Spitale regionale la Craiova, Cluj și Iași cu bani de la Banca Europeană de Investiții, bugetul de stat și din fonduri UE nerambursabile

 

 

 

Deputatul liberal oltean Gigel Știrbu a informat că premierul Florin Cîțu a aprobat, într-o ședință a recentă a guvernului demis Cîțu, un memorandum pentru contractarea unui împrumut de 305 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj.
 
 
Decizia vine în completarea altor memorandumuri care permit finanțarea a trei spitale regionale din țară, și anume la Cluj, Iași și Craiova.
Potrivit studiilor de fezabilitate, costul total al celor 3 spitale se ridică la circa 1,64 miliarde de euro.
Investițiile în spitalele regionale sunt suportate din fonduri UE nerambursabile, credite de la BEI și din fonduri de la bugetul de stat ( 500 de milioane de euro prin Programul Operațional Sănătate (POS 2021-2027).
 
”Desi PSD promitea în programul de guvernare pentru alegerile generale din 2016 că va construi opt spitale regionale, în 3 ani de guvernare, 2017 – 2019, Guvernul PSD nu a găsit soluții de finanțare pentru niciun spital regional.
Acolo unde PSD prezenta planuri pe hârtie, guvernul liberal a făcut pași concreți pentru modernizarea infrastructurii de sănătate. Deci dacă se vrea, se poate!”, a declarat deputatul Gigel Știrbu.
 
Daniela DENGHEL