Senatorul Paul Stănescu: „Bunăstarea românilor este mai presus de orice interes politic sau economic”

Fostrul vicepremier și ministru al Dezvoltării, Paul Stănescu, a vorbit într-un comunicat de presă despre importanța „Pactului național pentru bunăstarea românilor”, propus de social-democraţi, și despre refuzul partidelor din opoziţie de a-l semna.

DSCN7893 bs W

”Bunăstarea românilor este mai presus de orice interes politic sau economic

Partidul Social Democrat şi-a asumat prin programul de guvernare creşterea pensiilor şi a salariilor, iar aceste creşteri au avut loc pentru că am considerat că bunăstarea românilor este mai presus de orice interes politic sau economic. Că trebuie să direcţionăm creşterea economiei şi către oameni. Ne uităm tot timpul cu interes şi chiar cu invidie la alte state, vrem o ţară ca afară, dar strâmbăm din nas când trebuie să redistribuim resursele publice către oameni şi viaţa pe care o duc zi de zi. Ba mai mult, ne arătăm îngrijoraţi că se sufocă bugetul şi economia, culmea, când nu este deloc aşa.

Şi mă refer aici la partidele de opoziţie. Opoziţia nu a votat legea salarizării şi asta se uită. Mulţi dintre colegii deputaţi din opoziţie s-au abţinut când s-a adoptat legea pensiilor. Şi asta se uită. Când te opui unor astfel de legi, te opui unei vieţi mai bune pentru români. Şi acest lucru trebuie să-l reamintim şi noi tot timpul, oamenii să ştie şi în viitor ce să aleagă.

Trăim vremuri politice agitate, însă trebuie să înţelegem că sub nicio formă România nu mai trebuie supusă unor experimente de austeritate, aşa cum s-a întâmplat în timpul mandatului fostului preşedinte. Şi iată că, totuşi, apar voci, zvonuri, intenţii ascunse cu privire la diminuarea acestor drepturi care ne aduc mai aproape de standardele europene de viaţă. Chiar dacă decalajul încă este mare, tot suntem mai aproape decât am fost acum trei ani, când PSD a preluat guvernarea şi a pus în practică un program de guvernare ambiţios.

Alianţa 2020 – USR – PLUS, PNL şi alte partide care tot ameninţă ba direct sau mai voalat cu tăieri de pensii şi salarii, este o alianţă împotriva bunăstării oamenilor.

De la 1 septembrie pensiile au crescut. Iar aceasta este încă o promisiune îndeplinită, nu este o iluzie vândută de către noii oameni din politica românească care nu înţeleg că guvernarea se adresează în primul rând oamenilor. Peste 5 milioane de pensii bazate pe contributivitate s-au majorat în funcţie de valoarea punctului de pensie de la 1100 de lei la 1265 lei, asta înseamnă o majorare cu 15% a pensiilor. De la 1 septembrie 2020 se vor mări din nou pensiile şi punctul de pensie va ajunge la 1775 lei, adică, practic, se va dubla comparativ cu anul 2016, când am intrat la guvernare şi când valoarea acestuia era de doar 871,7 lei.
Faptul că partidele de opoziţie au refuzat să semneze „Pactul naţional pentru bunăstarea românilor”, propus de noi, este un semn de întrebare pe care fiecare român trebuie să şi-l pună. Românii nu mai trebuie să treacă printr-o nouă perioadă de austeritate. A fost de ajuns şi a fost o lecţie politică importantă. Dar să vedem cine a avut de învăţat din ea.

Preşedinte PSD Olt,
Paul STĂNESCU”