Vicepremierul Paul Stănescu: „Rapotrul MCV, un pumn aplicat suveranității naționale”

După ce Comisia Europeană a publicat raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România, vicepremierul Paul Stănescu a declarat că rezoluția este una „nedreaptă” față de România.
Raportul MCV cuprinde opt recomandări suplimentare pentru România, menite să remedieze situaţia actuală din țară, și cere puterii de la București suspendarea punerii în aplicare a legilor Justiției și revizuirea acestora în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO.

Paul Stanescu 1


Comisia Europeană cere înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală, suspendarea procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi, preciyează că este neapărat necesar ca instituţiile-cheie din România să facă dovada unui angajament ferm faţă de independenţa sistemului judiciar şi de lupta împotriva corupţiei.
Vicepremierul Stănescu a transmis un comunicat de presă în care afirmă ca țara noastră trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca și celelalte state ale Uniunii Europene:
„Mi se pare că, prin rezoluția nedreaptă adoptată ieri și prin publicarea raportului MCV, care reprezintă un pumn aplicat suveranității naționale în materie de legiferare internă, UE a ridicat din nou un zid între Vestul și Estul Europei. România și românii nu merită un asemenea tratament! România este un stat european și trebuie să beneficieze de aceleași drepturi cu toate statele membre ale Uniunii Europene, nu să fie tratată ca un stat de mâna a doua. Am fost și suntem deschiși permanent dialogului și cooperării cu toate forurile UE, am dovedit că suntem un membru loial și implicat, că apărăm și respectăm valorile Uniunii Europene și cred că toate statele membre trebuie să beneficieze de tratament egal!”.

Viceprim-ministrul Paul Stănescu, în comunicatul transmis miercuri de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, susține că este greu de înţeles faptul că României i se impun condiții, sub pretextul afectării progreselor în justiţie:
„Este greu de înțeles introducerea unor condiționalități pentru România, sub pretextul afectării progreselor în justiție! Justiția trebuie să fie garanția că legile și drepturile cetățenilor sunt respectate, și nu să reprezinte un tărâm al abuzurilor! Am prezentat argumente solide privind modificările legislative în domeniul justiției, ori de câte ori a fost nevoie. În schimb, primim așa-zise «recomandări» să ne ignorăm Constituția și alte «ținte de atins» pentru a fi considerați egali cu celelalte state membre, precum și o rezoluție în Parlamentul European care propune o justiție oarbă la abuzuri”.

Ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu, menționează că nu este de acceptat ca cetăţenii români să devină un „sac de box” și să fie atraşi în jocurile unor politicieni:
„Este de neacceptat ca România și cetățenii români să devină un «sac de box» și să fie atrași în jocul unor politicieni cu diferite interese personale! Se apropie alegerile europarlamentare, dar interesul unora de a câștiga din nou poziții privilegiate în Parlamentul European nu trebuie să fie mai presus de binele și interesul țării pe care trebuie să o reprezinte!”.