Manifestare liberală la Prefectura Olt împotriva Guvernului Ponta

   Câteva sute de liberali olteni au manifestat, la finele săptămânii trecute, în faţa Prefecturii Olt, împotriva actualului govern şi a premierului Victor Ponta. În aceeaşi zi, în plenul Parlamentului a fost depusă şi votată o moţiune de cenzură a Partidului Naţional Liberal la adresa Guvernului Ponta pe tema votului prin corespondenţă: “Victor Ponta- demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozinca”.

PNL nou- miting  iunie 2015 10

   Manifestanţii liberali au purtat tricouri albe şi pancarte inscripţionate cu sloganuri împotriva guvernanţilor: „Ieri Rus, astăzi Ponta!”„Jos Guvernul Ponta”, „Nu vă fie frică, astăzi Ponta pică”, „Ponta Ş-o-va lua!”, „Jos Ponta”,  „PNL apără democraţia în România”, „Nu vă fie teamă, pe Ponta-l condamn㔄Premier urmărit penal, ruşinea Europei!”, „Femeile noastre, nu-s curvele voastre”, „231 de penali au amanetat România!”, “Ponta stă de 6 pentru Şova”, “Ponta Pleacă!”.

   Ei au scandat lozincile anti PSD şi Guvernul Ponta („Premierul cercetat pentru furtul de la stat”, «Scapă cine poate!» – noua lozincă la PSD”, “Ponta+PSD= Ciuma Roşie”, „Ponta = Minciună – Tupeu Sfidare”, „Plagiator, ţi-e frică de popor”, „Mai bine Golan decât PSD-ist”, „Ponta = Minciună – Tupeu Sfidare”,  „Ponta cu penalii, Iliescu cu minerii”) pe actualul imn al PNL, fostul imn al Partidului Democrat (PD), ulterior al Partidului Democrat Liberal (PDL), şi anume cântecul „Verde-nrourat”, după ce, mai întâi, a fost intonat imnul de stat al României,  “Deşteaptă-te, române!”.

  Aflată în mijlocul manifestanţilor, alături de alţi lideri liberali, noi şi vechi, doamna Siminica Mirea, copreşedinte al PNL Olt, a declarat că acţiunea se înscrie în rândul celor derulate la nivel naţional pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Ponta, s-a declarat nemulţumită de afirmaţiile ministrului Transporturilor, Ioan Rus, (care a demisionat, ulterior), prin care a jignit toţi românii plecaţi să muncească peste hotare:
PNL nou- miting  iunie 2015 6- 2

  „Suntem aici pentru a susţine moţiunea de cenzură depusă de PNL.  Domnul Ioan Rus a afirmat despre românii aflaţi la muncă peste hotare că soţiile lor sunt curve, iar copiii lor sunt golani. Aşa îi tratează PSD-ul pe românii aflaţi la muncă în afara ţării pentru că nu li s-au creat locurile de muncă promise de cei din PSD când au preluat guvernarea. Sperăm moţiunea să aibă şi aibă şi susţinerea celorlalţi parlamentari de Olt, aceştia să înţeleagă faptul că au fost votaţi de olteni pentru a le reprezenta interesele şi nu pentru a-şi face propriile afaceri”.

   Celălalt co-preşedinte al PNL Olt, deputatul Gigel Ştirbu s-a aflat în plenul Parlamentului, unde a votat moţiunea de cenzură, care a picat, întrucât nu a primit cele 278 de voturi favorabile care i-ar fi fost necesare, rezultatul final fiind de 194 de voturi “pentru”, 13 “împotrivă” şi 7 voturi anulate.

   Iniţial, PNL a dorit să susţină moţiunea cu un singur miting, organizat în Bucureşti, însă a renunţat după ce PSD a primit autorizaţie să manifesteze în acelaşi loc şi la aceeaşi oră. Dar liberalii n-au renunţat la idea de a avea un miting de amploare, aşa că PNL a obţinut avize să organizeze două mitinguri în Capitală, pe 20 şi 26 iunie a.c.

“Nu mă spăl pe mâini de nimic, dar e o poveste falsă”

Dincolo de dreptul legal al Opoziţiei de a depune şi susţine o moţiune de cenzură împotriva guvernului, presiunea manifestaţiilor vine ca urmare a faptului că primul- ministru Victor Ponta este cercetat de DNA în dosar “Şova”.  Cercetările vizează implicarea sa în încheierea unor contracte cu SC Complexul Energetic Turceni, în perioada 2007-2011, precum şi cu Complexul Energetic Rovinari. Gigel Stirbu

„Povestea asta cum eu cu Şova am făcut la Turceni şi Rovinari este spusă de Manţog, azi în închisoare, şi de Macovei, care ar trebui să fie tot pe acolo, dar încă nu a ajuns. De şapte ani, toate instituţiile statului – ANAF, ANI, DNA – au verificat şi au confirmat că, în 2007, nu aveam nicio treabă cu contracte cu Turceni şi Rovinari, ci erau ale cabinetului de avocatură Dan Şova. Deci, nu mă spăl pe mâini de nimic, dar e o poveste falsă, pe care nu au reuşit să o folosească. Nu cred că o s-o lase după şapte ani, dar nici nu cred că vor găsi în plus, că nu au ce”, a declarat primul- ministru Victor Ponta, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Antena 3.

