Deputatul Marius Iancu : “Curtea de Conturi a României va funcţiona după o lege mult mai clară, corelată cu standardele internaţionale”

marius-iancu-liA doua zi după ce a fost dezbătut ore întregi în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci, Proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi a fost votat în Camera Deputaţilor.

Acesta este un proiect legislativ susţinut de toţi primarii şi preşedinții de consilii judeţene din România. 

După cum explică deputatul oltean, Marius Iancu, proiectul urmăreşte corelarea unor prevederi din actuala lege după care funcţionează Curtea de Conturi a României cu standardele internaţionale de audit, evitarea suprapunerilor de competenţe între Curtea de Conturi şi alte autorităţi. Noua lege va stipula clar ca hotărârile Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care se cere Curţii de Conturi efectuarea unor controale în limitele competentelor sunt obligatorii şi nicio altă autoritate nu poate obliga Curtea de Conturi să efectueze activităţi de audit public extern.

deputat Marius Iancu in Comisia Buget FinanteTotodată, se înfiinţează şi Autoritatea de Audit, organism independent, singura autoritate naţională competentă să efectueze audit public extern asupra fondurilor şi programelor europene. 
La dezbaterile din comisie au fost prezenţi şi ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici şi preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc.

Pentru verificarea fondurilor şi programelor europene a fost înfiinţată Autoritatea de Audit, singurul organism din ţară cu astfel de competenţe.

“Curtea de Conturi nu se mai poate pronunţa pe oportunitatea unei investiţii, acest lucru fiind atribuţia consiliului local sau judeţean. Curtea de Conturi va verifica modul cum au fost cheltuiţi banii. Actuala lege clarifică şi răspunderea auditorului Curţii de Conturi. Prejudiciul nu va mai fi unul estimat, ci unul dovedit ilicit. 
Curtea de Conturi a României va funcţiona după o lege mult mai clară, corelată cu standardele internaţionale de audit”, a declarat tânărul deputat oltean, Marius Iancu.

Proiectul mai trebuie acum votat în Senat, care este camera decizională.