Senatorul Siminica Mirea l-a întrebat pe Cătălin Drulă dacă va rezolva problema proprietarilor riverani Drumului Expres. O va face ministrul Transporturilor?

 

de Daniela DENGHEL

________________________  

    Pentru că nu i-a răspuns la întrebarea adresată de la tribuna Senatului României, senatorul PSD de Olt Siminica Mirea a decis să îi adreseze o nouă întrebare ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, cu privire la o problemă apărută la Drumului Expres în județul Olt.

   

Cu onestitate, senatorul Siminica Mirea a apreciat felul în care se derulează lucrările la drumul rapid care va lega Craiova de Pitești și va descongestiona prin una din centurile ocolitoare traficul infernal din Balș:  

”Țin să remarc modul profesionist şi viteza de lucru prin care antreprenorul Tronsonului doi al Drumului Expres Craiova-Piteşti acţionează în zona de incidență. Este unul dintre cele mai spectaculoase șantiere din România ultimilor 30 de ani, iar evoluţia stadiului fizic arată că termenul contractual poate fi respectat. Astfel, traficul rutier în zona Slatina și Balș va ajunge în circuite normale”.    

Prima întrebare adresată ministrului de către senatorul PSD de Olt este următoarea: ”Ce măsuri se vor lua pe Tronsonul doi ai Drumului Expres Cralova-Piteşti,
1a intersecția cu DE 315, în zona Slatina (Clocociuy) pentru a nu afecta
dreptul de proprietate al riveranilor?”    

Care este, de fapt, problema?

Peste o sută de proprietari de terenuri din Slatina și Milcov i-au cerut sprijinul doamnei senator Siminica Mirea pentru a ”duce solie” guvernanților ca să găsească o soluție astfel încât să poată să își lucreze pământurile aflate în imediata apropiere a drumului rapid, mai exact în partea sudică a municipiului Slatina, unde Drumul Expres intersectează Drumul de Exploataţie (DE) 315, întrucât nu există niciun fel de acces.  

”Aici, din datele pe care le deţin până în prezent, riveranilor, persoane cu drept de proprietate din Slatina și Milcov, li se blochează, în lipsa unei pasarele, sau a unui alt tip de cale de acces, legătura cu terenurile situate în partea stângă a viitorului Drum Expres din zona cartierului Clocociov”, a precizat Siminica Mirea.

  Ce a descoperit doamna senator?

Că multe lucrări sunt făcute de mântuială și în grabă în țara noastră se știe. Că se dorește de toată lumea- cetățeni, administrații locale, agenți economici, etc.-, ca Drumul Expres Craiova-Pitești să se realizeze cât mai curând iarăși se știe.

Numai că, în grabă, să zicem (!), studiile și proiectele acestui drum nu au prevăzut că noua arteră rutieră se va intersecta cu un drum de exploatație, astfel încât să existe și soluția tehnică.

  ”Din discuțiile purtate până acum cu responsabilii din zonă, am înţeles că nu există cale de acces prevăzută în proiectul Drumului Expres, în zona la care fac referire”, a menționat parlamentarul oltean.    

  Răspunsuri în doi peri și costuri fanteziste ”calculate” în birourile CNAIR  

Senatorul Siminica Mirea îi spune ministrului Transporturilor, în a doua scrisoare care conține cea de a doua întrebare, în fapt, o primă și perpetuă întrebare lăsată fără răspuns de către ministrul Cătălin Drulă, că oamenii au primit răspunsuri evazive la petițiile înaintate forurilor competente, însă li s-a precizat, totodată, că singura soluție ar fi supratraversarea Drumului Expres.

Pentru ca cele 50 de hectare de teren pentru care strămoșii actualilor proprietari au murit în cele două războaie mondiale, pentru care dreptul de proprietate este limitat, să poată fi folosite de cei în drept, senatorul Siminica Mirea îi solicită ministrului Durlă o implicare reală.  

