Legea plafonării dobânzilor- PSD face un nou „pas” spre „România normală”

Marius Iancu, deputat PSD de Olt, susține că românii merită să fie tratați ca toți ceilalți cetățeni europeni, fiindcă, atunci când vine vorba despre bani, cetățenii din țara noastră plătesc cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană la credite. De aceea, a considerat alături de Partidul Social Democrat din care face parte că este un semn de normalitate ca românii să plătească dobânzi mai mici decât cele actuale la credite și a votat în Camera Deputaților Legea plafonării dobânzilor.
  15178093_1796548327225634_3893970213011137185_n

”Știați că românii plătesc dobânzi la credite chiar și de patru ori mai mari decât ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene?
De exemplul, dacă în Uniunea Europeană, la creditele ipotecare pentru
persoanele fizice, dobândă medie este de 1,41%, în România este de 6,99%.
Știați că majoritatea statelor UE – Franța, Germania, Grecia, Italia Irlanda, Olanda, Spania, Polonia, Portugalia sau Malta practică plafonarea dobânzilor?
Nu era normal ca și în Romania să aplicăm această măsură?
PSD a considerat că este normală și utilă o astfel de lege, așa că am votat- o în Camera Deputaților.
PNL și USR nu au crezut că așa ceva este normal și, în opinia liderilor acestor partide, românii trebuie să plătească cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană și deci, au votat împotrivă.
Astfel, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăși dublul sumei împrumutate.
Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR.
Dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăși cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă.
Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR.
Alături de celelalte legi, amânarea rambursării ratelor, amânarea plății chiriei pe perioada stării de urgență și legea dării în plată, PSD își propune să îi ajute pe români și să corectăm aceste nedreptăți.
Și noi avem aceleași drepturi ca cetățenii europeni și nu este corect să plătim dobânzi imense pentru că băncile străine să facă profit!”