TMK INAUGUREAZA O INVESTITIE DE 10 MILIOANE DE EURO LA SLATINA

In perioada celor aproape 26 de ani scursi de la Revolutia din anul 1989, cele mai multe dintre obiectivele economico-industriale din tara noastra au falimentat, unele se aflata in ruina iar altele chiar au disparut complet, au fost rase de pe fata pamantului.

Cateva doar se mai incearca a fi salvate dar par a urma drumul, prea scurt parca, pana la fier vechi, angajatii fiind deja trimisi in somaj tehnic sau definitiv acasa.

tmk- artrom2- 2 copy

Judetul Olt a avut fericita sansa de a beneficia de cumparatori seriosi ai fostei fabrici comuniste de tevi, care au investit permanent si vor continua sa o faca si anii ce vor urma.

Este greu de crezut nivelul de performanta la care s-a ajuns, dar este o investitie nu doar de bani, ci si de perseverenta, de munca, seriozitate si respect, de implicare si daruire.

Ceea ce s-a intamplat pana acum si continua la TMK- ARTROM Slatina poate fi cu usurinta numita o frumoasa poveste de succes a industriei din tara noastra.

Dupa ce societatea TMK, producator de tevi din otel pentru industria energetica, constructoare de masini si constructii, a preluat societatea ARTROM, in anul 2002, aflata in mare dificultate financiara, a fost demarat la TMK-ARTROM un vast program de eficientizare si modernizari care continua si astazi.
In Romania, TMK dezine doua uzine romanesti, la Slatina si la Resita (unde fostul Combinat Siderurgic a fost achizitionat in anul 2004), volumul total al investitiilor tehnologice si de mediu realizate la ambele uzine fiind de peste 140 milioane USD, la care se adauga investitii prin majorari de capital social prin aport CASH in valoare de cca 85 milioane USD.ARTROM fluxmec

Peste cateva zile, societatea TMK-Artrom Slatina, unul dintre producatorii de top in productia de tevi fara sudura pentru aplicatii industriale, va inaugura o sectie de productie in valoare de 10 milioane de euro.

Sectia ACH -tevi pentru Automobile si Cilindrii Hidraulici este <<prima parte a unui program mai larg de dezvoltare a societatii spre produsele de tip Premium, cu valoare adaugata mare si va avea un impact pozitiv asupra cresterii eficientei activitatii derulate la uzina din Slatina a Grupului TMK>, dupa cum declara reprezentantii TMK-ARTROM. 

Cine este TMK ?

TMK (LSE: TMKS) este unul din primii doi lideri mondiali in domeniul productiei de tevi pentru industria gas si petrol. Impreuna in cele 28 de intreprinderi amplasate in Rusia, SUA, Canada, Romania, Oman, UAE si Kazahstan, TMK detine cele mai mari capacitati de productie a intregului spectru de tevi din otel dintre liderii mondiali de cca 5,5 mln tone. Grupul TMK dispune si de 2 centre de stiinte si cercetari in Rusia si SUA precum si de o retea de distributie vasta.
Ponderea cea mai mare in structura de livrari a Companiei revine tevilor petroliere cu imbinari filetate de tip Premium. Volumul total de comercializare a tevilor in anii precedenti a fost de circa 4.3-4,5 mln. tone. TMK isi livreaza productia in peste 80 de tari impreuna cu un spectru mare de servicii insotitoare de tratament termic, acoperiri anticorozie, filetare Premium, servicii de stocare si reparatii de tevi.
Actiunile TMK sunt listate la Bursa din Londra, pe piata extrabursiera a SUA (OTCQX), precum si pe platformele bursiere din Rusia – MM?? si PTC.
TMK este organizat operational in patru divizii structurate in jurul unor uzine de productie tevi astfel:
Divizia TMK Rusia – este condusa direct de OAO TMK cu sediul la Moscova (care cuprinde uzinele de tevi Volzhsky, Seversky si Sinarsky, TMK-INOX , TMK- Kaztrubprom, TMK-Premium Service, TMK Neftegazservice si uzina metalurgica din Taganrog;
Divizia Americana – ce cuprinde OFS Interntional LLC (din Houston, Texas) si 12 intreprinderi aflate in SUA si Canada ale TMK IPSCO ( companie cu sediul social in Houston, Texas);
Divizia Europeana- formata din cele doua uzine din Romania si doua companii comerciale in Italia si Germania conduse de TMK-ARTROM , Slatina Romania : TMK-Italia (Lecco) si TMK-Europe (Dusseldorf);
Divizia Midle East (din Estul Mijlociu)- compusa din: TMK-GIPI (din Oman), TMK Midle East – Dubai , EAU (Emiratele Arabe Unite) si Threading & Mechanical Key Premium LLC (EAU).