Mai exact, îi solicită ministrului să facă o vizită în teren sau să trimită corpul de control la fața locului și, înainte de calcule tehnice și expertize, să se așeze la aceeași masă cu beneficiarul Drumului Expres și cu proprietarii terenurilor riverane din sudul cartierului Clocociov.  

”În contextul evoluției rapide a lucrării drumului, pe tronsonul respectiv, deja avem o limitare gravă a dreptului de proprietate al riveranilor la suprafețe agricole, însumând peste 50 de hectare.

Consider răspunsurile la petițiile depuse de cetățeni, primite de la
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere
(CNAIR), atât evazive, cât și nesustenabile. Într-un astfel de răspuns,
unde se solicită soluție pentru acces la proprietăţile interzise, se
folosesc elemente de întâmpinare care nu au nimic în comun cu soluţia
aleasă, compatibilă cu situaţia din teren, dar se şi acceptă, în același
timp, altemativa unui pasaj de supratraversare, ca singură soluţie.

Aici, din birou, cei din CNAIR invocă, fără niciun studiu, costuri
cuprinse între 6,5 — 10 milioane lei, o prelungire a duratei de execuție a
proiectului cu 6 până la 12 luni, precum şi modificări ale indicatorilor
tehnico-economici, revizuirea acordului de mediu, amendarea acordului
de finanțare.

Într-adevăr, unele argumente sunt pertinente, dar altele sunt inventate
pentru a degestiona această gravă problemă ridicată în calea dreptului
de proprietate al unor oameni cărora soluțiile alternative oferite sunt
imposibile, raportate la situația din teren.

Înţeleg complexitatea situaţiei, dar vreau și o implicare reală din partea
dumneavoastră! O intervenție, chiar a corpului de control, asociată cu o
vizită în teren, un dialog real, la fața locului, cu cei păgubiți, poate găsi
o soluţie adaptată și conformă interesului ambelor părți: beneficiarul
public al drumului, cât şi cetăţenii riverani din Slatina și Milcov.

Nu va lăsaţi indus de valoarea estimată, exagerată, promovată de
CNAIR, nici de invocata prelungire a duratei de execuţie! Analizaţi cu
celeritate, cu răspundere şi cu înțelegere faţă de cele expuse!

Aş vrea să ştiţi că pentru acele suprafețe de teren, strămoșii titularilor
dreptului de proprietate de astăzi şi-au dat viața în două războaie mondiale!

Ar fi păcat ca instituții subordonate dumneavoastră să
anuleze folosința la aceste terenuri. Înainte de expertize şi proceduri
tehnico-financiare, dispuneți, cât mai urgent, o echipă care să meargă la
fața locului, să analizeze cu părțile implicate situația din teren”, i s-a adresat cu diplomație senatorul Siminica Mirea ministrului Cătălin Drulă.

Întrebare cu sau fără răspuns faptic de la ministru?

Parlamentarul Siminica Mirea i-a adresat a doua întrebare ministrului Transporturilor și așteaptă nu doar un răspuns pe hârtie, ci un răspuns bazat pe situația din teren, care să se concretizeze și să le rezolve proprietarilor problema: 

”Când va fi adoptată o soluție realistă și care va fi aceasta, pe
“Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești, la intersecţia
cu DE 315, în zona Slatina (Clocociov), pentru a nu îngrădi
dreptul de proprietate al riveranilor ?”

Senatorul Siminica Mirea va rămâne statornic în demersurile sale până când va primi răspunsul solicitat:

”Am ales să nu renunţ, motiv pentru care mă voi implica în continuare, iar orice demers privind problemele comunităţii, va fi prioritar pentru mine! Aşadar, am adresat pentru a doua oară domnului Cătălin Drulă o întrebare cu privire la această situaţie îngrijorătoare, unde, momentan, dreptul de proprietate este îngrădit. De această dată trebuie să existe o MINIMĂ şi REALĂ implicare din partea Ministerului, iar măsurile să fie cât mai urgente!”