Introducerea gazelor în multe localități rurale poate fi doar un vis pentru mulți locuitori din țara noastră, atâta timp cât în cele mai multe zone lipsa apei potabile este o problemă majoră, darămite să mai vorbim despre altfel de facilități de trai.
În comuna Vișina din județul Olt nu au existat probleme privind apa potabilă, aici fiind demarcate în ultimii ani mai multe proiecte, printre care acela al alimentării cu apă a comunei, canalizare, asfaltarea, unele dintre ele aflate încă în diferite stadii de derulare. Dar acum câteva zile a fost început un proiect foarte important pentru dezvoltarea comunității, acela al aducțiunii de gaze.
Acesta este un proiect început timid, cu negocieri, tatonări și implicări ale primarilor ultimilor ani ai comunei, experiența domnului Constantin Stănescu, împreună cu avântul și entuziasmul domnilor Gelu Marița și Marian Mihail Stănescu dând roade în toate proiectele implementate sau aflate în curs de implementare la nivelul comunei Vișina.
Buna colaborare și predare a ștafetei dintre acești edili a făcut ca roadele muncii lor să ajungă să influențeze în bine localitatea.
Primarul în funcție, Marian Mihail Stănescu, anunța pe o rețea de socializare, la începutul anului 2021, că a fost atribuit contractul de concesionare a serviciului de distribuție a gazelor pe raza comunei. Acest lucru însemna un pas mai aproape de visul celor care au îndrăznit să spere și au acționat ca Vișina să aibă rețea de gaze.
Acesta menționa numele societății care a câștigat licitația public și perioada de concesionare:
„După multă muncă, demersuri făcute la instituții abilitate, studii de fezabilitate, pot să anunţ că am finalizat procedura de atribuire prin lichaţie publică deschisă a contractului de concesionare a Serviciului de utilitate publică de distribuție gaze naturalte aferentă lucrării ”Înființare
reţea distribuţie gaze naturale în comuna Vişina, judeţul Olt”. După finalizarea procedurii de atribuire prin licitaţie publică deschisă, societatea care a căştigat licitalia este Premier Energy SRL Bucureşti, iar perioada de concesionare este de 49 de ani, începând de la data semnării contractului de concesiune.
Edilul din Vișina vorbește despre pașii făcuți pentru a se ajunge până aici, pentru realizarea acestui proiect, prin parteneriat public privat, singurul de acest fel din județ.
Primarul Marian Mihai Stănescu precizează de unde începe lucrarea, parcursul acesteia, precum și câteva detalii tehnice.
Potrivit acestuia, sistenul de alimentare cu gaze naturale a comunei Vișina, judeţul Olt, va fi compus dintr-o reţea de distribuţie gaze naturale medie presiune racordată în conducta
gaze natural SNT Dn 300 mm, conducta Turiu Măgurele- Corabia PN 40, din localitatea
Corabia, judeţul Olt.
Conductele ce alcătuiesc reţeaua de distribuţie gaze naturale presiune medie sunt din PE HD 1U0 SDRI1I, dimensionate pentru un debit de 1200 mc/h, cu diameter cuprinse între 63 mm şi 200 mm, în lungime totală de 39 985 ml.
Redevenţa este de 1% din valoarea tarifului de distribuţie a gazelor naturale, aplicat la totalul
cantităţii distribuite anual.
Concesionarul, Premier Energy SRL București, a întocmit proiectul tehnic aferent
obiectivului de investitie ”Înfiinţare reţea distribuţie gaze naturale în comunaVişina, județul
Oltt’ și tot acesta va realiza lucrările de execuție pentru noul sistem de distributie a gazelor naturale.
Cetățenii cu care am discutat sunt foarte bucuroși de această reușită a primarului și a echipei sale din administrația locală și abia așteapă ca lucrarea să fie finalizată și gazele să ajungă în casele lor.
Primarul comunei Vișina, Marian Mihail Stănescu, le mulțumește cetățenilor localități pentru încrederea acordată , primarului Iulică Oane și Consiliului local Corabia, Consiliului local Vișina, precum și tutoror acelora care au dat o mână de ajutor pentru a realiza acest proiect.