În zilele de sărbătoare toţi căutăm să fim mai buni, să ne întâlnim cu prietenii şi să ne bucurăm împreună de viaţă.
La Optaşi Măgura, Sărbătoarea de Sfânta Maria Mică a fost în acest an prilejul mai multor bucurii pentru locuitorii comunei: au onorat sărbătoarea religioasă, s-au bucurat de cea de-a VIII-a ediţie a Sărbătorii “Fiii satului” şi au mâncat pâine caldă de la “Cuptorul de Aur” din comună, realizat cu fonduri europene.
După mai multe realizări pe care primarul comunei Optaşi Măgura le-a dus la îndeplinire, localitatea s-a schimbat căpătând o faţă frumoasă în ultimii ani, de la investiţiile în unităţile de învăţământ, căminul cultural, biserici, cimitire şi drumuri, la monument al eroilor din Optaşi căzuţi pentru patrie şi la o sărbătoare proprie dedicată locuitorilor comunei, scăldată în aburii pâinii şi mirosul calde de vatră.
Muzică, joc şi voie bună
La Sărbătoarea “Fiii satului” din comuna Optaşi Măgura au fost prezente oficialităţi judeţene- prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, subprefectul Emanuel Oproiu, deputaţii olteni Emil Moț, Alexandru Stănescu, Dan Ciocan şi Virgil Delureanu, preşedintele ATOP Olt, consilierul judeţean Petre Idoraş-, câţiva primari (Tătuleşti, Brebeni, Corbu, etc.) şi directori de instituţii judeţene.
Veniţi în număr foarte mare, cetăţenii din Optaşi s-au putut bucura de un minunat spectacol oferit Ansamblurile Folclorice ,, Ilie Martin” din comuna Colonești, Muguraşi”, “Mărţişorul” din localitatea Corbu şi “Muguraşii” din Optaşi Măgura, precum şi de către artiştii Ansamblului Profesionist ,, Doina Oltului”.
Pe lângă suitele de jocuri şi dansuri populare, oferite atât de către artiştii profesionişti, cât şi de cei amatori, spectatorii au fost încântaţi de recitalurile de muzică susţinute de interpreţi renumiţi: Niculina Stoican, Costinel Alecsandrescu, Neta Soare, Gabriel Zavoianu, Maria Olteanu, Ileana Lăceanu şi Victorița Cică.
Respect şi gratitudine pentru cei care jumătate de secol au fost temelia instituţiei căsătoriei
Momentele de cântece şi joc au fost întrerupte numai de acordarea unor premii aniversare cuplurilor care au împlinit (sau urmează să împlinească) 50 de ani de căsătorie în cursul acestui an. Mai uşor sau mai greu, longevivele cupluri au urcat pe scenă să-şi ridice premiile oferite de edilul Marin Scurtu: câte o şampanie, un plic cu bani, flori şi diplome.
Seniorii fericiţi din acest an, chiar dacă n-au putut fi toţi prezenţi, din motive de sănătate, au fost aplaudaţi de întreaga asistenţă. Acestora li s-a urat multă sănătate, fericire şi viaţă lungă: Victoria şi Ion Sebe, Puşa şi Nicolae Ivan, Ioana şi Iulian Marin, Floarea şi Constantin Miroiu, Elisabeta şi Marin Sebe, Filofteia şi Ion Ion, Floarea şi Gheorghe Iagăr, Ioana şi Nicolae Radu, Ileana şi Ilie Moldoveanu, Floarea şi Cătălin Donel Codan.
“Folclorul lărgeşte orizontul de cunoaştere al tinerilor”
Ansamblurile de folclorice din Coloneşti, Corbu şi Optaşi sunt pregătite de către cunoscutul instructor Marin Scarlat. Fost dansator profesionist la “Plaiurile Oltului”, acesta este, începând din anul 2002, directorul Clasei externe de dans popular a Şcolii Populare de Artă din Slatina.
Clasa externă de dans popular condusă de maestrul Marin Scarlat numără peste 150 de membri, în cadrul tuturor ansamblurilor, cu vârste cuprinse între 4 şi 70 de ani.
“Tradiţia la noi în zonă este ca şi fetele să joace, dacă vor, tradiţionalul joc al căluşului. Însă nu pot juca decât până la 18, atunci când un căluşar adevărat este obligat să depună jurământul. Sunt foarte mulţi copii talentaţi aici în zonă şi cu ei am câştigat foarte multe premii. În general, în judeţul Olt majoritatea localităţilor au început să-şi alcătuiască ansambluri folclorice, dacă nu le aveau mai de mult timp. Fiindcă au văzut domnii primari, au văzut şi părinţii copiilor cum este în alte localităţi şi şi-au dorit să aibă şi ei în comuna lor. Dar mai ales, copiii şi-au dorit să poată fi şi ei pe scenă. Îi dezvoltă foarte mult acest lucru, pentru că învaţă ce este cultura şi arta popular românească, învaţă să aprecieze, să păstreze şi să ducă mai departe valorile neamului românesc. Iar faptul că participă la evenimente din localităţile judeţului sau din ţară le lărgeşte orizontul cunoaşterii”, a declarat Marin Scarlat.
Instructorul cu mare drag de copii şi frumoasă artă populară îi are în Ansambul “Muguraşii” din Optaşi Măgura pe cel mai mic membru al ansamblului, Alică (Alex) Scarlat, fiul său de patru ani, şi pe Ionuţ Scarlat, fiul său cel mare, care este vătaful căluşului din localitate.
Cuptor de pâine cu bani de la Uniunea Europeană
Pentru cei care lucrează prea mult terenul agricol şi pentru a le uşura viaţa, în general, locuitorilor comunei, primarul Marin Scurtu a accesat un program cu fonduri europene nerambursabile. Astfel, a reuşit darea în funcţiune a unui cuptor care să producă necesarul de pâine al comunei, în funcţie de solicitări.
În cadrul proiectului “Parteneriat multiregional pentru crearea de structure ale economiei sociale în industria panificaţiei şi a produselor de patiserie”, comuna Optaşi Măgura mai are parteneri din judeţul Olt comunele Brebeni, Cârlogani, Pârşcoveni şi Vulpeni, precum şi parteneri din judeţul Iaşi- oraşul Hârlău, comuna Ciurea şi Fundaţia culturală “Quo Vadis”, precum şi comuna Drăgăneşti din judeţul Neamţ.
SC Brutărie Pan Optaşi SRL, este o societate aflată în subordinea Consiliului local Optaşi Măgura şi va produce pâine care se va valorifica fie pe bani, fie pe bonuri, în funcţie de cantitatea de făină sau de grâu predată de fiecare cetăţean în parte.
“Oamenilor trebuie să le oferim ceea ce au nevoie. Viaţa la ţară nu este deloc uşoară. Oamenii au foarte mult de muncă şi, uneori, uită de distracţie, uită să se mai îngrijească de sănătate şi uită că viaţa e scurtă. Am încercat întotdeauna, în funcţie de posibilităţi, să le fac mici bucurii, am înfiinţat şi această sărbătoare, care a devenit deja o tradiţie în comuna noastră, pentru a le bucura sufletul cu muzică de calitate şi pentru a-i face să mai uite de griji şi de nevoi. Totodată, şi pentru a se mai întâlni unii cu alţii, pentru ca cei plecaţi departe să ştie că se pot întâlni cu alţii plecaţi ca şi ei, cu prieteni sau foşti colegi. Dar pentru a le uşura munca, am construit acest cuptor, cu fonduri europene, pentru ca oamenii să poată să-şi cumpere pâine proaspătă de la noi din comună.
Vrem să le fie uşor şi atunci când au anumite evenimente în familie şi să le fie produsă cantitatea de pâine necesară. Sper din tot sufletul că oamenii se vor bucura de această investiţie”, a declarat primarul Marin Scurtu.
Toţi cetăţenii cu care am vorbit s-au declarat bucuroşi de faptul că au acest nou cuptor de pâine în localitate şi sunt mândri de primarul lor, căruia îi doresc sănătate, fericire şi viaţă lungă alături de familia sa frumoasă, aşa cum şi noi îi dorim cu toată dragostea şi din tot sufletul!
Daniela DENGHEL