Invitat în cadrul emisiunii „Statul de drept”, moderată de Remus Iorache, la postul de televiziune Accent TV Oltenia, deputatul PSD de Olt Emil Albotă, a vorbit despre întâlnirile pe care le are cu primaii și cetățenii din judeţul Olt.
Deputatul a declarat că fiecare parlamentar din județul Olt desfășoară activitate în localitățile județului, având responsabilitatea împărțită potrivit colegiilor parlamentare:
”Noi, parlamentarii, avem activitate în fostele colegii, pe circumscripție, cum se spune acum. Suntem împărțiți fiecare pe fostele colegii parlamentare pentru a cunoaște mai bine realitățile dintr-un număr mai mic de localități, pentru a eficientiza acest proces de lucru cu cetățenii. Eu personal sunt, cum să spun, cantonat în zona de sud, zona fostului colegiu șapte și acolo gestionez pe cât pot de bine activitatea pe care trebuie să o desfășor. Adică zona Corabia, orașul Corabia plus alte 16 localități.
La Corabia am un cabinet parlamentar, împreună cu domnul secretar general al PSD, domnul senator Paul Stănescu. Avem întâlniri acolo cu cetățenii, dar nu numai acolo, pentru că nouă ne place să ne ducem și în teren, adică să ne aducem în fiecare localitate, la fiecare primărie și să ținem strâns legătura cu primarii și cu cetățenii din localitățile pe care le avem în ”gestiune”. Vin cetățeni dar nu un număr atât de mare pe cât mi-aș dori. În fiecare săptămână noi stăm de vorbă cu cetățenii și cu primarii”.
Parlamentarul a mai spus că mulți dintre cetățenii care li se adresează parlamentarilor nu știu care sunt atribuțiile acestora, printre problemele pe care ei le prezintă sunt cele legate de locurile de muncă și terenurile agricole. În schimb, a precizat că edilii sunt foarte bine pregătiți, știu ce și cum să ceară să li se rezolve pentru localitățile pe care le conduc, experiența acestora în administrație fiind evidentă:
”Primarii ne cam pun la treabă, și așa este și normal, vor să știe lucruri care se întâmplă la București, vor să știe ce axe mai pot să acceseze din fondurile europene, vor să știe în ce stadii sunt diferitele proiecte pe care deja le-au depus. Deci primarii sunt interesați să facă treabă și este un lucru pozitiv acesta, pentru că stând și nefăcând nimic, nu crește nici localitatea și nici ei. Nu pot să mai spere la încă un mandat de primar. S-a întâmplat să vină și cetățeni care să critice câte un primar, pentru că oamenii mulțumiți, în general, nu caută să vorbească cu parlamentarii, doar cei care au probleme.
Dar o problemă vizavi de modul în care cetățenii cunosc și atribuțiile și ceea ce pot eu să fac. Adică degeaba vin oamenii la mine să-mi ceară să mă interesez de parcela lor de teren că nu știu ce probleme a avut cu un vecin sau altul. Din păcate, răspunsul este simplu, le spun să se adreseze Justiției și să-și rezolve problemele, pentru că depășesc sfera mea de competențe.
În ceea ce-i privește pe primari, când merg la ei, unii au deja o listă cu revendicările și cu propunerile scrise. Alții le au în cap, primarii știu ce vor, știu foarte bine ce au de făcut în comunele lor. Sunt oameni cu experiență, oameni care, vorba aceea, fac administrație de ani mulți de zile și nu se mai încurcă în idei principale”.