Mihai Olaru, candidatul Partidului Naţional Liberal la Primăria Valea Mare

Portret_025- decupat

 

 La numai o aruncătură de băţ, la numai câteva minute de mers de la Slatina înspre Piteşti, cu o abatere la dreapta de câţiva metri de la Drumul European 574 , se află comuna Valea Mare. Alcătuită din cinci sate, localitatea are un număr de 3800 de locuitori, mai puţini cu câteva sute faţă de anii precedenţi, potrivit ultimului recensământ. Mulţi dintre aceştia au plecat în străinătate ori s-au mutat în oraş (în Slatina, în principal) unde lucrează, fie au părăsit locurile natale nemulţumiţi de “încremenirea” în care se află localitatea.


Aşa cum spun mai mulţi oameni, cei mai mulţi tineri, în Valea Mare nu s-au schimbat cu nimic condiţiile de trai faţă de cum au fost la Revoluţie, de 25 de ani nefăcându-se nimic ce ar fi putut să transforme aşezarea într-o oază de linişte şi frumos, într-un mediu în care condiţiile de trai să rivalizeze cu cele de la oraş sau, măcar, cu cele din alte localităţi mult mai dezvoltate la această oră.

 
Unul dintre tinerii cu care am stat de vorbă este un fiu al localităţii crescut şi format la Şcoala Generală Valea Mare, după care plecat pentru o bună perioadă de timp la şcoală şi la job, dar nu prea departe, ci mai mult în jurul localităţii, la Slatina, Craiova şi Bucureşti.

Se numeşte Mihai Olaru, are 37 de ani, este căsătorit şi are doi copii (un băieţel de 9 ani şi o fetiţă de 3 ani). El locuieşte permanent în casa pe care o are la Recea- Valea Mare. Este foarte legat de locurile din Valea Mare, mai ales pentru că părinţii şi rudele lui atât pe linie maternă, cât şi paternă, locuiesc dintotdeauna în această localitate.

Este un tânăr bine pregătit, inginer energetic, cu experienţă în zona de energie, petrol şi gaze, cu o experienţă de peste 15 ani de zile, absolvent al Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Universităţii Craiova, promoţia 2003. Ştie ce înseamnă traiul la ţară, ştie ce înseamnă să pleci de acasă, dar numai pentru a acumula noi cunoştinţe şi spune că este foarte bine să încerci să le pui în practică acolo unde locuieşti pentru a fi de ajutor şi celor din jurul tău, pentru a-i ajuta şi pe ei să trăiască mai bine, pentru că menirea omului pe pământ este atât dezvoltarea personală, precum şi aceea a comunităţii din care face parte.Valea Mare1

 Şi intenţia lui Mihai Olaru este chiar aceasta: să-i ajute pe locuitorii din Valea Mare să aibă un trai decent, adaptat timpului şi vremurilor pe care le trăim. El nu poate să accepte faptul că în anul 2016 oamenii de aici nu au nici măcar un minim de utilităţi, care să le uşureze viaţa.

Mihai Olaru nu este doar un băiat tânăr, de treabă şi cu carte, el cunoaşte foarte bine această comunitate, pentru că acum câţiva ani a fost implicat, prin natura meseriei, în dezvoltarea localităţii, atunci când a efectuat lucrări la reţeaua electrică, lucrări pe care, de când a plecat el, nu le-a mai făcut nimeni.

 Mihai Olaru doreşte să schimbe lucrurile în bine în comună

Cu o experienţă de peste 13 ani în domeniul privat, Mihai Olaru ştie ce înseamnă să fii un bun administrator. Lucrul acesta îl dovedeşte faptul că din anul 2003 este antreprenor şi dezvoltator al unei mici afaceri de familie în domeniul construcţiei instalaţiilor, o afacere pe care speră să o continue “până o vor prelua copii noştri şi o vor dezvolta mai departe”, după cum a declarat.

 Acum îşi doreşte să devină administratorul localităţii Valea Mare şi va candida la alegerile locale din acest an.

Nu a mai făcut politică niciodată dar s-a afiliat recent la platforma şi programele Partidului Naţional Liberal, despre care spune că “este un partid în care cred şi sunt mândru că fac parte din proiectele PNL, în ceea ce priveşte politica din România în anul 2016” .

A fost determinat să facă acest pas fiindcă este de părere că “în viaţa fiecărui om vine o perioadă în care lucrurile se aliniază şi mai există loc şi dorinţă şi pentru altceva decât job (n.r.- serviciu), business (n.r.- afacere), familie, copii şi distracţie şi, atunci, chemarea mea este pentru politică”.

