Biserica din Vișina resfințită în prezența premierului Marcel Ciolacu

 

 

 

 

de Daniela DENGHEL

Slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Buna Vestire”, din Parohia Vișina Veche, Protoieria Corabia, județul Olt (care a fost construită în anul 1887), a avut loc în Duminica a IV-a după Sfintele Paști, pe 26 mai 2024, începând cu ora 8.30, iar de la ora 9.30 s-a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, totodată fiind inaugurat Centrul Misionar al parohiei.

 

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au fost aduse de către Părintele Consilier Emil-Nedelea Cărămizaru și depuse spre închinare pentru două zile racla cu moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu și mâna Sfântului Ierarh Nicolae, de la Biserica „Sfântul Gheorghe-Nou”, din București.

Slujba a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de Înaltpreasfințitul Dr. Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, și de PS Dr. Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, împreună cu un sobor mare de preoți și diaconi din Protoeria Corabia.

 

La eveniment au participat primul ministru al României, Marcel Ciolacu, alături de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, directorul ADR Sud-Vest Oltenia, Alexandru Stănescu, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, subprefectul de Olt, Cosmin Floreanu, parlamentarii PSD- senatorul Siminica Mirea și deputații Adrian Chesnoiu, Cătălin Grecu, Emil Albotă, Marius Iancu, vicepreședinții Cpnsiliului Județean Olt, Virgile Delureanu și Ionuț Ivan, mai mulți primari din zonă: Ion Doldurea- Caracal, Constantin Cici Oprea- Brastavățu, Ionel Marancea- Cilieni, Niculiță Bobonete- Gârcov, Mirel Pascu- Ianca, Marian Gulie- Izbiceni, Gheorghe Dobra- directorul ALRO Slatina, Viorel Pintea- directorul Centrului Județean pentru Cultură și artă Olt, alți directori de societăți comerciale și instituții din județ, precum și enoriașii din localitate.

 

Ceremonialul religios s-a finalizat cu acordarea unor distincții, de către PS Părinte Episcop Sebastian, slujitorilor, ctitorilor și sprijinitorilor realizării lucrărilor la biserica din Vișina.

 

Premierului Marcel Ciolacu i-a fost înmânată cea mai înaltă distincție a Episcopiei Slatinei și Romanaților: ”Crucea Oltului”.

 


”Este în semn de mulțumire nu doar pentru sprijinul adus aici, ci și pentru ajutorul oferit și altor biserici și tuturor preoților din țara noastră. Pentru această deschidere pe care o manifestă față de biserica noastră îngădui să-i înmânăm astăzi ”Crucea Oltului”, cea mai înaltă distincție a episcopiei noastre”, a spus Preasfințitul Sebastian.

 

  Au primit diferite distincții de vrednicie Paul Stănescu- fiu al comunei, cel căruia I se datorează această lucrare de anvergură, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, primarul Marian Mihail Stănescu, administratorul public Gelu Marița, omul de afaceri Ștefan Alexandru Stănescu, constructorul Valentin Murgea, sculptorul Nicolae Grigore, pictorii Constantin Iulian și Ameris Ana Teofănescu, părintele paroh Marian Cismaru, părintele coslujitor Vladimir Dima și părintele coslujitor Paul Iorga.

 

 

Părintele Mitropolit Irineu a vorbit, în cuvântul de învățătură, despre pericopa evanghelică cunoscută sub denumirea „Vindecarea slăbănogului de la Vitezda”: „În această duminică sfântă, după învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, am ascultat la Sfânta Evanghelie din timpul Sfintei Liturghii despre o minune pe care Domnul a săvârșit-o cu un om paralizat de 38 de ani. Rațiunea acestei pericope evanghelice este aceea că Domnul a venit ca să mântuiască neamul omenesc și să vindece toată boală și toată suferința din lumea noastră. Boala și suferința, durerea și chinul, au intrat în firea omenească după ce omul a căzut în păcat. Odată cu nașterea aceasta trupească, noi purtăm în noi înșine sămânța putreziciunii, a durerii și a suferințelor. Pentru ca toate acestea să fie curățite și izbăvite din interior, a trebuit ca Fiul lui Dumnezeu să Se facă Om. Pe toate acestea Domnul le-a cuprins în firea Sa și le-a răstignit pe crucea Sa.

Cel bolnav este o întruchipare a tuturor oamenilor care suferă din cauza păcatului. Întrebarea Mântuitorului față de cel bolnav, dacă vrea să se facă sănătos, dorește să arate în primul rând că cel bolnav a petrecut atâția ani în răbdare și rugăciune și că s-a pregătit ca în acest moment al venirii Mântuitorului lângă el să primească vindecare. Venirea îngerului să tulbure apa este semnul providenței lui Dumnezeu că nu ne-a părăsit după alungarea strămoșilor din rai. Dumnezeu în multe feluri și chipuri le-a vorbit oamenilor prin proroci, iar în zilele cele din urmă a vorbit prin Însuși Fiul Său, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Din această vindecare a slăbănogului, constatăm mila lui Dumnezeu cea mare și bogată, care este permanent în viața noastră. Ori de câte ori Îl chemăm, El vine la noi, ne miluiește și ne vindecă.”

 

Mitropolitul Ireneu a îndemnat oamenii să nu-i uite pe cei bolnavi sau singuriși i-a rugat să-i îngrijească și să-i viziteze ori de câte ori este posibil, pentru ca să primim mila lui Dumnezeu, pentru că ”avem nevoie de terapie duhovnicească prin Sfinte Taine”.

Impresionați de evenimentul religios cum nu s-a mai văzut vreodată în comună, la final, oamenii prezenți au mers cu mic cu mare să se închine la moaștele aduse în premieră în localitate.