Compromisul guvernării, un ministru incompetent și un război i-au adus pe români în pragul disperării privind plata energiei electrice

 

Daniela DENGHEL

Deputatul PSD de Olt, Emil Albotă, a suținut, în cadrul unei emisiunii difuzată la postul local de televiziune slătinean, Olt TV, că problemele din energie au început cu mai mult timp în urmă, nu după declanșarea războiului din Ucraina.

 

” Momentul în care s-a declanșat această criză a fost acela în care s-a făcut liberalizarea prețurilor în energie, liberalizare care din punctul nostru de vedere, al PSD, s-a făcut haotic și urmările se văd, le trăim  cu toții.

La această liberalizare au contribuit în egală măsură actorii politici principali ai zilelor de atunci, de acum 2 ani de zile, și mă refer acum la USR, partidul acesta care vrea lucruri din acestea utopice, și zic eu, influențat de USR-iști și PNL-ul a luat parte la această liberalizare. De altfel, în timpul liberalizării știm că premier era Ludovic Orban, care astăzi ne ține lecții despre cum ar trebui să facem noi cu liberalizarea și cu cu prețurile în energie. Deci, iată că cei care au distrus, aruncând piatra în baltă, un sistem care era cât de cât decent și mergea bine și noi ne chinuim astăzi să să scoatem piatra din baltă. Au ajuns cei care stau pe margine și care au tulburat apele să ne spună cam ce trebuie să facem. Faptul că am intrat la guvernare , deși nu avem noi premierul, este benefic pentru toți românii, pentru că, așa cum s-a văzut odată cu intrarea noastră la guvernare, în programul de guvernare a apărut și acel program de măsuri sociale fără de care, din punctul meu de vedere, astăzi, o mare parte a populației acestei țări n-ar fi putut să să-și ducă traiul.

Noi am propus o serie de măsuri care sunt implementate în partea astăzi, printre care și o reglementare temporară a prețului energiei pentru o perioadă de 2 ani, lucru care se va întâmpla de la 1 ianuarie pentru că, în sfârșit, și colegii noștri liberali și-au dat seama că nu se mai poate. Statul trebuie să intervină și să domolească specula asta care se face.

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, responsabil pentru haosul creat, susținut de premier și PNL

 

Emil Albotă îl consideră responsabil pentru haosul creat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, împotriva căruia a fost depusă în Parlament, de către USR, o moțiune simplă, dar care a fost respinsă:

”Nu voturile noastre, ale PSD, l-au reconfirmat pe funcție pe Virgil Popescu. El este confirmat pe funcție de premierul Ciucă. Suntem într-o Coaliție la guvernare și, dacă ești într-o coaliție, îți respecți partenerul. În acest caz,  partenerul, din păcate, își asumă să-l țină pe omul ăla în funcție, noi nu-l vrem acolo. Sunt declarații publice făcute de nenumărate ori din partea celor din PSD. Dar nu putem insista, că n-ar mai funcționa Coaliția, n-am n-am mai avea guvern. Dar PNL-ul trebuie să înțeleagă că ar fi trebuit să dispară acest om de niște ani de zile. Dar din păcate dânșii sunt fermecați de măsurile pe care noi nu le vedem, măsurile pozitive pe care domnul Virgil Popescu le le ia. Evident că noi, cei din PSD, avem o mare problemă cu cu domnia sa, au fost discuții în Coaliție. A fost rugat domnul Virgil Popescu de nenumărate ori să vină cu niște măsuri și să rezolve problemele astea. Dar sunt de ani de zile de când n-a venit cu nicio măsură, și-a depășit limitele sau incapacitatea de a gestiona problema. De aceea noi am demarat acum un an, măsura reglementării energiei, și am reușit, chiar dacă cu ceva întârziere, că așa este  într-o coaliție, trebuie să convingi pe toată lumea în interiorul coaliției, fiindcă altfel nu trece măsura.”

 

Liberalizarea pieței și stoparea importurilor din Rusia, cauzele problemelor

 

 ”Dar să fim cinstiți, la noi, problemele cu curentul electric, cu creșterea prețului la curent au început înainte de războiul din Ucraina, deci ele existau, începuse să se rostogolească bulgărele. Evident că această rostogolire a bulgărelui s-a accelerat și, astfel, s-a acutizat mărirea asta de prețuri în momentul în care a început războiul. Deci problema are în componență mai multe variabile.

Prima variabilă evidentă a fost acea liberalizării care a fost făcută, așa cum știm cu toții, nu în cele mai bune condiții, să fim eleganți. Și a doua, care a agravat și a acutizat această problemă a prețului, este războiul din Ucraina și faptul că noi importam resurse energetice, adică gaze, cărbune și așa mai departe, din Rusia, lucru pe care astăzi nu-l mai facem.”, a completat deputatul Emil Albotă.