Paul Stănescu, Florin Barbu și Adrian Chesnoiu, inițiatorii legii care vine în sprijinul agricultorilor ce doresc să se racordeze la energie electrică pentru a folosi sistemul de irigații

Secretarul general al PSD, senatorul Paul Stănescu, și doi dintre deputații social- democrați de Olt, Florin Barbu și Adrian Chesnoiu, au inițiat, alături de alți colegi din Parlament, Proiectul de Lege pentru modificarea L. nr. 123/2012, care a devenit Legea 158/2023, pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012.

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că în prezent, cadrul de reglementare aferent pietei si sectorului energetic este stabilit in principal prin Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr 123/2012. În ultimii ani actul normativ a fost modificat si completat succesiv în functie de necesitatile dezvoltarii pietei si sectorului energetic.

Având in vedere dinamica permanenta a acestui sector este neceara reconsiderarea unor prevederi legale care sa clarifice punctual anumite aspecte.

 

Astfel, articolul 51 din Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr 123/2012 a fost modificat succesiv, in sensul în care s-a reglementat, prin Legea 155/2020, obligaţia operatorului de distribuţie să asigure finanţarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare a clientului final noncasnic, a cărei lungime va fi de până la 2.500 metri aflată pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciul public de distribuţie, a cărei contravaloare va fi recunoscută în tarif de către ANRE.

De asemenea, s-a reglementat şi posibilitatea ca termenul de realizare a racordării să fie de maximum 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire.

 

Această reglementare care venea, în primul rând, în sprijinul agricultorilor nevoiți să găscască diferite soluţii pentru racordarea la rețeaua de distribuţie pentru asigurarea funcţionării sistemelor de ingaţii, a fost abrogată în cursul anului 2021 prin intermediul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.143/2021 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

 

”Acest act normativ a eliminat din Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr 123/2012 toate prevederile legate de această obligație a operatorului de distribuție de a asigura finanţarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare a clientului final noncasnic, pe o lungime de până la 2.500 metri aflată pe teritoriul unităţii administrativ- teritoriale pentru care are concesiunea serviciul public de distribuţie, blocându-se, de fapt, orice posibilitate de dezvoltare a sistemului de irigații, vital în contextual în care în ultimii ani seceta a fost cel mai mare duşman al agriculturii româneşti.

 

Totodată, în acest context al crizei mondiale de resurse, pentru asigurarea securității alimentare şi, mai ales, datorită efectelor dramatice generate de seceta prelungită din ţara noastră în ultimii ani, considerăm că agricultura românească, unul dintre motoarele de dezvoltare cele mai importante ale economiei naționale trebuie să fie sprijinită în general prin orice mijloace materiale şi financiare şi în special prin accesul la reţelele de distribuție a energiei electrice care să asigure apoi resursa de apă atât de necesară domeniului agricol.

 

Nu în ultimul rând, numeroasele solicitări venite din partea unui număr important de investitori din agricultură cu privire la susținerea financiară a accesului la rețelele de distribuție necesare extinderii sistemelor de irigații, ne oferă argumente în plus pentru susţinerea acestei iniţitive legislative de modificare şi completarea a art. SI din Legea nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale.”, a declarat senatorul PSD de Olt Paul Stănescu.

 

 

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr.485 din 16 iulie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, a fost modificată și completată după cum

urmează:

  1. La articolul St, după alineatul (3*) se introduc trei noi alineate,

alin.(3”)-(3?), cu următorul cuprins:

„(3”) Prin excepție de la prevederile alin(3“), pentru alimentarea echipamentelor şi agregatelor pentru irigaţii, precum şi pentru înființarea de noi staţii de punere sub presiune, operatorul de distribuție are obligația să asigure finanțarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuție a instalaţiei de racordare a clientului final noncasnic, a cărei lungime va fi de până la 2.500 metri aflată pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciului public de distribuție, când soluţia de racordare prevede acelaşi nivel de tensiune în punctul de delimitare și în punctul de racordare a locului de consum. În cazul în care în zona amplasamentului locului de consum există doar rețea electrică cu nivel de tensiune diferit de cel din punctul de delimitare prevăzut în soluţia de racordare a locului de consum respectiv, operatorii de distribuție concesionari au obligația să asigure finanțarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuție doar a instalaţiei de racordare a clientului final noncasnic, a cărei lungime va fi de până la 2.500 metri aflată pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciului public de distribuție. Contravaloarea lucrărilor de proiectare şi execuție a instalaţiei de racordare va fi recunoscută în tarif de către ANRE. Termenul de realizare a racordării este de maximum 120 de zile de la data obținerii acordului/autorizației pentru instalația de racordare. Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în proprietatea operatorului de distribuţie de la momentul punerii în funcţiune a instalaţiei de racordare.

           (33) În situaţia prevăzută la alin.(3′), solicitantul viitor client final noncasnic, are obligaţia să utilizeze locul de consum şi să păstreze destinaţia acestuia pe o perioadă de minimum 15 ani de la data punerii în funcţiune a instalaţiei de racordare.

          (3?) În cazul în care clientul final noncasnic nu respectă prevederile alin.(3*), acesta este obligat să restituie operatorului de distribuţie contravaloarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare, proporţional cu perioada rămasă neutilizată, în mod gradual, în conformitate cu reglementările ANRE.”

           2, La articolul 93 alineatul (1), după punctul 38 se introduce un nou

punct, pct.38′, cu următorul cuprins:

„38!. nerespectarea de către operatorii de distribuție a prevederilor art.51

alin.(37).”

  1. La articolul 93 alineatul (2) punctul 2, litera c) se modifică și va avea

următorul cuprins:

„c) cu amendă de la 20.000 lei la 400.000 lei pentru cele prevăzute la punctele 4!, 5″, 24, 37, 38, 38!, 39″, 40 şi 54;”.