TMK ARE IN ROMANIA PESTE 2100 DE ANGAJATI SI O CIFRA DE AFACERI DE 350 MIL. EURO

 

La scurt timp dupa achizitionarea fostului combinat din Resita, redenumit TMK-Resita, a fost demarat un amplu program de investitii care a vizat retehnologizarea uzinei, cresterea capacitatii de productie, introducerea de noi fluxuri de fabricatie si imbunatatirea calitatii produselor.
Cele doua fabrici se completeaza reciproc si formeaza un complex industrial strategic pentru productia europeana a TMK, complexul industrial TMK-Artrom/TMK-Resita ajungand sa fie unul foarte cunoscut si apreciat nu numai pe piata romaneasca, dar mai ales pe cea europeana si America de Nord, in present fiind unul din producatorii de top in industria de tevi mecanice destinate industriilo auto, hidraulice, constructii, etc.
Avand peste 2100 de angajati (cca 1350 in Slatina si cca 750 in Resita) ; intreprinderile TMK realizeaza anual in Romania peste 350 de milioane EURO cifra de afaceri (din care majoritatea destinata exportului)
TMK-ARTROM exporta cca 85% din produsele sale in tarile membre ale Uniunii Europene si SUA/Canada si o mica parte in Orientul Apropiat iar TMK-Resita exporta cca 45% din productia sa catre alti producatori de tevi (restul este destinat consumului TMK-ARTROM ca materie prima).

adrian-popescu-tmk2 W

Programul vast de modernizari demarat la TMK-ARTROM a facut ca, pana in 2004, laminorul ASSEL sa fie adus la capacitatea sa proiectata prin investitii multiple care l-au facut performant in noile conditii de piata. De asemena, au fost implementate masuri pentru adaptarea productiei la standardele de mediu impuse de Uniunea Europeana.
In anul 2006 a fost instalat al doilea laminor de tip CPE cu o capacitate de 100.000 tone/an tevi (singura investitie de green-field de capacitate de productie siderurgica din Romania dupa 1989), astfel incat capacitatea de productie a uzinei s-a dublat, ajungand astazi la 200.000 tone anual.

Adrian Popescu- director TMK-ARTROM SLATINA;
Directorul General al Diviziei Europene a TMK

Iar in anul 2008 a fost instalat Laminorul degrosisor EZTM pentru tagle la Linia ASSEL (tehnologie unica in lume proprietate a TMK).
In anii 2009-2013 au fost instalate in uzina diverse echipamente destinate cresterii calitatii productiei, a diversificarii ofertei, pentru reducerea costurilor energetice si protectiei mediului.
Lantul productiv a fost completat prin achizitionarea TMK-Resita, care produce materie prima (tagla teava) in principal pentru fabrica de la Slatina. Un accent deosebit a fost pus pe calitatea produselor finite si pe optimizarea parametrilor de productie.

TMK Artrom Slatina si TMK-Resita, sunt printre foarte putinele companii siderurgice importante din Romania care au reusit in mod continuu din 2011 sa inregistreze profit substantial, fapt care a condus si la cresterea contributiilor la bugetul de stat si local.Conducerea TMK ARTROM Slatina2 bsW

Noul program de investitii la TMK-ARTROM

Avand in vedere supra-capacitatile de productie de tevi comerciale la nivel global, pentru a creste eficienta produselor sale, TMK a definit ca strategie de dezvoltare pe termen lung pentru Divizia din Europa cresterea calitatii si valorii adaugate a produselor sale in domeniul tevilor industriale (automobile, cilindrii hidraulici, organe de masini, echipamente de ridicat si transportat, etc) si cresterea productiei de produse din gama tevilor industrial de tip Premium.

