Paul Stănescu: ”Criteriile împărțirii banilor din programul ”Anghel Saligny” au fost stabilite în coaliția de guvernare”

 
Recenta împărțire a banilor în cadrul programului ”Anghel Saligny” a creat nemulțumire în rândul multor aleși locali.
Modul în care banii au fost împărțiți s-a realizat în baza unei formule de calcul stabilită de Ministerul Dezvoltării, formulă ce a fost discutată și aprobată în Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR. 
 
 
 
Programul național „Anghel Saligny” a presupus inițial investiții de 50 de miliarde de lei în comunitățile locale, sumă ce a fost suplimentată, anul acesta, cu 15,5 miliarde de lei, bugetul total al Programului, pentru perioada 2021-2028, ajungând la 65,5 miliarde de lei.  
 
Suplimentarea este justificată prin faptul că Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) va prelua de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) finanțarea celor 105 proiecte mature care vizează dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale, precum și pentru finalizarea investițiilor care vizează drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi ca variante ocolitoare ale localităţilor.
 
 
Prin programul de investiții ”Anghel Saligny” ar urma să fie realizate investiții în: alimentări cu apă și stații de tratare a apei, canalizare și stații de epurare a apei, drumuri, poduri, podețe, pasaje și punți pietonale, sisteme de distribuție a gazelor naturale și racordarea la sistemul de transport. 
 
 
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat că nu sunt nemulțumiți în rândul aleșilor locali ai PSD sau al liderilor de partid social-democrați.
 
„Cu formulele (de calcul al banilor – n.r.) a venit ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, le-a explicat în coaliţie, ne-am uitat cu toţii pe judeţe cât are fiecare şi s-a decis în coaliţie să rămână procentul ăsta. Aşa s-a decis, coaliţia a decis”, a declarat Paul Stănescu la Palatul Parlamentului, după ce a fost întrebat de ce în formula de calcul din acest program 50% contează numărul de unităţi administrativ-teritoriale pe judeţ şi doar 15% numărul populaţiei şi nevoile din judeţ.
 
Senatorul Paul Stănescu a menţionat că a discutat subiectul cu toţi colegii săi din PSD iar aceştia nu au spus că sunt nemulţumiţi de sumele primite.
 
 
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat despre criteriile care au stat la baza împărțirii banilor:
„Cred că cel mai în măsură să explice este ministrul Dezvoltării, dar am văzut criteriile – 50% numărul de UAT-uri, în funcţie de nevoi, de încasări. Deci vechile criterii care au fost până acum la proiectele de dezvoltare locală. Cred că ministrul Dezvoltării ar trebui să explice aceste lucruri. Trebuie să ţii cont de mărimea judeţului respectiv şi cred că aici a primat foarte mult numărul de UAT-uri, astfel încât judeţele mari să se poată acoperi cu proiecte”.

Acesta a precizat că este o prealocare, unde ministrul Dezvoltării a găsit cea mai bună formulă, „cu 140 de milioane pentru Consiliile Judeţene, 40 de milioane la municipii, inclusiv la orice UAT, comună sunt în jur de 4 milioane, ceea ce înseamnă că, în acest moment, fiecare unitate administrativ teritorială, inclusiv consiiile judeţene, primăriile, reşedinţele de judeţ, oraşele, toate au asigurate un proiect de dezvoltare”. 

 
Ministerul Dezvoltării a publicat lista alocărilor pentru Programul Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny”, listă potrivit căreia cele mai mari alocări le primesc judeţele Suceava – 1,66 miliarde lei, Olt – 1,60 miliarde lei, urmate de judeţele Argeş – 1,53 miliarde lei, Dolj – 1,57 miliarde lei, Iaşi – 1,51 miliarde lei, Teleorman – 1,53 miliarde lei. Bucureştiul a primit cea mai mică alocare, de doar 175 milioane lei, urmat de Ilfov – cu 794 milioane lei, şi Brăila – 849 milioane lei.

Întrebat cum explică faptul că prin actuala formulă de calcul cei mai mulţi bani merg către judeţul Suceava, condus de liberalul Gheorghe Flutur, şi către judeţul Olt, condus de social-democratul Paul Stănescu, Marcel Ciolacu a afirmat: 

„Cred că vorbim de două lucruri diferite şi cred că sunteţi într-o eroare. Dacă vedeţi suma alocată pe fiecare UAT în parte, în interiorul judeţului, raportat la nivelul naţional, veţi constata că, spre exemplu, judeţul Olt are una dintre cele mai mici sume alocate pe fiecare UAT. Nu contează suma întreagă, de aceea s-a şi pus numărul de UAT-uri. Contează media pe fiecare UAT. Dacă vă uitaţi la această medie veţi vedea că judeţul Olt a pierdut foarte mult pe aceste criterii”.