MOȚIUNEA DE CENZURĂ DEPUSĂ ÎMPOTRIVA GUVERNULUI ORBAN VA FI VOTATĂ LUNI

PSD a depus împotriva guvernului condus de Ludovic Orban, pe 17 august 2020, moțiunea de cenzură intitulată Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că moțiunea a fost semnată de 205 parlamentari și, ca să treacă și să fie demis Guvernul Orban, este nevoie de 233 de voturi, motiv pentru care PSD negociază cu ”toate partidele parlamentare, mai puțin PNL și PMP”.

image00012-370x200

„Am depus moțiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. În loc să vină cu soluții pe care toți românii le așteptau, guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Rezultatul îl vedem cu toții – au scăpat total de sub control pandemia, au distrus economia și au prăbușit nivelul de trai al românilor. Vrem să votăm cât mai repede. Eu doresc să votez cât mai repede. Din ce am citit eu cu stafful meu politic, nu e o problemă dacă o vom vota în sesiune extraordinară ”, a declarat Marcel Ciolacu.

PSD susține că Guvernul Orban și-a pierdut iremediabil credibilitatea prin modul în care a gestionat pandemia, făcându-se referire și la fotografia apărută în spațiul public, în care se regăsesc mai mulți membri ai guvernului împreună cu premierul, într-un birou din Palatul Victoria, care nu purtau masca și fumau.

„Chermezele PNL în vremea pandemiei. Au spus că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca și cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască și fără distanțare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitați și interlopi”, este un fragment extras din textul moțiunii.

Motivele pentru care Marcel Ciolacu se grăbește cu moțiunea de cenzură ar fi trei. Unul ar fi acela că PNL încearcă să se asigure că PSD nu va strânge majoritatea necesară dărâmării Guvernului și negociază cu parlamentarii PSD și Pro România ca aceștia să nu voteze moțiunea, deja trei parlamentari fiind ”racolați” de PNL. 

Alt motiv pentru care moțiunea va fi votată în ultima zi din sesiunea extraordinară este acela că PSD ar avea posibilitatea să mai depună o altă moțiune de cenzură în sesiune ordinară (ce începe în septembrie), în cazul în care Guvernul Orban nu va fi demis luni.

Conform Constituției, o moțiune de cenzură se poate depune o singură dată pe sesiune. Dacă moțiunea ar fi fost votată în septembrie, PSD nu ar mai fi putut depune altă moțiune decât abia în sesiunea din 2021, după alegerile parlamentare din decembrie, când moțiunea nu s-ar mai justifica.

Votarea moțiunii în sesiune extraordinară înseamnă că moțiunea a fost depusă și votată în aceeași sesiune, astfel, după cum consideră juriștii PSD, nu vor fi probleme de constituționalitate, deși PNL a contestat deja demersul pesediștilor la CCR.

Secretarul general al partidului, Paul Stănescu, le-a transmis deja parlamentarilor PSD că cine nu va vota moțiunea de cenzură va fi exclus din partid. Moțiunea este susținută de PSD, ALDE și Pro România și va fi votată și de câțiva parlamentari ai minorităților naționale. Parlamentarii UDMR se vor decide luni dacă vor vota iar PMP a anunțat deja că nu va participa la votul moțiunii.