Scutul NATO de la Deveselu a fost inaugurat

Deveselu- inaugurare scut NATO- 12 mai 2016 113Scutul antirachetă de la Deveselu- Olt a fost operaţionalizat (pus în funcţiune) joi, 12 mai 2016, în prezenţa unor oficialităţi de rang înalt atât din ţară, cât şi din străinătate.

  Au fost prezenţi la eveniment secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului american al Apărării, Robert Work, comandantul forţelor navale americane în Europa (Amiral Mark Ferguson), ambasadorul SUA în ţara noastră, Hanks Klemm, primul ministru al României, Dacian Cioloş,  ministrul Apărării, Mihnea Motoc, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, şeful Statului Major, Nicolae Ciucă, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, prefectul Oltului, Silviu Neacşu, primarii din Deveselu (Ion Aliman) şi Caracal (Eduard Ciocăzanu), şefi ai instituţiilor militarizate din judeţ, jurnalişti şi personalul militar. 

 Deveselu- inaugurare scut NATO- 12 mai 2016 187 2

Oficialii români şi americani prezenţi la eveniment au subliniat în mai multe rânduri că sistemul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei. Acesta este un sistem de apărare a aliaţilor NATO împotriva rachetelor balistice din Orientul Mijlociu.

  Scutul de la Deveselu este cel mai mare sistem de apărare din Europa, se întinde pe 170 de hectare, a început să fie construit în anul 2013 şi a costat 800 de milioane de dolari.

  Deveselu- inaugurare scut NATO- 12 mai 2016 108Premierul României, Dacian Cioloş, a declarat la ceremonia de certificare a capacităţii operaţionale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) din România:

  „Facilitatea de la Deveselu respectă pe deplin prevederile Cartei ONU și nu este îndreptată împotriva cuiva anume, este un mijloc destinat exclusiv legitimei apărări împotriva amenințărilor cu rachete balistice, întărește totodată capacitatea NATO de apărare antirachetă și extinde aria de acoperire și protecție pentru statele aliate sudice și centrale din Europa, reducând semnificativ riscul unor eventuale atacuri balistice din afara spațiului euro-atlantic”, a spus premierul la inaugurarea Sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu.

Deveselu- inaugurare scut NATO- 12 mai 2016 041


Sistemul antirachetă de la Deveselu, care va apăra toată Europa, beneficiază de un radar performant, interceptori de rachete şi echipamente de comunicaţii.

   În cazul în care vreodată o rachetă va fi lansată în directia teritoriilor aliate aceasta ar fi imediat depistată de radarele mobile care se află pe nave americane sau de către radarul amplasat în Turcia. După aceea se activează scutul de la Deveselu de unde va fi lansat un interceptor (o rachetă capabilă să distrugă în zbor racheta inamică şi să elimine pericolul).

   Interceptorii instalaţi la Deveselu, jud. Olt, nu au încărcătură explozivă şi nu sunt purtători ai unor încărcături periculoase (chimice, nucleare sau biologice).

  Deveselu- inaugurare scut NATO- 12 mai 2016 076 Interceptorii sunt proiectaţi să distrugă rachetele ostile doar prin forţa impactului, rachetele având o o viteză maximă de 9,600 km/h şi o autonomie de 500 de km. Modulul IB SM-3 distruge rachete balistice în spaţiu folosind doar impactul, echivalent cu cel produs de un camion de zece tone la viteza de 966 de kilometri pe oră. Indiferent cum e lansat, SM-3 poate detecta ameninţări în spaţiu şi le distruge. Sistemul Aegis este instalat pe nave militare sau pe platforme maritime şi are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune.

 Deveselu- inaugurare scut NATO- 12 mai 2016 094
Actualmente, în lume există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea dintre acestea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis sunt utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă” NATO în Europa, scopul fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări din Orientul Mijlociu.

În România Sistemul Aegis a fost adaptat pentru uz terestru (Aegis Ashore) şi a fost instalat la baza de la Deveselu, până în 2018 urmând să fie instalat şi Polonia.

Daniela DENGHEL

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE!