Vicepremierul Paul Stănescu vrea pensii decente pentru aleşii locali

 Paul Stanescu- presedinte PSD Olt si presedinte al Consiliului Judetean Olt bs sigla

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie specială pentru limită de vârstă, s-a stabilit în cadrul Comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ, din Camera Deputaţilor.

Fost preşedinte al Consiliului Judeţean Olt, vicepremierul Paul Stănescu nu le numeşte pensii speciale, însă aşteaptă ca parlamentarii să finalizeze acest proiect până la sfârşitul acestei sesiuni.

Nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii CJ “generează profunde inechităţi între pensiile primite de aceştia şi cele primite de unii subodonaţi ai acestora”, se susţine în expunerea de motive de către iniţiatorii proiectului.

Ceea ce s-a astabilit acum este că aleşii ar urma să beneficieze de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, însă nu mai devreme de data încetării mandatului.

Şi că nu vor beneficia de aceste indemnizaţii speciale primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unor infracţiuni.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Paul Stănescu, susţine că, dacă ar fi ieşit la pensie ar fi câştigat 1.580 de lei lunar, chiar dacă a fost preşedintele CJ Olt timp de două mandate, între 2008 şi 2016.

„Cred că primarii trebuie să aibă pensie decentă. Asta cred (…), cred că Parlamentul trebuie să decidă şi în ceea ce priveşte pensiile primarilor. Nu ştiu dacă le putem numi speciale sau eu ştiu cum altcumva, dar cred că trebuie rezolvat şi acest lucru. Şi preşedinţii de consilii judeţene. Dacă vreţi, vă spun şi de mine, ca să ştiţi. Când am plecat, la 59 de ani, după două mandate de preşedinte al Consiliului Judeţean ales uninominal – şi până atunci am avut numai funcţii de conducere – şi am făcut o simulare, vreau să ştiţi că pensia cu care eu plecam la 59 de ani era 1.580 de lei. Trebuie să fim realişti. Sigur că sunt multe categorii care sunt defavorizate, aici trebuie ca toată lumea să aibă venituri decente, asta e ideea şi asta vrea coaliţia de guvernare”, a spus viceprim-ministrul Paul Stănescu.

Vicepremierul Paul Stănescu susţine că trebuie găsită o soluţie în cazul pensiilor pe care le primesc primarii, pentru că acum acestea sunt prea mici.

„Există o localitate din judeţul Olt -Şerbăneşti se numeşte- un primar care a lucrat în primărie de la 18 ani, este la al şaptea mandat de primar, şi are o pensie de 1.240 sau 1.270 de lei. Credeţi că e bine? Credeţi că e bine să aibă o asemenea pensie? Nu cred că e bine. Trebuie să găsim o soluţie pentru că, aşa cum ştiţi, primarii au indemnizaţie, primarii nu au spor de vechime, nu au niciun spor şi e foarte complicat, mai ales pentru că până la mărirea care s-a făcut acum a salariilor, primarii aveau salarii foarte mici”, a mai spus Paul Stănescu.