CADOURI PENTRU COPIII DIN SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ SLATINA

Anul 2020 nu a fost ușor pentru nimeni. De la afaceri, bani și locuri de muncă totul a fost dat peste cap. Însă, cei mai afectați au fost copiii, fiindcă pe lângă scoli și grădinițe închise, mediul lor de viață a devenit unul închistat și stresant și prin prisma reacțiilor adulților la toate constrangerile și schimbările impuse de pandemia de Covid-19.

Copiii au nevoie de libertate, de spațiu să zburde, să își consume energia, să se joace, să interacțineze, să creeze, să descopere și să se formeze fizic și emotional. Psihicul multora dintre ei a fost afectat de izolarea de prieteni, colegi și de scoaterea lor din mediul care le oferea echilibrul să se dezvolte.

Acum, la sfârșit de an, bucuriile copiilor și adulților deopotrivă le reprezintă sărbătorile de iarnă, întâlnirile în familie și darurile de la cei dragi dar, mai ales, de la Moș Crăciun.

Cel mai frumos moment este acela când, cu mâini tremurânde de emoție și grabă, un copil desface cadoul de sub brad. Când explozia lui de bucurie inundă casa în care miroase a sărbătoare și bunătăți pregătite acasă.

Anul acesta și sărbătorile în familie sunt altfel, și bucuriile sunt altfel. Emoția, totuși, o trăim cu toții, mai intens sau mai puțin puternic, doar cu cei apropiați sau ne gândim, uneori, și la semenii noștri.

Este minunat să oferi emoția bucuriei, este extraordinar ca sufletul unui copil să fie bucurat de sufletul de copil dintr-un adult.

Așa a decis să facă managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Dan Stana. Deși unitatea spitalicească pe care o conduce a trecut prin momente grele, deși sunt multe probleme de rezolvat, nu a uitat de emoția de fericire caracteristică acestor zile.

Fiindcă în Spitalul Județean de Urgență Slatina sunt internați 12 copii, cinci la chirurgie infantilă și șapte în secția de pediatrie, niciunul dintre ei neavând probleme legate de virusul pandemic, conducerea spitalului slătinean a decis să le ofere acestora bucuria de a primi daruri în Ajun de Crăciun.

”Copiii sunt inocenți, nu înțeleg prea bine cu ce ne confruntăm noi, oamenii mari. Știu că acum trebuie să vină Moș Crăciun iar ei sunt bolnavi. Și nu este nici plăcut, nici vesel să stai pe un pat de spital. Vrem să le aducem bucuria în suflet și să vedem cum le radiază fețele de fericire, să depășească mai ușor problemele medicale care i-au adus în spital”, a declarant Dan Stana, managerul unității spitalicești din Slatina.

Astfel că Dan Stana, împreună cu directorul de îngrijiri medicale, s-au transformat în spiridușii lui Moș Crăciun și au dus cadouri constând în dulciuri, fructe și sucuri copiilor internați în spitalul pe care-l conduce.

”Dacă pentru oamenii mari contează un zâmbet, dar pentru copiii bolnavi…! Vrem să le fim aproape, nu doar din punctul de vedere al îngrijirii medicale, le suntem alături întotdeauna, suntem atenți la nevoile lor și sperăm să-i bucurăm și să le ”îndulcim” puțin șederea în spital în această perioadă cu aceste daruri”, a afirmat Mirela Stăncioiu, directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Județean de Urgență Slatina.

 Asemena situații ne fac să înțelegem că nu este un efort să fim mai buni, să dăruim, să bucurăm, trebuie doar să ne pese și să nu ne lăsăm copleșiți de problemele vieții cotidiene.

Daniela DENGHEL