Inspectorul- şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, colonelul Drejoi Tudor-Dorel, a primit de la inspectorul general al Jandarmeriei Române, generalul maior dr. Mircea Olaru, “Drapelul de Luptă”, acordat Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, ca urmare a excelentei activităţi a instituţiei pe care o conduce.
Înmânarea “Drapelului de Luptă” a avut loc în cadrul unui ceremonial militar desfăşurat, la începutul acestei luni, în faţa Prefecturii Olt şi la care au participat şi efectivele Unităţii Speciale de Gardă şi Protocol a Jandarmeriei.
La evenimentul unic în viaţa fiecărei unităţi militare, precum şi a comunităţii pe care o reprezintă au participat prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, subprefectul Emanuel Oproiu, vicepreședintele CJ Olt, Marius Oprescu, primarul municipiului Slatina, Emil Popa, deputatul Emil Moț, preşedintele ATOP Olt, consilierul judeţean Petre Idoraş, reprezentanți ai celorlalte instituţii subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar şi ai instituţiilor deconcentrate din judeţ, manageri ai importanţilor agenţi economici de pe platforma industrială slătineană, câţiva primari, precum şi comandanţi ai Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi de la Drăgăşani şi ai inspectoratelor judeţene de jandarmi din judeţele Dolj, Argeş, Vâlcea, Teleorman.
Solemnul eveniment s-a bucurat şi de prezenţa unor oaspeţi de seamă, o delegație din partea bazei militare de la Deveselu, condusă de cei doi comandanţi: american- căpitanul William Garren (comandantul Naval Support Facility – NSF Deveselu) şi cel roman- colonelul Veronel – Cristian Vavură (comandantul Bazei 99 a Armatei Române) asistând la fastuosul ceremonial.
Colonelul Tudor-Dorel Drejoi, inspectorul șef al IJJ Olt, a primit din partea comandantului American, William Garren, un tablou care înfăţişează aspect din judeşul Olt şi din baza militară de la Deveselu.
În alocuţiunea sa, inspectorul general al Jandarmeriei Române, generalul Mircea Olaru, a transmis mesajul vicepremierului şi ministrului al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, şi a declarat că “Drapelul de Luptă” primit de IJJ Olt este obţinut graţie muncii valoroase depuse de jandarmii olteni:
„Este unul dintre cele mai importante momente din existenţa unei unităţi militare şi reprezintă, totodată, un simbol al onoarei câştigate, al curajului predecesorilor, dar şi al legământului pe care fiecare dintre dumneavoastră l-aţi făcut pentru apărarea tezaurului identitar naţional. Prin munca pe care fiecare dintre dumneavoastră o depune zi de zi în slujba românilor, aveţi o contribuţie valoroasă la dezvoltarea şi consolidarea sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”.
Drapelul de luptă se acordă, conform Legii nr. 34 din 1995, marilor unităţi şi unităţilor militare, prin decret al Preşedintelui României, la propunerea ministrului apărării naţionale, a ministrului de interne sau a directorului Serviciului Român de Informaţii.
Simbol al unităţii, al onoarei şi gloriei militare, Drapelul de Luptă este păstrat într-o vitrină sigilată, de unde este scos cu aprobarea comandantului unităţii şi numai la anumite ceremonii militare – Ziua Naţională a României, Ziua Drapelului Naţional, Ziua Imnului Naţional, Ziua Armatei, la depunerea jurământului sau la funeralii militare.
“Decretul de acordare a Drapelului de Luptă Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt a fost semnat la data de 18 februarie a.c., de Preşedintele României.
Ori de câte ori este scos, Drapelul de Luptă este apărat de Garda Drapelului, formată din 7 militari – comandantul gărzii, militarul port-drapel şi 5 însoţitori. Toţi membrii gărzii sunt înarmaţi cu muniţie de război, iar dacă integritatea Drapelului de Luptă ar fi ameninţată, garda îl apără chiar cu preţul vieţii”, a declarat Emanuel Botan, purtătorul de cuvânt al IJJ Olt.
Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare pe Bvd. A.I.Cuza, în ritmul muzicii fanfarei militare, spre încântarea mulţimii de slătineni prezente la faţa locului.
Rareş PETRIŞOR