Este interesat mai mult de administraţie, nu de politică, pe care nu intenţionează să o facă pentru prea mult timp, totul fiind determinat de modul în care aşteptările pe care le are de la politică vor fi confirmate.

Ceea ce poate el să ofere politicii este fix ceea ce are nevoie politica din România zilelor noastre: de un suflu nou, de un suflu tânăr, de oameni pregătiţi, capabili, care au responsabilitate şi care prezintă asumpţii în ceea ce fac.

În plus, doreşte să se implice şi să schimbe lucrurile în bine în comună. Ideea i-a încolţit în minte mai mult ca o răzvrătire la starea actuală a lucrurilor în localitate. Şi aceasta după ce tânărul şi-a construit o casă în comuna Valea Mare şi a avut neplăcuta surpriză să-şi dea seama, după ce a terminat de construit, că şi-a făcut o casă “ca şi când ar fi în câmp, şi spun asta pentru că parcă am fi la nivelul anilor 1948, când nu existau decât condiţii minime de trai în zona rurală.

Am constatat că nu există reţea de gaze, de apă curentă, nu există servicii de calitate în ceea ce priveşte furnizarea energiei electrice, nu există servicii de calitate în ceea ce priveşte internetul, televiziunea prin cablu, nu există nimic bine făcut acolo. Atunci mi-am dat seama că dacă lucrurile continuă aşa fie investiţia mea este degeaba, fie oamenii de acolo nu mai au nicio şansă.

Este un paradox pentru că localitatea aceasta se află la 7 minute de reşedinţa de judeţ. Am văzut localităţi mult mai îndepărtate, la 70- 80 km, care au încă din anul 2005 reţea de canalizare, staţie de epurare, infrastructură rutieră, drumuri, şanţurile şi spaţiile publice sunt amenajate, există investitori cu potenţă care pot ajuta administraţia locală, iar la Valea Mare nu există nimic din ce mă aşteptam şi ce-am văzut în alte localităţi”.

 Şi locuitorii din Valea Mare merită să aibă condiţii decente de trai

Întrebat despre ce spun oamenii din Valea Mare legat de faptul că nu s-au schimbat prea multe în comună, ţinând cont că primarul actual este la al doilea mandat, dar, mai ales, dacă are cunoştinţă despre dorinţa acestora ca lucrurile să stea altfel şi-n comuna lor, Mihai Olaru a declarat:

“Cred că oamenii nu spun mare lucru, pentru că oamenii de obicei aşteaptă şi sancţionează în ziua votului prin schimbare toate proiectele nerealizate sau toate promisiunile neîndeplinite din timpul mandatului de patru ani.09Biserica-Sat Zorleasca

 Oamenii vor schimbarea, vor să vadă că şi pe uliţa lor se poate merge pe un drum bun, pe asfalt, vor să vadă că au toate utilităţile aduse până la limita de proprietate (n.r.- până la poartă), vor să trăiască decent în acest mileniu trei. Cu atât mai mult cu cât suntem la mică distanţă de Slatina, unde s-au făcut schimbări majore, şi mai ales pentru că pot fi atraşi bani nerambursabili de la Uniunea Europeană, care pot ajuta la transformarea în bine a localităţii”.

Nu trebuie pierdută ultima şansă de a obţine bani nerambursabili pentru dezvoltarea comunei

Profund mâhnit de faptul că s-au pierdut multe oportunităţi de a dezvolta localitatea, aşa cum foarte multe chiar din judeţul nostru s-au dezvoltat, candidatul PNL la Primăria Valea Mare, Mihai Olaru, a precizat că nu trebuie pierdută măcar ultima şansă de a atrage fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană:

“Cred că atunci când vrei să schimbi trebuie să demontezi ceva vechi, îmbătrânit care nu-şi  mai îndeplineşte serviciul, pui altceva puternic care poate funcţiona conform anilor 2016. Asta înseamnă schimbare.

Din păcate, la Valea Mare nu putem vorbi despre o schimbare, vorbim doar despre a construi în patru ani ceea ce în 25 de ani nu s-a făcut. Când spun a construi înseamnă a lua foarte multe lucruri din starea de incipienţă (n.r.- stare de la început) şi de a pune în aplicare programe, care pot fi susţinute unele din fondurile locale, altele din fondurile europene.

