EMIL POPA VA FI CANDIDATUL PSD LA PRIMĂRIA SLATINA. DACĂ VA TRECE TESTUL!

 

Emil Popa- decupat 3WSarabanda care a cuprins vârful administraţiei slătinene a creat multă confuzie, suspiciune şi chiar frică în rândul angajaţilor. Mulţi s-au repoziţionat, alţii au trădat iar alţii încearcă să-şi facă noi prietenii.

După arestările foştilor primari ai Slatinei, senatorul PSD Darius Vâlcov şi Minel Prina, precum şi a apropiaţilor acestora aflaţi în funcţii cheie de conducere a unor instituţii şi societăţi din municipiu, a fost ales un nou primar, din rândul celor doi viceprimari, Cristian Bircea şi Mihaela Stana.

  Aceasta din urmă a fost împuternicită de votul consilierilor locali slătineni să îndeplinească atribuţiile de primar în data de 2 aprilie anul curent. A urmat o contestaţie potrivit căreia aceasta trebuia să ajungă primar cu voturile majorităţii consilierilor locali aleşi, nu cu voturile majorităţii consilierilor prezenţi la acea şedinţă. Aşa că votul a fost reluat şi, pe 19 mai, Mihaela Stana a fost reconfirmată ca edil al Slatinei.

  Având o experienţă foarte mare în administraţia public locală, fosta noastră colegă de breaslă a decis, “din motive personale”, să demisioneze atât din funcţia de primar, cât şi din aceea de viceprimar, potrivit anunţului oficial de pe data de 22 iunie. Mai mult decât atât, Mihaela Stana nu mai ocupă niciun post în Primăria Slatina, unde a lucrat mai bine de 15 ani.

  Cu toate că primarul ales al Slatinei (pe 3 februarie 2013, după alegerea primarului Darius Vâlcov ca senator al României, în noiembrie 2012), Minel Prina, a scăpat de arestul la domiciliu (decis încă de la jumătatea lunii martie de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acesta fiind inculpat într-un caz de corupţie alături de Darius Vâlcov&Co.), pe 17 iunie a.c, şi s-ar fi putut întoarce pe fotoliul de primar al Slatinei, acesta a decis, pe data de 24 iunie, să demisioneze, anunţul fiind făcut printr-un filmuleţ postat pe contul său de socializare de pe reţeaua Facebook.

Pe data de 25 iunie, a avut loc alegerea unui nou viceprimar şi împuternicirea unui nou viceprimar cu atribuţii de primar.

Pentru nimeni nu a fost o surpriză faptul că Emil Emil Popa a fost ales cu 15 voturi pentru din cele 17 exprimate, două fiind nule iar trei consilieri locali, din totalul de 20, absentând la acea şedinţă.

Nu a fost o surpriză pentru că s-a vehiculat numele său ca nou primar interimar slătinean dinainte cu câteva zile. Şedinţa a confirmat.

Singurul care s-a arătat surprins a fost însuşi protagonistul. Poate că nici lui Emil Popa nu-i venea să creadă că va ajunge primar, lucru greu de imaginat cu ani în urmă. Aşa cum nimănui nu i-a venit a crede ce s-a întâmplat în Slatina ultimelor luni.

Noul primar interimar pune accent pe echipa cu care a plecat la drum şi cu care doreşte să colaboreze în tot ce face şi doreşte să continuie proiectele începute în municipiul reşedinţă de judeţ.

Da ceea, de ce va face în perioada următoare depinde nominalizarea sa la candidatura pentru funcţia de primar al Slatinei la alegerile din anul 2016.

Trebuie să confirme pe funcţie şi să treacă testul!