Conducerea TMK ARTROM Slatina

In acest sens, TMK a demarat in TMK-ARTROM un program de investitii care se deruleaza in perioada 2014- 2018, program ce prevede dezvoltarea unor facilitati tehnologicie care sa transforme produsul finit de la Slatina (tevi mecanice) in produse cu valoare adaugata mai mare si deci si cu eficienta crescuta.

Sectia nr 5- ACH- tevi pentru automobile si cilindrii hidraulici, prima etapa a noii strategii de dezvoltare

IMG_9306 bsW

TMK Artrom, cel mai tanar producator de tevi laminate din otel din tara , aparut in in peisajul industrial romanesc intr-un moment exterm de neprielnic si, cotat in 1990 cu sanse extrem de reduse de supravietuire, a reusit printr-o mobilizare de exceptia a managementului si salariatilor sa isi perfectioneze produsele si sa ajunga un nume care conteaza in piata Europeana a tevilor industriale in special al celor pentru aplicatii mecanice.

Konstantin Semerikov, director general
al TMK

Alaturarea la Grupul TMK si alipirea simbiotica a TMK Resita au conferit premisele cresterii volumului de productie si a consolidarii pozitiei in piata europeana a produselor sale unde a devenit unul din jucator de referinta dar si un nume respectat pe alte piete , cea a Statelor Unite fiind cea mai imprtanta ;
Competitia in domeniu este insa una extreme de dura si continuarea cresterii prin marirea volumului de productie, desi foarte dorita, s-a dovedit a fi nerelist in a fi abordata . Din acest motiv, pentru TMK Artrom , Compania TMK a defint ca si strategie viitoare de dezvoltare, cresterea valorii adugate a produselor sale prin cresterea ponderii produselor PREMIUM fabricate la Slatina, respective tevi din oteluri aliate ,cu caracteristici superioare precum si o procesare cat mai avansata a lor.
Sectia ACH constituie astfel primul pas in aceasta directie, aici fiind procesate suplimentar tevi destinate producerii de cilindrii hidraulici si a componentelor pentru automobile.
Aici tevile produse in special in Sectia de productie la rece isi continua prelucrarea catre produse mai apropiate de starea final de utilizare. Principalul produs al acestei sectii il vor constitui tevile prelucrate la interior prin alezare si roluire pregatite astfel a intra direct in componenta cilindrilor hidraulici . Prin materialele folosite si toate procesarile facute, tevile sunt astfel destinate productiei de cilindrii hidraulici pentru aplicatii cu maxime exigente: instalatii de ridicat, echipamente industriale complexe, echipamente miniere, automobile, aviatie etc. In aceeasi sectie vor fi finisate superior si tevile pentru tijele cilindrilor hidraulici.

dir general TMK -Dl Semerikov asistand la ceremonia religioasa bsW

Folosind o moderna instalatie de debitare de mare precizie , tot aici se produc si anumite piese tubulare folosite in constructia automobilelor , furnizandu-se deja direct anumite parti catre uzinele Dacia-Renault dar si catre alte firme romanesti care produc componente de mare complexitate pentru marci internationale auto de renume.

Dotarea sectiei ACH este una de ultima generatie utilajele fiind importante din Japonia si Germania.

Eforturile in directia cresterii ponderii produselor premium vor continua dupa inaugurarea echipamentelor pricipale ale sectiei ACH prin demararea celui mai important proiect in acest sens, noul atelier de tratamente termice unde tevile laminate la cald vor fi innobilate cu caracteristici superioare prin tratamente termice in instalatii de ultima generatie.
Sectia a presupus o investitie de cca 10 milioane Eur si are capacitatea de a procesa circa 25000 to tevi anual. Eforturile in directia cresterii ponderii produselor premium vor continua si dupa inaugurarea echipamentelor pricipale ale sectiei ACH prin demararea celui mai important proiect in acest sens, noua sectie de tratamente termice unde tevile laminate la cald vor fi innobilate cu caracteristici superioare prin tratamente termice in instalatii de ultima generatie.

Lasă un răspuns