Florin Homorean, prefectul județului Olt: ”Persoanele carantinate sau izolate trebuie să anunți furnizorii de utilități, când le solicită servicii, că sunt în izolare sau carantinare!”

 Pentru stabilirea unor măsuri de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu COVID-19 la nivelul județului Olt, vineri 24 iulie 2020, a avut loc şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt. În cadrul şedinței s-au stabilit o serie de măsuri privind persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu, controlul privind respectarea acestei măsuri, precum și informarea operatorilor de utilități publice despre aceste persoane.

 
Florin Homorean- prefect Olt
 

 
Astfel, situaţia cu persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu, întocmită de Direcţia de Sănătate Publică Olt, va fi transmisă zilnic către Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare Olt şi de aici către furnizorii de utilităţi publice care au solicitat acest lucru, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Olt, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Olt, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Matei Basarab al judeţului Olt, Oficiul Judeţean de Poştă Olt, autorităţile publice locale.
 
”Unităţile administrativ teritoriale vor informa persoanele carantinate sau izolate la domiciliu că, în momentul în care solicită servicii din partea furnizorilor de utilități (ex. intervenții deranjamente), sunt obligați ca atunci când își declină identitatea să facă precizarea că sunt izolați sau carantinați la domiciliu, astfel încât reprezentanții echipelor de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă) să-și ia măsuri de protecție. De asemenea, s-a dispus autorităților locale să desemneze, prin dispoziție emisă de primarul localității, 1-2 persoane care vor ține evidența celor aflați în carantinare sau izolare. Autoritățile publice locale, conform art. 14 din Legea nr. 136/2020, au obligaţia de a asigura pentru persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu sau în locația declarată de acestea necesarul de hrană ori, după caz, şi tratament, în funcţie de vârsta şi starea de sănătate a persoanei, precum şi livrarea acestora dacă persoanele se află în imposibilitatea de a-și asigura procurarea hranei ori, după caz, a tratamentului. Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili limitele maximale pentru aceste cheltuieli, care vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin unităţile administrativ – teritoriale. În ceea ce priveşte autorităţile administraţiei publice locale din municipii şi oraşe, s-a dispus efectuarea de dezinfectări la scările de bloc, unde domiciliază persoanele confirmate de către Direcţia de Sănătate Publică Olt, ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Recomandăm cetăţenilor judeţului Olt, cât şi operatorilor economici, să manifeste responsabilitate în respectarea măsurilor dispuse pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19”.