Siminica Mirea și deputații de Olt Emil Albotă, Florin Barbu, Marius Iancu- inițiatorii unui proiect de lege pentru modificarea art.8 din Legea nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri

De Iuliana SINCU

 

Parlamentarii PSD de Olt, senatorul Siminica Mirea și deputații Emil Albotă, Florin Barbu, Marius Iancu au inițiat, împreună cu mai mulți colegi parlamentari, un proiect de lege pentru modificarea articolului 8 din Legea nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri.

 

 Legea nr. 194 din 7 noiembrie 2011,  privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, urmăreşte modificarea Legii nr. 194 din 7 noiembrie 2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, precum şi incriminarea şi pedepsirea consumului de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În expunerea de motive se arată că, având în vedere Decizia nr. 10 din 12 septembrie 2018 referitoare la  interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) din Legea nr. 194/2011, emisă de înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi consumul în creştere de etnobotanice în rândul copiilor şi adolescenţilor, care se află pe piaţa din România de 15 ani, este utilă modificarea Legii privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, astfel încât consumul să fie de asemenea incriminat şi pedepsit cu închisoarea, la fel cum se întâmplă în cazul Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

 

”Deşi comerţul nu mai este nici pe departe legal, etnobotanicele continuă să circule masiv pe piaţa neagră, iar grupările mari împotriva cărora s-a acţionat au fost înlocuite de alţi dealeri, care nu ţin cont de riscurile penale având în vedere sumele mari de bani pe care le câştigă. Modificările legislative realizate până în prezent nu au dus, din păcate, la stoparea comerţului cu aceste droguri, ci doar la o reorientare a dealerilor, de găsirea de noi metode de a continua afacerea.

Ca toate că de 10 ani este în vigoare Legea 194/2011, privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, consider că dacă nu se intervine din punct de vedere legislativ cu acţiuni de conştientizare, prevenţie, sancţionare şi pedepsire cu închisoarea inclusiv a consumului propriu sau pentru alte persoane a produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive, atunci va prolifera în continuare traficul şi consumul substanţelor denumite generic etnobotanice”, a declarat deputatul Emil Albotă.

 

Potrivit ultimelor statistici furnizate de instituțiile statului,  14% dintre elevi şi studenţi au declarat în 2019 că au consumat droguri cel puţin o dată în viaţă, 10% dintre elevi şi studenţi au spus că au consumat droguri cel puţin o dată în ultimul an, iar 7% dintre elevi şi studenţi au susţinut că au consumat droguri cel puţin o dată în ultima lună.

Proiectul de lege a fost trimis la Cameră pentru dezbatere.

În forma adoptată de Senat, articolul 8 a fost modificat și are următorul cuprins:

 „Art.8.- Furnizarea, în vederea consumului, de inhalanţi chimici toxici unui minor se pedepseşte cu închisoare de la un an la 4 ani.”