometri. Mai avem în acest moment cam aproximativ 4 kilometri de drum public și principal. Nu vorbim de străzi secundare, de ulițe, pentru că acolo mai betonăm, venim și acolo cu lucrări de întreținere, de modernizarea lor, dar vorbim, efectiv, de străzile principale, de drumurile principale. 

Mai avem 4 kilometri cu care suntem în lucru. Zic că anul viitor, pe vremea asta, să nu mai vorbim, în Scornicești, de nicio stradă, niciun drum principal neasfaltat.

 

-Am văzut că se asfaltează la intrarea în oraș…

-Da, asta vreau să spun. O problemă o constituia segmentul de drum de la intrare, de la drumul național până în orașul nostru, efectiv. Am avut mai multe lucrări, printre care și lucrările de construire a Drumului Expres, pentru că societatea care efectiv lucrează a avut punctul de lucru undeva în satul Piscani, între drumul național și oraș, undeva la jumătatea traseului. 

Și, având în vedere că pe această perioadă de lucru a celor de la Drumul Expres, au fost nevoiți să vină și să intervină pe acest segment de drum, cu utilaje și cu materiale destul de grele, de tonaj mare, partea carosabilă, din păcate, a avut de suferit. Au venit și au făcut câteva lucrări de intervenție, ce e drept, la acest segment de drum, însă nu a fost suficient. 

Iar acum, în acest moment, lucrăm la reabilitarea și modernizarea acestui sector de drum. Bineînțeles, trebuie să spun acest lucru cu sprijinul Consiliului Județean și mulțumesc pe această cale domnului președinte Marius Oprescu pentru sprijinul acordat în acest demers. Și la această oră se efectuează lucrările în plin în ceea ce privește reabilitarea și modernizarea acestui sector de drum.

 

FOTO: Daniel Tudor, primarul Scorniceștiului, alături de Marius Oprescu, presedintele CJ Olt

 

Orașul cenușiu a înverzit, s-a trezit la viață

 

-În legătură cu spațiile verzi, ce puteți să-mi spuneți?

 Am reușit, tot în această perioadă de mandat, pe lângă spațiile verzi, să venim în Scoricești cu mai multe locuri de joacă. 

Am reușit să facem zonele pietonale, să le înfrumusețăm, să le modernizăm, precum și parcările în oraș. Am creat aceste zone de spații verzi. Avem în proiect, acum, în derulare și partea de aspersoare în pământ, care vin în pământ și se ridică doar pe ceas. 

Sunt comandate din tablou. Pentru că e nevoie și de spațiu verde într-un oraș, chiar dacă relativ mic, aici vorbim de orașul propriu- zis. Dar știm cu toții că spațiul verde degajă oxigen și este foarte important pentru noi să avem și spațiul verde. Și să știți că avem. 

Dacă privim cel puțin de sus, dacă avem ocazia să privim de sus, dintr-o dronă sau din alt mijloc, eu știu, de avion, helicopter, să vede chiar frumos, să știți. Nu e chiar un oraș, să zic așa, trist.

-Deci, este un oraș viu. Pentru că acum ceva vreme era întunecat, era…

-Nu mai este, să știți. Și sunt mândru că sunt și eu unul dintre aceia care a contribuit la lucrul acesta.

 

 

Peste 20 de milioane de euro investite în Scornicești

 

-Am văzut că s-a construit un bloc ANL, plus încă un bloc social.

-Toate acestea sunt niște proiecte care atrag multe fonduri. Cam câți bani au intrat în orașul Scornicești cu toate proiectele pe care le-ați implementat și pe care le aveți în curs de implementare?

Exact, suma fix nu o am în cap, dar putem vorbi de 10-20 milioane de euro. Și nu exagerez când spun asta. Dar la virgulă nu știu. Aș putea să fac calcul, dar dura foarte mult să le iau.

În cei 4 ani de zile, pe proiecte europene și guvernamentale, pentru că, așa cum am spus mai devreme, din bugetul local, noi, cel puțin la Scornicești, că nu avem o mare industrie care să ne ajute, nu putem să derulăm în proiecte mărețe, să le spun așa.

Aceste lucruri despre care am vorbit acum, și mai sunt multe alte care sunt în implementare, să știți că nu reușeam să le facem din bugetul local, sub nicio formă.

 

Investitori interesați să creeze locuri de muncă

 

-În ceea ce privește investitorii, ce puteți să-mi spuneți? Vin acum investitorii în orașul Scornicești, în zona aceasta? Știu că s-a deschis recent, sau a fost modernizată o fermă de creștere a puilor.

-Ne ajută și acest Drum Expres, care e tocmai ce a fost dat în folosință, mai ales pentru faptul că noi avem în localitatea noastră un nod rutier, adică se poate urca și coborâi după acest drum în localitatea noastră.

