Mugurii au înflorit la Brebeni, după mulţi ani …

DSCN3633

Mândra Românie s-a bucurat întotdeauna de tinerele sale vlăstare. Un viitor permanent şi în toate domeniile a fost asigurat de tinerele generaţii. Sportul, cultura, ştiinţele şi artele frumoase au fost cele care au adus multă fericire şi mândrie patriei, chiar dacă au fost cele mai vitregite domenii.

Chiar dacă finanţarea n-a fost (nu este) întotdeauna în funcţie de necesităţi, tinerii ţării au pus bazele unei Românii puternice.

În ultimii ani, în judeţul Olt, chiar şi în cele mai îndepărtate localităţi, în cătune chiar uitate de lume, au început să apară şi să fie susţinute de către administraţiile locale tot felul de organizaţii şi ansambluri alcătuite din tineri. Elevii din Olt au ajuns să reprezinte judeţul la mai multe concursuri interjudeţene, naţionale şi chiar internaţionale.

DSCN3649

Primarii celor mai multe localităţi susţin tinerii talentaţi, îi trimit să participe la multe concursuri, dar şi la foarte multe spectacole. Astfel, tinerii pot să îşi dezvolte latura artistică, să îşi consume energia şi să construiască ceva frumos, dar şi să iasă puţin din mediul aproape închis pentru ei din cauza situaţiei financiare precare, în cele mai multe din cazuri, şi să cunoască noi orizonturi.

Iar oraşele mari din judeţ şi reşedinţa Slatina au cunoscut, în ultimii ani, o abundeţă a spectacolelor şi evenimentelor culturale dedicate copiilor, elevilor şi tinerilor.

Dar la numai câţiva kilometri de Slatina, într-o localitate care a scris istorie în cinematografia românească, porţile singurului centru de cultură au fost închise pentru câteva generaţii.

După pierderea mandatului de primar, în anul 2008, de către edilul de atunci, Marian Ivan, şi câştigarea acestuia de către pedelistul de la acea vreme, ulterior vopsit din portocaliu în roşu, Florentin Andronie, Căminul Cultural din comuna Brebeni a fost închis. Acesta a ajuns foarte curand un mare coş de gunoi în centrul comunei. Iar tinerii care nu au mai avut niciun fel de altă distracţie sau loc unde să-şi petreacă timpul liber au început să-l regrete pe primarul Marian Ivan.

DSCN3627

Reales în 2016 primarul localităţii, Marian Ivan a şi pus oamenii la muncă, pe cei de la ajutorul social, pe cei din primarie şi din şcoală, muncă ce n-a fost deloc o obligaţie, ci o mare plăcere pentru toţi să se implce, să dea o mână de ajutor.

În numai două săptămâni, ceea ce era ghena din mijlocul comunei a prins viaţă. Aici tinerii vor reîncepe să-şi desfăşoare activită sportive şi culturale, Căminul Cultural va redeveni centrul de întâlnire şi de petrecere a timpului liber.

Recent a fost inaugurată reînceperea activităţilor culturale la Căminul Cultural din Brebeni şi a avut loc „botezul” nou-înfiinţatului Ansamblu Folcloric „Brebenaşii”.

Pe scena uitată mult prea mulţi ani au dansat cu emoţie şi timiditate elevi din Brebeni, dar şi mai experimentaţii (aproape profesionişti) colegi din comuna Izvoarele.

DSCN3625

Organizatorii au ţinut să evidenţieze şi contribuţia călăreţilor din comuna renumită cândva pentru oamenii harnici şi muncitori, pentru herghelia fanion a ţării şi actorii amatori din marile filme istorice ale cinematografiei naţionale.

Astfel, a fost organizată şi o expoziţie fotografică realizată cu ajutorul unor imagini din filmele la care au participat localnicii (“Mihai Viteazul”, “Columna”, “Neamul Şoimăreştilor”, “Zestrea Domniţei Ralu”, “Dacii”, “Pintea”, “Tudor Vladimirescu”, “Pădurea Spânzuraţilor”, “Drumul oaselor”, “Haiducii lui Şapte Cai”, etc) şi fotografiile personale ale călăreţilor din Brebeni, care au făcut figuraţie alături de marii actori români Amza Pellea, Toma Caragiu, Florin Piersic, Marga Barbu, Emanoil Petruţ, Ion Besoiu, Ernest Maftei, Adrian Pintea, etc.  

De altfel, actorii de figuraţie prezenţit la aveniment, Badea Savu şi Nicolae Mandache, au povestit câteva lucruri de la filmări şi au vorbit despre câteva situaţii amuzante.

DSCN3637

De asemenea, a mai fost amenajată o zonă de artizanat, cu covoare, cusături şi ceramică oltenească. Iar tinerii artişti şi participanţii la eveniment au fost serviţi cu suc, apă şi cozonac. Evenimentul a emoţionat până la lacrimi câţiva dintre foştii călăreţi din Brebeni prezenţi la aeveniment, precum şi pe consilierul onorific personal al primarului Marian Ivan, Florea Tiţa, care s-a implicat foarte mult în lucrările de reamenajare a căminului.

Noua administraţie din localitatea Brebeni doreşte ca acest edificiu cultural să intre într-un proces amplu de reamenajare, pentru acest lucru fiind nevoie să fie realizat un proiect pentru accesarea de fonduri europene.

VIDEO- Spectacol folcloric la Caminul Cultural Brebeni- cu Ansamblul Flocloric Brebenasii si Ansamblul Folcloric din comuna Izvoarele

Expert în verificarea proiectelor cu finanţare europeană nerambursabile, Penica Moioş, administratorul public al localităţii (îndepărtată prin încălcarea legii de către fostul primar Florentin Andronie), este cel mai bun şi devotat sprijin pentru noua administraţie în realizare numeroaselor proiecte pe care le are în plan.   

VIDEO- Interviu Marian Ivan- primarul Comunei Brebeni

Iar directorul Şcolii Generale Brebeni, Ionela Ene, fiică a satului, care a simţit intens lipsa unei activităţi culturale la nivel local, este cea care va fi liantul între administraţia locală şi copiii din comună, pentru revigorarea educaţiei şi culturii locale.

VIDEO- Interviu Penica Moios- administratorul public al Comunei Brebeni

VIDEO- Interviu Ionela Ene- directorul Scolii Generale Brebeni

Evenimentele culturale din comuna Brebeni, care au făcut să înflorească mugurii de cultură aflaţi parcă în amorţire vor continua. Astfel, de Sărbătoarea „Sfânta Maria”, pe 15 august, pe stadionul din localitate se va desfăşura un spectacol maraton pentru copii cu dansatori şi spectatori, urmând ca în Brebeni să fie realizate multiple întâlniri şi expoziţii pe diferite teme culturale.  

Daniela DENGHEL

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE !