ISU Olt are însemn heraldic propriu

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt are însemn propriu, acest lucru fiind atestat de publicarea în Monitorul Oficial al României nr. 665 din data de 2 septembrie 2015 a Ordinului nr. 100/2015 al ministrului Administraţiei şi Internelor.insemn isu olt m

  Însemnul heraldic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei  Basarab” al Judeţului Olt din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă va păstra în compoziţie elemente din stema Ministerului Afacerilor Interne, după cum urmează: pe fond purpuriu, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.

  Pe pieptul acvilei este un scut despicat şi semi-tăiat la dextra: pe purpuriu se află două topoare încrucişate în săritoare, suprapuse de o cască de pompier aşezată din profil, dedesubt o grenadă explodând, de la care pornesc în dreapta şi stânga ramuri de stejar, totul de argint; pe argint se găsesc o turtă portocalie, încărcată cu un triunghi albastru, alezat; iar pe albastru este trecut un turn de argint, donjonat de un turnuleţ crenelat de acelaşi metal.

  În partea inferioară, sub acvilă, este scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă deviza „AUDACIA ET DEVOTIO (CURAJ ŞI DEVOTAMENT)”.

  Semnificaţiile elementelor însumate:

  Casca şi topoarele sunt preluate din însemnele pompierilor militari folosite din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Grenada explodând aminteşte de participarea pompierilor militari la Războiul pentru Cucerirea Independenţei de Stat a României.

Ramurile de stejar reprezintă forţa, puterea, autoritatea veche, turta portocalie cu triunghiul albastru, alezat simbolizează protecţia civilă, iar turnul donjonat este un element preluat de la stema judeţului Olt pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

 „Însemnele heraldice proprii, instituite şi utilizate în M.A.I. constituie mijloace de identificare şi particularizare a structurilor şi personalului acestuia, îmbinând, prin simbolistica lor, tradiţiile de armă cu reprezentări actuale.

 Până la întocmirea şi aprobarea însemnului heraldic propriu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt, conform legislaţiei în vigoare, folosea însemnul heraldic al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Începând cu data publicării în Monitorul Oficial a însemnului heraldic, toate documentele emise de ISU Olt vor avea noul element grafic”, a declarat plutonierul major Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

Laurenţiu STĂNESCU