Rezoluţie pentru declanşarea alegerilor anticipate

Înainte cu două zile de depunerea moţiunii, PNL a adoptat următoarea rezoluţie prin care face apel la realizarea consensului politic pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate:

   << România se afundă, în aceste zile, în cea mai mare criză politică din ultimii 25 de ani. Nu avem doar un Guvern incompetent şi incapabil să ia deciziile necesare pentru o bună guvernare, ci şi un Guvern penal, care are în frunte un premier suspect de fapte de corupţie. Victor Ponta trebuie să demisioneze de urgenţă, după cum trebuie să demisioneze întreg Cabinetul – confruntat cu o criză de credibilitate majoră.

  Partidul Naţional Liberal consideră că schimbarea premierului nu este suficientă pentru bunul mers al României şi al guvernării. Partidul Social Democrat, aflat la putere, este într-o profundă criză morală, având ca unică preocupare apărarea politicienilor suspecţi de fapte de corupţie şi obstrucţionarea Justiţiei. Prin faptele sale de zi cu zi, PSD pune la îndoială sistemul constituţional democratic şi încalcă brutal normele statului de drept. PSD, prin liderii săi actuali, s-a delegitimat iremediabil şi nu mai are ce oferi românilor.

 PNL consideră că singura soluţie cinstită, transparentă şi firească de ieşire din criza politică este întoarcerea la urne: alegerile anticipate. Românii, prin votul lor, vor da soluţia corectă, al cărei prim pas a fost făcut la alegerile din 16 noiembrie.

  Este evident că semnalul dat de alegători la alegerile prezidenţiale pentru „o altfel de politică” nu a fost înţeles de Victor Ponta şi PSD, iar lucrurile nu pot continua în acest fel.

  Aici nu este vorba despre un ministru sau altul – este vorba despre o mentalitate retrogradă, reflectată în decizii politice nocive pentru societate şi într-un exerciţiu al guvernării catastrofal. Această mentalitate a făcut posibilă hărţuirea micilor întreprinzători şi a mediului de afaceri. Această mentalitate a pus politicianul mai presus de cetăţean în faţa legii şi a Justiţiei.

  Mentalitatea PSD a blocat investiţiile publice, suprimând şansele unei evoluţii economice sănătoase.

  Mentalitatea PSD înseamnă 7 miliarde de euro pierdute din fonduri europene pe exerciţiul bugetar 2007-2013 şi lipsa unei strategii clare pentru accesarea banilor pe exerciţiul bugetar 2014-2020.

  Epoca Partidului Social Democrat este epoca în care opoziţia este ameninţată, de ministrul Justiţiei însuşi, cu dosare penale pentru dreptul fundamental  de a protesta legal. Este epoca în care baronii şi parlamentarii pesedişti fac scut în jurul premierului suspect de fapte de corupţie.PNL nou- miting  iunie 2015 12

  Partidul Naţional Liberal face un apel la toate forţele politice din Parlamentul României, la parlamentarii de bună credinţă din toate partidele coaliţiei de guvernare, pentru realizarea unui consens politic în vederea pregătirii alegerilor parlamentare anticipate. Acest lucru presupune adoptarea cu celeritate a legii alegerilor generale şi a legii votului prin corespondenţă. Aceste schimbări vor face posibilă exercitarea dreptului fundamental al românilor de a-şi alege liber şi transparent reprezentanţii în Parlamentul României – un drept refuzat şi negat de către Ponta şi PSD la alegerile prezidenţiale.

  Reconfigurarea clasei politice în ansamblu, reconfirmată de votul românilor, reprezintă un nou început în vederea depăşirii unei crize politice profunde, care riscă să întoarcă România într-un trecut de care am încercat să ne desprindem, cu mari eforturi, timp de 25 de ani.

  PNL consideră că acum este momentul ca forţele politice responsabile din Parlament să demonstreze românilor că sunt capabile să ia o decizie prin care cetăţeanul să fie pe primul loc şi, ca în orice democraţie sănătoasă, cetăţeanul să fie cel care decide viitorul României, la urne>>.

Daniela DENGHEL