Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, va relua investițiile în irigații

 

 

 

După Revoluție, sistemul de irigații din țara noastră a fost distrus, devastat în mare parte de oameni dornici să pună mâna pe câte un motor sau o bucată de fier, în puține locuri din țară funcționând câțiva ani, până când oamenii nu și-au mai putut permite să plătească, deși s-a încercat și subvenționarea acestor costuri de către stat.
Preponderent agrară, țara noastră are nevoie ca de aer de un sistem de irigații funcțional.

 

În Bugetul pentru anul viitor au fost alocați mai mulți banii pentru Agricultură decât pentru Bugetul pe anul acesta, lucru ce va permite dezvoltarea agriculturii și satului românesc, inclusiv reluarea investițiilor în sistemul național de irigații.

”Avem bani mai mulți pentru Agricultură! 24.6 miliarde de lei avem la dispoziție în bugetul anului 2022, pentru dezvoltarea agriculturii și satului românesc, o creștere de aproape 4% față de anul acesta.
Mă bucur că am obținut o majorare substanțială, de peste 41%, a fondurilor pentru subvențiile acordate fermierilor. Astfel, cei care muncesc de dimineață până seara pentru a produce hrană de calitate vor beneficia de ajutorul de care au nevoie.
Reluăm investițiile pentru reabilitarea Infrastructurii Principale de Irigații. Avem fonduri, atât pentru livrarea gratuită a apei până la stațiile de punere sub presiune, cât și pentru susținerea unei cote de până la 50% din costurile cu energia electrică utilizată pentru irigații.”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

 

Ministrul Adrian Chesnoiu susține că se va preocupa permanent ca plățile beneficiarilor de sprijin pentru investițiile în sectorul vegetal, în zootehnie sau sectoare agricole să fie făcute la timp. De asemenea, ministrul Agriculturii susține că se vor relua câteva programe mai vechi, printre care și programul ”Tomata”.

”Am prevăzut fondurile necesare și pentru operaționalizarea programelor de susținere a crescătorilor de suine și de păsări, pentru reproducție și pentru relansarea programului Tomata, programe complet uitate în ultimii ani.
Mă voi asigura că banii vor intra la timp în conturile beneficiarilor, indiferent că vorbim despre sprijinul oferit în zootehnie, în sectorul vegetal, în apicultură sau pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură!”, a precizat ministrul Adrian Ionuț Chesnoiu.