Se practică în presa scrisă, mai ales în aceea făcută pe genunchi sau, de multe ori, la comandă ori din anumite « simpatii», un jurnalism care ajunge să pună sub semnul întrebării şi munca de presă pe care alţii o prestează cu multă seriozitate, rigurozitate şi respect faţă de meseria însăşi şi faţă de toate categoriile sociale şi profesionale din ţara aceasta.
Un jurnalism ieftin sau de genul « lasă că merge şi-aşa». Numai că, dacă societatea se va trezi, se va lua atitudine şi consecinţele vor fi total neplăcute pentru publicaţiile în cauză şi pentru semnatarii materialelor neprofesioniste.
În plan juridic, cu un cod civil şi penal « adaptate» acestor situaţii, problemele pot să dispară ca prin farmec pentru cei vizaţi, dar pot atrage consecinţe pentru ziariştii care-şi fac bine treaba.
Acum, în prag de campanie electorală şi în campania electorală, multe astfel de articole fi- vor scrise la voia întâmplării sau la comanda plătitorului (legal !) de articole, numai că ziariştii trebuie să realizeze pericolele la care se expun, chiar dacă sunt angajaţi şi trebuie să scrie la comandă.
Un caz apărut recent în mass-media locală a vizat ceea ce s-a întâmplat privind alegerile pentru noua conducere a Colegiului Medicilor Olt.
Conducerea Colegiului Medicilor Olt ia atitudine vizavi de articolele apărute în presă în legătură cu componenţa acestui colegiu. În articolele respective se face precizarea, fără o minimă documentare din partea jurnalistului, că medicii de familie nu pot face parte din acest for de conducere.
Vă prezentăm mai jos « Dreptul la replică » al Colegiului Medicilor Olt pe care, până acum, instituţia de presă respectivă a refuzat să-l publice :
„În atenţia domnului redactor şef al ziarului Gazeta Nouă
Colegiul Medicilor Olt a luat la cunoştinţă despre conţinutul celor 2 articole publicate în ziarul Gazeta Nouă pe data de 07 martie 2016 ora 17.48 şi ora 20.37, în care este acuzat de monopol al medicilor de familie, de faptul că aceştia nu s-au prezentat la vot şi de faptul că ziarul dvs. prezintă drept date certe nişte zvonuri sau cele rezultate din sondaje la ieşirea votanţilor.
În consecinţă dorim un drept la replică publicat de Gazeta dvs. în aceleaşi condiţii ca articolele în cauză.
În primul rând trebuie lămurit că medicina de familie este o specialitate ca toate celelalte, marea majoritate a acestor medici sunt medici primari şi doctori în medicină, iar Colegiul Medicilor Olt nu face discriminare între membrii diferitelor specialităţi.
Afirmaţia făcută că ar exista la Colegiul Medicilor Olt un monopol al medicilor de familie este total neadevărată şi nu reprezintă realitatea. Daca dvs. eraţi curioşi să accesaţi site-ul Colegiului Medicilor Olt aţi fi observat că Preşedintele Colegiului este specialist, în Biroul Executiv mai exista medici specialişti iar Comisiile de Specialitate ale Colegiului sunt formate numai din medici specialişti din specialităţile respective, inclusiv Comisia de Medicina familiei.
Afirmaţia dvs. aflată pe surse că : “este împotriva firii ca un medic de familie să judece un medic specialist” este cel puţin bizară, deoarece, aşa cum am arătat mai sus, medicii de familie sunt medici specialişti, iar membrii Comisiei de Jurisdicţie şi Disciplină sunt medici specialişti din spital şi numai câte un membru al celor două Comisii este medic specialist de familie şi participă numai când este în cauză un medic de familie.
Cu speranţa că am reuşit să lămurim aceste neclarităţi apărute în articolele dvs., voit sau în necunoştinţă de cauză, vă asigurăm şi pe viitor de aceeaşi disponibilitate, cu rugămintea ca pe viitor să solicitaţi şi punctul de vedere al Asociaţiei Colegiale”.
Cu stimă,
Dr. Marinache COSTACHE