Deputatul Emil Florin Albotă: ”Dar bugetul, stimabilă coaliție, unde este?”

   

  Întârzierea aprobării bugetului României pe anul 2021 produce stagnări în unele domenii, probleme în altele și, practic, blochează funcționarea normală a țării.

Lucrul acesta l-a făcut pe deputatul Emil Albotă să întrebe, ironic desigur, unde este bugetul, precizând că guvernul în funcție este preocupat de jocurile de putere de la vârful țării și de funcțiilepentru clientele politică:  

 ”Bugetul României este încă blocat de incompetența unui guvern condus de politruci preocupați mai mult de jocuri de putere decât de gestionarea crizei sanitare sau economice, pe care le simțim atât de apăsat.   Foamea de funcții pentru clientelă ține ocupată agenda acestui guvern, care întârzie nejustificat publicarea bugetului național. Foamea de funcții naște monstruozități administrative în domenii cheie, vezi cazul Iași, unde o chelneriță se ocupă de un domeniu important și ia locul unui profesionist, care pleacă acasă pentru că nu înțelege cine este ” animalul politic”, din acea instituție”.  

Faptul că în urma guvernării liberale țara noastră a ajuns la cel mai mare deficit bugetar din istorie, într-o perioadă în care s-au făcut și cele mai mari împrumuturi, îl determină pe parlamentarul oltean să întrebe pe ce s-au cheltuit imensele sume de bani împrumutate:  

 ”Se întrezărește un buget sărac, înghețat și prost direcționat. Cu trei zile întârziere, târziu în noapte, pe ascuns, Ministerul Finanțelor Publice ne confirmă dezastruoasa guvernare penelistă: 2020, anul cu cel mai mare deficit bugetar din istorie (9,79% din PIB) și cele mai mari împrumuturi.   Următoarele întrebări majore trebuie puse: Pe ce ați cheltuit, domnilor, zecile de miliarde? În spitale, se vede clar că n-a ajuns nimic… În susținerea IMM-urilor? Doar dosare! În investiții locale?…0. Educație? Haos total. Salarii? O risipă în ochii premierului… Protecție socială? Nici atât! Ba mai mult, vreți să faceți economie pe spatele persoanelor vulnerabile din această țară! Și cea mai importantă întrebare, care se află în mintea autorităților locale și nu numai:  Dar bugetul, stimabilă coaliție…unde este bugetul?? Că nu-l vede și nu-l știe nimeni”.  

 Mai mult decât atât, deputatul Emil Albotă îi îndeamnă pe guvernanții de azi să se inspire din proiectul de buget alternativ pe care PSD l-a pregătit și care prevede  măsuri viabile și soluții concrete pentru rezolvarea problemelor actuale ale țării și pentru realansarea economiei naționale:  

”Partidul Social Democrat, deși în Opoziție, nu poate sta impasibil la superficialitatea crasă cu care sunt tratate prioritățile României și se simte dator să vină în fața cetățenilor cu un buget coerent, viabil și gata de pus în practică, oferind soluții concrete și susținute de către specialiști, atât pentru creșterea veniturilor, cât și pentru stoparea pandemiei și a relansării economice.  Inspirați-vă din draftul bugetului alternativ al PSD – deși, în cariera mea universitară, n-am încurajat și nici n-o să încurajez vreodată copiatul sau plagiatul – și reporniți Economia! Sănătatea, Mediul de afaceri, HoReCa, Autoritățile locale, Educația, Agricultura, Turismul – toate au rămas încremenite în lupta voastră pentru putere, așteptând cu multă teamă și incertitudine, un buget, care are încă multe necunoscute.  Așadar, bugetul, stimabilă coaliție, unde este?”

Lasă un răspuns