Paul Stănescu, secretarul general al PSD: ”România în Schengen: un pas către demnitate și mai multă libertate”

 

 

de Daniela DENGHEL

România este în Schengen începând din data de 31 martie 2024, însă doar cu granițele aeriene și maritime. Românii pot călători liberi în statele din zona Schengen, după ce au fost amânări timp de 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, cei care călătoresc în afara graniței, în state din Schengen, nu vor mai prezenta actele de identitate la controlul de frontieră de pe cele 17 aeroporturi și porturi.

 

 Referitor la acest subiect, secretarul general al Partidului Social Democrat, senatorul Paul Stănescu, a declarant:

”Intrarea României în Schengen, cu frontierele aeriene și maritime, este un succes major al actualei Coaliții de guvernare. De asemenea, trebuie să-i felicităm pe toți profesioniștii care au pregătit de ceva timp țara noastră pentru acest moment.

Sunt convins că dacă nu ar fi existat această colaborare politică dintre PSD și PNL care a asigurat și forța politică și stabilitatea internă, dar și credibilitatea europeană, nu am fi fost astăzi aici.

Prin această reușită, chiar și parțială, am recâștigat din demnitatea României. Extremiștii nu mai au motive de bucurie, dar vor fi fericiți, chiar și în sinea lor, că vor avea mai multă libertate de a circula în UE, pe care în mod ipocrit o urăsc.

Sunt multe motive care ne despart de PNL. Venim din tabere politice diferite, dar ne unesc valorile fundamentale ale democrației, justiția socială și nevoia de dezvoltare mai rapidă și de coerență în actul guvernamental. Nu suntem în niciun mariaj, cum am tot auzit că se spune, pentru că asta presupune să stai în aceeași casă cu partenerul. Iar din ce știu eu, PSD este încă în Kiseleff, iar PNL a rămas tot în Modrogan. Suntem într-un parteneriat politic responsabil, care ține cont și de interese de stat.

Ceea ce ne ține legați este chiar diversitatea de idei și dorința de a avea soluții echilibrate și beneficii pentru toate categoriile sociale. Pe termen scurt și mediu, trebuie să colaborăm și să negociem în continuare în mod constructiv pentru România.”

 

Privind intrarea țării noastre în spațiul Schengen terestru, Consiliul European va trebui să adopte o decizie prin care să stabilească data de la care se vor elimina controalele la frontierele terestre interne dintre România, Bulgaria și celelalte țări Schengen.

Acest lucru ar putea să se întâmple până la finele anului 2024, ținând cont că încă din 2011, Comisia Europeană a confirmat, în rapoartele de evaluare Schengen, că Bulgaria și România au îndeplinit toate cerințele pentru a face parte pe deplin din spațiul Schengen.

Din spațiul Schengen fac parte mai multe țări din Europa care și-au desființat granițele, putând călători liberi dintr-una în cealaltă fără a mai prezenta pașaportul la intarea și ieșirea din fiecare dintre acestea: ​​Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Croația, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia , Spania, Suedia și Elveția. Acestora li se alătură, din 31 martie 2024, cu granițele aeriene și maritime, România și Bulgaria.