La mai puţin de un an până la alegerile locale din 2016, toate partidele îşi reorganizează toate structurile (locale şi judeţene, organizaţiile de femei, de tineret şi de pensionari) şi fac sondaje interne pentru desemnarea candidaţilor cu cele mai mari şanse să devină noii edili din judeţul Olt.
În competiţia internă pentru desemnarea candidatului liberal la Primăria Slatina s-au aflat iniţial cinci persoane: Gabriel Dima Buliteanu, Ana Maria Ciauşu, Sorin Brătoi, Marius Bălaşa şi Marian Căruntu.
Retragerea Anei Maria Ciauşu, secretarul general al PNL Olt, din cauza multiplelor îndatoriri pe care le impune funcţia politică şi a volumului mare de muncă din perioada de precampanie şi campanie electorală, a făcut ca lupta să se dea numai între bărbaţi.
Dintre cei aflaţi în această cursă, doi sunt foşti candidaţi la Primăria Slatina (Brătoi- PNL şi Căruntu- PC, la acea vreme), doi au mai fost şi-n alte partide politice (Bălaşa- PDL şi Căruntu- PMP, recent), iar doi au fost “cântaţi” în presă pe diverse motive.
Singurul care a fost doar liberal, nu a mai candidat niciodată la o funcţie administrativă de stat, n-a avut probleme nici cu legea, nici cu presa este Gabriel Dima Buliteanu.
La numai 37 de ani este un familist convins, tată al unui copil şi un tânăr afacerist de succes. Gabriel Buliteanu a absolvit Facultatea de drept, specializarea drept penal, şi a făcut studii postuniversitare de drept civil şi comercial. A intrat în afaceri în anul 2002, fără a trăi din bani publici, nici el şi nici familia sa neavând vreodată lucrări cu statul. Are propriile afaceri, independente de cele ale familiei sale, pe care unii, cu uşurinţă, ar putea să le confunde din cauza numelui.
A demonstrat că este un foarte manager, care doreşte să demonstreze că poate fi un foarte bun administrator de instituţie publică locală şi să pună în slujba slătinenilor experienţa acumulată. A intrat în politică din convingere şi pasiune, nu din interes şi doreşte să contribuie la schimbarea clasei politice din România. Nu crede că a sta deoparte, fără să te implicit, poţi să ai pretenţii că lucrurile nu merg bine. Consideră că liberalii sunt oameni citiţi şi întreprinzători şi că pot schimba şi modul de a gândi al oamenilor şi al oamenilor politici.
Dar cel mai important motiv pentru care a intrat în politică este acela că suntem conduşi de ani de zile numai de “lupi moralişti care nu încetează să ne exaspereze în fiecare zi”, de “politicieni de o calitate umană foarte proasă”. Este de părere că cei care fac politică trebuie să fie şi oameni sensibili, care să-I înţeleagă pe cetăţeni. Iar la acest capitol Gabriel Buliteanu se poate spune că este deosebit de sensibil. Sensibilitatea sa este aceea a unui poet în adevăratul sens al cuvântului, pasiunile sale de bază fiind poezia şi filosofia. A scris de-a lungul anilor un număr impresionant de poezii, încă de pe băncile liceului talentul său fiind consemnat în paginile unui ziar. Iar filozofii cu care se identifică sunt Emil Cioran (filozof român) şi Arthur Schopenhauer ( un filozof german cunoscut, mai ales, prin teoria sa asupra primatului „voinţei” în sfera reprezentării lumii şi în comportamentul uman).
Intrat în politică înaintea alegerilor prezidenţiale din 2009, Gabriel Dima Buliteanu a fost preşedintele Organizaţiei de Tineret a PNL Olt, în prezent deţinând funcţiile de membru în Comitetul Local Executiv, vicepreşedinte al Biroului Politic Local Slatina şi membru în Biroul Politic Judeţean, tatăl său fiind unul dintre fondatorii Partidului Naţional Liberal.
Respectă oraşul în care s-a născut, în care s-a format, în care îşi are familia şi prietenii şi în care trăieşte şi declară că Primăria Slatina trebuie să fie mai aproape de cetăşeni, să devină prietena oamenilor şi să existe o colaborare permanentă.
În contextul politic naţional şi local, în această perioadă de schimbări multiple la nivelul administraţiei slătinene este nevoie de un om cu iniţiativă, de un om dedicat, de un bun administrator, care cu siguranţă poate fi Gabriel Dima Buliteanu.
Daniela DENGHEL