AMENZI PENTRU NERESPECTAREA MASURILOR ÎN CONTEXT COVID-19

 

 

 Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Olt și polițiști locali, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, au continuat, în ultimele 72 de ore, activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

 

Au fost verificate persoanele aflate în izolare/carantină la domiciliu, dar și zonele aglomerate, spațiile comerciale şi mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea noilor măsurilor impuse, în contextul stării de alertă.

 

La activităţile de verificare desfășurate au participat zilnic, în medie, peste 200 de forţe de ordine, fiind verificate 186 de societăți comerciale, precum şi 197 de mijloace de transport persoane. Totodată, au fost verificate zilnic, în medie, aproximativ 2200 de obiective/locații de interes.

 

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 258 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 55/2020, în valoare totală de 19.000 de lei, dintre care 251 de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, în valoare de 19.000 de lei și 7 sancțiuni, cu avertisment, pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație.

 

În localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, este obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise.

 

Întrucât sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare, se recomandă tuturor persoanelor să respecte prevederile legale pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19, să poarte masca de protecție, să păstreze distanțarea fizică şi să respecte interdicțiile privind deplasarea sau libera circulație.

 

Polițiștii vor acționa, în continuare, în vederea prevenirii răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2 şi asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică.

 

** Exemple:

1.La data de 19 octombrie a.c., un bărbat a fost depistat de polițiști, în timp ce se afla pe o stradă din municipiul Caracal, în intervalul orar 20.00-05.00, fără a avea certificat verde COVID-19 sau declarația pe propria răspundere prin care să prezinte motivul întemeiat privind prezența sa în afara domiciliului.

Acesta a fost sancționat contravențional, fiindu-i pus în vedere să respecte normele de protecție sanitară, în conformitate cu actele normative în vigoare.

 2.La data de 20 octombrie a.c., un bărbat a fost depistat de polițiști, fără a purta masca de protecție, în timp ce se afla într-o zonă aglomerată, respectiv ”Piața Zahana”, din municipiul Slatina.

Acesta a fost sancționat contravențional, fiindu-i pus în vedere să respecte normele de protecție sanitară, în conformitate cu actele normative în vigoare.

 3.Tot la data de 20 octombrie a.c., un bărbat a fost depistat de polițiști, în timp ce se afla în incinta unui magazin alimentar din orașul Potcoava, fără a purta masca de protecție.

Și acesta a fost sancționat contravențional, fiindu-i pus în vedere să respecte normele de protecție sanitară, în conformitate cu actele normative în vigoare.