Deputatul Emil Albotă declară că guvernul Cîțu este sfidător și cu minerii

   

Deputatul Emil albotă reacționează dur la adresa guvernului Cîțu spunând că acesta sfidează și minerii așa cum o face cu toți românii prin măsurile pe care le aplică.

Precizează că minerii nu fac decât să-și ceară drepturile salariale cuvenite în urma muncii prestate și că nu cer anumite beneficii sau vouchere de vacanță.       

”Guvernul de dreapta se uită din nou disprețuitor și impertinent către cei care protestează pentru drepturile salariale. De data aceasta, victime ale austerității au căzut minerii.  

A fost nevoie de aproape o săptămână, timp în care 70 de mineri n-au văzut lumina zilei, protestând în subteran, ca premierul Cîțu să-și aducă aminte de restanțele pe care le datorează muncitorilor.  

 În maniera cunoscută, le răspunde sfidător că s-au găsit soluții, dar că nu i ”se pare normal ce se întâmplă” pentru că în timp ce ei și-au primit ”salariile lună de lună, în România au fost 1,4 milioane de oameni în șomaj tehnic, pentru că trecem prin cea mai mare criză din sănătate”.  

Cu alte cuvinte, ar fi putut să mai aștepte ”cuminți” îngăduința guvernanților care au preocupări mai ”înalte”, și anume ”lupta” cu pandemia, nu cu restanțele la bonurile de masă.  

Căci da, minerii nu cer măriri, nu cer sporuri sau vouchere de vacanță, au o singură solicitare: să primească salariile restante din 2021, dar și bonurile de masă și decontarea transportului, pe care nu le-au mai primit de aproape un an.  Aproximativ 20 de milioane de lei reprezintă sumele restante pe care guvernul le datorează celor 3300 de mineri în toată Valea Jiului – o mână de oameni care susțin o industrie întreagă”.  

  De asemenea, acesta acuză guvernul că nu accesează fonduri europene, deși se declară susținător al programelor Uniunii Europene și nu beneficiază de sprijinul acordat de aceasta membrilor săi.  

”Fals susținător al programelor europene, guvernul actual se dovedește incapabil să beneficieze de ajutorul pe care UE îl oferă statelor membre.  România are la dispoziție 4,45 miliarde de euro prin Fondul pentru o Tranziție Justă, pentru Valea Jiului și zonele puternic industrializate, dar guvernul PNL-USR-UDMR nu are, încă, elaborat un ghid final pentru cheltuirea acestor sume.

Planul de Reziliență este și el un eșec lamentabil. Concluzionând declarația de astăzi, preconizam un buget auster, am observat un guvern incapabil să acceseze fonduri europene, dar nu am crezut vreodată, că statul român a ajuns atât de sărac, încât să nu poată asigura nici tichetele de masă, pentru 3300 de mineri, a declarat deputatul PSD de Olt, Emil Florin Albotă.  

Lasă un răspuns