Deputatul Marius Iancu vorbeşte despre măsuri şi legi care să facă viaţa românilor mai bună

Deputatul oltean, Marius Iancu, are o activitate prolifică nu doar în mediul nonline, ci şi în Parlamentul României, acolo unde este membru al Comisiei de buget- finanţe.

Iancu_Marius decupat

Creşterea salariului minim la 1.900 lei

O nouă măsură pentru ca românii să aibă un trai mai bun este creşterea salariului minim. Astfel, de la 1 ianuarie 2018, salariul minim va creşte la 1 900 lei. “Este a doua creştere consecutivă a salariului minim pe economie, după ce în februarie 2017, acesta a ajuns 1 450 lei. 
Măsura aceasta este cea mai mare creştere, din ultimii 5 ani, a salariului minim pe economie de care beneficiază peste 1,3 milioane de români”, a declarat deputatul Marius Iancu.

Proiectul privind majorarea salariului minim presupune ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată să fie majorat la 1.900 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore în medie pe lună, ceea ce reprezintă o creștere de 31,03% față de luna decembrie 2017.

„Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut în prezentul proiect de Hotărâre de Guvern constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 300 de lei la 2.000 de lei, fiind distinctă de cea prevăzută de Codul Muncii. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se realizează de către inspectorii de muncă”, se precizează în nota de fundamentare.

În ceea ce privește impactul macroeconomic, se estimează în aceeaşi notă, că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării și reducerii muncii la negru.

Split TVA se va aplica opţional

Marius Iancu a informat că au existat îndelungi dezbateri în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci ale  Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 23/2017 privind plata defalcată a TVA.

 Split TVA se aplica acum, opțional, de către companiile din România.
Senatul a aprobat, cu 54 de voturi pentru şi 45 de voturi împotrivă, ca plata defalcată a TVA să se aplice exclusiv companiilor aflate în insolvenţă, faliment sau care au întârzieri la plata acestei taxe la finalul anului 2017.

“Camera Deputaților este camera decizională, iar noi trebuie să dăm un aviz pe acest proiect”, a afirmat deputatul Iancu.

Legea prevenirii a primit avizul Comisiei de buget- finaţe din Camera Deputaţiulor şi va intra curând la vot

Legea prevenirii a fost cerută de mediul de afaceri şi este una dintre măsurile asumate de PSD.
“Legea Prevenirii a fost aprobată în Camera Deputaţilor şi votul meu a fost pentru această lege pe care o susţin deoarece era nevoie de o regândire a activităţii de control, de schimbarea atitudinii autorităţilor publice care trebuie să îi trateze cu respect pe agenţii economici şi să îi ajute pentru a preveni eventualele greşeli”, a menţionat Marius Iancu. 

Potrivit noii legi, autoritățile publice de control au obligația să educe antreprenorii pentru a preveni eventualele greșeli.

 “Un antreprenor nu va fi mai sancționat până nu a fost îndrumat printr-un plan de remediere ce cuprinde o serie măsuri care trebuie îndeplinite de către acesta. În maximum 10 zile de la data expirării termenului de remediere, agentul constatator are obligaţia să reia controlul, iar dacă nu s-au luat măsurile recomandate şi agentul economic nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale, se va aplica sancţiunea. În cazul în care în termen de 3 ani de la aplicarea sancţiunii, acesta repetă fapta, se aplică direct contravenţia, fără plan de remediere. Autorităţile cu atribuţii de control au obligaţia ca în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, să elaboreze şi să distribuie materiale cu măsuri de prevenire a încălcării legislaţiei şi să aloce pagini de net despre acest subiect. Tot în acest timp trebuie evaluată şi regândită relaţia dintre agentul constatator şi contribuabil. Respectul şi înţelegerea dintre cei doi trebuie să înlocuiască teama şi agresivitatea”, a precizat deputatul Marius Iancu.

Daniela DENGHEL