 Am văzut foarte multe investiţii în zona administrativă făcute cu fonduri europene. Din nefericire pentru fantana cu cumpana 2toată lumea şi pentru această localitate, dacă nu se prinde trenul 2016- 2020 va fi foarte greu de realizat în zona financiară şi în zona de infrastructură şi, de ce nu, vom rămâne cu acel gust amar al perioadei paşoptiste, când latrina  (n.r.- WC-ul) era în fundul curţii.

Sunt foarte multe programe cu finanţare europeană, trebuie doar să ştii cum trebuie accesate. O localitate poate înflori având ca punct central partea de infrastructură, mă refer aici la drumuri, la apă şi canal, la reţea de gaz şi, de ce nu, energie electrică, internet.

 Cred că acesta este ABC-ul unei localităţi. Dacă nu avem aceste lucruri, cum putem vorbi de investiţii, despre antreprenori care să-şi dorească să vină într-o localitate aflată la 7 minute de oraşul reşedinţă de judeţ, aflată adiacent cu un drum European. Altfel, care ar fi interesul acestora în afară de a se duce, pur şi simplu, într-o zonă rurală?

 Eu cred că indiferent câţi investitori vor veni, majoritatea omenilor vor lucra tot în Slatina, unde există companii mari şi puternice care absorb forţa de muncă de la Valea Mare.

Dar cred că antreprenorii pot face nişte parcuri logistice şi la Valea Mare, aşa cum se duc din Bucureşti şi lucrează în sectorul agricol Ilfov, în Mogoşoaia, în toate localităţile periferice Bucureştiului, şi pot, astfel, ajuta bugetul local.

Aş vrea ca localitatea Valea Mare să devină mai mult localitatea în care oamenii trăiesc, locuiesc, îşi cresc copiii, în care oamenii trag acasă de la un serviciu, îmi doresc să fie o localitate de reşedinţă, de domiciliu”.

Liberali vor să aducă Valea Mare la nivelul anilor 2016

În demersul său de a candida la fotoliul de primar al comunei Valea Mare, Mihai Olaru nu este singur. El este susţinut de organizaţia PNL Valea Mare din care face parte, dar şi de conducerea PNL Olt.

Echipa PNL de la Valea Mare are un nucleu de oameni care a susţinut PNL pe parcursul a 25 de ani, un nucleu de seniori şi, bineînţeles, are şi o aripă tânără, care se sudează lângă nucleu.

02Gradinita

Liberali din Valea Mare îşi doresc de la electoratul din localitate altceva decât ceea ce s-a întâmplat în cei 25 de ani scurşi.

Iar Mihai Olaru nu îşi doreşte postul de primar, el îşi doreşte un exerciţiu de responsabilitate şi asumare, îşi doreşte să schimbe ceva în această localitate! Mihai Olaru nu are nevoie de un serviciu de primar!

El a mai afirmat că cei care fac parte din echipa sa, consilierii propuşi de PNL pentru Consiliul Local nu îşi doresc indemnizaţii, nu vor să fie recompensaţi cu bani pentru munca ce o vor presta. Aceştia vor să lucreze, să muncească, să îşi pună în aplicare toate resursele logistice şi intelectuale pe care le au, astfel încât să aducă această localitate la nivelul anilor 2016.

Echipa PNL Valea Mare îşi asumă ca lucrurile să stea diferit după primii ani de mandat, va răspunde după fiecare an de mandat în faţa electoratului privind ceea ce şi-a propus pentru localitate şi ceea ce a realizat.

“Este o dorinţă a noastră de a veni în faţa oamenilor şi de a explica orice acţiune pe care am făcut-o pentru localitate”, a explicat Mihai Olaru.

Cetăţenii trebuie să aleagă omul potrivit, “omul în care au încredere” 

Tânărul liberal consideră că PNL este o soluţie pentru România în această perioadă, partid care va face ca lucrurile să meargă pe un făgaş mai bun:

“Cred că România are nevoie de cei mai buni oameni şi cu cele mai bune intenţii. Şi cred că aceşti oameni cu bune intenţii se găsesc în PNL, partid care este o alternativă la tot ceea ce nu a mers şi la tot ceea ce se poate dezvolta sănătos în ţara asta”.

Ca şi candidat la Primăria Valea Mare, le transmite locuitorilor comunei “să se uite bine la fiecare candidat, să îl analizeze foarte bine şi, de asemenea, să analizeze foarte bine şi platformele lor program cu care se vor prezenta în faţa oamenilor şi să aleagă omul de care au nevoie şi în care au încredere.