Este o facilitate pentru cei care vor să vină să desfășoare o industrie aici, în localitatea noastră. Cei care au venit și au modernizat aceste hale și au înființat această fermă de pui în satul Piscani, în localitatea noastră, în orașul nostru, bineînțeles că atât din punct de vedere economic, cât și al creării locurilor de muncă, este un avantaj pentru Scornicești, locuitorii orașului nostru. Orice investitor înseamnă crearea de locuri de muncă.

Și, bineînțeles, din taxele pe care le plătesc, la rândul lor vin și niște bani în bugetul local, bani cu care putem să facem ceva pentru locuitorii orașului nostru. Într-adevăr, s-au creat în jur de 50 locuri de muncă. Am înțeles, în urma discuțiilor pe care recent le-am avut cu dumneavoastră, că vor suplimenta numărul acestora și nu poate decât să ne bucure.

Sunt în discuții și cu alții investitori, dar până nu se concretizează discuțiile și nu va fi fermă negocierea și lucrurile nu se vor întâmpla, eu nu o să spun despre ele.

-Am înțeles, dar ne confirmați faptul că mai sunt investitori interesați…

-Mai sunt interesați, da. Așa este, să știți, și această oportunitate cu crearea acestui drum, probabil că i-a îndemnat și-ndrumat pe aceștia să vină și către Scornicești. Este un avantaj și este un plus pentru orașul nostru.

 

Construcția colosală a stadionului necesită fonduri masive pentru reabilitare 

 

-O să vă întreb ceva ce probabil ați mai fost întrebat de-a lungul timpului în legătură cu stadionul. Este o construcție uriașă, totuși, pentru orașul Scornicești. Ce se întâmplă cu acest stadion? Mai poate fi reabilitat, mai poate fi folosit? Se mai justifică investiția în el?

 -Așa este, este un brand, este o tradiție. Eu am prins, chiar dacă eram mic, am prins vremurile acelea. Eu ce am reușit să fac? Avem în acest moment o echipă care activează în Liga a IV-a.

Nu face cinste ce e drept față de ce era ordinioară la Scornicești echipa, brand-ul FC Olt  a orașului. Dar am zis să ținem totuși de această echipă, să o ducem mai departe, să ducem numele mai departe. În ceea ce privește starea stadionului, nici aceasta nu arată prea grozav, însă am încercat să venim să îmbunătățim cel puțin partea de gazon. Am avut intervenții și arată bine, adică ne putem mândri cu gazonul, cu terenul efectiv.

 

O să spun că este la standardul unei ligi mult superioare, chiar și de Liga I cred că ar fi pretabil, dar nu prea avem condiții în ceea ce privește infrastructura, construcția efectiv a stadionului. Acolo necesită lucrări de intervenție masive. Nu trebuie demolat și construit de la zero, dar el fiind foarte mare, un stadion mare, implică costuri.

Iar din fondurile proprii e exclus să putem să intervenim. Am făcut mici reparații acolo unde într-adevăr era o necesitate și trebuia urgent să venim să intervenim. Aici mă refer la infrastructura stadionului. 

Dar ca să venim cu o lucrare amplă de reabilitare, imposibil din bugetul local. Am avut discutii și pe această temă cu domnul președinte, Marius Oprescu, căutăm și sper să găsim soluții să putem să-l modernizăm, să reabilităm și acest stadion.

-Dar cineva din afară care să fie interesat să se ocupe nu se arată?

-Nu avem nicio discuție la acest moment. Și dacă au mai fost discuții, că au mai fost în trecut, au eșuat. În momentul în care au venit aici, au văzut cât ar fi de investit și, probabil, acest lucru i-a dat înapoi și nu au mai continuat discuțiile.

 

FOTO: Stadionul ”Viitorul” din Scornicești, cu o capacitate de 30.000 de locuri, construit în orașul natal de fostul președinte Nicolae Ceaușescu

 

Finalizarea extinderii rețelei de gaze și reabilitarea termică a blocurilor, prioritate pentru edil 

 

-Vă rog să-mi spuneți câteva lucruri despre proiectele sau lucrurile pe care vreți să le realizați în Scornicești. Ce ar mai fi și considerați dumneavoastră că merită să fie realizat?

 –Pe lângă ce am amintit, să știți că un proiect la fel de important pentru mine și pentru locuitorii orașului Scornicești…

Pentru că am căutat să vin să fac investiții în Scornicești strict în interesul cetățeanului, adică ceea ce să se plieze și să se preteze pe nevoile locuitorilor orașului Scornicești. N-am venit să fac investiții sau proiecte doar de dragul de a le face. Nu. Eu am căutat să producă efecte pozitive în rândul locuitorilor orașului Scornicești.