Testul competenţei nu va fi o problemă, cu siguranţă. Întrucât cunoaşte administraţie, acesta ocupând funcţia de consilier local din anul 2012, lider al grupului PSD din CL Slatina şi membru în Comisia pentru activităţi socio-culturale, culte şi sport, cunoaşte management, întrucât a fost patru ani director general al Serviciului Judeţean de Pază ( serviciu aflat în subordinea Consiliului Judeţean Olt), cunoaşte politică şi ştie că nu poţi să ajungi pe anumite poziţii importante dacă nu eşti susţinut de un partid. Iar acesta nu doar că are sprijinul colegilor săi din PSD Olt, dar este şi unul dintre membri săi importanţi, încă din anul 1996, în prezent fiind secretar general al Organizaţiei Slatina.

Conştient de toate acestea a declarat: “Suntem o echipă, nu voi lucra singur aici, să fac ce mă taie capul. Am ajutorul, în primul rând al colegilor din CL, din PSD şi din celelalte partide politice care vor să facă ceva bun pentru acest oraş. Încep acest mandat cu gânduri de bine şi foarte bine, de lucruri bune pentru locuitorii din Slatina. Vom continua toate proiectele care sunt şi care vor urma pentru binele locuitorilor din Slatina”.

Testul umanităţii, realismului şi maturităţii nici atât nu va constitui o problemă. La 35 de ani Emil Popa este extrem de încercat de viaţă. Rămas văduv după ce soţia sa, un ziarist de marcă al Oltului, Florina Popa (Urucu), a plecat la Domul chiar din braţele sale, în august 2012, a trebuit să facă faţă durerii şi multor greutăţi. Dar toate acestea şi ratele copleşitoare la bancă nu puteau să-l facă să-şi neglijeze băieţelul rămas fără mamă. Pe care l-a crescut foarte bine, atent supravegheat, iar acum, fiind în clasa 0 demonstrează că tatăl se ocupă şi de lecţiile lui, copilul  câştigând recent un concurs judeţean de matematică.

Dar cel mai important test este acela al câştigării încrederii slătinenilor. Pentru că mulţi spun că este pus în această funcţie pentru a fi sacrificat, întrucât trebuie să ascundă neregulile făcute de predecesorii săi, aflaţi în acelaşi partid cu el. Numai că toată lumea ştie că PSD n-ar nicio problemă, majoritatea oamenilor cunoscând faptul că Prina şi Vâlcov au intrat în PSD după ce au fost în PDL, ultimul chiar ca preşedinte al organizaţiei judeţene.  Dar cum ar putea oare să ascundă? Actele sunt la vedere, organele de anchetă ştiu ce şi unde să caute. Nici măsuri pe care ar putea să le ia în scurt timp n-ar face ca lucrurile să apară ca la curăţătoria “Nufărul”. După cum nici eventuale comenzi politice nu ar schimba lucrurile pe care oamenii legii le cercetează încă din anul 2010.

Testul câştigării încrederii locuitorilor Slatinei nu este foarte greu de trecut. Trebuie doar ca Emil Popa să fie susţinut de partid, să ia măsuri care să demonstreze capacităţile sale de edil, să nu facă greşeli şi să fie aşa cum este el: omul care a câştigat încrederea tuturor celor care îl cunosc!

Interesul este major şi din partea PSD, aceasta fiind ocazia ca după mai bine de 12 ani să aibă un primar get- beget pesedist.

Şansele sunt foarte mari, mai ales că din partea opoziţiei locale nu se întrevăd mari speranţe ca să aibă un cotracandidat puternic. Singurul care i-ar putea face probleme ar fi uneperistul Emil Albotă. Singurul care ar putea să şi încurce planurile PSD, dacă la alegerile din vara viitoare se va merge în alianţă cu UNPR, partidul lui Gabriel Oprea şi al fostului şef PSD Olt, senatorul Ion Toma, care ar putea, potrivit unui algoritm şi al unor negocieri politice, să-şi impună propriul candidat la Primăria Slatina care să fie susţinut de alianţă.

Deocamdată se spune că la alegerile locale se va merge separat.

Aşa că, Emil Popa trebuie să treacă testul! Testul câştigării încrederii slătinenilor!

Daniela DENGHEL