 

 Un proiect de suflet, atât al meu, repet, cât și al locuitorilor, reprezintă reabilitarea termică a blocurilor din Scornicești. Este un demers pe care l-am început încă din perioada când eram viceprimar, am reușit și atunci să demarăm și să accesăm fonduri externe, și aici mă refer la fonduri europene, pentru modernizarea acestor blocuri. Am continuat și se lucrează acum la aceste blocuri, la reabilitarea lor, și în viitor continuăm cu acest proiect. Pentru că aici avem o problemă la felul cum arată blocurile și îmi doresc ca la finalul acestui mandat, dacă putem, de ce nu, să nu mai existe niciun bloc nereabilitat în Scornicești, pe toate aș vrea să le modernizăm, să le facem acele lucrări foarte necesare, atât din punct de vedere estetic, cât și al confortului și, bineînțeles, și economic. Vin niște economii și în bugetul fiecarei familii prin lucrările pe care noi dorim să le facem și, bineînțeles, așa cum am spus mai devreme, în acest moment lucrăm efectiv, avem, să zic așa, schela pe blocuri în Scornicești. Este un proiect pe care eu vreau să-l duc mai departe. La fel și proiectul privind extinderea rețelei de gaz.

 

O promisiune a mea pe care am făcut-o în campania asta în 2024, oamenilor din Scornicești, și oamenii au văzut că mă țin și de promisiune… Mai sunt și lucruri care merg mai greu, nu că nu mă țin eu de promisiune și nu aș face ceea ce le-am promis, dar sunt lucruri pe care nu pot să le fac chiar peste noapte sau într-un an, doi. Sunt lucruri mai de durată care în timp se văd, dar nu se văd peste noapte.Le-am promis locuitorilor orașului Scornicești că în 2028 nu mai vorbim de stradă neasfaltată, nu mai vorbim de stradă care să nu beneficieze de investiția privind rețeaua de gaz, apă și canal. 

În oraș, le-am promis, aici vorbesc de orașul propriu- zis, locuitorilor orașului Scornicești, că îmi voi da toată silința și voi face tot ce ține de mine ca în 2028 să nu putem vorbi nici în oraș că va mai fi vreun bloc care nu a fost modernizat.

 

 

Cetățenii au răbdare și nu prea, după ce au văzut ce poate primarul

  

-Au oamenii răbdare, domnule primar, să faceți toate acestea? Sau au căpătat încredere dumneavoastră…?

-În mare parte da. Mai sunt și oameni care… Eu îi înțeleg, știți de ce îi înțeleg? Pentru că au stat ani de zile în care, și nu zic o răutate față de cei care au fost înainte, în care doar li s-au promis multe lucruri și nu au văzut realizările. 

Acum, un exemplu concret, blocurile. Când mă aduceam și le spuneam că se vor face, ei aveau în cap și le venea în minte faptul că eram poate al 5-lea, al 6-lea primar care le spuneam că se vor face și nu s-au făcut.

Văzând că orice le-am spus s-a și realizat, chiar dacă nu toate dintr-o data, oamenii au înțeles că în timp se fac, dar important e că s-a spart gheața și au demarat aceste proiecte. 

Poate la fel aș fi gândit și eu. Dacă după ani de zile de amăgiri nu s-au realizat lucrurile acestea, e normal să nu mai aibă încredere nici în ceea ce le spun eu.

Le-am spus că îi înțeleg și că o să le demonstrez că de data aceasta lucrurile vor sta altfel. Și, într-adevăr, au stat altfel, oamenii ne-au văzut și au căpătat, așa, cum ați spus și dvs, încredere.

Și, totodată, să știți că au și răbdare. Mai sunt care vor să se facă și la ei repede, când văd că s-a făcut la blocul vecin, și mai pun presiune… Mă întreabă: Când, când, când, când?

Adică sunt, oarecum, nerăbdători. Dar în sensul frumos al lucrurilor. Adică nu vin să arunce cu noroi, să vorbească urât. Și înțeleg.

Când vin și au o discuție cu mine și le explic exact cum stau lucrurile, să știți că pleacă de aici înțeleși și mai conving și vreo 10-15 oameni cu care se întâlnesc, care poate erau tot așa nedumeriți.

 

 

Respectul față de cetățeni se arată și prin mulțumiri

 

-Asta înseamnă că oamenii, categoric, vă creditează cu multă încredere, fiindcă v-au acordat încă un mandat.

-Da. Profit și pe această cale, de câte ori am ocazia, să știți, o fac, să le mulțumesc pentru lucrul acesta. Că foarte, foarte mult a contat să văd că ceea ce am făcut a fost răsplătit la vot în 9 iunie 2024.

Sincer, mă așteptam la un procent de peste 90%, dar parcă totuși nu-mi venea să cred ca se și întâmplă acest lucru. Sincer, am spus-o și o repet, nu-mi e rușine cu asta, am plâns de bucurie la finalul acelei zile, când el au fost alegele în 9 iunie la 22,00-23,00, când s-a terminat de numărat votul.

-Vă mulțumesc frumos, domnule primar, și vă urez mult succes în noul mandat!

-Mulțumesc și eu!